Hyppää sisältöön

Lontoo - kaupunki, johon ei voi kyllästyä

Kirjoittajan oletuskuva
heikkis Päivitetty: 01.10.2021
Lontoo on todellinen kaupunkikohteiden klassikko, joka hemmottelee matkailijaa maailmankuulujen nähtävyyksien lisäksi tapahtumilla ja aktiviteeteilla.

Ison-Britannian pääkaupunki Lontoo on kaupunkikohde, joka tarjoaa jokaiselle jotakin. Kiinnostuksenkohteista riippumatta tekemistä on lähes rajattomasti tarjolla, sillä kaupunki hellii yhtä lailla esimerkiksi himoshoppailijaa, jalkapallofania ja musiikkidiggaria. Myös aktiivilomailijan on mahdollista viettää onnistunut loma suurkaupungissa.

Anna Lontoon vietellä

Lontoon tunnetuimmat nähtävyydet, Big Ben -kello, Piccadilly Circus -aukio, Buckinghamin palatsi, Oxford Streetin ostoskatu sekä tietysti Tower Bridge -silta ja London Eye -maailmanpyörä ovat suosittuja vierailukohteita liki kaikkien matkailijoiden joukossa. Kohteet sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan, joten ne on helppo kiertää jo ensimmäisen matkapäivän aikana, ja jättää ohjelmaan aikaa muulle puuhastelulle loppuja päiviä varten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hektinen suurkaupungin tunnelma näkyy Lontoossa tietyissä kaupunginosissa, sillä esimerkiksi Oxford Street kuhisee ihmisiä melkeinpä vuorokaudenajasta riippumatta. Rauhallista tunnelmaa etsivän kannattaa suunnata keskustan ulkopuolelle.

Lontoossa on lukuisia pieniä kaupunginosia, joissa on omat pienet keskuksensa palveluineen. Omintakeista tunnelmaa ja paikallisväriä kaipaavan kannattaakin varata majoitus Lontoon rauhallisista kaupunginosista, joita suuret matkailijamassat eivät ole vielä löytäneet.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Buckinghamin palatsi on Lontoon tunnetuimpia vierailukohteita.

Milloin Lontooseen?

Lontoo on ympärivuotinen matkakohde, mutta varsinainen matkailusesonki sijoittuu kesään. Kesäisin valitettavasti ruuhkat, esimerkiksi jonot kohteisiin, ovat valtavia. Syksy ja kevät ovat hiljaisempaa, mutta silti monipuolista matkustusaikaa. Jonoja voi pyrkiä myös välttämään hankkimilla pääsylippuja ennakkoon.

Sää saattaa vaihtua hetkessä, joten Lontoon-matkaa suunnittelevan reissaajan kannattaakin varautua yllättäviin säävaihteluihin pakkaamalla mukaan myös vedenpitävät varusteet. Vaikka Lontoo tunnetaan sateisena kaupunkina, hellii se matkailijoita myös lämpimillä aurinkoisilla päivillä. Lontoo on loistava kesäkohde, mutta kevät alkaa kaupungissa suomalaisnäkökulmasta hyvin aikaisin, joten se sopii mainiosti myös esimerkiksi alkuvuoden matkakohteeksi.

Vietä onnistunut kaupunkiloma Lontoossa

Miljoonakaupunki Lontoo on ensisijaisesti kaupunkikohde, ja se on täynnä mahdollisuuksia. Loistavat ravintolat, hyvät hotellit, tunnelmallinen pubikulttuuri, loputon museovalikoima, mahtavat shoppailumahdollisuudet sekä kauniit puistot tarjoavat tekemistä matkailijalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perinteisen kaupunkilomapuuhastelun lisäksi Lontoo tarjoaa myös vaihtoehtoja. Esimerkiksi päiväretket Lontoon lähistöllä sijaitseviin luonto- ja rantakohteisiin tuovat vaihtelua kaupunkilomalle.

Lontoo on kallis matkakohde, minkä lisäksi punnan ja euron väliset valuuttakurssien muutokset vaikuttavat tuntuvasti myös matkailijan kukkaroon. Erityisesti majoitus on Lontoossa jopa kallista, sillä hyvän ja halvan majapaikan löytäminen on kaupungissa hyvin hankalaa.

Vaikka Lontoo on lähtökohtaisesti kallis kohde, voi siellä tehdä myös onnistuneen budjettiloman. Kaupungissa onkin runsaasti hostelleja sekä edullisia ravintoloita, joihin matkaa varten varatut punnat eivät hupene hetkessä.

Ole kohtelias

Matkailija pärjää Lontoossa mainiosti englannin kielellä, ja vaikka kielitaito ei olisi päätä huimaava, kannattaa kohteessa avata suu ja puhua rohkeasti – kunhan muistaa kohteliaisuussanat. Brittikulttuurin kohteliaisuus avautuu nopeasti myös matkailijalle.

Kohteliaisuuteen liittyy myös tippaus, joka on Lontoossa suositeltavaa. Monissa ravintoloissa 15 prosentin palvelumaksu lisätään automaattisesti laskun loppusummaan, mutta niissä paikoissa missä sitä ei lisätä, on 10–15 prosentin juomarahan jättäminen suositeltavaa. Myös taksikuskit odottavat 10–15 prosentin juomarahaa.

Lontoo on pääosin turvallinen matkakohde, mutta kaupungissa kannattaa pitää varansa erityisesti taskuvarkaiden ja huijareiden varalta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN LONTOOSSA

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Kaksikerroksisella double-deckerillä liikkuminen on jo itsessään mieleenpainuva kokemus.

Lontooseen lentäen

Useat lentoyhtiöt, kuten Finnair, Norwegian ja British Airways, vievät Helsinki-Vantaan lentokentältä suoraan Lontooseen. Lähtöjä tarjotaan useita päivässä, ja matka Lontooseen kestää noin kolme tuntia. Tavallisten lentojen hinta vaihtelee tyypillisesti noin 200 ja 400 euron välillä, mutta halpalentoja Lontooseen voi saada jopa alle sadalla eurolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lontoossa on kaikkiaan viisi lentokenttää: Heathrow, Stansted, Gatwick, Luton ja London City Airport. Ennen lentojen ostamista kannattaa huomioida, mille kentälle oma lento laskeutuu.

Suurin lentokentistä on Heathrow, josta on suora metroyhteys Lontoon keskustaan. Heathrow’lle lentävät kaikki yhtiöt Helsinki-Vantaalta Norwegiania lukuun ottamatta. Norwegian lentää Gatwickin kentälle Lontoon eteläpuolelle, josta on näppärä junayhteys Victorian asemalle.

>> Halvat lennot Lontooseen

Majoitus Lontoossa

Majoituksen hinta-laatusuhteen sanotaan usein olevan heikko Lontoossa. Väite lienee pitkälti totta, sillä Lontoo on täynnä vanhoja rakennuksia, joista on kova kysyntä. Kiinteistöjen korkeat hinnat näkyvät suoraan majoituksen tasossa. Hotellihuoneet ovat usein pieniä ja ajan patinoimia, mutta hinnoiltaan tyyriitä.

Suurkaupungille ominaisesti Lontoosta kuitenkin löytyy majoitusta joka lähtöön. Rahalla saa hienointa luksusta, ja reppureissaajille löytyy halpaa hostellimajoitusta. Varmaa ja turvallista perusmajoitusta taas tarjoavat suuret kansainväliset keskitason hotelliketjut.

Myös kotimajoitus on yleistynyt Lontoossa, mikä tarjoaa mahdollisuuden majoittua hotelleja edullisemmin persoonallisissa paikoissa ja saada paikallisvinkkejä vaivattomasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tunne Lontoon majoitustarjonta

Perusmatkailijankin voi olla hyvä katsella hotellia ydinkeskustan ulkopuolelta. Kauempana olevat hotellit sijaitsevat usein rauhallisessa ympäristössä ja ovat hinnoiltaan edullisia. Toimivan julkisen liikenteen ansiosta yhteys keskustaan on kuitenkin helppo, eikä 15–25 minuutin metro- tai bussimatka ole suuri vaiva laadukkaan majoituksen vastineeksi.

Viikonloppulomalaiset voivat etsiä huoneita Lontoon ydinkeskustan eli Cityn lukushotelleista hyvään hintaan. City on toimistoaluetta, joka tyhjenee viikonloppuisin. Siksi alueen hotellit laskevat hintojaan arkipäivien ulkopuolella. Loistohotellit voivat myydä huoneitaan jopa 50 prosentin alennuksella.

Edullista majoitusta voi olla myös yksityishenkilöiden järjestämä peribrittiläinen Bed and breakfast -majoitus, jossa matkailijalle tarjotaan paikka nukkua sekä aamiainen. Bed and breakfast -majoitukselle on omistettu useita nettisivuja, joiden kautta voi tutkia majoitusvaihtoehtoja.

Liikkuminen Lontoossa

Lontoon julkinen liikenne toimii erinomaisesti, eikä kaupungissa liene paikkaa, jonne ei julkisilla pääsisi. Tehokkain ja nopein liikennöintimuoto on maailman vanhin metroverkosto. Metrolinjoja on runsaasti kaupungin jokaiseen suuntaan.

Metroa hitaampi liikenneväline on bussi, jotka ovat usein legendaarisia punaisia kaksikerrosbusseja eli double deckereitä. Bussi sopii esimerkiksi lennosta otettavaksi tai tilanteisiin, kun halutaan varta vasten katsella maisemia.

Julkista liikennettä varten kannattaa hankkia elektroninen matkakortti, Oyster Card, johon voi ladata joko aikaa tai rahaa. Usein päiväliput ovat matkailijan paras valinta, koska kertamatkat ovat kalliita.

Lontoon alue jakautuu useisiin matkustusvyöhykkeisiin, joihin kannattaa kiinnittää huomiota lippuja ostaessa. Liian monesta vyöhykkeestä ei kannata turhaan maksaa.

Kulje jalan ja vaikka taksilla

Lontoo on oiva kaupunki myös kävelijälle. Kävellessä näkee paljon paitsi nähtävyyksiä myös tavallista elämää ja yllättäviä sattumuksia. Etenkin keskustan nähtävyyksien välillä on helppo siirtyä jalkaisin. Myös pyörän vuokrausta voi kokeilla, mikäli vasemmanpuoleinen liikenne ei hirvitä.

Lontoon legendaariset mustat taksit ovat lähes yhtä erottoman osa kaupunkikuvaa kuin punaiset kaksikerrosbussit. Mustien taksien kuljettajien on läpäistävä vaativa testi, mikä takaa, että kuljettajat tuntevat Lontoon kadut ja nopeimmat reitit kuin omat taskunsa. Taksiajelu voi olla elämys jo itsessään, mutta usein matkailijan on käytännöllisempää ja edullisempaa käyttää julkista liikennettä.

LONTOON NÄHTÄVYYDET

Inka KhanjiLontoo, Iso-Britannia
Camden on suosittu shoppailukohde, sillä alueella on paitsi runsaasti kauppoja myös suuri markkina-alue.

Shoppailijan Lontoo

Lontoo on ostoskohteiden eliittiä. Shoppailija voi valita suosikkipaikkansa tavaratalojen vilinän, pitkien ostoskatujen kuhinan ja tunnelmallisten markkinoiden väliltä.

Lontoon kuuluisat tavaratalot ovat luku sinänsä. Esimerkiksi Harrodsin tavaratalo Knightsbridgessä on klassikko ja nähtävyys jo itsessään. Tavaratalossa voi myös nauttia perinteikkään kello viiden teen, joka on brittiperinne parhaimmillaan. Näkemisen arvoinen Harrods on erityisesti joulun aikaan, jolloin tavarapaljous ja koristeiden tulva vetävät shoppailijoista kokemattomimmat sanattomiksi.

Tavaratalojen lisäksi myös Lontoon ostoskadut ällistyttävät valikoimallaan. Tunnetuin ostoskaduista lienee Oxford Street, jonka varrella sijaitsee monia kuuluisia liikkeitä ja pienempiä putiikkeja, jotka myyvät tavaraa joka lähtöön.

Muotishoppailijan paratiisi on puolestaan Bond Street. Kadun varrelta löytyvät niin Diorin, Versacen kuin Armanin liikkeet, mutta hinnatkin ovat sitten korkeammat.

Vieraile Lontoon markkinoilla

Kun tavaratalot ja ostoskadut alkavat kyllästyttää, kannattaa suunnata Lontoon maailmankuuluille markkinoille, joilta voi ostaa lähes mitä tahansa tuoreista vihanneksista antiikkiin. Tunnettuja markkina-alueita ovat esimerkiksi persoonalliset Camdenin markkinat ja Portobello Roadilla järjestettävät markkinat.

Portobello Roadin pikkuliikkeissä ja pubeissa kannattaa pistäytyä muulloinkin kuin vain markkinapäivinä. Katu sijaitsee samannimisestä elokuvasta tunnetun Notting Hillin alueella, joka jaksaa kiinnostaa elokuvan ystäviä vuodesta toiseen.

Kulttuuria, musiikkia ja urheilua

Lontoo on erilaisista tapahtumista kiinnostuneen paratiisi, eikä kaupungin kulttuuri- ja urheilutarjonta nuku koskaan. Lontoosta löytyvät muun muassa maailman tunnetuimpiin lukeutuvat teatterit, loputtomat konserttimahdollisuudet sekä Euroopan eliittiin kuuluvat jalkapallojoukkueet, kuten Arsenal, Chelsea ja Tottenham.

Lontoon-loman klassinen kulttuurielämys on musikaali-ilta. Useat teatterit esittävät musikaaleja, ja esitysten välillä riittää valinnanvaraa huippumusikaalien alueella West Endissä. Tarjolla on niin populaarimusiikkiin perustuvia esityksiä, kuten Mamma Mia! ja We Will Rock You, kuin alan todellisia klassikoita, esimerkiksi Victor Hugon Kurjat tai Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummitus.

Lontoon must see

Aivan kuten Vapaudenpatsas kuuluu New Yorkiin ja Eiffel-torni Pariisiin, kellotorni Big Ben on Lontoon symboli ja maamerkki. Britannian suurin kellotaulu on mitannut aikaa osana Lontoon kaupungin parlamenttitaloa lähes keskeytyksettä 150 vuoden ajan.

Toinen lontoolainen maamerkki on kuningasperheen virallinen Lontoon asuinpaikka, Buckinghamin palatsi. Palatsi on kaupungin vilkkaimpia turistikohteita, ja kuuluisat vartijat vahdinvaihtoineen ovat matkailijoiden suosikkeja. Pintaa syvemmälle palatsiin pääsee tutustumaan maksullisilla kiertokäynneillä.

Lontoon symboli on myös Tower Bridge, joka valmistui vuonna 1894. Viktoriaanisen ajan insinöörityön taidonnäyte nousi nopeasti Lontoon suosituimpien nähtävyyksien joukkoon. Nykyisin lähes jokainen Lontoon-kävijä haluaa tulla kuvatuksi Tower Bridgen kanssa. Sillan sisälle ja näköalatasanteelle pääsee maksusta.

Towerin linna

Tower of London eli Lontoon Tower on keskiaikainen linna keskellä Lontoota ja Englannin kuninkaallisten entinen asuinpaikka. Tower on seissyt samoilla sijoilla jo 1000-luvulta lähtien ja on nykyisin kaupungin kuuluisimpia turistinähtävyyksiä.

Towerilla on takanaan hurja ja sotaisa menneisyys, ja linnan aavetarinat ovat hyvin tunnettuja. Towerin museon kiinnostavimmat näyttelyesineet ovat legendaariset kruununjalokivet, joita säilytetään linnan Jewel Housessa eli koruhuoneessa.

Lontoon maailmankuulut museot

Lontoolla on pitkät perinteet maailmankuuluna museokaupunkina. Tunnetuin museoista on ehdottomasti British Museum, joka lukeutuu maailman merkittävimpien museoiden joukkoon. British Museumin miljoonissa esineissä riittää ihmeteltävää kokonaiseksi päiväksi, ja näytteillä on muun muassa muumioita muinaisesta Egyptistä.

Lontoon muita museoita ovat esimerkiksi tiede- ja sotamuseo, luonnontieteellinen museo, joka on tunnettu dinosauruksen fossiileista, sekä taidemuso National Gallery Trafalgarin aukiolla.

Julkkisten jäljillä vahakabinetissa

Historiallisia henkilöitä ja nykypäivän julkkiksia pääsee kummastelemaan parhaiten Madame Tussauds -vahakabinetissa. Maailman kuuluisin vahakabinetti tarjoaa pääsylipun samaan kuvaan esimerkiksi kuningatar Elizabethin kanssa.

Rakennuksen kellaritiloissa taas esitellään suurkaupungin veristä historiaa kauhukabinetissa. Kauhudiggareille Lontoo tarjoilee enemmänkin mannaa, sillä lisäksi kaupungissa on pelkästään kauhulle omistettu London Dungeon -keskus, joka on kuin laajennettu versio Tussaud’sin kauhukammiosta.

London Eye – Lontoo korkeuksista

Lontoon uudemmista nähtävyyksistä pakollinen on Lontoon silmä, London Eye, joka tunnetaan myös nimellä Millennium Wheel. Huiman korkea maailmanpyörä avattiin vuonna 1999 Thames-joen rannalle aivan Lontoon keskustaan. Pyörä kulkee hitaan kierroksen, nousee 135 metriin ja tarjoaa runsaasti aikaa katsella Lontoota yläilmoista.

LONTOON PARHAAT

Inka KhanjiLontoo, Iso-Britannia
Jo pelkkä kävely ympäri Lontoota riittää puuhaksi monille.

Lontoon parhaat nähtävyydet

 1. Big Ben
 2. London Eye
 3. Tower Bridge
 4. Piccadilly Circus
 5. Madame Tussauds -vahakabinetti
 6. British Museum
 7. Buckinghamin Palatsi
 8. Hyde Park
 9. National Gallery
 10. St Paul’s Cathedral – Pyhän Paavalin tuomiokirkko

Parhaat aktiviteetit

 1. Shoppailu
 2. Musikaalit
 3. Museokäynnit
 4. Puistoissa vierailu
 5. Vauhdikas yöelämä

Lontoon tärpit lapsiperheelle

 1. Musikaalit
 2. Museot
 3. Madame Tussauds -vahakabinetti
 4. Making of Harry Potter -kierros Warner Brosin studioilla
 5. London Eye
 6. Legoland Windsorissa (noin 30km Lontoosta)
 7. Leikkipuistot
 8. London Zoo
 9. Thorpe Park -huvipuisto (noin 50km Lontoosta)
 10. Jokiristeilyt

Lisätietoa:

Lontoon kaupungin virallinen matkailusivusto
Time Out Lontoo

Teksti: Panu Lempiäinen, Sara Laakkonen ja Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Idän Pikajuna

Idän pikajuna on junamatkojen klassikko: luksusjuna on koettava kerran elämässä – jos siihen on varaa

Lontoo, Iso-Britannia

Lontoon tärkeimmät nähtävyydet Top 10 – älä missaa näitä paikkoja kaupunkilomalla

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Lontoo, Iso-Britannia

Koe Lontoon ilmaiset nähtävyydet – vinkit budjettimatkalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja