Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Espanja

Bilbao on kulinarismin ja kulttuurin baskikaupunki

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 04.01.2018
Espanjan Baskimaan suurimmassa kaupungissa Bilbaossa viihtyvät niin kulinaristit kuin kulttuurihaukatkin – kaupunki tunnetaan parhaiten Guggenheim-museosta ja erinomaisesta keittiöstään.

Vihreän Espanjan sydän

Noin 400 000 asukkaan Bilbao on Espanjan itsehallintoalueen Baskimaan suurin kaupunki. Pohjois-Espanjan alueella sijaitseva Bilbao on nousemassa tunnetumpien espanjalaiskaupunkien varjosta: mielenkiintoinen arkkitehtuuri, rikas taidetarjonta ja herkullinen ruokakulttuuri houkuttelevat matkailijoita.

Vihreäksi Espanjaksi kutsuttu pohjoinen on espanjalaisten suosimaa lomailualuetta, mutta massaturismia ei Bilbaossa juuri kohtaa. Espanjan tunnetuimmat lomakohteet kiertänyt matkailijakin pääsee Bilbaossa kokemaan jotain uutta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Baskimaan itsenäistymistä ajava ETA-järjestö on mustannut kauniin alueen mainetta levottomuuksillaan, mutta Bilbaoon matkustamista ei kannata säikkyä. Turvallisessa kaupunkikohteessa esiintyy erittäin vähän väkivaltaisuuksia.

Flickr / TchackyBilbao, Espanja
Bilbaon kiinnostavin kulttuurinähtävyys on vaikuttava Guggenheim-museo.

Matkusta keväällä tai syksyllä

Pohjois-Espanjan talvi on viileä ja sateinen, joten kesäkausi on suosituinta matkailuaikaa Bilbaossa. Suurimman turistivyöryn voi välttää matkustamalla keväällä tai syksyllä.

Lämpötilat ovat suomalaisittain oikein mainiot huhtikuusta lokakuulle, jolloin keskilämpötila on 15 asteen yläpuolella. Kesän kuumimmat kuukaudet ovat heinä- ja elokuu keskilämpötilan ollessa noin 25 astetta.

Eniten sateita on lokakuussa, mutta sademäärät ovat melko tasaiset syys–toukokuussa.

Herkuttelumatkalle Baskimaahan

Baskimaa tunnetaan hyvästä ruoastaan – alueen keittiö onkin rankattu maailman parhaiden joukkoon. Bilbao on kulinaristien hyvin tuntema kohde, jossa herkutellaan erityisesti pienillä tapas-tyylisillä pintxos-suupaloilla. Yksi yleisimmistä ruokalajeista kaupungissa on turska, jota löytyy lähes jokaisen ravintolan ruokalistalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bilbaossa on useita tasokkaita ravintoloita, mutta myös pienistä paikallisten suosimista baareista saa erinomaista ruokaa. Tyypillinen baskien suosima illanviettotapa on kerääntyä yhteen ystävien kanssa syömään pintxoksia ja juomaan olutta tai siideriä. Isojen tuoppien sijaan Baskimaassa juomat nautitaan yleensä pienistä laseista.

Kulttuurilla höystetty kaupunkiloma

Bilbao on ennen kaikkea kulttuuri- ja taidekaupunki, jossa matkailija pääsee kokemaan myös ripauksen baskikulttuuria. Tunnetuin museo on itseoikeutetusti vuonna 1997 avattu Guggenheim-museo, joka paitsi nosti Bilbaon maailmankartalle myös jakoi vahvasti mielipiteitä. Modernia arkkitehtuuria edustava museorakennus ei ollut kaikkien mieleen.

Bilbaossa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia, joissa viihtyvät myös lapset. Joulunaikaan kaupungissa järjestetään lapsille suunnattu aktiviteettipuisto, joka on toiminnassa jopa kuukauden ajan. Vilkkaimmillaan kaupunki on elokuisen karnevaalin aikaan, jolloin Semana Grande Festival saa liikkeelle niin paikalliset kuin turistitkin.

Aktivista lomaa kaipaava matkailija voi vuokrata pyörän ja katsella kaupunkia satulan selästä. Bilbaon liepeillä on myös suosittuja surffauspaikkoja vesiurheilusta kiinnostuneille.

Hyvä tietää Bilbaosta

Bilbao sopii erityisesti taiteesta kiinnostuneille kulinaristeille, jotka saapuvat kaupunkiin herkuttelemaan ja kiertelemään gallerioita. Bilbao tarjoaa erilaisen espanjalaisen kaupunkiloman, joka miellyttänee eniten aikuisia pariskuntia.

Hintataso Bilbaossa on suomalaiseen hintatasoon tottuneelle edullinen, mistä syystä kaupungissa kannattaakin kokeilla paikallisia ravintoloita ja nauttia majoituksen edullisuudesta.

Baskimaassa kieli voi tuntua hämmentävältä, sillä alueen asukkaat puhuvat baskin kieltä eli euskaraa. Paikalliset osaavat kuitenkin myös espanjaa, ja turistien suosimissa paikoissa palvelu onnistuu myös englanniksi. Ennen matkaa on kohteliasta opetella edes muutama fraasi paikallisten kielellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ajoittain uutisoiduista Baskimaan levottomuuksista huolimatta Bilbao on turvallinen matkakohde, jossa ei tarvitse pelätä turvallisuutensa puolesta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BILBAOSSA

Bilbao, Espanja
Värikäs katukuva korostaa Bilbaon persoonallisuutta.

Lentäen perille

Suomesta ei ole suoria reittilentoja Bilbaoon, mistä syystä kaupunkiin päästäkseen on lennettävä koneenvaihdon kautta. Vaihdollisia lentoja on tarjolla mukavasti, sillä esimerkiksi KLM, Air France ja Lufthansa lentävät Helsingistä vaihdon kautta Bilbaoon.

Matka-aika vaihtelee koneenvaihdon keston mukaan, mutta on lyhimmillään noin kuusi tuntia. Lennot maksavat halvimmillaan hieman alle 200 euroa.

Bilbaon moderni lentokenttä sijaitsee noin 12 kilometriä kaupungin ulkopuolella. Lentoasemalta on bussiyhteys sekä Bilbaoon että muihin alueen kaupunkeihin.

Majoitusvaihtoehtoja riittämiin

Suurkaupunkien tapaan myös Bilbaossa on monipuolinen majoitusvalikoima, josta löytyy sopiva vaihtoehto kaikille kukkaroille. Majoitus Bilbaossa on hieman edullisempaa kuin esimerkiksi Barcelonan ja Madridin kaltaisissa suosikkikaupungeissa – tasokkaan hotellihuoneen voi saada kohtuuhintaan erityisesti vilkkaimman turistisesongin ulkopuolella. Edullisinta majoitusta tarjoavat retkeilymajat.

Liikkuminen kohteessa

Matkailijoita kiinnostavat alueet ovat Bilbaossa lähellä toisiaan, joten kaupungin keskustan alueella on helppo liikkua jalkaisin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bilbaossa on toimiva joukkoliikenne: kaupungissa voi kulkea niin bussilla, raitiovaunulla kuin metrollakin. Autonvuokraus kannattaa vain silloin, jos aikoo tehdä pidemmän Espanjan-kierroksen tai retkiä Bilbaon lähiseuduille.

BILBAON NÄHTÄVYYDET

Riikka KrennBilbao, Espanja
Arkkitehtuurin yksityiskohtien kirjo saa ihastumaan Bilbaoon.

Guggenheim-museo on kaupungin ylpeys

Vuonna 1997 avattu Guggenheim-museo heitti Bilbaon kerralla maailmankartalle. Frank Gehryn suunnittelema moderni museorakennus on jo nähtävyys itsessään, ja siitä onkin tullut Bilbaon symboli. Paikallisten keskuudessa mielipiteitä jakanut museo on lisännyt Bilbaon tunnettavuutta maailmalla ja tehnyt siitä pakollisen käyntikohteen. Museossa on esillä muun muassa Picasson ja Warholin töitä sekä säännöllisesti vaihtuvia kiertäviä näyttelyjä.

Vanhakaupunki hurmaa kävijät

Bilbaon vanhakaupunki eli Casco Viejo on suhteellisen pieni osa kaupunkia, mutta kiehtoo matkailijoita viehättävyydellään. Vanhan kaupungin sydän on Plaza Nuevan aukio, jossa voi nauttia pintxoksia, kierrellä markkinakojuja tai vain katsella kaupungin elämänmenoa. Bilbaon vanhasta osasta löytyvät myös kaupungin seitsemän alkuperäistä katua, las siete calles, sekä Santiagon katedraali.

Bilbaon monet museot

Guggenheimin lisäksi Bilbaossa riittää muutakin nähtävää taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneille matkailijoille. Museo de Bellas Artes, Bilbaon arvostettu taidemuseo, esittelee kaikkea modernista taiteesta goottilaistyylisiin veistoksiin. Kätevästi Guggenheimin kupeessa sijaitseva museo on ehdottomasti visiitin väärti. Baskimaan omassa museossa (Euskal Museoa) puolestaan voi tutustua itsehallintoalueen historiaan ja nykypäivään.

Herttainen koira valvoo kaupunkia

Guggenheimin avajaisia varten taiteilija Jeff Koonsilta ostettu The Puppy -veistos on jäänyt elämään museon ulkopuolelle myös tapahtuman jälkeen. Kukista rakennettu 12-metrinen veistos esittää länsiylämaanterrieriä, joka on näemmä asettunut Bilbaon kaupunkikuvaan jäädäkseen.

BILBAON PARHAAT

Riikka KrennBilbao, Espanja
Bilbaon tunnelmallinen vanhakaupunki on vain pieni osa kaupungin viehätystä.

Bilbaon parhaat elämykset

  1. Vieraile kaupungin kuuluisassa Guggenheim-museossa.
  2. Baskimaan alue tunnetaan ruokaherkuistaan – kokeile paikallisia erikoisuuksia.
  3. Kiertele Bilbaon vanhassakaupungissa.
  4. Tutustu rohkeasti baskikulttuuriin ja paikallisiin.
  5. Vuokraa auto ja tee retkiä lähiseudulle.

Lisätietoja

Bilbaon viralliset matkailusivut

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto, Flickr / Tchacky sekä Matt Kieffer ja Riikka Krenn

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää