hero taustakuva

Teneriffan ABC – nämä avainsanat kertovat, millainen rakastettu lomasaari todella on

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Lue Teneriffan aakkoset ennen matkaa!
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 23.04.2019
facebook   whatsapp

A – all inclusive

Jos haluat mahdollisimman helpon loman, jossa ei tarvitse tehdä päätöksiä edes ravintoloiden suhteen, saattaa all inclusive -paketti olla valintasi. Teneriffalla on runsaasti all inclusive -lomakeskuksia, jossa majoituksen hintaan kuuluvat valitsemasi ateria- ja juomapaketit sekä erilaiset aktiviteetit. Sopivia vaihtoehtoja löytyy niin pariskunnille kuin lapsiperheillekin.

B – banaani

Teneriffalla banaania voidaan pitää varsinaisena kansallishedelmänä ja saaren tärkeimpänä vientituotteena. Jättimäiset banaaniplantaasit täplittävät saarta, ja niiden kupeeseen on rakennettu jopa hotelleja. Kanarialaiset banaanit ovat pieniä ja makeita. Suurin osa Espanjan banaaneista tulee nimenomaan Kanariansaarilta.

C – carnival

Miksi lähteä Rioon, jos voi kokea lähes yhtä hulppean karnevaalin Kanarialla? Teneriffan helmi-maaliskuussa järjestettävää karnevaalia pidetään maailman toiseksi suurimpana. Erilaisia tapahtumia riittää noin kolmen viikon ajan – tärkeimmät näistä pääkaupunki Santa Cruzissa. Karnevaali leviää myös Puerto de la Cruziin ja Los Cristianosiin, ja kaikki pukeutuvat teeman mukaan.

Krista AhonenKarnevaalit Teneriffan Santa Cruzissa
Näyttävät kulkueet ovat tärkeä osa Teneriffan karnevaaleja.

D – delfiini

Yksi ihanimmista yllätyksistä Teneriffalla on se, että saarella voi bongata delfiinejä ja valaita omassa luontaisessa ympäristössään. Veneretkiä lähtee Puerto Colonin satamasta läheltä Playa de las Americasia.

E – elokuvat

Teneriffalla on kuvattu useita elokuvia, joiden joukossa on myös isoja Hollywood-tuotantoja. Oletko jo löytänyt Teneriffan maisemia esimerkiksi Jason Bourne -elokuvasta tai The Fast and the Furious -sarjan kuudennesta osasta?

F – Fañabé

Teneriffan lomakeskuksia vertaillessa Playa de Fañabé kuuluu saaren uudempien ja tyylikkäimpien joukkoon. Alueella on viihtyisiä hotelleja, hyvät ostosmahdollisuudet sekä kauniita rantoja. Fañabé sopii hyvin lapsiperheille.

G – golf

Golfaajalla riittää Teneriffalla valinnanvaraa, ja kausi kestää ympäri vuoden. Kenttiä löytyy sekä etelästä että pohjoisesta. Green fee -maksut alkavat reilusta 40 eurosta. Kalleinta on pelata luksushotelli Abaman yhteydessä toimivalla kentällä, jossa 18 reiän kierroksesta kannattaa varautua pulittamaan noin 250 euroa.

Teneriffan MatkailuTeneriffa on hyvä golf-kohde
Abaman golfkenttä on yksi Teneriffan tasokkaimmista.

H – hotellit

Teneriffalla hotelli kannattaa valita huolellisesti. Kaikille löytyy jotain – halusit sitten lapsiystävällisen majoituksen, boutique-hotellin, kaupunkihotellin, retkeilymajan, maaseutumajoituksen tai häpeilemätöntä luksusta. Rannikolle on luonnollisesti rakennettu valtava määrä hotelleja.

I – ilmasto

Aurinkoinen ja lämmin ilmasto on matkailijoille suurin syy matkustaa Kanarialle. Saarille mahtuu lukuisia erilaisia mikroilmastoja: Teneriffalla se näkyy aurinkovarmana etelänä ja hieman viileämpänä pohjoisena. Vuoristossa voi jopa sataa lunta. Talvellakin Teneriffan keskilämpötila on noin 20 astetta.

J – juomaraha

Kanarialla on tapana jättää juomarahaa. Teneriffalla kannattaa siis varautua vähintäänkin pyöristämään ravintolalaskut ja taksimatkat ylöspäin. Jos saat erityisen hyvää palvelua ravintolassa, on noin kymmenen prosenttia laskun loppusummasta espanjalaisittain hyvä tippi.

ShutterstockTeneriffan aakkoset
Los Cristianos on hyvä kohdevalinta matkailijalle, joka haluaa helpot turistipalvelut mutta myös paikallistunnelmaa.

K – kellonaika

Kanariansaarilla on käytössä eri aikavyöhyke kuin Espanjan mantereella. UTC +1 -vyöhyke tarkoittaa sitä, että kello on kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa ja tunnin vähemmän kuin Espanjan mantereella. Tiesitkö, että tosi asiassa Espanjankin kuuluisi noudattaa samaa aikaa kuin Kanarian – ja se vaikuttaa jopa myöhäisiin ruokailuaikoihin?

L – La Gomera

Teneriffan naapurisaari La Gomeran siluetti on helppo erottaa kirkkaana päivänä. Saaret eroavat toisistaan paljon: hyppää lauttaan Los Cristianosin satamassa ja tee helppo päiväretki rauhalliselle, metsäiselle La Gomeralle. Täältä alkoi aikoinaan Kristoffer Kolumbuksen Amerikan-valloitus.

M – Masca

Vuoristokylä Masca on Teneriffan kauneimpia ja takuulla valokuvatuimpia paikkoja. Mascaan voi tehdä päiväretken poikkeamalla vaikka vain lounaalle, mutta reippaimmat yhdistävät reissuun vaelluksen alas laaksoon. Mascan rannasta on vesitaksiyhteys Los Gigantesiin.

ShutterstockMascan vuoristokylä Teneriffalla
Masca on Teneriffan suosituimpia päiväretkikohteita.

N – näköalapaikat

Teneriffalla näköalapaikkoja löytyy vuorilta, hotelleista, ravintoloista, luonnosta ja kaupungeista. Kokeile esimerkiksi jotakin näistä kymmenestä komeasta maisemapaikasta.

O – Orotavan laakso

Teneriffalla saaren etelä- ja pohjoisosat eroavat merkittävästi toisistaan. Aurinkovarmempi etelä on maastoltaan kuiva ja karu, kun taas pohjoisessa on vehreämpää ja hieman viileämpää. Erityisen hyvin ero näkyy, kun suuntaa autolla etelän lomakeskuksista vihreään Orotavan laaksoon.

P – Puerto de la Cruz

Vaikka Teneriffan suosituimmat lomakohteet löytyvätkin etelästä, alkoi saaren turismi itse asiassa pohjoisen Puerto de la Cruzista. Kaupunki houkutteli matkailijoita ensimmäisen kerran jo 1800-luvulla. Rauhallisessa Puerto de la Cruzissa rannat ovat tummahiekkaisia, ja niille löytyy vaihtoehtoja myös merivesialtaista.

ShutterstockPuerto de la Cruz on Pohjois-Teneriffan suosituin kohde
Puerto de la Cruz on Teneriffan ensimmäinen lomakohde.

Q – ¿Qué tal?

Teneriffalla on helppo pärjätä englannin kielellä. Ennen lomaa voi kuitenkin opetella muutaman helpon fraasin espanjaksi. Kun paikalliset sanovat sinulle qué tal, he kyselevät kuulumisiasi. Voit vastata bien, gracias sekä esittää saman kysymyksen vastapuolelle.

R – rannat

Teneriffan parhaana rantana pidetään pohjoisessa sijaitsevaa Las Teresitasin rantaa, jonne on varta vasten tuotu vaaleaa hiekkaa Saharasta. Palmujen reunustamaa rantaa voi ihailla ylhäältä päin läheiseltä näköalapaikalta. Teneriffan rannat vaihtelevat turistirannoista vesiurheilijoiden suosimiin rantoihin ja tummahiekkaisiin laavarantoihin.

S – Santa Cruz

Teneriffan pääkaupunki Santa Cruz jää monilta matkailijoilta kokonaan näkemättä. Kyseessä ei ehkä ole saaren kaunein kaupunki, mutta siellä kannattaa poiketa katsomassa, miten paikalliset elävät. Näe ainakin Auditorio de Tenerifen vaikuttava arkkitehtuuri sekä Las Teresitasin hiekkaranta.

T – Teide

Espanjan korkein huippu ja maailman kolmanneksi korkein tulivuori Teide kohoaa ylväänä keskellä Teneriffaa 3 718 metrin korkeuteen. Tätä isompia tulivuoria löytyy vain Havaijilta. Usein lumihuipun saavaan Teideen voi tutustua autoilemalla sen juurelle, tekemällä vaelluksen tai nousemalla gondolihissillä huipulle.

Krista AhonenTeide on Teneriffan tunnetuin nähtävyys
Tulivuori Teide on 3 718 metriä korkea.

U – Unesco

Teneriffalla on kaksi Unescon maailmanperintökohdetta. Tulivuori Teiden lisäksi halutulle listalle on päässyt La Lagunan vanhakaupunki, joka on myös Teneriffan ainoa yliopistokaupunki. La Lagunassa kannattaa poiketa vähintäänkin päiväretkellä, siellä sieltä löytyy perinteistä kanarialaista arkkitehtuuria.

V – vesipuisto

Päivä vesipuistossa on mainio ohjelmanumero lapsiperheille ja vauhtihirmuille. Teneriffan aasialaistyylistä Siam Parkia pidetään yhtenä Euroopan parhaista vesipuistoista, ja sieltä löytyy myös lähes pystysuoraa kyytiä tarjoileva vesiliukumäki Tower of Power.

W – William Shakespeare

Legendan mukaan William Shakespeare rakasti kanarialaisia viinejä niin paljon, että tämä vaati osan palkastaan Teneriffalla tuotetun viinin muodossa. Sinäkin voit testata Shakespearen makua tekemällä retken jollekin Teneriffan viinitiloista. Kanarialaiset viinit ovat kansainvälisestikin kovassa nousussa!

X – Xwander

Kaipaatko lomallesi ohjattuja aktiviteetteja? Xwander on Teneriffalla toimiva yritys, joka järjestää esimerkiksi vaelluksia, sukellusretkiä, ratsastusta ja surffausta. Tarjolla on myös suomenkielistä opastusta.

ShutterstockTeneriffan parhaat vaellusreitit
Patikointi on suosittu harrastus Teneriffalla.

Y – yöelämä

Teneriffan eteläosassa vilkkain yöelämä on keskittynyt Playa de las Americasin ja Los Cristianosin lomakohteisiin. San Telmon ravintolakeskittymä Los Cristianosissa on hyvä paikka aloittaa: täällä voit nauttia illallista ja jatkaa bileitä aamun tunneille. Jos haluat nähdä, miten paikalliset juhlivat, suuntaa pääkaupunki Santa Cruziin tai opiskelijakaupunki La Lagunaan.

Z – zoo

Teneriffalla on eläintarhoja, joista kuuluisin on Puerto de la Cruzissa toimiva Loro Parque. Ristiriitainen kohde jakaa mielipiteitä. Toisaalta Loro Parque nähdään siistinä ja hyvin hoidettuna, mutta erityisesti eläintarhan miekkavalaat huolestuttavat matkailijoita. Suomalaisista matkanjärjestäjistä Tjäreborg lopetti vuonna 2018 retket eläintarhaan.

Ä – äkkilähtö

Äkkilähtö on erinomainen tapa matkustaa Teneriffalle, jos vain oma aikataulu sen sallii. Viime hetken varaaja voi valita joko lennot ja majoituksen sisältävän matkapaketin tai pelkät äkkilähtölennot, joita saa parhaimmillaan muutamalla kympillä joko edestakaisina tai yhdensuuntaisina. Äkkilähtöjä Teneriffalle löytyy lokakuusta toukokuuhun saakka.

ShutterstockNäin löydät äkkilähdön Teneriffalle
Äkkilähdöllä voit päästä Teneriffalle pikkurahalla. Kuvassa pääkaupunki Santa Cruz.

Ö – ökyloma

Teneriffasta saattavat tulla ensimmäisenä mieleen huoneistohotellit ja nallekerhot, mutta saarella voi halutessaan viettää tasokasta luksuslomaa. Jos juhlistat merkkipäivää, suunnittelet häämatkaa tai haluat muuten vain hemmotella itseäsi, valmistaudu matkaan asianmukaisesti. Varaa tasokas hotelli, tee pöytävaraus Michelin-ravintolaan ja kokeile erilaisia hoitoja.

Lue myös: Teneriffan salaiset helmet – 10 paikkaa, joita et ehkä vielä ole nähnyt

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Krista Ahonen, Teneriffan Matkailu

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Jos haluat mahdollisimman helpon loman, jossa ei tarvitse tehdä päätöksiä edes ravintoloiden suhteen, saattaa all inclusive -paketti olla valintasi. Teneriffalla on runsaasti all inclusive -lomakeskuksia, jossa majoituksen hintaan kuuluvat valitsemasi ateria- ja juomapaketit sekä erilaiset aktiviteetit. Sopivia vaihtoehtoja löytyy niin pariskunnille kuin lapsiperheillekin.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.