Hyppää sisältöön

Italia - aurinkoa, elämäniloa ja Välimeren makuja

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 18.07.2019
Italian iätön viehätys syntyy nähtävyyksistä, levollisista maisemista ja unohtumattomasta tunnelmasta.

Italiassa ei voi olla viihtymättä

Italian suuri sydän ja vahva temperamentti tarjoavat täydelliset puitteet ikimuistoiselle lomalle. Kiivaan elämänrytmin keskelläkin osataan ottaa ilo irti arjen pienistä asioista. Piazzojen, katukahviloiden ja herkkuravintoloiden keskellä aistit aukeavat nauttimaan.

Kaupunkikuvassa kauneus on läsnä arkkitehtuurin ja historiallisten nähtävyyksien lisäksi myös vaatetuksessa. Italiaa pidetään itseoikeutetusti muodin mekkana, jonka ovat luoneet tunnetut nimet Armanista Gucciin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockItalia
Italia tunnetaan ruoka- ja kaupunkikohteistaan, mutta maa hemmottelee myös upealla luonnolla. Dolomiittien vuoristo on näkemisen arvoinen paikka.

Kulttuuria kaupungeissa

Italian reilusta 60 miljoonasta asukkaasta lähes 70 prosenttia asuu kaupungeissa. Maassa onkin monia miljoonakaupunkeja, joista tunnetuimpia ovat Rooma, Milano sekä Napoli. Italian kaupungit ovat tunnettuja paitsi ihmispaljoudestaan, myös rikkaasta kulttuuriperinnöstään. Unescon maailmanperintölistalle ovat kivunneet Rooman ja Napolin lisäksi myös muun muassa Venetsian ja Veronan kaupungit sekä Firenzen ja Sienan historialliset keskustat.

Monet maan kaupungeista ovat olleet merkittävien tapahtumien näyttämöinä aina Rooman valtakunnan ajoilta lähtien. Menneiden aikojen näyttävää rakennustaidetta ja todellista historian siipien havinaa ei kannata jättää väliin.

Etsitkö maaseudun rauhaa?

Matkailija voi löytää valloittavia kokemuksia myös suurkaupunkien ulkopuolelta. Vaikka Italia ei maantieteellisesti olekaan valtava, ovat sen tarjoamat luontokokemukset vaihtelevia.

Esimerkiksi autolomailijoiden suosima Gardajärven oleanterintuoksuinen ympäristö on todella kaunis ja rauhallinen: veden ja taivaan sinisyys yhdistyvät oliivilehtojen ja sypressipuiden vihreyteen.

Toscanan kukkuloilla sijaitsevat viinitarhat kylpevät kesän auringossa, mutta viinin ja tuoreen leivän lisäksi alue tarjoaa taidetta, maaseutua ja aitoa italialaista kulttuuria. Sisiliassa, Välimeren suurimmalla saarella, maisemaa hallitsee yli kolmeen kilometriin kohoava tulivuori, Etna. Oliivi- ja viiniviljelmien ympäröimät pikkukylät ovat omiaan rauhalliseen lomanviettoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvä tapa välttää valinnanvaikeus on vuokrata auto ja tutustua monipuolisesti saapasmaan luontoon. Kauniiden kukkulakaupunkien ja upeiden maisemien värittämillä maanteillä matkanteko sujuu kuin siivillä.

Rusketu rannalla

Välimeren miellyttävän ilmaston vuoksi Italia on otollinen kohde perinteiselle rantalomalle. Suosittuja rantakohteita löytyy sekä maan itä- että länsirannikolta. Länsirannikolla, suoraan Ranskan Rivieran jatkona, on Italian Riviera, joka ulottuu aina Toscanaan asti. Italian Rivieran tunnetuimpia lomanviettopaikkoja ovat muun muassa Alassio, Diano Marina sekä Cervo. Idän suunnalla, Adrianmeren puolella on niin ikään monia rantakohteita. Yksi tämän puolen suosituimmista lomakohteista on Rimini viidentoista kilometrin mittaisella hiekkarannallaan.

Maailmankuulu keittiö

Italian keittiö on yksi maailman kuuluisimmista. Tuhansien vuosien historiansa aikana maa ja sen ruoanlaitto ovat imeneet vaikutteita niin Antiikin Kreikasta ja Roomasta, Bysantista kuin juutalaisilta ja arabeiltakin.

Italialaiseen ruokaan yhdistetään erityisesti pasta, jota käytetään monina erilaisina variaatioina. Tuoreen tai kuivatun pastan lisäksi muun muassa tomaatti, oliivi ja kala ovat usein käytettyjä raaka-aineita. Todellisuudessa paikallisten keittiöiden käyttämä raaka-ainevalikoima on kuitenkin hyvin laaja ja alueellisesti vaihteleva. Mainitsemisen arvoisia ovat myös jälkiruoat, kahvit ja alkoholipitoiset juomat, erityisesti viinit.

Omistautumista urheilulle

Paitsi kiinnostuksesta laaturuokaan ja muotiin, maan asukkaat tunnetaan intohimoisesta suhtautumisestaan urheiluun. Italialla on pitkät – ja hyvin menestyksekkäät – juuret jalkapallon saralla. Azzurri, Italian jalkapallomaajoukkue, on voittanut lajin maailmanmestaruuden neljästi. Myös seurajoukkueet, muun muassa milanolaiset AC Milan ja Inter Milan, pääkaupungin ylpeys AS Roma sekä torinolainen Juventus, ovat kaikille jalkapalloa seuraaville tuttuja joukkueita.

Myös moottoriurheilu on lähellä italialaisten sydäntä. Suurta suosiota nauttivat sekä Formula1- että ratamoottoripyöräilyn MotoGP-sarjat. Kummankin lajin osakilpailuja on mahdollista päästä myös seuraamaan paikan päälle Italiassa.

Välimeren miellyttävää ilmastoa

Pääosa Italiaa on vuoden ympäri varsin lämmin, joskin maantieteellisten seikkojen takia eroja maan eri osien välillä on. Kesät ovat kauttaaltaan lämpimiä ja varsin kuivia. Etelässä myös talvet ovat säältään useimmiten suotuisia. Pohjoisemmassa puolestaan talvet ovat järjestäen kosteita ja säännöllisesti myös kylmempiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kesäisin kannattaa suunnata Italian rantakohteisiin, kun taas syksy ja kevät ovat otollisimpia ajankohtia kaupunkilomailuun – keskikesän paahteessa suurkaupunkien ilmasto saattaa tuntua jo hieman turhan tukalalta.

LENNOT, HOTELLIT JA LIIKKUMINEN ITALIASSA

ShutterstockItalia
Pisan kalteva torni on yksi Italian tunnetuimpia matkailunähtävyyksiä.

Lukuisia lentoja Italiaan

Lentoyhteydet Suomesta Italiaan ovat hyvät. Esimerkiksi Finnair liikennöi Helsingistä Milanoon, Roomaan ja Venetsiaan. Norwegian lentää Helsingistä Roomaan. Lentojen hintahaarukka on varsin suuri ja riippuu paljolti matkan ajankohdasta ja siitä, kuinka aikaisin on oman varauksensa kanssa liikenteessä. Edestakaiset lennot Roomaan maksavat tyypillisesti noin 200-400 euroa.

Italian rantalomakohteisiin järjestetään kesäkaudella valmismatkoja ja tarjolla on ajankohdasta riippuen myös edullisia äkkilähtöjä.

Katso halvimmat äkkilähdöt Italiaan juuri nyt!

Hyvä hotellitarjonta

Italia on monen suurkaupungin ja vielä useamman rantalomakohteen maa. Hotellien taso ja hinnat vaihtelevat kirjaimellisesti laidasta laitaan, eikä Italiaa voi profiloida yksiselitteisesti “halpakohteeksi” tai “luksuskohteeksi”. Tämä tarkoittaa myös sitä, että hinta-laatusuhteessa on suurta vaihtelua ja tähtiluokituksiin ei juuri kannata luottaa. Tarkista aina hotellisi saamat yleisöarvostelut ennen varaamista.

Erityisesti maan suosituimmissa lomakohteissa hotellivalikoima on laaja ja hostellejakin löytyy moneen makuun – myös reppureissaajan on mahdollista majoittua kohtuullisella budjetilla. Budjettimajoitusta etsiessä kannattaa liikkeellä olla kuitenkin aikaisin, sillä hinta-laatu -suhteeltaan parhaat yöpymispaikat ovat halutuimpia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yö laadukkaassa hotellissa maksaa halvimmillaan noin 70-80 euroa ja yläpäässä todellisesta luksuksesta puhuttaessa vain taivas on rajana. Italian lomakohteista löytyy runsaasti myös high end -tarjontaa.

Vertaile ja varaa hotelli Italiasta

Liikkuminen Italiassa

Italiassa liikkuminen julkisilla kulkuvälineillä sujuu yleensä varsin mutkattomasti. Etenkin suuremmissa kaupungeissa metrot ja bussit kulkevat hyvin. Pidempiä välimatkoja taittaessa erityisesti juna on käyttökelpoinen vaihtoehto. Toisinaan myös maansisäiset lennot ovat kohtuuhintaisia ja pitkillä pohjois-etelä -suuntaisilla matkoilla myös nopeampia.

Mikäli maassa viihtyy pidemmän aikaa ja haluaa nähdä maata laajemmin, kannattaa alle ottaa vuokra-auto. Tämä on kätevä ratkaisu etenkin, jos tarkoituksena on kiertää maaseutua. Suurimmissa kaupungeissa on kuitenkin syytä ajella kieli keskellä suuta, sillä erot suomalaisen ja välimerellisen autoilukulttuurin välillä saattavat alkuun hieman hämmentää.

Lue lisää autolomailusta Italiassa
Vertaile ja varaa edullinen vuokra-auto Italiasta

[rp_social]

ITALIAN MATKAKOHTEET

ShutterstockItalia
Muistathan, että Italia on myös erinomainen rantakohde? Kivoja rantoja sijaitsee muun muassa Sardiniassa.

Ikuinen Rooma

Ikuiseksi kaupungiksi kutsuttu Rooma on pitkän tarinansa aikana ehtinyt nähdä monta valtakuntaa, huikeita historian käänteitä ja koko maailmaan vaikuttaneita hallitsijoita. Kaikki tämä näkyy katukuvassa edelleen ja Rooman historiallinen keskusta onkin ansaitusti Unescon maailmanperintökohteiden listalla. Matkailija voi Roomassa tutustua lukuisiin historiallisesti merkittäviin rakennuksiin, kuten Pietarinkirkkoon, Espanjalaisiin portaisiin, Pantheoniin, Forum Romanumiin sekä Colosseum, joka on suunnaton amfiteatteri keskellä kaupunkia.

Mielenkiintoinen tutustumiskohde on myös Vatikaanin kaupunkivaltio, joka muodostaa oman itsenäisen valtionsa keskellä Roomaa. Vatikaani on katolisen kirkon keskus ja kirkon päämiehen, paavin koti. Vatikaanissa voi ihailla lukuisten kirkkojen lisäksi esimerkiksi Michelangelon Sikstiiniläiskappelin kauniita kattomaalauksia.

Espanjalaiset portaat ovat Rooman ostosalueen keskipiste ja kaupunki onkin yksi Euroopan huippuostospaikoista. Roomasta voi ostaa muotia, design-laukkuja, kenkiä ja koruja, mikäli on varaa hellittää rahapussin nyörejä.

Muodikas Milano

Vaikka Milano on reilulla kahdella miljoonalla asukkaallaan todellinen metropoli, on sen keskusta poikkeuksellisen pieni ja tiivis. Tärkeimmät nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan.

Näistä keskeisimmistä nähtävyyksistä mainittakoon Euroopan toiseksi suurin katetdraali, Duomo, loistokas Galleria Vittorio Emanuele II:n kauppakäytävä sekä 1700-luvulla rakennettu, maailmankuulu oopperatalo La Scala.

Pakollisten nähtävyyksien listaan on viehättävän Milanon tapauksessa laskettava myös muoti. Hinnat eivät tässä muodin pääkaupungissa ole muuta maailmaa halvempia, mutta muualla shoppaamiseen ei liity samanlaista hohtoa kuin Milanossa: katukuvassa vuorottelevat toinen toistaan näyttävämmät Armani, Prada, Versace sekä Dolce & Gabbana.

Romanttinen Venetsia

Kanaalien hallitsema Venetsia on ehdottomasti yksi Italian ja koko maailman romanttisimmista kaupungeista. Adrianmeren rannikolla sijaitseva veden ympäröimä Venetsia on rakennettu yli sadalle saarelle, jotka ovat toisiinsa yhteydessä lukemattomien siltojen välityksellä. Kaupungin keskus on kuuluisa Piazza San Marco eli Pyhän Markuksen tori, jota ympäröivät esimerkiksi suuri kirkko, kellotorni ja Dogenpalatsi.

Ymmärrettävistä syistä kaikki liikenne Venetsian vanhan kaupungin sisällä hoituu veneiden ja vesibussien avulla tai jalkaisin. Kaupungin valtaväylä ja pääkanava on leveä Canal Grande, jonka varrella sijaitsee niin rapistuneita loistonmerkkejä kuin upeasti restauroituja palatsejakin. Canal Grandea pitkin seilaamalla kuljetaan esimerkiksi kuuluisan Huokausten sillan alitse.

Surullista kyllä Venetsia tunnetaan myös tuhoon tuomittuna kaupunkina. Kaupunki vajoaa hitaasti ja suuri uhka sille ovat myös ilmaston lämpenemisestä ja jäätiköiden sulamisesta johtuva merenpinnan nousu. Vajoamista on yritetty estää monilla erilaisilla keinoilla, mutta onnistumisesta ei ole minkäänlaisia takeita. Kannattaa siis vierailla Venetsiassa nyt, kun se vielä on mahdollista!

Veden äärellä Gardajärvellä

Vanhojen suosikkien rinnalle Italian matkailussa on noussut Riva del Garda, joka sijaitsee Pohjois-Italiassa luonnonkauniin alppijärven, Lago di Gardan rannalla.

Alppien juurella sijaitseva Gardajärvi on maisemiensa ja leudon sään ansiosta tullut tunnetuksi suosittuna lomakohteena. Garda on yksi Italian suurimmista järvistä, joka houkuttelee rannoilleen matkailijoita kaikkialta maailmasta.

Riva del Garda on yksi monista kylpylä- ja rantakohteista. Gardajärvi sijaitsee puolimatkassa Venetsian ja Milanon kaupunkeja, ja vielä lähempänä sijaitseva Trenton ja Veronan kaupungit. Gardalla lomaansa viettävä voi suunnata retkelle esimerkiksi Venetsiaan.

Toscanan auringon alla

Keski-Italiassa sijaitseva Toscanan-maakunta on yksi Italian suosituimmista matkakohteista. Viinistä ja taiteesta kiinnostuneita matkailijoita puoleensa vetävä Toscana, on myös erinomainen perhelomakohde autolla matkustaville. Auton ikkunasta tai vaikka pyörän selästä saa ihailla silmän kantamattomiin Toscanan upeita, vehreitä maisemia.

Taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneen ei tarvitse huolestua, sillä Toscanan alueen eloisa pääkaupunki Firenze tarjoilee italialaisia perinteitä niin museoiden, taidegallerioiden kuin arkkitehtuurinsa puolesta. Myös Pisan kaupunki tarjoaa vierailijalleen nähtävyyksiä, kuten kuuluisan kaltevan tornin.

Muihin Toscanan viehättävimpiin kohteisiin kuuluu Sienna, jonka kapeilla kujilla saa tutustua keskiaikaisen kaupungin henkeen. Myös Chiantin viinialue on tunnettu turistikohde ja siellä järjestetään viininmaistajaismatkoja ja monet haluavat vuokrata hurmaavalta seudulta loma-asunnon.

Rimini, Italian Rivieran helmi

Rimini on täydellinen kohde viettää rentouttava rantaloma. Ardianmeren rannalla sijaitsevan kohteen hyviin puoliin kuuluu ehdottomasti viisitoista kilometriä pitkä hiekkaranta, vilkas yöelämä sekä historiallinen keskusta.

Rantalomailija saa rentoutua Riminin rannoilla oikein kunnolla ja niillä voi vietää kokonaisia päiviä niin makoillen aurinkotuolissa, kuin osallistuen erilaisiin aktiviteetteihin. Kun rannalla makoilu alkaa kyllästyttää, löytyy Riministä myös suuri vesipuisto, johon vesipedot voivat tehdä päiväretkiä. Kuivalla maalla ennemmin viihtyville Riminin 2000 vuotta vanhasta keskustasta löytyy paljon historiallista nähtävää.

Rimini sijaitsee Italian Rivieralla ja muita aurinkoisia rantakohteita Rivieralla on muun muassa Alassio, Diano Marina, Laigueglia, Cervo ja Andora.

Välimeren suurimmat saaret: Sardinia ja Sisilia

Välimeren toiseksi suurin saari, turkoosin meren ympäröimä luonnonkaunis Sardinia, on aktiviteettilomailijan paratiisi. Saari tarjoaa niin retkeilijälle, kuin rantalomailijalle mahdollisuuden rakenta juuri oman näköisensä matka.

Luonnon itsensä muovaamat nähtävyydet ovat Sardinian suurin matkailuvaltti. Sisämaan mäkinen maasto houkuttelee niin jalan, kuin polkupyörälläkin matkaa taittavia patikoijia. Rantalomailijallekkin tämä on oivallinen valinta ja Sardinian turkoosissa meressä kannattaa kokeilla rennon kellumisen lisäksi sukeltamista esimerkiksi tippukiviluolissa.

Sisilia vuorostaan on Välimeren suurin saari, ilmastoltaan matkailijalle suotuisa, monipuolinen ja suosittu kohde. Kulttuurimatkailijalle Sisilia tarjoaa upeita Antiikin raunioita, aurinkoisia rantoja sekä luonnossa viihtyvälle tulivuoria ja vehreitä retkeilyreittejä.

Sisilian kiinnostavin kaupunki on ehdottomasti Palermo. Entinen mafian kotikaupunki on tänä päivänä turvallinen turistikohde ja siellä kannattaa Sisilian-matkallaan vierailla.
Lähes miljoonan asukkaan Palermo on kulttuurimatkailjialle varsinainen herkku, sillä sieltä löytyy niin lähihistoriallisia kuin Antiikin aikaisia nähtävyyksiä.

Vaikuttavimpiin luonnonkohteisiin lukeutuu valtava tulivuori Etna. Aktiivinen tulivuori kohoaa kolmen kilomertin korkeuteen ja sen rinteille kannattaa haastavia vaellusreittejä kaipaavan lähteä patikoimaan.

[rp_social]

ITALIAN PARHAAT

ShutterstockItalia
Roomassa sijaitseva Colosseum on paikka, jonka useimmat tunnistavat, vaikka eivät olisi edes astuneet jalallaan Italian maaperälle.

Italian parhaat kaupunkikohteet

 1. Rooma – Ikuinen kaupunki
 2. Milano – Muodin mekka
 3. Venetsia – Kanaaleja, gondoleita ja romantiikkaa
 4. Firenze – Todellinen taiteen ja kulttuurin koti
 5. Verona – Romeon ja Julian kotikaupunki

Unohtumattomimmat nähtävyydet

 1. Colosseum, Rooma
 2. Piazza del Duomo, Pisa
 3. Venetsian kanaalit, Venetsia
 4. Duomo, Milano
 5. Pompeijin tuhoutunut kaupunki, Pompeji
 6. Da Vincin Viimeinen ehtoollinen, Milano
 7. Michelangelon kattomaalaukset Sikstiiniläiskappelissa, Rooma
 8. Pyhän Markuksen tuomiokirkko, Venetsia
 9. Amalfin kaupunki
 10. Pietarinkirkko, Vatikaani

Kuuluisimmat muotitalot

 1. Armani
 2. Versace
 3. Dolce & Gabbana
 4. Prada
 5. Gucci

Teksti: Kalle Jokinen, Jenna Lehkonen, Sara Laakkonen
Kuvat: Shutterstock ja Istockphoto

Vinkkejä ja ideoita

Italian maaseutu

Italia-elämys paikallisten tavoin – 10 syytä vuokrata talo Italiasta

Fontana di Trevi

Anna ikuisen Rooman vietellä – katso 25 kuvaa

Amalfi, Italia

Haaveiletko Italian-lomasta? Tässä 10 uutta ideaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Bergamo, Italia

Päiväretket Milanosta: 4 kohdetta, jotka tuovat vaihtelua kaupunkilomaan

Roomasta on helppo vierailla minivaltio Vatikaanissa

Kun matkustat Italiaan, löydät kolme maata yhden sisältä – joko ehdit käydä kaikissa?

Ensikertalaisen vinkit Roomaan

Ensikertalaisen Rooma – näillä vinkeillä pääset alkuun

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja