Hyppää sisältöön

Pariisi on Ranskan ja romantiikan pääkaupunki

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 20.05.2021
Euroopan suursuosikin, Ranskan pääkaupunki Pariisi on täynnä rakkautta ja romantiikkaa.

Kaupunkilomailijoiden paras ystävä

Ranskan pohjoisosassa sijaitseva, romanttisuudestaan tunnettu Pariisi on ennen kaikkea kaupunkilomailijoiden kohde. Nähtävää ja tehtävää riittää vaikka kuukauksiksi ja aina kaupunki tarjoaa jotain uutta.

Pariisissa voi esimerkiksi katsella maailmankuuluja nähtävyyksiä, istuskella kahviloiden terasseilla hengittäen paikallista tunnelmaa tai kiertää kaupasta kauppaan ostaen mitä ihmeellisimpiä luomuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunki on jaettu 18 kaupunginosaan, arrondissementiin. Ensimmäinen arrondissement on kartalla aivan keskustassa ja loput seuraavat kierteisesti perässä muodostaen kotiloa muistuttavan muodon. Siksi Ranskan pääkaupunkia kutsutaankin leikkisästi escargotiksi eli etanaksi.

Pariisin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat muun muassa Eiffelin torni, Riemukaari sekä Sacré-Coeurin basilika.

ShutterstockPariisi
Sacré-Coeurin basilikalta avautuu huima näkymä muualle kaupunkiin.

Neljä vuodenaikaa

Pariisi on loistava matkakohde ympäri vuoden, sillä aurinkoisella säällä kaupungin kadut vetävät puoleensa, ja ulkoilmanähtävyyksiä jaksaa katsella tuntikausia. Sateen sattuessa lukuisat museot ja ostoskeskukset taas tarjoavat tekemistä pitkäksi aikaa.

Suurin osa paikallisista viettää kesälomansa muualla Ranskassa, joten kesäisin Pariisi on pitkälti matkailijoiden valtaama. Lämmin ja kesäinen kaupunki on ihmispaljoudesta huolimatta unohtumaton kokemus.

Jos tahdot välttää pahimmat ihmismassat, kannattaa matka varata alkukeväälle tai myöhäiselle syksylle. Sää on näinä kuukausina arvaamattomampi kuin keskikesällä, mutta syksylläkin auringonpaisteesta saadaan nauttia varsin pitkään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Haaveiden kaupunkiloma Pariisissa

Pariisi on kaupunkilomakohde, josta ei tekemistä puutu. Matkailijat suuntaavat Pariisiin syömään, rentoutumaan, shoppailemaan ja katselemaan nähtävyyksiä. Myös kaupungin omintakeisella tunnelmalla on oma osansa Pariisin suosiossa.

Kaupunki vetoaa monenlaisiin matkailijoihin. Pariisin nähtävyydet kiinnostavat useimpia kävijöitä, mutta myös loputtomat shoppailumahdollisuudet vetävät kaupunkiin runsaasti vierailijoita. Esimerkiksi legendaarinen shoppailukatu Champs-Élysées kätkee varrelleen paitsi ranskalaisten luksusbrändien liikkeitä myös kansainvälisiä ketjuja, jotka sopivat myös pienemmälle budjetille. Kaupungissa on myös lukuisia ostoskeskuksia, esimerkiksi Au Printemps ja Galeries Lafayette, joissa voi tutustua Pariisin shoppailuantiin.

Nähtävyyksien ja shoppailumahdollisuuksien lisäksi Pariisin kulttuuritarjonta hurmaa historiasta, taiteesta ja muusta kulttuurista kiinnostuneen matkailijan, ja esimerkiksi Louvren taidemuseo on useimpien kävijöiden vierailukohde riippumatta kiinnostuksesta taiteeseen.

Pariisi on lomakohteena hieman kallis, mutta suomalaiseen hintatasoon verrattuna maltillinen. Esimerkiksi majapaikkoja ja ravintoloita on tarjolla jokaisesta hintaluokasta, joten kaupunkiin voi tehdä paitsi budjettiloman myös todellisen luksusmatkan.

Ei suuria kulttuurishokkeja

Suomalaismatkailija ei juuri törmää kulttuurieroihin Pariisin-matkalla, sillä tavoissa ja kulttuureissa ei ole runsaasti merkittäviä matkailijalle näkyviä eroja. Ranskalaisten ja erityisesti pariisilaisten sanotaan suhtautuvan matkailijoihin usein melko nuivasti, mutta monet paikalliskulttuuriin tutustuneet matkailijat ovat eri mieltä. Ranskaan kannattaakin matkustaa avoimin mielin, ja suhtautua paikallisiin samanlaisella kohteliaisuudella kuin missä tahansa muualla.

Pariisi on matkailijan näkökulmasta turvallinen matkakohde, mutta suurkaupungin ongelmat ovat kantautuneet myös Ranskan pääkaupunkiin. Erityisesti huijarit ja taskuvarkaat ovat Pariisin riesa, eivätkä matkailijatkaan säästy huijausyrityksiltä. Myös omista tavaroista on syytä pitää erityisen tiukasti kiinni suosituissa kohteissa ja kulkuvälineissä, sillä näppäräsormiset taskuvarkaat nappaavat arvokkaan omaisuuden mukaansa huomaamatta.

Pariisissa puhutaan muun Ranskan tavoin ranskaa, eikä englannilla pärjää aivan kaikkialla, mutta saa palvelua esimerkiksi useimmissa hotelleissa ja ravintoloissa. Matkailijan kannattaa kuitenkin opetella muutama perusfraasi myös ranskaksi ennen matkaa, jotta jään saa rikottua paikallisten kanssa ennen englannin kieleen siirtymistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Älä mokaa Pariisissa – näihin virheisiin matkailijat sortuvat

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN PARIISISSA

ShutterstockPariisi
Eiffel-torni on kaupungin kuvatuimpia nähtävyyksiä.

Lentäen Helsingistä Pariisiin

Suomesta on helppo matkustaa Pariisiin, sillä lentoyhteyksiä on saatavilla runsaasti. Useat yhtiöt, muun muassa Finnair ja Norwegian, tarjoavat suoria yhteyksiä Helsingin ja Pariisin välillä.

Hinnat vaihtelevat kausittain, mutta halvimmillaan lennot voi saada noin sadalla eurolla. Edullisempiakin lentotarjouksia Helsingistä Pariisiin on usein saatavilla. Kalleimmillaan lentoliput ovat tavallisesti pitkinä pyhinä ja koulujen loma-aikoina.

Pariisin lähistöllä on neljä lentoasemaa, joista tunnetuin on Charles de Gaullen lentoasema, joka sijaitsee noin 30 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentoasemalta on toimiva junayhteys keskustaan, ja esimerkiksi Finnair liikennöi Helsingistä juuri Charles de Gaullelle. Muita lentoasemia ovat Orlyn, Le Bourgetin sekä Beauvais-Tillén lentoasemat.

>> Lue myös: Halvalla Pariisiin – katso vinkit!

Majapaikka vie suuren osan budjetista

Majoittuminen on Pariisissa melko kallista, ja kaupungin korkeat hotellihinnat tulevat harvalle yllätyksenä. Kaikkein edullisimpiinkin hotelleihin uppoaa helposti 60 euroa yöltä, ja hinta nousee nopeasti hotellin tason ja sijainnin mukaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hostellit ovat hieman hotelleja halvempia, mutta myös niistä joutuu Pariisissa pulittamaan tyypillistä eurooppalaista hostellihintaa suuremman summan. Varsinkin kesällä hotellien tapaan myös hostellien hinnat nousevat verraten korkealle. Budjettimatkailijan kannattaa harkita matkaa Pariisiin sesonkiajan ulkopuolella.

Pariisin-matkan aikana kannattaa myös harkita kotimajoitusta, sillä lukuisat paikalliset vuokraavat huoneita tai kokonaisia asuntoja matkailijoille. Kotimajoitus on usein hotellissa asumista edullisempaa, ja samalla pääsee kokemaan, millaista on asua rakkauden kaupungissa.

Metrolla ympäri Pariisia

Pariisissa omat jalat ja metro ovat matkailijan varmimmat luottokulkuvälineet. Metrolinjoja Pariisissa on yhteensä 14 ja ne kattavat pitkälti koko kaupungin. Jos maan alla kulkeminen ei houkuta, on bussiverkosto toimiva ja kattava, ruuhka-aikoja lukuun ottamatta.

Ranskalaiset ovat ahkeria lakkoilijoita, joten välttyäkseen yllätyksiltä matkailijan kannattaa lyhyelläkin lomalla seurata paikallisia tiedotusvälineitä. Jos matkustat lentoasemalle julkisilla, on siihen viisasta varata runsaasti aikaa mahdollisten lakkojen tai ruuhkien vuoksi.

PARIISIN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockPariisi
Tunnetuimpien nähtävyyksien lisäksi Pariisissa kannattaa myös eksyä ja nauttia eri kaupunginosien tunnelmasta.

Pariisin legendat

Pariisi on täynnä nähtävyyksien legendoja. Eiffel-torni on kaupungin kaikkien tuntema tunnusmerkki, eikä ensimmäinen Pariisin-loma ei ole mitään ilman Eiffel-tornissa vierailua. Tähän 324-metriseen torniin pääsee nousemaan joko perinteisesti jalan tai vaihtoehtoisesti hisseillä, joihin voi joutua jonottamaan kesällä jopa useita tunteja. Vaivannäkö kuitenkin palkitaan, sillä 280 metrin korkeudesta avautuu upea näköala yli koko kaupungin.

Ostoskatu Champs-Elysées on myös yksi Pariisin legendoista ja kävelyn tällä historiallisella puistokadulla voit päättää toiselle legendalle, Riemukaarelle.

>> Lue myös: Tiesitkö tämän Pariisin ykkösnähtävyydestä? 15 hauskaa faktaa Eiffel-tornista!

Taiteilijoiden jalanjäljillä

Pariisin lukemattomista museoista Louvre on suurin ja se sijaitsee Seine-joen rannalla kaupungin sydämessä. Louvre on todellinen kulttuurin aarreaitta, jossa voi astella myös populaarikulttuurin jalanjäljillä Da Vinci -koodin hengessä.

Eläväinen ja boheemi Montmartren kaupunginosa on rennompi vastine Louvrelle. Kapeat mukulakivikadut, kahviloita vieri vieressä, terasseilla kiivaita keskusteluja ranskaksi: Montmartre johdattaa kävijän suoraan toiseen aikaan ja paikkaan. Taiteilijat ovat vallanneet koko boheemin kaupunginosan ja se myös näkyy.

Pariisin taikaa puistoissa

Museoiden ja liikenteen vilinää pakoon pääsee esimerkiksi Luxembourgin puistoon, joka luultavasti on Pariisin suosituin puisto. Suomalaisittain Luxembourgin puisto on erittäin tuttu näkymä, ikuistihan Albert Edelfelt puiston maisemia tauluihinsa.

Puistossa voi viettää aurinkoista päivää perheen kesken piknikillä tai lammella veneillen, mutta toinen ja vieläkin suositumpi lapsiperhekohde löytyy hieman Pariisin ulkopuolelta.

Lapsuuden taikaa voi aikuinenkin tavoitella Pariisin Disneylandissa. Disneyland Resort Parisin alueelta löytyy kaksi huvipuistoa, seitsemän teemahotellia, huvittelukeskus, golfkenttä ja ostoskeskus.

>> Lue myös: Lasten kanssa Pariisiin – viisi vinkkiä

PARIISIN PARHAAT

ShutterstockPariisi
Pariisin Disneyland kuuluu lapsiperheiden ykköskohteisiin.

Pariisin parhaat nähtävyydet

 1. Eiffelin torni
 2. Riemukaari
 3. Louvren taidemuseo
 4. Champs-Elysées
 5. Sacré-Coeur

Pariisin parhaat aktiviteetit

 1. Shoppailu
 2. Museoiden kiertely
 3. Herkuttelu ravintoloissa
 4. Ulkoilu puistoissa
 5. Kaupungin tunnelmasta nauttiminen

Parhaat retkikohteet Pariisista

 1. Versailles
 2. Mont Saint-Michel
 3. Le Havre

ENSIKERTALAISEN PARIISI

ShutterstockEnsikertalaisen Pariisi
Ensimmäisellä Pariisin-lomalla on helppo ottaa kaupunki haltuun vierailemalla ykkösnähtävyyksien luona.

Pakolliset nähtävyydet on nähtävä

Maailman kauneimmaksi kaupungiksi kehutussa Pariisissa riittää näkemistä ja tekemistä viikoiksi – jopa kuukausiksi – mutta matkailijan aika on rajallinen. Fiksu keskittyykin tiettyihin kohteisiin ja alueisiin, sillä suurkaupunkia ei valloiteta kerralla.

Pariisi on yksi maailman vierailluimmista kaupungeista, joten sen nähtävyyksiin riittää tutustujia vuodenajasta riippumatta. Eiffel-torni, Riemukaari ja Louvre kuuluvat oikeutetusti myös ensikävijän kohteisiin, joihin jonotus saattaa pahimmillaan kestää tunteja. Ennakkosuunnittelulla odottelun voi kuitenkin välttää, jolloin arvokasta aikaa jää muuhunkin.

Aamuvirkkujen keino on suunnata ruuhkaisimpiin nähtävyyksiin heti niiden avaamisen aikaan, jolloin muut vasta nauttivat aamupalacroissantejaan. Rihkamamyyjätkin saapuvat paikalle vasta myöhemmin, joten hälinää vierastaville aamuiset vierailut ovat hyvä valinta. Toinen tapa on hankkia ennakkoon liput, joilla pääsee suoraan sisäänkäynnille.

Jos suunnitelmissa on kiertää useita museoita, kannattaa harkita Pariisin museopassia, jolla pääsee ohi lipunmyyntijonojen. Passia myyvät muun muassa turisti-infot ja useimmat museot.

Hyppää jokilaivaan

Pariisin nähtävyydet sijaitsevat melko laajalla alueella. Kaupungin metro- ja bussiverkosto on kattava ja liput kohtuullisen hintaisia, joten liikkuminen paikasta toiseen on suhteellisen vaivatonta. Mukavuudenhaluisten kannattaa harkita tärkeimpiä nähtävyyksiä pitkin Seineä kiertävää jokilaivaa, josta voi hypätä kyytiin ja pois haluamallaan pysähdyksellä.

ShutterstockEnsikertalaisen Pariisi
Notre-Damen katedraali on yhä Pariisin tunnetuimpia kohteita. Paikallisten ja matkailijoiden suruksi katedraali paloi pahoin huhtikuussa 2019.

Kävellen kuluu aikaa, mutta samalla kaupungin tunnelmasta pääsee nauttimaan aivan eri tavalla. Viehättävät pikkukujat kätkevät piiloihinsa suloisia kahviloita ja putiikkeja.

Kävelymatkan päässä toisistaan sijaitsevat esimerkiksi Eiffel-torni ja upea Hôtel des Invalides, samoin kuin Sainte Chapellen kirkko.

Mukavin kengin varustautuneen matkailijan lähes pakollinen kävelykohde on Avenue des Champs Elysées, jonka varrella on useita merkkiliikkeitä. Toisessa päässä sijaitsee Riemukaari, toisessa taas Les Tuileries’n puisto, jonka reunalta löytyy Louvre.

Aamu alkaa croissantilla

Pariisilainen aamu lähtee käyntiin kahvilla ja croissantilla. Aamupäivän evääksi on kätevää noukkia hedelmiä mukaan torilta tai ruokakaupan eteen pystytetystä kojusta.

Lounasvirrat johtavat kahviloihin puolen päivän aikaan. Lounasmenuja saa lähes mistä vain, joten uupunut turisti voi poiketa tankkaamaan energiaa siellä, missä kulloinkin sattuu olemaan. Toinen vaihtoehto on ostaa korttelileipomosta patonki kainaloon ja suunnata johonkin kaupungin upeista puistoista. Käymisen arvoisia ovat esimerkiksi vasemman rannan Luxembourgin puisto sekä keskustan Jardins du Palais Royal.

ShutterstockEnsikertalaisen Pariisi
Hotelliaamiainen kannattaa unohtaa Pariisissa ainakin yhtenä matka-aamuna, ja suunnata sen sijaan pariisilaiseen kahvilaan nauttimaan tunnelmasta ja perinneherkuista.

Ruoastaan kuuluisassa Ranskassa saattaa törmätä mukavaan illallispaikkaan missä vain ja sattumalta. Tietynlaista ruokailuelämystä hakevien kannattaa kuitenkin muistaa, että Pariisin kaupunginosat eroavat toisistaan tarjonnaltaan.

Edullisia bistroja suosiville sopivat pohjoiset alueet, kun taas huippuravintoloita löytyy lähinnä keskustan vanhoista kortteleista. Aasialaisen ruuan ystävien kannattaa tarkastaa Pariisin kiinalaiskorttelit (13. kaupunginosa), ja lettuväki saa mahansa täyteen Etelä-Pariisin Montparnassessa.

Kahvilakulttuuri kukoistaa etenkin Seinen vasemman rannan Latinalaiskortteleissa, jossa myös Pariisin taide- ja kirjallisuuseliitti viihtyi aikoinaan. Viihtyisiä kahviloita ja pieniä ravintoloita löytyy myös trendikkäältä Marais’n alueelta.

Kaupunginosilla on omat luonteensa

Ensikertalainen jää helposti kulkemaan lähinnä nähtävyyksien ympäristössä, eikä aikaa jää kaupungin laitamien koluamiseen. Myös viikonloppuvierailijan kannattaa kuitenkin suunnata vaikka iltakävelylle ja illalliselle kaukaisempaan kaupunginosaan.

Turisteja pursuavien nähtävyyksien vastapainoksi Pariisista löytyy pieniä kujia ja niiden idyllisiä kahviloita, joissa voi lepuuttaa jalkoja ja nauttia herkullisia leivoksia. Tunnelmoimiseen sopivat esimerkiksi Amélie-elokuvastakin tutut Montmartren kukkulan pikkukujat 18. kaupunginosassa.

Samalla kannattaa vierailla Pariisin korkeimman kukkulan laella sijaitsevassa valkoisessa Sacré Coeurin basilikassa, jonka ympäristön katutaiteilijat ovat hekin näkemisen arvoisia. Myös kuuluisa Moulin Rougen kabaree löytyy samalta alueelta.

ShutterstockEnsikertalaisen Pariisi
Sacré Coeurin basilikalta avautuu näkymä pitkälle Pariisin yläpuolelle.

Aidoimman pariisilaistunnelman sanotaan väistyneen itäisimpiin kaupunginosiin, joista sitä etsivän kannattaa vierailla myös Pariisin komeimmalla hautausmaalla. Père Lachaisen mullissa lepää monia kuuluisuuksia kuten laulajatar Edith Piaf, kirjailija Oscar Wilde sekä The Doors-yhtyeen keulahahmo Jim Morrison.

Lyhyellä vierailulla Pariisista näkee väistämättä vain pienen siivun. Käymättä jääneet kohteet kannattaakin painaa mieleen seuraavaa kertaa varten, sillä Pariisi on kaupunki, johon moni palaa uudelleen. Matkustus on myös yllättävän helppoa, sillä lennot Pariisiin ovat verraten halpoja ympäri vuoden.

Lisätietoa

Pariisin matkailutoimisto
Time out Pariisi
Pariisin alueen matkailutoimisto

Teksti: Anu Vaheristo, Krista Ahonen, Inka Khanji ja Laura Uotila
Kuvat: Shutterstock ja Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Carcassonne, Ranska

Slummista nähtävyydeksi – tältä näyttää suositusta lautapelistäkin tuttu ranskalainen Carcassonnen linnakaupunki

Miten kaupungit saivat lempinimensä?

Miksi New Yorkia sanotaan Isoksi omenaksi? Näin 5 tunnettua kaupunkia saivat lempinimensä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja