Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Espanja

Flamencon ja fiestojen Sevilla on pala aitoa Andalusiaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 04.01.2018
Andalusian maakunnan pääkaupunkia Sevillaa ei turhaan kutsuta yhdeksi Espanjan kauneimmista kaupungeista, sillä Sevilla hurmaa monenlaisen matkaajan.

Kaupungin monet kasvot

Espanjan Andalusiassa sijaitseva Sevilla on noin 700 000 asukkaan kaupunki, joka on rakennettu Guadalquivir-joen varrelle. Sevillan sanotaan olevan espanjalaiskaupungeista espanjalaisin: kaupungista ovat kotoisin niin flamenco kuin härkätaistelutkin. Kapeat mukulakivikadut pujottelevat ohi vilkkaiden ravintoloiden ja majesteettisten nähtävyyksien, ja sisäpihoilta kantautuu kastanjettien kopina.

Sevilla on andalusialaisen kulttuurin ja historian kehto – kaupungissa näkyvät yhä tänäkin päivänä roomalaiset ja maurilaiset vaikutteet. Ihanteellisessa kaupunkilomakohteessa päivät kuluvat nähtävyyksiä katsoen tai museoita kiertäen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi tapa nähdä Sevilla on samoilla kapeilla kaduilla ja hukkua ihmisvilinään. Barrio de Santa Cruz, entinen juutalaiskortteli, on idyllinen ja vilkas alue, jossa voi vaikka ostaa paikallista keramiikkaa.

IstockphotoSevilla, Espanja
Useimpien matkailijoiden mielestä Sevillassa on kaikkein parasta tunnelma.

Lämmin Sevilla houkuttaa läpi vuoden

Sevillan ilmasto on lempeä, sillä kesät ovat lämpimiä ja talvet leutoja. Suomalaisittain paras sää matkustaa Sevillaan on keväällä ja syksyllä eli huhtikuusta kesäkuulle sekä syys- ja lokakuussa, jolloin keskilämpötila on 20 asteen molemmin puolin. Myös talvi on mainiota matkustusaikaa, kunhan et odota hellelukemia. Talvikuukausien keskilämpötila on noin kymmenen astetta.

Andalusian kesä on tulikuuma – sisämaassa sijaitsevassa Sevillassa lämpötila kipuaa helposti yli 30 asteen, jopa aina 40 asteeseen saakka. Sevillassa on myös eniten matkailijoita heinä- ja elokuussa, mikä näkyy paitsi katukuvassa myös esimerkiksi majoitusten hinnoissa.

Sevillan yössä soi flamenco

Sevillan yöelämä on vilkas ja värikäs – ilta alkaa tapasbaareista, joista siirrytään illalliselle ja edelleen kaupungin yöhön. Espanjalaiseen tapaan illallista nautitaan myöhään, usein vasta yhdeksän tai kymmenen maissa. Yökerhotkin täyttyvät näin ollen vasta pikkutunneilla.

Sevillan yöelämään kuuluu oleellisena osana flamenco. Rytmikäs musiikki säestää dramaattista ja sensuellia tanssia, jonka seuraaminen on suosittu tapa viettää iltaa Sevillassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tapakset kuuluvat oleellisena osana andalusialaiseen keittiöön, ja niitä tarjoillaan jopa ilmaiseksi juoman kyytipoikana. Juomapuolelta andalusialainen erikoisuus on Jerezin sherry.

Kaupungin kolme Unesco-kohdetta

Sevillassa on kolme tärkeää Unescon maailmanperintökohdetta. Sevillan katedraali, Alcazarin palatsi sekä Intioiden arkisto muodostavat yhdessä merkittävän kokonaisuuden kaupungin historiallisessa keskustassa.

Sevillan katedraali oli aikoinaan kunnianhimoinen rakennusprojekti, joka aloitettiin vuonna 1403 vanhan moskeijan tilalle. Katedraali kuvaa kristinuskon vahvistunutta asemaa ja pitää sisällään seitsemän vuosisadan verran historiaa.

Intioiden arkisto rakennettiin vuonna 1585 Sevillan kauppakamaria varten. Vuodesta 1785 saakka rakennus on toiminut Espanjan suurvalta-aikaa koskevien dokumenttien arkistointipaikkana, josta löytyy lokikirjojen ja kirjeiden lisäksi myös Kristoffer Kolumbuksen päiväkirja. Alcazarin kuninkaallinen palatsi puolestaan on upeiden puutarhojen ympäröimä, ja toimii edelleen kuningasparin residenssinä.

Kaikki Sevillan Unesco-kohteet liittyvät tavalla tai toisella Kristoffer Kolumbuksen uuden mantereen valloitukseen 1400-luvun lopulla. Jopa Kolumbuksen hautakammio sijaitsee katedraalissa. Unescon kriteerien mukaan Sevillan kohteet tarjoavat loistavan esimerkin Espanjan kulta-ajoista siirtomaavallan aikana.

Juhlahumua Andalusian tyyliin

Sevilla on myös tärkeä uskonnollinen pyhiinvaelluskohde. Lukuisat kristityt matkustavat vuosittain kaupunkiin viettämään pääsiäistä eli Semana santaa.

Kaksi viikkoa pääsiäisen jälkeen Sevillan kadut valloittaa markkinahumu – on kuusipäiväisen Feria de abrilin aika. Juhlien aikana naiset pukeutuvat perinteisiin andalusialaisleninkeihin ja hattupäiset miehet puolestaan siististi housuihin ja pikkutakkiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Juhlahumuun kuuluvat Guadalquivir-joen varrelle pystytetyt huviteltat sekä mielipiteitä jakavat härkätaistelut. Feria de Abrilin lisäksi härkätaisteluita voi Sevillassa nähdä lähinnä kesäkuukausina toukokuusta syyskuuhun.

Edullinen hintataso houkuttaa

Kuten muuallakin Espanjassa myös Sevillassa hintataso on suomalaisittain hyvin edullinen. Se näkyy paitsi majoituksen hinnoissa myös ravintoloissa ja ruokakaupoissa. Kotimaata edullisempi hintataso saakin useat suomalaiset viettämään Sevillassakin pitkiä aikoja.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SEVILLASSA

IstockphotoSevilla, Espanja
Keskustan historialliset nähtävyydet tarjoavat tekemistä tunti- ja jopa päiväkausiksi.

Vaihtolennoilla Andalusian sydämeen

Sevilla ei ole varsinainen pakettimatkakohde. Toisinaan kaupunki esiintyy matkanjärjestäjien valikoimassa omatoimisena lento- ja hotellikohteena.

Suomesta ei ole suoria reittilentoja Sevillaan ja kätevin tapa matkustaa kaupunkiin onkin lentämällä ensin Malágaan ja jatkamalla sieltä matkaa maitse noin 200 kilometrin päässä sijaitsevaan Sevillaan. Kulkuyhteydet ovat hyvät, ja välin pääsee matkaamaan niin bussilla, junalla kuin vuokra-autollakin.

Jos kuitenkin haluat välttämättä lentää Sevillaan, onnistuu se yhdellä koneenvaihdolla. Matka-aika on koneenvaihdon pituudesta riippuen lyhimmillään noin kuusi ja puoli tuntia.

Vaihdollisia lentoyhteyksiä Helsingistä Sevillaan tarjoavat muun muassa Lufthansa, KLM ja British Airways. Halvimmillaan lennot Sevillaan maksavat hieman alle 200 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Varaa majoitus ajoissa

Sevillassa on lukuisia majoitusvaihtoehtoja nuorisohostelleista luksushotelleihin. Hintataso vaihtelee, mutta on pääsääntöisesti suomalaisittain edullinen.

Pääsiäisenä sekä Sevillan fiestojen aikaan hotellit täyttyvät hyvissä ajoin ja huoneista saatetaan pyytää jopa triplahinnat.

Valloita sokkeloiset korttelit

Keskeisellä paikallä majoittuva matkailija voi helposti liikkua Sevillassa jalkaisin. Se onkin mainio tapa kokea kaupungin tunnelmalliset kujat.

Sevillassa voi vuokrata polkupyörän ja myös paikallisbussit sekä metro kulkevat. Sevillan kaduilla näkyy myös vanhanaikaisia hevosvaunuja, joiden ohjastajat kierrättävät turisteja kaupungin keskustassa.

Autonvuokraus on suositeltavaa vain muualle Andalusiaan lähdettäessä. Itse kaupungissa ei kulkupeliä tarvita – Sevillan liikenne on vilkasta ja hämmentävää lukuisine yksisuuntaisine katuineen.

SEVILLAN NÄHTÄVYYDET

Flickr / VallausaSevilla, Espanja
Vahva flamencokulttuuri näkyy Sevillan katukuvassa erityisesti fiestojen aikaan.

Maailmankuulu katedraali ja Giralda-torni

Sevillan tunnetuin nähtävyys on eittämättä kaupungin massiivinen katedraali, jonka sanotaan olevan maailman suurin. 1200-luvulta peräisin oleva islamilainen moskeija muutettiin katedraaliksi 1400-luvun alussa. Renessanssi- ja goottilaistyylisessä katedraalissa sijaitsee myös Kristoffer Kolumbuksen hauta.

Katedraalin vierestä löytyy La Giralda -torni, joka oli aikoinaan moskeijan minareetti. Nykyisin Giralda on katedraalin kellotorni, jonka huipulta aukeaa mahtava näkymä yli Sevillan.

Alcazarin kuninkaallinen palatsi

Sevillan Alcazar on maurilaistyylinen kuninkaallinen palatsi. Alcazar on Euroopan vanhin kuninkaallinen residenssi, joka on edelleen käytössä: Espanjan kuninkaalliset yöpyvät yhä Alcazarissa Sevillassa vieraillessaan. Palatsi on historiansa aikana purettu ja rakennettu uudelleen useita kertoja.

Alcazarissa kävijää ihastuttavat ainutlaatuinen arkkitehtuuri, loistokkaat huoneet sekä palatsia ympäröivät kauniit puutarhat suihkulähteineen ja paviljonkeineen.

Torre del Oro – vartiotorni ja merenkulkumuseo

Islamilaistyylinen vartiotorni Torre del Oro on yksi Sevillan tunnetuimpia maamerkkejä. 1300-luvulta peräisin olevassa rakennuksessa oli aikoinaan kultainen katto, jonka mukaan torni sai nimensä. Tänä päivänä rakennuksessa toimii merenkulkumuseo.

Museo de Bellas Artesin taidekokoelmat

Sevillan Museo de Bellas Artesin espajalaista taidekokoelmaa pidetään yhtenä maan merkittävimmistä – sen sanotaan olevan jopa vaikuttavin heti Madridin Prado-museon jälkeen. Museosta löytyy myös paikallisen taiteilijan Murillon töitä.

Flamenco-museo

Flamenco-tanssille omistettu museo esittelee kaikkea lajiin liittyvää niin perinteisten näyttelyjen kuin multimediankin avuin. Viikonloppuisin museossa voi nähdä upean flamenco-shown. Paikasta saa myös informaatiota kaupungin muista tanssiesityksistä.

SEVILLAN PARHAAT

Flickr / Chus MartinSevilla, Espanja
Sevillan katukuvassa voi törmätä hyvin erikoiseen arkkitehtuuriin.

Sevillan parhaat elämykset

  1. Näe Sevillan historiallinen katedraali sekä Giralda-torni.
  2. Tutustu Sevillan mielenkiintoisiin museoihin.
  3. Näe flamenco-esitys ja kokeile tanssia myös itse.
  4. Sukella Sevillan yöhön viihtyisten tapas-baarien kautta.
  5. Vieraile Alcázarin palatsissa.

Lisätietoja

Sevillan viralliset matkailusivut

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto sekä Flickr / Vallausa ja Chus Martin

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää