Hyppää sisältöön

Málagan tärkeimmät nähtävyydet – 18 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

  • Krista Ahonen
  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
  • Maria Hietala
Krista Ahonen, Inka Khanji, Maria Hietala Päivitetty: 19.04.2024
Málagassa on kiinnostavaa nähtävää niin taiteen, historian kuin kauniiden rantamaisemienkin ystäville. Listasimme 16 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen lomaa varten.

1. Museo Picasso Málaga

Espanjan Aurinkorannikon Málaga on taiteilija Pablo Picasson kotikaupunki, joten kaupungissa riittää kiinnostavaa nähtävää taiteesta kiinnostuneille lomailijoille.

Museo Picasso Málaga -museossa on esillä teoksia Picasson uran eri aikakausilta, joiden kautta pääsee tutustumaan taiteilijan elämänvaiheisiin. Museo tarjoaa kattavan läpileikkauksen Picasson teoksiin kahdeksalta vuosikymmeneltä: ensimmäiset työt ovat 1890-luvulta ja viimeiset 1970-luvulta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näytillä on muun muassa taiteilijan varhaisimpia töitä taideopintojen alkutaipaleelta, keramiikkakokeiluja sekä omia tulkintoja tunnetuista klassisista teoksista.

ShutterstockMalaga, Espanja
Picasso-museo tarjoaa rutkasti upeaa taidetta, mutta on jo arkkitehtonisestikin kiinnostava kohde.

Museo Picasso Málaga sijaitsee kaupungin historiallisen keskustan alueella lähellä kaupungin katedraalia ja Alcazaban linnoitusta. Museo on auki päivittäin lukuun ottamatta muutamia juhlapyhiä. Sisäänpääsy maksaa aikuiselta noin 10 euroa.

Málagassa on mahdollisuus vierailla myös museoksi muutetussa Picasson synnyinkodissa, joka sijaitsee Plaza de la Merced -aukion laidalla.

2. Málagan katedraali

Málagan katedraali on tärkeä maamerkki, jonka yli 80 metriä korkea torni kohoaa kaupungin ylle. Näyttävän katedraalin arkkitehtuuri on sekoitus renessanssia, goottilaisuutta ja barokkia.

Tiesitkö, että katedraali ei koskaan valmistunut sellaiseksi, kuin sitä kaavailtiin? Ainoastaan toinen kirkkoon suunnitelluista torneista rakennettiin loppuun saakka, toinen jäi keskeneräiseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paikalliset kutsuvat katedraalia lempinimellä La Manquita, mikä viittaa rakennuksen “yksikätisyyteen”.

ShutterstockMalaga, Espanja
Malagan katedraali hallitsee kaupunkikuvaa, ja se kannattaa käydä katsomassa myös sisältä käsin.

Katedraali on avoinna kävijöille päivittäin. Pääsylipun hinta vaihtelee sen mukaan, mitä osia katedraalista haluaa nähdä.

Kalleimman lipun, joka maksaa noin 12 euroa, hintaan sisältyy pääsy katedraalin kattotasanteelle, josta aukeaa hieno näkymä kaupunkiin. Erityisesti valokuvauksesta kiinnostuneiden matkailijoiden kannattaa valita tämä vaihtoehto.

3. Malagueta-ranta

Malagueta on Málagan tunnetuin ranta, joka sijaitsee samannimisessä kaupunginosassa keskustan alueella.

Tummahiekkaisella rannalla on pituutta yli kilometri ja se on yli 40 metriä leveä, joten rannalle mahtuu kuumanakin kesäpäivänä nauttimaan auringosta ja rantaelämästä.

ShutterstockMalaga, Espanja
Malagueta on Málagan kuuluisin ranta, joka on niin paikallisten kuin matkailijoiden suosima.

Malaguetan kaupunginosassa on laaja ravintolatarjonta ja rannan vieressä kulkee kävelykatu, jolta käsin kauniita maisemia on helppo ihastella. Malaguetalla viihtyvät myös lapsiperheet, sillä rannalla on leikkipaikkoja perheen pienimmille.

4. Alcazaban linnoitus

Maurilaisen Alcazaban linnoituksen rauniot ovat yksi Málagan merkittävimmistä historiallisista kohteista. Jo 1000-luvulla rakennetun raunioalueen muurit ja tornit ovat yhä vaikuttava näky.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMalaga, Espanja
Historiallinen linnoitus tarjoaa kiinnostavaa tekemistä useaksi tunniksi pikkurahalla.

Alcazaban linnoitusalue on myös pienen budjetin reissaajille sopiva kohde, sillä sisäänpääsy maksaa vain pari euroa ja sunnuntaisin linnoituksella järjestetään ilmaisia kierroksia.

5. Roomalainen teatteri

Alcazaban kupeessa sijaitseva roomalainen teatteri on kaupungin vanhin nähtävyys, jolla on ikää yli 2 000 vuotta.

Teatterilla on kiehtova tarina: rauniot lojuivat piilossa vuosisatojen ajan ennen kuin ne löydettiin vasta 1950-luvulla. Tänä päivänä ne ovat suosittu turistinähtävyys.

Inka KhanjiAmfiteatteri Málagassa
Amfiteatterin katsomoon mahtuu parisataa ihmistä.

Raunioilla vierailua ei kannata jättää väliin senkään takia, että sisäänpääsy on ilmainen. Kohde on suljettu maanantaisin. 

Kesäkuukausina teatterissa järjestetään musiikki-, teatteri- ja tanssiesityksiä.

6. Carmen Thyssen -museo

Hulppeassa Palacio de Villalón -palatsissa sijaitseva Carmen Thyssen -taidemuseo keskittyy pääasiassa espanjalaiseen ja erityisesti andalusialaiseen maalaustaiteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuonna 2011 avatussa museossa on esillä yli 200 teoksen kokoelma, joka on lainassa Carmen Thyssen -nimiseltä henkilöltä. Kokoelmaa pidetään yhtenä kattavimmista yksityisistä taidekokoelmista.

Shutterstock / Diego GrandiMálagan museot
Museo Carmen Thyssen on Málagan suosituimpia museoita.

Esillä olevat maalaukset kuvaavat yksityiskohtaisesti espanjalaista elämää eri vuosisadoilla. Maalaukset luovat tuokiokuvia muun muassa maantierosvojen toiminnasta, romanikulttuurista ja perinteisistä espanjalaisista häistä.

Museo Carmen Thyssen on auki tiistaista sunnuntaihin, ja teoksiin voi tutustua joko itsenäisesti tai opastetuilla kierroksilla. Liput museoon maksavat noin 13 euroa.

7. Calle Marques de Larios

Málagan keskustan sykkivä sydän ja tärkein ostoskatu on Calle Marques de Larios, tuttavallisemmin vain Calle Larios. 

Vuonna 1891 virallisesti avatulla kävelykadulla on monien suosittujen brändien ja ketjujen myymälät. Liiketilat noin 350 metrin mittaisella kadulla ovat Málagassa äärimmäisen tavoiteltuja. 

Shutterstock / Kiev.VictorOstokset Málagassa
Useimmat matkailijat löytävät itsensä jossain vaiheessa lomaa Calle Lariosin varrelta.

Vaikka et olisikaan aikeissa ostaa mitään, on Calle Larios hyvä paikka kävelyä, ikkunashoppailua ja katukuhinan seuraamista varten. Täällä liikkuvat sekä turistit että paikalliset.

Calle Larios on tapahtumien keskipisteenä myös juhlapyhien ja paikallisten festivaalien aikaan. Siellä voi nähdä pääsiäiskulkueita, näyttäviä joulukoristeita sekä värikästä juhlahumua elokuussa järjestettävän Feria de Málagan kunniaksi.

8. Gibralfaron linnoitus

Haluatko nähdä kaupungin yläilmoista? Keskustan tuntumassa sijaitsevalta Gibralfaron kukkulalta avautuu esteetön näkymä Málagan yli.

Vaikuttavat, 130 metrin korkeudesta levittäytyvät maisemat esittelevät kaupunkikuvaa eniten hallitsevat elementit: Malaguetan rannan, Málagan suuren puiston sekä kaupungin härkätaisteluareenan.

Voisi kuvitella, ettei härkätaisteluja enää nykypäivänä järjestettäisi, mutta näin ei ole. Espanjassa härkätaistelut on kielletty lailla Kanariansaarilla ja Kataloniassa, mutta Andalusiassa niitä pidetään yhä säännöllisesti.

ShutterstockMálagan parhaat näköalapaikat
Gibralfaron linnoitus on Málagan parhaita maisemapaikkoja.

Kukkulan tunnetuin nähtävyys on 900-luvulla rakennettu Gibralfaron linna, jonka muurilla pääsee kävelemään. Linnan sisäänpääsy maksaa muutaman euron.

Maisemat avautuvat hyvin myös rinteen varrella sijaitsevista näköalapaikoista käsin tai kukkulalle rakennetun Parador-hotellin pihasta. Paradorit ovat Espanjan valtion ylläpitämiä majapaikkoja, jotka sijaitsevat usein poikkeuksellisissa luonnonpaikoissa tai historiallisissa rakennuksissa.

9. Centre Pompidou Málaga

Centre Pompidou Málaga on Pariisin kuuluisan Pompidou-keskuksen ensimmäinen toimipiste Ranskan ulkopuolella. Siellä järjestetään nykytaiteen näyttelyitä sekä erilaisia tapahtumia, esityksiä ja työpajoja.

Vuonna 2015 avattu keskus lanseerattiin aluksi viideksi vuodeksi. Jo vuonna 2018 Málagan toimipisteen suosion myötä aikaa pidennettiin viidellä lisävuodella. Tällä hetkellä sopimus on voimassa vuoteen 2025 saakka.

Keskuksen näyttävä maamerkki El Cubo on helppo bongata jo kaukaa. Monet matkailijat haluavat ottaa kuvan värikkäästä kuutiosta, jonka on suunnitellut ranskalainen taiteilija Daniel Buren.

Shutterstock / Sergey DzyubaPompidou-keskus Málagassa
El Cubo erottuu jo kauas Málagan satama-alueen katukuvasta.

Pompidou-keskus sijaitsee aivan Malaguetan rannan, Muelle Uno -ostoskeskuksen ja Parque de Málaga -puiston kupeessa. Myös vanhakaupunki on helpon kävelymatkan päässä.

Peruslippu keskukseen maksaa noin yhdeksän euroa. Kohde on suljettu kävijöiltä tiistaisin.

10. Kauppahalli Atarazanas

Kulinaristin suosikkituliaiset löytyvät Malagan keskustassa sijaitsevasta Atarazanasin kauppahallista. Kaupungin suosituimmalta katetulta ruokatorilta löytyy runsas valikoima hedelmiä, lihaa, kalaa, kasviksia ja juustoja.

Perinteiseen kaupantekotyyliin hinnoissa on neuvotteluvaraa, joten tuotteista ei aina kannata maksaa ensimmäisenä pyydettyä hintaa. Kannattaa kiinnittää huomiota myös kauppahallin arkkitehtuuriin, joka on saanut vaikutteita islamilaisesta arkkitehtuurista.

ShutterstockKauppahalli Málagassa
Atarazanas-kauppahalli on rakennettu jo 1300-luvulla. Rakennus tunnetaan muun muassa komeista lasimaalauksistaan.

Jos majoitut Málagassa vuokra-asunnossa, voi kauppahallista ostaa ruokatarpeita omia kokkailuja varten. Sieltä saa myös valmiita annoksia ja tapaksia, jotka sopivat hyvin lounaaksi nähtävyyksien kiertelyn lomassa.

Kauppahalli on avoinna maanantaista lauantaihin kello 8–15. Sunnuntaisin ovet pysyvät suljettuina. 

11. CAC Málaga

Centro de Arte Contemporáneo de Málaga (CAC) on vuonna 2003 avattu nykytaiteen museo ja yksi kaupungin tärkeimmistä taidemuseoista.

CAC toimii vanhassa kauppahallissa, joka avattiin Guadalmedina-joen varteen vuonna 1942. Museota suunnitellessa tavoitteena oli tuoda taide ihmisille helposti saavutettavaksi.

Museota ympäröivää aluetta kutsutaan nimellä Soho Arts District, sillä siitä on muodostunut Málagan urbaanin taiteen ja vaihtoehtokulttuurin keskus. Alueelle ovat jättäneet kädenjälkensä esimerkiksi kuuluisan amerikkalaisen katutaiteilijan ja aktivistin Shepard Faireyn (Obey) kaltaiset nimet.

Shutterstock / saiko3pNykytaiteen museo Málagassa
Museossa vieraillessa kannattaa tutustua Málagan Sohoon. Taustalla näkyy Shepard Faireyn seinämaalaus Paz y Libertad.

Soho Arts District pitää sisällään paljon itsenäisiä pikkuliikkeitä, kahviloita, ravintoloita ja gallerioita. Nuorekas alue on hauska paikka päämäärättömiä kävelyjä varten.

CAC-museossa vierailua ei kannata jättää väliin, mikäli taide kiinnostaa vähänkään – sinne on nimittäin ilmainen sisäänpääsy. Museo on suljettu maanantaisin.

12. Palmeral de las Sorpresas

Monet ovat nähneet Málagasta kuvia rantapromenadista, jota peittää valkoinen pergola eli kattorakennelma. Kyseessä on näyttävä installaatio ja aurinkosuoja, joka on osa Málagan satama-alueen Palmeral de las Sorpresas -projektia.

Muelle Uno -ostoskeskuksen ja Málagan Pompidou-keskuksen vieressä kulkevaa rantatietä on kehitetty viihtyisemmäksi jalankulkijoita ajatellen. Alueelle on muun muassa istutettu lähes 400 palmua.

ShutterstockMálagan rantakatu
Palmeral de las Sorpresas oli projekti, jossa ranta-alueesta haluttiin tehdä viihtyisämpi.

Satama-alueella on helppo käydä kävelyllä vaikka vanhastakaupungista käsin. Aloita aamu reippailulla tai suuntaa tänne lasilliselle päivän kierrosten jälkeen.

13. Vanhankaupungin aukiot

Malagan historiallinen keskusta on matkailijoiden suosikkialue kaupungissa. Kauniit rakennukset, koristeelliset yksityiskohdat ja kapeat kadut luovat vanhaankaupunkiin omintakeisen tunnelman.

Vanhassakaupungissa on lukuisia tunnelmallisia aukioita, joita reunustavien kahviloiden terassille voi istahtaa kupposen äärelle seurailemaan Malagan tunnelmaa.

ShutterstockMalagan aukiot
Plaza del Obispo suihkulähteineen on yksi Malagan kuvauksellisimmista aukioista.

Jos haluat kiertää aukioita, ota suunnaksi esimerkiksi Plaza de la Merced, Plaza de la Constitución ja Plaza del Obispo.

Kiinnostavaa kontrastia vanhankaupungin arkkitehtuurille tarjoavat vieressä kohoavat modernit pilvenpiirtäjät. Nykyaikaista arkkitehtuuria voi ihailla erityisesti Malagan sataman tuntumassa.

14. Museo de Málaga

Taiteesta, arkeologiasta ja Málagan historiasta kiinnostuneiden matkailijoiden kannattaa poiketa Museo de Málagassa, joka sijaitsee keskeisellä paikalla lähellä satamaa ja vanhaakaupunkia. 

Museo de Málaga avattiin vuonna 2016 yhdistämällä kaksi kaupungissa aiemmin toiminutta museota: Museo Provincial de Bellas Artes sekä Museo Arqueológico Provincial. 

Näyttelyjen lisäksi itse museorakennus on vaikuttava. Muun muassa Málagan sataman tullina sekä tupakkatehtaana toiminut Palacio de la Aduana on merkittävä esimerkki uusklassisesta arkkitehtuurista. 

Shutterstock / WH_PicsPalacio de la Aduana Málagassa
Museo de Málagassa mielenkiintoista on myös Palacio de la Aduanan tarjoamat puitteet.

Palatsin rakennustyöt aloitettiin jo vuonna 1791, mutta rakennus valmistui lopulta vasta 1829. 

EU-kansalaiset pääsevät museoon ilmaiseksi. Museo on suljettu maanantaisin. 

15. Málagan puutarhat

Málagassa on muutamia kauniita puutarhoja ja viheralueita, joihin voi poiketa kävelylle, syömään eväitä tai tutustumaan kasvillisuuteen.

Parque de Malaga on aivan Malaguetan rannan ja vanhankaupungin tuntumassa sijaitseva puisto, jonka useimmat matkailijat ohittavat Málagassa lomaillessaan.

Heti sen vieresta löytyy Jardines de Pedro Luis Alonso, joka on saanut nimensä Málagan entisen pormestarin mukaan. Puisto ympäröi Málagan kaupungintaloa.

ShutterstockMalagan puutarhat
Italialaistyylinen puutarha Jardines de Pedro Luis Alonso reunustaa Málagan kaupungintaloa.

Málagan kasvitieteellinen puutarha La Concepción sijaitsee hieman kauempana keskustasta. Jo 1800-luvulla perustetussa puistossa on esillä erilaisia trooppisia kasveja.

Kasvitieteelliseen puutarhaan on noin viiden euron suuruinen pääsymaksu. Sunnuntaisin sisään pääsee ilmaiseksi tiettyjen tuntien ajan.

16. Málagan majakka

Málagan majakka sijaitsee turistien suosimalla satama-alueella lähellä Malaguetan rantaa. Vuonna 1816 rakennettu majakka on 38 metriä korkea.

Majakasta tekee poikkeuksellisen se, että siitä käytetään espanjankielisen majakkaa tarkoittavan sanan feminiinimuotoa maskuliinimuodon sijaan.

Espanjassa majakoista käytetään nimeä el faro, kun taas Málagan majakan tapauksessa se on muutettu feminiinimuotoon la farola.

ShutterstockMalagan majakka
Satama-alueella kävellessä Málagan majakka näkyy kauas.

Viimeinen majakanvartija jätti Málagan majakan 90-luvun alussa toimintojen automatisoinnin myötä.

Kävijät eivät pääse sisälle majakkaan, mutta monet haluavat käydä ikuistamassa sen lomakuviinsa ulkoapäin.

17. El Pimpi, Málagan kuuluisin ravintola

Malagan tunnetuimman ravintolan El Pimpin nimi herättää useimmissa suomalaisissa huvittuneisuutta, mutta todellisuudessa se tarkoittaa kaupungin ensimmäistä turistiopasta.

El Pimpi oli mies, joka vuosisatoja sitten oli Malagaan saapuneita vieraita vastassa ja auttoi heitä löytämään etsimänsä paikat.

Málagan ravintolat
Suosittuun El Pimpiin kannattaa tehdä pöytävaraus hyvissä ajoin.

El Pimpi on Malagan suosituimpia ravintoloita, jossa viihtyvät myös espanjalaiset julkisuuden henkilöt. Ravintolan seinillä on lukuisia tauluja, joista tarkkasilmäisimmät voivat bongata tuttuja kasvoja aina Antonio Banderaksesta lähtien. Hollywood-tähti on kotoisin Málagasta.

El Pimpissä tarjoillaan perinteistä espanjalaista ruokaa, ja sieltä voi ostaa myös ravintolan omaa viiniä tuliaisiksi kotiin.

18. Museo Automovilístico y de la Moda

Ihasteletko aina vanhoja klassisia autoja? Tai oletko kiinnostunut muodista?  

Museo Automovilístico y de la Moda on Málagan uudempia museoita, joka on ollut toiminnassa reilun kymmenen vuoden ajan. Aluksi se keskittyi ainoastaan autoihin ja moottoriajoneuvoihin.  

Vuonna 2021 museo brändättiin uudelleen auto- ja muotimuseoksi. Sieltä löytyykin mittava kokoelma vaatteita ja asusteita eri aikakausilta. 

Shutterstock / Lux BlueMálagan automuseo
Museossa tyylikkäitä ovat sekä esillä olevat autot että asut.

Museo on avoinna päivittäin, mutta kannattaa huomioida, että se sulkeutuu siestan ajaksi. Liput maksavat noin kymmenen euroa. 

Museo sijaitsee hieman Málagan suosituimpien turistikohteiden ulkopuolella, mutta sinne pääsee kätevästi metrolla tai taksilla. 

Lue myös: Málagan matkaopas – kaikki mitä haluat tietää suositusta kaupungista

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Barcelonan maisemapaikat

Löydä Barcelonan parhaat näköalapaikat – 10 vinkkiä kattojen ylle

Baleaarien saaret

Mallorca, Ibiza vai Menorca – mikä saari sopii sinulle? Näin kohteet eroavat toisistaan

Barcelonan nähtävyydet

Barcelonan parhaat nähtävyydet – 20 paikkaa, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Lanzaroten nähtävyydet

Tämä Kanariansaari jää turhaan suosittujen naapuriensa varjoon – Lanzaroten 16 parasta nähtävyyttä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja