Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Teneriffa

Shutterstock
Teneriffa

Teneriffa - lomasaarten kuningas

Teneriffa sopii koko perheen lomakohteeksi. Saaren kaunis luonto hurmaa myös reippailijat ja ulkoilmaihmiset. Lue Rantapallon kohdeopas ja suunnittele oma lomasi!
Päivitetty: 07.03.2023

Teneriffa on pysynyt suomalaisten supersuosikkina jo vuosikymmenten ajan

Kanariansaarten suurin saari Teneriffa valloittaa upeilla rannoillaan ja monipuolisilla luontokohteillaan, jotka tarjoavat ikimuistoisia elämyksiä. Espanjalle kuuluvat Kanariansaaret ovat jo pitkään kuuluneet valmismatkojen kestosuosikkeihin.

Teneriffa sijaitsee Atlantin valtamerellä Afrikan luoteislaidalla. Turismilla on saarella pitkä historia: rikkaat englantilaiset matkustivat Puerto de la Cruzin kaupunkiin jo 1800-luvun alussa.

Teneriffan tunnusmerkki on tulivuori Teide, joka on koko Espanjan korkein huippu 3 718 metrin korkeudellaan. Teide jakaa Teneriffan kahtia kuivaan eteläosaan ja vehreään pohjoisosaan. Saaren molemmat puoliskot ovat omalla tavallaan kauniita – jokainen voi päättää itse, kummasta pitää enemmän.

Teneriffa tunnetaan erityisesti rantalomakohteena ja saarta reunustavat monet viihtyisät hiekkarannat. Rantalomailun lisäksi saari on kuitenkin täynnä myös monipuolisia luontokohteita. Esimerkiksi tulivuori Teiden luonnonpuisto tarjoaa tekemistä luonnonystäville, mutta upeita vaellusmaastoja on myös saaren koillis- ja luoteisosissa. Teneriffa on myös tunnettu golfkohde. Perheille matkakohde sopii erinomaisesti harrastusmahdollisuuksiensa ansiosta.

Turismi on keskittynyt saaren eteläosaan Playa de las Americasiin, Los Cristianosiin ja Adejeen. Teneriffan perinteisin lomakohde on Puerto de la Cruz, saaren pohjoisosassa sijaitseva pikkukaupunki.

Lue myös: Luksusloma Teneriffalla – 5 vinkkiä

Teneriffa, Espanja
Teneriffan klassikkomaisemaan kuuluvat rannat ja vuoret.

Ikuisen kevään saari

Teneriffaa kutsutaan ikuisen kevään saareksi, sillä vuoden kierrossa ei esiinny kovin merkittäviä lämpötilanvaihteluja. Koko vuoden keskilämpötila saarella on 22 astetta.

Saaren sääolosuhteet voivat vaihdella runsaasti riippuen siitä, missä korkeudessa liikutaan. Saman päivän aikana onkin mahdollista ihmetellä saarelle tyypillistä vaakatason sadetta vuoristossa ja nautiskella pilvettömästä, kirkkaansinisestä taivaasta rannalla.

Keskimääräisesti lämpimimpiä kuukausia Teneriffalla ovat heinä-, elo- ja syyskuu, jolloin päivälämpötilat ovat noin kipuavat usein 30 asteeseen. Keskitalvella lämpötilat putoavat alle +20 asteeseen ja myös sateet keskittyvät marras-helmikuulle. Talvikaudella lomailevien kannattaa varata iltoja varten myös lämmintä vaatetta.

Saaren eteläosassa ilmasto on hieman lämpimämpi kuin saaren pohjoisosassa. Teneriffan pohjoispuolella myös sataa enemmän ja luonto on siellä eteläosia vehreämpää. Korkealla vuoristossa ilma on viileämpää kuin rannikolla.

Suomesta Teneriffalle matkustetaan perinteisesti talvikuukausina, mutta saarella riittää turisteja vuoden ympäri.

Rantalomaa, golfia ja autoilua

Vulkaanisen maaston tarjoamien mäntymetsien ja laavakenttien lisäksi Teneriffalta löytyy myös perinteisiä rantalomailijan arvostamia maisemia: palmujen reunustamia hiekkarantoja ja rantabulevardeja. Teneriffa onkin tunnettu erityisesti rantakohteena.

Teneriffa on hyvä lomakohde golfareille. Ympäri vuoden noin +20 asteessa pysyttelevät lämpötilat ja lukuisat täysmittaiset ja hyväkuntoiset golfkentät tekevät saaresta mainion golfkohteen. Liikunnalliset lomailijat viihtyvät myös rantalentopallon tai syvänmerenkalastuksen parissa.

Teneriffa sopii hyvin automatkailuun ja liikenne on varsin rauhallista. Esimerkiksi tulivuori Teiden maisemiin ja laavakenttiin kannattaa tutustua vuokra-autolla.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN TENERIFFALLA

Ranta Teneriffalla
Santa Cruz de Tenerifellä sijaitseva Las Teresitasin rannan hiekka on tuotu Saharan autiomaasta.

Lennot ja pakettimatkat Teneriffalle

Teneriffalle on hyvät yhteydet Suomesta. Lukuisat suomalaiset matkanjärjestäjät tekevät saarelle pakettimatkoja, ja myös äkkilähtöjä Teneriffalle on hyvin tarjolla.

>>Vertaa matkat Teneriffalle

Matkanjärjestäjiltä voi tiedustella myös pelkkiä lentoja. Lisäksi Norwegianilla on reittilentoja Teneriffalle Helsingistä ja Oulusta. Lennot Teneriffalle maksavat keskimäärin 200–500 euroa.

Teneriffalla on kaksi lentokenttää. Näistä vilkkaampi on Teneriffan eteläinen lentoasema eli Reina Sofía, joka sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Playa de las Americasista. Teneriffan pohjoinen lentoasema, Los Rodeos, sijaitsee saaren koillisosassa.

Majoitusvaihtoehdot eivät lopu kesken

Teneriffan lomakohteet ovat täynnä hotelleja, joten majoitusvalikoima on kattava. Tarjolla on kaikkea luksusresorteista huoneistohotelleihin, golfhotelleihin ja hostelleihin. Monet hotelleista sijaitsevat rannan tuntumassa tai lomakohteiden keskustoissa. Lapsiperheille löytyy runsaasti mukavia perhehotelleja, jotka tarjoavat ohjattuja aktiviteetteja kaikenikäisille.

Hotellien hinnat riippuvat halutusta tasosta. Hyvä- tai keskitasoisen hotellihuoneen saa Teneriffalta 30–80 eurolla yötä kohden. Korkeatasoisten hotellihuoneiden hinnat liikkuvat sadasta eurosta ylöspäin.

Saarella on myös tyylikkäitä boutique-hotelleja, perinteistä kanarialaismajoitusta sekä vain aikuisille tarkoitettuja hotelleja. Perheille ja isommille seurueille sopii myös huvilan vuokraus.

>> Lue myös: Älä ohita näitä! Teneriffan kiinnostavimmat hotellit – 10 vinkkiä

Liiku kätevästi ympäri saarta

Linja-autoliikenteen reittiverkosto kattaa koko saaren, joten bussi on hyvä vaihtoehto Teneriffalla liikkumiseen. Linja-autot hoitavat myös kaupunkien sisäistä paikallisliikennettä suurimmissa keskuksissa. Bonobus-kortilla bussilla matkustamisesta saa tuntuvia alennuksia. Lisätietoa hinnoista ja reiteistä saa linja-autoliikennettä operoivan Titsan verkkosivuilta.

Teneriffalla voi liikkua helposti myös vuokra-autolla. Erityisesti Teide on suosittu automatkakohde, sillä matkalla luonnonpuistoon näkee runsaasti upeita maisemia. Saarella on monia vuokra-autoja välittäviä firmoja ja auton voi vuokrata myös etukäteen Suomesta käsin matkatoimiston tai varaussivuston kautta.

Lomakohteissa taksin löytäminen ei ole koskaan hankalaa. Taksit ovat Suomen hintatasoon verrattuna suhteellisen edullisia, ja kaikki viralliset taksit käyttävät mittareita.

Teneriffan ja muiden Kanariansaarten välillä on säännöllisiä lautta- ja veneyhteyksiä. Saarelta toiselle pääsee myös edullisesti lentäen.

TENERIFFAN MATKAKOHTEET

Teneriffa, Espanja
Garachicon kylässä on komea näköalapaikka.

Perinteikäs Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz oli Kanariansaarten ensimmäinen todellinen rantalomakohde, jonne rikkaat englantilaiset matkustivat jo 1800-luvun alussa. Historia näkyy perinteisissä luksushotelleissa, jotka sijaitsevat palmujen reunustamalla rantakadulla tänäkin päivänä.

Puerto de la Cruzissa voi vierailla esimerkiksi 1700-luvun lopulla perustetussa kasvitieteellisessä puutarhassa, kierrellä satamaa ja Plaza del Charcoa ympäröivissä idyllisissä kortteleissa ja uida esimerkiksi pienellä Playa Jardin laavarannalla tai lido-uimalassa.

Tässä satamakaupungissa matkailijoita ihastuttaa erityisesti aito kanarialaisuus ja kylätunnelma, jonka voi Puerto de la Cruzissa tavoittaa etelän rantakohteita paremmin. Puerto de la Cruz on huomattavasti rauhallisempi, ja kohde onkin eläkeläisten ja perheiden suosiossa.

Puerto de la Cruzissa sijaitsee myös Teneriffan tunnetuin eläinpuisto Loro Parque.

Aurinkovarma Playa de las Americas

Playa de la Americas on Etelä-Teneriffan suurin lomakeskus josta löytyvät kaikki hyvän rantaloman ainekset: upeita hiekkarantoja, aurinkoa, ravintoloita, baareja sekä monipuoliset ostosmahdollisuudet.

Playa de las Americasin sydän on 12 kilometriä pitkä rantakatu, joka alkaa Los Cristianoksesta ja jatkuu läpi Playa de las Americasin aina Fañaben uudelle hotellialueelle saakka. Rantabulevardin toiselta puolelta löytyy meri uimarantoineen ja toiselta ravintolat, baarit ja kaupat.

Playa de las Americas on Teneriffan aurinkovarmin kohde josta löytyvät monen mielestä myös saaren parhaat uimarannat.

Los Cristianos – Americasin perinteisempi naapuri

Playa de las American kanssa yhteen kasvanut Los Cristianos on yhtä vilkas kuin naapurinsa, mutta tunnelma on kanarialaisempi. Myös hinnat ovat hieman edullisempia.

Los Cristianosin kapeilla kaduilla on paljon pikkuputiikkeja, jotka viettävät espanjalaiseen tapaan siestaa ja sulkevat ovensa iltapäivällä. Myös täällä on paljon ravintoloita ja hotelleja, ja aluetta reunustavat uimarannat.

Los Cristianosissa rannan kupeessa sijaitsee yöelämän ja ravintoloiden keskittymä San Telmo, jossa paikalliset käyvät juhlimassa. San Telmossa on monia hyviä ruokaravintoloita ja baareja.

Costa Adeje on uutta turistialuetta

Teneriffan tyylikkäimmät ja nykyaikaisimmat hotellit ja palvelut löytyvät Costa Adejen ja Fañaben alueelta. Luksushotellit, merkkiputiikit ja hyvin hoidetut rannat kertovat turismin uudesta aallosta.

Päivällä Fañaben rannoilta voi vaikka kävellä Playa de las Americasiin, mutta illalla kannattaa suosia bussia tai taksia. Kohteen toisella puolella sijaitsee kalastajakylä La Caleta, jonne voi niin ikään kävellä.

Los Gigantes on rauhallinen lomakohde

Los Gigantes on noin puolen tunnin ajomatkan päässä Playa de las Americasista sijaitseva rauhallinen lomakohde, jonne Suomestakin tehdään valmismatkoja. Etelän lomakohteisiin verrattuna tunnelma on huomattavasti uneliaampi.

Los Gigantesin hallitsevin ominaisuus ovat jylhät kalliot, jotka nousevat suoraan merestä. Perinteisiä vaaleahiekkaisia rantoja ei täältä löydy.

Vilkkaasta satamasta lähtee veneretkiä esimerkiksi Mascan kylään. Satamassa on myös muutamia ravintoloita.

Teiden tulivuori ja kansallispuisto

Teneriffan tunnusmerkki on saaren upea tulivuori Teide, joka tarjoaa matkailijoille paljon nähtävää ja koettavaa. Teide on koko Espanjan korkein tulivuori, jolle pääsee hyvällä ilmalla Las Cañadasin kraatterialueelta köysirataa pitkin.

Tulivuori Teiden maisemiin ja laavakenttiin voi tutustua esimerkiksi vuokraamalla auton. Lapsetkin tekevät mielellään tutkimusretkiä oikean tulivuoren luo. Mutkikkailla vuoristoteillä ajaessa kannattaa kuitenkin noudattaa varovaisuutta ja tutustua paikallisiin liikennesääntöihin ennalta.

Teiden kansallispuisto sijaitsee parintuhannen metrin korkeudella Las Cañadasin kraaterin alueella, ja se tarjoaa vaellusmaastoja hyvin erilaisille vaeltajille. Halutessaan tulivuoren huipulla voi vierailla kaapelikärryllä tai vaeltamalla noin 3 700 metrin korkeuteen saakka. Korkeimmalle huipulle nousemiseen tarvitaan lupa, joka pitää hankkia etukäteen.

>> Koe Teneriffan upeimmat maisemat – lue vinkit kolmeen parhaaseen vaelluskohteeseen

Saaren vanhin kaupunki La Laguna

La Lagunan kaupungin historiallinen keskusta kapeine katuineen ja värikkäine rakennuksineen on yksi Teneriffan kenties kiehtovimmista näyistä. Teneriffan vanhin kaupunki La Laguna lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1999.

La Lagunan kapeiden kujien varrella on pieniä kauppoja ja kuppiloita. Yliopistokaupungista löytyy myös vilkasta iltaelämää – jos haluat kokea aidon kanarialaisen yöelämän, suuntaa baarikierrokselle La Lagunaan.

La Lagunaan on helppo tehdä päiväretki esimerkiksi Santa Cruzista tai Puerto de la Cruzista.

Pääkaupunki Santa Cruz

Teneriffan pääkaupunki Santa Cruz ei ole nähtävyyksiä etsivän reissaajan unelmakohde. Monet matkailijat tekevät kuitenkin kaupunkiin päiväretken: Santa Cruzista löytyy isoja ostoskeskuksia suosittuine ketjuliikkeineen sekä Espanjan suurimman tavarataloketjun El Corte Inglesin toimipiste.

Santa Cruzin mielenkiintoisin maamerkki on Auditorio de Tenerife, joka muistuttaa arkkitehtuuriltaan Sydneyn oopperataloa. Santa Cruzissa voi piipahtaa myös katsomassa millaista on paikalliselämä ihan tavallisessa kanarialaisessa kaupungissa.

Santa Cruziin pääsee helposti bussilla tai vuokra-autolla etelän lomakeskuksista. Matka kestää reilun tunnin suuntaansa.

Huikeiden maisemien Masca

Pienestä Mascan vuoristokylästä aukeavat kenties Teneriffan upeimmat maisemat. Suosittuun pikkukylään vievät kiemurtelevat vuoristotiet, jotka saavat kuljettajan pitämään tiukasti ratista kiinni. Perillä kylässä on muutama matkamuistomyymälä sekä ravintola.

Mascasta löytyy suosittu vaellusreitti kylästä alas rantaan, josta voi halutessaan palata lomakohteisiin veneellä. Tietysti reitin voi patikoida myös takaisin ylös, mutta kaksoissuoritus vaatii jo kovempaa kuntoa.

Naapurisaari La Gomera

La Gomeran pikkusaarelle on helppo tehdä päiväretki Teneriffalta joko omatoimisesti tai ohjatusti. Lautat La Gomeralle lähtevät Los Cristianosin satamasta.

Pientä ja luonnonkaunista La Gomeraa hallitsee Garajonayn luonnonpuisto, joka on Unescon maailmanperintökohteiden listalla. Patikointi on yksi La Gomeran suosituimmista aktiviteeteista. Saarella vaelletaan upean luonnon keskellä ja pysähdellään reitin varrelle osuviin viehättäviin kyliin.

Vaikka La Gomeralla vallitsee verkkainen ja perinteinen tunnelma, saarelta löytyvät kaikki nykyaikaiset palvelut. Pääkaupunki San Sebastianissa voi tutustua Kristoffer Kolumbuksen aikaiseen historiaan.

>> Lue myös: Teneriffan piilotetut helmet – 10 uutta ideaa suosikkisaarelle

TENERIFFAN PARHAAT

Teiden tulivuori
Teiden tulivuori ja sen ympärillä oleva luonnonpuisto on Teneriffan upeimpia luontokohteita.

Teneriffan parhaat lomakohteet

 1. Los Cristianos – kapeita kujia ja kanarialaista elämänmenoa kaikkien turistipalvelujen keskellä
 2. Puerto de la Cruz – vehreitä maisemia ja aitoa kanarialaistunnelmaa
 3. Playa Fañabe – viehättävä ympäristö ja Teneriffan parhaat hotellit
 4. Playa de las Americas – etelän suurin turistikeskus yökerhoineen ja ostosmahdollisuuksineen
 5. Los Gigantes – rauhallinen kohde lepolomailijalle

Teneriffan parhaat rannat

 1. Playa de las Teresitas
 2. El Médano
 3. Playa del Duque
 4. Playa Jardín
 5. Playa de las Vistas

>> Lue myös: Nämä ovat Teneriffan viisi parasta rantaa

Teneriffan parhaat retkikohteet

 1. Teide
 2. La Laguna
 3. Siam Park -vesipuisto
 4. Mascan vuoristokylä
 5. Pääkaupunki Santa Cruz

Teneriffan parhaat elämykset

 1. Lähde veneretkelle ja bongaa delfiinejä
 2. Vuokraa auto ja tee saariretki – älä unohda poiketa Teiden maisemissa
 3. Kokeile surffausta – saaren eteläosassa on useampia surffikouluja
 4. Ui tulivuoren muovaamissa uima-altaissa
 5. Vietä hemmottelupäivä Teneriffan kohtuuhintaisissa kylpylöissä

>> Lue myös: Liikuntaloma Teneriffalla – 4 vinkkiä

Teneriffan parhaat aktiviteetit lapsiperheille

 1. Siam Park -vesipuisto
 2. Vaijeriliuku Forestal Park
 3. Delfiini- ja valasristeilyt
 4. Sukellusveneretki
 5. Loro Parque -eläinpuisto

Lisätietoa

Äkkilähdöt Teneriffalle

Turismo de Canarias – Kanariansaarten virallinen matkailutoimisto

Teksti: Jenna Lehkonen, Maria Hietala ja Elina Venttola
Kuvat: Istockphoto, Shutterstock ja Inka Khanji


Lue kommentit (14) Jätä kommentti

 1. Etsin osa-aika asistenttia kotitoimistooni toistaiseksi.

  Osoite toistaiseksi löytymättä.

  MK


 2. Puerto de la grutzi on paras paikka,paikalliset ovat ystävällisiä on aitoa espanjalaista touhua,ei jää koskaan sydämmestä pois.


 3. Olen kohta menossa tennerille


 4. Vuokra autolla ajelimme Teidelle. Pysähdyimme ottamaan valokuvia levennykselle. Sillävälin meidät ryöstettiin!!! Autoon jääneestä kassista vietiin lompakko rahoineen, kortteineen sekä iphone puhelin!!!
  Varoituksena kaikille matkailijoille!!! Auton ovet kiinni ja koko ajan laukku mukana.


 5. Kyllä Amerigas on ihan kiva paikka kun vain
  jaksaa sietää tulivuoren nokea joka
  tunkee joka paikkaan.
  Onhan siellä näkemistä..vieläkös siellä
  ihmisille tyrkytetään lomaosakkeita.
  Hyviä lomia teille jotka matkustavat sinne!
  Peltsi.


 6. Mukava paikka aina marraskuussa, kun täällä kotona kylmenee. Hotellit hyvät ja ruoka maukasta.


 7. no hyvä lomakohde ja lähellä .lentoaika noin 6h.
  ilmasto atlannin merellinen.vanhemmille ihmisille ihanteellinen.
  nähtävää löytyy. olen ollut noin 20 kertaa.


 8. Suunnittelen ensimmäistä matkaa Teneriffalle ensi vuoden alkupuolella helmi-huhti-välillä. Milloin olisi takuulämmintä?


 9. Moi
  Lanzarotella ollaan aiemmin kyllä käyty, tämä Teneriffan Americanos on uusi meille ja innolla odotamme,paljon kehuttu mm.luontoa ja tulivuorta.
  Odotamme mielenkiinnolla,kun lokakuussa -2010 matkustamme.
  Auto/skootteri varmaan on hyvä vuokrata kun menee saarta ristiin rastiin.


 10. MAAILMAN PARAS PAIKKA,,,!!!!!!!!!;;SIELLÄ ON SYDÄMENI::::::SIELLÄ ON KAIKKI………PUERTO DE GRUZISSA……!!!!!!!!!!!


 11. EI parempaa paikkaa,,,kin puerto de gruz,,,,,,,,ilman puertoa…..elämä muuttuu tosi ankeaksi,,,,,,olen ollut siellä kaksikymmentä kertaa,,,,,,ja ..aina vain paremmaksi muuttuu,,,,,,,,musta hiekkanen ranta on upea,,,uusittu,,paseoineen,,,,jossa eräässä ravintolassa siestan akana laadukasta espanjanlaista ruokaa seisovasta pöydästä…….SUOSITTELEN ,,,,JA ,;AUTO ROHKEASIT,,,KÄYTTÖÖN…..NIIN SILLOIN ON NÄHNYT JA KOKENENUT PALJON,,,,,,,,AIVAN EHDOTON ON;…..HOTELLI BAHIA PRINCIPE FELIPE……..SILLÄ RUOKA ,,KUTEN AAMUPALA:::KUULUU HINTAAN,,,,,UPEA PIHA_ALUE,,TAPAS HERKKUINEEN;;;;JA::uimaaltaita,,,,,kaiken ikäsille,,,ym..HYVÄ PAVELU;…AUTO EDULLINEN:::SAMASTA HOTELLISTA AVAIN KÄTEEN SAA SENKIN ;,,,,,,,,JA USKOMATTOMIA RAVINTOLOITA::::CHARGOLLA;;;;;ei;KÄ MONI OLE NIITÄ LÖYTÄNYT………minä pyrin hakemaan aina jotain ,,,jossa saa koko rahan edestä,,,,,,kaiken laisia aistinautintoja,,,,,,,,,,,ESPANJASSA KUTEN TENERIFFALLAKIN:::ILLALLA SYÖMÄÄN LÄHTIESSÄ:::KANNATTAA PUKEUTUA SIISTIMMIN::::::SAA PAREMPAA PALVELUA!!!!!!!!……..OLEN VIETTÄNYT JOULUAATOSTA LOPPIAISEEN VIIMEIKS,,,2008,,,,,,JA VOIN SANOA:ETTEN KAIVANNUT YHTÄÄN SUOMEEN,,,,,,UPEAA ohjelmaa pikin Katuja……PAIKALLISTEN KANSSA SEURAAMASSA,,,,,,,,VÄLITTÖMYYTTÄ,,,ILOISUUTTA,,,paratiisimaista LUONTOA,,,,,,,ja ilmasto niin vaihtelevan´´´IHANA,,,,,jos voisin istuisin siellä nytkin kesällä,,,,,,,,puerto de lgrutzissa……ja mitä sieltä ei löydy tai saa::::::::ei tarvikaan………tietty biletysikäset;;;;;voisin suunnata amercasiin;;;;;;saaren etelä osaan,,,,,,,joten boleroa netistä kuunellen;;;;;;;;haaveilen seuraavasta matkasta puertoon;;;;;;;sinne on sydämeni jäänyt………………………..


 12. Olen ollut kaksi kertaa puerto de la cruz:issa lasten lasten kanssa kovasti olemme tykänneet paikasta.Teidellä olimme kerran toisella matka jäi 1200 metrin korkeuteen lumesta johtuen, lunta oli 20 cm yritettiin toisenakin päivänä ,mutta sama tulos


 13. teneriffa-puerto de la cruz vietetty monta joulua ja muuta lomaa paikka vihreä ja vehmas ja on paikallisia asukkaita.olimme viimeksi edellis talvena tammikuussa ja lämmintä oli ja siellä on tosi siistiä esin kadut ja puistot ihana kierrellä ja katsoa kaunista kaupunkia


 14. Artikkeli oli oikein hyvä, mutta kartta olisi voinut olla tarkempi ja suurempi.


 15. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.