Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Ranska

Matkaopas: Pariisi

  • Eve Risto
Eve Risto Päivitetty: 23.09.2024
Pariisi on kaupunkilomien klassikko, joka hurmaa romantiikalla, kulttuuritarjonnalla ja ruokaelämyksillä. 

Matkoja kohteeseen Pariisi

Valmismatkat alk. 199 € Näytä matkat

Rakkauden kaupunki

Seinen varrella pohjoisessa Ranskassa sijaitseva Pariisi on yksi maailman suosituimmista matkakohteista. Ranskan pääkaupungissa asuu noin kaksi miljoonaa ihmistä, mutta lähikunnat mukaan laskettuna Suur-Pariisin väkiluku kohoaa 12 miljoonaan. 

Maailmankuulut taidekokoelmat, ranskalainen ruoka- ja viinikulttuuri, postikorteista tutut maisemat ja laatutietoisia shoppailijoita kutsuvat muotikadut tekevät kaupungista kestosuosikin, joka on monen matkailijan mielestä koettava ainakin kerran elämässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockPariisi, Ranska
Pariisi on maailman tunnetuimpia matkakohteita, ja tarjoaa monia klassisia nähtävyyksiä.

Kaupungin päätähuimaavaan nähtävyystarjontaan kuuluvat muun muassa Eiffel-torni, Louvren museo, Riemukaari, Sacré-Cœurin basilika sekä vuonna 2019 tulipalossa pahasti vaurioitunut Notre Damen katedraali.

Pariisin läpi virtaava Seine-joki jakaa kaupungin pohjoisempaan ja eteläisempään osaan, joita kutsutaan ranskaksi oikeaksi ja vasemmaksi rannaksi, rive droite ja rive gauche. 

Rakkauden kaupunki on myös innokkaan kävelijän unelma.

Historiaa ja kaunista arkkitehtuuria on ihailtavana kaikkialla, ja kaupunginosan vaihtuessa toiseen pääsee näkemään suurkaupungin monet eri kasvot. Sateen sattuessa voi hypätä metroon tai jäädä nauttimaan café crèmen läheiselle terassille.

Pariisin ilmasto 

Pariisi houkuttaa matkailijoita ympäri vuoden, mutta vilkkain matkailusesonki ajoittuu kesäkuukausille touko–elokuuhun. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sesonkihuippuna lämpötilat Pariisissa ovat yleensä suomalaiseen makuun sopivia, ja heinäkuussa päivän ylin lämpötila on keskimäärin 26 astetta. Kannattaa tosin pitää mielessä, että helleaallon yllättäessä kaupungissa on tukalaa. Silloin lämpötilat voivat kivuta lähemmäs neljääkymmentä.

ShutterstockPariisi, Ranska
Kevät on erinomaista aikaa matkustaa Pariisiin, ja silloin kaupunki on monelta kantilta parhaimmillaan.

Kevät ja alkusyksy ovat loistavia ajankohtia matkustaa Pariisiin, jos haluaa välttää helteet ja nauttia vähemmästä turistivilinästä. Maalis–huhtikuussa kevät on Ranskassa jo pitkällä, ja auringonsäteet kohottavat lämmön usein 20 asteen tuntumaan. Kesän tuntu viipyy Pariisissa syyskuuhun, jolloin lämpötila saattaa nousta vielä jopa hellerajan yli. 

Joulunalusviikot puolestaan tarjoavat näkymän juhlapyhiin valmistautuvaan Pariisiin, joka on jouluvaloissa ikimuistoinen näky. Pariisin talvi on suomalaisittain katsoen leuto: kylmin kuukausi on tammikuu, jolloin päivän keskilämpötila vaihtelee kahden ja seitsemän asteen välillä.

Hintataso ja raha Pariisissa

Pariisi mielletään usein kalliiksi reissukohteeksi, mutta kaupunkiloma on mahdollista toteuttaa myös pienemmällä rahalla. 

Esimerkiksi ruokailulle löytyy Pariisista osoitteita joka budjettia ajatellen. Turistisimpien alueiden ulkopuolella on paikallisten suosimia, rentoja ruokapaikkoja. Kanttiinimaisessa kuppilassa lounas voi maksaa 10 euroa.

ShutterstockPariisi, Ranska
Pariisin edullisuus voi yllättää – varsinkin, jos suuntaat lomalla suosituimpien matkailualueiden ulkopuolelle.

Moni matkailija käyttää liikkumiseen kaupungin kattavaa metroverkostoa. Kertalippu maksaa 2,10 euroa ja esimerkiksi viiden päivän lippu 43,30 euroa. Taksilla kulkeminen on Pariisissa lähellä Suomen hintatasoa.

Majoittuminen on Pariisissa suhteellisen kallista. Tarjolla on onneksi laaja kirjo vaihtoehtoja, joista luksuksen nälkäinen löytää design-hotellin, kun taas budjettimatkaaja suuntaa hostelliin tai testaa kotimajoitusta Airbn-palvelun kautta. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ranskan valuutta on euro. Kortilla maksu onnistuu lähes joka paikassa, mutta käteistä kannattaa silti olla aina varmuuden vuoksi mukana.

Monissa ravintoloissa on noin 10 euron minimiraja korttimaksuille.

Tipin jättäminen ei ole Ranskassa pakollista, mutta se on kohtelias tapa osoittaa arvostusta hyvästä palvelusta. Sopiva tippi on noin 5–10 prosenttia loppulaskun summasta.

Tyypillinen Pariisin-tuliainen voi olla esimerkiksi laadukas juusto, punaviinipullo, muutama macaron-leivos, ranskalainen baskeri tai Seinen rannan divarista ostettu klassikkokirja.

Tapakulttuuri ja turvallisuus Pariisissa 

Stereotypia pariisilaisesta saattaa olla kiireinen, kielitaidoton ja jopa tyly, mutta tähän ennakkoluuloon ei kannata jäädä kiinni. Moni matkaaja tapaa myös avuliaita ja sujuvaa englantia puhuvia paikallisia.

Englannilla pärjää Pariisissa monissa tilanteissa, mutta ranskankielisten tervehdysten ja kiittämisen opetteleminen kannattaa. Yleensä paikalliset arvostavat sitä, että matkailija puhuu muutaman sanan ranskaa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockPariisi, Ranska
Muutama ranskankielinen sana on omiaan murtamaan jään, kun kommunikoit lomalla paikallisten kanssa.

Ranskalaisen kulttuurin erityispiirteisiin kuuluu tervehtiminen poskipusuilla. Mikäli paikallinen tuttava esittelee matkailijan esimerkiksi ystävälleen tai puolisolleen, vaihdetaan samalla todennäköisesti kädenpuristuksen sijaan poskipusut. 

Pariisi on suhteellisen turvallinen kaupunki. Ammattimaisia taskuvarkaita on silti paljon julkisissa kulkuvälineissä ja matkailijoiden suosimilla paikoilla. Laukkuja on vahdittava aina, eikä puhelinta kannata koskaan pitää taskussa metrolla matkustaessa. 

Kadulla kannattaa olla tarkkana erilaisten huijausten kanssa, sillä esimerkiksi erilaisia keksittyjä rahankeräyksiä saattaa tulla vastaan.

Liikennesääntöjä ei noudateta Pariisissa yhtä säntillisesti kuin Suomessa, ja liikenteessä onkin syytä olla valppaana. On melko yleistä, etteivät esimerkiksi pyöräilijät tai sähköpotkulautailijat aina väistä jalankulkijoita silloin, kun kuuluisi. 

Esteettömyys on huomioitu Pariisissa kohtuullisen hyvin. Koko Pariisin bussi- ja raitiovaunuverkosto, tietyt RER-junalinjat sekä metrolinja 14 ovat esteettömiä. Monet nähtävyydet, kuten Louvre ja Pompidou-keskus, ovat esteettömiä. Näkövammaiset on huomioitu Pariisissa keskeisillä paikoilla opastavilla äänimerkeillä ja kohomerkinnöillä.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat Pariisissa näkyvästi edustettuina. Julkiset hellyydenosoitukset voivat silti herättää huomiota alueesta riippuen. Yhteisö on vahvimmin edustettuna ydinkeskustan tuntumassa sijaitsevassa Le Marais -kaupunginosassa.

Matkustaminen Pariisiin

Pariisiin pääsee suorilla lennoilla Helsinki-Vantaan lentokentältä. Lentomatka kestää noin kolme tuntia. Suoraa reittiä lentävät Finnair, Air France ja Ryanair. Välilaskujen kautta Pariisiin lentäviä yhtiöitä ovat esimerkiksi Air Baltic, SAS ja Norwegian.

ShutterstockPariisi, Ranska
Suomesta on hyvät lentoyhteydet Pariisiin.

Suoran menopaluun hinta on tyypillisesti 200–350 euroa. Halvimmillaan suoran menopaluun voi saada noin sadalla eurolla. Edullisimmat lennot löytää yleensä sesonkiajan eli touko–elokuun ulkopuolelta ja välilaskulliset lennot ostamalla.

Pariisin alueen suurimmat lentokentät ovat Charles de Gaulle ja Orly. Charles de Gaullen lentoasemalta pääsee kätevimmin keskustaan RER-junalla noin puolessa tunnissa. Lentokenttäbussilla matkaan voi mennä reilusti yli tunti liikenteestä riippuen. Matka Orlyn kentältä Pariisiin vie 30–40 minuuttia sekä bussilla että RER-junalla. 

Juna- tai bussimatkan hinta on aikuiselta 11–16 euroa.

Taksi Orlyn tai Charles de Gaullen lentokentältä ydin-Pariisiin maksaa noin 40–60 euroa.

Halpalentoyhtiöiden suosima Beauvais-lentokenttä sijaitsee noin puolentoista tunnin bussimatkan päässä Pariisista. Bussilippu maksaa noin 16 euroa. 

Pakettimatkoja Pariisiin järjestävät muun muassa Aurinkomatkat, Tui ja Tjäreborg.

Lentämättä kohteeseen

Paula Hotti

Suomesta pääsee Pariisiin näppärästi myös lentämättä. Pariisiin kannattaa matkustaa Tukholman ja Hampurin kautta.

Tukholmaan pääsee Turusta ja Helsingistä Viking Linen ja Tallink Siljan lautoilla. Tukholman ja Hampurin välillä kulkee useita junia. Kätevin on Ruotsin valtiollisen rautatien SJ:n operoima yöjuna EuroNight Stockholm Centraalin asemalta Hamburg Hbf -asemalle. Matka-aika on 12–13 tuntia.

Toinen vaihtoehto on matkustaa Finnlinesin lautalla Helsingin Vuosaaresta Saksan Travemündeen. Lauttamatka kestää noin 30 tuntia. Travemündesta pääsee junalla Hampuriin reilussa tunnissa.

Hampurista lähtee useita junia kohti Pariisia. Matka-aika on vähimmillään reilut kahdeksan tuntia ja matkat vaativat 1–2 vaihtoa.

Erilaisia vaihtoehtoja voi etsiä esimerkiksi Saksan valtiollisen rautatien Deutsche Bahnin sivuilta.

Majoitus Pariisissa

Pariisin reissulla matkaaja voi valita hotellien, Airbnb-asuntojen ja hostellien väliltä. Majoittuminen on Pariisissa melko hintavaa: yö kahden hengen hotellihuoneessa maksaa keskimäärin 140–190 euroa, kun taas sänkypaikka jaetussa hostellihuoneessa 25–60 euroa, riippuen ajankohdasta.

Hinta-laatusuhdetta ajatellen Airbnb:n ammattimaiset kotimajoittajat voivat olla hyvä vaihtoehto, jos ei perusta hotelliaamupalasta tai päivittäisestä huonesiivouksesta.

ShutterstockPariisi, Ranska
Matkailijoiden jättisuosion ansiosta Pariisin majoitustarjonta on laaja, mutta myös hintava.

Kotimajoituksessa reissuun tulee myös aitoa pariisilaisen elämän tuntua. Hinnat vaihtelevat asunnon koon, sijainnin ja kunnon mukaan, mutta halvimmillaan yö Airbnb-yksiössä maksaa noin 80 euroa.

Keskeinen sijainti voi olla Pariisin matkalla kätevä, mutta ei pakollinen. Nähtävyydet sijaitsevat eri puolilla kaupunkia, joten käveleminen ja metromatkat kuuluvat reissukokemukseen. Turistisimmilta alueilta hieman kauemmas lähteminen myös madaltaa hintoja niin majoituksen kuin ruokailunkin osalta.

Pariisissa liikkuminen

Pariisin matkalla moni kävelee paljon, sillä nähtävää on joka paikassa. Kaupungissa on myös kattava ja suhteellisen luotettava julkisen liikenteen verkosto. 

Jos liikuntarajoitteita tai lastenrattaita ei ole, on metro usein kätevin tapa kulkea pidempiä välimatkoja. Muuten bussit, RER-junat ja raitiovaunu ovat varteenotettavia vaihtoehtoja.

Shutterstock/FrimufilmsPariisi, Ranska
Liikkuminen Pariisin sisällä onnistuu helposti, sillä kulkuvälineitä on jokaiseen makuun.

Paras ratkaisu lomareissua varten on usein 1–5 päivää voimassa oleva julkisen liikenteen lippu, jonka hinta yhdelle päivälle on aikuiselta 13,50 euroa ja viidelle päivälle 43,30 euroa. 

Peruslippu koskee ydin-Pariisia, eli alueita 1–3. Mikäli suunnitelmissa on päiväreissu esimerkiksi Disneylandiin tai Versailles’n linnaan, tarvitsee matkailija alueet 1–5 kattavan lipun. Lippuja voi ostaa lentokentältä ja metroasemilta, sekä automaateista että tiskiltä.

Suurkaupungissa liikkuessa kannattaa varautua ajoittaisiin myöhästelyihin.

Metrot saattavat seistä raiteillaan muutamia minuutteja ja liikenneruuhka voi tehdä temput bussiaikatauluille. Ranskassa myös lakkoillaan useammin kuin Suomessa, mikä vaikeuttaa yleensä julkisilla kulkemista merkittävästi.

Kaupunkiin voi tutustua myös vuokraamalla pyörän. Tarjolla on Vélib-kaupunkipyöriä ja lukuisia yksityisiä vuokrafirmoja. Liikenteessä kannattaa olla erityisen valppaana ja käyttää mahdollisuuksien mukaan kypärää. 

Yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen vuokraaminen kiellettiin Pariisissa vuonna 2023.

ShutterstockPariisi, Ranska
Pariisissa jalankulkijoiden ei tarvitse pitää silmällä sähköskoottereita, sillä ne on kaupungissa kielletty kokonaan.

Perinteisen taksin lisäksi Bolt ja Über ovat yleisesti käytössä oleva kyytisovelluksia.

Auton vuokraamista Pariisin reissulla kannattaa harkita vain, jos suunnitelmissa on lähteä kaupungin ulkopuolelle muutaman päivän reissulle. 

Pariisi jakautuu kahteenkymmeneen arrondissementtiin, eli kaupunginosaan. Ykkönen löytyy keskeltä karttaa, ja loput numerot kiertävät spiraalina kehää sen ympärille. Kaupungissa vierailevan ei tarvitse opetella numeroita, mutta arrondissementin numerosta voi olla apua esimerkiksi taksikyytiä sopiessa.

ShutterstockPariisi, Ranska
Bussin ja metron lisäksi Pariisissa voi liikkua myös vesiteitse, sillä Seinellä järjestetään risteilyjä.

Pariisissa liikkumista helpottaa CityMapper-sovellus, joka ehdottaa parhaat reitit, mutta varoittaa myös esimerkiksi lakkopäivistä ja muista muutoksista liikenteessä.

Shoppailu Pariisissa

Pariisi on tunnetusti myös shoppailijan taivas. Luksusmerkkejä metsästävä voi suunnata Avenue des Champs-Élyséelle tai Rue du Faubourg-Saint-Honoré -muotikadulle. 

Myös kuuluisat tavaratalot, kuten Galeries Lafayette kuuluvat ostosintoilijan unelmakohteisiin. Vintagesta kiinnostunut löytää pikkuputiikkeja niin keskikaupungilta Centre Pompidou’n lähikaduilta kuin trendikkäästä itä-Pariisistakin.

Ravintolat ja ruokakulttuuri Pariisissa

Ruoka on ranskalaisen kulttuurin sydän, ja Pariisin ravintolatarjonta onkin ehtymätön. Ranskalaisen keittiön ystävä löytää perinteistä sipulikeittoa, juustotarjottimia ja etanoita perinteisistä bistroista ympäri kaupunkia. 

Pariisi on myös kulttuurien sulatusuuni, jossa esimerkiksi afrikkalainen ja aasialainen keittiö ovat vahvasti edustettuina katukuvassa. 

ShutterstockRanska, Pariisi
Perinteinen ranskalainen keittiö on monien matkailijoiden suosikki, mutta Pariisin kulttuurien sulatusuuni takaa, että kaupungista saa myös maailman makuja.

Edullinen ravintoillallinen maksaa tyypillisesti noin 15 euroa henkilöä kohden. 

Erityisruokavaliot on huomioitu Pariisin lukemattomissa trendikahviloissa hyvin. Perinteisestä ranskalaisesta ravintolasta on sen sijaan usein turha kysellä vaihtoehtoja vegaanille tai gluteenittomalle.

Pariisin kävijän kannattaa myös ottaa ilo irti leipomoista, joita löytyy joka kadunkulmasta. Aamun voi aloittaa ranskalaisittain croissantilla tai napata Camembert-juustolla täytetyn patongin lounaaksi mukaan.

Pariisin nähtävyydet

Pariisin kuuluisimpiin nähtävyyksiin kuuluu postikorteista tuttuja maamerkkejä, kuten Eiffel-torni, Riemukaari ja Montmartre, sekä maailmankuuluja museoita, kuten Louvre ja Musée d’Orsay.

ShutterstockPariisi, Ranska
Eiffelin torni on Pariisin tunnistetuimpia nähtävyyksiä, ja se näkyykin pitkälle ympäri kaupunkia.

Myös muun muassa salaperäiset katakombit, kuuluisien taiteilijoiden lepopaikkana tunnettu Père-Lachaisen hautausmaa ja legendaarinen kabaree Moulin Rouge ovat monen Pariisin kävijän ohjelmassa.

Pariisin parhaat nähtävyydet

  1. Eiffel-torni
  2. Louvre
  3. Notre-Dame
  4. Riemukaari ja Champs Élysées
  5. Sacré-Coeur

Lue lisää: Pariisin tunnetuimmat nähtävyydet – koe nämä lomallasi

Pariisin alueet

Pariisin kaupunki jaetaan eri alueisiin eli arrondissementteihin. Matkailijalle eri numerot eivät välttämättä sano mitään, mutta loman aikana use

  • 1. arrondissementti – Louvre ja Les Halles: Ydinkeskustasta löytyy taidemuseoiden lisäksi Tuileries-puisto ja Palais Royal -palatsi. Ensimmäinen arrondissementti on myös vilkasta shoppailualuetta, ja siellä sijaitsee kuuluisa Les Halles -ostoskeskus.
  • 2. arrondissementti – shoppailua ja bisnestä: myös aivan keskustaan kuuluva toinen arrondissementti on tunnettu lähinnä pörssitalosta, shoppailusta ja aasialaisista ravintoloista.
  • 3. ja 4. arrondissementti – Le Marais: Le Marais on Pariisin LGBT-yöelämän keskus. Sieltä löytyy myös juutalaiskortteli, Picasso-museo ja trendikkäitä putiikkeja. 
  • 5. arrondissementti – Latinaiskortteli: latinalaiskortteli merkitsee tunnelmallisia katuja, kuuluisaa Shakespeare and co -kirjakauppaa ja komeaa Panthéon-kirkkoa.
  • 6. arrondissementti – Saint-Germain-des-Prés: Erittäin chic kaupunginosa, josta löytyy laatuputiikkeja, taidegallerioita ja legendaarinen taiteilijoiden suosima ravintola Les Deux Magots.
  • 7. arrondissementti – Eiffel-torni: Täältä löytyvät Musée d’Orsay, Musée Rodin, Eiffel-torni ja sen edustalta alkava Champ-de-Mars -puisto, joka on suosittua piknik-aluetta. Muuten kaupunginosa on melko virastomainen.
  • 8. arrondissementti – Champs-Élysées: Kahdeksikossa sijaitsee maailmankuulu Avenue des Champs-Élysées. Tämä kaupunginosa on myös luksusshoppailijan ykkösosoite.
  • 9. arrondissementti – Moulin Rouge: tavallista pariisilaiselämää ja trendikahviloita vilisevä asuinalue, johon mahtuu niin Moulin Rouge ja punaisten lyhtyjen alue kuin Galeries Lafayette -ostosparatiisikin.
  • 10. arrondissementti – Canal Saint Martin: Saint Martinin kanava on suosittua ravintola- ja baarialuetta. Aitoa pariislaista fiilistä pääsee kurkistelemaan sen lukuisilla terasseilla tai veden äärellä  istuessa.
ShutterstockPariisi, Ranska
Pariisin kaikki arrondissementit eivät tule tutuksi yhden loman aikana, mutta matkalla kannattaa tutustua useampaan.
  • 11. arrondissementti – Bastille: Bastillessa sijaitsee uudempi oopperatalo. Se on myös vilkas yöelämän keskus ja hyvä paikka lähteä vintage-putiikkikierrokselle.
  • 12. ja 13. arrondissementti: Rauhallisia asuinalueita. 13. arrondissementissä sijaitsee kylämäinen Buttes aux Cailles -kortteli, joka on tunnettu graffititaiteestaan ja sympaattisista baarikaduistaan.
  • 14., 15. ja 16. arrondissementti: Nämä kaupunginosat tunnetaan lähinnä asuinkortteleina. Varakkaassa 16. arrondissementissä sijaitsee Trocaderon aukio, jolta on huikea näkymä Eiffel-tornille.
  • 17. arrondissementti: Tämä arrondissementti pitää sisällään muutaman eri maailman. Riemukaari ja Monceau-puisto edustavat sen hienostopuolta, kun taas rennosta Batignolles-korttelista löytää kylätunnelmaa.
  • 18. arrondissementti – Montmartre: Täällä sijaitsee Montmartren kukkula, jonka laella kaupunkia vartioi Sacré-Cœurin basilika. Arrondissementtiin mahtuvat sekä postikorttimaisemat että kukkulaa ympäröivä rosoisempi puoli.
  • 19. ja 20. arrondissementit: Itäisimmässä Pariisissa sijaitsevat muun muassa Père Lachaisen hautausmaa ja Buttes Chaumont -puisto, jonne paikalliset suuntaavat mielellään kauniilla säällä. Belleville ja Ménilmontant -asuinalueet ovat täynnä aitoa pariisilaistunnelmaa ja etnisiä ruokapaikkoja.

Freelancer-toimittaja Eve on asunut Pariisissa yli 10 vuotta, mutta viettää paljon aikaa myös muun muassa Berliinissä.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Faktat Eiffel-tornista

Tiesitkö tämän Eiffel-tornista? 15 hauskaa faktaa Pariisin kuuluisimmasta maamerkistä

St Tropez, Ranskan Riviera

Ranskan Rivieralla on tarunhohtoinen maine – 10 faktaa, joita et ehkä vielä tiennyt

Pariisin nähtävyydet

Pariisin tärkeimmät nähtävyydet – 19 paikkaa, jotka eivät jätä kylmäksi

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja