Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Espanja

Costa Brava - rentoja rantapäiviä ja pitkän kesän aurinkoa

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 11.09.2017
Costa Brava kattaa Barcelonasta koilliseen ulottuvan rannikkokaistaleen Blanesista aina Ranskan rajalle saakka.

Costa Bravan vaihtelevissa maisemissa on helppo viihtyä

Costa Brava on yksi Espanjan suosituimmista rantalomakohteista ja viime vuosina myös yhä useampi suomalainen on löytänyt alueen kauneuden. Majoitus- ja palvelutarjonta on monipuolinen, ja Costa Bravan on helppo sanoa sopivan yhtä lailla pariskunnille kuin lapsiperheillekin. Myös yöelämää etsivä nuoriso löytää täältä omat suosikkinsa – pitkälle rannikolle mahtuu useille eri kohderyhmälle profiloituneita lomakohteita.

Costa Bravan tunnettuja lomakaupunkeja ovat esimerkiksi Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Platja d’Aro ja Palamos. Rannikolla vieri vieressä sijaitsevilla kaupungeilla on paljon yhteistä, mutta kullakin myös oma persoonansa, jonka mukaan lomakohde kannattaa valita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Riikka KrennEspanja, Costa Brava
Platja d’Aron pienet mäntyjen reunustamat poukamat edustavat tyypillistä Costa Bravan maisemaa. Kuvassa Cala del Pi.

Costa Brava sopii ulkoilmaihmiselle

Aktiivilomailijan ja ulkoilmaihmisen on helppo löytää tekemistä Costa Bravalta. Meri tarjoaa monenlaista tekemistä sukelluksesta ja snorklauksesta purjehdukseen ja kalastukseen, mutta yhtä lailla sisämaassakin pääsee nauttimaan Katalonian luonnosta. Kumpuileva maisema sopii hyvin patikointiin. Merkittyjä reitteja on paljon ja vaihtoehtoja löytyy helpoista kaikenkuntoisille ja -ikäisille sopivista poluista aina vaativampiin vaelluksiin.

Myös pyöräilijät viihtyvät Costa Bravan teillä, mutta tätä lajia voi suositella varauksetta vain hyväkuntoisille ja kokeneemmille pyöräilijöille, sillä mäkiä ja mutkia on todella paljon, ja kapeille teille on mahduttava sulassa sovussa vilkkaan autoliikenteen kanssa.

>> Lue lisää aktiivilomailijan Costa Bravasta

Katalonian keittiö on Costa Bravalla parhaimmillaan

Katalonian itsehallintoalueeseen kuuluva Costa Brava kantaa ruokaperinteessään merellistä historiaa. Monet rannikkokylistä elivät pitkään kalastuksella, ja meren antimet ovat täällä edelleen arvossaan. Mitä erilaisimmat kala, äyriäiset ja simpukat ovat olennainen osa katalonialaista keittiötä.

Myös sisämaan maaseutu tuottaa pitkän kesän aikana monenlaisia herkkuja ruokapöytään. Alueella viljellään esimerkiksi oliiveja ja viiniä. Paellan nimi on tällä seudulla arrós a la cassola tai arrós a la catalana. Kokeile ainakin arrós negreä eli mustekalapaellaa. Myös possumakkaraa valkeiden papujen kanssa antaa autenttisen makukokemuksen. Jälkiruoaksi nautitaan tietenkin crema catalanaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Erityisesti Gironan kaupunki tunnetaan kulinaarimatkailijoiden kohteena. Gironassa on kokoonsa nähden hämmästyttävän monta Michelin-ravintolaa ja muun muassa maailmankuulu El Celler de Can Roca sijaitsee täällä. Hyvää ruokaa saadakseen ei tokikaan tarvitse sijoittaa satasia Michelin-tarroihin: valitse mikä tahansa paikka hieman turistikatujen ulkopuolelta ja saat varmasti herkkuja eteesi. Kuten muuallakin Espanjassa, myös Costa Bravalla illallisaika alkaa vasta myöhään illalla. Paikalliset syövät harvoin ennen yhdeksää.

Suosituin matkustusaika on keskikesällä

Costa Bravan suosituinta matkustusaikaa on kesäkausi kesäkuusta elokuulle. Sää lämpenee kuitenkin jo huhti-toukokuussa ja kauniit päivät jatkuvat pitkälle lokakuuhun saakka. Jos tahdot välttää paahtavimmat helteet ja vilkkaimman turistikauden, sijoita lomasi joko keväälle tai syksylle. Silloin hinnatkin ovat hieman keskikesää matalammat.

Costa Bravan yleinen hintataso on varsin kohtuullinen alueen suosioon nähden. Hotelli- ja ravintolatarjonta on laaja, joten vilkas kilpailu pitää hinnoittelun aisoissa.

Alue on turvallista ja pääosin varsin rauhallista lomaseutua, joskin tietyissä yöelämän keskittymissä, kuten nuorten juhlijoiden suosimassa Lloret de Marissa, on myös omat lieveilmiönsä. Näiltä on helppo välttyä valitsemalla majapaikaksi jokin rauhallisemmista rantakaupungeista – mitä pienempi kylä, sitä varmemmin voit nauttia lomasta ilman häiriöitä.

[rp_social]

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN COSTA BRAVALLA

Flickr / Hans PorocheltPlatja d'Aro
Platja d’Aro on yksi Costa Bravan suosituista lomakohteista.

Lennot Barcelonaan tai Gironaan

Helpoin tapa päästä Costa Bravalle on lento Barcelonaan, josta on helppo jatkaa matkaa rannikolle joko vuokra-autolla tai julkisilla. Costa Bravan eteläosiin on noin tunnin ajomatka, pohjoisemmaksi parisen tuntia. Suoria lentoja Suomesta tarjoavat sekä Finnair että Norwegian, joista jälkimmäisen hinnat ovat ajoittain hyvin edulliset. Edestakaiset lennot saattaa löytää jopa 100-150 eurolla. Myös Gironassa on kansainvälinen lentoasema.

Costa Bravan rannikkokohteita on myös joidenkin kotimaisten matkanjärjestäjien valikoimassa ja esimerkiksi Santa Susannaan ja Calellaan on tarjolla valmiita pakettimatkoja – usein myös edullisia äkkilähtöjä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Vertaile hinnat ja varaa lennot Costa Bravalle
>> Katso edullisimmat äkkilähdöt juuri nyt

Majoitus Costa Bravalla

Costa Bravan majoitustarjonta kattaa kaiken mahdollisen halvoista hostelleista luksushotelleihin ja hulppeisiin huviloihin. Myös kotimajoitusta on tarjolla ja erikoisempaa etsivä lomailija voi vuokrata vaikkapa veneen kippareineen koko viikon ajaksi ja majoittua Välimeren aalloista nauttien.

Vaatimattoman hotellihuoneen voi löytää tyypillisesti noin 50-70 eurolla per yö, keskitasoisen 70-90 eurolla ja laadukkaamman hotellin 100-120 eurolla yötä kohden. Eteläisen Costa Bravan hintataso on hieman korkeampi kuin alueen pohjoisosissa. Vaihtelua eri kohteiden ja eri vuodenaikojen välillä on paljon, joten hintavertailukierros ennen lopullisen varauksen tekemistä on paikallaan. Parhaan hinta-laatusuhteen löydät valitsemalla matkustusajankohdaksi kevään tai syksyn, jolloin hyvätkin hotellit laskevat usein hintojaan täyttääkseen hiljaisen kauden varauskalenteria tehokkaammin.

>> Vertaile hinnat ja varaa hotelli Costa Bravalta

Liikkuminen Costa Bravalla

Liikkuminen Costa Bravalla onnistuu vaivattomammin, jos käytössäsi on vuokra-auto. Autonvuokraus on kaikkialla Espanjassa edullista. Pienen henkilöauton voi saada viikoksi käyttöön halvimmillaan noin 30-40 eurolla. Suurempi koko ja lisävarusteet maksavat toki enemmän, mutta suurta lovea autoilu ei budjettiin yleensä tuo.

Julkinen liikenne toimii junien ja bussien voimin. Yhteydet ovat melko hyvät, mutta aivan pienimpiin paikkoihin voi olla hankala päästä ilman omaa kulkuneuvoa. Hotellia valitessa kannattaa tutustua julkisen liikenteen vaihtoehtoihin, jotta osaat varautua mahdollisiin taksikuluihin jollet aio vuokrata autoa. Mikäli majoitut rannan ja palvelujen tuntumassa, eikä tarkoituksesi ole tehdä pidempiä päiväretkiä tai muuta omatoimista kulkemista kaupungista toiseen, voit tietenkin lomailla myös ilman kulkuneuvoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto Costa Bravalta

[rp_social]

COSTA BRAVAN MATKAKOHTEET

Riikka KrennGirona, Costa Brava
Girona tunnetaan Katalonian kenties parhaana kulinaarikaupunkina. Muun muassa kuuluisa El Celler de Can Roca sijaitsee täällä.

Lloret de Mar on yökiitäjän valinta

Lloret de Mar on yksi Costa Bravan suurimmista lomakohteista, jonne matkailijoita houkuttelee pitkien rantojen lisäksi myös vilkas yöelämä. Kaupungin tunnetuimmat hiekkarannat ovat yli kilometrin pituinen Lloret sekä rauhallisemmassa poukamassa sijaitseva Fenals. Paikka on hyvin suosittu brittituristien ja saksalaisten keskuudessa. Yöelämä keskittyy keskustan kortteleihin, joten jos etsit rauhallisempaa lomatunnelmaa, kannattaa valita hieman syrjäisempi hotelli. Juhlinnan lisäksi Lloret de Marissa voi viettää myös aktiivielämää harrastaen esimerkiksi patikointia, golfia tai vesiurheilua.

Blanes sopii rauhallisempaan rantalomailuun

Lloret de Marin rauhallisempi naapuri Blanes sopii paremmin perhelomailijoiden makuun. Ranta on täälläkin yhtä lailla pitkä ja leveä. Turisteja on melko paljon ja keskustaelämä vilkasta, mutta perustunnelma pysyy silti miellyttävän rauhallisena keskikesälläkin. Blanesin ostoskaduilta voi tehdä mukavia tuliaislöytöjä.

Blanesissa on useita huvila-alueita, joilta on helppo löytää kohtuuhintainen villa suuremmankin perheen tai ystäväporukan majapaikaksi – omalla uima-altaalla, tietenkin.

Platja d‘Aron tarjonta on monipuolinen

Platja d’Aron rantakaupunki on monipuolinen lomakohde, josta löytyy paljon ravintoloita ja kauppoja sekä yöelämää. Täällä viihtyvät brittien lisäksi myös ranskalaiset turistit. Kaupungin edustalla aukeaa pitkä hiekkaranta, mutta tutustumisen arvoisia ovat myös sen ympärille levittäytyvät pienet poukamat rantoineen. Hyvä esimerkki näistä on kuvankaunis Cala de Pi, jota reunustavat Costa Bravalle tyypilliset mäntypuut ja korkealle nousevat kalliot.

Girona on alueen suurin kaupunki

Girona tunnetaan maineikkaana kulinaarikaupunkina, jossa katalonialainen keittiö tarjoilee parhaita antimiaan. Noin sadantuhannen asukkaan kaupungissa riittää tekemistä useammaksikin päiväksi, mutta monelle rantalomailijalle riittää yhden päivän piipahdus, jonka aikana toki ehtii nähdä tärkeimmät.

Girona on yksi suositun Game of Thrones -sarjan kuvauspaikoista ja kaupunki ottaa siitä tietenkin kaiken irti. Vanhankaupungin sokkeloisilla kaduilla on mahdollista tehdä Game of Thrones -teemainen kävelykierros ja voit myös kuvauttaa itsesi viitassa ja kruunussa Iron Throne -valtaistuimella.

Jos vietät Gironassa kauemmin kuin yhden päivän, kannattaa hotelli valita aivan ydinkeskustasta. Vanhakaupunki on kompaktin kokoinen ja kaikki löytyy helposti kävelyetäisyydeltä.

Tossa de Marin vedenalainen maailma valloittaa

Tossa de Marin ympäristössä on lukuisia hiekkarantoja ja idyllisiä poukamia, jotka houkuttelevat nauttimaan auringonpaisteesta ja kirkkaasta merivedestä. Snorklaaja löytää täältä hienoja vedenalaisia maisemia. Tossa de Marin kaupungissa on myös historiallisesti kiinnostavia vierailukohteita, joista merkittävin on keskiajalta peräisin oleva linnoitettu alue Vila Vella. Mikäli liikut veneellä Costa Bravan rannikolla, et voi olla huomaamatta Tossa de Marin koristeellista linnoitusta.

Figueres on Costa Bravan taidekaupunki

Yksi Costa Bravan kiinnostavimmista kulttuurikohteista on rannikon pohjoisosassa sijaiseva Figueresin kaupunki. Figueresin suurin matkailunähtävyys on Teatro Museo Dali, joka on taiteilijan itse itselleen vanhaan teatterirakennukseen rakentama varsin persoonallinen museo. Dali on sekä syntynyt että kuollut Figueresissa ja hänet on myös haudattu oman museonsa holviin. Teatro Museo Dali on ehdottomasti pidemmänkin ajomatkan arvoinen, sillä harva taidemuseo antaa näin kokonaisvaltaisen katsauksen taiteilijan sielunmaisemaan. Sokkeloinen teatterirakennus on lattiasta kattoon Dalin luomusta.

La Rocassa voit täyttää tuliaiskassisi

Jos sormesi syyhyävät tuliaisostoksille, ota suunta La Rocan outlet-kylään. La Rocan valikoima koostuu yli sadasta merkkiliikkeestä, jotka myyvät tuotteitaan 10-60 % alennuksella. Pääosin ne myyvät vaatteita ja asusteita, mutta myös lastenvarusteita, sisustustavaraa ja kodintekniikkaa on tarjolla. La Roca on avoinna kaikkina viikonpäivinä aamukymmenestä iltakymmeneen.

>> Lue lisää La Rocasta ja muista Costa Bravan päiväretkikohteista

[rp_social]

COSTA BRAVAN PARHAAT

Flickr / DynamosquitoCosta Brava
Tossa de Marin linnoitettu vanhakaupunki sijaitsee aivan rannan vieressä.

Costa Bravan parhaat rannat

 1. Blanes
 2. Platja d’Aro
 3. Tossa de Mar
 4. Calella
 5. Lloret de Mar
 6. Pienet poukamat missä tahansa rannikon varrella

Aktiivilomailijan lajit Costa Bravalla

 1. Snorklaus
 2. Sukellus
 3. Patikointi
 4. Pyöräily
 5. Veneily
 6. Golf
 7. Kalastus

Parhaat ostospaikat

 1. Putiikkeja ja paikallisia tuotteita: Gironan vanhakaupunki
 2. Vaateet ja asusteet: La Rocan outlet-kylä
 3. Pikkukaupungin viihtyisä ostoskeskusta: Blanes

Lisätietoa

Costa Bravan matkailusivusto

[rp_social]

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn, Istockphoto, Flickr / Dynamosquito