Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Espanja

Salamanca, espanjalaisen sivistyksen kehto

Elina Venttola Päivitetty: 18.09.2019
Salamanca on vanha espanjalainen yliopistokaupunki, joka tunnetaan upeasta arkkitehtuuristaan.

Löydä palaa aitoa Espanjaa

Salamanca sijaitsee Länsi-Espanjassa Castilla y Leonin maakunnassa lähellä Portugalin rajaa. Tormes-joen varrelle rakennettu Salamanca on keskisuuri kaupunki, jossa on viehättävän pikkukaupunkimainen tunnelma. Illan hämärtyessä kullanhohtoisina hehkuvien kivitalojensa ansiosta Salamanca on saanut lempinimen La Dorada, kultainen kaupunki.

Kansainvälisyydestään huolimatta Salamanca on aidon espanjalainen kaupunki, jonka ilmettä turismi ei ole muuttanut. Salamancassa on vilkas kahvila- ja tapaskulttuuri – ystäviä tavataan kaupungin monissa kuppiloissa lasillisen äärellä. Espanjalaiseen tyyliin myös Salamancassa lounas on päivän tärkein ateria, jonka ääressä saatetaan viihtyä tuntikaupalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Salamancan ihanteellinen sijainti takaa nopean yhteyden Madridin sykkeeseen. Junalla pääsee kätevästi myös Portugalin puolelle.

Salamancan asukkaista viidesosa on opiskelijoita. Se on myös hyvä kaupunki opiskella espanjaa.

Opiskelijoita ja fiestoja

Salamancan väestöstä noin viidesosa on opiskelijoita, ja se näkyy kaupungin nuorekkaassa ilmapiirissä. Yliopisto-opiskelijoiden lisäksi Salamanca houkuttelee runsaasti kaikenikäisiä kielikoululaisia. Kaupunki on yksi Espanjan suosituimmista kielimatkakohteista, sillä siellä sanotaan puhuttavan kaikkein puhtainta castellanoa eli espanjan kieltä.

Yksi Salamancan merkittävimmistä tapahtumista on syyskuussa juhlittava Virgen de la Vegan fiesta. Kaksiviikkoisen juhlan aikana Salamanca täyttyy markkinoista, kulkueista ja ulkoilmakonserteista. Toinen paikallinen merkkipäivä on pääsiäisenvieton lopettava uskonnollinen El Lunes de Aguas, jonka suora käännös viittaa vesimaanantaihin. Tuolloin salamancalaiset kokoontuvat sankoin joukoin viettämään piknikiä Tormes-joen varrelle.

Unesco-keskusta hurmaa

Salamancan historiallinen vanhakaupunki julistettiin Unescon maailmanperintökohteeksi jo vuonna 1988. Kaupungin keskustasta löytyy merkittävä kokoelma monumentteja, joiden tyylilajit vaihtelevat roomalaisesta goottilaiseen ja maurilaistyylistä renessanssiin ja barokkiin.

Salamancassa näkyy vahvasti Churriguera-tyyli, joka vaikutti muun muassa Latinalaisen Amerikan maissa 1700-luvulla. Churriguera-tyylin nimi tuli erään katalonialaisten arkkitehtien ja veistäjien suvun mukaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tärkein osa Salamancan kaupunkia on kuitenkin vuonna 1218 perustettu yliopisto, jota pidettiin koko Euroopan parhaana vain 30 vuoden toiminnan jälkeen. Salamancan yliopisto nousi nopeasti Bolognan, Pariisin ja Oxfordin kaltaisten huippuyliopistojen joukkoon, ja se muodostui koko Espanjan sivistyksen kehdoksi.

Hyvä tietää Salamancasta

Salamanca on historiasta, kulttuurista ja arkkitehtuurista kiinnostuneen matkailijan valinta. Vilkkaassa opiskelijakaupungissa on myös vauhdikas yöelämä, joka vetää puoleensa nuoria. Lukuisten kielikoulujensa ansiosta Salamanca on hyvä kohde kielimatkailijalle.

Salamancassa vallitsee mannermainen ilmasto, joka tarjoaa lämpimiä kesäpäiviä ja viileän talven. Talviöinä lämpömittari kääntyykin helposti pakkasen puolelle. Salamancan matkailusesongin huippuja ovat pääsiäisen sekä syyskuisen fiestan lisäksi kesäkuukaudet. Paras aika matkustaa kaupunkiin on keväällä, alkukesällä tai syksyllä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SALAMANCASSA

Salamancaan on helpointa matkustaa Madridin kautta.

Lennot Madridin kautta

Suomesta ei ole suoria lentoja Salamancaan. Helpointa on lentää Helsingistä Madridiin, josta matkaa voi jatkaa edelleen Salamancaan. Kaupunki sijaitsee reilun kahden tunnin juna- tai bussimatkan päässä Madridista. Edestakaiset lennot Helsingistä Madridiin maksavat parhaimmillaan hieman päälle 100 euroa.

>> Etsi lennot!

Majoitusta laidasta laitaan

Salamancassa on tarjolla kaiken hintaista majoitusta yksinkertaisista hostelleista luksushotelleihin. Kaupungin opiskelijamäärän ja nuorekkuuden ansiosta Salamancasta löytyy lukuisia hostelleja ja majataloja budjettimatkailijoille, mutta myös korkealaatuisia vaihtoehtoja vaativimmille matkailijoille.

Pääsiäisen sekä syyskuisen Virgen de la Vega –fiestan aikaan majoitus tulee varata hyvissä ajoin etukäteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näe kaupunki kävellen

Salamancan keskustassa on helpointa liikkua jalkaisin. Mukavilla kengillä ja hyvällä kartalla varustautunut matkailija saa kaupungista eniten irti jalkapatikassa.

Salamancassa on toimiva paikallisbussiverkosto, ja tarvittaessa matkailija voi turvautua myös kohtuuhintaisiin takseihin. Historiallisessa keskustassa kiertää myös turisteille suunnattu kiertoajelujuna. Auton vuokraaminen puolestaan mahdollistaa lähialueiden tutkimisen.

SALAMANCAN NÄHTÄVYYDET

Hehkuvan auringonvalonsa ja vaaleiden rakennustensa ansiosta Salamanca on saanut lempinimen La Dorada, kultainen kaupunki.

Salamancan yliopisto

Salamancan ehdottomiin vierailukohteisiin kuuluu kaupungin historiallinen yliopisto, joka on koko Espanjan vanhin. Erityisen upea yksityiskohta yliopiston kampuksella on vuodelta 1534 peräisin oleva sisääntuloportti, jossa on taidokkaita veistoksia. Vierailija pääsee kurkistamaan myös yliopiston vanhoihin luokkahuoneisiin.

Plaza Mayor on kaupungin sydän

Salamancan keskusaukiota Plaza Mayoria pidetään yleisesti yhtenä Espanjan kauneimmista aukioista. 1700-luvulla rakennettu barokkityylinen aukio majesteettisine rakennuksineen suorastaan kutsuu istahtamaan alas kahvikupposen kanssa ja seuraamaan kaupungin hulinaa. Plaza Mayor kannattaa nähdä myös iltavalaistuksessaan – pimeän tultua aukio näyttäytyy sadunomaisena.

Historialliset katedraalit

Salamancan kaksi katedraalia sijaitsevat vieri vieressä Plaza de Anayalla. Vanhemman katedraalin, Catedral Viejan, rakennus aloitettiin vuonna 1120. Katedraali tunnetaan upeasta 1400-luvun alttaritaulustaan, joka edustaa koko Espanjan merkittävintä renessanssityylistä alttaritaidetta.

Toista katedraalia kutsutaan yleisesti nimellä Catedral Nueva, uusi katedraali. Historiallisen kirkon rakennustyöt aloitettiin kuitenkin jo vuonna 1513. Kaksisataa vuotta kestäneen rakennusurakan aikana katedraalin ilmeeseen on ehtinyt tulla vaikutteita useilta eri aikakausilta goottilaistyylistä rokokoohon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Katedraalien yhteydestä löytyy myös näköalatornina toimiva Puerta de la Torre.

Simpukkatalo on kaupungin maamerkki

Yksi Salamancan erikoisimmista rakennuksista on 400 simpukankuorella koristeltu Casa de las Conchas, jossa toimii nykyisin paikallinen kirjasto. Vuonna 1483 rakennettu Simpukkatalo on Salamancan maamerkki ja yksi kaupungin valokuvatuimmista rakennuksista.

SALAMANCAN PARHAAT

Vanhasta, Unesco-suojellusta keskustastaan huolimatta Salamanca on nuorekas kohde.

Salamancan parhaat elämykset

  1. Seuraa salamancalaista elämänmenoa Plaza Mayorilla.
  2. Näe kaupungin kauniit katedraalit.
  3. Tutustu Salamancan historialliseen yliopistoon.
  4. Yhdistä espanjan opinnot lomaasi Salamancassa.
  5. Istu kahviloissa ja tapasbaareissa – niitä Salamancassa riittää.

Lisätietoa

Espanjan viralliset matkailusivut

Teksti: Maria Hietala, Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock