hero taustakuva

Sinäkin olet ihmetellyt, miksi Espanjassa syödään vasta myöhään illalla – et olisi ikinä arvannut todellista syytä

Shutterstock artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Espanjalaisten myöhäisille illallisille löytyy erikoinen selitys.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 14.08.2019
facebook   whatsapp

Illallisaika yllättää Espanjassa

Kun suomalainen lomailee ensimmäistä kertaa Espanjassa, saattaa illallispaikassa tulla vastaan yllätys. Ravintola ei välttämättä olekaan auki matkailijoiden suunnatessa syömään alkuillasta. Ovet saattavat aueta vasta iltakahdeksalta.

Monille espanjalaiseen kulttuuriin kuuluvat myöhäiset illalliset ovat tuttu ilmiö. Turistikohteissa ruokaa saa mihin aikaan tahansa, mutta esimerkiksi autoreissulla löydetyssä pikkukaupungissa kadut voivat ammottaa tyhjyyttään ennen kuin ilta pimenee.

Myöhäiset illalliset yhdistetään usein toiseen espanjalaiseen stereotypiaan: rentouteen ja huolettomuuteen. Ei ole niin väliä, vaikka illallispöydässä istuttaisiin vielä keskiyöllä. Ilmiön takaa löytyy kuitenkin loogisempikin selitys, jota harva on tullut ajatelleeksi.

Espanjassa on viimeisten 70 vuoden ajan ollut käytössä väärä aikavyöhyke. Virallisesti maan kuuluisi noudattaa Greenwhichin aikaa eli nollameridiaania, joka on käytössä esimerkiksi naapurimaa Portugalissa sekä Isossa-Britanniassa. Espanjassa kello käy kuitenkin Keski-Euroopan ajan mukaan.

BBC selittää käytännön juontavan juurensa Francisco Francon valtakauteen, jolloin diktaattori muutti Espanjan aikavyöhykettä solidaarisuudesta Saksaa kohtaan. Kelloja siirrettiin tunnilla eteenpäin.

Sisällissodan kuohuttamassa Espanjassa muutosta hädin tuskin huomattiin. Paikalliset söivät iltakahdeksan illallisiaan yhtäkkiä yhdeksältä.

Muutetaanko aikavyöhykettä joskus?

Väärä aikavyöhyke tarkoittaa sitä, että Espanjassa ollaan aina 60 minuuttia “myöhässä”. Aamulla aurinko nousee myöhemmin, mutta vastaavasti se myös laskee myöhään – mikä ilahduttaa turisteja ja matkailualan yrittäjiä. Päivänvaloa riittää pitkälle iltaan.

Paikallisille vaikutukset eivät ole pelkästään positiivisia. Espanjassa on jopa järjestö, joka on ajanut aikavyöhykkeen muuttamista vuodesta 2006 saakka.

Espanjalaisten työpäivät päättyvät myöhään. Kun työpäivä katkeaa iltapäivällä siestan ajaksi, pääsevät monet paikalliset lopettamaan päivän hommat vasta kahdeksalta illalla. Television paras katseluaika tarkoittaa Espanjassa ohjelmia, joita näytetään iltakymmenen jälkeen.

Monet paikalliset toivovat, että voisivat aloittaa päivänsä valoisaan aikaan ja päästä hyvissä ajoin kotiin, mikä aikaistaisi myös nukkumaanmenoaikaa. Yhtenä vaihtoehtona maassa on esitetty siestasta luopumista. Vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan vain 18 prosenttia espanjalaisista ottaa siestan aikana päiväunet.

Lue myös: Miksi Espanjassa syödään tapaksia? Sinäkin tilaat niitä lomalla, mutta et ehkä ole miettinyt miksi

Lähde: BBC
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (16) Jätä kommentti

 1. Valemedia keksi taas artikkelinsa muun turhuuden lisäksi….
  En viitsi apinana toistaa muiden kommentoijien toteamuksia …
  Tämänkin artikkeli osoittaa kuinka tyhminä lukijoita pidetään….


 2. Paskin selitys ever, eihän tuo liity mitenkään illallisaikaan. Suomalaisesta näkökulmasta se olisi joka tapauksessa myöhään, vaikka kelloa siirrettäisiin tunti taaksepäin.


 3. Aurinko on yhä paikoillaan, vain kellot on siirretty


 4. Ei tuolla aikaerolla ole mielestäni mitään tekemistä myöhäisen illastamisen kanssa. Lissabonin
  Lapan kapungisosassa pari vuotta asuttuani voin vahvistaa että ravintoloissa syötiin kymmenen maissa ja sen jälkeenkin. Samaa kuin Espanjassa. Latinalaisessa Amerikassa puolestaan syödään hieman aikaisemmin. Keski-Eurooppaa en tunne kovin hyvin tässä suhteessa, mutta mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä aikaisemmin syödään.


 5. Ei tuolla aikaerolla ole mielestäni mitään tekemistä myöhäisen illastamisen kanssa. Lissabonin
  Lapan kapungisosassa pari vuotta asuttuani voin vahvistaa että ravintoloissa syötiin kymmenen maissa ja sen jälkeenkin. Samaa kuin Espanjassa. Latinalaisessa Amerikassa puolestaan syödään hieman aikaisemmin. Keski-Eurooppaa en tunne kovin hyvin tässä suhteessa, mutta mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä aikaisemmin syödään.


 6. Olen asunut Espanjassa ja tiedän että illallinen syödään noin 22.00,nuorena sen jälkeen bailaamaan,nykyään syön kun haluan.Suomessa ollaan ja syödään aikaisin ja kiireessä.


 7. Ei tassa aikavyohykkeella ole mitaan tekemista. Toimittajan ei kannata uskoa kaikkea mita kaantaa. Taalla nyt vaan duunut usein loppuvat 19.00 tai myohemmin ja kun lapset on noudettu harrastuksista ja safka poydassa, onkin jo paikallinen normiaika syoda.


 8. Ruokailu eteläamerikassa syödään myös kahdeksan jälkeen siellä ei vissiin Franco ole manipuloinut aika vyöjukkeitä kuumuus varmaan syy myöhäiseen ruokailuun jäännös ajalta kun ei ollu ilmastointia


 9. Suomessa taas syödään todella aikaisin, yleensä siinä kahden ja neljän välillä aamuyölla grillikioskilla.


 10. Näinhän se on kun maapalloa katsoo.

  Samalta pallolta löytyy toinenkin kummallisuus; Suomessa puhutaan itäblokin maista. Luonnehdinta on kummallinen, sillä kaikista EU-maista Suomi on eniten idässä. Suomi työntyy Romaniaa, Bulgariaa ja jopa Moldovaa (ei EU maa) idempään.


 11. Todellinen syy on Espanjassa vallitsevalle rytmille on kuumuus eikä suinkaan aikavyöhyke. Paikalliset lähtevät illastamaan myöhään kun ilma ei ole enää tukalan kuuma. Se tapahtuu myöhään oli kellonaika säädetty sitten mihin tahansa. Kuumuudesta johtuen vietetään myös siestaa. Iltapäivä on kuumin aika vuorokaudesta. Se, että joku käyttää siestan nukkumiseen tai johonkin muuhun ei ole siestan pitämisen syyn kannalta olennaista. Siestaa vietetään silloin kun on kuuma eikä silloin kun kello on jotakin. Kuten tuossa Seppo jo mainitsikin niin myöskään töistä ei pääsisi yhtään sen aiemmin vaan siihen aikaan mitä kello on. Voi olla vaikeaa joskus totuttautua maan tavoille, mutta varmasti helpompaa kuin yrittää muuttaa maan tapoja :)
  ..


  • Voisi kuvitella että syöjien lisäksi myös ruoka viihtyy pöydässä pidempään ilta-aikaan. Viiden aikaan maitotuote kypsyisi juustoksi vartissa.


 12. Ei se aterioinnin kellonaikaa muuta, vaikka aikavyöhykettä vaihdettaisiin. Jos edelleen töistä pääsee kahdeksalta niin syömään pääsee vasta yhdeksältä. Vain aurinko on laskenut aikaisemmin.


 13. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.