Hyppää sisältöön

Mallorcan parhaat nähtävyydet – 15 paikkaa, jotka kumoavat viimeisetkin ennakkoluulosi

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 15.03.2024
Mallorcan kausi alkaa jo varhain keväällä ja päättyy myöhään syksyllä. Joku tunnet saaren tärkeimmät nähtävyydet?

1. Formentorin niemi

Perinteinen lomasaari Mallorca yllättää jokaisen matkailijan monipuolisuudellaan – ainakin ne, jotka malttavat poistua hotellin uima-altaalta tai omalta lähirannalta.

Mallorcan dramaattisimmat maisemat löytyvät saaren pohjoiskärjestä, jossa sijaitsee Formentorin majakka. Jylhiä, mereen laskeutuvia kallioita, metsiä, näköalapaikkoja ja serpentiiniteitä – Cap de Formentorin niemi on pakko nähdä loman aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkumista kapeilla ja kiemuraisilla teillä rajoitetaan nykyään kesäkuukausina. Kesäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin majakalle johtava tie on päiväsaikaan auki ainoastaan julkiselle liikenteelle, pyöräilijöille sekä alueen työntekijöille ja asukkaille.

ShutterstockFormentorin niemi
Hengästyttävät serpentiinitiet saavat ymmärtämään, miksi omalla autolla liikkuminen on kielletty vilkkaimpina matkailukuukausina.

Kesällä Formentorissa on helpointa vierailla joko bussilla tai polkupyörällä. Julkisen liikenteen yhteys on tarjolla Port de Pollençasta.

2. La Seun katedraali ja Almudainan palatsi

Palman tärkein nähtävyys La Seun katedraali sijaitsee aivan Paseo Maritimon rantabulevardin kupeessa. Viralliselta nimeltään se on Catedral-Basílica de Santa María de Mallorca.

Jättimäinen katedraali on näyttävä sekä sisältä että ulkoa, ja sen vierestä löytyy myös Palacio Real de la Almudaina eli Almudainan kuninkaallinen palatsi. Päätä itse, kumpi rakennus on oma suosikkisi.

ShutterstockPalman katedraali Mallorcalla
Katedraali La Seu on Palman tärkein nähtävyys.

La Seun katedraalia alettiin valmistella ja rakentaa jo 1200-luvulla – tai yleisen uskomuksen mukaan vasta 1300-luvulla. Tiesitkö, että Barcelonan arkkitehtuurin ykkösnimi Antoni Gaudí teki katedraaliin joitakin muutoksia 1900-luvun alussa?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liput katedraaliin maksavat noin yhdeksän euroa ja ne voi varata etukäteen verkosta valitsemalleen kellonajalle. Kävijöiden on mahdollista vierailla myös goottilaistyylisen katedraalin kattoterassilla, josta aukeaa hieno maisema Palman kaupunkiin. Terassille ei pääse hissillä, vaan portaat on kavuttava itse.

Almudainan palatsiin puolestaan pääsee vierailemaan noin seitsemällä eurolla. Jo 1300-luvulla valmistunut rakennus on Espanjan kuninkaallisten käytössä heidän vieraillessaan Mallorcalla.

Lue myös: Tuntematon näköalapaikka on piilotettu Mallorcan kuuluisimpaan nähtävyyteen – 215 porrasta vievät perille

3. Caló des Moron ranta

Mitä olisi loma Mallorcalla ilman rantoihin tutustumista? Baleaareilla vesi on kauniin turkoosia, ja Mallorcalla on lukuisia helposti saavutettavia rantoja lomakeskusten yhteydessä.

Jos kuitenkin haluat tehdä rantapäivästä seikkailun – ja todellisen elämyksen – kokeile retkeä Caló des Moron piilotettuun poukamaan. Noin kuuden kilometrin päässä Santanyista sijaitsevalla rannalla ei ole palveluita, ja sinne saapuminen vaatii patikointia.

ShutterstockMallorcan parhaat rannat
Caló des Moro on Mallorcan kauneimpia rantoja.

Caló des Moro ei sovi liikuntaesteisille eikä se ole helppo kohde pienten lasten kanssa. Hiekkakaistale on rannalla pieni, joten tilaa pyyhkeelle ei välttämättä löydy. Kannattaa välttää viikonloppuja, jolloin paikallisetkin ovat liikenteessä.

Vesi on ihanan turkoosia ja maisema yksi saaren kauneimmista. Rannalle voi lähteä siis myös pelkkien maisemien tai vaikka valokuvauksen perässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Valldemossan vuoristokylä

Mallorcalla kannattaa vierailla ainakin yhdessä idyllisessä vuoristokylässä. Monen matkailijan suosikki on upeiden laaksomaisemien Valldemossa, jota ympäröivät Tramuntanan vuoret.

Valldemossassa lähes koko kylä on rakennettu samanlaisista vaaleista kivitaloista, joista löytyy pieniä putiikkeja ja ravintoloita. Siellä ei välttämättä tarvita sen kummempaa ohjelmaa kuin pienillä kujilla kävely.

ShutterstockMallorcan viehättävä vuoristokylä Valldemossa
Kuvauksellisessa Valldemossassa on täysin erilainen tunnelma kuin rantojen lomakeskuksissa.

Valldemossa tuli aikoinaan tunnetuksi paikkana, jossa säveltäjä Frédéric Chopin vietti talven. Vuonna 1838 Valldemossaan rakastajattarensa kanssa saapunut Chopin innoitti myös muita taiteilijoita suuntaamaan kylään inspiraation perässä. Matkailijat voivat vierailla luostarissa, jossa kaksikko asui.

Jos innostut kiertämään enemmänkin Mallorcan idyllisiä kyliä, kannattaa mieleen painaa ainakin nimet Deià, Fornalutx ja Pollença.

5. Drachin tippikiviluolat

Cuevas del Drach eli Drachin tippukiviluolat ovat yksi Mallorcan mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä. Kun laskeudut luoliin, löydät hämmästyttäviä kivimuodostelmia ja maanalaisia järviä, jotka löydettiin 1800-luvulla.

Kävijät viedään luolissa kävelykierrokselle ja veneajelulle, ja vierailun kruunaa maanalaisella Martel-järvellä järjestetty konsertti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockTippukiviluola Mallorcalla
Tippukiviluolissa matkailija tuntee laskeutuvansa aivan toiseen maailmaan.

Tippukiviluolat sijaitsevat Porto Cristossa Mallorcan itärannikolla. Kohde sopii hyvin esimerkiksi keskikesän huippuhelteisiin, sillä pimeässä ja parikymmentäasteisessa luolastossa pääsee pakoon rajuimpia helleaaltoja.

6. Bellverin linna

1300-luvulla Mallorcalle rakennettu Bellverin linna on Espanjassa poikkeuksellinen pyöreän muotonsa takia.

Aikoinaan vankilana toiminut linna on nykyään matkailijoiden suosima näköalapaikka, josta Palmanlahdelle aukeavat maisemat kuuluvat kaupungin parhaisiin.

ShutterstockBellver on hieno näköalapaikka Mallorcalla
Bellverin linna on Palman suosituimpia nähtävyyksiä.

Jo linnan nimi Bellver kertoo, mikä sinne houkuttelee kävijöitä. Nimi tarkoittaa katalaaniksi kaunista maisemaa.

Pääsyliput linnaan maksavat aikuisilta neljä euroa, mutta sunnuntaisin sisäänpääsy on ilmainen. Bellver on suljettu maanantaisin.

7. Sóllerin vuoristojuna

Vuoristojuna Palman keskustasta Sollerin kylään on yksi Mallorcan parhaita päiväretkiä. Elämyksen viimeistelee se, että matka taitetaan vanhanaikaisella puujunalla. Vierailu on kätevä erityisesti silloin, kun et halua vuokrata autoa.

Reitti Palmasta Sóllerin kylään kestää noin tunnin ja tarjoaa näyttäviä maisemia. Sóllerin laaksossa sijaitsevasta vuoristokylästä matkaa voi halutessaan jatkaa raitiovaunulla Port de Sóllerin rantakohteeseen.

Shutterstock / RAW-filmsSollerin juna Mallorcalla
Junamatka Solleriin on todellinen mallorcalainen klassikko.

Sóllerin rautatieasemalla ei kannata missata Pablo Picasson ja Joan Mirón alkuperäisistä töistä koostettua näyttelyä, johon pääsee tutustumaan maksutta. Taiteilijat ystävystyivät Pariisissa vuonna 1920.

Edestakainen junalippu Palmasta Sólleriin maksaa noin 25 euroa. Juna pysähtyy matkan varrella myös Bunyolassa.

8. Fundació Pilar i Joan Miró

Jos haluat nähdä Mallorcalla ainakin yhden museon, harkitse vierailua Fundació Pilar i Joan Miró -taidemuseossa. Kävijöitä suositellaan varaamaan noin kaksi tuntia aikaa museossa kiertelyä varten.

Katalonialaisen taiteilija Joan Mirón äiti oli mallorcalainen, ja tämä meni myöhemmin naimisiin mallorcalaisen naisen Pilarin kanssa. Saarella oli siis aina tärkeä rooli Mirón elämässä.

Shutterstock / Guenter M1Taidemuseo Mallorcalla
Joan Mirón töiden lisäksi museossa kannattaa kiinnittää huomiota itse rakennukseen sekä sitä ympäröivään puutarhaan.

Neljästä osasta koostuvassa museossa on maalauksia, veistoksia ja mielenkiintoista arkkitehtuuria. Kävijät pääsevät myös tutustumaan ateljeetiloihin.

Museo sijaitsee Palman kupeessa Cala Majorin alueella, jossa Miró asui vuosina 1956–1983. Siellä voi vierailla taksilla, vuokra-autolla tai Palmasta lähtevillä busseilla.

Pääsylippu maksaa noin kymmenen euroa ilman alennuksia. Museo on suljettu maanantaisin.

9. Cala Figueran poukama

Kun olet nähnyt rannikon lomakeskukset, suuntaa Cala Figueran kalastajakylään Mallorcan eteläosaan. Täällä voit kuvitella, miltä saarella on ehkä näyttänyt ennen turismin syntyä.

Alle tuhannen asukkaan kylä on todellinen valokuvaajan unelma. Turkoosia merta reunustavat valkoiset talot vihreine ikkunaluukkuineen. Viikunapuut tuovat varjoa kesän kuumimmalta auringolta.

ShutterstockMallorcan parhaat maisemat
Cala Figuera on poukama kuin suoraan postikortista.

Cala Figuerassa ei ole varsinaista rantaa, mutta se on hyvä paikka nauttia lounasta kalaravintoloissa.

Cala Figuera sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Santanyista. Matkaa Palmaan on noin 60 kilometriä.

10. Deià, vuoristokylien klassikko

Valldemossan lisäksi Deiàa pidetään yhtenä Mallorcan kauneimmista kylistä. Molemmissa rakennuskanta muodostuu vanhoista kivitaloista, joita koristavat seiniä pitkin kiipeilevät kukkaruukut.  

Deià sijaitsee Tramuntanan vuoristossa reilun kymmenen kilometrin päässä Valldemossasta. Kylissä voi siis halutessaan vierailla vaikka saman päivän aikana. Matkaa Palmaan on Deiàsta noin 35 kilometriä. 

ShutterstockMallorcan Deià
Deià sijaitsee kukkulan päällä Tramuntanan vuoristomaisemissa.

Deià on pitkään ollut tunnettu taiteilijoiden suosimana kohteena, jossa on maalattu, kirjoitettu ja tehty keramiikkatöitä. Sieltä puuttuvat lomakohteiden vesipuistot ja neonvalot, ja kaikki on tyylikästä ja harkittua. Deiàssa voi esimerkiksi vierailla runoilija Robert Gravesin vanhassa talossa. 

Sieltä löytyy myös laadukasta majoitusta kuten julkisuuden henkilöidenkin suosima La Residencia -hotelli, joka oli ennen Virgin-pomo Richard Bransonin omistuksessa.

11. Alcudian vanhakaupunki

Jos majoitut Mallorcan pohjoisosassa, on vierailu Alcudian vanhassakaupungissa ehdoton ohjelmanumero.

Keskiaikaisen muurin sisältä löytyvä vanhakaupunki on mielenkiintoinen kontrasti läheiseen Port d’Alcudian rantakohteeseen: täällä nykyaikainen lomakeskus muuttuu viihtyisiksi kujiksi ravintoloineen, putiikkeineen ja entisöityine rakennuksineen.

Shutterstock Alcudian nähtävyydet
Sant Jaumen kirkko on yksi Alcudian vanhankaupungin maamerkkejä.

Alcudian vanhassakaupungissa järjestetään markkinat tiistaisin ja sunnuntaisin. Rannalta ajaa vanhaankaupunkiin noin viidessä minuutissa. Myös Suomesta tehdään pakettimatkoja Alcudiaan.

12. Es Pontas

Es Pontas on Mallorcan itärannikolla Cala Santanyin rantapoukaman edustalla sijaitseva kivikaari ja luonnon itse muovaama nähtävyys. Kaari on lähellä saaren eteläisintä kärkeä. 

Sosiaalisessa mediassa jaetut kuvat kivikaaresta ovat tehneet Es Pontasia tunnetummaksi, ja nykyään moni haluaakin kokea näköalapaikan omin silmin ja ottaa siellä valokuvia. Myös kiipeilijät ja muut adrenaliinilajien harrastajat ovat löytäneet kaaren.

ShutterstockKivikaari Mallorcalla
Es Pontas kuuluu Mallorcan kauneimpiin merimaisemiin.

Näköalapaikan kupeessa on parkkipaikka, jonne voi jättää auton. Santanyin kylän keskustasta matkaa kaarelle on noin neljä kilometriä. 

Santanyita lähin paikka, jonne Suomesta tehdään pakettimatkoja, on Cala d’Or.

13. Plaça Major, Palman keskusaukio

Plaça Major on Palman kaupungin pääaukio, jolle Palmassa vieraileva matkailija todennäköisesti päätyy jossain vaiheessa. Nimi saatetaan kirjoittaa myös muodossa Plaza Mayor. 

Aukion liepeillä on paljon ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia. Siellä järjestetään myös erilaisia markkinoita, konsertteja ja kansanjuhlia.

ShutterstockPlaça Major on aukio Palmassa
Palmassa vieraillessa kannattaa kävellä Plaça Mayorin läpi.

Aukio sijaitsee noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä Palman katedraalilta ja Almudainan palatsilta. Siellä on helppo vierailla osana kävelyä vanhassakaupungissa. 

Aukiota reunustavissa rakennuksissa on yksityisasuntoja, toimistotiloja ja ravintoloita.

14. Sa Calobra ja Torrent de Pareis

Tramuntanan vuoristo on Mallorcan saarta määrittävä maisema ja Unescon maailmanperintökohde. Mallorcalla on muutamia upeita luonnonpaikkoja, joissa vuoret kohtaavat Välimeren. 

Sa Calobran pikkuisesta kylästä Mallorcan luoteisrannikolla löytyy kapea rantapoukama Torrent de Pareis, jota reunustavat jyrkät kalliot molemmin puolin. Näky on todella vaikuttava, ja jo rannalle saapuminen on elämys: sinne nimittäin kävellään luolien sisällä kulkevaa tunnelia pitkin. 

Rannalla vierailu kannattaa ajoittaa aikaiseen aamuun ennen kuin se ehtii ruuhkautua. On myös hyvä miettiä huolella etukäteen, miten sinne haluaa saapua – reitti ei nimittäin ole aivan yksinkertainen. 

ShutterstockTorrent de Pareis on upea ranta Mallorcalla
Viikon lomalla kannattaa vierailla ainakin parilla kuuluisalla rannalla.

Autolla tai pyörällä liikkuvien matkailijoiden on seurattava kapeaa ja kiemuraista vuoristotietä, joka ei välttämättä sovi kokemattomille tai aroille kuskeille. Autotie rakennettiin vasta 1930-luvulla, sitä rannikolle pääsi vain vesiteitse. 

Vähiten hermoja kuluttavat tavat päästä Sa Calobraan on Alcudiasta lähtevä bussi tai Port de Sóllerin lomakohteesta liikennöivä veneyhteys.

15. Es Baluard, nykytaiteen museo

Jos rannoilla loikoilu ei ole oma juttu, voi Mallorcalla viettää myös kaupunkilomaa. Palmassa on riittämiin nähtävyyksiä, ostosmahdollisuuksia ja yöelämää pitkäksi viikonlopuksi tai vaikka viikoksikin. 

Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma on nykytaiteen museo, jossa on esillä muun muassa Picasson ja Joan Mirón töitä. Vuonna 2004 avattu museo on Baleaarien suurin nykytaiteelle omistettu kokonaisuus.  

Shutterstock / Gordon BellNykytaiteen museo Mallorcalla
Taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneiden kannattaa poiketa Palman tyylikkäässä Es Baluard -museossa.

Es Baluard sijaitsee keskeisellä paikalla noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä katedraalilta. Museorakennus on osa vanhaa linnoitusta ja muuria, ja eri aikakausien rakennustyylit yhdistyvät tyylikkääksi kokonaisuudeksi. 

Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin. Peruslippu maksaa noin kuusi euroa, mutta sinne on tarjolla myös lukuisia alennuksia muun muassa eläkeläisille, opiskelijoille ja jopa pyöräilijöille. Alle 12-vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen. 

Lue myös: Kuusi yleistä myyttiä Mallorcan lomasaaresta – mikä on totta ja mikä tarua?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Espanjan rantaetiketti

Tällainen on Espanjan rantaetiketti – aurinkoa yläosattomissa ja 7 muuta huomiota

Barcelonan maisemapaikat

Löydä Barcelonan parhaat näköalapaikat – 10 vinkkiä kattojen ylle

Malaga

Málagan tärkeimmät nähtävyydet – 18 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Baleaarien saaret

Mallorca, Ibiza vai Menorca – mikä saari sopii sinulle? Näin kohteet eroavat toisistaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja