Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Espanja

Matkaopas: Aurinkorannikko

 • Anna Venejärvi
Anna Venejärvi Päivitetty: 27.10.2023
Espanjan Aurinkorannikko on rantalomakohteiden klassikko, jossa voi nauttia myös aidosta espanjalaisesta kulttuurista, andalusialaisesta ruuasta ja monipuolisista aktiviteeteista.

Yllättävän monipuolinen Aurinkorannikko

Etelä-Espanjan Costa del Sol – tutummin Aurinkorannikko – lukeutuu suomalaisten ikisuosikkeihin Espanjassa. Välimeren rannikolle levittäytyvällä noin 150 kilometrin alueella sijaitsevat monet klassikkokohteet Fuengirolasta, Torremolinosiin, Benalmádenaan, Málagaan ja Marbellaan.

1,4 miljoonan asukkaan rannikkokaistaleella kiehtovia lomakohteita on vieri vieressä, ja yhdenkin lomaviikon aikana on helppo tutustua useampaan Aurinkorannikon kaupunkiin. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aurinkorannikolla elää Espanjan suurin suomalaisyhteisö, ja esimerkiksi Fuengirolassa on tarjolla monipuoliset suomenkieliset palvelut kampaamoista ravintoloihin. Lisäksi Costa del Sol tunnetaan pitkistä, perheystävällisistä hiekkarannoistaan sekä Euroopan ehkä parhaasta ilmastosta. Alueella nautitaan sen nimen mukaisesti jopa 300 aurinkoisesta päivästä vuodessa. 

ShutterstockNerja, Espanja
Rantatunnelma ei ole Aurinkorannikolla kaukana, ja useimmilla rannoilla on hyvät palvelut.

Alueen edullisissa ravintoloissa voi herkutella andalusialaisen keittiön helmillä, ja Aurinkorannikko tarjoaa hyvät mahdollisuudet esimerkiksi golfaukseen ja patikointiin. Kulttuurin ja historian ystäviä kutsuvat Málagan museot, ja lapsiperheitä viihdyttävät vesipuistot ja monet muut hauskat kohteet. 

Aurinkorannikon ilmasto

Aurinkorannikolla nautitaan auringosta vuoden ympäri. Helteiden ystävän kannattaa suunnata alueelle kesä- ja elokuun välissä, jolloin Aurinkorannikko tarjoaa takuulämpimät säät.

Kuumimpia kuukausia ovat yleensä heinä- ja elokuu, jolloin lämpötilat nousevat reilusti yli 30 asteen. Kuuma terral-tuuli voi tehdä Aurinkorannikon kesäöistä hiostavia, joten ilmastointi on kesäisin tarpeen.

ShutterstockAurinkorannikko, Espanja
Jos suunnittelet aktiivilomaa tai kaupunkikiertelyä Aurinkorannikolle, suuntaa lomalle loppukeväällä tai alkusyksystä.

Pehmeämpää lämpöä suosiville hyvää matkustusaikaa on loppukevät ja alkusyksy, jolloin myös alueen matkailijamäärät ovat kesäkuukausia hillitymmät ja majoitushinnat edullisemmat. Esimerkiksi touko- ja syyskuussa lämpötilat pysyttelevät yleensä yli 20 asteen, joten säät suosivat rantaelämää ja muita ulkoilma-aktiviteetteja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Talvikuukausina Aurinkorannikolla saattaa esiintyä sateita, mutta keskilämpötilat ovat silti normaalisti noin 15 asteen tuntumassa.

Talvipäiviin kuuluu usein lämmin auringonpaiste ja jopa lähemmäs 20 astetta nousevat lämpötilat, mutta talvi-illat ja -yöt ovat viileitä.

Pakettimatkoja Costa del Solille on tarjolla parhaiten noin helmikuulta lokakuulle, mutta omatoimimatkailijoille reittilentoja on ympäri vuoden.  

Raha ja hintataso Aurinkorannikolla

Aurinkorannikon hintataso on keskimäärin edullisempi kuin Suomessa. Ulkona syöminen on suomalaisille kohtuuhintaista, parhaimmillaan halpaa. Esimerkiksi perinteiset tapas-baarit ja kahvilat ovat Aurinkorannikolla yleensä hyvin edullisia. 

Hinnat vaihtelevat kuitenkin alueittain. Esimerkiksi Marbellan monilla alueilla hintataso on korkeampi kuin esimerkiksi Torremolinosissa tai Fuengirolassa. Turistialueilla, kuten rantakaduilla, hinnat ovat kalliimmat kuin paikallisten suosimissa kaupunginosissa.

Melko pienelläkin matkabudjetilla voi nauttia mukavasta lomasta Aurinkorannikolla.

Joukkoliikenne on edullista, rannat ja luonto tarjoavat ilmaisia aktiviteetteja, ja ruokakaupoista voi tehdä ostokset noin kolmanneksen Suomen hintoja edullisemmin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kortilla voi maksaa lähes kaikkialla, mutta myös pankkiautomaatit ovat helposti löydettävissä. Käteistä kannattaa pitää mukana tippiä varten. Vaikka tipin jättö ei ole Aurinkorannikolla pakollista, se on suositeltavaa. Lounaasta tai illallisesta on kohteliasta tipata noin 5–10 %.

ShutterstockMijas, Espanja
Mijasin valkoinen kaupunki on suosittu kohde Aurinkorannikolla.

Aurinkorannikolla on hyvät ostosmahdollisuudet. Rannikon kaupungeissa on monipuolisia ostoskatuja, ja edullisilla ostoksilla kannattaa käydä paikallisilla markkinoilla, joita järjestetään useimmissa kaupungeissa viikoittain. Alueen isoja ostoskeskuksia ovat esimerkiksi Málagan Plaza Mayor sekä ja Mijasin Miramar.

Tuliaisostoksia voi tehdä vaikkapa Mijas Pueblon kylän keramiikkamyymälöistä. Málagasta voi löytää perinteisiä espanjalaisia asusteita, kuten viuhkoja ja huiveja. Málagan seudun makeaa viiniä, vino dulcea, juustoja ja ilmakuivattua kinkkua voi puolestaan ostaa edullisesti tavallisista ruokakaupoista.

Aurinkorannikon tapakulttuuri ja turvallisuus

Aurinkorannikon asukkaat ja muut andalusialaiset ovat avointa, puheliasta väkeä, ja matkailijoihin suhtaudutaan yleensä ystävällisesti. Paikalliset tervehtivät poskisuudelmin, mutta virallisemmissa tilanteissa kätellään.

Kansainvälisellä alueella on helppo kommunikoida englanniksi – Fuengirolassa jopa suomeksi. Paikalliset ilahtuvat kuitenkin matkailijoiden yrityksistä puhua espanjaa.

ShutterstockFuengirola, Espanja
Fuengirolan pitkä hiekkaranta on vain osasyy sille, miksi suomalaiset ovat rakastuneet kaupunkiin. Nykyisin siellä toimii myös suomalainen koulu, ja useimmat palvelut ovat saatavana suomeksi.

Aurinkorannikolla on paljon ravintoloita, jotka palvelevat asiakkaita tauotta aamupäivästä iltaan. Monet perinteiset espanjalaiset ravintolat noudattavat kuitenkin Espanjan tyypillisiä ruokailuaikoja avaten ovensa lounasaikaan kello 13–15 ja illallisaikaan kello 20–21 alkaen. Kesäisin paikalliset syövät illallista hyvinkin myöhään, ja monet ravintolat sulkevat ovensa vasta puolenyön aikoihin. Alkoholin kohtuukäyttö, etenkin espanjalaiset viinit ja oluet, kuuluvat paikalliseen ruokakulttuuriin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka aurinkoa otetaan Aurinkorannikolla pienissä uima-asuissa, hyviin tapoihin kuuluu vetää jotain ylle rantaravintolaan siirryttäessä ja rantakadulta poistuttaessa. Joissakin Aurinkorannikon kaupungeissa, kuten Málagassa ja Marbellassa, ilman paitaa liikkuminen julkisilla paikoilla on sakon uhalla kielletty.

Rauhallinen Aurinkorannikko sopii matkakohteeksi niin lapsiperheille kuin ikäihmisille.

Turistialueille tyypillistä rikollisuutta, kuten taskuvarkauksia, kuitenkin tapahtuu. Näpistyksiä kannattaa varoa varsinkin rannoilla, ravintoloissa, markkinoilla ja joukkoliikennevälineissä.

Aurinkorannikko kehittyy jatkuvasti esteettömämpään suuntaan. Esimerkiksi Fuengirolassa, Torremolinosissa, Marbellassa ja Málagassa on paitsi tasainen, esteetön rantakatu myös esteettömiä uimarantoja. Monet kaupungit levittäytyvät kuitenkin myös mäkisille vuoristoalueille, joissa liikkuminen esimerkiksi pyörätuolilla voi olla haastavaa.

Seksuaalivähemmistöihin Aurinkorannikolla suhtaudutaan ennakkoluulottomasti, ja etenkin Torremolinos lukeutuu gay-yhteisön suosikkikohteisiin Espanjassa.

Lasten kanssa Aurinkorannikolla

Aurinkorannikko on perheystävällinen matkakohde. Alueen kaupungeissa on puhtaita, lapsille soveltuvia hiekkarantoja, ja rantakaduilla on helppo liikkua lastenrattaiden kanssa.

Lapsiperheisiin suhtaudutaan sydämellisesti ja auttavaisesti.

Perhehotelleja uima-altaineen on Aurinkorannikolla hyvä valikoima. Lapsiperheiden kannattaa etsiä majoitus hieman kaupunkien keskustojen ulkopuolelta, sillä esimerkiksi Fuengirolassa ja Torremolinosissa ydinkeskustan vilkas yöelämä voi häiritä lasten unta.

Aurinkorannikon kaupungeissa on hyvä valikoima erilaisia leikkipuistoja. Lapsiperheiden suosikkeja ovat myös monipuoliset puistot, kuten Torremolinosin Parque de la Baterían ja Benalmádenan Parque de la Paloma.

ShutterstockAguamijas, Fuengirola
Fuengirolassa sijaitseva Aquamijas on suosittu vesipuisto Aurinkorannikolla.

Keväästä syksyyn lapsiperheitä kutsuvat Aurinkorannikon vesipuistot, kuten Mijasin Aquamijas ja Torremolinosin Aqualand. Benalmádenassa perheet viihtyvät esimerkiksi Tivoli World -huvipuistossa.

Matkustaminen Aurinkorannikolle

Aurinkorannikkoa palvelee Málagan lentokenttä, jonne on Suomesta hyvät yhteydet. Málagaan voi lentää suorin lennoin Helsingistä ja Tampereelta. Helsinki-Vantaan lentoasemalta Málagaan liikennöivät Finnair ja Norwegian ja Tampere-Pirkkalan lentoasemalta Air Baltic

Málagan lentojen hintahaarukka vaihtelee keskimäärin 200–500 euron välillä.

Suorien lentojen hinta on yleensä alkaen noin 250 euroa, mutta välilaskulliset lennot Málagaan voi saada edullisemmin. Hyvissä ajoin varaava voi napata suorat lennot keskimääräisiä hintoja halvemmalla. Lentoaika Málagaan on Suomesta hieman alle viisi tuntia.

Aurinkorannikon paikkakunnille järjestävät pakettimatkoja kaikki suurimmat matkatoimistot, kuten Aurinkomatkat, Tui ja Tjäreborg. Parhaiten pakettimatkoja on tarjolla helmikuusta lokakuuhun. 

ShutterstockBenalmadena, Espanja
Aurinkorannikon-lomalla on helppo vierailla useissa kohteissa. Esimerkiksi Benalmadenaan pääsee helposti niin omatoimisesti kuin pakettimatkallakin.

Useimmille Aurinkorannikon paikkakunnille on helppo pääsy Málagan lentokentältä. Esimerkiksi Málagaan, Torremolinosiin, Benalmádenaan ja Fuengirolaan on lentoasemalta kätevä paikallisjunayhteys. Marbellaan, Esteponaan ja Nerjaan pääsee lentokentältä linja-autolla. 

Taksimatka lentokentältä esimerkiksi Torremolinosiin maksaa alkaen noin 25 euroa, Benalmádenaan noin 30 euroa, Fuengirolaan noin 40 euroa ja Marbellaan noin 70 euroa. 

Suomesta voi matkustaa Aurinkorannikolle myös lentämättä, ja monet suuntaavatkin esimerkiksi talvipakoon omalla autolla. Maitse matkaa Helsingistä Fuengirolaan kertyy 4 500 kilometriä, ja reittiin sisältyy laivamatka Helsingistä Tallinnaan. Nopeimmillaan perille pääsee henkilöautolla kuitenkin noin kahdessa vuorokaudessa Euroopan halki.

Majoitus Aurinkorannikolla

Aurinkorannikko tarjoaa erilaisia majoitusvaihtoehtoja aina all inclusive- ja luksushotelleista edullisiin hostelleihin. Asuntomajoituksissa viihtyvät voivat valita alueelta esimerkiksi huoneistohotellin tai Airbnb-asunnon. Omaa rauhaa kaipaaville tarjolla on kokonaisia vuokrahuviloita uima-altaineen.

Majoitusten hinnat vaihtelevat Aurinkorannikolla sesongin mukaan, ja kesäloma-aikaan heinä–elokuussa majoitusten hinnat jopa tuplaantuvat talvisesonkiin verrattuna.

Kesälomamajoitus kannattaa varata alueelta mahdollisimman hyvissä ajoin, kun taas talvisin edullisen majapaikan voi löytää lyhyelläkin varoitusajalla.

Kesälomasesongin ulkopuolella hostellihuoneiden hinnat Aurinkorannikon alueella ovat alkaen 40–50 euroa vuorokaudelta. Siistin hotellihuoneen voi löytää puolestaan alkaen 60–70 euron hintaan. Esimerkiksi Marbella tunnetaan luksushotelleistaan, kun taas esimerkiksi Fuengirolan, Benalmádenan ja Torremolinosin suunnilla on tarjolla hyviä perinteisiä ja perhehotelleja. 

Inka KhanjiMarbella, Espanja
Aurinkorannikolla on tarjolla rutkasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja perinteisistä hotelleista ökyhuviloihin.

Kohdekaupunkia ja majoitusta valitessa kannattaa miettiä kulkuyhteyksiä. Málagasta Fuengirolaan kulkee kätevä junayhteys Torremolinosin ja Benalmádenan kautta. Jos suunnitelmissa on liikkua paljon loman aikana, majoitus on hyvä etsiä läheltä juna- tai bussipysäkkiä. Esimerkiksi Marbellassa tai Nerjassa lomailevat ovat joko bussiyhteyksien tai vuokra-auton varassa.

Liikkuminen Aurinkorannikolla

Aurinkorannikolla on toimiva ja edullinen joukkoliikenne. Fuengirolassa, Benalmádenassa, Torremolinosissa ja Málagassa matkailijoita palvelee kätevä Renfe Cercanías C1 -paikallisjunalinja, joka tekee kaupunkien välillä liikkumisesta helppoa. Kaupunkien sisällä ja niiden välillä on myös hyvät linja-autoyhteydet. 

Cercanías-paikallisjunamatkoille on mahdollista hankkia juna-asemien lippuautomaateista tavallisen meno- tai meno-paluulipun lisäksi Bonotren-lippu, johon voi ladata 10 matkaa. Bonotren-lippua voi hyödyntää useampi henkilö. Lippujen hinta määräytyy matkaan sisältyvien vyöhykkeiden mukaan.

ShutterstockTorremolinos, Espanja
Kaupunkien välillä on vaivatonta liikkua julkisen liikenteen kulkuvälineillä, joten matkan aikana ei ole välttämätöntä vuokrata autoa.

Paikallisbusseissa kannattaa pitää mukana pientä rahaa, sillä korttimaksu ei onnistu kaikissa kaupungeissa. Kaupunkien välillä liikennöiviin busseihin liput ostetaan bussiasemien lippuluukuilta, ja useimmille reiteille lipun voi ostaa myös suoraan bussista. Jos linja-auto lähtee bussiasemalta, varmin vaihtoehto on ostaa matkalippu lippuluukulta ennen bussiin nousemista.

Auto on kätevä kulkuväline niille, jotka haluavat tutkia Aurinkorannikon sisämaata tai Andalusiaa laajemmalti. Auton voi vuokrata helposti Málagan lentokentältä, mutta vuokraamoita on myös eri puolilla rannikkoa, esimerkiksi hotellien yhteydessä.

Etenkin kesäisin parkkipaikat ovat Aurinkorannikolla kortilla, ja kaupunkien sisällä liikkumiseen autoa ei yleensä tarvitse.

Esimerkiksi rannoille on usein helpompaa kulkea auton sijaan jalkaisin tai joukkoliikennevälineillä, sillä rantakatujen parkkialueet täyttyvät kukonlaulun aikaan. 

Takseja voi hyödyntää Aurinkorannikolla edulliseen hintaan, ja myös kuljetussovellukset, kuten Uber, Cabify ja Bolt, ovat suosittuja.

Rantavinkit Aurinkorannikolle

Aurinkorannikko tunnetaan pitkistä hiekkarannoistaan, ja kaikissa alueen rantakaupungeissa on siistejä ja turvallisia perherantoja kattavine palveluineen. Rantoja kannattaa kuitenkin kokeilla oman lomakohteen lisäksi myös naapurikaupungeissa. Costa del Sol tarjoaa muun muassa silkkisiä luonnonhiekkarantoja ja tunnelmallisia pieniä rantapoukamia. 

ShutterstockMalaguetan ranta, Espanja
Malaguetan ranta sijaitsee aivan kaupungin keskustan edustalla, joten rantapäivä on todella helppo yhdistää kaupunkikiertelyyn.

Aurinkorannikolla voi nautiskella esimerkiksi näillä rannoilla:

Playa de Carvajal, Fuengirola

Fuengirolan Benalmádenan kaupungin puoleisella rajalla sijaitseva Playa de Carvajal -ranta hurmaa kylätunnelmansa ansiosta. Viehättävällä rannalla ei ole tornihotelleja, ja kun matkaa jatkaa rantakadun päätyttyä jalkaisin rantaviivaa pitkin kohti Benalmádenaa, voi löytää värikkäitä chiringuito-rantaravintoloita. 

Playa las Viborillas, Benalmádena

Playa las Viborillas on pieni mutta kaunis ranta Benalmádenan Torrequebradan alueella. Suojaiselle rannalle laskeudutaan portaita pitkin, ja rantaviivaa varjostavat troppiset palmupuut. Aivan Viborillasin vieressä on oma rantapoukamansa nudisteille.  

Playa de Cabopino, Marbella

Playa de Cabopino on yksi Aurinkorannikon kauneimmista luonnonhiekkarannoista noin vartin ajomatkan päässä Marbellan keskustasta. 1,5 kilometrin pituinen ranta sijaitsee suojellulla Dunas de Artolan -dyynialueella. Rannan itäpuoli on suosittu perheranta, kun taas dyynialueen tuntumassa viihtyvät nudistit.

Playa de la Calahonda, Nerja

Nerjan ja lähikylän Maron rannat ovatkin kristallinkirkkaiden vesiensä ansiosta sukeltajien ja snorklaajien suosiossa. Yksi Nerjan kauneimmista rannoista, Playa de la Calahonda, sijaitsee aivan Balcon de Europa -näköalapaikan kupeessa. Enemmän tilaa löytyy noin vartin kävelymatkan päässä sijaitsevalta Playa de Burrianalta.

Playa de Pedragalejo, Málaga

Málagan suosituimmat rannat, kuten Malagueta, sijaitsevat aivan kaupungin keskustan tuntumassa. Pedragalejon rannalta, helpon bussimatkan päässä keskustasta (linja 34), voi kuitenkin löytää viehättäviä pieniä kalaravintoloita ja autenttista malagalaista tunnelmaa. 

Aurinkorannikon ravintolat

Aurinkorannikolla on niin mutkattomia ja halpoja tapas-baareja kuin Michelin-tason fine dining -ravintoloita. Keskimäärin ravintoloissa ja kahviloissa voi herkutella Suomea edullisemmin.

Monissa Aurinkorannikon kaupungeissa on suosittuja ravintola-aukioita ja -katuja, kuten Fuengirolan Calle Moncayo ja Plaza Chinorros -aukio, Torremolinosin Calle San Miguel ja Málagan Calle Granada. Parhaan hinta-laatusuhteen voi kuitenkin usein löytää hieman suosituimpien ravintola-alueiden ulkopuolelta. 

ShutterstockRantaravintola Marbellassa
Aurinkorannikon ravintolatarjonta on laaja, ja ruokaelämyksistä voi nautiskella vaikkapa rannalla.

Aurinkorannikolla kannattaa nauttia etenkin tuoreesta kalasta ja merenelävistä, kuten alueen perinteikkäistä sardiinivartaista. Kasvissyöjille on perinteisissä espanjalaisissa ravintoloissa usein niukasti vaihtoehtoja, mutta kasvisravintoloita löytyy useimmilta Aurinkorannikon paikkakunnilta.

Gluteeniton ruokatarjonta paranee Aurinkorannikolla jatkuvasti, mutta kaikissa ravintoloissa gluteenittomia annoksia ei ole merkitty selkeästi ruokalistoihin. Turvallisinta onkin varmistaa ruuan gluteenittomuus kantamalla mukana espanjankielistä lappua, jossa on selitetty ruokavalion rajoitteet.

Aurinkorannikon nähtävyydet

Aurinkorannikolla lämmöstä ja rantaelämästä nautiskeluun voi yhdistää muun muassa historialliset nähtävyydet, perinteiset andalusialaisiin kylät ja hulppeiden alusten koristamat huvivenesatamat.

ShutterstockNerjan tippukiviluola, Espanja
Aurinkorannikko on paljon muutakin pelkkää rantalöhöilyä, ja loman aikana voi vierailla vaikkapa Nerjan tippukiviluolassa.

Loman aikana kannattaakin ottaa kaikki ilo irti Aurinkorannikon lyhyistä etäisyyksistä ja tutustua esimerkiksi johonkin näistä nähtävyyksistä:

Málagan katedraali

Plaza del Obispo -aukion laidalla sijaitseva katedraali on Málagan ylpeys. Vehreiden puutarhojen reunustama renessanssikatedraali rakennettiin vuosina 1528–1782, mutta rakennustöitä ei koskaan saatu valmiiksi. Tarkkasilmäinen voikin huomata, että katedraalin toinen torni on yhä keskeneräinen.  

Mijas Pueblon kylä

Mijas Pueblo on yksi Andalusian kauneimmista valkoisista kylistä. Perinteinen arkkitehtuuri, kutsuvat keramiikkapuodit ja rannikon yli avautuvat näkymät ovat tehneet siitä yhden rannikon suosituimmista vierailukohteista. Kauniita valkoisia kyliä Aurinkorannikolla ovat myös Benalmádena Pueblo ja Frigilianan kylä.

Alcazaba-linnoitus

Al-Andalusin aikaiseen Málagaan ja Aurinkorannikon historiaan on mahdollista sukeltaa Málagan keskustassa Alcazaba de Málagan arabilinnoituksessa. Gibralfaro-vuoren helmoissa sijaitsevan linnoituksessa voi kuvitella, minkälaista elämä oli Málagassa 1000-luvulla.

Nerjan luolat

Nerjan kupeessa sijaitsevaan Maron kylään matkailijoita kutsuvat vuonna 1959 sattumalta löydetyt Nerjan tippukiviluolat. Luolasto on paitsi upea luontokohde myös historiallinen ja arkeologinen aarre, sillä sen seiniltä on löydetty neandertalilaisten luolamaalauksia.

Puerto Banús -satama

Puerto Banús -huvivenesatama tarjoaa maistiaisia marbellalaisesta luksuselämästä. Satama-alueella voi ihailla miljoona-aluksia, syödä laadukkaissa ravintoloissa ja shoppailla designer-putiikeissa. Merelliseen tunnelmaan Aurinkorannikolla pääsee myös Benalmádenan Puerto Marina- ja Málagan Muelle Uno -satama-alueilla.

Castillo de Colomares -linna

Aurinkorannikon erikoisimpiin vierailukohteisiin kuuluu Castillo Colomares -linna Benalmádenassa. Kivilinna – joka näyttää vanhalta, mutta rakennettiin vasta vuosina 1987–1994 – nousi Benalmádenan rinteille kunnianosoituksena Kristoffer Kolumbukselle ja Amerikan löytymiselle.

Aurinkorannikon kaupunkeja

 • Málaga: Aurinkorannikon suurin kaupunki tarjoaa vierailleen historiallisia nähtävyyksiä, museoita, marmoripäällysteisiä ostoskatuja ja eläväisiä kaupunkirantoja. 
 • Fuengirola: Suomalaisten suosikkikaupunki, jossa voi hyödyntää suomalaisia palveluita sekä aistia aitoa espanjalaista tunnelmaa.
 • Torremolinos: Kalastajakylästä turistisuosikiksi ponkaissut klassikkokohde hurmaa matkailijat muun muassa Carihuelan ja Bajondillon kalastajakaupunginosilla.
 • Benalmádena: Monipuolisen matkailukaupungin helmiä ovat Benalmádena Costan alueella sijaitseva Puerto Marina -huvivenesatama ja valkoinen kylä, Benalmádena Pueblo. 
 • Mijas: Sekä rannikolle että vuoristoon levittäytyvä Mijas tunnetaan muun muassa idyllisestä Mijas Pueblon kylästä, Senda Litoral -rantareitistä sekä monipuolisista golfkentistä.
 • Marbella: Siistin ja tyylikkään rantakaupungin laatuhotelleissa, rannoilla ja golfviheriöillä viihtyvät niin poliitikot kuin elokuvatähdet.
 • Estepona: Kivenheiton päässä Marbellasta sijaitsevassa Esteponassa voi seikkailla vanhan kaupungin värikkäissä kortteleissa ja nauttia vilkkaan rantakadun tunnelmasta.
 • Manilva: Cádizin maakunnan rajalla sijaitsevaan kylään kutsuvat rauhalliset rannat ja idyllinen Puerto de la Duquesan satama-alue
 • Nerja: Málagan itäpuolella sijaitseva Nerja yllättää kuvauksellisilla rantapoukamillaan ja upeilla maisemillaan, joita voi ihailla vaikkapa Balcón de Europan näköalapaikalta.
 • Torrox: Rantaviivalta vuoristoon asti levittäytyvässä Torroxin kylässä nautitaan Aurinkorannikon parhaasta mikroilmastosta.

Anna on freelancer-toimittaja, joka on asunut Espanjassa vuodesta 2008 lähtien. Työssään hän onkin erikoistunut Espanjaa koskeviin matkailuaiheisiin, uutisiin ja ilmiöihin.
Lue lisää