Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Espanja

La Gomera on Kanariansaarten rauhallinen vaelluskohde

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 10.08.2019
Upeiden maisemien La Gomera on Kanariansaarista toiseksi pienin.

Erilainen Kanariansaari

La Gomeralla matkailija saattaa joutua muistuttamaan itseään olevansa Kanariansaarilla. Teneriffan naapurisaari on pysynyt aitona ja rauhallisena keitaana, jossa jylhät vuoristot ja vehreät metsät hehkuvat vasten sinistä Atlanttia. La Gomeralla on reilut 20 000 asukasta.

Saarella on mielenkiintoinen historia: La Gomera oli tutkimusmatkailija Kolumbuksen viimeinen etappi Euroopassa ennen kuin mies lähti valloittamaan Amerikkaa. Tarun mukaan paikalliseen neitoon ihastunut Kolumbus vietti La Gomeralla kuukauden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

La Gomeran saari on tunnettu vihellyskielestään, el silbosta. Aikoinaan vihellyskieltä käytettiin laaksojen yli kommunikoimiseen, eikä muinainen puhetapa ole kuollut – vihellyskieli on pakollinen oppiaine paikallisissa kouluissa.

La Gomera sopii rauhaa etsivälle aurinkolomailijalle. Vaikka osa matkailijoista on löytänyt jo La Gomeran, on pieni saari vielä varsin koskematon, sillä suuri osa vierailijoista suuntaa edelleen suuremmille naapurisaarille.

Saarelta ei löydy vilkasta yöelämää tai hulppeaa ostostarjontaa, vaan La Gomeralle matkataan yleensä joko rentoutumaan tai patikoimaan kauniissa luonnossa. Luonnosta ja kasveista kiinnostuneet matkailijat ihastuvat La Gomeraan. Saarella ei ole erityisesti lapsiperheille suunnattuja aktiviteetteja.

Aurinkoa ja lämpöä ympäri vuoden

La Gomeran ilmasto on aurinkoinen ja lämmin vuoden ympäri. Kesäkuukausina kuumuus saattaa olla liikaa varsinkin patikoijille, sillä lämpötilat kohoavat 30 asteen tuntumaan.

Talvikausi noin 20 asteen keskilämpötiloineen on oivallinen ajankohta vaellusmatkalle. La Gomeralla ei tarvitse kesäkaudella pelätä sadetta, mutta lokakuusta maaliskuulle pienet sademäärät ovat mahdollisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Shutterstock
La Gomeralta löytyy upeaa luontoa ja kauniita maisemia.

Vaella ja golfaa

La Gomeran valtti on sen monimuotoinen luonto. Karut vuoristot, salaperäiset aarniometsät ja mielenkiintoiset kasvit ja puut kiehtovat matkailijoita.

La Gomeran saarella lomailijaa odottavat loistavat vaellusmaastot. Monille patikointi on ensisijainen syy saapua saarelle, mutta löhölomastakin kannattaa uhrata yksi päivä vaellusretkelle. Erilaisia reittejä on lukuisia ja niistä voi valita sopivan oman kunnon mukaan.

La Gomeralla voi myös harrastaa golfia. Saarella on vain yksi golfkenttä, mutta se on hyvälaatuinen ja taidolla suunniteltu. Viheriön löytää Playa Santiagosta Jardin Tecina -luksushotellin yhteydestä.

Rannat ja ruoka

La Gomera ei ole yhtä tunnettu rannoistaan kuin muut Kanariansaaret. Auringonpalvonta onnistuu La Gomeralla esimerkiksi Playa Santiagon tai Valle Gran Reyn mustahiekkaisilla uimarannoilla. Meren pohjavirtauksia tulee La Gomeralla varoa.

La Gomeralta löytyvät perinteiset kanarialaiset herkut kuten kani sekä ryppyiset kanarianperunat papas arrugadas, jotka nautitaan mojo-kastikkeiden kanssa. Paikallinen erikoisuus on miel de palma, palmuhunaja. La Gomeralla kannattaa syödä myös kalaa sekä paikallisia juustoja.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN LA GOMERALLA

La Gomeran luontonähtävyyksiä ja pikkukaupunkeja voi kierrellä helposti autolla.

Teneriffan kautta perille

La Gomeran pikkuinen lentokenttä sijaitsee Playa Santiagossa, ja sinne liikennöivät vain paikalliskoneet Pohjois-Teneriffan kentältä. Helpoiten matka sujuu lentämällä ensin Etelä-Teneriffan Reina Sofia -lentokentälle. Los Cristianosin lomakohteesta lähtee lauttoja, jotka taittavat matkan La Gomeralle alle tunnissa. Reittiä operoivat lauttayhtiöt Fred Olsen ja Naviera Armas.

Muutamat suomalaiset matkanjärjestäjät tekevät pakettimatkoja La Gomeralle. Saari kuuluu toisinaan myös kiertomatkojen ohjelmaan. Teneriffalla lomaileville matkailijoille La Gomera on suosittu päiväretkikohde.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Finnair ja Norwegian lentävät suoraan Helsingistä Teneriffalle talvikaudella, joten lentoja voi olla jopa useita päivässä. Edullisimmillaan suorat lennot Teneriffalle saa noin 200 eurolla, mutta vilkkaan sesongin aikaan hinnat voivat olla huomattavasti kalliimmat. Edestakaiset lauttaliput Teneriffalta La Gomeralle maksavat edullisimmillaan noin 50 euroa.

Majoitusvaihtoehtoja on rajoitetusti

Useimmat La Gomeran hotellit ovat keskittyneet Valle Gran Reyn alueelle tai pääkaupunki San Sebastíaniin. Playa Santiagosta löytyy lauttayhtiö Fred Olsenin omistama luksuskompleksi Jardin Tecina, jonka yhteydestä löytyy myös saaren ainoa golfkenttä.

Mielenkiintoinen majoitusmuoto La Gomeralla on casa rural, mökki- tai maatilamajoitus luonnon helmassa.

Vuokraa polkupyörä tai auto

Paikallisbussit liikennöivät La Gomeralla, mutta kannattaa huomioida, että ne kulkevat varsin harvakseltaan. Autonvuokraus on saarella suositeltavaa. Tietysti myös polkupyörällä pääsee kätevästi paikasta toiseen – maastopyöräily onkin saarella suosittu laji.

La Gomeralla on upeat vaellusmaastot, ja monet turistit saapuvatkin saarelle päästäkseen patikoimaan vehreään luontoon yhdessä koko Espanjan syrjäisimmistä kohteista. Tällöin kulkupelejä ei juuri tarvita.

LA GOMERAN NÄHTÄVYYDET

Shutterstock
San Sebastian on saaren tunnelmallinen pääkaupunki.

Garajonayn kansallispuisto on saaren helmi

La Gomeran tunnetuin nähtävyys Garajonayn kansallispuisto on Unescon maailmanperintökohde. Kansallispuistosta kohoaa myös saaren korkein huippu, joka on usein peittynyt pilvimereen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alueelta löytyy laakeripuumetsää, jota ennen kasvoi laajasti Välimeren alueella, mutta joka nyt on erittäin harvinainen. Garajonayn ikivihreässä sademetsässä voi tuntea liikkuvansa oikeassa taikametsässä. Alueelta voi bongata myös erikoisia kasveja ja puita.

Sumun ja kostean ilmaston takia kansallispuistoon kannattaa pukeutua lämpimästi.

Viehättävä pääkaupunki San Sebastían

La Gomeran pikkuinen pääkaupunki San Sebastían on enemmänkin kylä kuin kaupunki. San Sebastíanin kaduilla on mukava kävellä perinteisiä kanarialaistaloja ihaillen.

Pääkaupungista löytyy myös muutama nähtävyys – paikallinen kirkko La Iglesia de la Asuncíon on peräisin 1500-luvulta ja siellä voi tutustua taideaarteisiin. Casa de Colon on museona toimiva talo, jossa Kristoffer Kolumbuksen kerrotaan asuneen ennen Amerikan-valloitustaan. San Sebastíanin keskustasta löytyy Torre del Conde, 1400-luvun puolivälissä rakennettu torni, joka on yksi Kanariansaarten vanhimpia rakennuksia.

Saaren näköalapaikat

La Gomeran huikein näköalapaikka on saaren pohjoisrannikolla sijaitseva Mirador de Abrante, jonne on rakennettu lasipohjainen kävelysilta. Ylhäältä aukeavat maisemat Agulon laaksoon ja kirkkaalla säällä sieltä voi nähdä jopa naapurisaari Teneriffan.

Toinen upea näköalapaikka on Mirador Ermita del Santo, josta voi ihastella Valle Gran Reyn upeaa aluetta. Näköalapaikalle voi saapua vaikka jalkapatikassa ja vierestä löytyy myös pieni kirkko.

LA GOMERAN PARHAAT

La Gomeralla onnistuu myös rennon rantapäivän vietto.

La Gomeran parhaat elämykset

  1. Ihastu Garajonayn kansallispuistoon
  2. Kuuntele paikallisten taitamaa vihellyskieltä
  3. Tee vaellusretki saaren upeassa maastossa
  4. Tutustu San Sebastíanin kaupunkiin
  5. Vietä rento rantapäivä auringosta nauttien

LISÄTIETOA

La Gomeran viralliset matkailusivut
Kanariansaarten viralliset matkailusivut

Teksti: Maria Hietala, Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock