Matkaopas: Kreeta
Matkoja kohteeseen Kreeta
Kreikan suurin saari tarjoaa tekemistä pitkällekin lomalle
Suomalaismatkailijoiden ikisuosikki Kreeta sijaitsee Kreikan eteläisimmässä kärjessä Kreetan ja Libyan merten välissä. Asukkaita suurella matkailusaarella on reilu 580 tuhatta.
Matkakohteena Kreeta täyttää kaikki matkailijan toiveet ja tarjoaa runsaasti tekemistä, mikä onkin syy sille, miksi saari on ollut jo vuosikymmeniä suosituimpia matkakohteita Kreikassa.
Tuhansien kilometrien mittaiseen rantaviivaan mahtuu lukemattomia sinisellä lipulla varustettuja hiekkarantoja, jotka houkuttelevat monia uimareita. Näistä tunnetuimpia ovat Elafonissi, Balos, Seitan LimaniaStefanou, Preveli, Matala luolineen ja Vain palmuranta.
Hiljaisuutta kaipaavat voivat suunnata saaren syrjäisille rannoille. Näitä ovat esimerkiksi Sougia ja Aspri Limni Haniassa, Korakas ja Agios Pavlos Rethymnonissa, Pantanassa ja Helidoni Heraklionissa sekä Itanos ja Kato Selles Lassithissa. Cretan Beaches -sivusto tarjoaa kattavan luettelon ja tietoa Kreetan rannoista.
Sisämaan idylliset kylät tarjoavat ympärivuotisen vaihtoehdon rantalomalle, ja Kreeta tarjoaa myös laajan kirjon patikointireittejä ja rotkoja.
Tunnetuimpien reittien joukkoon lukeutuu saaren halki kulkeva eurooppalainen E4-reitti. Rotkoista suosituimmat ovat Samarian, Aradenan, Richtin ja Sarakinan rotkot.
Lomalla kannattaa tehdä tuttavuutta myös paikallisten kanssa, sillä kreetalaisten vieraanvaraisuus saa tuntemaan olonsa kotoisaksi. Ei ole lainkaan ihmeellistä tulla kutsutuksi paikallisen perheen illanistujaisiin, eikä kutsusta kannata kieltäytyä.
Kreeta on kaukana uneliaasta lomasaaresta, ja saaren parhaat juhlat löytyvät Heraklionin alueella sijaitsevista Hersonissosta ja Maliasta.
Kreetan ilmasto
Kreetalla vallitsee tyypillinen välimerenilmasto, jolloin kesät ovat kuumat ja talvet kosteat. Matkailukausi alkaa huhtikuussa ja loppuu suurimmalla osalla saarta marraskuun alkupuoliskolla. Huhti- ja toukokuu sekä lokakuu ovat hyviä matkustusaikoja, jos haluaa välttää turistimassat.
Keväällä lämpötila on noin 20 astetta ja talvikuukausina 10–15 astetta. Keskikesän lämpötilat nousevat pitkälle yli 30 asteeseen, jolloin illatkin ovat lämpimät. Hotellia varatessa kannattaa valita ilmastoinnilla varustettu huone.
Kesäkuukausien helteitä viilentävät luoteesta puhaltavat meltémi-tuulet. Sisämaan vuoriston korkeimmat kohdat pysyttelevät yleensä alavia maita vilpoisampina, mutta matkailijan kannattaa silti varustautua riittävällä vedellä ja aurinkosuojalla.
Hintataso ja raha Kreetalla
Vaikka Kreeta onkin matkailijoiden suosima lomasaari, sen hinnat pysyttelevät kuitenkin maltillisina Suomen hintatasoon verrattuna. Kahden hengen lounas maksaa noin 15 euroa ja illallinen noin 40 euroa. Ruokaostokset kaupassa ja polttoaine maksavat kuitenkin suunnilleen saman verran kuin kotimaassa.
Kreikassa käytetään euroja, joten halutessaan käteistä voi nostaa mukaan jo Suomessa.
Korttimaksut käyvät Kreetalla lähes kaikkialla joitakin torikauppiaita ja pienempiä kojuja lukuun ottamatta. Paikallisissa tavernoissa suositaan käteistä.
Tuliaisputiikkien hinnoissa on turistilisää, mutta tinkiminen on Kreikassa sallittua.
Kreeta on tunnettu oliiviöljystään ja timjamihunajastaan, joita myydään lähes kaikkialla. Paikallinen vuoristotee malotíra sekä yrttisekoitukset ovat myös suosittuja tuliaisia kuten kreetalainen tsikoudiá-väkijuomakin, jota yleensä tarjotaan ravintoloissa laskun mukana.
Pienet putiikit, joissa myydään oliivipuusta veistettyjä ruokavälineitä ja saviastioita ovat myös käynnin arvoisia.
Tapakulttuuri ja turvallisuus Kreetalla
Kreeta on ollut suomalaisten suosikkikohde jo pitkään, eikä ihme, sillä saarella tuntee olevansa kuin kotonaan. Suomalaisia matkailijoita saatetaan hotelleissa tervehtiä suomeksi ja ravintoloitsijatkin voivat osata muutaman suomenkielisen sanan. Englannilla pärjää kuitenkin hyvin.
Suurta kulttuurillista eroa ei ole. Kreikkalaiset ovat tosin suomalaisia tuttavallisempia ja kättelyn sijaan saattavat antaa poskisuudelman.
Kulttuuri vaalii perinteitä ja kreikkalaisortodoksista uskontoa. Tuttuja pyhimyksiä juhlitaan ympäri vuotta ja kokonainen kylä saattaa muuttua juhlapaikaksi, jos se on nimetty tietyn pyhimyksen mukaan. Kirkkoja ja luostareita löytyy saarelta runsaasti ja pääsiäisen aikaan jokaisella alueella on omat traditionsa kuten Juudaksen poltto ja dynamiittien räjäyttely Agios Nikolaoksessa.
Kreeta on turvallinen matkakohde niin yksinmatkustavalle, pariskunnalle kuin perheellekin. Matkailijoiden on kuitenkin syytä pysytellä valppaina turistihuijareiden ja taskuvarkaiden varalta. Kannattaa huolehtia siitä, että matkavakuutus on voimassa.
Esteettömyyttä ei ole huomioitu Kreetalla yhtä hyvin kuin Suomessa. Kaduilla huonosti pysäköidyt autot saattavat vaikeuttaa pyörätuolilla ja rattailla liikkuvaa.
Moderneissa hotelleissa on pyörätuolille oma ramppi ja hissi mutta vanhoissa hotelleissa tätä ei välttämättä ole. Pyörätuolia käyttävien tai lastenrattaiden kanssa liikkuvien kannattaa huomioida se majoitusta valitessa. Kaupungin sisäisillä busseilla pääsee yleensä liikkumaan esteettömästi ja taksia tilatessa voi pyytää pyörätuolille soveltuvan auton. Pitkän matkan busseissa ei ole pyörätuolipaikkoja.
Liikkumisesteisille tarkoitettuja pysäköintipaikkoja on yleensä tarjolla esimerkiksi isojen ruokakauppojen parkkipaikoilla.
Seksuaalivähemmistöjen keskuudessa Kreeta ei ole samanlaisessa kulttimaineessa kuin esimerkiksi Mykonos, mutta Kreikan saarilla vastaanotto on yleensä avoin ja salliva. Samaa sukupuolta olevien pariskuntien ei tarvitse pelätä paikallisten reaktioita.
Lennot ja pakettimatkat Kreetalle
Suomesta on hyvät lentoyhteydet Kreetalle Haniaan ja Heraklioniin. Suorilla reittilennoilla perille vievät Finnair ja Norwegian. Suora lento Helsingistä Kreetalle maksaa halvimmillaan noin 200 euroa.
Lentoyhtiöiden lisäksi lukuisat matkanjärjestäjät tarjoavat matkoja Kreetalle. Saari kuuluu muun muassa Aurinkomatkojen, Tuin, Apollomatkojen ja Tjäreborgin valikoimiin. Helsingin lisäksi Kreetalle voi löytää matkoja myös maakuntakentiltä kuten Oulusta ja Kuopiosta.
Suosionsa ansiosta Kreeta on myös hyvä äkkilähtökohde, jonne on mahdollista löytää edullisia viime hetken matkoja läpi koko kesäkauden.
Lento Kreetalle Helsingistä kestää noin neljä tuntia. Matkoja saarelle on tarjolla tyypillisesti huhtikuusta lokakuuhun.
Hanian lentokenttä sijaitsee 15 kilometrin päässä Hanian keskustasta ja noin 25 kilometrin päässä Plataniaksesta, jonne pääsee helposti vuokra-autolla, taksilla tai bussilla. Taksin hinta lentokentältä keskustaan on noin 25 euroa. Bussilla sama matka kestää noin puoli tuntia ja lipun hinta on 2,30 euroa.
Hanian sekä Rethymnonin alueen bussiliput saa ostettua paikallisliikenteen verkkosivuilta ja Heraklionin sekä Lassithin alueen liput niin ikään paikallisliikenteen verkkosivuilta.
Heraklionin ja Hanian satamista on päivittäiset yhteydet manner-Kreikkaan. Heraklionin satamasta, joka toimii myös risteilyalusten tukikohtana, on kesäkuukausina lauttayhteys Kykladien saarille, mikä tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden saarien väliseen matkailuun. Hanian Kissamosin satamasta on yhteydet Kytheraan ja Gythioon, kun taas Sitian satamasta on yhteydet Dodekanesian saarille, Milokselle ja Santorinille.
Majoitus Kreetalla
Kreeta tarjoaa lukuisia erilaisia majoitusvaihtoehtoja jokaiseen tyyliin.
Tarjolla on niin ylellisiä rantalomakohteita, joissa on bungaloweja ja kylpylöitä, boutique-hotelleja, hotelleja kaikissa luokissa, ekoturistien majoituspaikkoja kuin yksityisiä kartanoita ja tyylikkäitä majataloja, joita voi vuokrata Airbnb:n kautta.
Lapsiperheille suunnattuja vaihtoehtoja on paljon. Tarjolla on myös telttailualueita matkailuautoille ja reppureissaajille.
Parhaan hinta-laatusuhteen saa vilkkaimman matkustuskauden ulkopuolella keväällä ja syksyllä.
Kreikan hotelleissa on käytössä majoitusvero, jonka suuruus on 0,50–4 euroa yöltä hotellin tähtiluokituksesta riippuen.
Liikkuminen Kreetalla
Kreeta on jaettu neljään alueyksikköön. Ne ovat Chaniá, Réhymnon, Heraklion ja Lassithi.
Alueyksiköiden välillä kulkevan bussiliikenteen hoitaa KTEL. Lippuja myydään aseman tiskeillä, missä maksuvälineena käy kortti, mutta lippuja voi ostaa myös kuljettajalta käteisellä. Vuorojen tiheys riippuu vuodenajasta: vilkkaimpina kesäkuukausina busseja kulkee useammin kuin sesongin alussa tai lopussa. Kaupungeilla on myös omat sisäiset bussiliikenteet.
Lomakohteiden sisällä on helppo liikkua jalkaisin tai napata taksi. Paikalliset taksit käyttävät mittareita, mutta pidemmillä matkoilla hinta-arviota voi kysyä ennen lähtöä. Uber tai muut kyytipalvelut eivät toimi Kreetalla.
Saaren liikennekulttuuri on hektisempi kuin Suomessa ja pikkutiet voivat paikoitellen olla huonossakin kunnossa. Moottoriteillä autoilu on kuitenkin melko vaivatonta ja paikalliset antavat helposti tilaa ohittaa.
Vuoristotiet ja kylien kujat ovat kapeita ja mutkaisia, joten automalleissa pieni koko on yleensä valttia. Rannikkoalueiden tasaisilla seuduilla ajaminen on helppoa, mutta kokemattoman kuljettajan ei kannata lähteä kokeilemaan hermojaan kaikkein kiemuraisimmille vuoristoreiteille.
Polttoaineen hinta liikkuu samalla tasolla kuin Suomessa, vaikka sen kuljettaminen saarelle nostaa hintaa hiukan.
Vuokrauspalveluita on lukuisia mutta keskikesällä matkaavien kannattaa varata ajoneuvo jo varhain. Autojen lisäksi matkailijat suosivat myös skoottereita ja mönkijöitä. Menopeliä vuokratessa kannattaa varmistaa, että vakuutusturva on kunnossa ja mainita jo vuokrauksen yhteydessä mahdollisista naarmuista ja kolhuista.
Polkupyörien vuokraus onnistuu myös sekä kaupunkiajelua varten että vaativimmille maastoreiteille. Kreetalla maasto on paikoin mäkistä myös kaupungin sisällä.
Ravintolat ja ruokakulttuuri Kreetalla
Kreetalla syödään paljon tuoreita kasviksia, kalaa ja äyriäisiä sekä piirakoita. Pippuripihvejä ei kannata paikallisessa ravintolassa tilata, sen sijaan lihavartaat ja lammasruoat ovat maistamisen arvoisia.
Hintataso ravintolassa on Suomen tasoa edullisempi. Ruokajuomaksi kannattaa valita talon viini, jota myydään neljännes-, puolen litran ja litran karahveissa. Hinta vaihtelee 4–6 euron välillä.
Paikallisia ruokalajeja, joita kannattaa maistaa:
- dakos-leipä, jonka päällä on tuoretta tomaattia ja xynomizithra-juustoa
- kefalotyri ja pitkään kypsennetty kefalograviera-juustot
- ruskistetut etanat rosmariinilla
- erilaiset merenelävät ja erityisesti tiikerirapu-saganaki
- horta, kylmä salaatti, jossa paikallinen variaatio villivihanneksia
- erilaiset piirakat
- etikalla maustettu makkara xydato
- erilaiset dipit, kuten tsatsiki, munakoisodippi melitzanosalata, hapanmaidosta valmistettu xynogalo-dippi ja tulinen tyrokafteri
Kreetalaisessa tavernassa syödessä kannattaa pääruuan sijaan tilata useampi lämmin ja kylmä alkuruoka jaettavaksi.
Suurimmassa osassa ravintoloita ei vielä ole erikseen mainintaa esimerkiksi gluteenittomista tai vegaanisista annoksista. Tarjoilijat kuitenkin kertovat mielellään mitä annokset sisältävät ja huomioivat allergiat.
Tipin jättäminen hyvästä palvelusta on Kreetalla kohteliasta. Noin 10 prosenttia laskun loppusummasta tai pienemmissä summissa pyöristäminen seuraavaan tasalukuun lasketaan hyviksi tavoiksi.
Kreetan nähtävyydet
Ison kokonsa ja vuoristoisen maastonsa vuoksi on mahdotonta nähdä koko Kreeta yhdellä lomareissulla, ellei päädy vierailemaan saarella pidemmäksi aikaa. Jokaisella alueyksiköllä on merkityksellisiä historiallisia monumentteja, upeita uimarantoja ja henkeäsalpaavia maisemia, jotka jäävät elämään muistoihin.
Kreetan parhaat nähtävyydet
- Hanian vanhakaupunki
- Hanian venetsialainen satama
- Knossoksen palatsin rauniot
- Saaren pääkaupunki Iraklion
- Iraklionin arkeologinen museo
- Elafonissin ranta
- Rethymnonin vanhakaupunki
- Rethymnonin linnoitus Fortezza
- Loutron autoton kylä
- Arkadin luostari
Lue lisää: Kreetan parhaat nähtävyydet – 20 kohteen lista todistaa, että tekeminen ei lopu lomalla kesken