Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Espanja

Matkaopas: Fuerteventura

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.09.2023
Upeiden luontokohteiden täyttämä saari takaa ikimuistoisen loman.

Kuvankaunis tuulinen saari

Espanjalle kuuluviin Kanariansaariin lukeutuva Fuerteventuran saari sijaitsee Marokon edustalla Atlantin valtamerellä. Seitsemästä saaresta Fuerteventura on toiseksi idempänä, ja matkaa Marokon mantereelle tulee lyhimmästä kohdasta vain reilut sata kilometriä. 

Fuerteventura on tunnettu kuumaisesta luonnostaan: tulivuorista, kuivista hiekkaerämaista ja kivimuodostelmista, mutta samalla saari tarjoaa 150 kilometrin verran valkohiekkaisia rantoja ja kristallinkirkkaita laguuneja. Saari on vesiurheilijan paratiisi, ja monet surffaajat ja leijasurffaajat viettävätkin Fuerteventuralla pitkiä aikoja. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockFuerteventura, Espanja
Upeat rannat saavat rakastumaan Fuerteventuraan, ja saaren monipuoliset vesiruheilumahdollisuudet takaavat tekemistä pitkäksi aikaa.

Fuerteventuralla asuu noin 120 000 asukasta, ja asukasmäärällä mitattuna se on Kanariansaarten neljänneksi suurin saari Teneriffan, Gran Canarian ja Lanzaroten jälkeen. Saaren pääkaupungissa Puerto del Rosariossa asuu noin 40 000 ihmistä. 

Suosituimmista Kanariansaarista poiketen Fuerteventura ei tarjoa samanlaista loputonta palvelutarjontaa, mutta saaren luontokohteet ovat aivan omaa luokkaansa. Fuerteventuralla on kuitenkin useita monipuolisia ja tasokkaita lomakeskuksia, joiden palvelujen äärellä voi viettää vaikka koko loman. Esimerkiksi Apollomatkojen suosittu Playitas-urheilulomakeskus sijaitsee juuri Fuerteventuralla, ja on omiaan sporttilomaan.

Saaren suurimmat kaupungit ja kylät Puerto del Rosario, Corralejo ja Morro Jable tarjoavat lomakohteen tunnelmaa ja rutkasti palveluja.

Paras tapa saada kaikki irti Fuerteventuran lomasta on vuokrata auto ja kierrellä saaren rantoja ja muita luonnonpaikkoja.

Fuerteventura on huomattavasti rauhallisempi kuin Gran Canaria ja Teneriffa, mutta se on myös osa saaren viehätystä. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Fuerteventuran ilmasto

Muiden Kanariansaarten tavoin myös Fuerteventura on mainio kohde läpi vuoden, mutta suomalaiset matkustavat saarelle perinteisesti talvikuukausina. Joulu- ja tammikuussa saarella on noin 22 astetta lämmintä ja vettä voi sataa jopa kuutena päivänä kuukaudessa.

ShutterstockFuerteventura, Espanja
Lomakaupungeissa on helppo ottaa rennosti myös Fuerteventuralla, sillä aurinkoa on yli 300 päivää vuodessa.

Lämpötila nousee kohti kesää mennessä, ja kesäkuukausina saarella voi olla jo tukalan kuuma keskilämpötilan noustessa lähemmäs 30 astetta. Hellelomaa kaipaavien kannattaa suunnata saarelle keväällä tai alkutalvesta, esimerkiksi huhti–toukokuussa tai loka–marraskuussa. 

Matkatoimistot tarjoavat matkoja Fuerteventuralle tyypillisesti lokakuusta huhtikuulle.

Fuerteventura sijaitsee Kanariansaarten reunalla, ja altistuu sen vuoksi rutkasti tuulille. Saarilla ei kuitenkaan ole sykloneja tai myrskyjä, vaikka tuuli voikin yltyä paikoin erittäin kovaksi. Kovimmat tuulet ovat kesä- ja heinäkuussa.

Kanariansaarille tyypillisesti myös Fuerteventura saa osansa Calimasta, Afrikasta Kanariansaarille puhaltavasta aavikkotuulesta. Calima on tyypillinen juuri talvikuukausina, ja saattaa värjätä lomakohteen taivaan oranssin ja punaisen sävyillä Afrikasta tulevan hiekan vaikutuksesta. Ilmanlaadun huononemisen lisäksi calima myös lämmittää ilmaa, ja saattaa nostaa lämpötilaa kymmenelläkin asteella.

Hintataso ja raha Fuerteventuralla

Manner-Espanjan tavoin myös Fuerteventuralla on käytössä euro, ja hintataso on Suomeen verrattuna edullinen. Tämä näkyy niin ravintoloissa, majoituksessa, ruokakaupassa kuin vaateostoksillakin, joten rahoille saa Fuerteventuran-lomalla hyvän vastineen.

Tippaaminen ei ole Fuerteventuralla pakollista, mutta esimerkiksi ravintoloissa henkilökunta arvostaa pientä juomarahaa suuresti. Ravintoloissa ja takseissa voi tipata hyvästä palvelusta 5–10 prosenttia. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockFuerteventura, Espanja
Suomalaisittain Fuerteventura on edullinen kohde, kuten muutkin Kanariansaarten saaret.

Pääsääntöisesti Fuerteventuralla pärjää mainiosti maksukortilla, mutta pieniä ostoksia, kuten vettä, jäätelöä ja tapaksia, varten kannattaa varata mukaan myös käteistä. Suosituissa lomakeskuksissa ja suurissa kaupungeissa on pankkiautomaatteja, mutta niitä ei ole pienissä kylissä, missä käteisen tarve voi yleisimmin yllättää. 

Fuerteventuran ostosmahdollisuudet kalpenevat Teneriffan ja Gran Canarian rinnalla, eikä saarelle kannata suunnata perinteiselle shoppailulomalle.

Parhaat ostosmahdollisuudet ovat saaren pääkaupungissa Puerto del Rosariossa, missä on ostoskeskuksia ja monia kansainvälisiä ketjuliikkeitä. 

Autenttisia Fuerteventuran-tuliaisia etsivän kannattaa suunnata paikallisille markkinoille, joita järjestetään kohteesta riippuen eri viikonpäivinä. Siellä kokoontuvat paikalliset käsityöläiset ja muut pienyrittäjät. Markkinoilta voi löytää myös perinteistä turistikrääsää, jonka valmistus on todennäköisesti aivan muualla kuin paikan päällä lomasaarella.

Tyypillisesti Fuerteventuralta tuodaan tuliaisina aloe vera -kosmetiikkatuotteita sekä paikallista juustoa. 

Tapakulttuuri ja turvallisuus Fuerteventuralla

Espanjalainen kulttuuri loistaa Kanariansaarilla, ja myös Fuerteventuran-kävijä saa osansa esimerkiksi espanjalaisten ruokailuajoista: täälläkin syödään suomalaisittain myöhään, sillä ravintolat tarjoilevat lounasta pääsääntöisin kello 13.30–15.30 ja illallista noin kello 21 alkaen. Matkailijoiden suosimissa kohteissa on toki ravintoloita, jotka ovat avoinna joustavammin. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Fuerteventuralla puhutaan espanjaa, ja matkailijan kannattaakin opetella edes perusfraasit espanjaksi ennen matkaa. Englannilla pärjää suosituissa matkailukeskittymissä, mutta paikalliseen elämänmenoon pääsee sisälle vain espanjan kielen osaamalla.

Inka KhanjiFuerteventura, Espanja
Fuerteventuralla on syytä olla valppaana luonnonvoimien edessä, erityisesti rannoilla. Esimerkiksi kuvankaunis Cofeten ranta on vaarallinen uimapaikka.

Fuerteventura on pääsääntöisesti turvallinen kohde, mutta muiden suosittujen matkailukohteiden tavoin myös täällä on taskuvarkaita ja turistihuijareita, jotka iskevät erityisesti matkailijakeskittymissä. 

Toisen turvallisuusriskin luo saarta ympäröivä meri, joka voi olla hyvinkin petollinen. Noudata aina rannoille pystytettyjä veden turvallisuudesta kertovia lippuja ja ui vain valvotuilla rannoilla.

Surffiretkille on syytä lähteä vain seurassa, ja autioilla rannoilla tulee pysyä valppaana.

Esteettömyyttä edellyttävän matkailijan näkökulmasta Fuerteventura ei yllä samaan tasoon kuin Gran Canaria tai Teneriffa, mutta esimerkiksi Corralejossa katukivetykset on kevennetty ja osalle rannoista pääsee esteettömästi. Esteettömiä hotelleja on Fuerteventuralla useita, mutta asioita ei ole välttämättä mietitty loppuun asti. 

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta Fuerteventura on turvallinen matkakohde, mutta jos etsit gay-klubeja ja unohtumatonta Pride-menoa, ovat suuremmat Kanariansaaret parempia vaihtoehtoja. Samaa sukupuolta olevat pariskunnat eivät herätä Fuerteventuralla erityistä huomiota. 

Lasten kanssa Fuerteventuralla

Fuerteventura on suosittu matkakohde lapsiperheiden keskuudessa, ja saarella on rutkasti lapsiperheille suunnattuja hotelleja ja lomakeskuksia. Useimmat niistä sijaitsevat matalavetisten rantojen äärellä, joten perheen pienimmät pääsevät rauhassa nautiskelemaan turvallisista rantavesistä.

Lasten kanssa Fuerteventuralle suunnatessa matkan ajankohta kannattaa miettiä tarkoin, ja paras aika matkustaa saarelle onkin talvikuukausina, jolloin lämpötilat ovat 20 asteessa – eli juuri ihanteelliset pienten lasten kanssa matkustamiseen. 

Kuten kaikkialla Espanjassa, myös Fuerteventuralla lapsiin suhtaudutaan hyvin positiivisesti.

Se näkyy myös lapsiperheille suunnatuissa palveluissa, sillä useimmissa paikoissa on lastenhoitohuoneet tai ainakin vaipanvaihtopisteet wc-tilojen yhteydessä. Espanjalle tyypillisesti vaipanvaihtopisteet sijaitsevat pääsääntöisesti naisten wc:iden yhteydessä. 

Ravintoloissa on helppo vierailla lasten kanssa, sillä lähes kaikissa paikoissa on saatavana lastenistuin. Paikallisten ravintoloiden aukioloajat voivat tuoda haasteita lapsiperheen ruokailuun.

Fuerteventuran isoissa ruokakaupoissa on hyvä valikoima vaippoja ja muita lasten tarvikkeita, mutta espanjalaiset lastenruoat ovat tyystin eri tasoa kuin mihin Suomessa on totuttu. Pienille lapsille löytyy soseita ja korvikkeita, mutta yli 1-vuotiaalle on hankala löytää valmisruokia, joissa olisi suutuntumaa. Matkankulun helpottamiseksi voikin olla viisasta pakata muutama tuttu ruokapurkki mukaan lomalle, jos et majoitu esimerkiksi all inclusive -lomakeskuksessa.

Inka KhanjiFuerteventura, Espanja
Fuerteventuralla asustavat maaoravat ihastuttavat niin lapsia kuin aikuisia, mutta niihin tulee suhtautua samanlaisella kunnioituksella kuin muihinkin villieläimiin.

Lapsiperheiden suosikkikohteita ovat muun muassa Corralejon hiekkadyynit, Corralejon vesipuisto, Ajuy-luolasto, kuuluisa popcorn-ranta sekä 

Fuerteventuralla on varsin suloinen eläinerikoisuus: saarella voi nähdä myös villinä eläviä maaoravia, jotka asustelevat kaikkialla ympäri Fuerteventuraa. Esimerkiksi Puerto del Rosariossa niitä voi nähdä rannalla, Etelä-Fuerteventuralla Jandian rannoilla ja Morro Jablessa Playa La Pared -rannan alueella. Erityisesti lasten kanssa maaoravia ihastellessa on tärkeä muistaa, että kyseessä ovat villieläimet, ja turvallisinta on ihastella niitä matkan päästä.

Matkustaminen Fuerteventuralle

Fuerteventura on perinteinen pakettimatkakohde, eikä saarelle ole suoria reittilentoja Suomesta. Matkanjärjestäjistä esimerkiksi Apollomatkat ja Aurinkomatkat tarjoavat matkoja Fuerteventuralle talvikaudella. 

Saatavana on myös pelkkiä lentoja, joiden hinnat vaihtelevat lähtöajan ja lentojen ajankohdan mukaan, mutta pelkät lomalennot Suomesta Fuerteventuralle voi saada esimerkiksi 300 eurolla.

ShutterstockFuerteventura, Espanja
Surffausloma on niin monien omatoimi- kuin pakettimatkailijoidenkin haaveissa Fuerteventuralla.

Reittilennolla perille pääsee esimerkiksi lentämällä suoraan Gran Canarialle tai Teneriffalle ja jatkamalla saarten sisäisillä lentoyhteyksillä perille Fuerteventuralle. Lentoaika on lyhimmillään kahdeksan tuntia, mutta kesto riippuu vaihtoyhteyksistä. 

Fuerteventuralla on yksi lentoasema, joka sijaitsee saaren keskiosassa itärannikolla, seitsemän minuutin ajomatkan päässä pääkaupungista Puerto del Rosariosta. 

Lentoasemalta liikennöi kolme bussireittiä, joilla pääsee niin Puerto del Rosarioon kuin aina eteläiseen Morro Jablen kaupunkiin saakka.

Bussimatka lentoasemalta Puerto del Rosarioon maksaa 1,40 euroa, ja lippu ostetaan käteisellä bussissa. Linja-autot lähtevät lentoaseman lähtöaulan edustalta. 

Lisäksi lentoasemalla on rutkasti takseja ja autonvuokrauspalveluja, ja useimmat hotellit tarjoavat lentokenttäkuljetuksia. 

Majoitus Fuerteveturalla

Fuerteventura tunnetaan lomakeskusten saarena, mutta siellä voi majoittua myös hotelleissa, hostelleissa ja airbnb-asunnoissa. Tyypillisiä majapaikkoja ovat myös surffileirit, joihin kuuluu majoituksen lisäksi myös surffausopetus. 

Halvimmillaan yön kahden tähden hotellissa voi saada noin 50 eurolla, ja keskihinta kolmen tähden hotellille on 80 euroa yöltä. Hinnat kuitenkin vaihtelevat rutkasti ajankohdasta riippuen, ja edullisinta majoitus on suosituimpien matkailukausien ulkopuolella, syyskuusta marraskuuhun tai helmikuusta toukokuuhun. 

ShutterstockFuerteventura, Espanja
Edullinen ja monipuolinen majoitustarjonta takaa, että loma ei vaadi jättibudjettia.

Fuerteventuran ollessa tyypillinen pakettimatkakohde, useimmat varaavat matkat ja majoitukset samanaikaisesti. Omatoimimatkailijoiden kannattaa olla varhain, eli noin muutamaa kuukautta ennen matkaa liikkeellä, jos suunnitelmissa on suunnata saarelle sesonkiaikaan. Sen ulkopuolella matkustaessa majoituksen varaamisen voi jättää viime tippaan. 

Majoituksen sijainnin merkitys vaihtelee loman tavoitteesta riippuen.

Jos suunnitelmmissa on rentoutua ja nauttia pääosin lomakeskuksen palveluista, kannattaa keskittyä vertailemaan majoitusten palveluita. Jos suunnitteilla on surffiloma, on hyvä paikka esimerkiksi saaren luoteisosassa sijaitseva El Cotillo. 

Liikkuminen Fuerteventuralla

Helpoin tapa liikkua paikasta toiseen Fuerteventuralla on vuokra-auton avulla. Etäisyydet ovat pitkiä ja saaren tärkeimmät kohteet sijaitsevat melko kaukana toisistaan. 

Saaren päätiet ovat hyvässä kunnossa ja liikkuminen onnistuu vaivatta autolla kuin autolla, mutta erityisesti luontokohteiden perässä suuntaavan matkustajan on syytä varautua vaihtelevaan tieverkostoon. Nelivedon vuokraaminen ei ole huono ajatus, mutta tavallisellakin autolla pärjää pitkälle.

Auton vuokraaminen on edullista, ja vuokra-auton saa lomakauden ulkopuolella noin 25 eurolla vuorokaudelle. Fuerteventuralla toimii lukuisia kansainvälisiä autovuokraamoja, mutta alueella on myös Kanariansaarten oma vuokrayhtiö Cicar. Sen hintaan sisältyy aina esimerkiksi vakuutus, toinen kuljettaja ja lastenistuin. 

Inka KhanjiFuerteventura, Espanja
Cicar-yhtiön autot tunnistaa auton kylkeen teipatuista Kanariansaari-tarroista.

Saarella on melko hyvä bussiverkosto, joka kattaa suurimmat kaupungit. Pitkien välimatkojen vuoksi yhdensuuntaisen bussilipun hinta voi nousta jopa kymmeneen euroon, mutta esimerkiksi pohjoisten kaupunkien välillä matkustaminen maksaa muutaman euron. 

Busseja kutsutaan paikallisittain nimellä Guaguas, ja paikallisliikenteessä liikennöi bussiyhtiö Tiadhe. Jos suunnitelmissa on liikkua matkan aikana enemmänkin bussilla, kannattaa hankkia bussiyhtiön BtF-kortti, jolla saa 10 prosentin alennuksen bussimatkoista. 

Liput ostetaan käteisellä bussista, eikä niitä voi ostaa etukäteen. Edestakainen lippu ei tule yhden suunnan lippua halvemmaksi. Bussien aikataulut löytyvät Tiadhen verkkosivuilta. 

Saarella toimii useita taksifirmoja, mutta pääsääntöisesti kaikki viralliset taksit ovat väritykseltään valkoisia. Takseissa on mittarit, mutta matkan hinta-arvio kannattaa kysyä kuskilta aina ennen autoon nousemista. 

Fuerteventuralla on muihin Kanariansaariin verrattuna kalliimpaa polttoainetta, mutta bensa on selvästi edullisempaa kuin muualla Euroopassa. Syyskuussa 2023 litra maksaa 1,45 euroa. 

Ravintolat ja ruokakulttuuri Fuerteventuralla

Ravintoloiden hintataso Fuerteventuralla on suomalaisittain hyvin edullinen: lounaan juomineen voi saada 6–10 eurolla ja päivällisen 8–12 eurolla. Noin kymmenen euron hintaisia menu del dia -lounasaterioita, jotka sisältävät kolme ruokalajia ja juoman, on niin ikään saatavilla. 

Kanarialainen ruoka on sekoitus espanjalaista, afrikkalaista ja latinalais-amerikkalaista ruokakulttuuria, ja loman aikana kannattaakin tutustua paikallisiin makuihin. Perinteisimmin espanjalainen keittiö näkyy ravintoloissa laajana tapasvalikoimana, paikallisiin erikoisuuksiin lukeutuu taas saaren majorera-vuohien maidosta valmistettu majorero-juusto. 

ShutterstockFuerteventura, Espanja
Monet klassiset Kanaria-herkut löytyvät myös Fuerteventuran keittiöstä, kuten ikoniset ryppyperunat.

Ravintoloissa taas käytetään raaka-aineena paljon paikallisia mereneläviä ja vuohen lihaa.

Hanavesi on juotavaa, mutta saattaa maistua suomalaiseen makuun erikoiselta. 

Erikoisruokavaliot huomioidaan Fuerteventuralla melko hyvin. Vegaaniravintoloita on saatavana erityisesti surffaajien suosimilla alueilla, ja esimerkiksi Corralejossa on useita gluteenitonta ruokaa tarjoavia ravintoloita. 

Fuerteventuran nähtävyydet

Unohtumattomista luonnonpaikoista ja upeista rannoista tunnettu Fuerteventura loistaa nimenomaan luontonähtävyyksillään, mutta saarella on myös perinteisiä rakennettuja suosikkikohteita.

Inka KhanjiFuerteventura, Espanja
Entalladan majakka sijaitsee lähellä Playitaksen kaupunkia, ja on todella kuvankaunis.

Loman aikana voi tutustua esimerkiksi näihin paikkoihin:

  • Corralejon hiekkadyynit: Pohjois-Fuerteventuralla sijaitsevan Corralejon kaupungin eteläpuolella sijaitseva valtava hiekkadyynialue, jonka toisella puolella vilkkuu turkoosi meri.
  • Calderon Hondo -tulivuori: tälle sisämaassa sijaitsevalle tulivuorelle on helppo kiivetä, ja kraaterimaisemia katsellessa voi nähdä myös suloisia maaoravia.
  • Popcorn Bay -ranta: Valkoisen korallin erityinen muoto saa hätkähtämään, sillä se näyttää aivan popcornilta. Pieni ranta ei ole paras mahdollinen uimiseen, mutta unohtumattomiin lomakuviin kyllä.
  • Entalladan majakka: Playitas-kylän lähellä sijaitsevalle valkoiselle majakalle päästäkseen tulee ajella mutkaista serpentiinitietä, mutta rakennuksen kauneus palkitsee.
  • Sotaventon laguuniranta: kilometrien mittainen matala ranta näyttää nousu- ja laskuveden aikaan tyystin erilaiselta, ja alue on erityisesti leijasurffaajien suosiossa.
  • Cofeten hiekkaranta ja näköalapaikka: Fuerteventuran lounaisrannikolla sijaitsevalle upealle luonnonrannalle pääsee vain vaikeakulkuista reittiä pitkin, mutta perillä odottava vuoriston syleilyssä sijaitseva ranta on vaivan arvoinen. Varaudu koviin tuulenpuuskiin!
  • Ajuyn luolat: Länsi-Fuerteventuralla sijaitsevat historialliset luolat tarjoavat pimeän, kostean ja unohtumattoman elämyksen. Sata miljoonaa vuotta muodostuneet luolat ovat Kanariansaarten vanhimmat muodostelmat.

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Barraquito on kanarialainen kahvijuoma

Tämä kanarialainen herkku sopii vain aikuisille – joko maistoit lomalla Barraquito-kahvia?

Ravintolat Espanjassa

Kymmenen asiaa, jotka voivat yllättää suomalaisen espanjalaisessa ravintolassa

Espanja

Suomalaiset rakastavat Espanjaa, mutta mitä maassa kannattaa varoa? Muista nämä 7 asiaa

Playa Catedrales Espanjassa

Oletko kuullut tästä Espanjan erikoisesta rannasta? Niin kaunis, että vierailu on varattava etukäteen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja