Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Espanja

El Hierro on Kanarian salainen saari

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 05.02.2015
El Hierro on monille tuntematon Kanariansaari, jossa voi rauhoittua ja nauttia koskemattomasta luonnosta.

Piilossa muulta maailmalta

Mitä Kanariansaariin tulee, ei El Hierro ole tyypillisimmästä päästä. Reilun 10 000 asukkaan saari Atlantin valtamerellä on hieman eristyksissä muusta maailmasta, ja sopii erinomaisesti lepolomakohteeksi. El Hierro on Espanjalle kuuluvista Kanariansaarista pienin ja läntisin.

El Hierron pääkaupunki Valverde ei sekään ole tavanomainen pääkaupunki: asukkaita on vain 1800, eikä kylästä löydy liikennevaloja. Rakennukset eivät myöskään ole kahta kerrosta korkeampia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laavaperäisen El Hierron maasto on karun kaunista. Saari ei ole niinkään tunnettu uimarannoistaan, mutta toki rantaelämäkin on koettavissa vaikkapa La Restingan laavahiekkarannalla. La Macetan kylästä puolestaan löytyy viihtyisiä merivesialtaita.

Pienin Kanariansaari

Vaella ja sukella pikkusaarella

Patikoijille El Hierro tarjoaa unelmamaastot – saarella on useita eritasoisia vaellusreittejä sekä mahtavia näköalapaikkoja. El Hierron dramaattisissa maisemissa voi todella tuntea olevansa luonnon helmassa.

El Hierron sukelluspuitteet ovat vaikuttavat – saarta kutsutaankin yhdeksi Euroopan parhaista sukelluskohteista. Vedet ovat kirkkaat ja sukeltajat voivat bongata eksoottisia kaloja. Parhaat sukellusvedet löytyvät La Restingan alueelta.

Aktiivisen lomapäivän jälkeen maistuvat El Hierron ravintoloiden aidot kanarialaisateriat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvä tietää El Hierrosta

El Hierro on erittäin rauhallinen lomakohde, josta ei kannata etsiä railakasta ajanvietettä. Yöelämä ja ostosmahdollisuudet ovat minimaalisia. Sen sijaan El Hierro sopii aikuisille lomailijoille, jotka haluavat rentoutua luonnon rauhassa ja irrottautua arjen hulinasta. Saarelta löytyy myös hyviä liikuntamahdollisuuksia patikkareiteistä sukellukseen.

El Hierrolla vallitsee Kanariansaarille tyypillinen lämmin ilmasto, joka takaa auringon vuoden ympäri. Kesällä saarilla on todella kuuma, kun taas talvikuukausina keskilämpötila liikkuu 20 asteen hujakoilla.

El Hierro on turvallinen lomakohde. Vaikka saari on tuliperäinen, ovat tulivuorenpurkaukset harvassa – syksyn 2011 vedenalainen tulivuorenpurkaus oli ensimmäinen sitten vuoden 1793.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN EL HIERROLLA

Kanariansaarten maatilamajoitus

Teneriffan kautta El Hierrolle

Suomesta ei järjestetä pakettimatkoja El Hierrolle, mutta toisinaan saari on mukana erilaisilla yhdistelmä- ja kiertomatkoilla.

Pikkuruisen El Hierron lentokentälle likennöidään vain paikallislentoja Teneriffalta ja Gran Canarialta. Helpoin tapa matkustaa El Hierrolle onkin lentäminen näiden saarien kautta. El Hierron lentokenttä sijaitsee pääkaupunki Valverden kupeessa.

Lentoja Suomesta Teneriffalle ja Gran Canarialle voi etsiä matkanjärjestäjien valikoiman lisäksi myös muun muassa Air Finlandilta ja Norwegianilta. Edullisimmillaan edestakaiset lennot voivat löytyä noin 200-300 eurolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teneriffalta on El Hierrolle myös lauttayhteys Fred Olsen -yhtiön järjestämänä. Yhdensuuntainen matka kestää reilut kaksi tuntia ja maksaa noin 50 euroa.

Hotelleja vain muutama

El Hierron saarella on vain muutamia hotelleja, ja suuret majoituskompleksit loistavat poissaolollaan. El Hierrolla oma rauha on taattu. Suosittuja majoitusmuotoja ovat myös lomahuoneistot sekä casas rurales, luonnon keskellä sijaitsevat mökit tai maatilat, joissa voi kokea aitoa kanarialaista vieraanvaraisuutta.

Kuuluisin majapaikka El Hierrolla on neljän makuuhuoneen hotelli Punta Grande, josta aukeaa huikeat maisemat Atlantille.

Vaella, pyöräile tai autoile

Autonvuokraus on kätevin tapa nähdä saarta ja sen dramaattisia maisemia – 278 neliökilometrin El Hierrolla saarikierros on ehdoton aktiviteetti. Pienissä kylissä voi helposti liikkua jalkaisin tai polkupyörällä.

EL HIERRON NÄHTÄVYYDET

Ermita del Virgen

Joapira-kukkulan kellotorni

La Fronteran kylä on El Hierron toiseksi suurin asutuskeskus. Kylän tunnetuin nähtävyys on viehättävä kirkko La Iglesia de Nuestra Señora de la Candelaria, jonka kellotorni on rakennettu Joapira-nimisen kukkulan laelle. Kukkulalla kököttävä kellotorni on komea ilmestys vasten sinistä Atlanttia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Majakka Faro de Orchilla

Ennen kuin Kolumbus valloitti Amerikan, pidettiin El Hierron lounaiskärkeä maailman viimeisenä kolkkana – tuolloin nollapituuspiiri kulki El Hierrolla.

Juuri tällä viimeisellä rannalla sijaitseva Faro de Orchillan majakka luo salaperäisen tunnelman autiolle alueelle. Majakkarannan mahtavat maisemat on ehdottomasti syytä käydä katsomassa El Hierrolla lomailtaessa.

Charco Azulin laavaluola-altaat

Pohjoissaarella Charco Azulissa matkailija voi pulahtaa laavaluolaan rakennettuun merivesialtaaseen. Upea luonnonpaikka jyrkkine puutikkaineen on mukava virkistäytymispaikka silloin, kun uimarannat eivät houkuttele.

EL HIERRON PARHAAT

Kanariansaarten aktiviteetit

El Hierron parhaat elämykset

  1. Kokeile sukellusta saaren kirkkaissa vesissä.
  2. Tee vaellusretki El Hierron dramaattisissa maisemissa.
  3. Vuokraa auto ja tutustu koko saareen.
  4. Näe Orchillan majakka sekä upea kellotorni.
  5. Ihaile saarta mahtavilta näköalapaikoilta ja nauti paikallisista herkuista.

El Hierron miinukset

  1. El Hierrolle ei tehdä suoria matkoja.
  2. Pieni saari voi tuntua liiankin rauhalliselta.
  3. El Hierrolla on suppeat majoitusvalikoimat.

Lisätietoja

El Hierron viralliset matkailusivut
Kanariansaarten viralliset matkailusivut

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: iStockphoto ja SXC