Hyppää sisältöön

Mikä on Kanarian kummallinen sääilmiö calima? Voi osua sinunkin lomallesi

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 03.04.2024
Pohjois-Afrikan puolelta Kanarialle puhaltava aavikkotuuli voi sekoittaa saarten sään. Calima voi yllättää myös Etelä-Espanjassa.

Mikä ihmeen calima?

Kokeneet Kanarian-kävijät tai saarilla pidempiä aikoja viettäneet suomalaiset ovat todennäköisesti kuulleet termin calima. Ehkä se on sattunut osumaan juuri omalle lomallesi.

Kyseessä on sääilmiö, jota esiintyy Kanariansaarilla erityisesti talvikuukausina. Calima voi yllättää myös Etelä-Espanjassa Aurinkorannikon kaltaisissa kohteissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Marokosta tai Länsi-Saharasta puhaltaa voimakas tuuli, joka tuo mukanaan hiekkaa ja tomua. Ilma muuttuu sameaksi ja näkyvyys huononee. Silmiä saattaa kirvellä ja hengitys tuntua tavallista vaikeammalta.

Calima on usein hyvin lämmin tuuli. Tämä tarkoittaa sitä, että voimakkaana esiintyessään se nostaa lämpötiloja. Leuto, parinkymmenen asteen talvisää saattaa muuttua kunnon helteeksi.

Joskus calima voi laittaa lomakohteiden sään kokonaan sekaisin. Esimerkiksi helmikuussa 2020 Kanariansaarilla koettiin pahin calima vuosikymmeniin. Lentoja ja tapahtumia peruttiin, ja monen hiihtolomasuunnitelmat menivät uusiksi.

Vakavia seurauksia aiheuttava calima on kuitenkin harvinainen. Tyypillinen calima menee ohi parissa kolmessa päivässä, eikä sen tarvitse pelätä pilaavan talvilomaa. Usein se on niin vähäistä, että vain paikalliset huomaavat sen.

Voimakkaan aavikkotuulen aikaan ikkunat kannattaa pitää suljettuina. Jos tilanne menee pahaksi, kehotetaan ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa. Hengitysteiden sairauksista kärsivien tulee kiinnittää asiaan erityistä huomiota.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Calimaa ei pidä sekoittaa tavalliseen pilviseen säähän. Saarten yllä leijuvat pilvet eivät ole Kanarialla poikkeuksellisia. Oletko kuullut pilvimerestä – tiettyjen sääolojen aikaan esiintyvästä ilmiöstä, jolloin matkailija voi nousta pilvien yläpuolelle?

Pilvet muodostavat taivaalle normaalin harmaan peiton, mutta calima muuttaa koko ilman kellertävän tai punertavan sameaksi. Hiekan ja pölyn voi voimakkaan caliman aikaan suorastaan nähdä leijailevan ilmassa.

Katso alta kuva ja video siitä, miltä calima näyttää Kanarialla.

Inka KhanjiCalima Kanarialla
Caliman myötä ilma muuttuu sakeaksi ja lämpötila saattaa nousta.

Lue myös: Koska Kanarialle kannattaa matkustaa? Tällainen on suosittujen saarten ilmasto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Barraquito on kanarialainen kahvijuoma

Tämä kanarialainen herkku sopii vain aikuisille – joko maistoit lomalla Barraquito-kahvia?

Ravintolat Espanjassa

Kymmenen asiaa, jotka voivat yllättää suomalaisen espanjalaisessa ravintolassa

Espanja

Suomalaiset rakastavat Espanjaa, mutta mitä maassa kannattaa varoa? Muista nämä 7 asiaa

Playa Catedrales Espanjassa

Oletko kuullut tästä Espanjan erikoisesta rannasta? Niin kaunis, että vierailu on varattava etukäteen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja