Hyppää sisältöön

Tämä Kanariansaari jää turhaan suosittujen naapuriensa varjoon – Lanzaroten 16 parasta nähtävyyttä

  • Maria Hietala
  • Krista Ahonen
Maria Hietala, Krista Ahonen Päivitetty: 08.04.2024
Lanzarote sopii auringonpalvojien lisäksi luonnossa liikkuville sekä arkkitehtuurista ja designista kiinnostuneille matkailijoille. Mutta tunnetko saaren nähtävyydet?

1. Timanfayan kansallispuisto

Iso osa Lanzaroten viehättävyyttä ovat saaren upea luonto ja ainutlaatuiset maisemat, jotka ovat muovautuneet 1700- ja 1800-luvuilla tapahtuneiden tulivuorenpurkausten myötä.

Lanzaroten ykkösnähtävyys on Timanfayan kansallispuisto, jonka karut maisemat muistuttavat kuun pintaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockTimanfayan kansallispuisto
Timanfayan kansallispuisto on Lanzaroten suosituin nähtävyys.

Maisemien karuudesta huolimatta Timanfayan kansallispuistossa elää satoja eläinlajeja kuten liskoja, lintuja ja hyönteisiä.

Timanfayan alueella järjestetään opastettuja kierroksia, mutta siellä voi vierailla myös omatoimisesti. Erityisesti vilkkaimman kauden aikana kansallispuistossa käy runsaasti matkailijoita, joten saavu puistoon ajoissa ruuhkien välttämiseksi.

Alueella toimii myös ravintola ja kauppa, josta voi hankkia matkamuistoja.

2. Mirador del Río

Loman aikana kannattaa ehdottomasti vierailla näköalapaikoilla ikuistamassa lomakuviin parhaat näkymät saaresta.

Lanzaroten tunnetuimpiin näkoalapaikkoihin lukeutuu Mirador del Río, josta aukeaa huikeat merimaisemat saaren pohjoiskärjestä sekä näkymä naapurisaari La Graciosalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockLanzaroten maisemapaikka Mirador del Rio
Lanzaroten kuuluisimmalta näköalapaikalta aukeaa maisema La Graciosan saarelle.

Mirador del Ríon näköalapaikka on Lanzarotelta kotoisin olevan taiteilija ja arkkitehti Cesár Manriquen käsialaa. Manrique on suunnitellut myös lukuisia muita merkittäviä nähtävyyksiä ja rakennuksia Lanzarotella.

Liput näköalapaikalle maksavat aikuiselta noin kahdeksan euroa.

3. Kaktuspuutarha

Myös Lanzaroten kaktuspuutarhassa (Jardín de Cactus) näkyy César Manriquen kädenjälki. Vihreät kaktukset tarjoavat vaihtelua tulivuorenpurkausten muokkaamiin tummiin maisemiin.

Puutarha sijaitsee Guatizassa Lanzaroten koillisosassa, ja siellä on helppo käydä omatoimisesti.

ShutterstockLanzaroten kaktuspuutarha Jardin de cactus
Kaktuspuutarhassa on esillä satoja kaktuslajeja.

Puutarhassa riittää katseltavaa pidemmäksikin aikaa, sillä alueella on tuhansia kaktuksia, jotka edustavat jopa 450 eri lajia viideltä eri mantereelta.

Kaktuspuutarhan yhteydessä on myös kahvila sekä myymälä, josta voi ostaa kotiin kaktusaiheisia matkamuistoja. Liput puutarhaan maksavat noin kahdeksan euroa.

4. Museo Atlántico

Lanzaroten etelärannikolla lähellä suosittua Playa Blancan lomakohdetta sijaitseva Museo Atlántico kuuluu saaren erikoisimpiin nähtävyyksiin. Kyseessä on Euroopan ensimmäinen vedenalainen museo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Museo koostuu yli 300 veistoksesta, jotka ovat brittitaiteilija James deCaires Taylorin käsialaa.

Jason deCaires TaylorLanzaroten nähtävyydet
Lanzarotella sijaitsee Euroopan ensimmäinen vedenalainen museo.

Museon patsaat kuvaavat esimerkiksi ihmisiä arkisissa askareissaan sekä Kanariansaarten alkuperäisasukkaita. Patsaat sijaitsevat merenpohjassa noin 12 metrin syvyydessä, ja niitä pääsee katselemaan järjestetyillä kierroksilla joko sukeltaen tai snorklaten.

5. Jameos del Agua

Jameos del Agua on ensimmäinen Lanzaroten oman lempilapsen César Manriquen luomista taide- ja kulttuurikokonaisuuksista, joka on suunniteltu laavakuplaan. Sen maamerkki on karujen maisemien keskellä hohtava uima-allas.

Manriquen tavaramerkki on taiteen yhdistäminen ympäristöön saumattomalla tavalla. Jameos del Agua onkin komea kokonaisuus designia ja luonnon ihmeitä. Alas luolaan laskeutumalla voi nähdä maanalaisen järven sekä auditoriotilan.

ShutterstockJameos del agua
Tyylikäs allasalue on valokuvaajan unelma.

Jameos del Agua sijaitsee saaren pohjoisosassa. Omatoimiseen vierailuun voi yhdistää myös muita samalta suunnalta löytyviä nähtävyyksiä, kuten Harían palmulaakson tai Mirador del Rion näköalapaikan.

Lippujen hinnat aikuisilta kävijöiltä alkavat noin 15 eurosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Harían palmulaakso

Lanzaroten pohjoisosassa sijaitseva Haría on viehättävä kylä, joka tunnetaan sen palmumaisemasta. Haría onkin saanut lempinimen “tuhannen palmun laakso”.

Harían mikroilmaston ansiosta alueella on Lanzaroten mittapuulla poikkeuksellisen vihreää. Palmujen runsas määrä taas selittyy sillä, että 1700- ja 1800-luvuilla kylässä oli tapana istuttaa palmuja siellä syntyneiden lasten kunniaksi.

ShutterstockHaria, Lanzaroten tuhannen palmun laakso
Palmut määrittävät maisemaa Harian pikkukaupungissa.

Haríaa pidetään yhtenä Lanzaroten viehättävimmistä kylistä. Jopa César Manrique valitsi sen vanhemmalla iällä kotipaikakseen, jossa hän tunsi voivansa olla rauhassa. Manriquen kodista tehty museo on nykyään Harían suosituin nähtävyys.

Haríassa on myös lasipohjainen näköalapaikka Mirador de Haría, josta pääsee tähyilemään ympäröivää maisemaa.

7. Playa de Papagayo

Lanzaroten kauneimpana rantana pidetään saaren eteläkärjessä sijaitsevaa Playa de Papagayon rantaa. Täällä hiekka on vaaleaa ja meri rantaviivan läheisyydessä kauniin turkoosia.

Ranta on suojaisassa kallioiden reunustamassa poukamassa, joten siellä ei tarvitse pelätä isoja aaltoja tai kovaa tuulta. Rannalle voi siis hyvin mennä snorklailemaan tai viettämään päivää lasten kanssa.

ShutterstockPlaya de Papagayon ranta Lanzarotella
Lanzarotella kannattaa tehdä retki Papagayon rannalle, vaikka se ei olisikaan oma lähiranta.

Kannattaa huomioida, että pienellä rannalla voi olla ruuhkaista vilkkaimman lomasesongin ja hellepäivien aikaan. Rannalle johtava tie on paikoin hieman huonokuntoinen.

Lähimpänä Playa de Papagayoa sijaitseva lomakohde on Playa Blanca vajaan kymmenen kilometrin päässä. Myös Suomesta tehdään pakettimatkoja Playa Blancaan.

8. Cueva de los Verdes

Lanzaroten pohjoisosassa sijaitseva Cueva de los Verdes on maanalainen luola ja tunneli, joka on syntynyt tulivuorenpurkauksen yhteydessä tuhansia vuosia sitten. Mittaa tunnelilla on kaikkiaan noin seitsemän kilometriä.

Tunnelin vedenalaista osuutta kutsutaan Atlantis-tunneliksi, ja se on lajissaan yksi maailman isoimpia. Luolassa on myös maanalainen auditorio, jossa järjestetään konsertteja.

ShutterstockLanzaroten luolat
Vesi heijastuu Cueva de los Verdesin luolassa.

Kannattaa huomioida, että luolassa liikutaan jyrkkiä portaita hämärässä. Kohteessa ei ole mahdollista vierailla esteettömästi. Lämpötila luolassa on noin 18 astetta ympäri vuoden.

Luola on avoinna päivittäin, ja siellä järjestetään opastettuja vajaan tunnin mittaisia kierroksia. Liput maksavat noin 15 euroa.

9. Casa Museo del Campesino

Casa Museo del Campesino on hyvä paikka aloittaa Lanzaroteen tutustuminen. César Manriquen ideaan perustuva kokonaisuus esittelee saaren kulttuuria arkkitehtuurin, maatalouden, käsitöiden ja gastronomian kautta.

Museo sijaitsee Lanzaroten keskiosassa Mozagan kylässä. Matkaa pääkaupunki Arrecifesta on noin kymmenen kilometriä.

Shutterstock / Wonderful NatureCasa Museo del Campesino Lanzarotella
Lanzaroten museot on toteutettu tyylikkäästi.

Museon yhteydessä toimii ravintola, jossa tarjoillaan perinteisiä lanzarotelaisia ruokia sekä paikallisia juustoja.

Museo on avoinna vuoden jokaisena päivänä, ja sinne on ilmainen sisäänpääsy. Vierailua varten kannattaa varata noin tunti aikaa.

10. Vihreä laguuni Charco de los Clicos

Yksi Lanzaroten erikoisimmista nähtävyyksistä on Charco de los Clicos, tulivuoren kraatterin sisään muodostunut vihreä laguuni. Värinsä laguuni saa levästä ja mineraaleista.

Charco de los Clicosin näköalapaikalta avautuu todella uniikki maisema täynnä kontrasteja: tuliperäinen maasto, vihreä laguuni, sen edustalla sijaitseva El Golfon laavahiekkaranta sekä sininen Atlantti.

ShutterstockLanzaroten vihreä laguuni Charco de los Clicos
Lanzaroten vihreä laguuni on hämmentävä näky.

Luonnonpaikalle ei kulje paikallisbusseja, joten paras tapa vierailla Charco de los Clicosilla on oma vuokra-auto. Voit myös tarkastaa, kuuluuko kohde jonkun opastetun kierroksen ohjelmaan.

Charco de los Clicosin alueelle ei ole pääsymaksua. Samaan vierailuun kannattaa yhdistää myös Los Herviderosin kalliot, jotka sijaitsevat lyhyen ajomatkan päässä.

11. Los Herviderosin kalliot

Los Herviderosin kalliomuodostelmat tunnetaan suosittuna maisema- ja valokuvauspaikkana Timanfayan kansallispuiston eteläpuolella. Tänne tullaan katsomaan, kuinka Atlantin aallot lyövät kallioseinämiä vasten.

ShutterstockLos Hervideros Lanzarote
Maisemapaikalla voi seurata Atlantin tyrskyjä.

Kallioiden kupeessa kulkee lyhyt kävelyreitti, josta käsin maisemaa voi ihailla. Kallioilla vierailu kannattaa yhdistää osaksi autolla tehtävää Lanzaroten kierrosta, eikä siihen tarvitse varata kovin paljon aikaa.

Luonnonpaikalle ei ole pääsymaksua. Alueella on parkkipaikka kävijöitä varten, mutta ei muita palveluita.

12. Lagomar

Upea Lagomar on lähes pakollinen vierailukohde taiteen, arkkitehtuurin ja designin ystäville. César Manriquen suunnittelemassa rakennuksessa on luolia, tunneleita ja salaisia sopukoita.

Lagomaria mainostetaan myös egyptiläisen Hollywood-tähden Omar Sharifin talona. Onkin totta, että Sharif osti Lagomarin itselleen, mutta legendan mukaan menetti sen jo seuraavana päivänä korttipelin panoksena. Sharif tunnetaan muun muassa elokuvista Tohtori Zivago sekä Arabian Lawrence.

ShutterstockLagomar
Lagomarin erikoinen tarina kiinnostaa matkailijoita.

Lagomar sijaitsee Lanzaroten Nazaretissa lähellä Teguisen kylää. Liput Lagomariin maksavat noin kymmenen euroa.

Museossa voi ihailla César Manriquen uniikkia tyyliä tai poiketa siellä toimivassa ravintolassa ja näyttävässä luolabaarissa.

13. Teguisen kylä

Jos haluat nähdä perinteisen lanzarotelaisen kylän, on saaren vanhin kylä Teguise hyvä vaihtoehto. Teguise oli myös Lanzaroten pääkaupunki vuoteen 1852 saakka, jolloin titteli siirtyi Arrecifelle.

Vajaan 2 000 asukkaan Teguisessa voi vierailla esimerkiksi Castillo de Santa Barbaran linnoituksessa, jossa toimii nykyään merirosvomuseo. Kylässä on myös historiallinen luostari sekä mahdollisuus tutustua vanhoihin lanzarotelaistaloihin.

Shutterstock / Wonderful NatureTeguise
Lomalla kannattaa piipahtaa historiallisessa Teguisessa.

Teguisessa järjestetään suositut sunnuntaimarkkinat, joilla myydään muun muassa vaatteita, käsitöitä, koruja ja matkamuistoja. Kylässä voi hyvin pysähtyä myös vain kiertelemään vanhoilla kaduilla.

Älä sekoita sisämaassa sijaitsevaa Teguisea rannikon lomakohteeseen Costa Teguiseen. Kohteiden välillä on reilun 15 kilometrin matka.

14. Fundación César Manrique

César Manriquen töistä kiinnostuneen kannattaa tietysti poiketa Fundación de César Manrique -museossa Lanzaroten Tahíchessa. Paikasta käytetään myös nimeä Volcano House.

Nimensä mukaisesti kyseessä on laavakuplaan suunniteltu rakennus, joka on Manriquen itsensä kädenjälkeä. Talo oli myös Manriquen pitkäaikaisin koti, jossa tämä asui vuosien 1968–1988 välillä.

Shutterstock / Jef WodniackCésar Manriquen Volcano House
Talossa on loputtomasti kiinnostavia yksityiskohtia.

Rakennusta pidetään komeana esimerkkinä ympäröivään luontoon sulautuvasta arkkitehtuurista. Luolia, tunneleita ja piha-alueita yhdistelevässä kokonaisuudessa riittää ihailtavaa.

Liput museoon maksavat kymmenen euroa. Kävijät voivat ostaa myös 17 euron hintaisen lipun, jolla pääsee lisäksi Manriquen kotimuseoon Lanzaroten Haríassa.

15. La Graciosan saari

Lanzaroten pikkuruisesta naapurista La Graciosasta tuli virallisesti kahdeksas Kanariansaari vuonna 2018. Saarella voi yhä kuvitella, millaista Kanarialla on ollut aikana ennen turismia. Täällä kävellään hiekkateitä pitkin ja paistatellaan päivää hiljaisilla rannoilla.

La Graciosalla ei ole varsinaisia hotelleja tai mitään massaturismiin kuuluvia palveluja. Asukkaita saarella on alle tuhat.

ShutterstockLa Graciosan saari
Pieni La Graciosan saari on helppo päiväretkikohde Lanzarotelta.

Lanzarotelta on helppo tehdä retki La Graciosalle. Lineas Romero ja Biosfera Express liikennöivät lauttoja saarten välillä. Matka kestää noin puoli tuntia ja maksaa aikuiselta 14 euroa per suunta.

Lautat lähtevät Lanzaroten pohjoisrannikolla sijaitsevasta Orzolasta ja liikennöivät La Graciosan suurimpaan asuinkeskittymään Caleta del Seboon.

16. Nykytaiteen museo MIAC

Lanzaroten pääkaupungissa Arrecifessa sijaitseva nykytaiteen museo eli Museo Internacional de Arte Comtemporàneo (MIAC) on oikeastaan kaksi nähtävyyttä yhdessä paketissa. Museo toimii nimittäin Castillo de San José -nimisessä linnoituksessa, joka on Arrecifen tärkeä maamerkki.

Castillo de San José rakennettiin vuosina 1774–1779. Tuolloin elettiin aikaa, jolloin Lanzarotella oli äärimmäisen köyhää. Myös linnoitukseen liittyy tuttu nimi César Manrique, sillä tämä oli mukana Castillo de San Josén restauroinnissa 1970-luvulla.

Shutterstock / joserpizarroCastillo de San José
Linnoitus tarjoaa komeat puitteet taiteelle.

Vuonna 1976 perustetussa museossa on esillä kansainvälisten, espanjalaisten ja kanarialaisten taiteilijoiden töitä. Linnoitusmiljöö tuo näyttelyihin oman leimansa. Museon yhteydessä toimii myös ravintola.

Museo on avoinna päivittäin. Liput maksavat aikuisilta neljä euroa ja 7–12-vuotiailta kaksi euroa. Liikuntarajoitteiset kävijät saavat alennushintaisen lipun.

>> Lue lisää vinkkejä Lanzarotelle Rantapallon kohdeoppaasta!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravintolat Espanjassa

Kymmenen asiaa, jotka voivat yllättää suomalaisen espanjalaisessa ravintolassa

Espanja

Suomalaiset rakastavat Espanjaa, mutta mitä maassa kannattaa varoa? Muista nämä 7 asiaa

Playa Catedrales Espanjassa

Oletko kuullut tästä Espanjan erikoisesta rannasta? Niin kaunis, että vierailu on varattava etukäteen

Espanjan rantaetiketti

Tällainen on Espanjan rantaetiketti – aurinkoa yläosattomissa ja 7 muuta huomiota

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja