Hyppää sisältöön

Tälle Kanariansaarelle ei lähdetä rantalomalle – 10 faktaa yllättävästä La Gomerasta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.10.2018
La Gomera ei ole rantaparatiisi, mutta vihreälle saarelle saavuttuasi et muista kaivata rantoja.

1. Erilainen Kanariansaari

Kanarian toiseksi pienin saari La Gomera sijaitsee tunnetumman naapurinsa Teneriffan länsipuolella. Noin 20 000 asukkaan pikkusaarelle ei yleensä lähdetä etsimään rantoja ja aurinkoa, vaan patikoimaan luontoon tai viettämään lepolomaa kaukana isojen lomakeskusten sykkeestä. Säväyttävistä maisemistaan tunnetulla La Gomeralla on vain muutama ranta, joista yksikään ei yllä Kanarian parhaiden joukkoon. Rannat ovat yleensä kivisiä tai tummahiekkaisia.

2. Ei pelkkä päiväretkikohde

Kirkkaina päivinä La Gomeran saari näkyy selvästi Teneriffalta käsin katsottuna, ja se onkin yksi suosituimmista päiväretkistä Teneriffalla. La Gomeralle voi kuitenkin antaa mahdollisuuden vaikka koko loman pääkohteena. Useammat suomalaiset matkanjärjestäjät myyvät pakettimatkoja La Gomeralle. Omatoimimatkailija voi niin ikään jatkaa matkaa Teneriffalta lautalla tai lentäen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Saari ilman kansainvälisiä lentoja

La Gomeralla toimii pieni lentokenttä, mutta sinne liikennöidään vain yhtä reittiä – mikä on pitänyt saaren matkailijamäärät maltillisina. Playa de Santiagon kupeessa sijaitsevalle kentälle voi lentää Teneriffan pohjoiselta lentokentältä Binter Canarias -yhtiön lennoilla noin puolessa tunnissa. Etelä-Teneriffalta matka on helpointa taittaa lautalla.

IstockphotoKymmenen faktaa La Gomeran saaresta
La Gomeralta ei löydy isoja kaupunkeja. Saaren somissa kylissä on helppo liikkua jalkaisin.

4. Oma vihellyskieli

La Gomeralla on pakko päästä kuulemaan paikallisten omaa vihellyskieltä. Gomeralaiset todella osaavat kommunikoida keskenään viheltämällä – taito on säilynyt niiltä ajoilta saakka, kun yhteydenpito laaksojen välillä oli helpointa hoitaa luomalla oma kieli. Vihellyskielestä käytetään nimeä el silbo.

5. Maistamisen arvoiset herkut

Monet perinteisistä kanarialaisista ruoista löytyvät myös La Gomeran ravintoloiden ruokalistalta. Trendit saapuvat pienelle saarelle hitaasti, joten autenttisen kanarialaisen tunnelman löytäminen ei ole vaikeaa. Paikallisia erikoisuuksia ovat miel de palma eli palmuhunaja sekä suolainen levite, joka almogrote, joka valmistetaan muun muassa paprikasta, juustosta, tomaatista ja valkosipulista.

6. Kolumbuksen lähtösatama

Olisitko arvannut, että pikkuinen La Gomera oli Kristoffer Kolumbuksen viimeinen satama ennen kuin tutkimusmatkailija lähti kohti tuntematonta Amerikkaa? Kolumbuksen jalanjäljillä voi liikkua monissa eri paikoissa pääkaupunki San Sebastiánissa. Voit nähdä muun muassa talon, jossa Kolumbus asui ennen lähtöään sekä kaivon, josta tämän seurue nosti vettä matkaa varten.

7. Unesco-kohteen koti

Yksi Kanariansaarten kolmesta Unesco-kohteesta sijaitsee La Gomeralla. Garajonayn kansallispuistossa kasvaa harvinaista laakeripuumetsää, ja lukuisat purot ja lammet pitävät alueen Kanarialle epätyypillisen vihreänä. Sumuisena päivänä Garajonay on kuin satukirjojen taikametsä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockLa Gomera, Espanja
Garajonayn tunnelma on parhaimmillaan hyvin satumainen.

Puiston nimi tulee legendan mukaan La Gomeran omasta Romeo ja Julia -tarinasta: epäonniset rakastavaiset Gara ja Jonay riistivät henkensä metsässä, koska perhe vastusti pariskunnan yhteistä tulevaisuutta.

8. Taikavettä vaellusmaastossa

Vallehermoson laakso on suosittua patikointialuetta, josta löytyy erikoinen lähde. Los Chorros de Epina on lähde, jossa juomakelpoinen vesi virtaa seitsemää putkea pitkin kallion uumenista. Paikallisen uskomuksen mukaan vedellä on taikavoimia, ja sitä kannattaa nauttia – kunhan muistaa juoda juuri oikeista putkista.

Naisten on juotava parillisia numeroita edustavista putkista vasemmalta laskettuna löytääkseen rakkauden. Jos nainen erehtyy valitsemaan vetensä miehille suunnatuista parittomista putkista, on tällä paikallisen legendan mukaan vaarana muuttua noidaksi.

9. Luolaravintola satamassa

Playa Santiagon pienestä ja rauhallisesta lomakohteesta löytyy erikoinen ravintola. Lähellä satamaa toimiva La Cuevita on rakennettu osittain luolan sisään. Ulkoapäin katsottuna ravintola ei näytä kummoiselta, mutta sisällä tummat kallioseinät luovat romanttista tunnelmaa.

10. Yllättävä golf-kohde

La Gomera ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen golfauslomaa suunnitellessa, mutta vuoristoiselta saarelta löytyy yllättäen tasokas 18-reikäinen kenttä. Tecina Golf sijaitsee saaren eteläosassa Playa Santiagossa, josta levittäytyy maisema sekä merelle että Teneriffan Teide-tulivuorellekin. Kenttä on osa Jardín Tecinaa, jota pidetään saaren tasokkaimpana hotellina.

Lue myös: Mikä saari sopii sinulle? Näin valitset lomakohteen Kanarialla

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Menorca, Espanja

Millaista Espanjan Baleaarien saarilla on talvella? 10 huomiota sesongin ulkopuolelta

Sitgesin yöelämä

“Syntien katu” houkuttelee turisteja Espanjan suositussa lomakohteessa – muuttuu hämärän laskeuduttua

Näin etelä ja pohjoinen eroavat toisistaan Teneriffalla

Kannattaako Teneriffalla lomailla etelässä vai pohjoisessa? 5 merkittävintä eroa

Millaisia majoitusmuotoja Kanariansaarilta löytyy?

Miten Kanarialla kannattaa majoittua? 7 eri tapaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja