Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Iso-Britannia

Matkaopas: Lontoo

 • Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 18.09.2023
Lontoo on monipuolinen kaupunkikohde, jonne voi aina palata uudelleen ja löytää joka kerta jotain uutta.

Lontoo on kaupunkikohteiden klassikko

Ison-Britannian pääkaupunki Lontoo on yksi maailman tunnetuimmista kaupunkikohteista eikä syyttä, sillä kaupungista todella löytyy jokaiselle jotakin.

Kaupunki tarjoaa matkailijalle niin maailmankuuluja nähtävyyksiä ja museoita, eri ruokakulttuurit kattavan ravintolatarjonnan ja erinomaiset shoppailumahdollisuudet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lontoo on erilaisista tapahtumista kiinnostuneen paratiisi, eikä kaupungin kulttuuri- ja urheilutarjonta nuku koskaan. Lontoosta löytyvät muun muassa maailman tunnetuimpiin lukeutuvat teatterit, loputtomat konserttimahdollisuudet sekä Euroopan eliittiin kuuluvat jalkapallojoukkueet, kuten Arsenal, Chelsea ja Tottenham.

Lontoossa on myös monipuolinen yöelämä, johon kuuluvat niin perinteiset pubit, cocktailbaarit kuin aamuun asti auki olevat yökerhot.

Kaupungin metropolialueella asuu noin yhdeksän miljoonaa ihmistä ja jokainen kaupunginosa on erilainen keskenään. Hektinen suurkaupungin tunnelma näkyy Lontoossa alueilla, sillä esimerkiksi Oxford Street kuhisee ihmisiä melkeinpä vuorokaudenajasta riippumatta.

Rauhallisempaa menoa etsivän kannattaakin suunnata keskustan ulkopuolelle. Lontoon lukuisilla kaupunginosilla on omat pienet keskuksensa tai pääkatunsa palveluineen, joissa löytyy paikallistunnelmaa ja matkailijan pääsee kokemaan suurkaupungin monet eri puolet.

ShutterstockLontoon matkaopas
Lontoon lukuiset kaupunginosat tarjoavat kiinnostavaa nähtävää ja vaihtoehdon kiireiselle keskusta-alueelle.

Perinteiseen kaupunkilomailuun tuovat vaihtelua päiväretket Lontoon lähistöllä sijaitseviin luonto- ja rantakohteisiin. Kaupungissa on myös lukuisia puistoja, joissa voi hyvällä säällä pysähtyä nauttimaan vaikkapa piknikistä paikallisten tavoin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lontoon ilmasto

Lontoo on ympärivuotinen matkakohde, mutta ruuhkaisin matkailusesonki sijoittuu kesään. Tällöin jonot erityisesti suosituimmille nähtävyyksille ovat pitkät sekä lennot ja majoitus kalliimpia.

Syksy ja kevät ovat rauhallisempia, mutta silti erinomaista matkustusaikaa. Kevät alkaa Lontoossa suomalaisnäkökulmasta hyvin aikaisin, ja kevään kukkaloiston ja lämpimien päivien ansiosta Lontoo on ihanimmillaan juuri keväisin.

Myös joulunaika on suosittua matkustusaikaa Lontoossa, sillä kaupunki verhoutuu jo hyvissä ajoin jouluvaloihin ja -tunnelmaan.

ShutterstockLontoon matkaopas
Lontooseen voi matkustaa ympäri vuoden, mutta kevät ja syksy ovat kaupungissa rauhallisempaa aikaa kuin vilkas kesäsesonki.

Yleisestä luulosta huolimatta Lontoossa ei aina sada, ja kaupunki hellii matkailijoita myös aurinkoisilla päivillä. Sää saattaa kuitenkin vaihtua hetkessä ja sanotaankin, että Lontoossa voi kokea kaikki vuodenajat yhden päivän aikana. Lontoon-matkaa suunnittelevan reissaajan kannattaakin varautua yllättäviin säävaihteluihin pakkaamalla mukaan myös vedenpitävät varusteet.

Hintataso ja raha Lontoossa

Lontoolla on maine kalliina kaupunkina ja hinnat kaupungissa ovat selkeästi korkeammat kuin muualla Englannissa. Matkaijoiden suosimilla alueilla hinnat ovat Lontoossa myös usein hieman korkeammat.

Lontoossa hotellit ovat todella kalliita ja hinta-laatusuhde on huono, mutta esimerkiksi ulkona syöminen ja juominen on suomalaiselle kohtuuhintaista tai paikasta riippuen jopa edullista.

Monelle matkailijalle voi tulla yllätyksenä, kuinka paljon Lontoossa on mahdollista tehdä täysin ilmaiseksi tai pienellä budjetilla. Kaupungin tunnetuimpiin museoihin, kuten British Museumiin ja luonnonhistorialliseen museoon, ja esimerkiksi Sky Garden -näköalapaikkaan on ilmainen sisäänpääsy.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ison-Britannian valuutta on punta, mutta maksuvälineenä Lontoossa käy lähes kaikkialla pankkikortit eli käteistä tarvitse erikseen varata. On hyvä huomioida, että osassa kaupungin ravintoloissa, pubeissa ja kaupoissa ei käteisellä ole enää mahdollista maksaa.  

Lontoossa ravintoloissa tipataan yleensä 10–15 prosenttia, jos palvelu on ollut hyvää. Monesti kortinlukulaitteet antavat asiakkaan lisätä tipin itse. Joskus tippi on myös lisättynä suoraan ravintolaruokailun laskuun. Esimerkiksi pubeissa ja baareissa, joissa tilaukset tehdään suoraan tiskiltä, ei Lontoossa ole tyypillistä tipata.

Tapakulttuuri ja turvallisuus Lontoossa

Lontoo on eri kulttuurien kohtaamispaikka, joten kaupungissa sulautuu helposti joukkoon.

Matkailija pärjää Lontoossa mainiosti englannin kielellä, ja vaikka kielitaito ei olisi päätä huimaava, kannattaa kohteessa avata suu ja puhua rohkeasti – kunhan muistaa kohteliaisuussanat. Brittikulttuurin kohteliaisuus avautuu nopeasti myös matkailijalle.

Lontoo on pääosin turvallinen matkakohde, mutta suurkaupungin lieveilmiöt näkyvät myös siellä ja varansa kannattaa pitää erityisesti taskuvarkaiden varalta. Erityisesti matkapuhelimia päätyy paljon varkaiden mukaan, joten varsinkin ruuhkaisilla kaduilla ja julkisissa kulkuvälineissä on hyvä pitää arvotavaroista huolta.

ShutterstockLontoon matkaopas
Lontoo on kulttuurien kohtaamispaikka, jossa on matkailijalle loputtomasti nähtävää.

Ennen matkaa kannattaakin varmistaa, että on voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa vahingot mahdollisissa ikävissä tilanteissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lontoon suvaitsevaisessa ilmapiirissä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat matkailijat voivat lomailla huoletta. Kaupungissa on esimerkiksi lukuisia sateenkaariyhteisön baareja, klubeja ja tapahtumia sekä myös hotelleja.

Lennot Lontooseen

Useat lentoyhtiöt, kuten Finnair, Norwegian ja Ryanair, lentävät Helsinki-Vantaan lentokentältä suoraan Lontooseen. Lentoja on useita päivässä, ja matka Lontooseen kestää noin kolme tuntia. Ryanarilla on suora lentoyhteys Lontooseen myös Tampereelta. Talvikaudella Lontooseen on suorat lennot myös Rovaniemeltä ja Kittilästä.

Tavallisesti lentojen hinta vaihtelee noin 200 ja 400 euron välillä, mutta halpalentoja Lontooseen voi saada jopa alle sadalla eurolla, jos varauksen kanssa on hyvissä ajoin liikkeellä ja lentopäivien- ja aikojen suhteen on joustoa. Myös yhden tai useamman vaihdon sisältävän lipun voi saada edullisempaan hintaan.

Lontoossa on kaikkiaan viisi lentokenttää: Heathrow, Stansted, Gatwick, Luton ja London City Airport. Ennen lentojen ostamista kannattaa huomioida, mille kentälle oma lento laskeutuu ja että kentältä pääsee sujuvasti omaan hotelliin.

Aikaista aamulentoa varatessa on myös hyvä varmistaa, että julkinen liikenne tai junat operoivat niin, että kentälle ehtii ajoissa, jos ei halua käyttää taksia.

Helsingistä Finnair lentää Heathrow’lle, Norwegian Gatwickille ja Ryanair Stanstedille. Suurin lentokentistä on Heathrow, josta on suora metroyhteys Lontoon keskustaan. Gatwickin kentältä on kätevä junayhteys Victorian asemalle, kun taas Stanstedilta pääsee junalla Liverpool Streetin asemalle. Lue tästä lisää Lontoon lentokenttäyhteyksistä.

Majoitus Lontoossa

Majoituksen hinta-laatusuhteen sanotaan usein olevan heikko Lontoossa ja valitettavasti tämä väite pitää usean majapaikan kohdalla paikkaansa.

Hotellihuoneet ovat usein pieniä ja ajan kuluttamia, mutta silti yllättävän hintavia. Toki kaupungista löytyy tasokkaita ja uusia hotelleja, mutta näissä on usein myös vielä kovempi hintalappu.

Suurkaupungille ominaisesti Lontoosta kuitenkin löytyy majoitusta joka lähtöön. Rahalla saa hienointa luksusta, ja pienemmällä budjetilla matkaavien kannattaa etsiä halpaa hostellimajoitusta. Varmaa ja turvallista perusmajoitusta taas tarjoavat suuret kansainväliset keskitason hotelliketjut.

Travelodge ja Premier Inn -ketjut ovat hyviä vaihtoehtoja, jos kelpuuttaa hieman vaatimattomamman hotellihuoneen ja hinnat voivat hyvissä ajoin varatessa olla jopa erinomaisella sijainnilla kohtuulliset.

Hotellien ja hostellien lisäksi Lontoossa on myös vuokrattavia asuntoja ja huoneita, joita löytyy esimerkiksi Airbnb-sovelluksen kautta.

ShutterstockLontoon matkaopas
Lontoossa majoitusvaihtoehtoja kannattaa etsiä myös keskustan ja suosituimpien nähtätävyysalueiden ulkopuolelta.

Keskusta-alueet ja suosittujen nähtävyyksien ympäristö on hinnoiltaan luonnollisesti kalleinta, joten majoitusta voi olla hyvä katsella myös ydinkeskustan ulkopuolelta.

Kauempana olevat hotellit sijaitsevat usein rauhallisessa ympäristössä ja ovat hinnoiltaan järkevämpiä. Toimivan julkisen liikenteen ansiosta yhteys keskustaan on kuitenkin helppo, eikä 15–25 minuutin metro- tai bussimatka ole suuri vaiva paremman majoituksen vastineeksi.

Edullisimmillaan hotellihuoneen voi saada hieman alle 100 eurolla per yö, jos on valmis joustamaan hieman tasosta tai sijainnista, kun taas kaupungin luksushotelleissa yhden yön hinta hipoo helposti tuhatta euroa. Hostellimajoitusta saattaa löytyä jopa alle 50 euron yöhintaan.

Lentokenttähotelleissa yöhinnat saattavat tuntua huokeilta muihin alueisiin verrattuna, mutta on hyvä muistaa, että Lontoon lentokentät sijaitsevat kaukana keskustasta, jolloin liikkumiseen kuluu huomattavasti aikaa sekä rahaa.

Liikkuminen Lontoossa

Lontoon julkinen liikenne toimii hyvin ja sen julkisilla pääsee oikeastaan mihin tahansa päin kaupunkia. Tehokkain ja nopein tapa liikkua kaupungissa on usein metro, ja metrolinjoja on runsaasti jokaiseen suuntaan varsinkin keskustassa ja matkailijoiden suosimilla alueilla.

Metroa hitaampi liikenneväline on bussi, jotka ovat usein legendaarisia punaisia kaksikerrosbusseja eli double deckereitä. Bussi on mainio valinta, jos sinulla ei ole kiire minnekään ja haluat katsella maisemia.

Bussi on myös metroa edullisempi vaihtoehto, ja hieman alle kahden euron hintaisella lipulla saa matkustaa tunnin ajan niin paljon kuin haluaa. Metron ja bussien lisäksi kaupungin julkista liikenneverkostoa täydentävät junat ja Overground-verkosto.

Julkista liikennettä varten voi ostaa elektronisen matkakortin, Oyster Cardin, johon voi ladata joko aikaa tai rahaa. Lontoon liikennevälineissä maksuvälineeksi käyvät kuitenkin myös pankkikortit, joissa on lähimaksuominaisuus ja tämä onkin helpoin tapa maksaa julkisissa.

Lontoon alue jakautuu useisiin matkustusvyöhykkeisiin, joiden perusteella matkasta veloitetaan. Pankkikortilla maksettaessa päivän päätteeksi kortilta veloitetaan matkustamiseen käytetty summa.

Jokaisella vyöhykkeellä on päivittäinen hintakatto, eli vaikka liikkuisit alueen sisällä päivän aikana enemmän, veloitetaan sinulta vain tuo maksimisumma. Esimerkiksi alueiden 1 ja 2, jotka kattavat monet matkailijoiden suosimat alueet, hintakatto on hieman alle 10 euroa päivässä.

ShutterstockLontoon matkaopas
Kaksikerroksiset punaiset bussit ovat tuttu näky Lontoon katukuvassa ja edullinen tapa liikkua kaupungissa.

Lontoo on oiva kaupunki myös kävelijälle. Kävellessä näkee enemmän ja etenkin keskustan nähtävyyksien välillä välimatkat ovat kohtuulliset. Myös pyörän vuokrausta voi kokeilla, mutta kaupungin usein kaoottisessa liikenteessä vaaditaan pyörällä erityisvarovaisuutta.

Lontoon legendaariset mustat taksit ovat lähes yhtä erottoman osa kaupunkikuvaa kuin punaiset kaksikerrosbussit. Taksiajelu voi olla elämys jo itsessään, mutta usein matkailijan on käytännöllisempää ja edullisempaa käyttää julkista liikennettä. Taksien lisäksi Lontoossa toimii myös esimerkiksi Uber-sovellus.

Jos matkan aikana on tarkoitus vuokrata auto ja vierailla myös Lontoon ulkopuolelta, järkevintä on hakea autoa keskustan ulkopuolelta tai esimerkiksi lentokentältä. Lontoon keskustassa ajaminen voi olla ensikertalaiselle stressaavaa, sillä vasemmanpuoleisen liikenteen lisäksi kaupungissa on useilla alueilla tiukat nopeusrajoitukset, tiheää kameravalvontaa ja päästömaksut keskustan ja Suur-Lontoon alueella.

Ruoka ja ravintolat Lontoossa

Lontoo on ruokamatkailijalle aarreaitta, sillä kaupungin valtava ravintola-, kahvila- ja leipomotarjonta kattaa lukuisten eri maiden ruokakulttuurit.

Myös jokaiselle budjetille löytyy sopiva ruokapaikka, sillä Lontoossa voi herkutella Michelin-ravintoloissa, monipuolisilla ruokamarkkinoilla, paikallisten tai kansainvälisten ketjujen ravintoloissa tai löytää viehättäviä ravintoloita ja kahviloita, joiden takana ovat intohimoiset yrittäjät.

Keskustan ja Länsi-Lontoon alueelta löytyy erityisesti hintavampia vaihtoehtoja sekä ketjuravintoloita, kun taas esimerkiksi Itä-Lontoossa on monia hyviä ruokamarkkinoita, mutta kaikkialta Lontoossa löytyy hyviä ja kohtuuhintaisia ravintoloita, kunhan tietää mistä etsiä.

Yksi matkailijoiden suosimista alueista kaupungissa on Camden Market, jonka ruokakojuista löytyy valinnanvaraa aina Etelä-Amerikan keittiöiden mauista aasialaiseen ruokaan. Borough Market on toinen tunnettu ruokamarkkina-alue, kun taas esimerkiksi Broadway Market on hyvä valinta hieman kauempana keskustasta.

ShutterstockLontoon matkaopas
Camden Market on yksi Lontoon suosituista ruokamarkkinoista, jossa valinnanvaraa riittää eri ruokakulttuurien herkuista.

Englantilaista keittiötä ei ehkä pidetä suuressa arvossa, mutta Lontoon-matkalla kannattaa antaa myös paikalliselle ruoalle mahdollisuus. Klassikkoannokset, kuten tuhti englantilainen aamiainen, fish and chips eli friteerattu kala ja ranskalaiset sekä erilaiset piiraat, löytyvät monen paikallisen pubin ruokalistoilta.

Sunnuntaisin kaupungin pubeissa ja ravintoloissa tarjoillaan Sunday Roastia eli sunnuntaipaistia. Runsaaseen annokseen kuuluu valittu lihavaihtoehto, kuten nauta, kana tai lammas, sekä lisukkeena perunat, kasvikset, kastike sekä Yorkshire pudding, joka muistuttaa hieman suolaista pannukakkua.

Lontoossa löytyy runsaasti vaihtoehtoja myös kasvissyöjille, vegaaneille ja keliaakikoille. Monissa ravintoloissa on huomioitu eri ruokavaliot, mutta kaupungissa on myös ravintoloita, jotka tarjoilevat pelkästään esimerkiksi vegaani- tai gluteenittomia annoksia.

Lontoon nähtävyydet

Lontoon nähtävyystarjonta on valtava ja vierailukohteita riittää maailmankuuluista maamerkeistä museoihin, kauniisiin puistoihin ja puutarhoihin, näköalapaikkoihin sekä erilaisiin kaupunginosiin omine erikoisuuksineen.

Kaupungin nähtävyyksistä tunnetuimpia ovat kuningasperheen virallinen asuinpaikka Buckinghamin palatsi, keskiaikainen Tower of Londonin linna, Big Ben ja sen kellotorni sekä London Eye -maailmanpyörä.

ShutterstockLontoon matkaopas
Buckinghamin palatsi on yksi Lontoon tunnetuimmista nähtävyyksistä.

Lontoolla on pitkät perinteet museokaupunkina. Tunnetuin museoista on ehdottomasti British Museum, jonka miljoonissa esineissä riittää ihmeteltävää kokonaiseksi päiväksi. Lontoon muita museoita ovat esimerkiksi tiede- ja sotamuseo, luonnontieteellinen museo, joka on tunnettu dinosauruksen fossiileista, sekä taidemuso National Gallery Trafalgarin aukiolla.

Lontoon parhaat nähtävyydet

 1. Big Ben
 2. Buckinghamin palatsi
 3. London Eye
 4. Tower Bridge ja Tower of London
 5. Piccadilly Circus
 6. Hyde Park
 7. British Museum
 8. St Paulin katedraali
 9. Covent Garden
 10. Trafalgar Square
 11. Borough Market
 12. Sky Garden
 13. Oxford Street
 14. Notting Hill
 15. National History Museum

>> Katso kaikki nähtävyysvinkit Lontooseen!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Lontoo, Iso-Britannia

Lontoon parhaat nähtävyydet – 25 vinkkiä, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Lontoo, Iso-Britannia

Lasten kanssa Lontooseen – 7 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Sky Garden, Lontoo

Onko tässä Lontoon paras näköalapaikka? Näe upeat maisemat ilmaiseksi!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja