Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Espanja

Fuengirola on suomalaisten suosikkikohde Espanjan Aurinkorannikolla

 • Ella Vuolasto
Ella Vuolasto Päivitetty: 26.08.2023
Fuengirolassa kultaiset hiekkarannat, vilkas rantakatu ja herkullinen ruokakulttuuri sulautuvat yhteen luoden eteläespanjalaisen lomaelämyksen, jossa on aistittavissa myös suomalainen vivahde.

Helppo rantakohde suomalaislomailijoille

Fuengirola on yksi Espanjan Aurinkorannikon tunnetuimmista lomakohteista ja erityisesti suomalaismatkailijoiden suosiossa. Andalusian alueeseen kuuluva Fuengirola sijaitsee Välimeren rannalla ja on tunnettu upeista hienohiekkaisista rannoistaan, jotka jatkuvat pidemmälle kuin silmä kantaa.

Auringossa makoilu ei kuitenkaan ole ainoa puuha, mitä Fuengirolassa voi harrastaa: hupia lomaan tuovat esimerkiksi vesiurheilulajit sukelluksesta, vesihiihdosta ja banaaniveneilystä riippuliitoon ja surffaukseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Shutterstock/ArcadyFuengirola, Espanja
Perinteinen postikorttimaisema Fuengirolasta: rantaa ja aurinkoa.

Fuengirola on myös golfaajien suosiossa ja aktiivilomailijalle löytyy mukavasti patikointireittejä. Shoppailijoille kaupungista löytyy myös lukuisia ostosmahdollisuuksia, kuten ostoskeskus Miramar.

Fuengirola soveltuu mainiosti lomakohteeksi myös perheille, sillä kaupungista löytyy paljon puuhaa lapsille ja koko perheelle. Esimerkiksi Aquamijas-vesipuisto kiinnostaa kaikenikäisiä. 

Kaupunki hemmottelee kävijöitä myös mielenkiintoisella kulttuurikohteella, maurilaisella Castillo de Sohail -linnalla.

Virallisesti Fuengirolassa asuu noin 75 000 ihmistä, mutta kesäisin kaupungin asukasmäärä kolminkertaistuu matkailijavirtojen myötä.

Costa del Solin alueella asuu pysyvästi suuri määrä suomalaisia, minkä lisäksi alue houkuttelee myös lukemattomia suomalaisia lomalaisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Fuengirolassa lomaileva englanninkielentaidoton voi selvitä suomen kielellä, sillä tuhansien suomalaisasukkaiden ansiosta lähes kaikki palvelut ovat saatavilla suomeksi. Suomalaiset kaupat, ravintolat, kauneuspalvelut, peruskoulu ja autoliike ovat osa Fuengirolan tarjontaa, ja alueelta löytyy myös suomenkielisiä lääkäri- ja hammaslääkäripalveluja.

Fuengirolan ilmasto

Fuengirola hemmottelee matkailijoita vuosittain yli 300 aurinkoisella päivällä. Erityisesti heinä–elokuussa rannat täyttyvät auringonpalvojista. Tuolloin sademäärät ovat vähäisiä ja lämpötilat vuoden korkeimmat: päivisin mittari kohoaa jopa yli 30 asteeseen.

Vaikka talvikuukaudet joulu–helmikuu ovat selvästi kesää viileämpiä, päivälämpötilat pysyttelevät usein vähintään 15 asteen tuntumassa. Talvella päivien ja öiden lämpötilojen väliset erot voivat vaihdella suuresti. Aurinkoisina talvipäivinä voi nauttia lämmöstä kevyemmissä vaatteissa, mutta iltaisin voi olla tarpeen pukea lämpimämpää päälle.

ShutterstockFuengirola, Espanja
Pitkä ranta houkuttaa monia suomalaisia talvehtimaan Fuengirolaan.

Kevät saapuu Fuengirolaan jo maaliskuussa, kun päivittäiset lämpötilat ylittävät 20 astetta ja yöt ovat vähintään 10 astetta lämpimiä. Rantakausi käynnistyy huhtikuussa. 

Mukavista rantakeleistä voi nauttia huhti-toukokuussa sekä syys–lokakuussa ilman yhtä suuria matkailijamassoja kuin kesän kiireisimpinä kuukausina.

Lämpötilatkaan eivät ole paahtavan kuumat, mikä tekee näistä ajoista mainion valinnan rentouttavaan rantalomaan.

Sateisinta aikaa Fuengirolassa koetaan yleensä marraskuusta tammikuun loppuun. Vaikka sateita saattaa esiintyä, niiden määrä pysyy yleensä maltillisena.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hintataso Fuengirolassa

Kuten muualla Espanjassa myös Fuengirolassa hintataso on hieman Suomea edullisempi, ja se näkyy paitsi majoitusten myös ruoan hinnassa.

ShutterstockFuengirola, Espanja
Lämpimän ilmaston lisäksi edullinen hintataso on suuri valtti Fuengirolassa.

Espanjan valuutta on euro, ja pankkiautomaatteja on helposti saatavilla, mikä helpottaa käteisen nostamista tarvittaessa. Korttimaksaminen on yleistä, mutta monissa pienemmissä kaupoissa jopa vilkkaan rantakadun varrella suositaan edelleen käteismaksuja.

Fuengirolassa on lukuisia ostosmahdollisuuksia. Shoppailija tekee erityisen hyviä löytöjä espanjalaisten vaateketjujen liikkeissä.

Suositeltuja tuliaisia ovat esimerkiksi paikalliset käsityöt ja keramiikka. Myös perinteiset espanjalaiset tuotteet, kuten oliiviöljy, viinit ja juustot, ovat suosittuja tuomisia. 

Fuengirolan länsipäässä sijaitsee Miramar -ostoskeskus, minkä lisäksi Fuengirolan ja Mijasin rajalta löytyy suuri El Corte Inglés -tavaratalo. Plaza de la Constituciónin eli Kirkkoaukion ympäristöstä löytyy puolestaan runsaasti kenkä- ja vaateliikkeitä. 

Tunnelmallisilta basaarikujilta löytyy matkalaukkuihin myös täytettä: kuka voisikaan vastustaa ihania koruja, nahkaa ja keramiikkaa? Päivän mittaisia ostosmatkoja voi tehdä esimerkiksi Málagaan, missä on loistavat ostosmahdollisuudet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tavat ja kulttuuri Fuengirolassa

Fuengirolassa matkailija kohtaa perinteisiä espanjalaisen tapakulttuurin piirteitä, kuten ystävälliset tervehdykset poskipusuilla ja mañana, mañana -kulttuurin. Aikataulut eivät aina ole täysin täsmällisiä, eikä pientä myöhästelyä pidetä loukkaavana.

Ruokailuajat ovat usein myöhäisempiä kuin Suomessa ollaan totuttu, esimerkiksi illallinen nautitaan vasta iltayhdeksän jälkeen. Kuten Espanjassa yleensäkin, ruokailu on tärkeä osa päivää ja ateriat nautitaan yhdessä pitkän kaavan mukaan.

Vaikka Espanjassa on vahva katolinen perinne, uskonto ei yleensä näy suuresti arkipäivän elämässä.

Pääsiäinen on merkittävin juhlapyhä, ja sitä juhlistetaan näyttävillä kulkueilla ja juhlallisuuksilla ympäri Fuengirolan.

Fuengirola on turvallinen matkakohde, mutta kuten missä tahansa reissatessa, matkailijan tulee pitää mielessään yleiset turvallisuusohjeet. Huomioi ympäristösi ja pidä huolta arvoesineistä, erityisesti vilkkailla alueilla, rannoilla ja liikennevälineissä.

Shutterstock
Fuengirola tarjoaa mainiot puitteet rentoon rantalomaan.

Esteettömyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Monet julkiset tilat ja ravintolat on suunniteltu siten, että ne tarjoavat esteettömät kulkureitit. Pitkä rantakatu on leveä ja tasainen, ja rannalle on asennettu liuskoja, jotka ovat sopivia pyörätuoleille, sekä alueita, joissa pyörätuolilla on helppo nauttia rantaelämästä.

Fuengirolassa vallitsee avoin ja suvaitsevainen ilmapiiri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen suhteen. Sateenkaarilippua saattaa näkyä paikallisissa tapahtumissa, ja julkiset hellyydenosoitukset ovat yleisiä. Lähellä sijaitseva Torremolinos on erityisen tunnettu LBGTQ+-ystävällisestä ilmapiiristään.

Fuengirola lasten kanssa

Fuengirola on mainio paikka matkustaa lasten kanssa, sillä kaupunki tarjoaa monipuolista tekemistä perheille. Lapsiin suhtaudutaan ystävällisesti ja perheen pienimmät huomioidaan ravintoloissa iloisesti. 

Rannalla ja katujen varrella on paljon värikkäillä aitauksilla rajattuja leikkipaikkoja, joissa pienet matkailijat voivat pitää hauskaa.

Tekemistä koko perheelle:

 • Aquamijas-vesipuisto: Vesiaktiviteetit ja liukumäet takaavat hauskaa ajanvietettä koko perheelle.
 • Fuengirola Adventure Golf: Koko perheen seikkailullinen minigolf-rata, jossa on myös hauskoja vesiesteitä.
 • Sould Park: Fuengirolan sataman lähellä sijaitsevassa pienessä huvipuistossa viihtyvät erityisesti noin 3–10-vuotiaat hurvittelijat.
 • Kiddo Family Lounge: Sisäleikkipaikka, josta löytyy oma alue pienemmille leikkijöille, temppurata ja trampoliinit isommille lapsille sekä kahvila.
 • Parque de Poniente: “Piraattipuistossa” komeilee suuri merirosvolaiva, jossa lapset pääsevät seikkailemaan köysiä pitkin ja laskemaan liukumäkiä.

Liikkuminen lastenrattaiden kanssa on suurimmaksi osaksi Fuengirolassa helppoa, erityisesti noin seitsemän kilometriä pitkää ja tasaista rantakatua pääsee kulkemaan rattaiden kanssa vaivattomasti.

ShutterstockFuengirola, Espanja
Fuengirolan esteettömyys tekee kohteesta helpon myös lastenrattaiden kanssa.

Junat ja bussit soveltuvat myös hyvin lastenrattaiden kanssa liikkuville. Matkalippu tulee muistaa maksaa myös rattaiden kanssa matkustaessa.

Hyviä majoitusvaihtoehtoja perheille löytyy Fuengirolasta runsaasti ja monista hotelleista löytyvät lastenaltaat ja leikkipaikat. Majoitusta valitessa on hyvä huomioida satama-alueen vilkas yöelämä, sillä äänet voivat kantautua voimakkaasti läheisiin rakennuksiin.

Lentäen tai autolla Fuengirolaan

Suomesta on Espanjan Aurinkorannikolle hyvät lentoyhteydet, sillä Málagaan operoidaan suoria lentoja ympäri vuoden. Suoria lentoja Helsinki-Vantaalta Málagaan tarjoavat Finnair ja Norwegian. Tampereelta pääsee Málagaan suorilla lennoilla Air Balticin siivin. Lentoaika Málagaan on vajaa viisi tuntia.

Meno-paluulippujen hinnat vaihtelevat kausittain. Edullisimmat liput ovat saatavilla talvikuukausina jopa alle 200 euron hintaan, kun taas sesonkiaikoina kuten syyslomalla, joulun aikaan, talvilomalla ja kesäkuukausina lentolippujen hinnat nousevat noin 350–450 euroon.

Shutterstock/Grisha BruevFuengirola, Espanja
Espanjan Aurinkorannikolle pääsee Suomesta melko näppärästi myös autolla, mikä on hyvä vaihtoehto erityisesti pitkällä matkalla.

Fuengirola sijaitsee noin 25 kilometrin päässä Málagan kansainväliseltä lentokentältä, ja siirtyminen lomakohteeseen on vaivatonta noin kolmen euron hintaisella junamatkalla. Linja-autolla pääsee myös suoraan lentokentältä Fuengirolaan. Yöllä saapuville matkailijoille taksi on hyvä vaihtoehto, sillä junat eivät liikennöi yöaikaan.

Omatoimimatkojen lisäksi matkatoimistot, kuten Aurinkomatkat, Tui ja Tjäreborg, tarjoavat pakettimatkoja Fuengirolaan ympäri vuoden.

Myös autolla pääsee matkustamaan Suomesta Fuengirolaan. Suosittu reitti on ottaa ensin autolautta Saksaan, yleensä Travemündeen.

Saksasta matka jatkuu Euroopan halki kulkien vaihtoehtoisesti Belgian tai Luxemburgin kautta Ranskaan, josta ajetaan rajan yli Espanjaan. Halutessa matkalla voidaan koukata ihailemaan kääpiövaltio Andorran maisemia. 

Automatkalla on tärkeää, että voimassa oleva ajokortti ja tarvittavat ajoneuvopaperit ovat mukana. Lisäksi on syytä ottaa huomioon eri maiden tullimuodollisuudet ja liikennesäännöt. Matka kannattaa suunnitella niin, että pysähdys- ja yöpymispaikkoja on riittävästi.

Majoitus Fuengirolassa

Fuengirola on yksi Aurinkorannikon suosituimmista lomakaupungeista, mikä näkyy myös kohteen monipuolisessa majoitustarjonnassa. Kaupungissa voi yöpyä hotellissa, Airbnb-asunnossa, hostellissa tai huvilassa omien mieltymysten ja budjetin mukaan. 

Fuengirolassa on panostettu perhematkailuun, joten tarjolla on paljon lapsiperheille sopivia majapaikkoja. Fuengirolassa on myös runsaasti huoneistohotelleja, jotka tarjoavat esimerkiksi ruoanlaittomahdollisuuden.

Sesonkiaikana yö keskitasoisessa hotellissa Fuengirolassa maksaa keskimäärin 100–150 euroa. Edullisimmin lomakohteessa majoittuu vaatimattomassa hostellissa 40–50 eurolla.

Sesongin ulkopuolella voi löytää parempia tarjouksia varaamalla majoituksen etukäteen. Kesäkuukausina ja lomasesonkien aikana varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin.

Majoitusta valitessa kannattaa kiinnittää huomiota myös sen sijaintiin Fuengirolassa:

 • Fuengirolan keskustassa ravintolat, kaupat ja nähtävyydet ovat kävelyetäisyydellä, mutta herkkäunisen kannattaa huomioida vilkkaan yöelämän äänekkyys.
 • Los Bolichesista kulkee kätevästi keskustaan ja tällä alueella sijaitsevat monet suomalaiset palvelut.
ShutterstockFuengirola, Espanja
Castillo de Sohail on Fuengirolan tunnetuimpia nähtävyyksiä.
 • Carvajalissa voi nauttia rauhallisesta ympäristöstä, mutta keskustaan käveleminen vaatii hieman pidemmän matkan.
 • Shoppailusta kiinnostuneille suositellaan majoitusta kauppakeskus Miramarin lähistöltä. Täältä kävelee myös noin 10 minuutissa keskustaan.
 • Rantaelämästä nauttivan kannattaa valita majoitus, joka sijaitsee Paseo Maritimon rantakadun varrella.

Suositeltavia varaussivustoja majoituksen etsimiseen ovat esimerkiksi Booking.com, Hotels.com ja Airbnb. Näillä sivustoilla voi vertailla eri vaihtoehtoja, lukea arvosteluja ja löytää hyviä tarjouksia. Kannattaa myös katsoa hotellin omien sivujen hinnasto ennen varaamista.

Liikkuminen Fuengirolassa

Fuengirolassa voi mainiosti liikkua kävellen, ja pitkä rantakatu tarjoaa kulkuyhteyden esimerkiksi viereiseen Benalmadenan kaupunkiin.

Pidemmillä matkoilla ja retkillä linja-auto sekä juna ovat varteenotettavia vaihtoehtoja, mutta Fuengirolassa voi liikkua myös taksilla tai vuokra-autolla.

ShutterstockFuengirola, Espanja
Aurinkorannikolla on vaivatonta liikkua paikasta toiseen, ja lyhyet etäisyydet helpottavat päiväretkiä entisestään.

Bussimatkustaminen on Espanjassa kohtuullisen edullista, ja lähikaupunkien nähtävyyksille pääsee Fuengirolasta parilla eurolla. Myös junalla on helppoa ja edullista liikkua Fuengirolasta Aurinkorannikon muihin kohteisiin.

Kätevimmin junalippu maksetaan näyttämällä maksukorttia asemalla olevaan laitteeseen ennen matkaa ja junasta poistuessa – erillistä lippua ei tarvita. Ensi kertaa matkustavan on hyvä seurata muiden matkustajien esimerkkiä, sillä laite on yleensä pelkkä kapea tolppa, jossa on kortinlukija. Lentoasemalla kortinlukija on selkeämmin aukeavien porttien yhteydessä.

Junalipun voi ostaa myös juna-asemien lippuautomaateista. Pahvista lippua ei kannata heittää roskiin, sillä se sisältää 50 sentin perusmaksun, jota ei tarvitse maksaa uudelleen, jos lataa seuraavan matkan samaan lippuun.

Bussiliput ostetaan yleensä suoraan kuskilta, ja on hyvä varautua tasarahaan. Bussilippuja voi myös hankkia kioskeista, ja jos suunnittelee useita matkoja, kannattaa hankkia kertamaksultaan hieman edullisempi 10-kerran lippu.

Pidemmän matkan juna- tai bussiliput voi ostaa suoraan asemilta tai yleensä myös kätevästi verkosta.

Fuengirolan bussiliikenteen aikataulut ja hinnat on listattu yhteyksiä tarjoavan Avanzan verkkosivuilla. Junaliikenteen aikataulut ja hinnat ovat nähtävissä Renfen verkkosivuilla.

Retkikohteita Fuengirolasta

Fuengirolasta käsin avautuu monia mielenkiintoisia retkikohteita Etelä-Espanjan alueelle sekä Afrikan puolelle. 

Aurinkorannikolla välimatkat eivät ole pitkiä ja autonvuokraus on helppoa. Päiväretkiä voi tehdä moniin kiinnostaviin kaupunkeihin ja illaksi ehtii takaisin hotelliin. Tutustumisretkiä voi tehdä esimerkiksi Granadaan, Sevillaan, Málagan, Cordobaan tai Ison-Britannian hallinnoimalle Gibraltarille.

Kaupunkien lisäksi Aurinkorannikolla kannattaa tutustua myös vuoristomaisemiin. Fuengirolan pohjoispuolella sijaitsee tuhannen metrin korkuinen Mijaksen vuori, jonka rinteellä noin 400 metrin korkeudessa sijaitsee pieni Mijas, hyvä esimerkki Andalusian valkoisista kylistä.

IstockphotoMijas, Espanja

Lisäksi rotkostaan kuuluisa Ronda on näkemisen arvoinen nähtävyys, joka kruunaa kokemuksen alueen kauniista vuoristomaisemista.

Päiväretki Afrikan puolelle Marokkoon tarjoaa eksoottisen kulttuurikylvyn medinoineen ja basaareineen. Retkiä myyvät useat matkatoimistot Fuengirolan alueella.

Retkiä voi tehdä muuallakin kuin tien päällä. Fuengirolan satamasta on mahdollisuus lähteä risteilylle Benalmadenan Puerto Marinaan, ja risteilyn aikana Aurinkorannikkoa voi ihailla merellisestä näkökulmasta.

Ravintolat ja ruokakulttuuri Fuengirolassa

Fuengirolan lukuisissa ravintoloissa voi nauttia perinteisistä andalusialaisista herkuista, kuten gazpachosta ja salmorejosta, jotka ovat raikkaita tomaattikeittoja. Myös erilaiset tapakset, kuten paikalliset oliivit, juustot ja ilmakuivatut kinkut, ovat suosittuja naposteltavia.

Chiringuitot ovat ravintoloita, jotka sijaitsevat rannalla ja tarjoavat mahdollisuuden nauttia paikallisista merenelävistä ja tuoreista kalaruoista samalla kun ihailee upeita merimaisemia.

Inka KhanjiEspanjalainen ruoka
Tapakset ovat merkittävä osa myös fuengirolalaisten ravintoloiden tarjontaa.

Fuengirola hemmottelee paikallisruokien lisäksi laajalla valikoimalla erilaisia kansainvälisiä ravintoloita, kuten italialaisia, kiinalaisia, intialaisia, meksikolaisia ja monia muita maailman keittiöitä. Lisäksi kaupungissa on tunnettuja pikaruokaketjuja, jotka tarjoavat nopeita ja tuttuja vaihtoehtoja matkailijoille.

Erilaiset erikoisruokavaliot huomioidaan yleisesti, ja useimmissa ravintoloissa on tarjolla vaihtoehtoja esimerkiksi kasvissyöjille ja gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. 

Tippaaminen ei ole pakollista, mutta usein on tapana jättää pieni tippi.

Fuengirolan satama-alue on yöelämän vilkas keskus, jossa juhlatunnelma jatkuu aina aamun tunneille asti, eli kaupungista löytyy myös railakasta tunnelmaa.

Fuengirolan nähtävyydet

Fuengirolan upea noin seitsemän kilometrin mittainen kaartuva hiekkaranta on nähtävyys jo itsessään, mutta kaupungista löytyy myös muita mielenkiintoisia kohteita:

 • Castillo de Sohail: Meren rannalla sijaitsevalta kukkulalta löytyvä Castillo de Sohail on Fuengirolan tunnetuimpia nähtävyyksiä. Maurilaisella linnalla on ikää jo liki tuhat vuotta ja se on kokenut historiansa aikana monia iskuja ja jälleenrakennuksia.
 • Feria-alueen markkinat: Aitoa paikallistunnelmaa voi kokea vierailemalla Fuengirolan viikoittaisilla markkinoilla. Tiistaisin Feria-alueella on perinteiset markkinat, josta voi ostaa tuoreita elintarvikkeita, vaatteita, käsitöitä ja muita paikallisia tuotteita. Lauantaisin alueella on kirpputori.
 • Plaza de la Constitución: Tämä aukio on Fuengirolan keskusta ja se on täynnä elämää. Voit istahtaa kahvilaan ja nauttia tunnelmasta, shoppailla lähellä sijaitsevissa putiikeissa tai vain seurata paikallisten menoa.
 • Fuengirolan satama-alue: Satama-alue on eläväinen paikka, josta löytyy monia ravintoloita, baareja ja kauppoja.
 • El Toro de Osborne -näköalapaikka: Fuengirolan ja koko Andalusian symbolina pidettävä valtava musta härkäpatsas kohoaa näyttävästi kukkulan päällä. Tämä näköalapaikka on suosittu patikointikohde, joka tarjoaa upeat panoraamanäkymät kaupunkiin.

Lisäksi Fuengirolasta pääsee kulkemaan näppärästi viereiseen Benalmadenaan, josta löytyy muun muassa satulinnamainen Castillo de Colomares, Tivoli World -huvipuisto, Teleferico-kaapelivaunurata sekä Benalmadenan perhospuisto.

Ella on freelancer-kirjoittaja, jolle matkailu on intohimo ja elämäntapa.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravintolat Espanjassa

Kymmenen asiaa, jotka voivat yllättää suomalaisen espanjalaisessa ravintolassa

Espanja

Suomalaiset rakastavat Espanjaa, mutta mitä maassa kannattaa varoa? Muista nämä 7 asiaa

Playa Catedrales Espanjassa

Oletko kuullut tästä Espanjan erikoisesta rannasta? Niin kaunis, että vierailu on varattava etukäteen

Espanjan rantaetiketti

Tällainen on Espanjan rantaetiketti – aurinkoa yläosattomissa ja 7 muuta huomiota

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja