Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Arabiemiraatit

Aavikon keskellä sijaitseva Dubai on superlatiivien kaupunki

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2020
Taivaalle kurottavat pilvenpiirtäjät, luksushotellit, gourmet-ruoka ja jättimäiset ostoskeskukset muodostavat mielenkiintoisen kontrastin beduiinielämälle, jota Dubain aavikolla vietettiin ennen kuin siitä tuli Lähi-idän turismin keskus.

Matkailu kasvaa kohisten

Dubai on noussut suosituksi matkakohteeksi myös suomalaisten keskuudessa etenkin talvikuukausina. Sen viehätys perustuu tuhannen ja yhden yön tarujen maisemien, rantaelämän ja vilkkaan kaupunkikulttuurin kontrastiin. Kaduilla saattaakin nähdä niin loistoautoja kuin kameleita.

Perinteisten kauppapaikkojen ja torien lisäksi Dubaista löytyy joukko valtavia ostoskeskuksia. Siellä, missä ennen oli autiota hiekkaerämaata, sijaitsee nyt maailman parhaimpiin kuuluvia golfkenttiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paikalliset ottavat matkailun vakavasti. Turistien määrä on viimeisimmän kymmenen vuoden aikana moninkertaistunut, samoin kaupungin asukasmäärä. Dubai on sijoittanut turismin kehittämiseen satumaisia summia, ja panostus on kannattanut, sillä kaupunki on vakiinnuttanut asemansa myös suomalaisten suosimien lomakohteiden joukossa.

Arabiemiraattien suurin kaupunki kiinnostaa myös ulkomaalaisia sijoittajia sekä hotelli- ja ravintolaketjuja jopa enemmän kuin New York ja Las Vegas.

DUBAI MATKAKOHTEENA

Inka KhanjiDubai, Arabiemiraatit
Dubain arkkitehtuuri on paikoitellen kuin suoraan Tuhannen ja yhden yön saduista.

Dubai on kuuma ja eksoottinen matkakohde

Persianlahden rannalla Arabiemiraateissa sijaitseva Dubai on tunnettu paitsi eksoottisesta kulttuurista myös hulppeasta luksuselämästä ja pehmeähiekkaisista rannoista. Keskelle autiomaata rakennettu kaupunki on aurinkovarma kohde, ja vuorokauden keskilämpötila ei laske 20 asteen alapuolelle edes talvella.

Dubaihin matkustetaan ranta- ja shoppailulomalle. Vaikka lähes jokaisesta hotellista löytyvät upeat uima-allasalueet, Dubain rannoilla loikoilu on ehdoton kokemus.

Paras aika matkustaa on lokakuusta toukokuuhun, jolloin lämpötila ei ole tukahduttavan kuuma. Lämpötilat ovat silloin noin 22-32 astetta. Kesäkuusta syyskuuhun lämpötilat voivat nousta 48 asteeseen ja kosteusprosentti jopa 90 prosenttiin. Oleskelu auringossa on silloin lähes kaikille mahdotonta. Kesällä myös meriveden lämpötila kohoaa jopa 37 asteeseen, joten vedessä ei ole terveellistä oleilla liian kauan nestehukan takia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos haluat varmistaa, että lomallasi ei sada, matkusta Dubaihin. Tarjolla on sateetonta lämmintä säätä lähes ympäri vuoden.

Rentoa elämää ja eksoottisia jeeppisafareita

Dubaissa riittää puuhaa moneen makuun, mutta kohde sopii erityisesti kaupunki- ja rantalomien ystävälle. Kaupunki hemmottelee erityisesti shoppailunnälkäistä lomailijaa, sillä Dubain ostoskeskukset ovat maailmankuuluja ja tarjontaa riittää jokaiseen makuun.

Myös rentoa rantalomaa etsivä voi suunnata Dubaihin, sillä kaupunki on täynnä hulppeita hotelleja, jotka hemmottelevat asiakkaita luksustason uima-altailla. Jos hotellilla ei ole omaa uima-allasta tai uimarantaa, Jumeirah Beach on paras vaihtoehto. Ranta on kaikkien käytettävissä ja sinne on hyvät yhteydet.

Aktiivimatkailija voi osallistua Dubaissa ikimuistoiselle jeeppisafarille ja ajella aavikon läpi, tai vaikka nousta dyynin laelle katselemaan hiekkadyynien kerrostumia ja punertuvaa rauhallista taivasta. Yleensä aavikkoretkiin kuuluu myös perinteinen illallinen aavikkoleirissä, napatanssia ja mahdollisuus kokeilla vesipiippua aavikon yössä.

Kunnioita paikallista kulttuuria

Arabiemiraattien pääuskonto on islam, ja valtaosa dubailaisista on muslimeja, mikä näkyy erityisesti pukeutumis- ja alkoholikulttuurissa.

Naisten kannattaa peittää joko polvet tai olkapäät sekä suosia löysiä vaatteita. Moskeijaan mennessä tulee peittää myös hiukset. Hotellien uima-altailla pukeudutaan länsimaisen rantakulttuurin mukaisesti, mutta hotellialueiden ulkopuolella matkailijan kannattaa muistaa, että liian paljastava asu ei ole Dubaissa sopiva edes rantaoloissa.

Huomioi muslimien juhlapyhät valitessasi matkan ajankohtaa, sillä esimerkiksi Ramadanin aikaan myös matkailijoilta odotetaan tavallista peittävämpää pukeutumista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alkoholia on saatavilla lisensoiduissa ravintoloissa ja hotelleissa. Aterian kanssa voi hyvin nauttia vaikkapa lasin viiniä ja illallinen on mukava päättää vesipiipun makeasta mausta nauttien. Älä kuitenkaan kulje kaupungilla selvästi humalassa.

Arabiemiraattien pääkieli on arabia, mutta matkailija pärjää Dubaissa mainiosti englannin kielellä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN DUBAISSA

Inka KhanjiDubai, Arabiemiraatit
Monet matkailijat vierailevat aavikolla, missä on mahdollisuus myös tehdä lähempää tuttavuutta kameleihin.

Matkusta Dubaihin reittilennolla tai valitse pakettimatka

Suomesta pääsee kätevimmin Dubaihin lentämällä, ja lentoja Helsingistä tarjoavat muun muassa Turkish Airlines ja Norwegian. Halvimmillaan Norwegianin suorat lennot Helsingistä Dubaihin maksavat noin 200 euroa. Esimerkiksi Finnmatkat ja Aurinkomatkat tarjoavat pakettimatkoja Dubaihin.

Jos haluat kokea, miltä lentäminen parhaimmillaan tuntuu, kannattaa lentää Saksan kautta, josta on lentoja Dubaihin Arabiemiirikuntien omalla Emirates-lentoyhtiöllä.

Hotellivalikoima on laaja

Dubain hotellivalikoima on ainutlaatuinen. Huikeiden luksushotellien valikoima on suuri, mutta niiden lisäksi tarjolla on edullisempiakin vaihtoehtoja, joiden laatu on kuitenkin erinomainen.

Perinteisten hotellien sijaan myös Dubaissa voi majoittua paikallisen kotona. Maksullista kotimajoitusta voi etsiä Airbnb ja Wimdu -verkkopalvelujen avulla, mutta Dubaissa voi myös sohvasurffata.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen Dubaissa

Tiet ovat Dubaissa hyväkuntoisia ja kaistoja riittää, mutta ruuhkat saattavat silloin tällöin hidastaa matkantekoa. Taksi on helppo ja turvallinen tapa siirtyä paikasta toiseen. Kaikki taksit ovat mittaritakseja. Lyhyet matkat taittaa taksilla muutamalla eurolla. Takseja on hyvin saatavilla.

Uusi, juuri valmistunut metro on hyvä tapa välttää ruuhkat. Korkealla raiteella kulkevasta metrosta avautuvat hyvät maisemat ympärille. Metro on siisti, nopea ja edullinen. Lipun hinta on alle euron, ja alle viisivuotiaat lapset matkustavat ilmaiseksi. Ja koska ollaan Dubaissa, metro on tietenkin maailman pisin ilman kuljettajaa liikkuva automatisoitu raidereitti.

Suosittu tapa turisteille liikkua kaupungilla on Big Bus Tours -kiertoajelut, joita on tarjolla sekä yöllä että päivällä. Bussit kiertävät reittiä, jolle kuuluvat kaupungin tärkeimmät nähtävyydet ja kiinnostavimmat kohteet. Päivälipulla voi vapaasti jäädä pois kyydistä ja nousta taas seuraavan bussin kyytiin.

Autonvuokraus Dubaissa

Dubai on hyvä kohde autoilijalle. Tiet ovat erittäin hyvässä kunnossa ja kaistoja riittää. Liikennesääntöjä noudatetaan kaikkialla Arabiemiraateissa ja liikkuminen on turvallista. Liikennemerkit ovat sekä arabiaksi että englanniksi. Myös parkkipaikkoja on paljon ja jokaisesta ostoskeskuksesta löytyy suuret pysäköintihallit. Vaikka Dubai on melko kompakti kaupunki, on auto tarpeen jos mielii nähdä kaupunkia enemmän tai käydä vaikka useammassa ostoskeskuksessa.

Vinkki: suomalaistenkin suosima Outlet Mall sijaitsee kaupungin ulkopuolella keskellä aavikkoa ja sinne pääsee helpoiten omalla autolla tai taksilla.

DUBAIN NÄHTÄVYYDET

Inka KhanjiDubai, Arabiemiraatit
Maailman korkein rakennus Burj Khalifa hallitsee Dubain kaupunkikuvaa.

Ennätysten kaupunki

Pian Dubaihin saapumisen jälkeen huomaa, että kaupungissa mikään ei ole pientä. Jos jotain rakennetaan, tulee sen olla maailman suurinta, hienointa tai erikoisinta.

Kun hallitsija Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum on kertonut suunnitelmistaan erilaisten projektien yhteydessä, moni on epäillyt niiden toteutumista. Nyt epäilijäitkin voivat ihastella näiden unelmien toteutumista.

Kaupungin tunnetuin maamerkki on tammikuussa 2010 avattu Burj Khalifa. Arabian taivaalle kohoava Burj Khalifa on maailman korkein rakennus. Huikeat 828 metriä korkea pilvenpiirtäjä näkyy kaikkialle Dubaissa.

Dubaista löytyy myös viisi maailman korkeinta hotellia. Korkein hotelleista on Marriott-ketjun JW Marriot Marquis Dubai, joka kipuaa 355 metriin. Vuonna 2012 rakennetussa hotellissa on 77 kerrosta.

Viiden tähden hotellit ovat täällä lähes arkipäivää. Siksi kaupungista löytyy myös harvinainen seitsemän tähden hotelli. Ylellinen Burj Al Arab on kerran elämässä -kokemus, jos haluat tietää miten Beckhamit asuvat kaupungissa käydessään.

Aivan tavanomaisena ei voi myöskään pitää palmunmuotoisen tekosaaren rakentamista. Ennätysten ja erikoisuuksien lista on loputon, eikä loppua näy myöskään suunnitteilla oleville uusille rakennusprojekteille.

Shoppaile vaikka koko viikko

Shoppailijalle Dubai on yhtä kuin taivas. Kaupungissa on kymmeniä jättimäisiä ostosparatiiseja, joiden rinnalla kotimaiset ostoskeskuksemme tuntuvat lähikaupoilta. Ostoskeskukset ovat niin valtavia, että jotkut paikallisista lenkkeilevät sisällä ilmastoidussa keskuksessa sään ollessa helteisimmillään.

Ostoskeskuksista moni on auki keskiyöhön asti. Tarjolla on mitä tahansa halpahallitavaroista kaikkiin maailman luksusmerkkeihin.

Vaikka länsimaiset tavarat ovat eurooppalaisissa hinnoissa, esimerkiksi itämaisia mattoja, kultaa ja timantteja saa verrattain edullisesti. Kultaa ostaessa ei tinkimisen voimaa kannata unohtaa. Myös räätälillä teetetyt vaatteet ovat huokeita ja laadukkaita.

Esimerkiksi Mall of the Emirates -ostoskeskuksesta löytyy lähes kaikkea maan ja taivaan väliltä. Satojen liikkeiden lisäksi keskuksesta löytyy esimerkiksi sisälaskettelukeskus, elokuvateattereita ja lukuisia ravintoloita.

Mall of the Emirates on kaupungin ostoskeskuksista aktiivisin ja sopii hyvin esimerkiksi lapsiperheille. Paikan päälle pääsee myös kätevästi uudella metrolla.

Maailman suurin ostoskeskus on Dubai Mall. Sen valikoimat ovat huikeat yli tuhannen liikkeen ansiosta. Ostoskeskukseen ei kannata vaivautua pieneksi hetkeksi. Sen läpi käyminen on valtava urakka, johon pitää varata aikaa runsaasti. Myös hyviin kenkiin on syytä panostaa, sillä kävelyä tulee helposti kymmenenkin kilometriä.

Uusi ja mielenkiintoinen ostoskeskus on Festival Centre joka sijaitsee uudelle Festival City -alueella. Siellä voi syödä laadukkaissa ravintoloissa, tehdä ostoksia lukuisissa liikkeissä ja käydä kahvilla vaikkapa mielenkiintoisessa Cafe Ceramic -kahvilassa, jossa voit maalata oman keramiikka-astian ja hakea sen sitten valmiina seuraavana päivänä.

Shoppailijalle ehdottomasti paras ajankohta matkustaa Dubaihin on joulu-tammikuu, jolloin järjestetään Dubai Shopping Festival tai kesä, jolloin on Dubai Summer Surprisesin vuoro.

Festivaalien aikaan monissa kaupoissa on huimia alennuksia myös merkkituotteista. Dubai Shopping Festivalin aikaan avoinna on myös Global Village, eräänlainen huvipuiston ja messujen yhdistelmä. Global Villagessa on eri maiden paviljonkeja, joissa myydään kyseisen maan tuotteita.

Eksotiikkaa lomaan tuovat esimerkiksi tuoksuvat maustemarkkinat, jotka tarjoavat turisteille muutakin kuin maukkaita makuja. Markkinoiden tunnelma on koettava kaikin aistein.

Syöminen Dubaissa

Dubai on yksi nousevia kulinarismin kehtoja. Kaupungissa voi syödä vaikkapa julkkiskokki Gordon Ramsayn Verre-ravintolassa tai Robert de Niron Nobussa. Vaihtoehtoja on Michelin-tason ravintoloista edullisiin pikaruokaloihin.

Saatavilla on monia edullisia buffet-vaihtoehtoja, joissa syö edullisesti isompikin perhe. Alle kymmenellä eurolla voi syödä ulkona ja valita ravintolan monista vaihtoehdoista.

Festival City

Festival City on jättimäinen vapaa-ajan keskus ja aivan kuin oma kaupunginosansa. Festival Citystä löytyy useita eri tyyppisiä asuinalueita, laadukkaita hotelleja sekä kattavat Festival Centren ostospalvelut, elokuvateatterit ja esiintymispaikat maailmantähdille. Alueella on myös laadukas golfkenttä.

Luksus, tyyli ja asumisen helppous ovat avainsanoja Festival Cityn kohdalla. Alueella riittää tekemistä vaikka kokonaisen loman ajaksi.

Glamouria The Walkilla

The Walk on Dubain näyttäytymispaikka numero yksi. Upea rantakatu seuraa kaunista Jumeirah-rantaa pilvenpiirtäjien ja laadukkaiden hotellien vierellä.

Kadun varrelta löytyy satoja kauppoja sekä lukuisia hyviä ravintoloita. Illalla voi istua drinkille ja seurata ohi lipuvia Ferrareita ja Porscheja.

Jumeirah Beach on ilmainen ja vapaasti käytössä oleva ranta, joten The Walkille on mukava tulla viettämään päivää, vaikka ei kadun varren hotelleissa asuisikaan.

Aavikon golfkentät

Golf keskellä hiekka-aavikkoa kuulostaa uskomattomalta, mutta totta se on. Dubaista löytyy useampikin todella laadukas golfkenttä. Kaupunki onkin kasvanut suosituksi kohteeksi golfareiden keskuudessa.

Vuonna 2001 Dubai palkittiin Vuoden kehittyvä golfkohde -palkinnolla. Senkin jälkeen kehitys on ollut huimaa, ja vuonna 2008 kaupunki oli vuoden golfkohde Afrikan ja Lähi-Idän alueella.

Koko pitkän talven sää on takuulämmin ja sateeton. Pelimatkalle lähtevät eivät joudu jännittämään, sataako koko loman ajan ja päästäänkö kentälle ollenkaan.

Burj Khalifa hipoo taivaita

Vuoden 2010 alussa avattu Burj Khalifa on maailman ylivoimaisesti korkein rakennus. Yli 800 metriin kohoava torni ei välttämättä sovellu korkeita paikkoja kammoavan työpaikaksi tai kodiksi.

Turisteilla on mahdollisuus ihailla maisemia rakennuksen 124. kerroksen näköalatasanteelta. Yli 400 metrin korkeudelta aukeavat vaikuttavat maisemat kaupungin yli.

Burj Khalifan juurelle suunnistaminen on helppoa, mutta kokonsa puolesta se tuo omat haasteensa myös matkailijalle: kuinka mahduttaa 828 metrin korkuinen torni yhteen kuvaan?

Suihkulähde Vegasin tyyliin

Iltaisin Burj Khalifan juurella käy kuhina, ja tornin edessä olevan altaan laidoilla olevat kahvilat täyttyvät. On alkamassa Dubai Fountainin vesishow, jonka on toteuttanut sama yhtiö, joka vastaa Las Vegasin Bellagio-kasinon kuuluisasta suihkulähde-esityksestä.

Suuren altaan keskeltä nousevat uhmakkaat vesipatsaat kohoavat 150 metrin korkeuteen. Spektaakkelin viimeistelee 6 600 valoa ja esitykseen sovitettu musiikki. Vesishowta voi ihailla joka ilta puolen tunnin välein kello 18 alkaen.

Altaan reunan kahviloiden lisäksi loistava paikka katsella esitystä on tyylikkään The Address -hotellin allasbaari, josta näkee hienosti koko alueen.

The Palmin tekosaari

Mitä tehdä kun rantaviiva on käymässä vähiin? Rakennetaan keinotekoinen jättimäinen palmusaari, joka moninkertaistaa kaupungin rantaviivan määrän. Yksi Dubain tunnetuimpia maamerkkejä on The Palm -palmusaari joka on hiekasta ja kivistä merelle rakennettu palmun muotoinen saari.

Sen lehville on ripoteltu upeita taloja, joista jokaisella on oma yksityinen rantapätkänsä. Palmua ympäröivältä vallilta löytyy toinen toistaan upeampia hotelleja kuten The Atlantis, jonka yhteydessä toimii myös vesipuisto ja jättiakvaario.

Palmu on niin valtava, että parhaiten sen näkee ilmasta käsin. Mutta jos helikopterikyyti ei sovi budjettiin kannattaa hypätä monorail-metroon, joka kulkee palmun runkoa pitkin aina Atlantis-vesipuistoon asti.

DUBAIN PARHAAT

Inka KhanjiDubai, Arabiemiraatit
Purjeen muotoinen Burj al Arab -hotelli erottuu kaupungin pilvenpiirtäjien joukosta.

Maailman suurimmat Dubaissa

  1. Burj Khalifa – korkein rakennus
  2. Dubai Mall – suurin ostoskeskus
  3. JW Marriott Marquis Dubai – korkein hotelli
  4. Dubai Fountain – suurin suihkulähde

Dubain parhaat nähtävyydet

  1. Burj Khalifa
  2. Burj Al Arab -hotelli
  3. The Palm Jumeirah -tekosaari
  4. Atlantis the Palm -hotelli

Nämä ja muita Rantapallon parhaita vinkkejä löytyy nyt myös Wowanders-sovelluksesta. Wowanders on maailman älykkäin matkapäiväkirja, josta löydät vinkkejä hotelleista, nähtävyyksistä ja ravintoloista. Wowanders myös luo omasta matkastasi automaattisesti matkapäiväkirjan. Lue lisää täältä!

Lisätietoa

Dubain virallinen matkailusivusto

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maailman syvin uima-allas Dubaissa

Tältä näyttää maailman syvin uima-allas – 60 metrin pudotus pohjalle

Dubai, Arabiemiraatit

Koe Dubain parhaat nähtävyydet – 22 vinkkiä lomalle

Burj Khalifa, Dubai

Tätä sinäkin olet joskus miettinyt – katso miltä näyttää maailman korkeimmassa pilvenpiirtäjässä

Näin Dubai syntyi keskelle aavikkoa

Miten Dubaista tuli Dubai? Näin megakohde ilmestyi keskelle aavikkoa – 5 nopeaa faktaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja