Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Espanja

Matkaopas: Gran Canaria

 • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 13.11.2023
Upeista luontokohteista, tunnielmallisista pikkukylistä, kauniista rannoista ja lähes läpi vuoden paistavasta auringosta tunnettu Gran Canaria on klassikkolomakohde, joka on asemansa ansainnut. 

Monipuolinen kohde tuo elämyksiä matkailijoille

Atlantin valtamerellä sijaitseviin Espanjan Kanariansaariin kuuluva Gran Canaria on saariryhmän tunnetuimpia saaria ja suomalaisten rakastama lomasaari, mihin on tehty pakettimatkoja jo vuosikymmenten ajan. Saari on monipuolinen lomakohde, ja sen palvelutarjonta on erinomainen. 

Gran Canarialle matkustetaan helppouden ja lämmön perässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pakettimatkoja on tarjolla talvikaudella useimmilta maakuntakentiltä, joten lomakohteeseen on helppo matkustaa, minkä lisäksi perillä odottavat kaikki matkailijan tarvitsemat palvelut.

Matkailijoiden suosiosta huolimatta Gran Canaria ei ole läpikotainen turistirysä, sillä matkailijavirta keskittyy suosittuihin keskuksiin, ja saarella on lukuisia kyliä ja kaupunkeja, missä voi nauttia aidosta kanarialaisesta elämänmenosta. 

Gran Canarialla asuu noin 860 000 ihmistä, ja se on asukasluvultaan toiseksi suurin Kanariansaari heti Teneriffan jälkeen. 

ShutterstockGran Canaria, Espanja
Rantakohteiden lisäksi Gran Canarialla on myös luonnonpaikkoja, joita ei kannata jättää väliin lomalla. Kuvassa Roque Bentayga ja Roque Nublo.

Tyypillisimmin saarella vietetään rantalomaa, mutta Gran Canaria sopii myös aktiivilomailijalle, sillä saari on täynnä upeita vuoristoreittejä, jotka soveltuvat niin vaellukseen, lenkkeilyyn kuin pyöräilyynkin. Myös kaupunkilomailija viihtyy Gran Canarialla, sillä saaren pääkaupunki Las Palmas on täynnä ravintoloita, nähtävyyksiä ja kaunista kaupunkikuvaa.

Gran Canaria on paljon muutakin kuin pakettimatkakohde, ja se sopii erinomaisesti myös omatoimimatkailijalle. Saaren monipuolisuudelle on syytä antaa mahdollisuus, eikä lomalla kannata jumiutua vain yhteen kohteeseen. Paikan päällä on helppo todeta, että saaren suosio matkailijoiden keskuudessa ei ole tuulesta temmattu, sillä loputtomat mahdollisuudet ja upeat kohteet vakuuttavat kriittisimmätkin matkailijat. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Gran Canarian ilmasto

Paras aika matkustaa Gran Canarialle on talvikausi, jolloin sinne tehdään myös valmismatkoja. Kausi alkaa lokakuussa ja kestää jopa toukokuulle asti. 

Talvikaudella sää vaihtelee, mutta lämpimintä on loka–marraskuussa ja maaliskuusta toukokuuhun, jolloin keskilämpötila lähentelee 25 astetta. Joulu–helmikuussa on talvisempaa ja selvästi eniten sateita keskilämpötilan ollessa hieman 20 asteen alapuolella. 

Kesäkuukausina lämpömittari kipuaa 30 asteen paremmalle puolelle.

Gran Canaria on aurinkovarma matkakohde vuoden ympäri, ja talvikuukausinakin voi varautua rantapäiviin. 

Kanarialle tyypilliset mikroilmastot näkyvät ja tuntuvat myös Gran Canarialla. Siinä missä rannikon kaupunkikohteissa saatetaan nauttia hellelukemista, voi sisämaan vuoristossa lämpötila tipahtaa lähelle nollaa, tai jopa pakkasen puolelle varsinkin talvikuukausina. 

Jos vesisade yllättää Gran Canarialla, voi siitä päästä nopeasti eroon vain vaihtamalla paikkaa – joskus muutamakin kilometri saattaa riittää. 

ShutterstockGran Canaria
Tunnelmalliset lomakylät ovat Gran Canarian valtti, ja niissä riittää lämpöä myös talvikuukausina.

Myös calima eli Pohjois-Afrikasta puhaltava tuuli vaikuttaa Gran Canariaan, ja silloin saaren voi peittää paksu, oranssi hiekkasumu. Se voi huonontaa näkyvyyttä ja hankaloittaa hengittämistä, joten caliman voimakkuudesta riippuen sen vaikutukset lomaan voivat olla hyvinkin merkittävät. Calima kestää tavanomaisesti muutamasta päivästä viikkoon, ja se on tyypillisintä talvikuukausina. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hintataso ja raha Gran Canarialla

Gran Canarian hintataso on Suomeen verrattuna melko edullinen, joten matkailijan on helppo viihtyä lomakohteessa myös pienellä budjetilla. 

Halpa hintataso näkyy erityisesti majapaikkaa varatessa, sillä muun muassa hotellit ovat Gran Canarialla huomattavasti edullisemmat kuin Suomessa. Majoituksen lisäksi myös esimerkiksi ruoka niin ravintoloissa kuin ruokakaupoissakin sekä muut ostokset ovat Gran Canarialla hyvin edullisia.

Gran Canarialla, kuten muuallakin Espanjassa, on käytössä euro. 

Tippaaminen ei ole pakollista, mutta sitä arvostetaan suuresti, ja paikallisilla onkin tapana jättää juomarahaa ravintolassa, hotellissa siivoojalle sekä taksissa. Ravintoloissa tippiä voi jättää 5–10 prosenttia laskun loppusummasta, jos palvelu on ollut hyvää. Tippi kannattaa jättää käteisenä.

Korttimaksu käy Gran Canarialla lähes kaikkialla, ja kortilla voi maksaa niin takseissa, ravintoloissa kuin nähtävyyksissäkin. Kioskit ja pienet kahvilat saattavat hyväksyä maksuvälineiksi vain käteistä, joten matkalle kannattaa ottaa mukaan jonkin verran myös käteistä rahaa. Pankkiautomaatteja on suosituimmissa kohteissa.

ShutterstockGran Canaria
Edullinen hintataso houkuttaa shoppailulomalle Gran Canarialle. Hyvä valikoima on esimerkiksi saaren pääkaupungissa Las Palmasissa.

Gran Canarian ostosmahdollisuudet ovat erinomaiset, ja saarella on lukuisia ostoskeskuksia, missä on useimpien espanjalaisten ja kansainvälisten ketjuliikkeiden myymälät. Hintataso esimerkiksi Zarassa, Mangossa ja Massimo Duttilla on Gran Canarialla Suomea edullisempi, ja saarella on mainio valikoima erikoisliikkeitä kuten lastentavaraliikkeitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tapakulttuuri ja turvallisuus Gran Canarialla

Suomalainen ei koe Gran Canarialla merkittäviä kulttuurishokkeja: espanjalaiset tervehtivät läheisiään poskisuudelmin ja paikalliset ovat yleisesti iloisia ja ulospäinsuuntautuneita.

Suurin kulttuuriero näkyy ruokailuajoissa, sillä espanjalaiset syövät suomalaisittain hyvin myöhään: lounas alkaa tavallisesti vasta kello 13, ja illallista nautitaan pääasiassa noin iltayhdeksän aikoihin. Matkailijoiden suosimissa keskittymissä on kuitenkin usein ravintoloita, joissa saa ruokaa pitkin päivää. 

ShutterstockGran Canaria
Gran Canaria on turvallinen kohde matkailijoille, ja iltaa voi jatkaa myöhään hyvillä mielin esimerkiksi Puerto de Moganin upeissa maisemissa.

Gran Canarialla puhutaan espanjaa, mutta matkailijoiden suosion myötä englantia puhutaan laajasti. Myös esimerkiksi saksaa ja jopa suomea osataan joissakin paikoissa, eikä esimerkiksi ravintolassa kannata ihmetellä, jos tarjoilija kantaa pöytään suoraan suomenkielisen ruokalistan.

Muiden Kanariansaarten tapaan Gran Canaria on turvallinen matkakohde. Matkalla kannattaa luottaa maalaisjärkeen ja pysyä valppaana erityisesti ruuhkaisissa paikoissa.

Suurin jännän paikka on suomalaismatkailijalle kapeilla ja mutkaisilla vuoristoteillä, missä on liikkeellä runsain määrin muitakin olosuhteisiin tottumattomia kuskeja.

Järkevät tilannenopeudet ja valppaus turvaavat myös haastavissa ajo-olosuhteissa.

Esteettömyyttä edellyttävälle matkailijalle Gran Canaria on hyvä kohde, sillä esteettömyys on huomioitu ympäri saarta ja monissa hotelleissa on esteettömiä huoneita. Esteettömiä takseja on saatavana hyvin, minkä lisäksi osa saaren ympäri liikennöivistä busseista on esteettömiä, mutta eivät kaikki. 

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille Gran Canaria on turvallinen matkakohde, ja Playa del Ingles on suosittu rantakohde LGBTIQA+-yhteisön keskuudessa. Julkisiin hellyydenosoituksiin suhtaudutaan neutraalisti, ja Gran Canarian Pride järjestetään Maspalomasissa sekä toukokuussa että marraskuussa.

Lasten kanssa Gran Canarialla

Perhekeskeisyys on merkittävä osa espanjalaista kulttuuria, ja se näkyy Gran Canarialla myös ystävällisenä ja huomioivana suhtautumisena lapsiin. Koko perheen kesken voikin suunnata ravintoloihin tai muihin kohteisiin sen enempää miettimättä, sillä lapset otetaan käytännössä aina huomioon. 

Vaipanvaihtopisteitä löytyy rutkasti, mutta pääasiassa pisteet sijaitsevat ravintoloissa ja esimerkiksi lentokentällä usein naisten wc-tilojen yhteydessä. Leikkitiloja on esimerkiksi ostoskeskuksissa.

ShutterstockGran Canaria
Gran Canarian luontokohteet luovat erinomaiset puitteet koko perheen seikkailuille.

Erityisesti lapsiperheille suunnattuja kohteita löytyy saarelta useita, esimerkiksi vesipuistoja kuten Aqualand, Sioux City -teemapuisto sekä kasvitieteellinen puutarha. Myös perhehotelleja pienine vesipuistoineen on saatavana ympäri saarta. Lapsiperheiden suosiossa ovat esimerkiksi Lopesan Baobab Resort, Hotel Riu Gran Canaria ja Servatur Waikiki

Liikkuminen lastenrattaiden kanssa onnistuu pääosin hyvin ympäri saarta, mutta luontokohteisiin kannattaa pakata rattaiden sijaan mukaan kantoreppu tai -rinkka. 

Saarella on jonkin verran leikkipuistoja, mutta ei yhtä tiheään kuin kotimaan kohteissa. Leikkipuistojen taso vaihtelee, ja useimmat on rakennettu niin, että suoraa aurinkosuojaa ei juuri ole. Sen vuoksi leikkipuistoissa vierailua kannattaa välttää päivän kuumimpien tuntien aikana. 

Hyviä leikkipuistoja ovat muun muassa Puerto Ricossa sijaitseva Angry Birds Activity Park ja Las Palmasissa sijaitseva Parque del Estadio Insular. Eniten leikkipuistoja on Las Palmasin alueella.

Matkustaminen Gran Canarialle

Suomesta on helppo matkustaa Gran Canarialle, sillä reittilentoja ja lomalentoja on saatavana hyvin useilta kotimaan lentoasemilta. Gran Canarialle lennetään Suomesta talvikaudella, lokakuusta huhti–toukokuulle.

Helsinki-Vantaan lentoasemalta on saatavana niin Finnairin kuin Norwegianinkin suoria lentoreittejä. Lentoaika on kuusi ja puoli tuntia. Edestakaiset reittilennot maksavat noin 400 euroa henkilöä kohden. 

ShutterstockGran Canaria
Jos maisemanvaihto houkuttaa, Gran Canarian lämpöön on helppo matkustaa Suomesta.

Lomalentoja on saatavana muun muassa Vaasasta, Turusta ja Kuopiosta. Pakettimatkoja Gran Canarialle tarjoavat muun muassa Tjäreborg, Apollomatkat ja Aurinkomatkat

Gran Canarian lentoasema sijaitsee saaren itärannikolla, noin 25 kilometriä Las Palmasin eteläpuolella. Lentoasemalta pääsee liikkumaan pitkin saarta taksilla, bussilla tai vuokra-autolla kohteesta riippuen. 

Matka lentoasemalta Las Palmasiin kestää noin 20 minuuttia ja maksaa taksilla 35 euroa. 

Lentoasemalta Las Palmasiin liikennöi myös bussi numero 60, jolla matka taittuu noin 30 minuutissa. Bussimatka maksaa 2,30 euroa ja lippu ostetaan suoraan kuskilta. Mukaan kannattaa varata tasaraha.

Majoitus Gran Canarialla

Majoitustarjonta Gran Canarialla on varsin monipuolista, ja valikoimaa riittää niin erilaisten hotellien kuin huoneistojenkin osalta. Gran Canarian -lomalla voi majoittua luksusvillassa, vaatimattomassa huoneistossa kuin perushotellissakin. 

ShutterstockGran Canaria
Gran Canarian hotellitarjonta on monipuolinen. Suosittujen rantakohteiden yhteydessä sijaitsevat hotellit on rakennettu usein kallioille.

Hintataso on suomalaisittain edullinen, sillä esimerkiksi kolmen tähden hotelli maksaa 50–100 euroa yöltä. Hinnat kuitenkin vaihtelevat suuresti sesongista riippuen. Kalleimmillaan hinnat ovat juuri talvikaudella, kun eurooppalaiset suuntaavat sankoin joukoin Kanarialle.

Etäisyydet saarella ovat melko lyhyet, joten majapaikka kannattaa valita sen mukaan, missä tunnelmissa loman haluaa viettää. Puerto Ricon ja Bahia Felizin kaltaisissa matkailijakeskittymissä tunnelma on täysin toinen kuin esimerkiksi vuoriston paikalliskylissä.

Liikkuminen Gran Canarialla

Parhaiten lomasaaren saa haltuun vuokra-autolla, ja autonvuokraus onkin hyvin suosittua Gran Canarialla. Saarella toimii lukuisia autovuokraamoja, joista paikallinen Cicar on turvallinen ja suosittu vaihtoehto. Cicarin vuokraukseen kuuluu aina maksutta lasten turvaistuin sekä toinen kuljettaja. 

Auton vuokraaminen on Kanariansaarilla halpaa, ja edullisimmillaan vuokra-auton saa päiväksi jo 20 eurolla. Polttoaine on Gran Canarialla halvempaa kuin manner-Euroopassa.

Inka KhanjiGran Canaria
Ajaminen on Gran Canarialla pääasiassa vaivatonta, mutta mutkaisilla vuoristoteillä on syytä olla todella valppaana ja noudattaa nopeusrajoituksia.

Gran Canarialla on myös laaja linja-autoverkosto, ja matkailijan näkökulmasta bussilla pääsee kulkemaan vaivatta käytännössä kaikkialle. Las Palmasin sisällä liikennöivät Guaguas-bussit ja kaupungin ulkopuolella välillä Global-bussit.

Global-busseissa lipun voi ostaa suoraan kuljettajalta, ja sen voi maksaa niin käteisellä kuin lähimaksullakin. Alle 4-vuotiaat matkustavat aikuisen sylissä ilmaiseksi. Bussilla matkustaminen on melko edullista: esimerkiksi matka Puerto Ricosta Maspalomasiin maksaa 2,20 euroa. 

Guaguas-bussissa 1,40 euron hintaisen lipun voi maksaa suoraan kuljettajalle.

Gran Canarialla ei ole Uberin kaltaisia sovelluksella tilattavia kuljetuspalveluita, vaan yleisesti käytössä on tavallinen taksi. Saarella toimii useita taksifirmoja, ja käytännössä kaikki Gran Canarialla toimivat taksit ovat valkoisia, mutta niiden katon väri vaihtelee. Saatavana on myös invatakseja. 

Ravintolat ja ruoka Gran Canarialla

Gran Canarian ravintolatarjonta on monipuolista, ja edustettuina ovat niin paikallinen keittiö kuin maailman maut. Kanarialaisten ravintoloiden klassikot ovat ryppyperunat mojo-kastikkeella sekä tuore kala, mutta saatavana on myös esimerkiksi italialaista, aasialaista ja amerikkalaista ruokaa.

Gran Canaria
Paikalliset ravintolaelämykset voivat sisältää myös upeat maisemat.

Ravintoloiden hintataso on suomalaisittain edullinen, joten ulkona syöminen ei vielä jätä lovea matkabudjettiin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että matkailijoiden eniten suosimien alueiden ravintoloissa hintataso on kalliimpi kuin paikallisten suosimilla alueilla.

Gran Canarialla kannattaa maistaa ainakin paikallista viiniä, Agaetessä viljeltyä kahvia ja Santa María de Guían juustoja. Gran Canarialla on myös oma rommitiehtaansa Arucasissa, ja saaren suosituin vesi tulee Firgasista, ja vettä myydäänkin pulloissa kaikissa saaren ruokakaupoissa. 

Gran Canarialla hanaveden juominen ei ole suositeltavaa.

Erikoisruokavalioiden huomioiminen vaihtelee suuresti alueen ja ravintolan mukaan. Varmin tapa löytää esimerkiksi gluteenitonta tai vegaanista ruokaa tarjoileva ravintola on suunnata matkailijakeskittymiin. Pienten kylien paikallisravintoloissa ei välttämättä tarjoille edes kasvisruokaa.

Gran Canarian nähtävyydet

Upeista luontokohteista ja tunnelmallisista kaupungeista tunnettu lomasaari on täynnä kiinnostavaa nähtävää, ja loman aikana kannattaa ehdottomasti varata aikaa myös nähtävyyksille.

ShutterstockGran Canaria
Barranco de las Vacasin kanjoni on vain yksi esimerkki Gran Canarian luonnonnähtävyyksistä.

Kiinnostavimpia paikkoja ovat pienet paikalliskylät, suuret kaupungit ja luonnonpaikat, kuten saaren korkein huippu ja kuuluisat hiekkadyynit. Varaudu yllättymään, sillä turismin täyttämässä lomakohteessa on monia maailmanluokan nähtävyyksiä. 

Gran Canarian parhaat nähtävyydet

 1. Roque Nublon kallio
 2. Pääkaupunki Las Palmas
 3. Maspalomasin hiekkadyynit
 4. Degollada de las Yeguasin näköalapaikka
 5. Kalastajakylän idylliä Agaetessa
 6. Saaren huippu Pico del Pozo de las Nieves
 7. Aito kanarialaiskylä Teror
 8. Arucasin rommitehdas ja goottilaiskirkko
 9. Kirkkaan veden Firgas
 10. Kahviviljelmä Finca La Laja

Lue lisää: Gran Canarian parhaat nähtävyydet – katso 19 vinkkiä ja lähde vierailulle lomasaaren kiinnostavimpiin kohteisiin

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Mallorcan parhaat rannat

Näin löydät Mallorcan parhaat rannat – 10 suositusta

Cap de Formentorin majakka

Mallorcan upeimmalle maisemapaikalle johtaa hengästyttävä tie – kesällä voimassa tiukat rajoitukset

Madridin kiinnostavimmat nähtävyydet – 11 kohdetta, joissa kannattaa vierailla loman aikana

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja