Hyppää sisältöön

Ensikertalaisen Espanja – kaikki mitä haluat tietää ennen ensimmäistä matkaa

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 06.03.2024
Suunnitteletko ensimmäistä matkaasi Espanjaan? Lue perustiedot helposta matkailumaasta.

1. Helpot yhteydet ympäri vuoden

Halpalentoja, pakettimatkoja, helppoa omatoimimatkailua. Espanja on suomalaisille yksi Euroopan helpoimmista matkakohteista.

Monet lentoreitit Espanjaan liikennöivät ympäri vuoden. Kausireittejä ovat yleensä lennot Kanarialle, jonne pääsee talvikaudella sekä Baleaareille, jonne matkustetaan kesäkaudella. Mallorcalle lennetään nykyään suoria lentoja ympäri vuoden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sekä lentoja että äkkilähtöjä Espanjaan on suhteellisen helppo löytää edullisesti. Myös pelkkiä lentoja kannattaa etsiä matkanjärjestäjien valikoimasta erityisesti perinteisiin rantalomakohteisiin.

Lue myös: Mikä Espanjan kaupunki sopii sinulle? Valitse suosikkisi

2. Erilaisia ilmastoja yhden maan sisällä

Suomesta matkustetaan yleensä Espanjan rantalomakohteisiin tai kaupunkilomalle Barcelonaan, Madridiin tai Málagaan. Etelän Aurinkorannikko sekä Alicanten alue miellyttävät pohjoismaalaisia lämpimän ilmastonsa takia.

Espanjan mantere jakautuu karkeasti kolmeen eri ilmastoon, minkä lisäksi maalle kuuluvat Välimeren Baleaarit sekä subtrooppiset Kanariansaaret. Pohjois-Espanjassa on talvella yllättävänkin viileää ja sateista, eikä maan keskiosassakaan selvitä ilman talvitakkeja.

Kannattaa huomioida, että talvella asunnot ovat Espanjassa usein kylmiä. Paahtavilla kesähelteillä ilmastointi on puolestaan välttämättömyys.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Tiesitkö, ettei Espanja ole pelkkää aurinkoa? Tällainen on tutun matkailumaan ilmasto

3. Hintatasossa on isoja eroja

Espanjan hintataso on edullisempi kuin Suomessa. Ravintolassa syöminen, erilaiset palvelut ja aktiviteetit sekä usein myös ruokaostokset irtoavat Espanjassa edullisemmin. Alkoholijuomat ovat reilusti halvempia. Majoitusta löytyy kaikille budjeteille.

ShutterstockEspanjan hintatasossa on eroja
Ibiza on Espanjan kalleimpia kohteita. Erityisesti bileturisti saa varautua rahanmenoon.

Hintataso vaihtelee rajusti eri alueilla, ja on usein suoraan verrannollinen siihen, miten paljon matkailijoita kohteeseen saapuu. Isoin lomabudjetti kannattaa varata suurkaupunkeihin kuten Barcelonaan ja Madridiin sekä kesäkauden lomasaarille Ibizalle ja Mallorcalle.

4. Siesta on edelleen käytössä

Älä ylläty, jos liikkeet tai ravintolat sulkevat ovensa iltapäivän tunteina. Espanjassa siesta on edelleen yleisesti käytössä noin kello kahdesta eteenpäin. Töihin palataan neljän ja viiden välillä. Siesta ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että paikalliset harrastaisivat päivittäisiä nokkaunia.

Ravintolat saattavat sulkeutua lounastarjoilun jälkeen ja avautua vasta illallisella. Erityisesti turistikohteiden ulkopuolella monet ravintolat alkavat tarjoilla illallista vasta iltakahdeksalta.

5. Ruokailuajat yllättävät

Suomalaiselle ruokailurytmille saattaa joutua Espanjassa sanomaan hyvästit – tai nauttimaan ateriansa tyhjässä ravintolassa.

Lounasta nautitaan Espanjassa noin kello kahdesta eteenpäin, kun taas illallisaika alkaa noin kahdeksalta. Ei ole kuitenkaan tavatonta suunnata syömään vasta iltakymmeneltäkään. Lasten kanssa voi saapua ravintolaan vaikka keskiyöllä, eikä kukaan kohottele kulmiaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pikaruokaravintolat ja turistien suosimien lomakohteiden ravintolat pysyvät auki koko päivän.

6. Pitääkö Espanjassa jättää tippiä?

Espanjassa on tapana antaa jonkin verran tippiä ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Jos kyseessä on pieni ostos kuten kahvi, voi tiskille halutessaan jättää pieniä kolikoita. Ravintolassa summa kannattaa vähintäänkin pyöristää ylöspäin.

Joskus laskuun on lisätty palvelumaksu automaattisesti esimerkiksi isommille seurueille. Tällöin ylimääräistä tippiä ei tarvitse jättää. Jos koet saaneesi huonoa palvelua, voit niin ikään unohtaa juomarahan.

ShutterstockPitääkö Espanjassa jättää tippiä?
Ravintolassa on kohteliasta jättää pieni juomaraha.

Fine dining -ravintoloissa tippiä on tapana jättää enemmän. Laskun loppusummaan voi laskea 10–15 prosentin juomarahan. Jos saat ravintolassa erityisen hyvää palvelua, on kohteliasta huomioida henkilökunta. Ravintola-alan palkat ovat Espanjassa matalia, joten tippejä pidetään arvossa.

Lue myös: Juomarahaopas Espanjaan – näin tippaat lomallasi oikein

7. Rantoja ja Unesco-kohteita

Espanjassa on helppo yhdistää rantaloma kulttuurikohteisiin. Tiesitkö, että maassa on enemmän Blue Flag -ympäristötunnustuksen saaneita rantoja, kuin missään muualla? Espanjan kauneimmat rannat ovat myös levittäytyneet laajalle alueelle Baleaareilta pohjoiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Unesco-kohteiden vertailussa Espanja pitää myös pintansa. Maailmanperintökohteita on maassa 46 kappaletta, mikä on kolmanneksi eniten koko maailmassa. Edelle kirivät vain Kiina ja Italia.

Lue myös: Espanjan parhaat Unesco-kohteet – joko tunnet nämä 12 paikkaa?

8. Espanjan sisällä matkustaminen

Espanja on iso maa, jossa on paljon nähtävää. Onneksi liikkuminen on tehty matkailijalle helpoksi. Vuokra-auton lisäksi kohteesta toiseen pääsee bussilla tai junalla. Nopeat luotijunat liikennöivät esimerkiksi Madridin ja Barcelonan välimatkan 2,5 tunnissa.

Espanjan sisäisiä lentoja tarjoavat esimerkiksi Iberia, Air Europa, Vueling, Ryanair ja Volotea. Halpalennot saattavat olla edullisempia kuin junaliput.

9. Pärjääkö Espanjassa englannilla?

Suosituissa lomakohteissa matkailualalla työskentelevät paikalliset puhuvat yleensä sujuvaa englantia, mutta jos matkustat syrjäseuduille, ei kannata odottaa englanninkielisiä kylttejä ja ruokalistoja.

ShutterstockPärjääkö Espanjassa englannilla?
Monissa Espanjan kohteissa joudut todennäköisesti jossain vaiheessa tapailemaan espanjan kielen alkeita. Kuvassa Sevillan kaupunki Andalusiassa.

Vaikka Espanjan kouluissa opiskellaankin englantia, on nuortenkin kielitaito usein heikko. Elokuvat ja tv-sarjat dubataan maassa espanjaksi.

Ennen matkaa kannattaa opetella ainakin muutama perusfraasi espanjaksi jo kohteliaisuussyistä. Jos juttukumppanisi hoitaa keskustelun mieluummin englanniksi, tämä kyllä vaihtaa kieltä kursailematta.

10. Mitä Espanjassa pitää varoa?

Espanja on turvallinen matkailumaa, jossa kävijän ei tarvitse pelätä turvallisuutensa puolensa. Tietyissä paikoissa, kuten Barcelonassa, tulee kuitenkin noudattaa erityistä varovaisuutta taskuvarkaiden kanssa. Röyhkeät varkaat iskevät metrossa, ravintoloissa ja muissa ruuhkaisissa paikoissa. Laukkuvarkaudet ovat todella yleisiä.

Bilekohteissa kannattaa pitää järki kädessä, eikä koskaan jättää juomaa vartioimatta. Humalaiset matkailijat ovat helppoja kohteita voroille. Kännituristien törttöilyistä voi myös rapsahtaa sakot.

Lue myös: Rantapallon matkaopas Espanjaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vinkit Baleaarien saarihyppelylle

Miksi mennä vain Mallorcalle, jos voi käydä myös naapurisaarilla? Näin se onnistuu

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät?

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät? Löytyvät läheltä suomalaisten suosikkikohdetta – katso 5 kauneinta

Espanjan parhaat kohteet

Oletko samaa mieltä? Tuhannet suomalaiset vastasivat: nämä Espanjan kohteet kiinnostavat eniten

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja