Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kroatia

Shutterstock
Kroatia
Kohdeoppaat
 • Matkaopas

Kroatia hemmottelee kävijöitä halvalla hintatasolla ja kauniilla luonnolla

Adrianmeren rannalla sijaitseva Kroatia houkuttelee matkailijoita upeilla rannoilla ja kauniilla kaupungeilla. Maahan matkustetaan myös edullisen hintatason vuoksi.
Päivitetty: 20.10.2021
next
prev

Turkoosina välkehtivä Välimeri sekä elävät ja modernit kaupungit historiallisissa puitteissa houkuttelevat joka vuosi Kroatiaan valtavan määrän matkailijoita. Kroatia on merellinen lomakohde, jonka kaupunkikulttuuri on eloisaa, ihmiset ovat ystävällisiä ja maaseudulta löytyy upeita kansallispuistoja ja maisemia, jotka saavat haukkomaan henkeä.

Runsaasti saaria ja upeita rantoja

Kroatia sijaitsee Balkanin niemimaalla Adrianmeren rannalla. Maalla on saaret mukaan luettuna yli 6 000 kilometriä rantaviivaa, mikä tekee Kroatiasta upean merellisen matkakohteen.

Toisaalta sisämaasta löytyy hämmästyttäviä luontoelämyksiä, kuten Plitvicen kansallispuisto ja sen kuuluisat putoavat järvet, tai maan pääkaupunki Zagreb, joka usein jää syyttä turistivirtojen ulkopuolelle.

Kroatia onkin yksi monipuolisimmista matkailukohteista ja mikäli aikaa vain on, maata kannattaa kiertää laajemminkin. Tutuimpia kohteita ovat pääkaupunki Zagrebin lisäksi Dubrovnikin ja Splitin kaupungit sekä lukuisat saaret kuten Hvar, Krk, Korčula ja Mljet. Vähemmän tunnettuja, mutta ehdottomasti vierailun arvoisia kaupunkeja ovat niin ikään Trogir, Pula, Poreč ja Zadar.

Kroatiassa on helppo yhdistää kaupunki-, aktiivi- ja rantaloma. Maasta löytyy jokaiselle jotakin ja jo reilussa viikossa ehtii esimerkiksi viettää muutaman päivän eläväisessä Splitissä, käväistä ihailemassa upeaa luontoa Plitvicessä ja matkustaa lautalla Korčulan saaren kautta historialliseen Dubrovnikiin. Edullinen hintataso houkuttaa myös pienen budjetin reppureissaajia Kroatiaan.

Kroatia
Kroatian rantakaupungit ovat suosittuja kohteita.

Kesällä parhaimmillaan, mutta myös kalleimmillaan

Paras ajankohta matkalle Kroatiaan on kesä. Jos haluaa välttää pahimmat turistilaumat, kannattaa matka ajoittaa loppukevääseen, alkukesään tai alkusyksyyn. Turistisesongin ulkopuolella matkustaessa kannattaa kuitenkin varmistaa, että esimerkiksi lauttayhteydet toimivat.

Sisämaassa ilmasto on leuto ja sateinen, kun taas rannikolla on tyypillinen Välimeren ilmasto kuumine ja kuivine kesineen ja leutoine, mutta sateisine talvineen. Talvisin sisämaassa voi olla pakkasta ja kesällä lämpötila on noin +20 asteen tuntumassa. Rannikolla lämpötila kohoaa kesällä usein lähelle +30 astetta ja talvellakin pysytellään lämpöasteiden puolella.

Hintataso on kesällä korkeampi kuin muina vuodenaikoina, joten matkailija voi myös säästää matkustamalla sesongin ulkopuolella.

Saarihyppelyä ja kaupunkilomailua

Kroatia sopii matkakohteeksi niin aktiivi-, ranta-, kuin kaupunkilomailijalle, sillä tekemistä riittää monipuolisesti. Saaristo on täydellinen kohde paitsi rantalomailijalle myös aktiivimatkustajalle sillä useat rannat tarjoavat mahdollisuuden saarihyppelyyn, ellei paikoillaan makoilu tunnu hyvältä. Kaupunkilomailija taas viihtyy Kroatian kaupungeissa, esimerkiksi pääkaupungissa Zagrebissa on myös mainiot ostosmahdollisuudet.

Kroatia on itsenäistynyt Jugoslaviasta vasta vuonna 1991, ja verinen historia on yhä useimpien muistissa. Vuonna 1995 päättynyt sota Serbiaa vastaan vaati 11 000 ihmisen hengen, ja vasta vuoteen 2010 mennessä useimmat kroaatit pääsivät palaamaan kotiseuduilleen. Koska sodasta on lyhyt aika, myös nuoret muistavat tapahtumat. Matkailijoiden onkin syytä suhtautua kunnioittavalla sympatialla sodan tapahtumiin.

Englannilla pärjää yleisesti ottaen hyvin, mutta muutamalla kroaatinkielisellä sanalla tekee varmasti vaikutuksen. Myös saksaa ja italiaa puhutaan hyvin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KROATIASSA

ShutterstockKroatia
Dubrovnikin suosituimpia nähtävyyksiä on kaupungin vanhakaupunki.

Suorat lennot Helsingistä Dubrovnikiin, Splitiin ja Pulaan

Suomesta on hyvät lentoyhteydet Kroatiaan, sillä Norwegian lentää suoraan Helsingistä Dubrovnikiin, Splitiin ja Pulaan. Myös Finnair lentää Helsingistä suoraan Dubrovnikiin. Yhdellä välilaskulla Helsingistä pääsee myös moniin muihin Kroatian kaupunkeihin.

Lennot Helsingistä Kroatiaan maksavat halvimmillaan noin 160 euroa. Kroatiaan on hyvät yhteydet myös junalla, laivalla ja bussilla muualta Euroopasta.

Edullista yksityismajoitusta

Kroatialle on tyypillistä yksityismajoituksen suuri tarjonta. Paikalliset tarjoavat monin paikoin huoneita vuokrattavaksi omasta asunnostaan, ja tämä onkin usein erittäin edullinen ja mukava tapa majoittua. Vapaita huoneita löytyy melko helposti ja majoitus on yleensä hyvätasoista. Samalla tutustuu paikallisiin.

Kroatiasta löytyy toki myös perinteisiä hotelleja ja hostelleja. Etenkin kesäaikaan varaus kannattaa tehdä ajoissa etukäteen. Hintataso on melko edullinen, mutta kesän turistisesonkina hinnat voivat nousta tuntuvastikin.

>> Lue myös: Näin vuokraat ihanan lomahuvilan Kroatiasta – viisi vinkkiä

Laivalla ja bussilla ympäri maata

Kroatiassa on helpointa liikkua bussilla tai rannikkoa pitkin laivalla. Bussiverkosto on kattava, ja bussit ovat yleensä siistejä ja melko edullisia.

Useiden laivayhtiöiden lautat kulkevat etenkin kesäaikaan pitkin rannikkoa sekä lukuisille saarille. Jadrolinija-yhtiön reitit ja lautat ovat suosituimpia ja kattavat useimmat turistikohteet. Laivalla matkustaminen on hieman bussimatkaa kalliimpaa, mutta usein mukavampaa ja samalla näkee upeaa rannikkoa.

Myös kaupungeissa paikallisliikenne on yleensä toimivaa ja kulkee ajallaan. Autonvuokraus voi kannattaa, jos haluaa tutustua sisämaahan omin päin. Julkinen liikenne toimii hyvin.

Autolla liikkuminen Kroatiassa on helppoa, sillä tiet ovat pääosin hyvässä kunnossa ja opastukset ovat hyviä. Myös auton vuokraaminen on vaivatonta, ja autolomailu on Kroatiassa yhä suositumpaa.

KROATIAN MATKAKOHTEET

ShutterstockKroatia
Kauniit rannat ovat Kroatian valtteja.

Istrian niemimaa – kuin pala Italiaa

Istrian niemimaa Kroatian luoteisosassa sijaitsee aivan Italian rajan tuntumassa ja alue onkin saanut paljon vaikutteita Italiasta. Pieni osa niemimaasta kuuluu Slovenialle ja aikataulun salliessa kannattaakin piipahtaa myös rajan toisella puolella Piranin kaupungissa. Kroatian puolella tunnetuimmat lomakohteet ovat Pula, Poreč ja Rovinj.

Rannikolla sijaitsevista kaupungeista löytyy muun muassa muinaisen Rooman aikaisia raunioita ja etenkin Pulassa voi kokea aitoa kroatialaista elämänmenoa.

Dubrovnik ja Dalmatian saaristo

Kroatian suosituin matkakohde on Dubrovnikin historiallinen kaupunki aivan maan eteläosassa. Muurien suojaama Dubrovnikin vanhakaupunki on pakollinen nähtävyys ja maisemat muureilta ovat henkeäsalpaavan kauniit. Dubrovnikin matkaan on helppo yhdistää myös vierailu jollakin rannikon upeista saarista.

Mljet, jossa sijaitsee kuuluisa kansallispuisto, on vain parin tunnin lauttamatkan päässä ja Rijekaan menevä lautta pysähtyy Hvarilla. Korčulan ja Orebićin saarille pääsee kätevästi bussilla.

Plitvicen putoavat järvet

Sisämaassa, Kroatian keskiosissa sijaitseva Plitvicen kansallispuisto on kuuluisa etenkin 16 turkoosinsinisestä järvestään, jotka ovat yhteydessä toisiinsa vesiputouksilla. Puistossa kulkee useita eri pituisia merkittyjä kävelyreittejä, joista voi valita omalle kunnolle sopivimman. Järviä ympäröi tiheä metsäalue, mutta omasta rauhasta ei kannata haaveilla, sillä järviä käy katsomassa bussilasteittain turisteja päivittäin. Maisemat ovat kuitenkin uskomattoman kauniit.

Plitviceen voi tehdä päiväretken tai yöpyä paikallisessa hotellissa tai jossain lähistöllä sijaitsevista monista yksityistä majoitusta tarjoavista taloista. Helpoiten Plitviceen pääsee omalla autolla, mutta kansallispuistoon kulkee myös useita busseja päivittäin muun muassa Splitistä, Zadarista ja Zagrebista.

Hvarin aurinkosaari sopii perheille

Hvarin saari Kroatian rannikolla sopii kohteeksi rauhallista lomakohdetta etsivälle. Kroatian luksussaarena tunnettu Hvar tarjoaa idylliset puitteet paitsi auringonpalvontaan, myös autolomailuun ja perhematkailuun. Hvarilla käy runsaasti turisteja, mutta vaikka kauppakujat ja ravintolat ovat vilkkaita, on saaren tunnelma säilynyt miellyttävän hillittynä.

Hvarille pääsee lautalla esimerkiksi Splitistä ja Dubrovnikista. Hvarin saaren samanniminen pääkaupunki Hvar on kohteista suosituin ja vilkkain, mutta myös läheinen Stari Grad tarjoaa mukavat puitteet lomailulle. Pienemmät kylät ympäri saarta ovat kuoppaisten teiden takana, mutta maisemiltaan idyllisiä.

Saarella toimivan Suncani Hvar -ketjun hotellit ovat hyvä vinkki hinta-laatusuhdetta arvostavalle matkailijalle.

Split – vilkas kroatialaiskaupunki parhaimmillaan

Dalmatian rannikolla sijaitseva Split on kuuluisa ennen kaikkea Diolectianuksen palatsista, jonka muurien suojista löytyy tunnelmallisia kapeita katuja, pieniä liikkeitä, houkuttelevia ravintoloita sekä tietysti satoja vuosia vanhaa historiaa. Splitissä on myös elävä kaupunkikulttuuri ja kaupungissa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia.

Rantakadun baarit ja kahvilat täyttyvät etenkin kesäiltaisin kaupunkilaisista ja tunnelma on iloisen välitön. Split on myös erinomainen tukikohta reissatessa muualle Kroatiaan tai saaristoon.

Losinjn saari on merkittävä satamakohde

Kroatian suurimpien saarten joukkoon kuuluva Losinjn saari on tunnettu merenkulun keskus. Saari sijaitsee Kroatian saariston pohjoisosassa, Pulan kaupungin kaakkoispuolella.

Valtaosa saaren kahdeksasta tuhannesta asukkaasta asuu suurimmassa kaupungissa Mali Losinjssa, sillä kaupungissa on kuusi tuhatta asukasta. Kaupungin satama on merkittävä, sillä Losinjn saari on yksi Adrianmeren tärkeimmistä purjehdus- ja matkailukohteista. Saarella on runsaasti kauniita lahtia, ja sinne matkustetaankin mahtavien rantojen ja upean luonnon vuoksi.

Satamakaupunki Biograd sopii myös aktiivilomailijalle

Koska Biogradin kaupunki sijaitsee veden äärellä, riittää kaupungissa tekemistä rantalomailijoille ja aktiivimatkailijoille. Kaupungissa on runsaasti upeita rantoja ja vesiurheilumahdollisuuksia. Biogradin kaupungin ympäristössä on myös useita luonnonsuojelualueita, joita pääsee katselemaan kätevästi vaikkapa polkupyörän selästä.

Pieni satamakaupunki sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Zadarista kaupungin eteläpuolella.

Vodice on pieni mutta suosittu rantakaupunki

Zadarin ja Splitin välissä sijaitseva pieni Vodicen rantakaupunki sopii mainiosti kohteeksi rennolle kaupunkilomalle. Kaupunki on täynnä pieniä ravintoloita, kahviloita, putiikkeja ja baareja, mutta myös rantoja. Lisäksi aikaa voi viettää kallioilla ja poukamilla merta ihastellen tai vaikkapa rantaravintolassa nautiskellen kroatialaisista herkuista.

Pikkukaupunkitunnelmaa Sibenikissä

Sibenik sijaitsee Splitin ja Zadarin välillä, ja vaikka kaupunki ei sijaitse suoraan meren rannalla, on Sibenikissä runsaasti rantaviivaa. Noin 50 000 asukkaan kaupunki on täynnä upeita kivitaloja ja kapeita kujia, jotka tuovat keskustaan pikkukaupungin tunnelmaa.

St Jakocin goottilainen katedraali on Unescon maailmanperintökohde, ja se onkin yksi kaupungin tunnetuimpia vierailukohteita. Sibenikin edustalla on yli 200 saarta, joilla pääsee vierailemaan kätevästi Sibenikistä käsin.

Mantereeseen kiinnittynyt saari Primosten

Primostenin kaupunki on nykyään kiinni mantereessa, mutta aikaisemmin se oli oma saarensa. Pikkuruinen kaupunki on kuin vanhanaikainen kalastajakylä, jonka avoin ja rento tunnelma takaa lomailijan viihtyvyyden. Jos etsit aitoa kroatialaista tunnelmaa ja pieniä hyviä ravintoloita, Primosten on mainio kohde.

KROATIAN PARHAAT

Inka KhanjiDubrovnik, Kroatia
Kroatia on merellinen kohde.

Kroatian parhaat kaupunkikohteet

 1. Dubrovnik
 2. Split
 3. Zagreb

Upeimmat luontokohteet

 1. Plitvicen kansallispuisto
 2. Krkan kansallispuisto
 3. Mljetin saari

Lisätiedot

Kroatian matkailusivusto
Autoliiton Kroatia-sivusto
Ulkoasianministeriön Kroatia-sivut

Teksti: Suvi Huttunen, Riikka Krenn ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Lue kommentit (21) Jätä kommentti

 1. OIS KIVA KÄYDÄ KROATIASSA 22+45-67+12-79 KERTAA JA ZAGREBISSA 103 KERTAA


 2. Itse olen ollut Splitissä ja Hvarin saarella ja kyllä pidin Kroatista ja voisin mennä jonain vuonna uudelleen. Ruoka ja juoma on hyvää vaikka tosin hinnat ovat melko korkeat turisti alueilla.


 3. Viikko podgorassa Splitin lähistöllä. Toista kertaa en mene vaikka maksettaisiin. Hintataso suomen luokkaa, palvelukulttuuri entisen neuvostoliiton tasoa. Minua kyllä varoitettiin palvelusta mutta en kyllä olisi uskonut että se on näin huonoa. Ravintoloissa saa istua vaikka tunnin ja kukaan ei tule palvelemaan ilman että itse kysyt. Eräässä ravintolassa saimme jotain ihan muuta kuin mitä oli tilattu, emme suostuneet maksamaan kun emme syöneetkään. Lopputuloksena paikan nuorehko naisomistaja haukkuu vartin ajan yhtäsoittoa, raskaana olevaa vaimoani muun muassa huoraksi. Uhkaili vielä lähtiessä että näemme uudestaan. Tuo oli kärjekkäin keskustelu loman aikana, mutta monta todella huonoa asiakaspalvelukohtaamista tavattiin. En suosittele kenellekään tuonne matkustamista. Jos vertaa esimerkiksi Kreikan palvelukulttuuriin, ei näistä voi puhua edes saman päivänä.


 4. Ois kiva kokea joskus zagreb ja split. Käydä mm triestessä ja kiertää kroatiaa ja italiaa


 5. Nykyään myös ainakin Porista pääsee suoralla lennolla Pulaan.


 6. Kroatia ei kyllä enää ole mikään edullinen. kaikki maksaa melkeen saman kuin suomessa. Rahastukseksi mennyt koko touhu liiallisen turismin ansiosta. Kaikkiin nähtävyyksiin pitää maksaa ja dubrovnikin vanhassa kaupungissakin piti erikseen maksaa että pääsee sinne muurille kävelemään. En menisi enää uudestaan. 4 kertaa kroatiassa käynyt ja joka vuosi mennyt vain huonompaan suuntaan.


 7. Muistaakseni lähellä Dugopoljea on mahtava tippukiviluola, autolla pääsee perille asti. Splitistä kaakkoon on välimerenseudun korkein vuorenhuippu jonne pääsee autolla.,on kansallispuistossa. Kääntyy rantatieltä.


 8. Suosittelen matkustamaan Kroatiaan kesälomasesongin (heinä-elokuu) ulkopuolella, sillä tuolloin varsinkin Keski- ja Itä- Euroopasta tulevien matkailijoiden määrä on aivan valtava. Tiet , rannat ja nähtävyydet aivan tukossa, en viihtynyt, vaikka maa ja ihmiset olivatkin ihania..


 9. Tiedot edullisemmasta hintatasosta ovat tosiaan vanhentuneet, ainakin tiettyjen turistien suosimien kohteiden osalta. Dubrovnikin hintataso oli näppituntumalla arvioituna keskimäärin Helsingin luokkaa.

  Kroatia on upea paikka ja ehdottomasti käymisen arvoinen niin luonnon kuin historiallisten nähtävyyksien puolesta. Mutta jos sinne lähtee odottaen että suomalaisilla tuloilla voisi elää herroiksi, niin pettymys taitaa olla edessä.


 10. Barc / Supetar & Amber Diving, Kaikki toimii ok,
  Brac / Postira Rauhan tyyssija,


 11. Olimme viikon 5-15.4.2017
  Ilmat parin kympin molemmin puolin ja aurinkoista.
  Ihmiset ystävällisiä ja auttavaisia.
  Cavtatin ja Dubrovinikin hintataso on aivan samaa luokkaa kuin suomessa. Pizzat ja kebabit ja pastat saa Suomesta halvemmalla.
  Vahan kaupungin muurien ympärikävelystäkin olisi joutunut maksamaan 20e eli aika kallista, ei mikään shoppailu paikka, merkkituotteet kalliita Suomeen verrattuna.
  Maisemien puolesta käymisen arvoinen paikka ja hotelli oli halpa näin offseason aikaan.


 12. Ajoitimme viimevuonna duprovnikin -reissun viikkoa ennen vappua, sateinen +15 ilmasto oli vastassa ja hento ukkonen merellä, joka puolella oli tulvivan vihreää ja raikasta ilmaa. Kelit paranivat +20 paikkeille samalla viikolla. Farkuilla ja pitkähihaisella paidalla tuli oltua eniten ja lenkkarit kävelyjä varten! Siellä saa eniten irti kävelemällä ilman kiirettä läpi koko kaupungin alueen, näkee paikallisia normaalissa elämässä ilman turistirysää. Ruoka ja muut oli noin puolet Suomen hintoja halvempaa siihen aikaan. Lähtevät matkailijat olivat kuulemma saaneet nauttia +25 helteistä juuri meidän lomaa ennen. Ajoittaisin seuraavan reissun vapun jälkeen vasta, mutta ehdottomasti ennen turistirysää (kesäkuun puoliväli-heinäkuu), siellä tulee ahdasta!


 13. Kannattaa käydä krkan luonnonpuistossa.Lähellä splittiä ja vesiputouksiin pääsee uimaan,toisin kuin plitvicen luonnonpuistossa.


 14. Kuudes purjehdusreissu varattu toukokuun viimeiselle viikolle, sää ollut aikaisemmin hyvin lähellä suomalaista kesää. Lennämme nykyisin aina norwegianilla hinta laatu suhteen vuoksi.


 15. Tiedustelisin millainen sää Kroatiassa on syyskuussa.


  • Kroatian sää syyskuussa, ainakin rannikolla, oli todella lämmin. Yli +25 astetta lähes joka päivä viikon aikana.

   Matkallemme osui yöllinen ukkosmyskykin. Myrsky pyöri kukkuloiden ja meren takana. En ole eläissäni nähnyt niin komeita salamoita! Seuraavana päivänä sää oli uskomattoman kaunis ja raikas. Greippipuihin ilmestyi sateen jälkeen nuput lähes saman tien!


 16. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.