Matkaopas: Viro
Helppo lähikohde onnistuneeseen lomaan
Viro on Suomen eteläinen naapurimaa, ja sijaitsee Suomenlahden toisella puolella. Kielellisesti ja ilmastollisesti hyvin Suomen kaltainen maa on helppo vierailukohde.
Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991 Viro on kehittynyt vauhdilla nykyaikaiseksi länsimaiseksi yhteiskunnaksi. Viro on monella tapaa matalan kynnyksen matkailukohde muun muassa sen vuoksi, ettei suomalaisille ole tiedossa kulttuurishokkia – kekseliäitä elämyksiä kyllä.
Matkailijat ja varsinkin suomalaiset ovat tärkeä tulonlähde maalle, ja suomalaismatkailijat huomioidaankin Virossa monella tavalla. Esimerkiksi useimmat matkailijoille suunnatut verkkosivut kertovat tarjonnastaan viron- ja englannin kielen lisäksi suomeksi.
Viron tunnetuin kohde on maan pääkaupunki Tallinna, missä suurimman huomion saa vanhakaupunki, mutta vetonauloja ovat myös Lennusadam ja Telliskiven trendikäs alue. Tallinna kehittyy vauhdilla ja useita projekteja on jatkuvasti käynnissä.
Viro on pieni maa. Autolla ajaa lähes mistä tahansa pisteestä toiseen enintään neljässä tunnissa.
Saaret ovat oma lukunsa, sillä lauttayhteys vie oman aikansa. Saarenmaa ja Hiidenmaa ovat Viron suurimmat saaret, mutta asutusta on myös muutamalla pienemmällä saarella, esimerkiksi Kihnulla.
Asukkaita Virossa on noin 1,4 miljoonaa ja heistä noin kolmannes eli 460 000 asuu Tallinnassa.
Viron ilmasto
Viron ilmasto on hyvin samanlainen kuin Etelä-Suomessa. Valtaosa maasta on ympäröity vesistöllä, joka puskuroi sään ääri-ilmiöitä.
Kesäisin lämpötila nousee 20–30 asteeseen ja talvisin laskee 15 pakkasasteen tienoille. Lumipeite peittää yleensä talvisin koko maan.
Kevät on hyvä aika käydä kylpylämatkoilla, kun luonto on jo hiljalleen heräämässä ja auringossa voi lämpötila nousta kesäisiin lukemiin.
Kesäisin yleensä on tarjolla shortsikelejä, muttei läkähdyttävää kuumuutta. Luonto on kesäisin kauneimmillaan ja luontoon liittyvä matkustaminen kannattaa tehdä silloin.
Syksy on sadonkorjuun aikaa ja ravintoloissa on monenlaista paikallista herkkua tarjolla. Ruokamatkailun ajoitus syksyyn on oiva idea.
Talvisäät vaihtelevat paljon vuosittain, eikä lumipeitteestä ole varmuutta. Talvella voi tutustua monenlaiseen kulttuuriin niin taiteen kuin urheilun osalta, jotka eivät ole niin sää sidonnaisia.
Matkustaminen Viroon
Viroon voi matkustaa monella tapaa. Laivayhteyksiä on useita päivässä ja Viroon pääsee Suomesta myös lentämällä – niin lentokoneella kuin helikopterillakin.
Yleisin tapa matkustaa Suomesta Viroon on laivamatka Helsingistä Tallinnaan. Tarjontaa on turkasti, sillä reitillä liikennöi kolme toimijaa: Tallink Silja, Viking Line ja Eckerö Line.
Tallinnan laivat lähtevät pääsääntöisesti Helsingin keskustasta Länsisatamasta tai Katajanokalta. Auton kanssa voi matkustaa myös Vuosaaren satamasta, mutta kävellen sieltä kyytiin ei pääse.
Vuosaaresta Muugan satamaan liikennöivä Finnlinesin Finbo Cargo -rahtilaiva tarjoaa mahdollisuuden välttää Tallinnan ja Helsingin keskustaruuhkat, mikä on näppärää erityisesti loma-aikoina.
Laivamatkan voi saada hyvinkin edullisesti, sillä tarjousmatkat maksavat vain muutaman euron. Normaalihintaiset liput päiväsaikaan maksavat keskimäärin 30 euroa. Erilaiset pakettitarjoukset hotelliyöpymisten kanssa ovat myös tutustumisen arvoisia.
Suora lento Tallinnaan Suomesta on Finnairin liikennöimänä reittilentona vain Helsingistä, mutta tilauslentoja saa tietysti muualtakin. Air Baltic tarjoaa lentoja Tampereen Pirkkalasta Latvian Riikan kautta Tallinnaan.
Lentoaika on Helsingistä noin puoli tuntia ja lippu maksaa 150 euron luokkaa.
Tallinnan lentokenttä on lähellä keskustaa, linnuntietä satamasta neljän kilometrin etäisyydellä.
Majoitus Virossa
Viron majoitustarjonta on monipuolinen, ja saatavana on niin edullista perusmajoitusta kuin elämyksellisiä teemahotellejakin. Yleisimmin Viroon matkustetaan kylpylälomalle, mutta maassa on myös monia esimerkiksi ruokailun ja urheilun ympärille rakennettuja majoituspaikkoja.
Hotellien lisäksi Virossa on tarjolla myös runsaasti Airbnb-majoituksia ja yksityisiä majataloja.
Majoituksen hintahaarukka on muutamasta kympistä muutamaan sataseen. Sesonkiaika tai suuret tapahtumat tietysti nostavat hintoja. Yleisesti ottaen hinta-laatu suhde on kunnossa.
Vierasvenesatamien kunnostukseen on saatu EU:lta avustusta, joten niissäkin fasiliteetit ovat parantuneet huomattavasti. Tällä toivotaan saada lisää pienveneilijöitä maan satamiin. Esimerkkinä Haran satama, joka toimi neuvostoaikaan sukellusvenesatamana. Ennen kunnostusta mitään palveluita ei käytännössä ollut, mutta nyt kyse on täyden palvelun vierasvenesatamasta.
Liikkuminen Virossa
Tallinnassa matkailijoiden suosikkikohteet sijaitsevat pääosin kävelymatkan etäisyydellä satamasta. Taksin käyttäminen on edullisempaa kuin Suomessa.
Takseilla on kattohinnat sekä aloitusmaksulle että kilometriveloitukselle. Autossa pitää olla taksamittari ja sen mukaan tulee veloitus. Matkan hintaa voi tiedustella ennen lähtöä ja ongelmien esiintyessä voi paikalle soittaa poliisin.
Kyytipalveluita tarjoavilla Boltilla tai Uberilla ei ole hintakattoa. Sovellukset kannattaa ottaa valikoimaan.
Tallinnasta pidemmälle matkatessa kannattaa käyttää omaa autoa, mutta myös julkinen liikenne on toimiva. Varsinkin junakalusto on nykyaikainen ja sillä matkustaminen on edullista ja mukavaa.
Kohdekaupungista voi usein vuokrata polkupyörän, jolla on mukava kierrellä lähiympäristöä.
Liikennekulttuuri on melko lähellä suomalaista ja osittain jopa kohteliaampaa. Jalankulkijat päästetään suojatien yli lähes kaikkien autoilijoiden toimesta.
Sähköautolla matkustaessa on syytä ladata käyttöön ainakin Alexela laadija ja Enefit Volt -sovellukset. Virossa on käytössä vastaavanlaiset voimavirtapistokkeet kuin Suomessa. Näistäkin voi olla hyötyä mikäli sattuu omistamaan oikeanlaisen latauskaapelin.
Viron ruokakulttuuri ja ravintolat
Virolainen ruokakulttuuri on melko lihapainotteista ja varsinkin hyvää grilliruokaa suositaan. Perinneruokia, joita kannattaa kokeilla ovat haudutettu hapankaali, kilohailia mustalla leivällä, marinoituja sieniä ja lihahyytelöä.
Viro tunnetaan monipuolisesta ravintolatarjonnasta ja ravintoloiden hyvästä hinta-laatusuhteesta. Ravintolamaailma on hyvin monipuolinen ja moderni. Tarjolla on laadukasta ruokaa laidasta laitaan ja myös kokonaisvaltaisen elämyksen säestämänä.
Esimerkkinä tallinnalainen SOO-ravintola, jossa ateriat ovat saaneet innoitusta luonnosta ja kestävän kehityksen ajattelusta. Ravintola on saanut tunnustusta toiminnastaan vihreän Michelin-tähden muodossa. Viron ensimmäinen kahden Michelin-tähden ravintola on Tallinnan Noblessnerissä sijaitseva 180˚.
Lue lisää: Tässä ovat Viron parhaat ravintolat – katso lista ja lähde herkuttelulomalle
Viron matkakohteet
Viro on paljon muutakin kuin Tallinna, ja etelänaapurista kannattaa ottaa kaikki irti tutustumalla eri kohteisiin. Pärnun rannat, Otepään hiihtoladut ja Tarton kulttuuritarjonta tekevät Virosta monipuolisen matkailumaan. Maassa kannattaa tutustua ainakin näihin paikkoihin:
- Tartto tunnetaan parhaiten yliopistokaupunkina, jossa on viihtyisä vanhakaupunki ravintoloineen, teattereineen ja terasseineen.
- Rakveressa sijaitsevat linnoituksen rauniot, joiden ympärille on rakennettu usein turnajaisia ja keskiaikaa jäljitteleviä performansseja. Rakveressa on asiallinen kylpylähotelli ja useampi hyvä ravintola.
- Kiviõlissa sijaitseva mäki toimii talvisin laskettelukeskuksena ja kesäisin mäkiautoratana ja seikkailukeskuksena.
- Kivenheiton päässä Kiviõlista on veden täyttämä vanha kaivos, josta on kehitetty Aidu veespordikeskus. Siellä voi nauttia erilaisia vesiaktiviteetteja melko erikoisessa ympäristössä.
- Mikäli Neuvostoaika kiinnostaa, niin matkaa voi jatkaa Sillamäen kaupunkiin. Sinne ei päässyt kuin erikoisluvalla miehitettyyn aikaan. Kaupungissa tuotettiin yli 25 % Neuvostoliiton sen aikaisesta uraanituotannosta.
- Narva-Jõesuu, maan aivan itäisessä nurkassa, tunnettiin 1900-luvun alussa pohjoismaiden Rivierana ja tätä pyritään uudelleenrakentamaan.
- Itä-Virumaasta etelään suunnatessa tulee vastaan Viron suurin järvi, Peipsi. Sen rannalla kannattaa pysähtyä ja upottaa varpaansa mielettömän hienoon hiekkaan. Alatskiven linna on Peipsi-järven eteläisen rannan lähettyvillä.
- Otepää tunnetaan parhaiten urheilukaupunkina.
- Pärnu on Viron kesäpääkaupunki, jossa on pitkä ja hyvin hoidettu hiekkaranta. Sen ympärille on rakennettu paljon toimintaa ja tapahtumia. Kylpylät ja eritasoiset hotellit antavat valinnanvaraa kävijöille.