Hyppää sisältöön

Viro on helppo ja monipuolinen lomakohde

Elina Venttola Päivitetty: 11.11.2019
Viron kylpylät ja kauniit kaupungit ovat suomalaisille helppoja ja edullisia lomakohteita.

Pieni ja monipuolinen maa

Viro sijaitsee Itämeren rannalla Baltiassa. Maan varsinaisia rajanaapureita ovat Latvia ja Venäjä, mutta Viron pääkaupunkia Tallinnaa lähin naapuripääkaupunki löytyy Suomesta. Helsingistä on linnuntietä Tallinnaan vain 85 kilometriä.

Virolla on mielenkiintoinen historia keskiajan ritaritaistoista ja hansakauppiaista toisen maailmansodan tuoksinoihin. Aluetta ovat aikojen saatossa hallinneet niin Tanska, Saksa, Ruotsi, Puola kuin Venäjäkin. Maa itsenäistyi viimeksi vuonna 1991 Neuvostoliiton hajotessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viro tunnetaan erityisesti kaupunki- ja kylpylälomakohteena. Viron selkeästi suosituin matkakohde on pääkaupunki Tallinna, ja koko maan tunnetuin nähtävyys Tallinnan vanhakaupunki. Tallinnan vanha osa on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista.

Viron tunnettuja matkakohteita ovat Tallinnan lisäksi Tartto, Narva, Pärnu ja Haapsalu. Viro on omiaan myös pyörä- tai autoreissun kohteeksi mielenkiintoisten maalaiskohteiden ja tasaisten teidensä ansiosta. Myös Viron saaristo on tutustumisen arvoinen kohde.

ShutterstockTallinna, Viro
Tallinna on Viron monipuolinen pääkaupunki.

Ilmasto hieman Suomea lämpimämpi

Etelänaapurin ilmasto ei kovinkaan paljon eroa Suomen ilmastosta. Molemmissa maissa on selkeä vuodenaikojen vaihtelu ja neljä vuodenaikaa. Talvi on Virossa lyhyempi ja leudompi kuin Suomessa, ja kevät tulee Viroon aikaisemmin kuin Suomenlahden toiselle puolelle.

Virossa vallitsee lauhkea ilmasto, eli kesät ovat lämpimiä ja talvet leutoja. Vuoden lämpimin kuukausi on heinäkuu, jolloin päivän keskilämpötila kipuaa pariinkymmeneen asteeseen. Talvella Virossa saadaan lumipeite yleensä koko maahan. Kylmin kuukausi on helmikuu, jolloin keskilämpötila on muutamassa miinusasteessa.

Viron ilmastossa esiintyy hienoista alueellista vaihtelua, sillä rannikolla ilmasto on Itämeren vaikutuksesta lauhkeampi kuin sisämaassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunkeja ja kylpylöitä

Viron tunnetuin ja suosituin matkakohde on maan pääkaupunki Tallinna. Tallinna on mainio paikka sekä nopealle kulttuuri- tai ostosmatkalle että lomalle perheen kanssa. Erityisen tunnelmallinen Tallinna on ennen joulua, jolloin käsityöläiset ja glögikauppiaat pystyttävät kojunsa Raatihuoneentorille.

Viron toiseksi suurin kaupunki Tartto viehättää kauniilla rakennuksillaan ja huokeilla leivoksillaan. Vajaan kahdensadan kilometrin päässä koillisessa Narva sykkii venäjänkielistä elämää. Kesäkaupunki Pärnu taas on tunnettu hiekkarannoistaan ja kylpylöistään.

Viroon matkustetaankin ensisijaisesti kaupunkilomalle, mutta maa tarjoaa myös mahdollisuuksia niin aktiivireissuun, rantalomaan kuin automatkallekin. Erityisesti saaristo on loistava kohde aktiiviselle Viron-matkalle pyöräretkineen ja vaelluksineen, koskematon rannikko taas tarjoaa hyvät puitteet rantalomille. Välimatkat ovat Virossa melko lyhyitä ja liikennekäyttäytyminen jokseenkin turvallista, mistä syystä automatkailu on mielekästä.

Saaret tarjoavat luontoa ja historiaa

Puolesta tunnista puoleentoista kestävän lauttamatkan päässä mantereesta tunnelma muuttuu. Saarenmaa ja Hiidenmaa, Viron suurimmat saaret, ovat tunnettuja ystävällisistä asukkaistaan ja upeasta luonnostaan. Yhä useampi suomalainen on päätynyt hankkimaan loma-asunnon tai kesämökin näistä kauniista maisemista.

Koskemattomia metsiä ja vaikuttavia rantatörmiä pilkkovat tuulimyllyt ja keskiaikaiset rakennelmat, jotka ovat erinomaisia kohteita etenkin pyöräilijöille. Jalkaisin tai autolla liikkuvat voivat vuokrata kulkupelin saapuessaan.

Saarilla Viron omaperäinen kulttuuri on säilynyt hyvin. Pienellä Kuhnulla voi yhä nähdä naisten pukeutuvan kansallispukuihin hoitaessaan maalaiselämän normaaleja töitä. Muhun saarella taas voi tutustua Koguvan kylän suojeltuihin vanhoihin rakennuksiin. Saarenmaalla voi nauttia lomasta jylhien rantakallioiden, tuulimyllyjen, unikkopeltojen ja keskiaikaisten kirkkojen keskellä.

Hintataso on yhä edullinen

Suomeen verrattuna Viro on yhä edullinen maa, vaikka hinnat ovatkin nousseet selvästi maan liityttyä Euroopan unioniin. Tallinna on kalliimpi kuin muu maa, vaikka pääkaupungistakin löytyy suomalaiselle kukkarolle edullisia ravintoloita ja hotelleja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huomattavin hintaero naapurimaiden välillä on palveluissa, jotka etelänaapurissa ovat selvästi huokeampia. Kylpylä- ja kauneushoidoista nauttiville edullisia hoitoloita löytyy etenkin rantakaupunki Pärnusta, Haapsalusta sekä Tallinnasta.

Naapurikansa saa erikoiskohtelua

Suomalaisiin suhtaudutaan Virossa hieman toisin kuin muihin vierailijoihin. Erityisen siteen luo jo kieli, jota muiden on lähes mahdotonta ymmärtää.

Tallinnassa suomalaiset koetaan lähinnä arvokkaina ostosmatkalaisina, joita mielellään palvellaan suomeksi. Pääkaupungin ulkopuolella suomen kielen taito on harvinaisempaa, eivätkä ainakaan nuoret hallitse sukukielen saloja sen paremmin kuin suomalaiset viroa.

Suurten turistikohteiden ulkopuolella matkailijat joutuvatkin usein verestämään omia vironkielen taitojaan tai turvautumaan sanakirjaan. Nuorten virolaisten englannintaito on onneksi usein erinomainen, ja joissakin paikoissa pärjää hyvin myös venäjällä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN VIROSSA

ShutterstockTallinna, Viro
Viroon pääsee kätevimmin laivalla, mutta jos maasta haluaa nähdä muuta kuin pääkaupungin, on parempi jatkaa matkaa junalla tai autolla.

Lennot ja laivamatkat

Edullisimmin ja varmimmin Suomenlahden yli Viroon pääsee laivalla, joita kulkee reitillä useita päivässä. Suomenlahtea ylittävät risteilylaivat kulkevat ympäri vuoden, ja matka Helsingistä Tallinnaan taittuu 2,5 tunnissa.

Merkittävimpiä liikennöitsijöitä ovat Eckerö Line, Tallink Silja ja Viking Line. Laivalippujen hinnat vaihtelevat muutamista euroista muutamiin kymmeniin euroihin, ja autosta ja polkupyörästä peritään lisämaksu. Risteilyhintoja on helppo vertailla Rantapallon risteilyhaun avulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Useat suomalaiset matkatoimistot järjestävät yhdistettyjä bussi- ja laivamatkoja Viroon. Reissut vaihtelevat nopeasta Tallinnan pyörähdyksestä perusteellisiin kartanokierroksiin. Eteläsuomalaisille Viron-kierrokset ovat monesti helpommin saavutettavia kuin kotimaan matkat pohjoiseen, joten toimistojen tarjontaan kannattaa tutustua.

Useista Suomen kaupungeista on myös lentoyhteyksiä suoraan Tallinnaan. Tallinnan lentokentältä keskustaan on vain neljän kilometrin matka.

Hotellit ja majoitus

Virosta löytyy majapaikkoja moneen makuun. Tarjolla on kaikkea huippuhotelleista kylpylöihin ja hostelleista leirintäalueisiin, mutta laatua arvostava matkailija valitsee yöpaikakseen historiallisen kartanon kauniissa ympäristössä.

Hotelliyö esimerkiksi Viron pääkaupungissa Tallinnassa maksaa noin 50–100 euroa per yö, halutusta tasosta riippuen.

Itsenäiselle matkaajalle sopii lomakodin tai huoneiston vuokraaminen. Huoneistoja vuokrataan paitsi maaseudulta myös Tallinnan keskiaikaisista arvokortteleista.

>> Katso hotellivinkit seuraavalle Tallinnan-lomallesi – seitsemän hotellia erilaisiin matkoihin

Liikkuminen kätevää omalla autolla

Kätevimmin Virossa pääsee liikkumaan autolla. Auton saa mukaan laivaan, jolloin myös tavarat kulkevat siellä huoletta. Myös auton vuokraaminen on helppoa. Nopeusrajoitukset eivät juuri eroa suomalaisista, ja Tallinnan keskustaa lukuun ottamatta teillä saa ajella melko rauhassa.

Julkisista kulkuvälineistä linja-auto on paras valinta. Tallinnasta bussit muualle maahan lähtevät keskustan laitamilla sijaitsevalta linja-autoasemalta, jonne pääsee keskustasta kävellen, bussilla tai raitiovaunulla. Matkaliput ovat Suomen hintoihin verrattuna edullisia, esimerkiksi vajaan kolmen tunnin matka Tarttoon keventää kukkaroa alle kymmenellä eurolla.

Tallinnan huonomaineiset taksit ovat siistiytyneet viime vuosina. Raivokkaan kampanjoinnin ansiosta jokaisen taksin takalasissa tulisi nyt lukea kilometritaksat, ja tarvittaessa kuljettajan on annettava kuitti matkasta.

Viro on pieni ja tasainen maa, joten pyörämatkailijalle se on helppo kohde. Paikoin huonokuntoisten teiden pakottamasta alhaisesta matkanopeudesta huolimatta jo vajaassa viikossa ehtii nähdä paljon. Autolla reissaavalle maa käy pian pieneksi, mutta Virosta on helppo jatkaa etelään Via Balticaa kulkien.

Omalla kulkuvälineellä liikkuvan kannattaa tarttua mahdollisuuteen poiketa mielenkiintoisissa paikoissa, joihin järjestetyt matkat eivät normaalisti kuljeta. Näkemisen arvoisia ovat ainakin teiden varsilla tyhjillään kohoavat kolhoosit ja Etelä-Viron kauniit kartanot, saarikohteista puhumattakaan.

VIRON MATKAKOHTEET

ShutterstockHaapsalu, Viro
Suomalaisten suosima Haapsalu tunnetaan ennen kaikkea kylpylöistään.

Tallinna hemmottelee matkailijaa

Tallinna on yksi suomalaisten suosikkikohteista Virossa. Viron merkittävin nähtävyys on Tallinnan vanhakaupunki, joka on yksi Pohjois-Euroopan parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista. Sen paksut kivimuurit kätkevät sisäänsä kirkkoja ja kapeita kujia, joiden hämyiset kahvilat kutsuvat suklaakakulle.

Vastakohtana vanhankaupungin historialle Viron pääkaupunki tarjoaa myös modernia arkkitehtuuria. Valtavien neuvostorakennusten rinnalle on viime vuosina noussut nopeaan tahtiin näyttäviä lasitorneja, jotka kuvastavat kaupungin uutta imagoa shoppailijoiden ja hemmottelua kaipaavien kohteena.

Tallinnassa kukoistaa myös rappioromantiikka, ja esimerkiksi entinen Kalamajan teollisuusalue on noussut nopeasti yhdeksi kaupungin suosituimmista matkakohteista.

>> Lue lisää vinkkejä Tallinnaan

Kylpylöiden Saarenmaa

Viron suurin ja Itämeren toiseksi suurin saari Saarenmaa on tunnettu paitsi nimeä kantavasta valssista, myös tummasta nimikkoleivästään ja saaristolaisluonnostaan. Saarenmaalla on myös paljon kylpylöitä, ja jopa Viron ensimmäinen kylpylä perustettiin aikoinaan Saarenmaalle.

Saarenmaa sijaitsee Itämerellä Viron länsipuolella. Saarenmaalla kannattaa tutustua saaren pääkaupunkiin Kuressaareen, Kihelkonnan kellotorniin ja Maasin linnan raunioihin sekä näyttävään Pangan jyrkänteeseen.

>> Lue myös: Viron suurin saari Saarenmaa on idyllinen matkakohde – seitsemän tärppiä erilaiseen Viron-matkaan

Idyllinen Pärnu

Viron kesäpääkaupunki Pärnu on tunnettu valkeista hiekkarannoistaan ja kylpylöistään. Itämeren rannalla Viron lounaisosassa sijaitseva Pärnu on idyllinen rannikkokaupunki, joka tarjoaa puutaloja, kukkaistutuksia, puistoja ja pikkukauppoja.

Kesä on Pärnussa sesonkiaikaa, jolloin suomalaisia matkailijoita parveilee kaupungin kävelykadulla ja rannoilla. Pärnuun kylpylöihin voi kuitenkin matkailla hyvin myös talvella. Pärnussa on esimerkiksi omat joulunajan markkinansa.

Pärnu on suosittu kesämökkikaupunki, josta myös monet suomalaiset ovat hankkineet loma-asuntoja tai mökkejä.

>> Hotellivinkit Pärnuun – 6 hotellia erilaisille matkailijoille

Meren ääreen Haapsaluun

Haapsalu on Viron tunnetuimpia kylpyläkaupunkeja, jolla on pitkä historia. Ensimmäinen kylpylä tähän Viron länsilaidalla sijaitsevaan kaupunkiin perustettiin jo 1800-luvun puolella.

Haapsalu on tunnettu erityisesti mineraalipitoisesta mudasta, jonka hyvää tekevää vaikutusta voi testata monissa kylpylähoidoissa. Mudan ohella Haapsalussa voi pulikoida myös viereisessä Itämeressä.

Kaupungissa on meren ja mudan ohella myös muuta nähtävää. Haapsalun tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Piispanlinnan rauniot ja puupitsinen juhlasali.

VIRON PARHAAT

ShutterstockKuressaare, Viro
Kuressaare on Saarenmaan pääkaupunki, ja sen päänähtävyys on näyttävä linna.

Viron parhaat kylpyläkohteet

  1. Haapsalu
  2. Saarenmaa
  3. Pärnu
  4. Tallinna
  5. Pühajärve

Parhaat kokemukset

  1. Kierros Tallinnan vanhassakaupungissa
  2. Illallinen virolaisessa huippuravintolassa
  3. Saarihyppely Viron edustalla
  4. Hemmotteluhoito virolaisessa kylpylässä
  5. Aktiiviloma Viron luonnossa

Lisätietoa

Viron virallinen matkailusivusto

Teksti: Laura Uotila, Jenna Lehkonen, Inka Khanji ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Inka Khanji, Elina Venttola

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viron Michelin-ravintolat

Tässä ovat Viron Michelin-ravintolat – katso tuore lista suosituksista

Tallinnan nähtävyydet

Tallinnan parhaat nähtävyydet – ota kaikki irti lyhyestäkin vierailusta!

Tallinnan sataman maisemapaikka

Joko kuulit tästä maisemapaikasta Tallinnassa? Sijaitsee satamassa, mutta useimpien kävijöiden katseilta piilossa

Pärnu, Viro

Kesän lentoreitti Helsingistä Pärnuun avataan jälleen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja