Hyppää sisältöön

Mallorca, Ibiza vai Menorca – mikä saari sopii sinulle? Näin kohteet eroavat toisistaan

 • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 12.04.2024
Kaipaatko lomaltasi autiorantoja, aamuun asti jatkuvia bileitä vai kaupunkitunnelmaa? Esittelyssä Espanjalle kuuluvat Baleaarien saaret – valitse itsellesi sopivin kohde.

1. Mallorca: kaupunkihumun etsijöille ja lapsiperheille

 • Erityispiirteet: Baleaarien suurin saari ja saariryhmän ainoa suurkaupunki Palma
 • Suosituimmat lomakohteet: Palma, Alcudia, Palma Nova, Port de Soller
 • Näin pääset saarelle: Mallorcalle tehdään pakettimatkoja ja liikennöidään Suomesta suoria reittilentoja

Mallorca on Espanjalle kuuluvien Baleaarien suurin ja tunnetuin saari, jonne myös moni suomalainen on tehnyt ensimmäisen ulkomaanmatkansa.

Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana pakettimatkaklassikko on uudistunut ja kokenut kasvojenkohotuksen: Mallorca on onnistunut nousemaan jälleen trendikkääksi lomakohteeksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mallorcalta löytyy koko Baleaarien ainoa suurkaupunki Palma. Saaren pääkaupunkia on kuvailtu jopa Barcelonaksi pienoiskoossa: noin 400 000 asukkaan kaupungista löytyy loistavat ostosmahdollisuudet, vilkas yöelämä ja kiinnostava kulttuuritarjonta. Mallorca sopiikin hyvin matkailijalle, joka haluaa yhdistää lomaansa sekä kaupunkihumua että rantoja.

Mallorcalla voi yhdistää kaupunkiloman ja rantaloman helposti, sillä Baleaarien suurimmalla saarella riittää valinnanvaraa.

Mallorcan suosion syitä ei tarvitse hakea kaukaa – Baleaarien monipuolisimmalta saarelta löytyy jokaiselle jotakin. Kauniiden rantojen lisäksi saarella on yli 20 golfkenttää, runsas valikoima patikointireittejä ja hyvät sukelluspuitteet. Mallorcalla on myös tippukiviluolia ja historiallisia nähtävyyksiä.

Mallorcalle voi matkustaa ympäri vuoden, sillä matkailupalvelut pyörivät myös kesäkauden ulkopuolella. Syksyllä, talvella ja keväällä Mallorcalle suunnataan innokkaasti erityisesti pyöräilemään tai viettämään kaupunkilomaa.

Mallorca sopii hyvin lapsiperheiden lomakohteeksi. Hieman isompien lasten kanssa lomaileville perheille on tarjolla erilaisia teemapuistoja ja vauhdikkaita vesilajeja.

Suomalaiselle Mallorca on Baleaarien helpoin kohde, sillä perille pääsee suorin lennoin ympäri vuoden. Mallorcalle tehdään myös runsaasti pakettimatkoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Rantapallon matkaopas Mallorcalle

2. Ibiza: bilettäjille ja hippisaaresta haaveileville

 • Erityispiirteet: Baleaarien trendikkäin kohde ja paras bilesaari, värikäs hippihistoria
 • Suosituimmat lomakohteet: Ibizan kaupunki (Eivissa), San Antonio, Santa Eulalia, Playa d’en Bossa
 • Näin pääset saarelle: Lautalla Mallorcalta, Barcelonasta, Valenciasta tai Deniasta, hyvät lentoyhteydet Espanjan kaupungeista

Ibiza on monen mielessä synonyymi biletykselle ja hippitunnelmalle. Jo 1960-luvulla hipit kerääntyivät saarelle muodostaen eurooppalaisversion San Franciscon kukkaisvallankumouksesta.

Bileitä Ibizalta toki löytyykin. Kesän sesonkikuukausina maailman huippu-dj:t pyörittävät levyjä Ibizan legendaarisilla klubeilla, ja juhliin haetaan vauhtia jo iltapäivän allasbileistä.

Ibizalle juhlimaan suuntaava matkailija ei pärjää pikkurahalla – ainakaan jos haluaa bilettää saaren tunnetuimmissa yökerhoissa. Klubeille on usein korkeat pääsymaksut ja juomat ovat Suomen hinnoissa. Monille Ibiza on kuitenkin se ainoa oikea bilepaikka.

ShutterstockIbiza
Ibizalta etsitään rantoja, yöelämää ja hippitunnelmaa.

Rauhallisemmasta lomasta haaveilevan ei kannata säikähtää Ibizan mainetta. Tiesitkö, että luonnonkaunis saari on myös Unescon maailmanperintökohde sekä biodiversiteettinsä että kulttuurinsa ansiosta?

Riehakkainta lomakohdetta San Antoniota välttämällä saari sopii myös lapsiperheille tai romanttista lomaa viettäville pariskunnille. Ibizalla on kaksi kansallispuistoa, historiallisia nähtävyyksiä ja monipuoliset aktiviteettimahdollisuudet. Lomaa voi viettää esimerkiksi sukeltaen, golfaten ja purjelautaillen.

Trendikkään turistikantansa ansiosta Ibizalla on hyvät ostosmahdollisuudet. Erityisesti Ibizan kaupungissa sekä San Antoniossa on runsaasti persoonallisia putiikkeja, ja paikallisilta hippimarkkinoilta voi tehdä koru- ja asustelöytöjä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Rantapallon matkaopas Ibizalle

3. Menorca: ranta- ja aktiivilomailijalle

 • Erityispiirteet: Paljon kauniita luonnonrantoja
 • Suosituimmat lomakohteet: Ciutadella, Cala Galdana, Cala’n Bosch, Cala’n Porter
 • Näin pääset saarelle: Lautalla Mallorcalta tai Barcelonasta, hyvät lentoyhteydet Espanjasta

Mallorcan pikkusiskoksi kutsutun Menorcan valtteja ovat saaren kauniit rannat, joista monet ovat säilyneet luonnontilassa. Osalle saaren kauneimmista rannoista pääsee vain jalkapatikassa.

Rauhallista rantalomaa kaipaavalle lomailijalle Menorca on mainio kesäkohde. Lyhyen lentomatkan päässä odottavat postikorttimaisemat, joiden on vaikea uskoa löytyvän Euroopasta. Rantojen lisäksi myös Menorcan majakat johdattavat hienoille maisemapaikoille.

Saaren pääkaupungista Mahonista sekä kauniin historiallisesta Ciutadellasta löytyy jonkin verran ostosmahdollisuuksia ja yöelämää, mutta vauhtilomailijan vaihtoehto Menorca ei ole. Lapsiperheille löytyy muutamia vesipuistoja.

ShutterstockMenorca
Turkoosi meri ja vaaleat hiekkarannat tekevät Menorcasta upean rantakohteen.

Menorca sopii myös aktiivilomailijalle. Sukelluksen, melonnan ja pyöräilyn lisäksi patikointi on suosittu harrastus kesän kuumimpien kuukausien ulkopuolella.

Koko saaren kiertävä 185 kilometrin mittainen vaellusreitti Cami de Cavalls avattiin tauon jälkeen patikoijille vuonna 2010. Vaelluksen voi tehdä joko jalkaisin, hevoskyydillä tai maastopyörällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mikäli vierailet Menorcalla juhannuksen aikaan, pääset osaksi Sant Joan -festivaalia. Saaren suurin juhla huipentuu Ciutadellan kaupungin kaduilla vilistäviin hevosiin ja aamun tunteihin saakka jatkuvaan fiestaan.

Autoilu on Menorcalla helppoa ja liikenne rauhallista. Saarella kannattaa ehdottomasti vuokrata auto, sillä viikon lomalla ehtii hyvin koluta läpi pienen saaren parhaat palat.

>> Rantapallon matkaopas Menorcalle

4. Formentera: salaisen saaren etsijöille

 • Erityispiirteet: Baleaarien rauhallisin saari, sukeltajien suosiossa
 • Suosituimmat lomakohteet: Es Pujols, Playa Migjorn, La Savina
 • Näin pääset saarelle: Formenteralle pääsee lautalla Ibizalta ja Manner-Espanjan Deniasta

Välimeren viimeiseksi paratiisiksi kutsuttu Formentera on Baleaarien saariryhmän pikkuruinen yllättäjä – moni ei ole minisaaresta kuullutkaan. Ibizan kupeessa sijaitseva Formentera on Baleaarien pienin asuttu saari, eikä sieltä myöskään löydy lentokenttää.

Formenteralla on noin 20 kilometrin verran rantaviivaa, joka houkuttelee erityisesti luonnosta nauttivia ja rauhaa etsiviä matkailijoita. Toisin kuin muilla Baleaarien saarilla, Formenteralla rantoja ei reunusta hotellikompleksien ketju.

Formenteran pohjoisosassa sijaitseva ranta Ses Illetes on tuttu näky maailman parhaiden rantojen listauksissa.

Yksi Formenteran suosituimmista aktiviteeteista on sukellus. Kirkkaat vedet tarjoavat mainiot puitteet sekä aloittelijoille että kokeneemmille harrastajille. Formentera on suosittu kohde myös purjelautailijoiden ja purjehtijoiden keskuudessa.

ShutterstockFormenteran saari
Formenteralle voi tehdä päiväretken tai jäädä pidemmäksi aikaa.

Pienellä saarella polkupyörä on yleinen menopeli, joka myös matkailijan on helppo vuokrata tutkimusretkiä varten. Toki saarella pääsee liikkumaan myös autolla tai mopolla.

Formentera on käsityöläisten ja taiteilijoiden rakastama saari, jossa kannattaa poiketa Sant Ferranin markkinoilla tekemässä persoonallisia löytöjä.

Venereissu Formenteralle on suosittu päiväretki Ibizan-lomailijoiden keskuudessa. Lauttamatka kestää noin puoli tuntia. Vaikka Formentera onkin monille vain päiväretkikohde, voi saaren valita myös lomansa pääkohteeksi. Saarella on jonkin verran hotelleja, joiden hintataso on tosin melko korkea.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mallorcan parhaat rannat

Näin löydät Mallorcan parhaat rannat – 10 suositusta

Cap de Formentorin majakka

Mallorcan upeimmalle maisemapaikalle johtaa hengästyttävä tie – kesällä voimassa tiukat rajoitukset

Madridin kiinnostavimmat nähtävyydet – 11 kohdetta, joissa kannattaa vierailla loman aikana

Miten sangria keksittiin?

Sinäkin tilaat Espanjassa sangriaa, mutta et ehkä tunne sen tarinaa – näin klassikko syntyi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja