Hyppää sisältöön

Mallorca, Ibiza vai Menorca? Näin suositut lomasaaret eroavat toisistaan

Elina Venttola Päivitetty: 30.07.2019
Kaipaatko lomaltasi autiorantoja, aamuun asti jatkuvia bileitä vai teemapuistoja? Esittelyssä Espanjalle kuuluvat Baleaarien saaret - valitse itsellesi sopivin!

1. Mallorca: kaupunkihumun etsijöille ja lapsiperheille

 • Erityispiirteet: Mallorcalta löytyy Baleaarien ainoa suurkaupunki
 • Suosituimmat lomakohteet: Palma, Alcudia, Palma Nova, Santa Ponsa
 • Näin pääset saarelle: Mallorcalle tehdään pakettimatkoja ja liikennöidään suoria reittilentoja

Mallorca on Espanjalle kuuluvien Baleaarien suurin ja tunnetuin saari, jonne myös moni suomalainen on tehnyt ensimmäisen ulkomaanmatkansa.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana pakettimatkaklassikko on uudistunut ja kokenut kasvojenkohotuksen: Mallorca on onnistunut nousemaan jälleen trendikkääksi lomakohteeksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mallorcalta löytyy koko Baleaarien ainoa suurkaupunki Palma. Saaren pääkaupunkia on kuvailtu jopa Barcelonaksi pienoiskoossa: noin 400 000 asukkaan kaupungista löytyy loistavat ostosmahdollisuudet, vilkas yöelämä ja kiinnostava kulttuuritarjonta. Mallorca sopiikin hyvin matkailijalle, joka haluaa yhdistää lomaansa sekä kaupunkihumua että rantoja.

Mallorcan suosion syitä ei tarvitse hakea kaukaa – Baleaarien monipuolisimmalta saarelta löytyy jokaiselle jotakin. Kauniiden rantojen lisäksi saarella on yli 20 golfkenttää, runsas valikoima patikointireittejä ja hyvät sukelluspuitteet. Mallorcalla on myös tippukiviluolia ja historiallisia nähtävyyksiä.

Mallorcalla voi yhdistää kaupunkiloman ja rantaloman helposti, sillä Baleaarien suurimmalla saarella riittää valinnanvaraa.

Mallorca sopii hyvin lapsiperheiden lomakohteeksi. Hieman isompien lasten kanssa lomaileville perheille on tarjolla erilaisia teemapuistoja ja vauhdikkaita vesilajeja.

>> Mallorcan kohdeopas

2. Ibiza: bilettäjille ja hippisaaresta haaveileville

 • Erityispiirteet: Baleaarien paras bilesaari, värikäs hippihistoria
 • Suosituimmat lomakohteet: Ibizan kaupunki (Eivissa), San Antonio, Santa Eulalia, Playa d’en Bossa
 • Näin pääset saarelle: Ibizalle tehdään pakettimatkoja, omatoimimatkailijoille hyvät lentoyhteydet Barcelonan kautta

Ibiza on monen mielessä synonyymi biletykselle ja hippitunnelmalle – jo 1960-luvulla hipit kerääntyivät saarelle muodostaen eurooppalaisversion San Franciscossa tapahtuneesta kukkaisvallankumouksesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bileitä Ibizalta toki löytyykin. Kesän sesonkikuukausina DJ-maailman huiput pyörittävät levyjä Ibizan legendaarisilla klubeilla, ja juhliin haetaan vauhtia jo iltapäivän allasbileistä.

Ibizalle juhlimaan suuntaava matkailija ei pärjää pikkurahalla – ainakaan jos haluaa bilettää saaren tunnetuimmissa yökerhoissa. Klubeille on usein korkeat pääsymaksut ja juomat ovat Suomen hinnoissa. Monille Ibiza on kuitenkin se ainoa oikea bilepaikka.

Rauhallisemmasta lomasta haaveilevan ei kannata säikähtää Ibizan mainetta. Tiesitkö, että luonnonkaunis saari on myös Unescon maailmanperintökohde sekä biodiversiteettinsä että kulttuurinsa ansiosta?

Monille vilkasta yöelämää etsiville matkailijoille Ibizan maine on legendaarinen.

Riehakkainta lomakohdetta San Antoniota välttämällä saari sopii myös lapsiperheille tai romanttista lomaa viettäville pariskunnille. Ibizalla on kaksi kansallispuistoa, historiallisia nähtävyyksiä ja monipuoliset aktiviteettimahdollisuudet – päivät kuluvat esimerkiksi sukeltaen, golfaten ja purjelautaillen.

Trendikkään turistikantansa ansiosta Ibizalla on hyvät ostosmahdollisuudet. Erityisesti Ibizan kaupungissa sekä San Antoniossa on runsaasti persoonallisia putiikkeja, ja paikallisilta hippimarkkinoilta voi tehdä koru- ja asustelöytöjä.

>> Ibizan kohdeopas

3. Menorca: ranta- ja aktiivilomailijalle

 • Erityispiirteet: paljon kauniita luonnonrantoja
 • Suosituimmat lomakohteet: Mahon, Ciutadella, Cala Galdana, Cala’n Bosch, Punta Prima
 • Näin pääset saarelle: Menorcalle tehdään pakettimatkoja, omatoimimatkailijalle hyvät lentoyhteydet Barcelonan kautta

Mallorcan pikkusiskoksi kutsutun Menorcan valtteja ovat saaren kauniit rannat: Menorcalla onkin enemmän rantoja kuin Mallorcalla ja Ibizalla yhteensä. Monille saaren kauneimmista rannoista pääsee vain jalkapatikassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rauhallista rantalomaa kaipaavalle lomailijalle Menorca on mainio kesäkohde. Lyhyen lentomatkan päässä odottavat postikorttimaisemat, joiden on vaikea uskoa löytyvän Euroopasta.

Saaren pääkaupungista Mahonista sekä kauniin historiallisesta Ciutadellasta löytyy jonkin verran ostosmahdollisuuksia ja yöelämää, mutta vauhtilomailijan vaihtoehto Menorca ei ole. Lapsiperheille löytyy muutamia vesipuistoja.

Menorca on erityisen tunnettu hyvänä rantalomakohteena.

Menorca sopii myös aktiivilomailijalle. Sukelluksen, melonnan ja pyöräilyn lisäksi patikointi on suosittu harrastus kesän kuumimpien kuukausien ulkopuolella.

Koko saaren kiertävä 185 kilometrin mittainen vaellusreitti Cami de Cavalls avattiin tauon jälkeen patikoijille vuonna 2010. Vaelluksen voi tehdä joko jalkaisin, hevoskyydillä tai maastopyörällä.

Mikäli vierailet Menorcalla juhannuksen aikaan, pääset osaksi Sant Joan -festivaalia. Saaren suurin juhla huipentuu Ciutadellan kaupungin kaduilla vilistäviin hevosiin ja aamun tunteihin saakka jatkuvaan fiestaan.

Autoilu on Menorcalla helppoa ja liikenne rauhallista. Saarella kannattaa ehdottomasti vuokrata auto, sillä viikon lomalla ehtii hyvin koluta läpi pienen saaren parhaat palat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Menorcan kohdeopas

4. Formentera: salaisen saaren etsijöille

 • Erityispiirteet: Baleaarien rauhallisin ja luonnonkaunein saari, sukeltajien suosiossa
 • Suosituimmat lomakohteet: Es Pujols, Playa Migjorn, La Savina
 • Näin pääset saarelle: Formenteralle pääsee lautalla Ibizalta ja Manner-Espanjan Deniasta

Välimeren viimeiseksi paratiisiksi kutsuttu Formentera on Baleaarien saariryhmän pikkuruinen yllättäjä – moni ei ole minisaaresta kuullutkaan. Ibizan kupeessa sijaitseva Formentera on Baleaarien pienin asuttu saari, josta ei myöskään löydy lentokenttää.

Formenteralta löytyy 20 kilometrin verran rantaviivaa, joka houkuttelee erityisesti luonnosta nauttivia ja rauhaa etsiviä matkailijoita. Toisin kuin muilla Baleaarien saarilla, Formenteralla rantoja ei reunusta hotellikompleksien ketju. Formenteran pohjoisosassa sijaitseva ranta Ses Illetes on tuttu näky maailman parhaiden rantojen listauksissa.

Yksi Formenteran suosituimmista aktiviteeteista on sukellus. Kirkkaat vedet tarjoavat mainiot puitteet sekä aloittelijoille että kokeneemmille harrastajille. Formentera on suosittu kohde myös purjelautailijoiden ja purjehtijoiden keskuudessa.

Formentera on pieni saari, jonne voi matkustaa etsimään omaa rauhallista rantaansa.

Pienellä saarella polkupyörä on yleinen menopeli, joka myös matkailijan on helppo vuokrata tutkimusretkiä varten. Toki saarella pääsee liikkumaan myös autolla tai mopolla.

Formentera on käsityöläisten ja taiteilijoiden rakastama saari, jossa kannattaa poiketa Sant Ferranin markkinoilla tekemässä persoonallisia löytöjä.

Venereissu Formenteralle on suosittu päiväretki Ibizan-lomailijoiden keskuudessa. Lauttamatka kestää noin puoli tuntia. Vaikka Formentera onkin monille vain päiväretkikohde, voi saaren valita myös lomansa pääkohteeksi. Saarella on jonkin verran hotelleja, joiden hintataso on tosin melko korkea.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Menorca, Espanja

Millaista Espanjan Baleaarien saarilla on talvella? 10 huomiota sesongin ulkopuolelta

Sitgesin yöelämä

“Syntien katu” houkuttelee turisteja Espanjan suositussa lomakohteessa – muuttuu hämärän laskeuduttua

Näin etelä ja pohjoinen eroavat toisistaan Teneriffalla

Kannattaako Teneriffalla lomailla etelässä vai pohjoisessa? 5 merkittävintä eroa

Millaisia majoitusmuotoja Kanariansaarilta löytyy?

Miten Kanarialla kannattaa majoittua? 7 eri tapaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja