Matkaopas: Menorca
Ihanien rantojen saari
Välimerellä sijaitseva Menorca on tottunut jäämään Baleaarien vilkkaampien saarten varjoon, mutta aivan turhaan. Luonnonkaunis saari on pala aitoa Espanjaa kalastajakylineen, historiallisine raunioineen ja vanhoine kaupunkeineen.
Menorca tunnetaan mahtavista uimarannoistaan, joista osa on täysin luonnontilassa. Pitkät hiekkarannat, pienet poukamat ja salaiset luolat ovat sekä matkailijoiden että paikallisten mieleen.
Menorcan pääkaupungissa Mahónissa, josta käytetään myös nimeä Maó, on näyttävä satama, mutta viehättävämpi vanhakaupunki löytyy saaren toisesta kaupungista Ciutadellasta.
On vaikea olla ihastumatta Ciutadellaan, jonka kapeilta mukulakivikaduilta pistää silmään tunnelmallisia baareja, herkullisia leipomoita ja kauniita vanhoja rakennuksia. Illan tullen lyhdyt valaisevat kaupungin keltaiseksi, ja juhlakansa suuntaa sataman yökerhoihin.
Menorcalta ei löydy yhtä kattavia ostosmahdollisuuksia kuin Mallorcalta tai yhtä villiä yöelämää kuin Ibizalta. Vajaan 100 000 asukkaan saari sopiikin parhaiten leppoisaa rantalomailua varten tai vaikka patikointiin ja pyöräilyyn.
Saaren rikas historia, kulttuuri ja luonto pitävät huolen aktiviteeteista. Menorca on myös oivallinen kohde lapsiperheille.
Menorcan ilmasto
Menorcalla vallitsee Välimeren ilmasto, johon kuuluvat kuumat kesät ja lauhkeat talvet. Matkailijoita saarelle saapuu pääosin toukokuusta lokakuuhun.
Kiireisin sesonki ajoittuu heinä–elokuulle, jolloin lämpömittarin lukemat kohoavat jopa yli 30 asteen. Myös yöt ovat tällöin kuumia, joten ilmastointi on majapaikassa lähes pakollinen.
Menorcalla voi nauttia miellyttävän lämpimistä päivistä pitkälle syksyyn. Syyskuussa helle alkaa talttua ja lokakuussa sateet ja ukkoset lisääntyvät. Rantapäiviä pääsee kuitenkin usein viettämään vielä lokakuussakin.
Sesongin lähestyessä loppua monet ravintolat ja muut palvelut alkavat sulkea oviaan. Lomakylien sulkeutuessa majoituspalvelut keskittyvät Ciutadellaan ja Mahóniin.
Talvellakin Menorcalle voi toki matkustaa, mutta saarella on hyvin hiljaista ja sää on epävakaa.
Menorcan hintataso
Lyhyen sesongin Baleaareilla hintataso on hieman korkeampi kuin Espanjan mantereella tai Kanariansaarilla. Ravintoloissa syöminen on kuitenkin jonkin verran edullisempaa kuin Suomessa.
Muun Espanjan tapaan Menorcalla on käytössä euro, mikä tekee budjetin seuraamisesta helppoa. Tippiä on kohteliasta jättää esimerkiksi tarjoilijoille, huonesiivoojille ja taksikuskeille. Ravintolassa sopiva tippi on noin 10 prosenttia.
Menorca ei ole varsinainen shoppailukohde. Mahónista ja Ciutadellasta löytyy espanjalaisia ketjuliikkeitä ja itsenäisiä pikkuputiikkeja, kun taas lomakeskuksissa valikoima käsittää lähinnä matkamuistoja.
Lomakeskuksissa ja kaupungeissa on isoja supermarketteja, joiden hintataso on hieman Suomea edullisempi.
Menorcan suosituin tuliainen on pullo paikallista Gin Xorigueria, jota saa kaikista supermarketeista ja matkamuistomyymälöistä. Matkailija ei myöskään voi olla törmäämättä saaren omiin kesäsandaaleihin (averques), joiden valmistuksella on Menorcalla pitkät perinteet.
Tapakulttuuri ja turvallisuus Menorcalla
Menorca on lomailijalle rauhallinen ja turvallinen saari, jossa ei tarvitse noudattaa erityistä varovaisuutta tai kohdata suuria kulttuurishokkeja.
Paikalliset suhtautuvat turisteihin ystävällisesti ja puhuvat lomakeskuksissa yleensä jonkin verran englantia. Ennen matkaa kannattaa opetella ainakin kohteliaisuussanat espanjaksi tai katalaaniksi. Menorcalla paikalliset puhuvat omaa katalaanin murrettaaan (menorquin).
Menorcalla vuoden tärkein juhla on kesäkuun 23. ja 24. päivänä juhlittava Sant Joan (voidaan kirjoittaa myös muodossa San Juan). Ciutadella on Sant Joanin ilonpidon keskus: kaupungin kadut täyttyvät aamuun saakka juhlivista ihmisistä sekä taidokkaasti koulutetuista hevosista, jotka kohoavat takajaloilleen keskellä ihmismassoja.
Jokaisessa kadunkulmassa on Sant Joanin aikaan kojuja, joissa myydään pomadaa. Paikallisesta ginistä sekä sitruunalimonadista sekoitettu jäähileinen juoma kuuluu Sant Joaniin.
Elokuussa Menorcalla juhlitaan erilaisia paikallisfiestoja ympäri saarta. Juhlahumuun pääsee muun muassa Alaiorin ja Ferreriesin kylissä.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin suhtaudutaan Menorcalla avoimesti ja suvaitsevaisesti. Saarella on muutenkin vapaamielinen ilmapiiri, onhan se myös hippien suosiossa. Varsinaisia gay-baareja saarella ei ole, mutta Pride-tapahtumaa juhlitaan kulkuein.
Menorcalla on mahdollista lomailla esteettömästi. Saarella on hotelleja, jotka sopivat pyörätuolia käyttäville matkailijoille. Myös busseissa ja takseissa voi matkustaa esteettömästi. Uudemmissa lomakeskuksissa liikkuminen on helpompaa kuin esimerkiksi Ciutadellan kapeilla vanhoilla kaduilla.
Lennot Menorcalla
Suomesta ei vuonna 2023 liikennöidä suoria lentoja Menorcalle tai järjestetä saarelle pakettimatkoja.
Omatoimimatkaajat voivat matkustaa Menorcalle esimerkiksi Barcelonan kautta. Jatkoyhteys Barcelonasta Menorcan Mahóniin kestää vain 45 minuuttia. Lentoja saarelle voi etsiä muun muassa Iberialta, Vuelingilta ja Ryanairilta.
Myös Lontoosta ja Saksan kaupungeista on runsaasti lentoyhteyksiä Menorcalle.
Menorcan lentokenttä sijaitsee vajaan viiden kilometrin päässä Mahónin kaupungista. Kentältä on bussiyhteyksiä myös muualle saarelle.
Menorcalle pääsee myös lautalla Mallorcalta. Nopein lauttayhteys taittaa Alcudian ja Ciutadellan välisen matkan tunnissa, joten omatoimimatkailija voi yhdistää samaan lomaan molemmat saaret.
Majoitus Menorcalla
Menorcalla on pieneksi saareksi hyvä majoitustarjonta. Rantalomakohteissa on isoja hotelleja allasalueineen, vaatimattomampia huoneistohotelleja sekä ateriat sisältäviä all inclusive -hotelleja.
Tyylikkäimmät kaupunkihotellit löytyvät Ciutadellasta ja Mahónista. Menorcan maaseudulle on puolestaan kunnostettu laadukkaita majoituspalveluita, jotka saattavat sijaita esimerkiksi vanhassa kartanossa.
Saarella on myös pienempiä majataloja, loma-asuntoja, huviloita ja hostelleja. Vilkkaimpina matkustuskuukausina majoitusten hinnat alkavat noin sadasta eurosta.
Hotellien hintataso vaihtelee dramaattisesti sesongin mukaan. Touko- tai lokakuussa matkustamalla majoituksen voi löytää vain murto-osalla keskikesän hinnoista, jopa 50 eurolla per yö.
Heinä- ja elokuussa majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin ennen matkaa, samoin kesäkuussa Sant Joanin aikaan. Talvella monet hotellit sulkevat ovensa erityisesti rantakohteissa.
Liikkuminen Menorcalla
Menorcan kylissä ja jopa kaupungeissa pääsee hyvin liikkumaan jalkaisin. Paras tapa nähdä lähiseutuja on vuokrata auto tai polkupyörä.
Saarikierrosta varten vuokra-auto on ainoa järkevä kulkupeli, sillä monille luonnonpaikoille ei joko pääse bussilla tai liikkuminen on hidasta. Autoilusta ei saarella tarvitse stressata: liikenne on erittäin rauhallista, ja kokemattomampikin kuski pärjää Menorcan teillä.
Autovuokraamoja on Menorcalla paljon ja hintataso on suomalaisittain edullinen. Auton voi saada päiväksi käyttöön noin 20–30 eurolla. Varaukset kannattaa tehdä etukäteen heinä- ja elokuussa sekä kesäkuussa Sant Joanin aikaan.
Menorcalla kauneimmat luonnonpaikat löytyvät seuraamalla saaren majakoita ja parhaita rantoja. Koko saaren rannikkoa pitkin kiertävä vaellusreitti Cami de Cavalls on mahdollista kulkea kävellen, pyörällä tai hevosella.
Menorcan bussit ovat siistejä ja toimivia ja noudattavat hyvin aikatauluja. Parhaiten yhteydet pelaavat isojen kaupunkien ja suosituimpien lomakohteiden välillä. Lipun voi ostaa lippukioskeista tai kuljettajalta käteisellä.
Kesällä liikennöidään jonkin verran bussireittejä myös hankalammin saavutettaville rannoille. Esimerkiksi Macarellan ja Macarelletan kapea tie suljetaan sesonkihuipun aikaan autoilta, ja tuolloin rannoille pääsee vain bussilla, veneellä tai jalkapatikassa. Lippu tulee varata etukäteen.
Taksilla liikkuminen on Menorcalla edullisempaa kuin Suomessa. Taksin löytäminen on helppoa kaupungeissa ja lomakylissä.
Ravintolat ja ruoka Menorcalla
Menorcalla on enimmäkseen Välimeren keittiön ruokaa tarjoilevia ravintoloita sekä jonkin verran etnisiä ravintoloita, brittipubeja ja pikaruokaravintoloita.
Espanjalaiseen tapaan Menorcalla syödään paljon kalaa ja lihaa, mutta kasvissyöjät löytävät yleensä aina jotain listalta. Saarella on muutamia kasvisravintoloita ja vegaanisia ravintoloita.
Paikallisia herkkuja ovat esimerkiksi Mahón-juusto, sobrassada-makkara sekä makea kierrepulla ensaïmada. Fornellsin kalastajakylän ravintolat tunnetaan hummereistaan.
Lounasta Espanjassa syödään yleensä kello yhdestä eteenpäin ja illallista usein vasta iltayhdeksältä tai -kymmeneltä. Menorcalla erityisesti Ciutadellassa ja Mahónissa espanjalaisia näkee illallispöydässä vielä puoliltaöinkin.
Ciutadellassa on muutamia hyviä leipomoita, joista voi napata mukaan välipalaa, kevyttä lounasta tai leivoksia.
Menorcan lomakohteet
Pääkaupunki Mahón
Menorcan pääkaupungin Mahónin tärkein nähtävyys on sen suuri luonnonsatama, jota reunustavat ravintolat ja yökerhot. Kävelyretkellä satamassa voi bongata hulppeita huvipursia. Paras tapa tutustua satama-alueeseen on hypätä itsekin veneretkelle.
Ciutadella on saaren kaunein kaupunki
Vanhoista rakennuksista ja viehättävästä satamasta tunnettu Ciutadella on kaupunki, josta on lähes mahdotonta olla pitämättä.
Parasta ajanvietettä Ciutadellassa on päämäärätön kävely sokkeloisilla kujilla. Bilettäjien kannattaa suunnata viikonloppuisin Ciutadellan satamaan, josta löytyy baareja ja yökerhoja. Täällä paikalliset juhlivat.
Cala’n Bosch
Cala’n Boschin palvelut ja yöelämä ovat keskittyneet kylän sydämessä sijaitsevan marinan ympärille. Kohteessa on kaksi rantaa, keskustan vilkas nimikkoranta Cala’n Bosch sekä parinkymmenen minuutin kävelymatkan päästä löytyvä Son Xoriguer, jossa on rauhallisempia sopukoita. Cala’n Boschista on noin puolen tunnin bussimatka Ciutadellaan.
Cala Galdana
Menorcan etelärannikolla sijaitsevaa Cala Galdanaa pidetään yhtenä saaren kauneimmista urbaaneista rannoista. Hevosenkengän muotoinen hiekkaranta täyttyy kesällä ääriään myöten, mutta se sopii toimivia palveluja arvostavalle matkailijalle. Läheltä löytyvät myös Cala Mitjanan, Cala Turquetan ja Cala Macarellan rannat.
Punta Prima
Punta Prima on turismista elävä lomakeskus lähellä Mahonia ja saaren ainoaa lentokenttää. Punta Priman rannalta voi nähdä yhden Menorcan minisaarista, Illa del Airen, jossa nököttää yksi saaren viidestä majakasta.
Binibeca Vell
Punta Priman lomakeskuksen vieressä sijaitsee Binibeca Vell, kauttaaltaan valkoinen kylä. Vanhanaikaisesta kalastajakylämäisestä tunnelmastaan huolimatta Binibeca on moderni luomus: se rakennettiin 1960- ja 70-lukujen taitteessa vastapainoksi uusille hotellirakennuksille.
Cala’n Porter
Yksi Menorcan ensimmäisistä lomakohteista on etelärannikon Cala’n Porter. Kohde tunnetaan parhaiten Cova d’en Xoroi -kalliobaarista.
Cala’n Blanes
Menorcan vilkkaimpiin lomakeskuksiin kuuluva Cala’n Blanes on erityisesti brittien suosiossa. Kohteesta on vain noin neljän kilometrin matka Ciutadellaan, joten ranta- ja kaupunkiloman yhdistäminen on helppoa.
Arenal d’en Castell
Saaren pohjoisosassa sijaitseva Arenal d’en Castell on kaunis poukama punertavine rantoineen. Se on pysynyt rauhallisena siitäkin huolimatta, että se oli yksi ensimmäisiä kohteita jonne rakennettiin isoja hotelleja Menorcalla. Lähistöllä sijaitsee saaren ainoa golfkenttä.
Menorcan nähtävyydet
Cova d’en Xoroi
Menorcan dramaattinen kalliobaari Cova d’en Xoroi on käymisen arvoinen, vaikka majoittuisikin toisella puolella saarta. Cala’n Porterissa sijaitseva baari ja yökerho on rakennettu luolaan, jonka terassit erkanevat pystysuorasta kallioseinästä.
Baariin on pääsymaksu, johon sisältyy juoma. Viikonloppuisin siellä juhlitaan aamun tunneille saakka.
Menorcan rannat
Menorcan rannat ovat niin hienoja, että ne käyvät nähtävyyksistä. Monet matkailijat kiertävätkin Menorcalla nähtävyyksien sijaan rantoja.
Klassista Baleaarien rantamaisemaa edustaa turkoosi vesi ja vaalea hiekka. Yksi kauneimmista esimerkeistä on Cala Macarella ja Cala Macarelleta, jotka sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan. Varustaudu tukevilla kengillä, sillä joudut kiipeämään hieman.
Hieman erilaisia maisemia tarjoaa Platja de Cavalleria, jossa on punaista hiekkaa. Kävijät voivat kokeilla rannalla myös mutakylpyä. Rannalla ei ole palveluita, mutta lounaalle voi ajaa vaikka läheiseen kalastajakylään Fornellsiin.
Monte Toro, saaren korkein huippu
Monte Toron kukkula kohoaa 358 metrin korkeuteen keskellä Menorcan saarta, puolimatkassa Mahónista Ciutadellaan. Saaren korkein huippu tarjoaa näköalan aina Mallorcalle saakka.
Monte Toron huipulta löytyvät luostarin rauniot, joista osa toimii fransiskaaninunnien pyörittämänä pyhättönä. Monte Toroon pääsee ajamalla ensin Es Mercadalin kaupunkiin. Ajotie johtaa aina vuoren huipulle saakka.
Menorcan majakat
Majakat ovat Menorcan maamerkkejä, jotka heittävät valoa pimeälle merelle. Kauniilla luonnonpaikoilla sijaitsevat majakat kuuluvatkin mielenkiintoisimpien vierailukohteiden joukkoon.
Yksi vaikuttavimmista sijainneista on Cap Cavalleria saaren pohjoisimmassa päädyssä. Korkealla jyrkänteellä seisovaa Cavallerian majakka ympäröivät luolat ja rauniot. Ciutadellan kupeesta löytyy Punta Natin majakka ja Cala’n Boschista Cap d’Artrutx. Cap Favaritx on salaperäinen erakkomajakka.
Historialliset maamerkit
Mahónin satamassa on useampi historiallinen linnoitus, esimerkiksi La Mola. Linnoituksiin järjestetään opastettuja kierroksia.
Ciutadellan goottilaistyylinen katedraali on komea rakennus kaupungin keskustassa.
Yksi kuuluisimmista esihistoriallisista maamerkeistä Menorcalla on Naveta des Tudons, vanha hautapaikka, joka sijaitsee muutaman kilometrin Ciutadellan ulkopuolella. Edullisen pääsylipun hintaan kuuluu opastus.
Menorcalle ominaisia historiallisia jäännöksiä ovat myös taulat, T-kirjaimen muotoiset kivirakennelmat, joiden tarkasta käyttötarkoituksesta tai syntyperästä ei ole tietoa.
Menorca lasten kanssa
Menorca sopii perheille, jotka etsivät rauhallista kohdetta ja puhtaita rantoja. Menorca on hyvä kohde pienten lasten kanssa matkustaville.
Saari ei ole tunnettu teemapuistoista: sieltä löytyy kuitenkin muutamia vesipuistoja, joista suurin on San Lluisissa sijaitseva Splash Sur.
Lasten kanssa voi myös esimerkiksi lähteä veneretkelle tai käydä ajamassa kartingia Castillo Menorcan radalla. Isommissa hotelleissa ja resorteissa on usein lapsille suunnattuja aktiviteetteja.
Monille loman ohjelmanumeroksi riittävät kuitenkin leikkipuistot ja rannat. Esimerkiksi Cala Galdanan ja Son Boun matalat rannat sopivat hyvin lapsiperheille.