Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Espanja

Matkaopas: Valencia

  • Jarkko Fräntilä
Jarkko Fräntilä Päivitetty: 20.03.2024
Valencia tarjoaa matkaajille kaunista arkkitehtuuria ja hyvää ruokaa – rantaloman mahdollisuutta unohtamatta.

Yhdistä ranta- ja kaupunkiloma Valenciassa

Valencia sijaitsee Espanjassa Välimeren rannalla, suomalaisille kenties paremmin tuttujen Alicanten ja Benidormin pohjoispuolella ja Barcelonasta etelään.

Rantakaupunki tunnetaan paellan kotikaupunkina ja herkullisista tapas-ravintoloistaan. Valencian arkkitehtuuri vaihtelee kaupunginosien mukaan, ja matkaaja löytääkin erilaisia rakennuksia eri kaupunginosista: keskusta on moderni, kun taas Cabanyalin ranta-alueelta löytyy 1800-luvun lopussa rakennettuja vanhoja satamatyöläisasuntoja, jotka on remontoitu sisältä moderneiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valencia tarjoaa pitkiä uimarantoja, korkeakulttuuria, museoita ja historiallisia kirkkoja. Se on yhtä aikaa kaupunkilomakohde ja rantalekotteluun sopiva kaupunki.

Suur-Valencian alueella asuu noin 800 000 ihmistä, mutta keskusta-alue levittäytyy vain noin viiden kilometrin säteelle, joten kaikkialle pääsee helposti. Etenkin pyöräily on niin paikallisten kuin matkailijoidenkin suosiossa.

Valencian ilmasto

Valenciassa on tyypillinen välimerellinen ilmasto. Kesät ovat kuumia, mutta meren läheisyys viilentää. Paras aika matkustaa Valenciaan on alkukesästä, jolloin lämpötila on noin 30 astetta päivisin ja illalla noin 20 astetta. Elokuussa kaupunki on kuumimmillaan, ja lämpötila voi nousta jopa 35–40 asteeseen.

ShutterstockSuihkulähde ja vehreä kaupunki taustalla.
Valencian ilmasto miellyttää suomalaismatkailijaa, sillä lämmintä riittää pitkälle kesäkauden ulkopuolelle.

Syksyllä ilmasto on niin ikään lämmin, mutta pahimmat helteet ovat jo ohi. Mitä lähemmäs kalenterissa mennään kohti vuoden loppua, sitä enemmän sataa. Talvella tuuli on välillä todella kylmä, ja vaikka lämpötilojen puolesta voi tuntua Suomen syksyltä, kannattaa ottaa talvitakki mukaan.

Talveksi kaupunkiin matkustaessa kannattaa ottaa myös huomioon, että paikallisissa asunnoissa voi lämpötila pudota jopa 16–17 asteeseen. Matkaa varatessa kannattaa varmistaa, että loma-asunnossa on kunnollinen ilmastointi tai ilmalämpöpumppu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hintataso ja raha Valenciassa

Valencia on suomalaisittain halpa kaupunki. Todella hyvän tapas-aterian kahdelle saa 30–40 eurolla. Tämä sisältää herkulliset paikalliset viinit ja muut ruokajuomat. Kolmen ruokalajin menu del dian eli päivän lounaan saa 10–12 eurolla, keskustassa tästä joutuu toki maksamaan muutaman euron ylimääräistä.

Tippikulttuuria ei Valenciassa ole, mutta enemmän ruokalajeja sisältävien ravintolailtojen yhteydessä on tapana pyöristää loppusumma hieman korkeammaksi.

Käteisen lisäksi korttiostot toimivat lähes kaikkialla. Huomaathan, että pankkiautomaateista rahaa nostettaessa menee yleensä 2,50 euron nostomaksu.

Monilla matkailijoilla on tapana ostaa paikallisista kauppahalleista pieniä paellariisipusseja mukaan kotiin viemisiksi. Paellariisi on täysin erilaista ja karheajyväisempää kuin normaali riisi. Se soveltuu mainiosti vaikkapa kotoisen riisipuuron valmistukseen. Viuhkoja myydään kaikkialla helteiden takia, ja sellainen on myös hyvä matkamuisto.

ShutterstockPalmumetsä nurmella, sen takana hiekkaranta ja meri.
Jos etsit ilmaista tekemistä Valenciassa, suuntaa rannalle.

Suurimmat kauppakeskukset ovat El Saler sekä kauppakeskus Aqua. Paikallinen Stockmann on nimeltään El Corte Ingles, ja juna-aseman vierestä keskustasta löytyy keskuskatu, josta löytyy merkkivaatteisiin erikoistuneita kauppoja.

Tapakulttuuri ja turvallisuus Valenciassa

Suomalainen saattaa aluksi hämmentyä tavatessaan uusia, paikallisia tuttavia. Valencialainen tervehtii tuttujaan suutelemalla ensin vasemmalle poskelle, sitten oikealle, sitten taas vasemmalle. Näin tehdään kuitenkin yleensä vasta parin tapaamiskerran jälkeen. Kättely on varma keino alussa välttää kiusalliset tilanteet.

Valencialaiset ovat sisäänpäin kääntyvää kansaa, ja esimerkiksi kotiin kutsutaan ystäviä harvoin. Sosialisointi tapahtuu ravintoloissa ruuan äärellä, ja sen jälkeen mennään drinkeille paikalliseen baariin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
IstockphotoVärikkäitä taloja vieretysten.
Valencian persoonalliset kaupunginosat kannattaa nähdä, ja parhaiten alueisiin tutustuu paikallisten avulla.

Valenciassa siesta on yhä tärkeä osa päivittäistä rutiinia. Keskustassa ja kauppakeskuksissa kansainväliset liikkeet pitävät ovensa auki kello 14–17 välisenä aikana, mutta liki kaikki pikkukaupat laittavat tuoksi ajaksi ovensa säppiin.

Valencia on äärimmäisen turvallinen matkakohde. Järki kannattaa toki pitää mukana yöelämässä ja etenkin rannoilla ollessaan. Matkailukauden ollessa vilkkaimmillaan myös taskuvarkaat aktivoituvat.

Bussit ja metrot ovat esteettömiä, ja erityishuomiona mainittakoon Cabanyalin alueella oleva Malvarrosan ranta, joka sekin on esteetön. Vanhankaupungin kadut ovat paikoitellen mukulakivien peitoissa, ja eteneminen siellä voi olla joillakin kaduilla hankalaa esimerkiksi iäkkäämmille ihmisille tai pyörätuolia tarvitseville. Muualla kaupungissa kulku on liki täysin esteetöntä. Ravintoloissa ja baareissa henkilökunta auttaa mielellään.

Seksuaalivähemmistön suosima alue on Ruzafa. Yleisesti ottaen Valenciassa kiinnitetään samaa sukupuolta oleviin pariskuntiin todella vähän jos lainkaan huomiota, joten kaupunki on vähemmistöille mainio kohde romanttiselle lomalle.

Matkustaminen Valenciaan

Valenciaan ei ole Suomesta suoria lentoja. Helsingistä pääsee koneenvaihdon kautta Valenciaan, ja hinta lennoille on noin 300 euroa edestakaisin. Aikaa matkaan kuluu lyhyellä vaihdolla noin kuusi tuntia.

Lento on normaalisti joko Saksan kenttien, Pariisin tai Amsterdamin kautta. Välilaskun pituus voi olla kaikkea aina 50 minuutin nopeasta koneenvaihdosta noin viiteen tuntiin. KLM tarjoaa yleensä parhaat lentoyhteydet vaihtojen suhteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockVehreä puisto, jonka takana nousee kerrostaloja.
Lentoaika Valenciaan on Suomestakin parhaimmillaan melko nopea, vaikka suoria lentoja ei olekaan.

Jos aikaa on matkustamiseen hieman enemmän, kannattaa ottaa lento joko Alicanteen, Barcelonaan tai Madridiin. Alicantesta pääsee bussilla suoraan Valenciaan, ja Barcelonan ja Madridin välillä kulkee Valenciasta useampi juna päivässä molempiin suuntiin. Junalippu kannattaa varata etukäteen espanjalaisen junayhtiö Renfen sivuilta, sillä hintaero voi olla melkoinen juna-asemalta ostettaessa.

Valencian Manisesin lentokentältä pääsee taksilla keskustaan 20–30 eurolla lopullisesta kohteesta riippuen. Bussimatka lentokentältä keskustaan ja lähialueille maksaa muutaman euron.

Lentämättä kohteeseen

Paula Hotti

Suomesta Valenciaan kannattaa matkustaa ensin Tukholman ja Hampurin ja sitten Baselin tai Pariisin kautta.

Tukholmaan pääsee Turusta ja Helsingistä Viking Linen ja Tallink Siljan lautoilla. Tukholman ja Hampurin välillä kulkee useita junia, kuten Ruotsin valtiollisen rautatien SJ:n operoima yöjuna. Matka-aika on 12–13 tuntia.

Hampuriin voi matkustaa myös Finnlinesin lautalla Helsingistä Travemündeen, mistä pääsee junalla Hampuriin
reilussa tunnissa. Lauttamatka kestää noin 30 tuntia.

Hampurista lähtee useita junia Pariisiin ja matka-aika on lyhyimmillään noin 8,5 tuntia. Pariisin Gare de Lyonilta Barcelona Santsin asemalle pääsee nopeimmillaan 6,5 tunnissa vaihdoitta. Barcelona Santsin asemalta lähtee Valenciaan useita junia päivässä ja matka-aika on lyhyimmillään kolmisen tuntia.

Hampurista voi matkustaa myös Baseliin 7–9 tunnissa ja osa junista on yöjunia. Baselista matka jatkuu Barcelonaan. Matka-aika Baselin ja Barcelonan välillä on vähintään 9 tuntia.

Erilaisia reittivaihtoehtoja voi etsiä Espanjan valtiollisen rautatien Renfen tai Saksan Deutsche Bahnin sivustolta.

Majoitus Valenciassa

Kaupungissa on paljon hotelleja ja hostelleja, joiden hintataso on enemmän kuin kohtuullinen. Kesällä hotelleja on vähemmän saatavilla, tai niiden hinta nousee noin 50 prosenttia muihin vuodenaikoihin verrattuna. Majoitusmahdollisuuksia on kuitenkin niin paljon, että ilman yösijaa ei varmasti jää. 

Hotellihuoneen voi sesonkiajan ulkopuolella saada 60 eurolla, sesonkiaikoina kaikki on luonnollisesti kalliimpaa, ja hotelliyö maksaa 80–100 euroa henkilöä kohden. Airbnb-asunnot ovat samanhintaisia. Jos haluaa majapaikan vaikkapa kuukaudeksi tai pariksi, Spotahome-sivusto on hyvä vaihtoehto.

Kaupunki on etenkin keskusta-alueeltaan melko pieni, ja kaikkialle pääsee helposti. Ruzafa, El Carmen ja Cabanyal ovat suosituimmat majoitusalueet.

Viimeisimpien vuosien aikana Valencia on alkanut olla yhä enemmän ja enemmän matkailijoiden suosiossa. Tällä on myös haittapuolensa: monet ulkomaalaiset ovat ostaneet kaupungista sijoitusasuntoja, joita vuokraavat sitten kalliilla turisteille.

Vastuullisen matkailijan kannattaakin ottaa esimerkiksi arvioista selvää, vuokraako Airbnb-asuntoa paikallinen henkilö, vai onko kyseessä vain ja ainoastaan Airbnb-luvan saanut ulkomaalainen omistaja.

Liikkuminen Valenciassa

Autoa Valenciassa ei tarvitse, sillä kaupungissa on todella toimiva julkinen liikenne.

Bussit kulkevat kuitenkin hitaasti, ja yleensä kiemurtelevat läpi kaupungin pienimmätkin kadut matkustajia mukaansa haravoiden. Esimerkiksi neljän kilometrin bussimatka Cabanyalin ranta-alueelta keskustaan saattaa kestää liki 40 minuuttia, kun saman matkan pääsee polkupyörällä noin 20 minuutissa.

Inka KhanjiPyöräilijä rantapromenadilla palmujen alla.
Valencia on pyöräilijoiden kaupunki, ja polkupyörä on myös matkailijan kannalta näppärä kulkupeli.

Metrolinjoja on seitsemän, ja metro kattaakin kätevästi suuren osan kaupunkia. Metro- ja bussilippu maksaa euron verran, joten matkustaminen julkisilla on todella halpaa. Metrolippuja voi ostaa metroasemien automaateista ja bussilippuja tupakkakaupoista.

Valencia tunnetaan pyöräilykaupunkina, ja oikeastaan kaikkialla pääse polkupyörällä. Pyörävuokraamoja on lukemattomia, ja hintataso niissä vaihtelee.

Rannalla Cabanyalin alueella pyörän saa halvemmalla kuin keskustan trendikkäissä kaupunginosissa kuten Ruzafassa tai vanhankaupungin alueella El Carmenissa. Pyörän vuokraaminen on kuitenkin kaikkialla halpaa, ja päiväksi pyörän saa 10–20 eurolla.

Taksimatkat ovat suomalaisittain todella halpoja, ja keskustan alueella paikasta toiseen pääsee noin seitsemällä eurolla.

Taksikuskit saavat ajoluvan kaupungilta, ja niiden toimintaa valvotaan todella tarkasti, joten takseihin voi luottaa oikeastaan aina.

Takseja voi ottaa suoraan lennosta, mutta myös Uber ja FreeNow- sovellut toimivat hyvin. Viikonloppuiltoina taksipalveluissa saattaa olla ruuhkaa, joten ihan viime tinkaan ei taksin tilaamista kannata jättää.

Valencian erikoispiirteet

Maaliskuussa kaupungissa vietetään Las Fallas -juhlaa. Tuolloin kaupunki muuttuu pariksi viikoksi jättimäiseksi juhlatantereeksi, ja kaupunginosien fallas-kerhotalot järjestävät jättimäisissä teltoissa juhlia keskellä katua.

Juhlat kestävät pitkälle aamuyöhön, ja meteli voi olla välillä korvia huumaava. Fallas-juhlien lopuksi kaupungin kaduilla poltetaan viimeisenä iltana puusta tehtyjä, monta metriä korkeita patsaita.

Valencian maakunta on tunnettu appelsiinin viljelystään. Jopa kaupungin keskustassa kasvaa appelsiinipuita, mutta ne on tarkoitettu koristeeksi, eikä niitä kannata syödä. Sadonkorjuun aikaan paikalliset ravintolat ja kahvilat tarjoavat appelsiinimehua maksutta. Tämän perinteen tarkoituksena on välttää appelsiinien pois heittäminen.

Ravintolat ja ruoka Valenciassa

Parhaiten Valencia tunnetaan paellan kotikaupunkina. Paella on asia, jonka valmistus on kuin riitti paikallisille, ja se on yleinen sunnuntairuoka.

Suosituimpia paellaravintoloita ovat keskustassa sijaitsevat Navarro sekä Rincon 33, Cabanyalissa taas Som De Mar. Paella-ateria maksaa 20–30 euroa per henkilö, mutta annos onkin yleensä sitten valtava, ja loput voi ottaa hyvällä omatunnolla mukaan. 

Inka KhanjiSuuri paella-annos keskellä ruokapöytää.
Valencialainen paella eroaa perinteistä äyriäispaellasta, sillä tavallisesti riisin joukossa on kania.

Huomioithan, että yleensä paellaa tilataan vähintään kahdelle hengelle. Yksinäinen syöjä saattaa siis perinteisimmässä paikoissa saada eteensä kahden hengen annoksen! Luonnollisesti tällöin pitää myös maksaa kahden annoksen verran.

Iltaisin ja etenkin viikonloppuisin pöytävaraus on vähänkin suositumpaan ravintolaan lähes pakollinen. 

Paellan lisäksi tapas on ruokalaji, jonka takia paikalle kannattaa herkkusuidenkin lentää. Perinteiseen valencialaiseen tapas-ateriaan kuuluvat muun muassa venäläinen salaatti, patatas bravas eli paistetut perunat sekä chorizo-makkarat. 

Tapas-paikoista suosittuja ovat perinteinen Casa Montaña sekä uudempi ja nuorekkaami La Otra Parte Cabanyalissa sekä keskustan Navarro ja Alenar. Erikoisempaa fuusiotapasta saa Bar Tonyanasta. Erikoismaininta Bary Tonyanan huikealla viinilistalle! Hyvän tapas-aterian kahdelle saa Valenciassa 30–40 eurolla. Tähän eivät kuulu viinit tai muut ruokajuomat.

Vegaaniravintoloista parhaita ovat Alma Libre keskustassa sekä jälleen Cabanyalissa sijaitseva Mestiza. Ruoka-allergiat otetaan Valenciassa todella vakavasti, ja esimerkiksi gluteenitonta ja laktoositonta ruokaa saa lähes kaikkialta.

Eräs suosituimpia paikallisia alkoholijuomia on Agua de Valencia, johon kuuluu perinteisesti cavaa, vodkaa, giniä ja paikallisia appelsiineja. Tätä kannattaa ehdottomasti maistaa La Bella De Cadiz -baarissa Ruzafassa. Paikan sisustus on lievästi ilmaistuna eklektinen. Tämä paikka pitää kokea itse!

Valencian nähtävyydet

Valencia tarjoaa valtavat määrät vaihtelua, ja kaupunginosasta toiseen myös arkkitehtuuri vaihtuu paljonkin. Valenciasta löytyy rantoja, vanhankaupungin ja keskusta-alueen turistisykettä kuin myös Cabanyalin leppoisampaa elämänrytmiä.

Kaupunkia halkoo noin yhdeksän kilometriä pitkä, kuivattu Turian joenuoma, joka on puutarha keskellä kaupunkia.

Turian alueella sijaitsevat myös kaupungin tärkeimmät nähtävyydet eli Palau de les Arts, joka toimii oopperatalona ja kulttuurikeskuksena sekä tiedekeskus Ciudad de las Artes y las Ciencias. Myös L’Oceanogràficin yleisöakvaario sijaitsee samalla alueella.

Inka KhanjiModerni valkoinen rakennus suuren vesialtaan äärellä, taustalla kerrostaloja.
Valencian tieteiden ja taiteiden kaupunki on arkkitehtonisesti niin erikoinen, ettei sitä voi jättää väliin Valenciassa.

Keskustan Plaza de la Virgen -aukion vieressä sijaitsee kaksi rakennusta: Valencian katedraali sekä Basilica de Virgen de Los Desamparados -kirkko. Muita suosittuja nähtävyyksiä ovat kauppahallit Ruzafassa, Cabanyalissa ja ydinkeskustassa.

Valencian rannoista tunnetuimmat ovat El Cabanyalin ja Pataconan rannat, jotka sijaitsevat vierekkäin. Rantaviivaa näillä on yhteensä nelisen kilometriä, ja paikan auringossa löytää varmasti myös matkailusesongin keskellä. Rannalle pääsee helposti keskustasta parissakymmenessä minuutissa julkisilla kulkuvälineillä.

Valencian yöelämä keskittyy Ruzafan trendialueeseen sekä osittain vanhaankaupunkiin kuuluvaan El Carmeniin. Ruzafa ja sen baarit on myös nuoremman väen bilepaikka.

Erityisen suosittu tällä hetkellä matkaajien keskuudessa on Cabanyalin alue. Se on vanha satamatyöläisten alue, jonka värikäs arkkitehtuuri 1900-luvun alusta parikerroksisine taloineen on ehdottomasti vierailun arvoinen. Kaupunginosasta löytyy kahviloita ja ravintoloita moneen makuun.

Jarkko on pitkän linjan freelancer-toimittaja. Espanjalaiseen elämäntapaan hän ihastui aikanaan työmatkalla Madridissa.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Espanjan parhaat kohteet

Oletko samaa mieltä? Tuhannet suomalaiset vastasivat: nämä Espanjan kohteet kiinnostavat eniten

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Mallorcan parhaat rannat

Näin löydät Mallorcan parhaat rannat – 10 suositusta

Cap de Formentorin majakka

Mallorcan upeimmalle maisemapaikalle johtaa hengästyttävä tie – kesällä voimassa tiukat rajoitukset

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja