Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Espanja

Matkaopas: Barcelona

 • Veera Voutilainen
Veera Voutilainen Päivitetty: 14.03.2024
Barcelonasta löytää pitkiä hiekkarantoja, vehreää vuoristoa, taianomaista arkkitehtuuria ja sykkivää kaupunkikulttuuria.

Katalonian pääkaupunki on taiteen ja rantaelämän sekoitus

Espanjassa Välimeren rannikolla, 120 kilometriä Pyreneiden vuorilta etelään avautuva Barcelona on yksi maailman kuuluisimmista kaupungeista. Meren ja vuorten kehystämä kaupunki on erityisen tunnettu surrealistisesta arkkitehtuuristaan, huimasta ravintolatarjonnastaan ja yöelämästään.

1,6 miljoonan asukkaan Barcelonassa persoonallisia kaupunginosia riittää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunkiin saavutaan kiertelemään goottilaiskorttelien kapeille kujille ja palmujen reunustamille leveille rantabulevardeille.

Ennen kaikkea ihmiset matkustavat Barcelonaan ihailemaan kaupungin satumaisia rakennuksia. Ikonisimmiksi ovat nousseet Antoni Gaudín suunnittelemat Sagrada Família -kirkko, Passeig de Gràcia -bulevardin varrella sijaitsevat Casa Milà ja Casa Batlló, sekä Parc Güell -puisto.

IstockphotoVärikäs ja psykedeelinen puisto etualalla, kaupunki taustalla horisontissa.
Parc Güell on Barcelonan tunnetuimpia nähtävyyksiä ja psykedeeliydessään mieleenpainuva.

Kaupunkiin saavutaan myös nauttimaan katalonialaisen ja espanjalaisen keittiön herkuista, luonteikkaista viineistä ja lähes joka baarin omasta, ”kaupungin parhaasta” vermutista.

Barcelonasta löytää futuristisia pilvenpiirtäjiä ja loputtomat shoppailumahdollisuudet, mutta myös rentoa, yhteisöllistä kaupunkikulttuuria.

Kun kaupungin syke käy korkeaksi, puistot, kukkulat ja vuoret, Tibidabo korkeimpana huippunaan, tarjoavat luonnon rauhaa ja huikean näkymän kaupungin ylle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Barcelonan ilmasto

Barcelonassa vallitsee Välimeren alueelle tyypillinen ilmasto kuumine kesineen ja viileine talvineen. Barcelonan lämpötilat eivät ole yleensä nousseet keskimääräisesti aivan yhtä korkeiksi kuin monissa muissa Espanjan rannikkokohteissa.

Kuumimpina kesäkuukausina heinä- ja elokuussa lämpötila saattaa kuitenkin kohota jopa yli kolmeenkymmeneen asteeseen. Silloin ilma voi tuntua varsin pakahduttavalta niissä nurkkauksissa, joihin tuuli ei yletä – kuten myös öisin nukkuessa.

ShutterstockBarcelona, Espanja
Barcelona on mainio matkakohde läpi vuoden.

Kylmimpinä kuukausina, eli joulu-, tammi- ja helmikuussa lämpötila liikkuu suunnilleen viiden ja neljäntoista asteen välillä. Lumisade on harvinaisuus, joskin lämpötilat laskevat ajoittain öisin talvella nollaan tai sen alapuolelle. 

Lokakuussa kaupungissa sataa yleensä enemmän kuin keskivertoisesti, mutta meren lämpötila – kuten lämpimimpinä päivinä ulkoilman lämpötilakin – pysyy vielä jopa parissakymmenessä asteessa.

Nähtävyyksille on talvella ilahduttavan vähän jonoa, ja kaupunki terasseilla istuskelevine paikallisineen saattaa ainakin pohjoismaisesta näkökulmasta tuntua varsin keväiseltä aurinkoisina päivinä halki vuoden. Kesäkuukaudet kutsuvat puolestaan vierailijoita, jotka pitävät helteestä ja vilkkaista rannoista, eivätkä kavahda matkailijoiden sumaa nähtävyyksillä. 

Erityisen suositeltavaa aikaa Barcelonan-matkalle on kuitenkin taitekohdissa: keväällä maalis-, huhti- ja toukokuussa tai syksyllä syys-, loka- ja marraskuussa. Silloin on tilaisuus välttää kaikista sankimmat matkailijajoukkiot ja päästä nauttimaan keväisestä lämmöstä. 

Lue myös: Barcelonan ilmasto – milloin on paras aika matkustaa?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hintataso ja ostokset Barcelonassa

Etenkään sesonkien aikana majoittuminen ei ole halpaa, mutta Barcelonassa on Pohjoismaihin verrattuna edullista syödä ja juoda ravintoloissa, ja liikkua julkisilla tai taksilla. 

Kaupungissa on kohtuuhintaisia ravintoloita, mutta ikonisen Barcelonetan rannan tuntumassa, Barri Gòtic -kortteleissa ja muilla matkailijoiden suosimilla alueilla ravintoloiden hinnat on usein suunnattu juuri matkailijoille.

Inka KhanjiCasa Mila, Barcelona
Kävely Barcelonan kattojen yllä Casa Milàn patsaiden keskellä on Barcelona-kokemus parhaimmillaan.

Kaupungin monet museot ovat joka kuun ensimmäisenä sunnuntaina tai lauantaina ilmaisia. Myös moni nähtävyys tarjoaa ilmaisen sisäänkäynnin aina sunnuntaisin kolmesta alkaen. Sunnuntai-iltapäivisin pääsee veloituksetta muun muassa Montjuicin linnaan, Poblenoun designmuseoon, Jardí Botànic de Barcelona -puutarhoihin sekä Pedralbesin luostariin.

Barcelonassa maksetaan euroilla. Tippi ei ole välttämättömyys, vaan suositeltava kohteliaisuus hyvästä palvelusta.

Lähes kaikkialla voi maksaa kortilla, mutta käteistä on hyvä pitää mukana ainakin pikkuostoksia varten ja yhteyskatkosten varalta.

Lukuisat putiikit sulkevat edelleen ovensa iltapäivällä muutamaksi tunniksi, noin kahden ja viiden välillä. Suurin osa ruokakaupoista on sunnuntaina suljettu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Barcelonan tuliaisiksi sopivat esimerkiksi pullollinen katalonialaista cavaa, koru kaupungin käsityöläis- tai designpuodista tai vaikka pitkulaiset ja manteleita sisältävät carquinyolis-keksit.

Tapakulttuuri ja turvallisuus Barcelonassa

Monikulttuurisessa Barcelonassa asuu katalaanien lisäksi huomattavasti väkeä muualta Espanjasta, Latinalaisesta Amerikasta ja kaikkialta maailmasta, joten kulttuurien ja tapojen kirjo on rikas ja varsin joustava.

Uusia tuttavuuksia tervehditään useimmiten poskisuudelmin. Läheisempää tuttavuutta yleensä myös halataan.

Melkein kaikki kaupungin katalaanit puhuvat myös espanjaa, usein myös englantia.

Kohtelias vaihtoehto on tervehtiä katalaaniksi ennen kuin vaihtaa englantiin, espanjaan tai elekieleen.

Merkittävä osa ravintoloista noudattaa perinteistä, siestan ympärille rakentuvaa rytmiä: lounas ajoittuu noin kello yhden ja puoli neljän välille. Lounaan jälkeen tarjolla on meriendaa, välipalaa. Sen jälkeen ravintola sulkee ovensa pariksi tunniksi, ennen kuin avaa jälleen ovensa illallisvieraille noin kahdeksasta alkaen.

Illallista syödään suomalaisittain varsin myöhään, usein vasta yhdeksän jälkeen.

Yleisiä alkoholijuomia ovat oluet, joista pienen lasillisen saa tilattua pyytämällä cañan, ja ravintoloilla on lähes aina tarjota alkoholiton versio lasipullosta. Katukuvassa näkee lukuisia vermutille ja jaettaville pikkuannoksille omistautuneita vermuteria-baareja.

ShutterstockVehreä puistokatu halkoo kaupunkia.
Barcelonan puistokadut tuovat vehreyttä kaupunkimaisemaan.

Barcelonassa pääsee liikkumaan usein varsin esteettömästi. Metroasemille on rakennettu toimivat hissit, jotka kuljettavat laiturilta kadulle saakka. Esteettömyys on pääosin huomioitu hyvin myös nähtävyyksillä.

Suurkaupungissa kannattaa pitää huoli omaisuudestaan, sillä taskuvarkaudet ovat yleisiä erityisesti matkailijoiden suosimilla asemilla ja alueilla. Muista myös matkavakuutus.

Barcelonassa sateenkaarilippu on luonnollinen osa kaupunkikuvaa. Läheinen Sitgesin rantakaupunki on gay-kulttuuriltaan suorastaan ikoninen.

Matkustaminen Barcelonaan

Lento Helsingistä Barcelonaan kestää noin neljä tuntia. Suoria lentoja Helsinki-Vantaalta Barcelonan El Pratin kentälle tarjoavat Finnair, Norwegian ja Vueling.

Myös Ryanair lentää Helsingistä, mutta laskeutuu Gironan kentälle, josta matkaa julkisilla reilut pari tuntia tai autolla reilun tunnin Barcelonaan.

Suoran yhdensuuntaisen lennon lipun löytää usein 90–200 eurolla, mutta suosituimpina päivinä ja ajankohtina hinnat voivat kohota yli 300 euron.

Lisäksi pakettimatkoja Barcelonaan järjestävät muiden muassa Aurinkomatkat, Tui ja Tjäreborg.

Barcelonan lentokenttä El Prat sijaitsee 12 kilometriä Barcelonan keskustasta lounaaseen. Sieltä pääsee kätevästi edullisella aerobús-bussilla keskustaan (yhteen suuntaan 6,75 tai meno-paluu 11,65 euroa).

ShutterstockBarcelona, Espanja
Barcelonaan pääsee Suomesta suorilla lentoyhteyksillä Helsingistä.

Bussilipun saa ostettua netistä, jolloin se on voimassa 90 päivää ostoksesta, tai vaihtoehtoisesti El Pratin lentoaseman molemmissa terminaaleissa sijaitsevista lippuautomaateista, bussiasemien lähettyvillä sijaitsevista automaateista, henkilökunnalta bussin lähettyviltä tai vasta bussissa. Silloin tosin käy vain käteinen, maksimissaan 20 euron seteli.

Taksi maksaa yläkaupunkiin jäävälle reilut 30 euroa, ja keskustaan asti suuntaavalle arviolta 35–50 euroa.

Lentämättä kohteeseen

Paula Hotti

Barcelonaan pääsee myös maitse. Suomesta Barcelonaan kannattaa matkustaa ensin Tukholman ja Hampurin ja sitten Baselin tai Pariisin kautta. Tukholmaan pääsee Turusta ja Helsingistä Viking Linen ja Tallink Siljan lautoilla.

Tukholman ja Hampurin välillä kulkee useita junia. Kätevin on Ruotsin valtiollisen rautatien SJ:n operoima yöjuna EuroNight Stockholm Centraalin asemalta Hamburg Hbf -asemalle. Matka-aika on 12–13 tuntia.

Hampurista lähtee useita junia Pariisiin yöllä ja päivällä, ja matka-aika on lyhyimmillään noin 8,5 tuntia. Pariisin Gare de Lyonilta Barcelona Santsin asemalle pääsee nopeimmillaan 6,5 tunnissa vaihdoitta.

Barcelonaan voi matkustaa Hampurista myös esimerkiksi Baselin kautta. Matka-aika on 7–9 tuntia ja osa junista on yöjunia. Baselista Barcelonaan pääsee nopeimmillaan reilussa 9 tunnissa.

Erilaisia reittivaihtoehtoja voi etsiä vaikkapa Saksan valtiollisen rautatien Deutsche Bahnin sivuilta.

Majoitus Barcelonassa

Barcelonasta löytää vaikuttavan kirjon erilaisia majoituksia kaikista hintaluokista, aina viiden tähden luksuksesta ja persoonallisista boutique-hotelleista koruttomiin ja kohtuuhintaisiin hostelleihin ja reppureissaajien suosimiin jaettuihin huoneisiin. 

Sesonkiaikaan edullisimmat kahden hengen huoneet maksavat noin 70–100 euroa yöltä.

Kesäkuukausien ulkopuolella hinnat ovat maltillisempia.

Kaupungissa toimii myös Airbnb, josta löytää kokonaisia huoneistoja ja pikkuyksiöitä. Paikalliset suhtautuvat siihen kuitenkin kriittisesti, sillä etenkin laittomat turistiasunnot ovat nostaneet kaupungin vuokratasoa korkealle.

ShutterstockBarcelona, Espanja
Barcelonassa on monia mukavia kaupunginosia, jotka tarjoavat matkailijalle mainiot kulkuyhteydet suosituille nähtävyyksille.

Matkailija voi majoittua esimerkiksi Plaça de Catalunyan alueella, jonka tuntumasta on lyhyt matka ikoniselle ja tiiviisti kansoitetulle La Ramblalle, Barcelonetan 1 100 metriä pitkälle rannalle sekä leveälle Passeig de Gràcia -bulevardille henkeäsalpaavine rakennuksineen.

Monet nähtävyydet sijaitsevat kuitenkin myös eri puolilla Barcelonaa. Aukioiden puheensorinaa ja pikkuputiikkien läheisyyttä arvostava voi hyvin harkita myös esimerkiksi Gràciaa, tai miksei rauhallisempiakin osia elegantista Eixamplesta tai luovien alojen keskittymästä Poblenousta.

 Liikkuminen Barcelonassa

Auton vuokraus lentokentältä tai keskustasta voi olla hyvä ajatus, jos suunnittelmissa on tehdä retki muualle Kataloniaan, esimerkiksi Figueresin vaikuttavaan Dalí-museoon, Costa Bravan rantakohteeseen tai vaikka Montserratin vuoristoluostariin.

Barcelonassa pysyvälle riittää mainiosti kaupungin sujuva julkisen liikenteen verkosto. 

Metroasemien automaateista saa ostaa kortilla tai käteisellä niin kertalippuja kuin edullisemmiksi käyviä kymmenen kerran kortteja.

ShutterstockBarcelona, Espanja
Barcelonan julkisen liikenteen verkosto mahdollistaa sujuvan liikkumisen pitkin kaupunkia.

Barcelonan kattavaa metro- ja bussiverkostoa täydentää kuusi raitiovaunureittiä. Kaikissa julkisissa toimii sama, etukäteen automaatista asemalta ostettava kertalippu tai kymmenen matkan sarjalippu, joka leimataan sisällä kulkuneuvossa tai metron tapauksessa porteilla ennen tunneleihin laskeutumista.

Virallisia takseja saa tilattua kätevästi ja turvallisesti esimerkiksi Free now -sovelluksen kautta. Uber toimii rajatusti Barcelonassa.

Ruokakulttuuri ja ravintolat Barcelonassa

7,5 miljoonan ihmisen Katalonialla on vahvasti oma kulttuurinsa, myös keittiössä. Cuina catalanan pääkaupungissa Barcelonassa tarjoutuu tilaisuus kokeilla perinteisiä katalaaniherkkuja, joille tyypillistä on muun muassa jännittävä sekoitus suolaista ja makeaa.

Kokeile lomallasi ainakin paikallisia erikoisuuksia:

 • espinacs amb panses i pinyons, joka yhdistää pinaatin, rusinat ja pinjansiemenet
 • tomaatilla sivelty leipä, pa amb tomàquet
 • pehmeä vihannespaistos escalivada
 • arròs negre amb alliolia, mustekalan musteesta värinsä saavaa riisiä valkosipulisen aiolin kanssa
 • poltetusta sokerista rapean pinnan saava crema catalana
 • mel i mató, paikallinen tuorejuusto hunajalla

Myös alun perin muualta Espanjasta kotoisin olevat ruokalajit, kuten baskimaan pintxot, ovat löytäneet kotinsa Barcelonasta. Pintxoilla on erityinen keskittymänsäkin, Poble-secin Carrer de Blai sivukatuineen, joilla sijaitsee myös muutama loistava tapas-paikka.

Ravintoloita löytää erityisen paljon myös Bornista, Eixamplesta ja Gràciasta.

ShutterstockBarcelona, Espanja
Budjettilomailija löytää herkullisia ruokaelämyksiä katukojuista.

Laadukkaissa ravintoloissa asiakkaan esittämät toivomukset ja esimerkiksi laktoosittomat tai gluteenittomat erityisruokavaliot otetaan huomioon. 

Perinteisesti katalonialaiseen ja espanjalaiseen keittiöön kuuluu kuitenkin paljon kala- ja liharuokia. Tilannetta tasoittavat lukuisat kaupunkiin avatut vegaaniset ravintolat,  joista osassa tapasten tyyppiset perinteiset jaettavat lautaselliset tehdään jo täysin kasvipohjaisesti. Osa ravintoloista keskittyy myös erityisesti gluteenittomaan ruokaan ja annoksiin, joiden valmistukseen ei käytetä maitotuotteita. 

Niin ikään isot ruokakaupat ja laadukkaat ketjut huomioivat hyvin vegaanit ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavat.

Barcelonan nähtävyydet

Barcelonassa keskiaikaisten kujien arvoituksellisuus yhdistyy katalonialaisen art nouveau -suuntauksen mielikuvituksellisuuteen.

Kaupungin tunnetuimpien kohteiden joukkoon lukeutuvat Gaudín hämmästyttävä Sagrada Família, luontoon sulautuva taideteospuisto Parc Güell ja historiallisesta kaupungin sydämestä aina sielukkaaseen Gràciaan asti vievä Passeig de Gràcia, jonka varrella kohtaa rivistön unohtumattomia taloja.

IstockphotoSagrada família, Barcelona
Sagrada família on varsin erikoinen kirkko, joka on toistaiseksi jäänyt keskeneräiseksi.

Pablo Picasson lisäksi kaupunkiin ovat jättäneet vahvasti jälkensä kuvataitelijat Joan Miró ja Antoni Tàpies. Mirón valoisa taidekeidas katolla odottavine veistoksineen sijaitsee Montjuic-vuorella, ja Tàpiesin metallisikermällä koristeltu museo suurikokoisine teoksineen Eixamplen kaupunginosassa.

Kaupunkia pääsee katselemaan sekä huimaavan korkealta – kuten Serra de Collserolan korkeimman vuoren Tibidabon huipulta 512 metristä – että hämmästyttävän läheltä. 

Barcelonan tärkeimmät nähtävyydet

 1. Parc Güell
 2. Sagrada Família
 3. La Rambla
 4. Casa Milà ja Casa Batlló
 5. Barceloneta-ranta
 6. Montjüic
 7. Barri Gòtic
 8. Parc de la Ciutadella
 9. Barcelonan riemukaari
 10. FC Barcelonan kotistadion

Katso kaikki nähtävyydet: Barcelonan parhaat nähtävyydet – 20 paikkaa, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Barcelonan alueita

Barcelonassa on rutkasti kiinnostavia kaupunginosia, ja yhden loman aikana on lähes mahdotonta vierailla niissä kaikissa. Jokaisella on oma tunnelmansa, joten matkan aikana kannattaa tutustua eri alueisiin.

 • Gòtic: vanhankaupungin sydän meren tuntumassa
 • Born: boheemi alue, missä designpuoteja ja persoonallisia ravintoloita keskiaikaisilla kujilla
 • Raval: monikulttuurinen ja vanhaa mainettaan parempi kaupunginosa tarjoaa makuja kaikkialta maailmasta
 • Sant Antoni: trendikäs ja hienostunut, täynnä kahviloita ja vermuterioita
 • Poble-sec: Montjuicin ja vauhdikkaan Parallel-kadun väliin jäävät korttelit, pintxo-ravintoloita ja 1800-lukulaisia asuintaloja
 • Poblenou: luovien alojen keskittymä, jossa ravintoloiden lisäksi katutaidetta, kuuluisa Razzmatazz-klubi ja hieman Barcelonetaa rauhaisampi hiekkaranta
 • Gràcia: 1800-luvun lopulle asti oma kylänsä, nykyisin kuuluisa viidestätoista aukiostaan, musiikkibaareistaan ja taiteellisesta tunnelmastaan
 • Eixample: Barcelonan laajin kaupunginosa, joka on täynnä värikkäitä modernistirakennuksia, katalonialaisia ravintoloita ja kaupungin upeimpia nähtävyyksiä

Freelancer-kirjoittaja Veera on asunut ulkomailla muun muassa Espanjassa ja Argentiinassa. Hänelle kiinnostus erilaisia kieliä ja kulttuureja kohtaan on ollut aina tärkeä osa elämää.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät?

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät? Löytyvät läheltä suomalaisten suosikkikohdetta – katso 5 kauneinta

Espanjan parhaat kohteet

Oletko samaa mieltä? Tuhannet suomalaiset vastasivat: nämä Espanjan kohteet kiinnostavat eniten

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Mallorcan parhaat rannat

Näin löydät Mallorcan parhaat rannat – 10 suositusta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja