Hyppää sisältöön

Kannattaako Teneriffalla lomailla etelässä vai pohjoisessa? 5 merkittävintä eroa

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 12.02.2024
Teneriffalla etelä ja pohjoinen ovat toistensa vastakohdat. Kumpi alue sopii sinulle?

1. Matkustamisen helppous

Suomesta tehdään pakettimatkoja sekä Teneriffan etelä- että pohjoisosaan. Moni saattaa miettiä, kumpaan kannattaisi matkustaa – ja onko niillä eroa?

Teneriffan suosituimmat lomakeskukset sijaitsevat vierekkäin saaren eteläosassa. Playa de las Americas, Los Cristianos ja Costa Adeje ovat lähes kaikkien suomalaisten matkanjärjestäjien valikoimassa. Pohjoisessa matkoja tehdään Puerto de la Cruzin lomakohteeseen sekä jonkin verran myös pääkaupunki Santa Cruziin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kansainvälisiä lentokenttiä Teneriffalla on kaksi. Etelässä matkailijoita palvelee Aeropuerto de Tenerife Sur (Reina Sofia), joka sijaitsee Granadilla de Abonassa noin puolen tunnin ajomatkan päässä vilkkaimmista lomakeskuksista. Tänne liikennöidään myös suorat lennot Suomesta. Pohjoisen pienempi lentokenttä Aeropuerto de Tenerife Norte löytyy läheltä La Lagunaa.

ShutterstockTeneriffan lomakohteet
Suorat lennot Suomesta liikennöidään etelän lentokentälle lähelle suosituimpia lomakohteita.

Suomesta käsin matkustaminen on helppoa sekä etelään että pohjoiseen, ja molemmista löytyvät kaikki matkailijoiden kaipaamat palvelut. Myös alueiden välillä liikkuminen onnistuu kätevästi joko vuokra-autolla tai paikallisbusseilla.

Hintatasossa ei etelän ja pohjoisen välillä ole suuria eroja, mutta paikallisten suosimat ravintolat ja palvelut pääkatujen ulkopuolella ovat kaikkialla edullisempia.

Lue myös: Teneriffan kiinnostavimmat hotellit – 20 vinkkiä erilaisille matkailijoille

2. Ilmasto ja maisemat

Kanariansaarten subtrooppiseen ilmastoon mahtuu lukuisia mikroilmastoja, ja näin on myös Teneriffalla. Etelässä on yleensä kuumempaa ja aurinkoisempaa, kun taas pohjoisessa sää on hieman viileämpi ja sateet yleisempiä. Saaren keskipisteestä löytyy tulivuori Teide, jossa voi jopa sataa lunta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockEtelän ja pohjoisen erot Teneriffalla
Anagan luonnonpuisto sijaitsee Teneriffan pohjoisosassa.

Viileämmän ilmaston plussapuolena saaren pohjoisosassa pääsee nauttimaan vihreämmistä ja rehevämmistä maisemista kuin kuiva ja karu etelä.

Lue myös: Koska Kanarialle kannattaa matkustaa? Tällainen on suosittujen saarten ilmasto

3. Aito Kanaria vastaan turistien temmellyskenttä

Kun etelän lomakeskuksista lähdetään tutustumaan “aitoon” Kanariaan, suunnataan yleensä automaattisesti pohjoiseen. Vaikka etelässäkin on paikallisten asuttamia kyliä, löytyvät saaren perinteisimmät ja kauneimmat kanarialaiskylät pohjoisessa.

Yleistettynä etelän lomakohteet ovat täynnä hotelleja, ostoskeskuksia, yöelämää ja teemapuistoja. Etelässä matkailijat voivat valita mieleisensä vaihtoehdot lukuisista opastetuista retkistä. Rakennukset ovat moderneja ja tunnelma kansainvälinen.

Pohjoisen kylissä pääset näkemään kanarialaista arkkitehtuuria värikkäine rakennuksineen, vanhoine kartanoineen ja tyylikkäine sisäpihoineen. Ravintolavalikoima mukailee paikallisten makua. Santa Cruzissa on helppo päästä kurkistamaan kaupunkilaisten tavalliseen arkeen.

Lue myös: Teneriffan 5 kauneinta pikkukylää, joihin sinäkin ihastut

4. Erilaiset rannat

Teneriffalta rantoja löytyy sekä etelästä että pohjoisesta, mutta rantalomaa vietetään yleisimmin nimenomaan etelässä – jo sään takia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Etelässä rannat ovat myös useammin vaaleahiekkaisia tumman laavahiekan sijaan. Poikkeuksena sääntöön toimii Santa Cruzin kupeessa sijaitseva Las Teresitasin ranta, jota pidetään Teneriffan parhaana.

Pohjoisessa on enemmän vaihtoehtoisia uimapaikkoja rannoille. Puerto de la Cruzissa uidaan tummahiekkaisen rannan lisäksi Lago de Martianez -nimisessä merivesialtaassa. Myös pääkaupunki Santa Cruzissa on iso julkinen uima-allas Parque Marítimo César Manrique aivan auditorion kupeessa.

ShutterstockParque Marítimo de César Manrique
Auditorion kyljestä löytyy yleinen uima-allas pääkaupunki Santa Cruzissa.

Garachicon sievässä pikkukaupungissa on myös tulivuorten muovaamia luonnonaltaita, jotka ovat muodostuneet kallioiden sisään. Altaat ovat avoinna kaikille kävijöille.

Lue myös: Teneriffan parhaat rannat – 10 vinkkiä auringonpalvojalle

5. Millainen matkailija sinä olet?

Kun valitset lomakohdetta etelän ja pohjoisen välillä, mieti mitä haluat ensisijaisesti lomaltasi. Tunnelma etelän lomakohteissa on vilkkaampi ja nuorekkaampi kuin pohjoisessa, joka tapaa houkutella iäkkäämpiä lomailijoita.

Kouluikäisten lasten kanssa matkustaville perheille löytyy enemmän teemapuistoja ja muuta tekemistä etelästä. Samoin vesipedot ja auringonpalvojat viihtyvät todennäköisesti paremmin etelän aurinkovarmoilla rannoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos arvostat paikallista kulttuuria, rauhallisia kohteita ja luonnon läheisyyttä, valitse lomakohde pohjoisesta. Pienten lasten kanssa matkustaville Puerto de la Cruz on mukavan rauhallinen. Kaupunkiloma kanarialaiseen tapaan onnistuu Santa Cruzissa.

ShutterstockTeneriffan etelä- vai pohjoisosa
Pohjoisen perinteikkäissä kylissä on pieniä boutique-hotelleja.

Useimmat isot resort-hotellit ovat keskittyneet Etelä-Teneriffalle, vaikka niitä löytyykin jonkin verran myös Puerto de la Cruzista ja Santa Cruzista. Nämä sopivat hyvin esimerkiksi perheille, jotka haluavat all inclusiven, lapsille suunnattuja puuhakerhoja sekä ison allasalueen.

Pohjois-Teneriffalta löytyy puolestaan houkuttelevia boutique-hotelleja, jotka sopivat erityisesti pariskunnille. Omatoimimatkailija voi halutessaan yöpyä vaikka useammassa eri majapaikassa.

Ostosmahdollisuudet ovat nykyään hyvät sekä etelässä että pohjoisessa, eikä lomakeskuksista enää tarvitse lähteä pääkaupunkiin shoppailemaan. Espanjalainen tavarataloklassikko El Corte Inglés toimii vain pohjoisessa.

Lue myös: Näin valitset juuri sinulle sopivan lomakohteen Teneriffalla – helppo pikaopas ensikertalaiselle

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Barcelonan maisemapaikat

Löydä Barcelonan parhaat näköalapaikat – 10 vinkkiä kattojen ylle

Malaga

Málagan tärkeimmät nähtävyydet – 18 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Baleaarien saaret

Mallorca, Ibiza vai Menorca – mikä saari sopii sinulle? Näin kohteet eroavat toisistaan

Barcelonan nähtävyydet

Barcelonan parhaat nähtävyydet – 20 paikkaa, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja