Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Mikä on Kanarian kummallinen sääilmiö calima? Voi osua sinunkin lomallesi

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Pohjois-Afrikan puolelta Kanarialle puhaltava aavikkotuuli voi sekoittaa saarten sään.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 24.02.2020
facebook   whatsapp

Mikä ihmeen calima?

Kokeneet Kanarian-kävijät tai saarilla pidempiä aikoja viettäneet suomalaiset ovat todennäköisesti kuulleet termin calima. Ehkä se on sattunut osumaan juuri omalle lomallesi.

Kyseessä on sääilmiö, jota esiintyy Kanariansaarilla erityisesti talvikuukausina. Marokosta tai Länsi-Saharasta puhaltaa voimakas tuuli, joka tuo mukanaan hiekkaa ja tomua. Ilma muuttuu sameaksi ja näkyvyys huononee. Silmiä saattaa kirvellä ja hengitys tuntua tavallista vaikeammalta.

Calima on usein hyvin lämmin tuuli. Tämä tarkoittaa sitä, että voimakkaana esiintyessään se nostaa lämpötiloja myös Kanariansaarilla. Leuto, parinkymmenen asteen talvisää saattaa muuttua kolmeakymmentä hipovaksi helteeksi.

Joskus calima voi laittaa saarten sään kokonaan sekaisin. Viime viikonloppuna lentoja jouduttiin perumaan muun muassa Teneriffan ja Gran Canarian kentillä huonon näkyvyyden takia. Ajoitus viime vuosikymmenten pahimmalle calimalle oli huono, sillä monen hiihtolomasuunnitelmiin tuli muutoksia.

Helmikuun 2020 ilmiö suljettuine lentokenttineen ja peruttuine tapahtumineen on kuitenkin erittäin harvinainen. Tyypillinen calima menee ohi parissa kolmessa päivässä, eikä sen tarvitse pelätä pilaavan talvilomaa. Usein se on niin vähäistä, että vain paikalliset huomaavat sen.

Voimakkaan aavikkotuulen aikaan ikkunat kannattaa pitää suljettuina. Jos tilanne menee pahaksi, kehotetaan ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa. Hengitysteiden sairauksista kärsivien tulee kiinnittää asiaan erityistä huomiota.

Calimaa ei pidä sekoittaa tavalliseen pilviseen säähän. Saarten yllä leijuvat pilvet eivät ole Kanarialla poikkeuksellisia. Oletko kuullut pilvimerestä – tiettyjen sääolojen aikaan esiintyvästä ilmiöstä, jolloin matkailija voi nousta pilvien yläpuolelle?

Pilvet muodostavat taivaalle normaalin harmaan peiton, mutta calima muuttaa koko ilman kellertävän tai punertavan sameaksi. Hiekan ja pölyn voi voimakkaan caliman aikaan suorastaan nähdä leijailevan ilmassa.

Katso alta kuva ja video siitä, miltä calima näyttää Kanarialla.

Embed from Getty Images

Lue myös: Koska Kanarialle kannattaa matkustaa? Tällainen on suosittujen saarten ilmasto

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock
Video: YouTube / Fuerteventura Guide

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Kyllähän tuo calima näkyi jo helmikuun alussa, kun kävin viikon sairastamassa siellä. Ilma ei kylläkään lämminnyt, pikemminkin päinvastoin. Tuuli oli aika viileä. Ei kylläkään haitannut, kun viikko meni hotellihuoneessa kuumeen kourissa.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.