Menorca kutsuu rauhalliselle rantalomalle

Rantaelämää ja vanhoja kaupunkeja
Baleaarisaarilla Välimerellä sijaitseva Menorca on tottunut jäämään vilkkaampien sisarsaartensa varjoon – ilman syytä. Luonnonkaunis saari on pala aitoa Espanjaa kalastajakylineen, historiallisine raunioineen ja vanhoine kaupunkeineen.
Menorca tunnetaan mahtavista uimarannoistaan, joita saarella on enemmän kuin naapuruston Mallorcalla ja Ibizalla yhteensä. Pitkät hiekkarannat, pienet poukamat ja salaiset luolat ovat sekä turistien että paikallisten mieleen.
Menorcan pääkaupungissa Mahónissa – josta käytetään myös nimeä Maó – on näyttävä luonnonsatama, mutta viehättävämpi vanha kaupunki löytyy saaren toiseksi suurimmasta kaupungista Ciutadellasta.
On vaikea olla ihastumatta Ciutadellaan, jonka kapeilta mukulakivikaduilta pistää silmään tunnelmallisia baareja, herkullisia leipomoita ja kauniita vanhoja rakennuksia. Illan tullen lyhdyt valaisevat kaupungin keltaiseksi, ja nuoriso suuntaa sataman vilkkaisiin yökerhoihin.
Rauhallinen lepoloma kutsuu
Menorcalta ei löydy yhtä suuria ostosmahdollisuuksia kuin Mallorcalta tai yhtä villiä yöelämää kuin Ibizalta – saari sopiikin parhaiten rauhallista rantalomailua varten. Toisaalta saaren rikas historia, kulttuuri ja luonto pitävät huolen aktiviteeteista. Menorca on myös oivallinen kohde lapsiperheille.
Pakettimatkailijat saapuvat Menorcalle toukokuusta lokakuuhun. Kiireisin sesonki ajoittuu heinä-elokuulle, jolloin lämpömittarin lukemat kohoavat huippuunsa. Syksyllä Menorcalla voi vielä nauttia miellyttävän lämpimistä päivistä, mutta matkailijan kannattaa varautua myös rankkasateisiin ja ukkosiin. Sesongin lähestyessä loppua monet ravintolat alkavat sulkea oviaan.
Talvellakin Menorcalle voi toki matkustaa, mutta saarella on hyvin hiljaista ja sää on epävakaa. Monet turisteille suunnatuista lomakylistä ovat käytännössä suljettuja, joten talviaikaan eniten elämää löytää Ciutadellasta ja Mahónista.

Tuliaisostoksia ja herkkuhetkiä
Menorcan suosituin tuliainen on pullo paikallista Gin Xorigueria tai avarques, perinteiset menorcalaiset kesäsandaalit. Paikallisia herkkuja puolestaan ovat Mahón-juusto, sobrassada-makkara sekä makea leivos ensaimada.
Lyhyen sesongin Baleaareilla hintataso on hieman korkeampi kuin esimerkiksi Kanariansaarilla. Herkullista ruokaa saa kuitenkin Suomen hintatasoa edullisemmin. Muun muassa Fornellsin kalastajakylään kannattaa poiketa meren rannalla nautitulle hummeriaterialle.
Menorcalla puhutaan katalaania – tarkemmin ottaen menorquinia, saaren omaa murretta. Kaikki paikalliset ymmärtävät kuitenkin myös espanjaa, ja erityisesti turistikeskuksissa saa myös hyvää englanninkielistä palvelua.
Saarikierros on suosittu ohjelmanumero
Lomamatkalla Menorcalla ei kannata tyytyä näkemään vain oman hotellin ympäristöä. Saaren monipuoliset uimarannat ja viehättävät kylät kutsuvat matkaajaa. Autonvuokraus onkin ehdoton ohjelmanumero Menorcalla!
Cala Galdana, Cala’n Bosch sekä Cala’n Blanes kuuluvat saaren vilkkaimpiin turistikeskuksiin. Näistä lomakylistä löytyy massaturismityyliin rakennettuja hotellikomplekseja, brittipubeja sekä vesipuistoja. Rauhallisempia kyliä haikailevat lomailijat voivat poiketa vaikkapa valkoiseksi rapattujen talojen Binibeca Vellissa tai yömarkkinoilla Alaiorissa.
Kauneimmat luonnonpaikat löytyvät seuraamalla saaren majakoita sekä rauhallisimpia rantoja.
Kesä täyttyy fiestoista
Menorcalla vuoden tärkein fiesta on kesäkuun 23. ja 24. päivänä juhlittava Sant Joan. Ciutadella on Sant Joanin ilonpidon keskus – silloin kaupungin kadut täyttyvät aamuun saakka juhlivista ihmisistä sekä taidokkaasti koulutetuista hevosista, jotka kohoavat takajaloilleen keskellä ihmismassoja. Kadunkulmat täyttyvät kojuista, joissa myydään kuppikaupalla pomadaa. Paikallisesta ginistä sekä sitruunalimonadista sekoitettu juoma kuuluu Sant Joaniin.
Elokuussa Menorcalla juhlitaan erilaisia paikallisfiestoja ympäri saarta. Juhlahumuun pääsee muun muassa Alaiorin ja Ferreriesin kylissä.
LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MENORCALLA

Valmismatkalle tai omatoimireissulle
Helpoin tapa matkustaa Menorcalle on matkanjärjestäjän tarjoama pakettimatka. Myös Suomesta tehdään kesäkaudella valmismatkoja Menorcalle.
Omatoimimatkaajat voivat lentää Menorcalle esimerkiksi Lontoon tai Barcelonan kautta. Jatkoyhteys Barcelonasta Menorcan Mahóniin kestää vain 45 minuuttia. Lentoja voi tiedustella muun muassa Iberialta, Easyjetiltä ja Vuelingilta.
Menorcan lentokenttä sijaitsee vajaan viiden kilometrin päässä Mahónin kaupungista. Kentältä on bussiyhteyksiä myös muualle saarelle.
Menorcalle pääsee myös lautalla Mallorcalta. Nopein lauttayhteys taittaa Alcudian ja Ciutadellan välisen matkan tunnissa.
Hotellit löytyvät lomakeskuksista
Useimmat Menorcalle saapuvat lomailjat ovat pakettimatkalla, johon kuuluu myös majoitus. Saarella on lukuisia turisteille suunnattuja hotelleja uima-altaineen, ja ne sopivat myös lapsiperheiden tarpeisiin.
Hotellien lisäksi Menorcalla on tarjolla lomahuoneistoja ja -huviloita sekä kaupunkihotelleja Ciutadellassa ja Mahónissa. Saarelta löytyy myös pienempiä majataloja, maatilamajoitusta ja vuokra-asuntoja.
Menorcan sesonkiaika on varsin lyhyt, joten majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin ennen matkaa. Talvella monet hotellit sulkevat ovensa erityisesti lomakeskuksissa.
Autonvuokraus kannattaa
Menorcan kylissä ja jopa kaupungeissa pääsee hyvin liikkumaan jalkaisin. Paras tapa nähdä lähiseutuja on vuokrata auto tai polkupyörä. Autoilusta ei saarella tarvitse stressata – liikenne on erittäin rauhallista.
Menorcan bussit ovat siistejä ja toimivia ja noudattavat hyvin aikatauluja. Parhaiten yhteydet pelaavat kuitenkin isompien kaupunkien välillä. Saarikierrosta varten vuokra-auto on ainoa järkevä kulkupeli.
MENORCAN LOMAKOHTEET

Pääkaupunki Mahonissa on pikkukaupunkimainen tunnelma
Menorcan pääkaupungin Mahonin paras piirre on sen suuri luonnonsatama, jota reunustavat ravintolat ja yökerhot. Kävelyretki satamassa on kiinnostava jo siksi, että siellä voi bongata varsin hulppeita huvipursia. Paras tapa tutustua satama-alueeseen on hypätä itsekin vesille – matkailijoille järjestetään veneretkiä.
Menorcan lyhyet etäisyydet tarkoittavat sitä, että majoittua voi helposti kaupungissa vaikka viettäisikin päivät rannalla. Auton vuokraamalla Mahonista karauttaa hetkessä lähistöllä sijaitseville hiekkarannoille, mutta illalla lomailijaa palvelevat kaupungin huvittelu- ja ruokailumahdollisuudet.
Ciutadella on saaren kaunein kaupunki
Historiallinen Ciutadella on toinen saaren varsinaisista kaupungeista. Vanhoista rakennuksista ja viehättävästä satamasta tunnettu Ciutadella on kohde, josta on lähes mahdotonta olla pitämättä.
Parasta ajanvietettä Ciutadellassa on päämäärätön kävely sokkelomaisilla kujilla. Paras näköalapaikka löytyy keskusaukiolla sijaitsevan paikallisen turismiviranomaisen toimiston katolta. Kaupungissa on myös hyvä ravintola- ja leipomovalikoima – täällä kannattaa pysähtyä nauttimaan pieniä herkkupaloja.
Ciutadellassa on jonkin verran ostosmahdollisuuksia, vaikka kaupunkia ei voikaan kutsua shoppailijan paratiisiksi. Kaupungin keskustasta löytyy kuitenkin muutama tuttu espanjalainen ketjuliike sekä paikallisia pikkuputiikkeja.
Yöelämää etsivien matkailijoiden kannattaa suunnata viikonloppuisin Ciutadellan satamaan, josta löytyy baareja ja yökerhoja. Täällä paikalliset juhlivat.
Cala’n Bosch on turistien suosima lomakylä
Cala’n Boschin palvelut ja yöelämä ovat keskittyneet lagon eli lomakeskuksen sydämessä sijaitsevan lammen ympärille. Kohteessa on kaksi rantaa, lagon kupeessa sijaitseva vilkas Cala’n Boschin nimikkoranta sekä parinkymmenen minuutin kävelymatkan päästä löytyvä Son Xoriguer, josta löytyy rauhallisempia sopukoita auringonottoa varten.
Cala’n Boschista on hyvät bussiyhteydet Ciutadellaan, joka tarjoaa lomakeskusta runsaammat ravintola-, baari- ja ostosvalikoimat. Kaupunkiin pääsee bussilla noin puolessa tunnissa.
Cala Galdana on viihtyisä lomakeskus
Menorcan etelärannikolla sijaitsevaa Cala Galdanaa pidetään yhtenä saaren kauneimmista urbaaneista rannoista. Hevosenkengän muotoinen hiekkaranta täyttyy kesäkuukausina ääriään myöten, mutta se on hyvä vaihtoehto matkailijalle, joka arvostaa autiorantojen sijaan toimivia palveluja.
Cala Galdanan sijainti on ihanteellinen, mikäli suunnittelee kiertävänsä loman aikana useampia rantoja. Aivan kohteen kupeessa sijaitsevat myös Cala Mitjana, Cala Turqueta ja Cala Macarella, jotka kaikki kuuluvat saaren aateliin.
Punta Prima on rantakohde kaupungin kupeessa
Punta Prima on turismista elävä lomakeskus lähellä Mahonia ja saaren ainoaa lentokenttää. Cala’n Boschin ja Cala Galdanan tapaan kyseessä on täyden palvelun turistikohde, jonka ravintolat ja palvelut pitävät matkailijat tyytyväisinä.
Punta Priman rannalta voi nähdä yhden Menorcan minisaarista, Illa del Airen, jossa nököttää yksi saaren viidestä majakasta.
Lomakeskuksen vieressä sijaitsee Binibeca Vell, kauttaaltaan valkoinen kylä. Vanhanaikaisesta kalastajakylämäisestä tunnelmastaan huolimatta Binibeca on varsin moderni luomus: se rakennettiin 1960- ja 70-lukujen taitteessa vastapainoksi ajan hengessä rakennetuille moderneille hotellirakennuksille.
Arenal d’en Castell kutsuu pohjoisrannikolle
Menorcan etelärannikon lomakohteiden vastapainoksi Arenal d’en Castell on yksi pohjoisen helmiä. Kaunis poukama punertavine rantoineen on pysynyt rauhallisena siitäkin huolimatta, että se oli yksi ensimmäisiä kohteita jonne rakennettiin isoja hotelleja Menorcalla.
Arenal d’en Castell sopii myös golfista innostuneille lomailijoille, sillä lähistöllä sijaitsee saaren ainoa golfkenttä.
MENORCAN NÄHTÄVYYDET

Monte Toro on saaren korkein huippu
Monte Toron kukkula kohoaa 358 metrin korkeuteen keskellä Menorcan saarta, puolimatkassa Mahónista Ciutadellaan. Saaren korkein huippu, jota kutsutaan myös El Toroksi, tarjoaa parhaan näköalan aina Mallorcalle saakka. Kukkula tunnetaan myös saaren hengellisenä keskuksena.
Monte Toron huipulta löytyy muinaisen luostarin rauniot, joista osa toimii fransiskaaninunnien pyörittämänä pyhättönä. Tila on auki vierailijoille kesällä toukokuun ensimmäisestä viikonlopusta alkaen.
Monte Toroon pääsee ajamalla ensin Es Mercadalin kaupunkiin. Ajotie johtaa aina vuoren huipulle saakka.
Menorcan majakat
Majesteettiset majakat ovat Menorcan maamerkkejä, jotka heittävät valoa pimeälle merelle. Henkeäsalpaavan kauniilla luonnonpaikoilla sijaitsevat majakat kuuluvatkin Menorcan mielenkiintoisimpien vierailukohteiden joukkoon.
Yksi vaikuttavimmista sijainneista on Cap Cavalleria, saaren pohjoisin pääty. Korkealla jyrkänteellä sijaitseva Cavallerian majakka eli faro on upea ilmestys, jota ympäröivät historialliset rauniot. Muita visiitin arvoisia majakoita ovat Ciutadellan kupeessa sijaitsevat Punta Nati sekä Cap d’Artrutx. Dramaattista kohdetta etsivien kannattaa vierailla Cap Favaritxissa, josta löytyy salaperäinen erakkomajakka.
Historialliset maamerkit
Mahónin satamasta löytyy useampi historiallinen linnoitus, esimerkiksi La Mola. Linnoituksiin järjestetään opastettuja kierroksia.
Yksi kuuluisimmista esihistoriallisista maamerkeistä Menorcalla on Naveta des Tudons, vanha hautapaikka, joka sijaitsee muutaman kilometrin Ciutadellan ulkopuolella. Edullisen pääsylipun hintaan kuuluu opastus. Menorcalle ominaisia historiallisia jäännöksiä ovat myös taulat, T-kirjaimen muotoiset kivirakennelmat, joiden tarkasta käyttötarkoituksesta tai syntyperästä ei ole tietoa.
Saarelta löytyy myös kauniita kirkkoja. Ciutadellan goottilaistyylinen katedraali on komea rakennus kaupungin labyrinttimaisten kujien keskipisteessä.
MENORCAN PARHAAT

Menorcan parhaat elämykset
- Lähde veneretkelle ja näe Menorcan rannat mereltä käsin.
- Vuokraa auto ja kierrä saaren majakat.
- Nauti lasillinen pomadaa Cova d’en Xoroissa.
- Nouse Monte Toron huipulle saaren parasta näköalaa varten.
- Näe kaunis Ciutadellan kaupunki ja koe Sant Joanin huuma kesäkuussa.
Menorcan parhaat rannat
- Cala Macarella ja pienempi Macarelleta
- Cala Galdana
- Cala Pregonda
- Cala Turqueta
- Son Bou
Lisätietoa
Menorcan viralliset matkailusivut
Teksti: Maria Hietala
Kuvat: iStockphoto, Maria Hietala ja Shutterstock