Hyppää sisältöön

Kannattaako Teneriffalla lomailla etelässä vai pohjoisessa? 5 merkittävintä eroa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 31.01.2023
Teneriffalla etelä ja pohjoinen ovat toistensa vastakohdat. Kumpi alue sopii sinulle?

1. Matkustamisen helppous

Suomesta tehdään pakettimatkoja sekä Teneriffan etelä- että pohjoisosaan. Moni saattaa miettiä, kumpaan kannattaisi matkustaa – ja onko sillä merkitystä?

Teneriffan suosituimmat lomakeskukset sijaitsevat vierekkäin saaren eteläosassa. Playa de las Americas, Los Cristianos ja Costa Adeje ovat lähes kaikkien suomalaisten matkanjärjestäjien valikoimassa. Pohjoisessa matkoja tehdään Puerto de la Cruzin lomakohteeseen sekä jonkin verran myös pääkaupunki Santa Cruziin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kansainvälisiä lentokenttiä Teneriffalla on kaksi. Etelässä matkailijoita palvelee Aeropuerto de Tenerife Sur, joka sijaitsee Granadilla de Abonassa noin puolen tunnin ajomatkan päässä vilkkaimmista lomakeskuksista. Pohjoisen pienempi lentokenttä Aeropuerto de Tenerife Norte löytyy läheltä La Lagunaa.

Suomesta käsin matkustaminen on helppoa sekä etelään että pohjoiseen, ja molemmista löytyvät kaikki matkailijoiden kaipaamat palvelut. Myös alueiden välillä liikkuminen onnistuu kätevästi joko vuokra-autolla tai paikallisbusseilla.

Hintatasossa ei etelän ja pohjoisen välillä ole suuria eroja, mutta paikallisten suosimat ravintolat ja palvelut pääkatujen ulkopuolella ovat kaikkialla edullisempia.

2. Ilmasto ja maisemat

Kanariansaarten subtrooppiseen ilmastoon mahtuu lukuisia mikroilmastoja, ja näin on myös Teneriffalla. Etelässä on yleensä kuumempaa ja aurinkoisempaa, kun taas pohjoisessa sää on hieman viileämpi ja sateet yleisempiä. Saaren keskipisteestä löytyy tulivuori Teide, jossa voi jopa sataa lunta.

ShutterstockEtelän ja pohjoisen erot Teneriffalla
Anagan luonnonpuisto sijaitsee Teneriffan pohjoisosassa.

Viileämmän ilmaston plussapuolena saaren pohjoisosa pääsee nauttimaan vihreämmistä ja rehevämmistä maisemista kuin kuiva ja karu etelä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Koska Kanarialle kannattaa matkustaa? Tällainen on suosittujen saarten ilmasto

3. Aito Kanaria vastaan turistien temmellyskenttä

Kun etelän lomakeskuksista lähdetään tutustumaan “aitoon” Kanariaan, suunnataan yleensä automaattisesti pohjoiseen. Vaikka etelässäkin on paikallisten asuttamia kyliä, löytyvät saaren perinteisimmät ja kauneimmat kanarialaiskylät kaikki pohjoisessa.

Yleistettynä etelän lomakohteet ovat täynnä hotelleja, ostoskeskuksia, yöelämää ja teemapuistoja. Etelässä matkailijat voivat valita mieleisensä vaihtoehdot lukuisista opastetuista retkistä. Rakennukset ovat moderneja, ja kaikkialla vallitsee kansainvälinen tunnelma.

Pohjoisen kylissä pääset näkemään kanarialaista arkkitehtuuria värikkäine rakennuksineen, vanhoine kartanoineen ja tyylikkäine sisäpihoineen. Ravintolavalikoima mukailee paikallisten makua. Santa Cruzissa on helppo päästä kurkistamaan kaupunkilaisten tavalliseen arkeen.

Lue myös: Teneriffan 5 kauneinta pikkukylää, joihin sinäkin ihastut

4. Erilaiset rannat

Teneriffalta rantoja löytyy sekä etelästä että pohjoisesta, mutta rantalomaa vietetään yleisimmin nimenomaan etelässä – jo sään takia. Etelässä rannat ovat myös useammin vaaleahiekkaisia tumman laavahiekan sijaan. Poikkeuksena sääntöön toimii Santa Cruzin kupeessa sijaitseva Las Teresitasin ranta, jota pidetään Teneriffan parhaana.

Pohjoisessa on enemmän vaihtoehtoisia uimapaikkoja rannoille. Puerto de la Cruzissa uidaan tummahiekkaisen rannan lisäksi Lago de Martianez -nimisessä merivesialtaassa. Myös pääkaupunki Santa Cruzissa on iso julkinen uima-allas Parque Marítimo César Manrique aivan auditorion kupeessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockParque Marítimo de César Manrique
Auditorion kyljestä löytyy yleinen uima-allas pääkaupunki Santa Cruzissa.

Garachicon sievässä pikkukaupungissa on myös tulivuorten muovaamia luonnonaltaita, jotka ovat muodostuneet kallioiden sisään. Altaat ovat avoinna kaikille kävijöille.

Lue myös: Teneriffan parhaat rannat – 5 vinkkiä auringonpalvojalle

5. Millainen matkailija sinä olet?

Kun valitset lomakohdetta etelän ja pohjoisen välillä, mieti mitä haluat ensisijaisesti lomaltasi. Tunnelma etelän lomakohteissa on vilkkaampi ja nuorekkaampi kuin pohjoisessa, joka tapaa houkutella iäkkäämpiä lomailijoita.

Kouluikäisten lasten kanssa matkustaville perheille löytyy enemmän teemapuistoja ja muuta tekemistä etelästä. Samoin vesipedot ja auringonpalvojat viihtyvät todennäköisesti paremmin etelän aurinkovarmoilla rannoilla.

Jos arvostat paikallista kulttuuria, rauhallisia kohteita ja luonnon läheisyyttä, valitse lomakohde pohjoisesta. Pienten lasten kanssa matkustaville Puerto de la Cruz on mukavan rauhallinen. Kaupunkiloma kanarialaiseen tapaan onnistuu Santa Cruzissa.

Teneriffan MatkailuBoutique-hotelli Teneriffan Garachicossa
Haluatko yöpyä modernin lomakeskuksen sijaan perikanarialaisessa rakennuksessa? Tutki valikoimaa pohjoisessa.

Lähes kaikki isoimmat resort-hotellit ovat keskittyneet Etelä-Teneriffalle. Nämä sopivat hyvin esimerkiksi perheille, jotka haluavat all inclusiven, lapsille suunnattuja tenavakerhoja sekä ison allasalueen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pohjois-Teneriffalta löytyy puolestaan houkuttelevia boutique-hotelleja, jotka sopivat erityisesti pariskunnille. Omatoimimatkailija voi halutessaan yöpyä vaikka useammassa eri majapaikassa.

Ostosmahdollisuudet ovat nykyään hyvät sekä etelässä että pohjoisessa, eikä lomakeskuksista enää välttämättä tarvitse lähteä pääkaupunkiin shoppailemaan. Espanjalainen tavarataloklassikko El Corte Inglés toimii vain pohjoisessa.

Lue myös: Näin valitset juuri sinulle sopivan lomakohteen Teneriffalla – helppo pikaopas ensikertalaiselle

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto, Shutterstock, Teneriffan Matkailu

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Playa de las Teresitasin ranta Teneriffalla

Teneriffalla on yksi ranta, jonka hiekka on muita vaaleampaa – taustalla yllättävä syy

Säästövinkki Espanjaan: tässä ovat maan halvimmat ruokakaupat

Millaista on asua Kanariansaarilla?

Fuerteventuran nähtävyydet – 15 kiinnostavaa vinkkiä lomallesi

Helsinki-Vantaan turvatarkastus

Turvatarkastukset helpottuvat Espanjassa ensi vuonna – nesteet ja elektroniikan voi jättää laukkuun läpivalaisun ajaksi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja