Matkaopas: Madrid
Matkoja kohteeseen Madrid
Espanjan eläväinen pääkaupunki Madrid
Noin 3,3 miljoonaa asukkaan Madrid on Espanjan pääkaupunki ja maan vierailluin matkailukaupunki.
Espanjan keskiosissa sijaitsevaan Madridiin matkailijoita vetävät muun muassa kulttuurikohteet museoista musikaaliteattereihin, vuosisatoja vanha arkkitehtuuri, laadukkaat ja kohtuuhintaiset ravintolat sekä joka kukkarolle sopivat ostosmahdollisuudet.
Kaupungin aarteisiin kuuluvat Retiron kaltaiset historialliset puistot, ja myös vilkas yöelämä vie mukanaan.
Madridissa voi kokea autenttista espanjalaista kaupunkikulttuuria ja elämänmenoa. Vaikka pääkaupunki tarjoaa myös luksusta, Euroopan kuudenneksi isoimmasta kaupungista on mahdollista nauttia pienelläkin budjetilla.
Madridin ilmasto
Madridin sijainti vuoristossa, noin 650 metrin korkeudessa, tekee kaupungin ilmastosta vaihtelevan. Talvet ovat viileitä ja usein sateisia, kesät puolestaan kuivia ja kuumia. Kesä-elokuussa lämpötilat nousevat usein jopa 40 asteen tuntumaan, ja kesän kuumuus voikin tehdä aktiivisesta kaupunkilomasta tukalan. Helteisin kuukausi on yleensä elokuu.
Madridin ilmasto on parhaimmillaan keväällä ja syksyllä, jotka ovatkin parhaita aikoja matkustaa kaupunkiin. Kevät ja syksy ovat pääosin lämpimiä ja aurinkoisia, vaikka sateitakin saattaa esiintyä. Aurinkoisina päivinä lämpötila on noin 20 asteen tuntumassa.
Kaupunkiin on tarjolla lentoja vuoden ympäri, mutta eniten Madridissa on matkailijoita kesä–heinäkuussa sekä loppuvuodesta. Joulukuu on suosittu matkailukuukausi, sillä Madridiin saavutaan ihailemaan näyttäviä jouluvaloja ja tekemään jouluostoksia.
Keväällä ja syksyllä matkustamalla voi paitsi nauttia leppoisista säistä myös välttää suurimmat turistimassat sekä nauttia kesäkautta ja joulusesonkia edullisemmista majoitushinnoista.
Madridin hintataso
Espanjan hintataso on keskimäärin hieman edullisempi kuin Suomen. Pääkaupungissa on kuitenkin monia muita espanjalaiskaupunkeja hieman kalliimpaa, ja hinnat vaihtelevat lisäksi alueittain.
Madridin hotellien ja muiden majoituspaikkojen hinnat ovat lähes samalla tasolla kuin esimerkiksi Helsingissä, mutta ulkona syöminen ja juominen on parhaimmillaan hyvin kohtuuhintaista. Ruokakaupoissa hinnat ovat noin kolmanneksen Suomen hintoja edullisemmat, ja myös joukkoliikenne ja taksit ovat edullisempia kuin Suomessa.
Korttimaksu onnistuu Madridissa lähes kaikkialla. Ravintoloissa on tapana jättää tippiä 5–10 % laskun summasta, mutta yhdestä juomasta tai kahvikupillisesta harvemmin tipataan.
Useimmissa Madridin museoissa on ilmaisia vierailupäiviä, ja kaupungissa on myös joitakin täysin ilmaisia museoita, esimerkiksi Madridin historian museo. Lisäksi kaupungin puistot tarjoavat ilmaista tekemistä.
Edullisia Madridin tuliaisia ovat paikalliset ruoka- ja juomaherkut, esimerkiksi lähialueiden viinit, oliiviöljyt, juustot ja turrón-makeiset.
Perinteisiä Madridin tuomisia ovat myös viuhkat ja manila-shaalit, joita myydään sekä edullisissa turistikaupoissa että laadukkaissa käsityöliikkeissä. Jalkapallofanin tuliaisostokset kannattaa tehdä Real Madridin tai Atlético Madridin virallisissa liikkeissä.
Tapakulttuuri ja turvallisuus Madridissa
Madridilaiset ovat sosiaalista väkeä, ja uusiakin tuttavuuksia tervehditään lämpimästi poskisuudelmin. Espanjalaiset antavat yhden suukon kummallekin poskelle.
Paikalliset pitävät kiinni perinteisistä ruokailuajoista. Lounasta syödään Madridissa yleensä kello 13.30–15 välillä ja illallista noin kello 21 alkaen. Ravintolat ovat avoinna vähintään puolille öin.
Monissa ravintoloissa keittiö on auki ainoastaan lounas- ja illallisaikaan, mutta ydinkeskustasta ja muilta matkailijoiden suosimilta alueilta on helppo löytää ruokapaikkoja, jotka palvelevat koko päivän.
Madrid on kohtuullisen turvallinen suurkaupunki harvoja syrjemmässä sijaitsevia alueita lukuun ottamatta. Taskuvarkaiden kanssa on kuitenkin hyvä olla varovainen keskustan tungoksessa ja joukkoliikenteessä. Varkaat vievät myös kahvilan pöydälle lojumaan jätetyn puhelimen nopeasti mukanaan.
Liikuntaesteiselle Madrid voi olla haastava kaupunki liikkua. Vaikka keskustaa kehitetään aktiivisesti esteettömämpään suuntaan, vuosisatoja vanha arkkitehtuuri kivipäällysteisine katuineen asettaa haasteensa liikkumiselle.
Ydinkeskustassa ja tärkeimmissä nähtävyyksissä esteettömyys on huomioitu kohtuullisen hyvin, mutta monissa ravintoloissa esimerkiksi wc-tilat sijaitsevat kellarikerroksessa.
Joiltakin Madridin metroasemilta puuttuvat yhä hissit, joten joukkoliikennevälineistä bussi on usein helpompi vaihtoehto pyörätuolilla tai lastenrattaiden kanssa liikkuville. Kaikki Madridin bussit ovat esteettömiä, ja paikalliset auttavat mielellään esimerkiksi pienten lasten kanssa liikkuvia.
Seksuaalivähemmistöille Madrid on suvaitsevainen kaupunki, ja avoimet hellyydenosoitukset ovat suurkaupungissa arkipäivää. Sateenkaariliput liehuvat seksuaalivähemmistöjen tukikohtana tunnetussa Chuecan kaupunginosassa, ja kesä–heinäkuisin juhlittavan Madridin Priden aikaan lippuja ripustetaan eri puolille kaupunkia.
Lennot ja pakettimatkat Madridiin
Helsinki-Vantaan lentokenttä tarjoaa hyvät lentoyhteydet Madridiin, ja suoria lentoja kaupunkiin liikennöi päivittäin Finnair. Välilaskullisia lentoja tarjoavat monet muutkin lentoyhtiöt.
Joulukuusta 2023 alkaen Madridiin on mahdollista päästä suorin lennoin myös Rovaniemeltä. Espanjalainen lentoyhtiö Iberia liikennöi Rovaniemen ja Madridin väliä suorin lennoin vain talvikaudella.
Suorien meno-paluulentojen hintahaarukka Helsingistä Madridiin on tavallisesti 200–400 euroa.
Yleensä lentojen hinnat ovat 250–300 euron tuntumassa, mutta parhaimmillaan suorat lennot voi napata noin 200 eurolla.
Halvimmat lennot löytyvät yleensä arkipäiville ja suosituimpien lomasesonkien ulkopuolelle. Esimerkiksi marraskuussa ja alkuvuodesta Madridin lennot voi yleensä saada edullisesti.
Madridiin järjestävät vuoden ympäri matkoja monet tunnetut matkatoimistot, kuten Aurinkomatkat, Tjäreborg, Tui ja Apollomatkat. Pakettimatkoillakin lennot ovat yleensä reittilentoja.
Lentoaika Helsingistä Madridiin on suorilla lennoilla noin neljä ja puoli tuntia, ja lennot saapuvat kaupungin pohjoisosissa sijaitsevalle Madrid-Barajasin lentoasemalle. Lentokentältä pääsee keskustaan sekä metrolinjalla 8 että lentokenttäbussilla. Kiinteä taksitaksa kentältä Madridin keskustaan on 30 euroa.
Majoitus Madridissa
Madridiin saapuvat matkailijat voivat valita hotellien, hostellien ja Airbnb-asuntojen väliltä. Majoituskohteiden hintahaarukka on laaja, sillä tarjolla on niin viiden tähden luksushotelleja kuin budjettimatkailijoiden tarpeisiin sopivia hostelleja.
Sängyn hostellin jaetusta huoneesta voi saada alkaen 25 eurolla ja hostellihuoneen alkaen 60–70 eurolla. Hotellihuoneiden hintahaarukka vaihtelee keskustan tuntumassa noin sadasta eurosta aina yli tuhanteen euroon.
Ajoissa varaava löytää yleensä hotellihuoneet edullisimmin, ja keskustan ulkopuolelta hotellin voi saada ydinkeskustaa halvemmalla. Huone kannattaa varata noin pari kuukautta ennen matkaa, jolloin valinnanvaraa riittää, tosin vuodenajasta riippuen edullisen majoituksen voi löytää lyhyelläkin varoitusajalla.
Lyhyelle lomalle majoitus on suositeltavaa etsiä Madridin keskustan tuntumasta, jossa tärkeimmät vierailukohteet ovat kävelymatkan tai kätevän metromatkan päässä.
Keskustan ulkopuolella majoittuvien on hyvä varmistaa, että lähettyvillä on metropysäkki, jolta on hyvät yhteydet ydinkaupungin alueelle.
Liikkuminen Madridissa
Madrid on suurkaupunki, mutta keskusta on helppo ottaa haltuun kävellen. Jos majoitut ydinkeskustassa, et välttämättä tarvitse joukkoliikennevälineitä lainkaan.
Madridiin laajemmin tutustuvien kannattaa hyödyntää monipuolista joukkoliikennejärjestelmää. Autoilu voi olla haastavaa, sillä ruuhkat ovat tavallisia ja parkkeeraaminen keskustassa kallista. Jos suunnitelmissa on kuitenkin vuokrata auto, se onnistuu kätevästi lentokentältä tai keskustan tuntumassa Atochan juna-asemalta.
Madridin julkiseen liikenteeseen kuuluvat metro, bussit, raitiovaunua muistuttava metro ligero -kevytjuna ja seutuliikenteen Cercanías-junat. Etenkin metrolla liikkuminen on kätevää, nopeaa ja edullista.
Metroasemien automaateista voi ostaa 2,50 euron hintaisen joukkoliikennekortin, johon ladataan joko yksittäisiä metrolippuja tai 10 matkan sarjalippu, jota voi käyttää metron lisäksi kaupunkiliikenteen busseissa ja metro ligero -junissa. Kortille voi ladata myös päiväkohtaisen turistilipun 1–7 päiväksi.
Busseissa voi maksaa myös kortilla tai käteisellä, mutta mukana kannattaa pitää pientä rahaa.
Paikalliset hyödyntävät lisäksi takseja sekä liikkumissovelluksia, joista suosituimpia ovat Cabify ja Uber. Ne ovat kohtuuhintainen ja turvallinen tapa liikkua Madridissa.
Madridin parhaat ostosalueet
Madrid tarjoaa ostosmatkailijalle kattavia tavarataloja ja ostoskeskuksia sekä monipuolisia ostoskatuja.
Luksuksen ystävä suuntaa Salamancan alueella sijaitsevalle, merkkiliikkeiden reunustamalle Calle Serrano -kadulle. Puerta del Sol -aukion ympäristöstä ja Gran Vía -kadulta löytyvät suosituimmat ketjuliikkeet Zarasta Primarkiin.
Vaihtoehtoisimman muodin ystävän kannattaa tutustua Malasañan kaupunginosaan, jossa sijaitsee suurin osa Madridin vintage- ja second hand -putiikeista.
Lue lisää: Madrid on shoppailijan paratiisi – lue vinkit kaupungin parhaille ostospaikoille
Madridin ravintolat
Kahviloiden ja ravintoloiden hintataso on Madridissa keskimäärin edullisempi kuin Helsingissä, mutta hinnat vaihtelevat. Esimerkiksi Salamancan hienostoalueen fine dining -ravintoloissa hinnat ovat lähellä Suomen tasoa, kun taas Lavapiésin alueen etnisissä ravintoloissa voi syödä hyvinkin halvalla.
Madridilaisia erikoisuuksia, kuten paistetuin mustekalarenkain täytettyä bocadillo de calamares -patonkia ja perunamunakasta, pääsee maistelemaan lukuisissa tapas-baareissa. Talvinen madridilainen klassikkoherkku on cocido madrileño -pataruoka.
Kaupungissa on monia ravintola-alueita, kuten tapas-baareistaan tunnettu Cava Baja, Puerta del Sol -aukion kupeessa sijaitseva vilkas Huertas sekä opiskelijoiden suosima Malasaña.
Vegaaniravintoloita on helppo löytää Malasañan ja Chuecan alueilta.
Gluteenittomat ravintolat ovat Madridissa harvassa, mutta gluteenitonta ruokavaliota noudattavien tarpeet huomioidaan ravintoloissa jatkuvasti paremmin. Täysin gluteeniton kahvilaketju Madridissa on esimerkiksi Celicioso, jolla on useita kahviloita ympäri Madridia.
Honest Greens -ketjun ravintoloissa kaikki ruoka leipää huomaamatta on gluteenitonta, ja listalla on myös lukuisia vegaanisia ja ketoruokavalioon sopivia annoksia.
Jos ravintolassa on pöytiin palvelu, pienen tipin jättäminen kuuluu Madridissa hyviin tapoihin.
Madridin nähtävyydet
Madridissa riittää nähtävää ja koettavaa niin kulttuurin, arkkitehtuurin, gastronomian kuin urheilunkin saralla.
Kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa taidemuseot Prado, Reina Sofía ja Thyssen-Bornemisza, kuninkaallinen palatsi Palacio Real sekä keskuspuisto Retiro. Kulinaristeja kutsuu San Miguelin kauppahalli, ja jalkapallon ystävien pakollinen pistäytymiskohde kaupungissa on Real Madridin kotistadion Santiago Bernabeu.
Madridin parhaat nähtävyydet
- Museo del Prado
- Kuninkaallinen palatsi
- Parque del Retiro
- Plaza Mayor
- Almudenan katedraali
- Museo Reina Sofia
- Debodin temppeli
- Thyssen-Bornemiszan taidemuseo
- Mercado de San Miguel -kauppahalli
- Faro de Moncloa
- Santiago Bernabeu -jalkapallostadion
Katso kaikki: Madridin kiinnostavimmat nähtävyydet – 11 kohdetta, joissa kannattaa vierailla loman aikana
Madridin alueet
Iso osa Madridin viehätyksestä piilee sen vaihtelevissa kaupunginosissa, joista jokainen tarjoaa erilaista tunnelmaa, arkkitehtuuria ja ravintoloita.
- Sol: Ydinkeskustan vilkkain alue, jonka tuntumasta löytyy suurin osa Madridin tärkeimmistä nähtävyyksistä.
- Palacios: Madridin kuninkaanlinnaa ja Almudenan katedraalia ympäröivä kaunis historiallinen kaupunginosa.
- Chueca: Seksuaalivähemmistöjen tukikohta, joka tunnetaan eläväisistä terasseista ja vilkkaasta yöelämästä.
- Malasaña: Ravintoloiden ja kahviloiden täyttämä hipsterikaupunginosa, jota suosivat etenkin opiskelijat.
- Salamanca: Hienostokaupunginosassa on luksusputiikkien ja laaturavintoloiden lisäksi eläväinen Mercado de la Paz -kauppahalli.
- La Latina: Sunnuntaisin järjestettävien rastro-markkinoiden tukikohta, joka valloittaa värikkäällä arkkitehtuurilla ja tapas-baareilla.
- Lavapiés: Edullisilla ravintoloilla houkuttelevalla monikulttuurisella alueella on säpinää vuorokauden ympäri.
- Letras: Kirjailijoiden suosiman alueen kadut on koristeltu Espanjan taiteen kultakauden mestareiden teksteillä.
- Atocha: Madridin suurinta juna-asemaa ympäröivä alue, jonka tuntumassa sijaitsevat Madridin suurimmat taidemuseot ja Retiro-puisto.
- Chamberí: Trendikkäällä, rauhallisella alueella voi nauttia hyvistä ravintoloista.
- Castellana: Tyylikäs business- ja suurlähetystöalue keskustan kupeessa.
Anna on freelancer-toimittaja, joka on asunut Espanjassa vuodesta 2008 lähtien. Työssään hän onkin erikoistunut Espanjaa koskeviin
matkailuaiheisiin, uutisiin ja ilmiöihin.
Lue lisää