Hyppää sisältöön

Valencia tunnetaan arkkitehtuurista ja paellasta

Kirjoittajan oletuskuva
Elina Venttola Päivitetty: 25.09.2019
Vehreät puistot, hienohiekkaiset rannat, ainutlaatuinen arkkitehtuuri ja vilkas yöelämä – Espanjan Valencia yhdistää kaupunki- ja rantaloman parhaat puolet.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Valenciassa riittää tekemistä

Espanjan itärannikolla Valencian maakunnassa sijaitseva Valencia on maan kolmanneksi suurin kaupunki, joka hemmottelee kävijöitä pitkällä hiekkarannalla, upeilla arkkitehtonisilla kohteilla ja herkullisella ruokakulttuurilla. Valenciasta löytyy lisäksi aitoa ja alkuperäistä paikalliskulttuuria, sillä se on vähemmän tunnettu kuin Espanjan suurimmat kaupungit Madrid ja Barcelona.

Valencia sopii loistavasti kaupunkilomakohteeksi, mutta meren läheisyys mahdollistaa myös rennon rantaloman. Hyvät shoppailumahdollisuudet, mainiot ravintolat sekä monipuolinen hotellitarjonta pitävät huolen, että Valenciassa viihtyy myös pidemmällä lomalla. Valencia onkin erinomainen lomakohde koko perheelle, sillä tekemistä ja näkemistä riittää kaikenikäisille.

Kaupunki tunnetaan ennen kaikkea huikeaa arkkitehtuuria tarjoavasta tiedepuistosta Ciudad de las Artes y las Cienciasista, Euroopan suurimmasta merimaailmasta Oceanogràficista sekä maaliskuussa järjestettävästä Las Fallas -festivaalista. Myös kuuluisa espanjalainen riisiruoka paella on kotoisin juuri Valenciasta.

Shutterstock
Valencia on viihtyisä puistojen täyttämä kaupunki, jossa riittää tekemistä kaikenikäisille.

Välimerellinen ilmasto suosii ympäri vuoden

Valenciassa on tyypillinen Välimeren ilmasto. Lämpimintä on heinä–elokuussa, jolloin lämpötila nousee yli 30 asteen. Talvellakin pysytellään yleensä yli kymmenessä asteessa. Sateita tulee harvoin, mutta runsaimmin keväällä sekä syksyllä. Valencia on miellyttävä matkakohde ympäri vuoden, sillä vuoden keskilämpötila on 17 astetta.

Paras matkustusajankohta Valenciaan on alkukesästä touko–kesäkuussa, sillä keskikesällä kaupungissa voi olla hyvin kuumaa ja kosteaa. Myös syyskuukaudet ovat oivaa matkustusaikaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Rantalomailua vilkkaan kaupunkielämän vastapainona

Valenciassa ei tekeminen lopu kesken. Nähtävyyksien katsomisen lisäksi kaupunki sopii erinomaisesti shoppailuun tarjoten ostosmahdollisuuksia aina huippumuodista paikallisiin käsitöihin. Kaupungissa on runsaasti viihtyisiä kävelykatuja ja aukioita, joita reunustavat kahviloiden ja ravintoloiden terassit. Valenciassa kannattaa maistaa erityisesti paellaa, sillä se on aidoimmillaan juuri tässä espanjalaiskaupungissa.

Valenciaan matkustetaan ensisijaisesti yhdistetylle kaupunki- ja rantalomalle. Rennon shoppailu- ja rantapäivän päätteeksi voi tutustua Valencian yöelämään esimerkiksi vilkkaalla Barrio del Carmenin alueella. Museoita, teatteria, konsertteja ja muuta kulttuuria löytyy kaikille aisteille.

Kaupunkiloman vastapainoksi Valencian kaksi rantaa tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet auringonottoon ja uimiseen. El Cabanyal Beachilta ja La Malvarrosa Beachilta löytyy tilaa myös kuumimpina päivinä, ja ne sijaitsevat lyhyen matkan päässä kaupungin keskustasta. El Cabanyal tunnetaan myös nimellä Las Arenas, ja sen alueella sijaitsevat Valencian parhaat kala- ja paellaravintolat.

Valencian hintataso mukailee muun Espanjan hintatasoa ja on suomalaisittain edullinen.

Valencia on turvallinen kaupunki

Matkailija voi ottaa rennosti Valenciassa, sillä kaupungin turvallisuustaso on hyvä. Maalaisjärjellä pärjää pitkälle, ja myös Valenciassa on viisasta pitää tarkkaa huolta omasta omaisuudesta ja arvotavaroista, erityisesti ihmisjoukossa.

Valencia on kaupunki jossa pyöräillään paljon, mikä näkyy myös rikostilastoissa: polkupyörävarkaudet ovat harmillisen yleisiä. Kaupungissa kannattaakin harkita tarkkaan minne lukitsee polkupyöränsä.

Valenciassa on kaksi virallista kieltä, sillä siellä puhutaan paitsi espanjaa myös alueen omaa kieltä valenciaa, joka on sukua katalaanin kielelle. Matkailija pärjää mainiosti espanjan tai paikasta riippuen myös englannin kielellä. Ennen matkaa on kuitenkin syytä opetella kohteliaisuussanat ja perusfraasit myös espanjaksi, ellei kieli muuten taivu.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN VALENCIASSA

Shutterstock
Valenciassa on helppo liikkua kävellen ja pyörällä.

Yhdellä välilaskulla Valenciaan

Valenciaan ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta yhdellä välilaskulla perille pääsee useiden Euroopan kaupunkien kautta. Lentojen hinnat vaihtelevat matkustus- ja varausajan mukaan, mutta halvimmat lennot voi saada alle 150 eurolla.

Lentoaika riippuu välilaskun kestosta, mutta nopeimmin Helsingistä lentää Valenciaan noin kuudessa tunnissa. Väliä liikennöivät muun muassa Lufthansa ja KLM.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Valencian lentokenttä sijaitsee noin kahdeksan kilometrin päässä keskustasta, ja sinne pääsee kätevästi metrolla.

Valenciaan voi matkustaa myös helposti junalla tai bussilla muista Espanjan kaupungeista: Barcelonasta, Madridista ja Alicantesta, joihin kaikkiin on suoria lentoja Suomesta. Nopeimmillaan matka taittuu Alicantesta noin kahdessa tunnissa ja Madridista sekä Barcelonasta noin 3–4 tunnissa. Päärautatieasema sijaitsee aivan kaupungin keskustassa.

Monipuolinen majoitustarjonta

Valenciassa riittää majoitusvaihtoehtoja, sillä majapaikkoja on kaikissa hintaluokissa halvoista hostelleista loistohotelleihin. Majoitus on suomalaisittain edullista, ja kahden hengen huone kolmen tähden hotellissa keskustan tuntumassa maksaa halvimmillaan noin 50 euroa yöltä.

Valencia on suosittu liikematkakaupunki, mistä syystä viikonloppuisin hotelleilla voi olla hyvinkin edullisia tarjouksia.

Liikkuminen kaupungissa

Valencian keskusta on kohtuullisen pieni, joten kaupunkiin on helppo tutustua kävellen. Joukkoliikenne koostuu busseista, metrosta ja raitiovaunusta.

Valencia on tasainen kaupunki, joten paras tapa liikkua paikasta toiseen on kulkea pyörällä. Pyöräilijät huomioidaan liikenteessä hyvin omilla kaistoilla ja valoilla, joten pyöräily on Valenciassa helppoa ja miellyttävää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

VALENCIAN NÄHTÄVYYDET

Shutterstock
Valencia sopii hyvin kaupunkiloman ja rennon rantaloman yhdistämiseen.

Tiedettä, taidetta ja meriluontoa modernin arkkitehtuurin ympäröimänä

Valencian kuuluisin nähtävyys on tiede- ja taidekaupunki Ciudad de las Artes y las Ciencias. Turian puistossa sijaitseva, useista toinen toistaan erikoisemmista rakennuksista koostuva kaupunki on huikea modernin arkkitehtuurin taidonnäyte. Alueella on muun muassa tiedemuseo Museo de las Ciencias Príncipe Felipe, jossa kävijät pääsevät itse kokeilemaan ja tutkimaan erilaisia tieteen ja teknologian ilmiöitä.

Etenkin lapsille Euroopan suurin akvaario Oceanogràfic on huikea elämys. Alueelta löytyy myös planetaarion ja IMAX elokuvateatterin yhdistävä Hemisfèric sekä muun muassa oppeeratalona toimiva Palau de les Arts Reina Sofía. Tiede- ja taidekaupunkiin kannattaa varata pari päivää, sillä etenkin tiedemuseossa ja akvaariossa kuluu helposti useampi tunti. Ciudad de las Artes y las Cienciasiin pääsee useilla busseilla keskustasta. Alamedan metroasemalta on noin 15 minuutin kävelymatka alueelle.

Turian puisto ja vanhakaupunki

Valencian vanhaakaupunkia ympäröi entisen Turia-joen uoma, joka on tänä päivänä yhdeksän kilometriä pitkä yhtenäinen puistoalue. Kävelyyn, lenkkeilyyn ja pyöräilyyn sopivat tiet ja polut, leikkikentät, suihkulähteet, laajat nurmikot sekä upeat puu- ja kukkaistutukset vuorottelevat tässä massiivisessa vihreässä keitaassa.

Koko Valencian ydinkeskusta on nähtävyys itsessään, ja lähes jokaisen kulman takaa löytyy toinen toistaan hurmaavampi aukio, satoja vuosia vanha rakennus tai kadunpätkä. Keskustassa liikkuessa kannattaa katsastaa ainakin upeat kauppahallit Mercado Central ja Mercado de Colón sekä goottilaista arkkitehtuuria edustava, 1400-luvulla rakennettu Unescon maailmanperintökohde Lonja.

Tutustu myös Valencian Marina Real Juan Carlos -satama-alueeseen, jossa järjestetään runsaasti tapahtumia, mutta se on toiminut myös Valencian F1-kilpailuiden kisaratana. Tapahtumien lisäksi satama-alueen arkkitehtuuri on ihailun arvoinen.

Upea katedraali ja historiallinen basilika

Valencian historiallisessa osassa, keskellä kaupunkia sijaitsevalla Plaza de la Virgen -aukiolla seisoo kaksi upeaa rakennusta: Valencian katedraali ja Basilica de Virgen de Los Desamparados -kirkko.

Katedraalin paikalla on toiminut aikaisemmin moskeija, mutta nykyinen katedraali rakennettiin jo vuonna 1260 ja se on edelleen kaupungin tärkeimpiä rakennuksia.

Valencian katedraalin vieressä sijaitseva Basilica de Virgen de Los Desamparados -kirkko oli kaupungin ensimmäinen barokkirakennus, ja se on rakennettu 1600-luvulla. Kirkossa toimii myös Valencian pyhimykselle omistettu museo.

VALENCIAN PARHAAT

Shutterstock
Kaupungissa on viihtyisiä aukioita, joilla järjestetään toisinaan myös tapahtumia. Kaupungin suurin juhla on Las Fallas -festivaali.

Koe nämä nähtävyydet

  1. Turian puisto
  2. Tieteiden ja taiteiden kaupunki
  3. Valencian vanhakaupunki
  4. Valencian keskuskauppahalli
  5. Vanha silkkitori Lonja de la Seda

Valencian parhaat elämykset

  1. Pyöräile pitkin vanhaakaupunkia
  2. Herkuttele paikallisella paellalla
  3. Ota aurinkoa Espanjan suurimmalla rannalla
  4. Ihaile modernia arkkitehtuuria
  5. Shoppaile suurissa ostoskeskuksissa

Lisätietoja

Valencian kaupungin matkailusivusto
Espanjan valtion Valencia-sivusto

Teksti: Suvi Huttunen, Inka Khanji ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock