San Sebastian on kulinaristin rantalomakohde

Kohdeopas: San Sebastian

Kuva:
Baskimaan San Sebastian on kulinaristin herkuttelukaupunki

San Sebastian on Espanjan Baskimaan kulinaaripääkaupunki.

Erilainen rantaloma Espanjassa

San Sebastian on vajaan 200 000 asukkaan kaupunki Espanjan Baskimaassa. Viehättävä rantakaupunki ei Suomessa ole kovin tunnettu lomakohde, mutta espanjalaiset itse ylistävät usein San Sebastiania koko maan parhaaksi kaupungiksi.

Ihanteellisella paikalla Espanjan vihreässä pohjoisosassa sijaitsevalla San Sebastian on nuorekas kaupunki, jossa voi nauttia vilkkaasta yöelämästä, monipuolisista harrastusmahdollisuuksista ja hyvästä ruoasta.

Kaupunki tunnetaan myös kauniista kaupunkirannoistaan: kesäkuukausina sekä turistit että paikalliset kerääntyvät La Conchan hiekalle lekottelemaan. Zurriolan tuulisempi ranta puolestaan on surffaajien suosiossa.

La Conca on Baskimaan parhaita rantoja

Michelin-tähtiä ja baariruokaa

San Sebastian on ennen kaikkea kulinaristin kaupunki. Kaupungista löytyy jopa parikymmentä Michelin-tähdellä palkittua ravintolaa – se on hurja määrä huippuravintoloita keskikokoisessa espanjalaiskaupungissa. Ravintolakulttuurista kiinnostuneen matkailijan unelmakohdelistalla San Sebastian sijoittuukin yleensä kärkijoukkoon.

Matkailijan ei kuitenkaan välttämättä tarvitse kaivaa kukkarostaan huippuravintoloiden hintoja, sillä erinomaista ruokaa on San Sebastianissa tarjolla kaikkialla. Lukemattomat pienet ravintolat ja baarit tarjoavat alueen tunnetuinta herkkua, pintxos-tapaksia. Nämä pienet suupalat ovat Baskimaassa varsinainen taiteen laji.

Paikallisten suosima tapa viettää iltaa on kulkea tapasbaarista toiseen nauttien pienten ruoka-annosten kanssa joko olutta tai lähiseudulla valmistettua siideriä. Varma keino löytää parhaat pintxosit on seurata paikallisten jalanjälkiä.

Aktiviteetteja riittää – aika kuluu hujauksessa

San Sebastianin parhaat ostospaikat löytyvät vanhastakaupungista, jossa voi shoppailla niin ketjuliikkeissä kuin matkamuistopuodeissa ja markkinoillakin. Vilkkainta kaupungissa on elokuussa, jolloin vietetään Aste Nagusia -karnevaaleja tapahtumineen ja ilotulituksineen.

Myös aktiivilomailijat pysyvät San Sebastianissa vauhdissa: uinti, surffaus ja pyöräily ovat suosittuja lajeja Baskimaassa. Hauska tapa kuntoilla San Sebastianissa on kiivetä Urgull-vuoren huipulle ihailemaan maisemia.

Siiderin valmistuksella on Baskimaassa pitkät perinteet, ja matkailijat voivatkin tehdä retken lähialueen omenaviljelmille paikallisiin panimoihin. Nämä sidreriat tarjoavat usein myös ruokaa, jonka kyytipojaksi voi menun hinnalla juoda niin paljon siideriä kuin jaksaa.

Hyvä tietää San Sebastianista

San Sebastian sopii parhaiten rannoilla viihtyville kulinaristeille, jotka haluavat testata alueen ainutlaatuista ruokatarjontaa. Sijainti meren rannalla takaa myös lapsiperheiden ja aktiivimatkailijoiden viihtymisen.

Paras sää Pohjois-Espanjassa nähdään yleensä kesäkuukausina sekä alkusyksystä. Turistiryntäystä välttelevä matkailija suuntaa alueelle keväällä tai syksyllä, jolloin rantapaikoista ei tarvitse kilpailla. Talviaikaan San Sebastianissa on koleaa ja sateista.

Baskimaassa alueen asukkaat puhuvat espanjan lisäksi myös baskin kieltä eli euskaraa. Turistien suosimissa paikoissa palvelu onnistuu yleensä englanniksi, mutta ennen matkaa on kuitenkin kohteliasta opetella edes muutama fraasi paikallisten kielellä.

Baskimaan satunnaiset levottomuudet ovat antaneet Pohjois-Espanjalle kyseenalaisen maineen, jota ei kuitenkaan kannata säikkyä. San Sebastian on turvallinen matkakohde, jossa ei tarvitse pelätä turvallisuutensa puolesta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SAN SEBASTIANISSA

Lennot, majoitus ja liikkuminen San Sebastianissa

Kiertotietä perille

San Sebastianiin ei tehdä Suomesta pakettimatkoja eikä kaupunkiin myöskään ole tarjolla suoria lentoja. Helpointa on lentää esimerkiksi Barcelonaan, josta matkaa voi jatkaa junalla, bussilla tai lentäen. Vaihtoehtoisesti voi lentää välilaskun kautta Baskimaan suurimpaan kaupunkiin Bilbaoon, josta on San Sebastianiin noin tunnin ajomatka.

Pohjois-Espanjaan on helppo matkustaa myös Etelä-Ranskasta.

Hotelleja ja majataloja

Kesä ja alkusyksy ovat San Sebastianin kuuminta sesonkia, jolloin myös majoituksen hinnat hilataan ylöspäin. Edullisimmin kaupungissa voi majoittua Parte Viejassa eli vanhassakaupungissa, josta löytyy lukuisia majataloja. Reppureissaajat ja penninvenyttäjät suuntaavat suosiolla retkeilymajoihin.

Jalkaisin pääsee tärkeimmille paikoille

Keskeisellä paikalla majoittuvan reissaajan on helppo liikkua San Sebastianissa jalkaisin tai vaikka polkupyörällä. Tarvittaessa bussit ja taksit palvelevat kohtuulliseen hintaan. Vuokra-auto on kätevä menopeli mikäli suunnitelmissa on tehdä retkiä kaupungin ulkopuolelle.

SAN SEBASTIANIN NÄHTÄVYYDET

San Sebastianin nähtävyydet

Vanhakaupunki houkuttelee historiallaan

San Sebastianin vanhakaupunki eli Parte Vieja on vapaa-ajanvieton keskus. Urgull-vuoren kupeessa sijaitseva alue on täynnä ravintoloita, putiikkeja ja pintxos-baareja. Vanhankaupungin merkittävimpiä nähtävyyksiä ovat Santa Maria del Coron barokkikirkko sekä kauniin linnamainen San Vicenten kirkko. Vilkkain ravintolakatu Fermin Calbeton on Parte Viejan herkkukeskittymä.

Ravintolat ovat Baskimaassa nähtävyyksiä

San Sebastian on varsinainen gastronomian keskus Espanjassa – ei siis olekaan ihme, että ravintolat ovat kaupungissa oma nähtävyytensä. Herkkuja löytyy baskikaupungissa kaikille budjeteille edullisesta baariruoasta kolmen Michelin-tähden maistelumenuihin. Ruokakulttuurista kiinnostuneet matkailijat suunnittelevat jo etukäteen paikkoja, joissa haluavat syödä. Huippuravintoloihin on tehtävä pöytävaraus hyvissä ajoin.

El Muelle on mukava vierailukohde

San Sebastianin päivät merkittävänä satamakaupunkina ovat jo historiaa, mutta pieni huvi- ja kalastussatama El Muelle on mukava vierailukohde. Kävelyretki satamaan kannattaa, sillä sieltä löytyy esimerkiksi merenkulkumuseo sekä koko perheelle sopiva San Sebastian Aquarium.

Santa Claran minisaari

Pikkuinen Santa Claran saari sijaitsee lähellä La Conchan rantaa. Kivisellä saarella ei ole mitään muuta kuin majakka, mutta viehättävä pieni luonnonkohde houkuttelee kävijöitä esimerkiksi piknikille. Santa Claran saarelle pääsee kesäkuukausina julkisilla kulkuneuvoilla moottoriveneiden liikennöidessä mantereelta tasaisin väliajoin.

SAN SEBASTIANIN PARHAAT

San Sebastianin parhaat elämykset

San Sebastianin parhaat elämykset

  1. San Sebastian on kulinaristin kaupunki – muista herkutella.
  2. Nauti rantaelämästä kesäkuukausina ja kiipeä Urgull-vuoren huipulle.
  3. Kiertele viehättävässä vanhassakaupungissa.
  4. Vieraile sidreriassa seuraamassa miten paikallinen siideri valmistuu.
  5. Vuokraa auto ja tee retkiä lähiseuduille.

San Sebastianin miinukset

  • Suomesta ei ole suoria lentoja San Sebastianiin.
  • Sää on Pohjois-Espanjassa epävakaa ja talvikuukaudet ovat sateisia.

Lisätietoja

San Sebastianin matkailusivut
Baskimaan viralliset matkailusivut

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Flickr / Simonetta Di Zanutto, Flickr / _iBaNe_, Flickr / girolame, Flickr / Simonetta Di Zanutto

Päivitetty: 5.2.2015

Espanja: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

5 kommenttia

San Sebastian on aivan upea kaupunki, jossa on tullut käytyä jo kolmesti. Varmasti vielä palaankin, sillä harva kaupunki tarjoaa yhtä sopivassa suhteessa kaupunkilomaa, kulinarismia ja rentoa rantaelämää.

Voi kuinka hinkuankaan San Sebastianiin …. kävin niin lähellä (Ranskan puolella) mutta en saanut mitenkään järjestettyä edes päiväretkeä tuonne – ja kyllä harmittaa :(