Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Madrid

Shutterstock
Madrid

Madrid on taide-elämysten ja tapasbaarien metropoli

Monipuolinen Madrid on kiehtova kohde, johon kulttuurin ystävät, herkuttelijat ja shoppailijat ihastuvat varmasti
Päivitetty: 16.03.2020
next
prev
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva

Houkuttelevat tapasbaarit ja ravintolat, viihtyisät aukiot ja puistot, upeat taide-elämykset sekä erinomaiset ostosmahdollisuudet ovat vain muutamia syitä, jotka tekevät Madridista kiinnostavan kohteen.

Espanjan pääkaupunki Madrid tarjoaa jokaiselle matkailijalle jotakin, joten se on helppo kohde mille tahansa seurueelle.

Taidetta, puistoja ja näyttäviä aukioita

Espanjan pääkaupunki Madrid hurmaa matkailijan helposti välittömyydellään ja rentoudellaan. Nähtävää ja koettavaa on paljon, mutta parhaiten kaupungin sielun ymmärtää kuljeskelemalla, katselemalla ja pistäytymällä silloin tällöin jossakin lukuisista tapasbaareista tai kahviloista. Vaikka ollaan miljoonakaupungissa, Madridissa on aivan omanlaisensa pikkukaupungin tuntu, joka saa matkailijan tuntemaan olonsa kotoisaksi.

Kaupunki sopii kohteeksi viikonloppulomalle, mutta aikataulun salliessa kannattaa päiviä varata useampia, sillä aika ei käy Madridissa pitkäksi. Kaupungin tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvat maailmankuulut taidemuseot, kuten Pradon ja Thyssen-Bornemiszan museot. Lisäksi kaupungissa on lukuisia pienempiä museoita ja gallerioita.

Madrid on täynnä viihtyisiä aukioita, joita reunustavat usein näyttävät rakennukset. Kuuluisia aukioita kaupungissa ovat esimerkiksi Plaza Mayor, Puerta del Sol ja Plaza de Cibeles. Osaa aukioista reunustavat kahvilat, joihin on mukava pistäytyä lepuuttamassa jalkojaan ja nauttimassa virvokkeita.

Madridista löytyy tekemistä myös perheen pienimmille. Hieman kaupungin ulkopuolella sijaitsee suuri Casa Campon puistoalue, josta löytyy muun muassa huvipuisto ja eläintarha. Puistoon kannattaa mennä köysiradalla, josta avautuvat upeat näkymät Madridin ympäristöön.

Alkukesä parasta matkustusaikaa

Madrid sijaitsee sisämaassa, joten kesät ovat kuumia ja talvet melko viileitä. Sateita tulee yleisimmin syksyllä ja keväällä, mutta sadekuurot ovat mahdollisia ympäri vuoden. Keskikesällä Madridissa voi olla tuskastuttavan kuuma ja monet kaupunkilaiset pakenevatkin rantakaupunkeihin lämpötilojen noustessa reilusti yli +30 asteen.

Parasta matkustusaikaa Madridiin ovat kevät tai alkukesä ja syksy, jolloin lämpötilat ovat miellyttävät kaupunkilomailuun. Talvella Madridissa on huomattavasti viileämpää kuin monissa muissa Espanjan kohteissa, sillä kylmimpinä kuukausina lämpötilat voivat laskea alle viiden asteen ja jopa lähelle nollaa.

Monipuolisesta Madridista löytyy kiinnostavaa tekemistä jokaiselle.

Kokeile paikallisia herkkuja ja nauti yöelämästä

Madrid on todellinen herkuttelijan unelmakohde ja kaupungissa on erittäin laaja ravintolatarjonta. Ravintoloissa kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti paikallista herkkuja ja kysyä myös asiantuntevilta tarjoilijoilta suosituksia. Muista maistella ainakin erilaisia tapaksia ja napata vielä illan päätteeksi mukaan suussasulavat churrot.

Espanjassa syödään paljon vihanneksia, papuja, possua, lammasta ja tietenkin myös härkää. Hyvä viini kuuluu ateriaan kuin ateriaan. Madridissa syödään suomalaisittain myöhään, mikä kannattaa huomioida loman päiväohjelmaa suunnitellessa. Monet ravintolat avaavat ovensa illallisvieraille vasta iltakahdeksan jälkeen ja on aivan normaalia syödä vasta yhdeksän tai jopa kymmenen paikkeilla.

Espanjalaiset syövät myöhään ja myös juhlivat myöhään. Madridin yö on pitkä ja viinin ja naposteluherkkujen ääreltä siirrytään yökerhojen puolelle vasta niihin aikoihin, kun Suomessa ensimmäiset olisivat jo taksijonossa. Vilkasta yöelämää löytyy esimerkiksi Santa Anan ja Chuecan alueilta.

Shoppailijaa hemmotellaan Madridissa

Madrid on mainio kohde shoppailulomalle, joten reissuun lähtiessä kannattaa laukkuun jättää tilaa ostoksille. Ostoskierroksen voi aloittaa vaikkapa Puerta del Solin aukiolta, sillä sen lähistöltä löytyvät suurimmat tavaratalot ja monet ketjuliikkeet. Pikkuputiikkien alueellekaan ei ole täältä pitkä matka.

Tunnetuin yksittäisistä ostoskaduista on leveänä kulkeva Gran Vía, jonka varrelta löytyy esimerkiksi suuria ketjuliikkeitä, kuten Primark, ja tavaratalo El Corte Inglés. Poikkea myös Gran Víalta alkavalle Calle de Fuencarral -kadulle, jossa on lukuisia pienempiä ketjuliikkeitä, jotka myyvät muun muassa vaatteita, laukkuja ja asusteita. Luksusmerkkejä etsivälle kiinnostava ostospaikka on puolestaan Calle Serrano.

Las Rozasin outlet-kylä sijaitsee lyhyen ajomatkan päästä Madridin keskustasta. Las Rozas on rakennettu täysin shoppailijoiden ehdoilla eli alueella on vain outlet-kauppoja ja muutama ravintola. Suurin osa liikkeistä myy huippumuotia ja espanjalaista designia. Hinnat Las Rozasissa eivät ole ulosheittohalpoja, mutta mukavia löytöjä päivän mittaan voi toki tehdä.

Lähde päiväretkelle lähikaupunkeihin

Madridissa lomailevan ei kannata hukata tilaisuutta tutustua samalla myös pikkukaupunkien Espanjaan. Lähistöltä löytyy lukuisia kiinnostavia kohteita, joihin on helppo piipahtaa päiväretkelle junalla tai vuokra-autolla.

Kuninkaallista loistoa ja historian havinaa voi kokea Aranjuezissa tai El Escorialissa, roomalaisten jälkiä Segoviassa ja keskiajan henkeä Chinchonissa tai Toledossa. Kaikki nämä sijaitsevat alle sadan kilometrin päässä pääkaupungista. Lue lisää kiinnostavista päiväretkikohteista täältä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MADRIDISSA

Shutterstock
Madrid on kätevä kohde suorien lentoyhteyksien ansiosta vaikkapa viikonloppulomalle.

Hyvät yhteydet Suomesta

Suomesta on useita suoria lentoja Madridiin ja hinnat alkavat noin kahdestasadasta eurosta. Finnair lentää Helsingistä Madridiin ympäri vuoden kerran päivässä. Välilaskulla perille voi päästä vielä halvemmalla.

Madridin lentokenttä Barajas sijaitsee noin 15 kilometriä kaupungin ulkopuolella ja sinne on metroyhteys. Lentokentälle mennessä pitää ostaa erillinen lentokenttälippu tavallisen metrolipun lisäksi. Lisälipun voi ostaa myös lentoasemalle tullessa ennen metroalueelta poistumista.

Madridiin pääsee helposti myös junalla muualta Espanjasta sekä Keski-Euroopasta. Kaupungissa on kaksi päärautatieasemaa Atocha ja Chamartín, joten kannattaa varmistaa kummalle asemalle juna saapuu.

Valitse majoitus lomaohjelman mukaan

Madridista löytyy paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja kaikista hintaluokista. Keskustassa sijaitsevat hotellit voivat olla melko hintavia, joten majoitus on syytä varata hyvissä ajoin.

Hotellin tai hostellin sijaintia valitessa kannattaa miettiä, mitä aikoo kaupungissa ensisijaisesti tehdä. Madridin kaupunginosilla, barrioilla, on kaikilla oma luonteensa, La Latinasta löytyvät parhaat tapas-paikat, Huertasta paras yöelämä, Malasañasta aitoa madridilaisuutta ja Chueca on Madridin homokulttuurin keskus.

Joukkoliikenteen kyydissä ympäri Madridia

Madridissa on kätevintä liikkua joko metrolla tai kävellen. Metroverkosto on erittäin kattava ja ehdottomasti helpoin ja tehokkain tapa liikkua. Kaupungissa on myös kattava bussiverkosto ja lähijunilla voi kulkea ydinkeskustan ulkopuolelle.

Kaupungista on myös kattavat junayhteydet eri puolille Espanjaa, mikä mahdollistaa päiväretkien yhdistämisen Madridin-lomaan.

MADRIDIN NÄHTÄVYYDET

Shutterstock
Madridin tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvat esimerkiksi tasokkaat museot ja Retiro-puisto.

Maailmanluokan museot

Madridin-lomalla kannattaa ehdottomasti tutustua kaupungin taide- ja kulttuuritarjontaan. Tunnetuimpia kaupungin museoista ovat taidemuseot Museo del Prado, Museo Reina Sofia ja Thyssen-Bornemiszan museo, jotka kaikki sijaitsevat niin sanotussa Kultaisessa kolmiossa aivan kaupungin ytimessä.

Museo del Prado esittelee runsaan kokoelman vanhojen mestarien taidetta ja museolla on suurin espanjalaisen taiteen kokoelma. Museo Reina Sofian helmi on Picasson Guernica-teos, jonka edustalla onkin usein hienoinen tungos. Thyssen-Bornemiszan salit puolestaan ovat täynnä tunnettuja nimiä etenkin 1800- ja 1900-luvuilta.

Kaikkien kolmen museon kiertäminen voi tulla hintavaksi, sillä yksittäinen sisäänpääsy maksaa aikuiselta museosta riippuen kymmenestä eurosta ylöspäin. Jokainen näistä museoista mahdollistaa kuitenkin ilmaisen sisäänpääsyn tiettyinä ajankohtina, joten sisäänpääsymaksuissa säästääkseen voi ajoittaa vierailunsa näille tunneille tai päiville. Museokohtaiset tiedot ja lippujen hinnat kannattaa tarkistaa ennen matkaa netistä.

Retiron puisto

Jos kaipaat lomallasi hetken hengähdystä kaupungin vilinästä, ota suunnaksi Retiron puisto. 130-hehtaarinen puisto on sekä madridilaisten että turistien suosima piknikpaikka ja ulkoilualue. Patsaineen ja suurine monumentteineen puisto on kuin ulkoilmagalleria.

Retiron puiston erikoisuus on sen rakastettu minilampi, josta voi nauttia myös soutuveneestä käsin. Tämän lisäksi matkailijan hurmaavat puiston lukuisat puutarha-alueet ja Kristallipalatsi.

Kaupustelijoihin ja matkailijoiden jututtajiin saattaa puistossa törmätä, mutta päällekäyvää kaupanteko ei onneksi ole. Myöhään illalla tai yöllä Retiro ei ole yksin liikkuvalle suositeltava paikka.

Kuninkaallinen palatsi

Madridin 1700-luvulla rakennettu kuninkaallinen palatsi on Länsi-Euroopan suurimpia ja palatsissa on noin 3 000 huonetta. Espanjan nykyinen kuningaspari ei kuitenkaan asu palatsissa, vaikka sitä nimitetäänkin kuninkaan viralliseksi virka-asunnoksi. Osa linnasta on yleisölle avoinna, mikä tarjoaa myös matkailijoille mahdollisuuden pääsevät kurkistamaan kuninkaalliseen elämään.

Palatsi on avoinna vierailijoille päivittäin lukuun ottamatta muutamia juhlapyhiä. Sisäänpääsy maksaa aikuisilta hieman yli 10 euroa.

Mercado de San Miguel -kauppahalli

Mercado de San Miguelin kauppahallissa kannattaa käydä haistelemassa huumaavia herkkujen tuoksuja ja maistelemassa vaikka tapaksia viinilasillisen äärellä.

Tuoreita kasviksia, herkullisia leivonnaisia ja mitä erilaisimpia mereneläviä tarjoavat kauppiaat panevat parastaan upeassa art nouveau -miljöössä joka päivä. Espanjalaiset rakastavat oliiveja – yritä laskea, montako erilaista lajiketta löydät kauppahallista!

Ihaile auringonlaskua

Madrid on tunnettu upeista auringonlaskuista, joita voi nousta katselemaan esimerkiksi jollekin kaupungin lukuisista kattoterasseista. Suosituimmille terasseille voi olla tunkua juuri auringonlaskun aikaan, joten paikalle kannattaa saapua ajoissa napatakseen itselleen parhaat paikat.

Yksi suosituimmista paikoista auringonlaskun katseluun on Azotea del Círculon kattoterassi kuuluisaa Metrópolis-rakennusta vastapäätä. Terassi on avoinna aamusta yli puoleenyöhön ja pääsymaksu on pari euroa.

MADRIDIN PARHAAT

Shutterstock
Kuninkaallinen palatsi on nähtävyys, jota ei kannata ohittaa Madridissa.

Madridin parhaat elämykset

 1. Näe Madridin vilkas keskus, Puerta del Sol -aukio
 2. Kierrä upea Prado-museo
 3. Pakene suurkaupungin hulinaa El Retiron puistoon
 4. Tee ostoksia ja sukella yöelämään
 5. Herkuttele Madridin eloisissa tapasbaareissa

LISÄTIETOJA

Madridin kaupungin matkailusivusto

Teksti: Suvi Huttunen, Riikka Krenn ja Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto

Lue kommentit (17) Jätä kommentti

 1. Aivan ihana kaupunki! Oon muutaman kerran käynyt Madridissa ja on kyllä ihan mahtava paikka.


 2. Loistava paikka, huhtikuussa viimeksi kävin.


 3. Varsin mielenkiintoiselta kohteelta tuntuu, enemmän aikuisille, kulttuurista kiinnostuneille. Matkustusajankohta joko aikaisin keväällä tahi hiukan myöhemmin syksyllä, jotta saa “nälkänsä” tyydytettyä kunnolla :)


 4. En ole koskaan käynyt, mutta olen kuullut, että on mielenkiintoinen ja tutustumisen arvoinen.


 5. On varmaan tutustumisen arvoinen, varsinkin jos vetää vertoja Barcelonalle.


 6. Olisi hauska viettää vkon loppu fudiksen ja nähtävyyksien seurassa!!


 7. Mahtavalta kaupungilta vaikuttaa.Tahtoo itsekkin päästä kokemaan moisen:)!


 8. ei ole koskaan tullut käytyä mutta mielellään kävisin


 9. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.