Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Espanja

San Sebastian on kulinaristin rantalomakohde

  • Maria Hietala
Elina Venttola, Maria Hietala Päivitetty: 28.11.2023
San Sebastian sopii parhaiten rannoilla viihtyville kulinaristeille, jotka haluavat testata alueen ainutlaatuista ruokatarjontaa.

Erilainen rantaloma Espanjassa

San Sebastian on vajaan 200 000 asukkaan kaupunki Espanjan Baskimaassa. Viehättävä rantakaupunki ei Suomessa ole kovin tunnettu lomakohde, mutta espanjalaiset itse ylistävät usein San Sebastiania koko maan parhaaksi kaupungiksi.

Ihanteellisella paikalla Espanjan vihreässä pohjoisosassa sijaitsevalla San Sebastian on nuorekas kaupunki, jossa voi nauttia vilkkaasta yöelämästä, monipuolisista harrastusmahdollisuuksista ja erityisesti hyvästä ruoasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunki tunnetaan myös kauniista kaupunkirannoistaan: kesäkuukausina sekä turistit että paikalliset kerääntyvät Playa de la Conchan tai sen läheisen Playa de Ondarretan hiekalle lekottelemaan. Zurriolan tuulisempi ranta puolestaan on surffaajien suosiossa.

Baskimaassa alueen asukkaat puhuvat espanjan lisäksi myös baskin kieltä eli euskaraa. Turistien suosimissa paikoissa palvelu onnistuu yleensä englanniksi, mutta ennen matkaa on kuitenkin kohteliasta opetella edes muutama fraasi paikallisten kielellä.

San Sebastianin vanhakaupunki on viihtyisä paikka majoittua.

San Sebastian on kesäkaupunki

Paras sää matkustamiseen Pohjois-Espanjassa on yleensä kesäkuukausina sekä alkusyksystä. Elokuu on kuukausista lämpimin, ja syksyä kohti lämpimiä iltoja riittää yhä kaupungin monille kulttuuritapahtumille.

Ruuhkia välttelevä matkailija suuntaa alueelle keväällä tai syksyllä, jolloin rantapaikoista ei tarvitse kilpailla. Kannattaa muistaa, että Pohjois-Espanjan säät ovat viileämmät kuin Etelä-Espanjassa, sillä lämpötila pysyttelee keväisin ja syksyisin noin 20 asteen tuntumassa.

Talviaikaan San Sebastianissa on enimmäkseen koleaa ja sateista, mutta kaupungin ravintoloiden tarjonnasta voi nauttia ympäri vuoden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Michelin-tähtiä ja baariruokaa

San Sebastian on ennen kaikkea kulinaristin kaupunki. Kaupungista löytyy jopa parikymmentä Michelin-tähdellä palkittua ravintolaa – se on hurja määrä huippuravintoloita keskikokoisessa espanjalaiskaupungissa. Ravintolakulttuurista kiinnostuneen matkailijan unelmakohdelistalla San Sebastian sijoittuukin yleensä kärkijoukkoon.

Matkailijan ei kuitenkaan välttämättä tarvitse kaivaa kukkarostaan huippuravintoloiden hintoja, sillä erinomaista ruokaa on San Sebastianissa tarjolla kaikkialla. Lukemattomat pienet ravintolat ja baarit tarjoavat alueen tunnetuinta herkkua, pintxos-tapaksia. Nämä pienet suupalat ovat Baskimaassa taiteenlaji.

Paikallisten suosima tapa viettää iltaa on kulkea tapasbaarista toiseen nauttien pienten ruoka-annosten kanssa joko olutta tai lähiseudulla valmistettua siideriä. Varma keino löytää parhaat pintxosit on seurata paikallisten jalanjälkiä.

Aktiviteetteja riittää – aika kuluu hujauksessa

San Sebastianin parhaat ostospaikat löytyvät vanhastakaupungista, jossa voi shoppailla niin ketjuliikkeissä kuin matkamuistopuodeissa ja markkinoillakin. Vilkkainta kaupungissa on elokuussa, jolloin vietetään Aste Nagusia -karnevaaleja tapahtumineen ja ilotulituksineen.

Myös aktiivilomailijat pysyvät San Sebastianissa vauhdissa: uinti, surffaus ja pyöräily ovat suosittuja lajeja Baskimaassa. Hauska tapa kuntoilla San Sebastianissa on kiivetä Igueldo- tai Urgull-vuoren huipulle ihailemaan maisemia.

Siiderin valmistuksella on Baskimaassa pitkät perinteet, ja matkailijat voivatkin tehdä retken lähialueen omenaviljelmille paikallisiin panimoihin. Nämä sidreriat tarjoavat usein myös ruokaa, jonka kyytipojaksi voi menun hinnalla juoda niin paljon siideriä kuin jaksaa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SAN SEBASTIANISSA

San Sebastian on tunnettu rannoista ja ruoastaan.

Kiertotietä perille

San Sebastianiin ei tehdä Suomesta pakettimatkoja eikä kaupunkiin myöskään ole tarjolla suoria lentoja. Helpointa on lentää esimerkiksi Barcelonaan tai Madridiin, josta matkaa voi jatkaa junalla, bussilla tai lentäen. Vaihtoehtoisesti voi lentää välilaskun kautta Baskimaan suurimpaan kaupunkiin Bilbaoon, josta on San Sebastianiin noin tunnin ajomatka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pohjois-Espanjaan on helppo matkustaa myös Etelä-Ranskasta.

Hotelleja ja majataloja

San Sebastian ei ole Espanjan halvimpia kaupunkeja majoittua, mutta oikealla ajoituksella halvimmat hotellihuoneet saa alle 50–70 eurolla. Myös hostellin makuusalista saa sänkypaikan alle 20 eurolla.

Kesä ja alkusyksy ovat San Sebastianin kuuminta sesonkia, jolloin myös majoituksen hinnat nousevat. Kaupungissa on vaikeaa löytää halpaa majoitusta suosittujen tapahtumien aikana.

Edullisimmin kaupungissa voi majoittua Parte Viejassa eli vanhassakaupungissa, josta löytyy lukuisia majataloja.

Jalkaisin pääsee tärkeimmille paikoille

Keskeisellä paikalla majoittuvan reissaajan on helppo liikkua San Sebastianissa jalkaisin tai vaikka polkupyörällä. Tarvittaessa bussit ja taksit palvelevat kohtuulliseen hintaan.

Vuokra-auto on kätevä menopeli, jos suunnitelmissa on tehdä retkiä kaupungin ulkopuolelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

SAN SEBASTIANIN NÄHTÄVYYDET

Igueldo-vuoren huipulle pääsee funikulaarilla, ja sen laella sijaitsevasta tornista avautuu hieno näkymä San Sebastianiin.

Vanhakaupunki houkuttelee historiallaan

San Sebastianin vanhakaupunki eli Parte Vieja on vapaa-ajanvieton keskus. Urgull-vuoren kupeessa sijaitseva alue on täynnä ravintoloita, putiikkeja ja pintxos-baareja. Vanhankaupungin merkittävimpiä nähtävyyksiä ovat Santa Maria del Coron barokkikirkko sekä kauniin linnamainen San Vicenten kirkko. Vilkkain ravintolakatu Fermin Calbeton on Parte Viejan herkkukeskittymä.

Ravintolat ovat Baskimaassa nähtävyyksiä

San Sebastian on varsinainen gastronomian keskus Espanjassa – ei siis olekaan ihme, että ravintolat ovat kaupungissa oma nähtävyytensä. Herkkuja löytyy baskikaupungissa kaikille budjeteille edullisesta baariruoasta kolmen Michelin-tähden maistelumenuihin. Ruokakulttuurista kiinnostuneet matkailijat suunnittelevat jo etukäteen paikkoja, joissa haluavat syödä. Huippuravintoloihin on tehtävä pöytävaraus hyvissä ajoin.

El Muelle on mukava vierailukohde

San Sebastianin päivät merkittävänä satamakaupunkina ovat jo historiaa, mutta pieni huvi- ja kalastussatama El Muelle on mukava vierailukohde. Kävelyretki satamaan kannattaa, sillä sieltä löytyy esimerkiksi merenkulkumuseo sekä koko perheelle sopiva San Sebastian Aquarium.

Santa Claran minisaari

Pikkuinen Santa Claran saari sijaitsee lähellä La Conchan rantaa. Kivisellä saarella ei ole mitään muuta kuin majakka, mutta viehättävä pieni luonnonkohde houkuttelee kävijöitä esimerkiksi piknikille. Santa Claran saarelle pääsee kesäkuukausina julkisilla kulkuneuvoilla, kun veneet liikennöivät mantereelta tasaisin väliajoin.

Igueldo-vuori

Kaupungin länsipuolella sijaitseva Igueldo-vuori tarjoaa hulppeat ja helpot näkymät lahdelle ja vuoristoon. Parhaiten paikalle pääsee vuonna 1912 rakennetulla funikulaarilla, joka kulkee vuoren huipulla sijaitsevaan pieneen huvipuistoon.

Huipulta aukeava näkymä on kaupungin ikonisin – ja sieltä löytyy tietenkin ravintola.

SAN SEBASTIANIN PARHAAT

Tunnetuin Baskimaan ruokalaji ovat pienet tapakset eli pintxosit.

San Sebastianin parhaat elämykset

  1. San Sebastian on kulinaristin kaupunki – muista herkutella.
  2. Nauti rantaelämästä kesäkuukausina ja kiipeä Urgull-vuoren tai Igueldo-vuoren huipulle.
  3. Kiertele viehättävässä vanhassakaupungissa.
  4. Vieraile sidreriassa seuraamassa miten paikallinen siideri valmistuu.
  5. Vuokraa auto ja tee retkiä lähiseuduille.

Lisätietoja

San Sebastianin matkailusivut
Baskimaan viralliset matkailusivut