Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Espanja

Historiallinen Cuenca on sympaattinen pikkukaupunki

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 05.02.2015
Espanjan Cuenca on monelle vielä tuntematon kaupunki, mutta ehdottomasti vierailun arvoinen.

Historian havinaa

Vain hevoset puuttuvat. Siltä tuntuu astellessa Cuencan katuja – kuin astuisi viisisataa vuotta ajassa taaksepäin.

Cuenca sijaitsee Espanjan keskiosassa noin Madridin ja Valencian puolivälissä Castilla-de-Manchan maakunnassa. Reilun 50 000 asukkaan kaupunki on pieni ja helposti hahmotettavissa. Alhaalla laaksossa levittäytyy Cuencan uudempi osa ja ylhäällä kukkulalla kohoaa Unescon maailmanperintökohteeksikin valittu vanha kaupunki.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Cuencan suurin nähtävyys onkin juuri vanha kaupunki ja siellä erityisesti riippuvat talot, Casas colgadas. 1500-luvulla rakennetut talot tuntuvat roikkuvan kuin suoraan kallion seinämästä.

Kaupungista löytyy myös muutamia museoita, ja kokoisekseen kaupungiksi taidetarjonta on täällä erinomainen. Ostosmahdollisuudet sen sijaan ovat vähäiset. Ympäröivät vuoret ja luonto tarjoavat hyvän mahdollisuuden muun muassa patikointiin.

Cuenca on parhaimmillaan pistäytymiskohteena esimerkiksi automatkailijan reitin varrella. Viikonlopun kaupungissa saa hyvin kulumaan, mutta parin yön jälkeen aika saattaa käydä jo pitkäksi.

Espanjan Castilla la Mancha

Lämpimät kesät, viileät talvet

Cuencassa on Espanjan sisämaalle tyypillinen ilmasto, jossa kesät ovat kuumia ja talvet viileitä. Keskikesällä lämpötila nousee yli +30 asteeseen, mutta talvella voi olla pakkasta. Sateita tulee ympäri vuoden, mutta vähiten keskikesällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paras ajankohta matkustaa Cuencaan on alkukesästä ja alkusyksystä, jolloin sää on miellyttävän lämmin mutta ei tukahduttava.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN CUENCASSA

Espanjan Cuencan värikkäät kadut

Madridin ja Valencian välissä

Cuencassa ei ole lentokenttää, joten Suomesta on ensin lennettävä muualle Espanjaan ja jatkettava matkaa vuokra-autolla, junalla tai bussilla. Kätevintä on lentää Madridiin tai Valenciaan ja jatkaa niistä junalla Cuencaan, joka sijaitsee Madrid-Valencia -radan varrella. Junamatka kestää noin 2-3 tuntia.

Parhaat näköalat vanhan kaupungin hotelleista

Cuenca ei ole kovin suuri kaupunki, joten majoitusvaihtoehtoja on rajoitetusti. Kaupungista löytyy sekä perinteisiä hotelleja että yksityisten ylläpitämiä pieniä majataloja.

Hienoimmat näkymät ovat kukkulan laelta kaupungin vanhasta osasta, mutta matkalaukkujen raahaaminen ylös on melkoinen urakka. Kukkulalle kulkee myös bussi. Alhaalla laaksossa uuden kaupungin puolella majoitus on ehkä hieman persoonattomampaa, mutta hyviä vaihtoehtoja löytyy kyllä. Hintataso on hieman Suomea matalampi, mutta kesän sesonkikaudella hinnat kohoavat.

Cuencan Parador-hotelli sijaitsee upeassa vanhassa luostarissa ja yöpyminen siellä on kokemus jo itsessään.

Cuencassa ei juuri tarvitse muuta liikkumisvälinettä kuin omat jalat. Jos kävely kuitenkin kyllästyttää, kaupungissa kulkee myös busseja ja takseja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

CUENCAN NÄHTÄVYYDET

Cuencan Parador sijaitsee vanhassa luostarissa

Hämmästyttävät riippuvat talot

Keskiaikaisessa kaupungissa vaeltaessa voi hyvin kuvitella, kuinka näitä samoja katuja on asteltu jo satoja vuosia sitten. Vanhassa kaupungissa riittää tilaa kävellä ja matkailijankin on helppo päästä aitoon espanjalaistunnelmaan.

Cuencassa ei oikeastaan ole muita nähtävyyksiä kuin vanha kaupunki. Sen tärkein nähtävyys ovat riippuvat talot, casas colgadas, joita on jäljellä enää muutamia. Talojen puiset parvekkeet tuntuvat kasvavan suoraan kallion seinämästä, ja alas on huima kymmenien metrin pudotus. Talot näkee parhaiten Río Huécar -joen ylittävältä sillalta, josta on myös huikeat näkymät pitkälle Cuencan ympäristöön.

Vanhoja rakennuksia ja rantaelämää

Muita vanhan kaupungin nähtävyyksiä ovat muun muassa goottilainen katedraali. Uuden kaupunginosan puolella kannattaa käydä katsastamassa ainakin Manganan torni, joka on jäljellä muslimihallitsijoiden aikoinaan rakentamasta linnoituksesta. Vanhan kaupungin kulmalta kohti Cuencan Paradoria vievä rautasilta kannattaa kävellä päästä päähän. Alla avautuu syvä rotko ja varsinkin illalla maisema kohti vanhaakaupunkia on hieno.

Cuencassa voi myös nauttia rantaelämästä, vaikka ollaankin sisämaassa. Hieman kaupungin ulkopuolella joen rannalla on nimittäin keinotekoinen ranta, josta löytyy myös uima-altaita.

Pikkukaupungin taide-elämä yllättää

Cuencan abstraktin taiteen museo perustettiin vuonna 1966 Francon diktatuurin hallitessa Espanjaa otteella, jossa myös taide-elämä oli tiukan kontrollin alla. Tämä museo on ilahduttava käyntikohde sekä taideihmisille että niille, joita perinteiset maalaukset ja veistokset eivät välttämättä jaksa innostaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Taidetta ymmärtävä näkee nopeasti paikan erikoisuuden ja kokoelman kiinnostavuuden. Vähemmän aihepiiristä kiinnostunut puolestaan saattaa ilahtua nähdessään perinteisestä museokäsityksestä poikkeavan paikan, jossa ravistellaan pölyttyneitä käsityksiä taidemaailmasta.

Cuencan matkailusivut

CUENCAN PARHAAT

Cuencan historiallinen keskusta

Koe nämä Cuencassa

  • Rotkon yli Paradorille vievä rautasilta
  • Riippuvat talot
  • Abstraktin taiteen museo
  • Keskustan kapeat kujat
  • Illallinen tai kahvihetki Paradorissa vaikka et siellä yöpyisikään

Teksti: Suvi Huttunen, Riikka Krenn
Kuvat: Flickr / Tomas Fano, iStockphoto, Riikka Krenn

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravintolat Espanjassa

Kymmenen asiaa, jotka voivat yllättää suomalaisen espanjalaisessa ravintolassa

Espanja

Suomalaiset rakastavat Espanjaa, mutta mitä maassa kannattaa varoa? Muista nämä 7 asiaa

Playa Catedrales Espanjassa

Oletko kuullut tästä Espanjan erikoisesta rannasta? Niin kaunis, että vierailu on varattava etukäteen

Espanjan rantaetiketti

Tällainen on Espanjan rantaetiketti – aurinkoa yläosattomissa ja 7 muuta huomiota

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja