Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Espanja

Matkaopas: Teneriffa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.01.2024
Monipuolinen Teneriffa on rantojen ja vuorten saari, jossa lämpöä riittää ympäri vuoden.

Teneriffa on talvikauden kestosuosikki

Kanariansaarten suurin saari Teneriffa valloittaa rannoillaan ja dramaattisilla luontokohteillaan. Espanjalle kuuluva saari on talvikaudella valmismatkojen kestosuosikkeja.

Vajaan miljoonan asukkaan Teneriffa sijaitsee Atlantin valtamerellä Afrikan mantereen luoteislaidalla. Vaikka saari on osa Eurooppaa, on se maantieteellisesti Afrikan puolella, mikä selittää lämpimän ilmaston.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turismilla on Teneriffalla pitkä historia: varakkaat englantilaiset matkustivat Puerto de la Cruzin kaupunkiin jo 1800-luvun alussa.

Teneriffan tunnusmerkki on tulivuori Teide, joka on koko Espanjan korkein huippu 3 718 metrin korkeudellaan. Teide jakaa Teneriffan kahtia kuivaan eteläosaan ja vehreään pohjoisosaan. Saaren molemmat puolet ovat omalla tavallaan kauniita – jokainen voi päättää itse, kummasta pitää enemmän.

Vilkkain turismi on keskittynyt erityisesti saaren eteläosaan Playa de las Americasiin, Los Cristianosiin ja Adejen rannikon lomakohteisiin. Teneriffan perinteisin lomakohde on Puerto de la Cruz, saaren pohjoisosassa sijaitseva kaupunki.

ShutterstockTeneriffan kohdeopas
Rannat ja vuoristot määrittävät Teneriffan maisemia.

Ympärivuotisen auringon ansiosta Teneriffa tunnetaan erityisesti rantalomakohteena. Saari on kuitenkin kasvattanut suosiotaan myös paikkana, jonne lähdetään liikkumaan ja harrastamaan. Omatoimimatkailijat kiertävät saarta autolla ja saattavat jopa majoittua asuntoautossa.

Patikointi, pyöräily ja surffaus ovat suosittuja lajeja Teneriffalla. Golfareille saarella on useita täysmittaisia ja hyväkuntoisia kenttiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teneriffan ilmasto

Teneriffaa kutsutaan ikuisen kevään saareksi, sillä vuoden kierrossa ei esiinny kovin merkittäviä lämpötilanvaihteluja. Koko vuoden keskilämpötila saarella on noin 22 astetta.

Sääolosuhteet voivat vaihdella runsaasti riippuen siitä, millä puolella saarta ja missä korkeudessa liikutaan. Saman päivän aikana on mahdollista ihmetellä sadetta vuoristossa ja nauttia pilvettömästä taivaasta rannalla.

Saaren eteläosassa ilmasto on lämpimämpi kuin saaren pohjoisosassa. Teneriffan pohjoispuolella myös sataa enemmän, joten luonto on siellä eteläosia vehreämpää. Korkealla vuoristossa ilma on viileämpää kuin rannikolla.

ShutterstockTeneriffan ilmasto
Teneriffan pohjoisosassa luonto on kuivaa etelää vihreämpää.

Kuumimpia kuukausia Teneriffalla ovat heinä-, elo- ja syyskuu, jolloin päivälämpötilat kipuavat usein 30 asteeseen. Keskitalvella lämpötilat putoavat alle 20 asteeseen ja myös sateet keskittyvät marras-helmikuulle. Talvikaudella lomailevien kannattaa varata iltoja varten lämmintä vaatetta.

Suomesta Teneriffalle matkustetaan perinteisesti lokakuusta huhtikuuhun, mutta saarella riittää turisteja vuoden ympäri.

Kanariansaarilla lomalle saattaa osua paikallinen hieman ikävä sääilmiö calima. Tällä tarkoitetaan Afrikan mantereelta puhaltavaa tuulta, joka tuo mukanaan hiekkaa ja tomua värjäten ilman sameaksi.

Teneriffan hintataso

Yleinen hintataso on Teneriffalla edullisempi kuin Suomessa. Halvemmat hinnat näkyvät esimerkiksi ravintolassa, ruokakaupassa, taksissa, yöelämässä ja kauneudenhoitopalveluissa. Ostoksista esimerkiksi kosmetiikka, hajuvedet, alkoholijuomat ja elektroniikka ovat kotimaata edullisempia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teneriffalla on hyvät ostosmahdollisuudet. Pääkaupunki Santa Cruzissa on ostoskeskuksia ja kauppakatuja sekä Espanjan suurimman tavarataloketjun El Corte Inglésin toimipiste.

ShutterstockTeneriffan hintataso
Teneriffan pääkaupungissa Santa Cruzissa eletään tavallista kanarialaista arkea.

Nykyään Etelä-Teneriffan lomakohteiden ostostarjonta pärjää jo hyvin pohjoisen kaupungeille. Parhaita ostoskeskuksia ovat muun muassa Siam Mall, Safari sekä Parque Santiago 6. Niistä löytyy sekä ketjuliikkeitä että luksusbrändejä.

Talvisesongin aikaan hotellimajoituksen hinnat nousevat Teneriffalla selvästi. Yksinkertaistenkin hotellien hinnat alkavat noin sadasta eurosta yötä kohden.

Teneriffalla on muun Espanjan tapaan käytössä tuttu euro. Korttimaksu käy lähes kaikkialla pienimpiä kioskeja ja kojuja lukuun ottamatta.

Kanariansaarilla on tapana jättää tippiä esimerkiksi tarjoilijoille, hotellisiivoojille ja taksikuskeille. Ravintolassa sopiva summa on esimerkiksi kymmenen prosenttia laskun loppusummasta, jos koet saaneesi hyvää palvelua. Taksissa ja baaritiskillä loppusumman voi pyöristää ylöspäin. Tippi on aina parasta antaa käteisenä.

Tapakulttuuri ja turvallisuus Teneriffalla

Suomalainen ei koe Kanariansaarilla suuria kulttuurishokkeja – ei myöskään Teneriffalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Espanjalaiseen tapaan paikalliset ovat Teneriffalla yleensä puheliaita ja ulospäinsuuntautuneita, ja ystäviä ja tuttavia tervehditään antamalla poskisuudelmat molemmille poskille.

Perhe on espanjalaisille kaikki kaikessa, ja lapsiin suhtaudutaan mutkattomasti ja lämpimästi. Perheen pienimpien kanssa voi hyvin mennä lähes minne vain. Teneriffalla paikallisia näkyy lapsineen ravintolassa tai leikkipuistoissa vielä myöhään illalla.

Teneriffalla useimmat paikalliset kuuluvat roomalaiskatoliseen kirkkoon, mutta uskonto ei juuri vaikuta tavallisen matkailijan lomailuun. Kirkoissa vieraillessa kannattaa pukeutua asiallisesti ja välttää liian paljastavia vaatteita.

ShutterstockTeneriffan tapakulttuuri
Paikallinen kulttuuri näkyy sitä selkeämmin, mitä pienemmällä ja syrjäisemmällä paikkakunnalla ollaan.

Teneriffaa voidaan pitää turvallisena matkakohteena. Normaalia varovaisuutta tulee noudattaa ruuhkaisissa paikoissa, yöelämässä ja liikenteessä. Teneriffan vuoristotiet voivat olla kokemattomalle kuskille kuumottavia.

Teneriffan vuosikalenteria määrittää vahvasti helmi–maaliskuun aikana vietettävät karnevaalit. Paikalliset osallistuvat juhlintaan ikään katsomatta, kun paraatit, tivolit ja värikkäät katujuhlat täyttävät saaren. Karnevaaleihin kuuluvat näyttävät asut ja koristeet.

Teneriffalla on mahdollista lomailla esteettömästi erityisesti rantakohteissa. Pyörätuolia käyttävät voivat tilata sille soveltuvan taksin. Osassa busseista voi matkustaa pyörätuolin kanssa. Saarella on myös hotelleja, jotka ovat erikoistuneet liikuntarajoitteisten matkailijoiden palvelemiseen.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ei tarvitse tuntea oloaan epämukavaksi Teneriffalla. Saari ei ole samanlainen LGBTQIA+ -yhteisön kokoontumispaikka kuin esimerkiksi naapurisaari Gran Canarian Maspalomas, mutta samaa sukupuolta olevia pariskuntiin suhtaudutaan luontevasti ainakin kaupungeissa ja lomakohteissa.

Lennot ja pakettimatkat Teneriffalle

Teneriffalle on hyvät yhteydet Suomesta. Tyypillisintä saarelle on matkustaa pakettimatkalla, joka sisältää lennot, majoituksen ja opaspalvelut. Esimerkiksi Aurinkomatkat, Apollomatkat, TUI ja Tjäreborg tekevät matkoja Teneriffalle.

Matkanjärjestäjien lomalentoja Teneriffalle liikennöivät Finnair sekä charter-yhtiöt kuten TUI. Matkatoimistoilta voi ostaa myös pelkät lennot. Norwegianilla on reittilentoja Teneriffalle Helsingistä ja Air Balticilla Tampereelta.

Lennot Teneriffalle maksavat keskimäärin 200–600 euroa. Talvikaudella äkkilähtöjä Teneriffalle on hyvin tarjolla.

ShutterstockÄkkilähdöt Teneriffalle
Äkkilähtöjä löytyy eniten Teneriffan eteläosassa sijaitseviin lomakeskuksiin.

Teneriffalla on kaksi lentokenttää. Näistä vilkkaampi on eteläinen lentoasema Reina Sofía, joka sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Playa de las Americasista. Teneriffan pohjoinen lentoasema Los Rodeos sijaitsee saaren koillisosassa.

Taksi Reina Sofían lentokentältä etelän lomakeskuksiin maksaa noin 25 euroa. Lentoasemalta on myös sujuvat bussiyhteydet etelään ja pohjoiseen.

Majoitus Teneriffalla

Teneriffan lomakohteet ovat täynnä hotelleja. Tarjolla on kaikkea luksusresorteista huoneistohotelleihin, golfhotelleihin ja reppureissaajille suunnattuihin hostelleihin. Lapsiperheille löytyy mukavia perhehotelleja, jotka tarjoavat ohjattuja aktiviteetteja lapsille.

Saarella on myös tyylikkäitä boutique-hotelleja, perinteistä kanarialaismajoitusta sekä vain aikuisille tarkoitettuja hotelleja. Perheille ja isommille seurueille sopii myös huvilan vuokraus.

Monet hotelleista sijaitsevat rannan tuntumassa tai lomakohteiden keskustoissa. Toisaalta viime vuosina trendiksi ovat nousseet myös hieman syrjemmässä tai kokonaan luonnon keskellä sijaitsevat laatumajoitukset.

ShutterstockTeneriffan hotellit
Teneriffan hotelleissa on usein näyttävät allasalueet.

Hotellien hinnat riippuvat sesongista ja majapaikan tasosta. Korkeimmillaan hinnat ovat koulujen loma-aikoina sekä talvikaudella, kun lähes koko muu Eurooppa värjöttelee sateissa tai pakkasissa.

Keskitasoisten hotellien hinnat alkavat vajaasta sadasta eurosta yötä kohden. Tasokkaiden hotellien hintahaitari lähtee noin 200 eurosta ylöspäin, ja todellisesta luksuksesta on varauduttava maksamaan useampia satoja euroja yöltä.

Lue myös: Teneriffan kiinnostavimmat hotellit – vinkit vuodelle 2023

Liikkuminen Teneriffalla

Bussi on hyvä vaihtoehto Teneriffalla liikkumiseen, sillä reittiverkosto kattaa koko saaren. Linja-autot hoitavat myös kaupunkien sisäistä paikallisliikennettä suurimmissa keskuksissa.

Bussilipun voi maksaa käteisellä, lähimaksulla tai älypuhelimella. Bonobus-kortilla bussilipuista saa tuntuvia alennuksia. Lisätietoa hinnoista ja reiteistä saa bussiliikennettä operoivan Titsan verkkosivuilta.

Auton vuokraaminen on Teneriffalla suosittua, sillä parhaan käsityksen saaren monipuolisuudesta saa omalla menopelillä. Saarella on runsaasti vuokra-autoja välittäviä firmoja, joiden hinnat alkavat noin 20 eurosta vuorokautta kohti. Auton voi vuokrata myös etukäteen Suomesta käsin matkatoimiston tai varaussivuston kautta.

ShutterstockAutonvuokraus Teneriffalla
Autonvuokraus tuo matkailijalle ainutlaatuisen vapauden Teneriffalla.

Muutamien viime vuosien aikana Teneriffalla on alkanut esiintyä arkipäivien iltapäiväruuhkia, jotka hidastavat liikennettä ja lamauttavat sen välillä kokonaan. Asukasluvun ja matkailijamäärien kasvaessa etelän ja pohjoisen välillä kulkeva valtatie TF-1 ei ruuhkatuntien aikana tunnu enää riittävän kaikille sitä pitkin liikkuville autoille.

Lomakohteissa on runsaasti takseja, mutta ruuhka-aikoina menopeliä voi joutua odottelemaan suosituimmissa keskittymissä. Taksit ovat Suomen hintatasoon verrattuna suhteellisen edullisia, ja kaikki viralliset taksit käyttävät mittareita.

Teneriffalla ei toimi Uberin kaltaisia sovelluksella tilattavia kyytipalveluja.

Teneriffan ja muiden Kanariansaarten välillä on säännöllisiä lauttayhteyksiä, joita liikennöivät Fred Olsen, Naviera Armas ja Trasmediterranea. Saarelta toiselle pääsee myös lentäen.

Ravintolat ja ruoka Teneriffalla

Teneriffan suosio matkakohteena takaa sen, että kansainväliset keittiöt ympäri maailmaa ovat edustettuina saarella. Espanjalaisen ruoan ja kanarialaisten erikoisuuksien lisäksi saarella on paljon esimerkiksi aasialaisia ja italialaisia ravintoloita.

Kanarialaisissa ravintoloissa syödään runsaasti tuoretta kalaa sekä liharuokia. Lisukkeena on usein kanarianperunoita eli ryppyperunoita, jotka tarjoillaan mojo-kastikkeiden kera.

ShutterstockKanarialainen keittiö
Kanarianperunat ovat monille suomalaisille tuttu herkku.

Ravintoloiden hintataso on Teneriffalla edullisempi kuin Suomessa. Erityisesti alkoholijuomat ovat kotimaahan verrattuna halpoja. Teneriffalla on nykyään myös paljon trendikkäitä ravintoloita sekä Michelin-ravintoloita, joiden hintataso on enemmän linjassa Suomen kanssa.

Suosituimmat ravintolat vaativat Teneriffalla pöytävarauksen, jonka voi tehdä itse tai pyytää apua hotellin vastaanotosta.

Lomakeskuksissa monet ravintolat ovat avoinna koko päivän. Pienemmissä kylissä ja hienommissa ravintoloissa lounaan ja illallistarjoilun välillä on usein tauko.

ShutterstockTeneriffan parhaat ravintolat
Illallista syödään Teneriffalla myöhään, usein vasta iltayhdeksän aikaan.

Erilaiset ruokavaliot on huomioitu parhaiten isommissa kaupungeissa sekä turistien suosimissa lomakohteissa, joissa on niille eniten kysyntää. Teneriffalla on jonkin verran kasvis- ja vegaaniravintoloita. Pienemmissä kylissä ja perinteisissä ravintoloissa vaihtoehtoja voi edelleen olla kasvissyöjille niukasti.

Lue myös: Tällainen on Teneriffan ruokakulttuuri – lue 15 faktaa

Teneriffan nähtävyydet

Monet Teneriffan parhaista nähtävyyksistä ovat luontokohteita. Useimmat matkailijat tekevät loman aikana retken Teiden tulivuorelle ja sitä ympäröivään kansallispuistoon, mutta saarella on monia muitakin vähemmän tunnettuja luonnonpaikkoja.

Saarella kannattaa tutustua myös viehättäviin pikkukyliin, joissa näkyy perinteinen arkkitehtuuri. Lapsiperheille suunnatuista teemapuistoista suosituin on vesipuisto Siam Park.

ShutterstockTeneriffan nähtävyydet
Teiden tulivuori houkuttelee matkailijoita kaikkina vuodenaikoina.

Teneriffan suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluvat esimerkiksi:

1. Teiden tulivuori ja kansallispuisto
2. Playa de las Teresitasin ranta
3. Mascan vuoristokylä
4. Vesipuisto Siam Park
5. La Lagunan historiallinen kaupunki
6. Los Gigantesin kalliot
7. Auditorio de Tenerife
8. Lohikäärmepuu El Drago
9. Casa de los Balcones
10. Anagan luonnonpuisto

Lue lisää: Teneriffan parhaat nähtävyydet – 22 kohdetta

Teneriffan matkakohteet

Sopivan matkakohteen valinta Teneriffalla ei välttämättä ole helppoa, jos on lähdössä saarelle ensimmäistä kertaa. Matkanjärjestäjien valikoimassa on runsaasti erilaisia rantakohteita, joiden eroavaisuuksia voi olla hankala hahmottaa.

Lue alta lyhyet kuvaukset saaren suosituimmista tukikohdista matkailijoille.

  • Santa Cruz: Teneriffan pääkaupunki, ostoksia, kaupunkihotelleja, paikallista elämänmenoa.
  • Los Cristianos: Kapeita kujia, yöelämää ja kanarialaista tunnelmaa kaikkien matkailupalvelujen keskellä.
  • Puerto de la Cruz: Perinteinen lomakohde saaren pohjoisosassa, vehreitä maisemia ja tummahiekkaisia rantoja.
  • Playa Fañabe: Viehättävä ja perheystävällinen ympäristö, paljon palveluja ja erinomainen hotellivalikoima.
  • Playa de las Americas: Etelän suurin lomakeskus. Rantoja, ravintoloita, yökerhoja ja ostosmahdollisuuksia.
  • La Caleta: Nopeasti suosiotaan kasvattanut kalastajakylä, jossa on tasokkaita ravintoloita ja hotelleja.
  • Los Gigantes: Jylhien kallioiden reunustama rauhallinen kohde lepolomailijalle.
  • El Medano: Surffaajien suosima rento ja nuorekas pikkukaupunki, jossa on usein tuulista.

>> Lue myös: Teneriffan parhaat rannat 10 vinkkiä

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vinkit Baleaarien saarihyppelylle

Miksi mennä vain Mallorcalle, jos voi käydä myös naapurisaarilla? Näin se onnistuu

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät?

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät? Löytyvät läheltä suomalaisten suosikkikohdetta – katso 5 kauneinta

Espanjan parhaat kohteet

Oletko samaa mieltä? Tuhannet suomalaiset vastasivat: nämä Espanjan kohteet kiinnostavat eniten

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja