Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Gran Canaria

Shutterstock
Gran Canaria

Gran Canarialla voi viettää hemmottelulomaa auringossa

Gran Canaria on yksi Kanariansaarten suosituimmista lomakohteista päästä varpaisiin, eli vuoriston viileistä korkeuksista etelän hiekkadyyneihin. Lue Rantapallon kohdeopas ja suunnittele oma lomasi!
Päivitetty: 16.03.2020
next
prev
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva

Gran Canaria sopii moneen makuun

Kanariansaarilla ylpeillään maailman parhaalla ilmastolla – ainakin paikallisten omien sanojen mukaan. Kanarialla on lämmintä ja aurinkoista ympäri vuoden, ja paras matkustuskausi osuu juuri talvikaudelle, jolloin suomalainen kaipaa pakoa pakkasesta.

Runsaita aktiviteettimahdollisuuksia sekä rentoa auringonpalvontaa tarjoava Gran Canaria sopii monenlaisille lomailijoille. Tämä Kanariansaarten klassikko on jo vuosikymmeniä pysytellyt suosituimpien matkakohteiden joukossa. Kanariansaarten lomakohteissa vierailee vuosittain miljoonia turisteja, ja heistä hyvin suuri osuus valitsee kohteekseen juuri Gran Canarian.

Espanjalle kuuluvat Kanariansaaret sijaitsevat Atlantin valtamerellä Afrikan pohjoisosan länsipuolella. Gran Canaria on Kanarian kolmanneksi suurin saari ja sen maisemat ovat todella monimuotoiset hiekkadyyneistä jylhään vuoristoon. Gran Canarian pohjoisosan vehreistä maisemista löytyy värikkäitä sitrus- ja banaanipuita, kuivemmasta eteläosasta saaren parhaimmistoon kuuluvat hiekkarannat.

Gran Canaria on ollut suomalaisten matkailijoiden suosiossa jo pitkään ja monelle on tullut tavaksi lähteä saarelle lomailemaan joka vuosi. Miellyttävä ilmasto, rento ilmapiiri ja hyvä palvelutaso ja -tarjonta tekevät Gran Canariasta oivan kohteen monenlaiseen lomanviettoon.

Las Palmasia lukuun ottamatta lähes kaikki Gran Canarian lomakohteet sijaitsevat etelässä. Pohjoisen Las Palmas tarjoaa vehreää suurkaupunkitunnelmaa, joka on helppo yhdistää rantalomailuun.

Täyden palvelun lomakohteena Gran Canaria on hyvä matkakohde esimerkiksi lapsiperheille ja rentoa rantalomaa kaipaaville. Gran Canaria on myös suosittu golfkohde.

IstockphotoGran Canaria, Espanja
Upeat rannat houkuttelevat matkailijoita Gran Canarialle.

Lämpöä riittää ympäri vuoden

Gran Canarian ilmasto on lämmin ja miellyttävä ympäri vuoden, eikä lomalaisten tarvitse pelätä sateita etenkään kesäkuukausina. Keskimääräisesti lämpimintä Gran Canarialla on heinä–lokakuussa, jolloin päivän keskilämpötila on noin 26–27 asteessa. Talvella Gran Canarialla on hieman viileämpää ja sateisempaa, vaikka varsinaisesta sadekaudesta ei voidakaan puhua. Päivän keskilämpötila pysyttelee talvikuukausinakin noin 20 asteen tuntumassa.

Vuodenaikoja suuremman vaikutuksen saaren ilmastoon tuo Gran Canarian alueellinen vaihtelu. Gran Canaria jakautuu vehreään pohjoisosaan, vuoristoiseen keskiosaan sekä kuivaan eteläosaan. Etenkin Gran Canarian eteläosien hiekkadyyneillä voi nauttia pääasiassa aurinkoisista rantakeleistä ympäri vuoden.

Perhelomaa ja pulikointia

Lähes kaikki Gran Canarian lomakohteista sijaitsevat saaren eteläosassa, josta löytyvät parhaat hiekkarannat. Puerto Rico on yksi Gran Canarian perinteisimistä lomakohteista. Puerto Ricossa on hyvä hiekkaranta, jolla myös perheen pienimmät voivat pulikoida turvallisesti. Tunnelma lomakohteessa on verkkainen ja rauhallinen, mutta toimintaa löytyy esimerkiksi hyvien ostosmahdollisuuksien ja golfkentän muodossa.

Parhaimpia perhekohteita Gran Canarialla ovat Bahia Feliz ja Maspalomas. Täällä hiekkarantojen vesi on matalaa ja rannat turvallisia. Bahia Felizissä ja Maspalomasissa kaikki palvelut ovat lähellä ja monilla matkajärjestäjillä on ohjelmaa niin aikuisille kuin lapsillekin.

Aktiviteetteja ja hemmottelua

Moni suuntaa Gran Canarialle hyvinvointilomalle erityisesti pitkän talven keskellä. Miellyttävän leudossa ja aurinkoisessa ilmastossa on mukava harrastaa erilaisia lajeja vesiurheilusta jumppaan, lenkkeilyyn tai vaikkapa joogaan – Kanariansaarille järjestetäänkin toisinaan ohjattuja wellness-lomia.

Liikunnan vastapainoksi tarvitaan tietysti hemmottelua ja rentoutusta. Gran Canarialla kylpyläreissu tulee Suomen hintoja edullisemmaksi, joten kannattaa nauttia hieronnoista, hoidoista ja pienistä arkea piristävistä kauneustoimenpiteistä kuten manikyyreistä.

Kaupunkilomaa ja huvielämää

Vaikka Gran Canarian etelärannikko houkuttelee matkailijoita hiekkadyyneillään, paras kaupunkielämä löytyy kuitenkin pohjoisemmasta.

Gran Canarian pohjoisosassa sijaitsevaan saaren pääkaupunkiin Las Palmasiin kannattaa etelän lomakohteistakin tehdä vähintään päivän tai parin ostosmatka, sillä missään muussa saaren kolkassa ei kaupunkielämä ole yhtä vilkasta kuin Las Palmasissa. Las Palmasin voi aivan hyvin ottaa myös pääkohteekseen, sillä kaupungissa on erinomainen hiekkaranta ja paljon nähtävyyksiä.

Vilkkaasta kaupunkielämästä pitävien kannattaa suunnata myös Playa del Inglesiin. Ingles on Gran Canarian huvielämän keskus ja täällä viihtyvät erityisesti juhlivat nuoret aikuiset.

Playa del Inglesin ravintolatarjonta on valtava eikä ostosmahdollisuuksissakaan ole valittamista. Saaren eteläosan kohteena myös Playa del Inglesistä löytyy hieno hiekkaranta, jota reunustaa kaunis rantakatu.

Edullinen hintataso houkuttaa matkailijoita

Gran Canarian hintataso on Suomeen verrattuna melko edullinen, joten matkailijan on helppo viihtyä lomakohteessa myös pienellä budjetilla. Halpa hintataso näkyy erityisesti majapaikkaa varatessa, sillä muun muassa hotellit ovat Gran Canarialla huomattavasti edullisemmat kuin Suomessa. Majoituksen lisäksi myös esimerkiksi ruoka niin ravintoloissa kuin ruokakaupoissakin sekä muut ostokset ovat Gran Canarialla hyvin edullisia.

Gran Canaria ei ole tyypillinen espanjalainen kohde, sillä vaikka saarella puhutaan pääasiassa espanjaa ja sekä kulttuuri että tavat ovat espanjalaisia, ovat saarelle vuosikymmenien ajan matkustaneet matkailijat jättäneet oman jälkensä saareen ja sen kulttuuriin. Espanjan lisäksi saarella puhutaan hyvin englantia ja saksaakin, minkä lisäksi suomalaismatkustaja saattaa pärjätä joissakin kohteissa myös suomeksi.

Gran Canarian on turvallinen lomakohde, ja hyvällä maalaisjärjellä varustettu matkailija pärjää lomallaan mainiosti. Erityisesti väkijoukoissa on syytä pitää tarkasti silmällä omaa omaisuuttaan pitkäkyntisten varalta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN GRAN CANARIALLA

ShutterstockGran Canaria, Espanja
Gran Canarian rannoilla voi nauttia myös majakkamaisemista.

Lennot Gran Canarialle

Gran Canaria on hyvin suosittu valmismatkakohde, ja useat matkatoimistot tarjoavat pakettimatkoja useisiin paikkoihin Gran Canarialla. Saari on lisäksi hyvä äkkilähtökohde, jonne voi päästä matkustamaan hyvinkin edullisesti.

Pakettimatkojen lisäksi Gran Canarialle on erittäin hyvät lentoyhteydet Suomesta, ja tarjolla on myös suoria lomalentoja sekä halpalentoja. Suora lento Helsingistä Las Palmasin lentoasemalle kestää noin kuusi ja puoli tuntia. Finnair lentää Gran Canarialle talvikaudella, Norwegian liikennöi väliä läpi vuoden. Halvimmillaan edestakaiset lennot Helsingistä Gran Canarialle maksavat noin 230 euroa.

Las Palmasin lentoasema sijaitsee saaren itärannikolla noin 25 kilometrin päässä Las Palmasin kaupungista. Espanjan viidenneksi suurin lentoasema palvelee matkustajia kahdessa terminaalissa. Lentoasemalta on hyvät bussiyhteydet ympäri saarta.

>> Katso edullisimmat äkkilähdöt Gran Canarialle juuri nyt

Hotellit ja majoittuminen Gran Canarialla

Gran Canarian lomakohteet ovat täynnä hotelleja. Etelässä hotellialueet sijaitsevat usein rannan tuntumassa ja tarjolla on paljon perheille sopivia hotelleja ja family resort -tyyppisiä paikkoja, joissa lasten tarpeet on otettu erityisen laajalti huomioon. Vastaavasti saarella on useita hotelleja, jotka panostavat vain aikuisiin vieraisiin.

Gran Canarialta löytyy monentasoista majoitusta ja kaikki hinta- ja laatuluokat ovat edustettuina. Halutessaan matkailija voi valita esimerkiksi luksustason kylpylähotellin tai laadukkaan huoneistohotellin. Tarjolla on kuitenkin myös pieniä, vaatimattomia ja edullisia hotelleja.

Hotelliyö Gran Canarian lomakohteissa maksaa keskimäärin 70–90 euroa. Edullisimmillaan Gran Canarialla voi majoittua jopa 20–30 eurolla. Myös huvilan vuokraaminen on suosittu tapa viettää lomaa, mutta vilkkaimmalla matkailukaudella varauksen kanssa on syytä olla liikkeellä hyvissä ajoin.

Liikkuminen Gran Canarialla

Lomakohteissa liikkumiseen kannattaa käyttää taksia, joka on kohtuuhintainen menopeli lyhyemmillä matkoilla. Las Palmasissa liikennöi myös kaupungin sisäisiä paikallisbusseja.

Pidemmillä matkoilla, eli Gran Canarian lomakohteiden ja suurimpien kylien välillä, kannattaa liikkua linja-autolla. Linja-autojen reittiverkosto on saarella kattava ja matkahinnat kohtuullisia. Bussimatka esimerkiksi lentokentältä lomakohteeseen maksaa noin pari euroa.

Gran Canarian bussireitit ja aikataulut löytyvät esimerkiksi paikallisen Globalin verkkosivuilta.

Gran Canariaan voi tutustua myös vuokra-autolla, joka kannattaa varata ennen matkaa. Monet kansainväliset autovuokraamot ovat edustettuina Gran Canarian lentoasemalla.

GRAN CANARIAN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockGran Canaria, Espanja
Maspalomasin hiekkadyynit sijaitsevat aivan rannan tuntumassa.

Rannat vetävät matkailijoita

Gran Canaria on erityisen tunnettu pitkistä hiekkarannoistaan. Suosittuja hiekkakaistaleita löytyy erityisesti saaren eteläosista.

Playa del Inglésistä Maspalomasin majakalle ulottuva hiekkaranta on yksi saaren suosituimmista auringonottopaikoista. Vesiurheilijat puolestaan viihtyvät Puerto Ricossa ja perheet Agustinin, Amadoresin ja Puerto de Mogánin pikkurannoilla.

Hiljaisia ja yksityisyyttä tarjoavia rantoja löytyy saaren pohjoisosista. Esimerkiksi Agaeten ranta on hyvä kohde rauhaa kaipaavalle lomailijalle.

Maspalomasin hiekkadyynit

Maspalomasin ja Playa del Inglésin välillä levittäytyvät 400 hehtaarin hiekkadyynit määriteltiin kansallispuistoksi vuonna 1994.

Hiekkadyynien maisemat ovat kauniit ympäri vuoden, mutta erityisesti muuttolintujen kaudella paikka on mielenkiintoinen käyntikohde. Hiekkadyyneillä elää myös sellaisia kasveja ja eläimiä, joita ei löydy mistään muusta maailmankolkasta, ja jotka ovat sopeutuneet elämään karuissa olosuhteissa. Erikoisten eläinten lisäksi dyyneillä viihtyvät myös nudistimatkailijat.

Maspalomasin Aqualand ja muut teemapuistot

Maspalomasissa sijaitseva Aqualand on vesipetojen paratiisi. Vesipuistosta löytyy altaita, vesiliukumäkiä ja aktiviteetteja monenlaisten polskijoiden makuun. Gran Canarialla on myös useita muita erilaisia vesi- ja teemapuistoja, joissa lapsiperheet viihtyvät helposti vaikka koko päivän.

>> Lue lisää Gran Canarian teemapuistoista

Vuokraa auto ja kierrä pikkukylät

Autonvuoraus on erinomainen tapa tutustua saareen pintaa syvemmältä. Vuokrahinnat ovat Kanarialla hyvin edulliset, ja halvimmillaan pienen auton voi saada käyttöönsä jopa 30-40 eurolla viikoksi. Suuremmissa kokoluokissa hinnat nousevat, mutta kaikkiaan autoilu ei tee isoa lovea kukkaroon.

Parhaiten pääset sitään aitoon kanarialaiseen tunnelmaan, kun karistat turistirantojen pölyt kannoiltasi ja suuntaat päiväksi saaren autenttisemmille seuduille: pohjoispuolella ja Gran Canarian keskiosissa näet sellaista tavallisten ihmisten elämää, joka jää etelän turistikeskittymissä täysin piiloon.

>> Gran Canarian salatut helmet – näe muutakin kuin turistirannat

Sisämaan vuoriston hienot maisemat

Keskikesän helteet saattavat kohota Gran Canarian rannikkoalueilla korkeiksi, mutta apu on lähellä: helpon viilennyksen tilanteeseen saa siirtymällä saaren keskiosaan vuoristoretkelle. Gran Canarian korkein huippu Pico del Pozo de las Nieves nousee 1 949 metrin korkeuteen. Alueella on paljon upeita maisemareittejä. Vuorelle pääsee paitsi patikoiden tai pyörällä myös helposti suoraan autoillen. Näköalat ovat hienot ja lämpötila poikkeuksetta rannikkoa vilpoisampi.

Gran Canarian keskipiste sijaitsee vuoriston Tejedassa. Paikkaa merkitsemään on pystytetty suuri kivinen risti ja saaren symbolikivi Roque Nublo näkyy täältä komeasti. Monet turistiretket tuovat bussimatkalaisia Tejedaan ja keskipisteen ympärille on syntynyt pieni keskittymä kahviloita ja matkamuistokauppoja.

>> Vertaile hinnat ja varaa edullisin vuokra-auto Gran Canarialle

GRAN CANARIAN PARHAAT

ShutterstockGran Canaria, Espanja
Gran Canarialla voi nauttia myös upeista luontokohteista.

Gran Canarian parhaat aktiviteetit

 1. Kokeile vesiaktiviteetteja: sukellusta, snorklausta, surffausta
 2. Tutustu Las Palmasin nähtävyyksiin
 3. Pelaa gorfia upeissa maisemissa
 4. Vietä riehakas päivä Aqualandissa
 5. Tee patikkaretki vuoristoon

Sievimmät pikkukylät

 1. Firgas
 2. Teror
 3. Agaete

Tunnetuimmat rannat

 1. Playa de las Canteras
 2. Playa de Amadores
 3. Maspalomas

Lisätietoa

Gran Canarian virallinen matkailusivusto
Espanjan matkailuviranomaisten Gran Canaria -vinkit

Teksti: Jenna Lehkonen ja Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto ja Shutterstock

Lue kommentit (18) Jätä kommentti

 1. ONKS MILLASTA MENISIN KYLLÄ JOSKUS MIELELLÄNI TONNE


 2. Todella miellyttävä ilmasto syys-lokakuussa ja muutenkin kiva saari!


 3. Gran Canaria on omasta mielestäni ehdottomasti mielenkiintoisimpia saaria mitä näistä valita.


 4. Varokaa huijareita Puerto Ricossa ja Moganissa! Siellä toimii rikollisryhmä joka huijaa iäkkäitä skandinaavipariskuntia myymällä olemattomia satelliittiperustaisia nettiyhteyksiä halpoihin tallennuslaitteisiin kuten tabletteihin. Homma toimii niin että ensin tehdään hyvä tarjous laitteesta, sitten kysytään milloin huijattava on lähdössä kotiin ja luvataan asentaa laitteeseen norjan/ruotsin/suomenkielinen ohjelmisto siihen mennessä. Laite luvataan pari tuntia ennen kotimatkalle lähtöä. Sitten ollaan sen verran myöhässä että huijattava hermostuu kiireestä, ja ruvetaan hurmaamaan kansainvälisellä satelliittiyhteydellä, jonka täältä Kanarialta saa veroedun takia puolella hinnalla kotimaahan verattuna. Kiireen takia tästä ei nyt saada kirjallisia esitteitä mukaan, mutta kaikki lähetetään sitten sähköpostilla perässä. Asennusoperaatio vaatii puhelimen sulkemista 24 tunnin ajaksi. Sitten nopea rahastus ja huijatut toimitetaan vielä myyjän autolla hotelliinsa että varmasti ehtivät. Näin varmistetaan myös että he eivät saman tien kävele poliisin pakeille. Sitten kotona, kun 24 tuntia on kulunut, paljastuu että mitään nettiyhteyttä ei ole. Aina ei myyty laitekaan ole toimintakuntoinen. Asiasta lisää esim. https://www.kanarieliv.se/2016/11/norrman-lurad-pa-80-000-nok-pa-gran-canaria.html Asialla on ainakin Skandinavisk Butikk -nimen alla toimivia myymälöitä. Yksi on Puerto Ricon uimarannan länsipäässä.


 5. Gran Canarialle kaipailen yhä uudelleen…


 6. Aina on ollut lämmintä ja aurinkoa. Aina haluan sinne uudestaan!


 7. Voiko, ja missä Gran Canarialla harrastaa jousiammuntaa.
  Siis virallista ammuntaa ainakin 30 ja 50 m matkoilta, ja mitä se mahdollisesti maksaa viikon tai kahden ajalta ?


 8. IFA BUENAVENTURA Playa Del Ingles
  Tuli käytyä tuossa hotellissa talvilomalla. Hotelli on valtavan kokoinen, hieno, herkulliset ruoat ja drinkit. Isot miinukset: Hotellissa ei ole ilmastointia eikä lämmitystä. Hotellihuoneet ovat tosi kylmiä ja samoin hotellin yleiset tilat. Tämä tarkoittaa sitä, että huoneen kaakelilattiat ovat jäätävät ja lämpötila reilusti alle 20 astetta. Tämä ei lämmitystä lukee hyvin pienellä tekstillä jossain esitteessä. Nyt Helmikuussa 2015 joutui nukkumaan vilttiin käärittynä ja palelemaan hotellihuoneessa. Oli nuhaa, kurkkukipua ja pientä yskää… Hienolla hotellilla ei ole ilmeisesti rahaa asennuttaa lämmitystä eikä maksaa sähkölaskuja. Kannattaa kiertää kaukaa jos ei lomaile kuumana aikana. Samoin uima-altaiden veden piti olla lämmitettyä, mutta valitettavasti sekään ei toiminut. Vesi oli niin kylmää, ettei siellä kovin moni pystynyt pulikoimaan.


 9. Tulimme juuri Gran Canarialta tarkemmin Playa Del Inglesistä. Sää oli tosi kylmää. Iltaisin päällä sai olla pitkät housut, villa paita ja takki. Yölämpötilat ovat n.13-15 astetta. Päivällä lämpötila kyllä nousee n. 20 asteeseen. Tällaiselle Suomalaiselle paikka on aivan liian kylmä nyt helmikuussa 2015. Sää ennusteet olivat n. 20 astetta koko lomalle, mutta pilvisyys oli iso haitta. Aurinko ei pahemmin paista pilvien läpi. Päivisin aurinkoa voi ottaa jos ei ole pilvistä. En suosittele paikkaa auringon palvojille. Saarella on paljon pettyneitä Suomalaisia. Saaren nähtävyydet ovat pitkälti jylhiä vuoristomaisemia ja onhan siellä vähän hiekkadyynejä. Etenkin Inglesin hiekkarannat ovat kehnoja. Aurinkotuolit surkeita 20 vuotta vanhoja rämiä. Merivesi uimakelvotonta liian kylmää jne. Puerto Ricossa ja Amadoreksessa asiasta on huolehdittu paremmin. Ihmisiä Inglesin alueella oli tosi vähän. Ihmeteltiin kun oli niin hiljaista.


 10. Ei Kanarialla hirveästi tyrkytetä. Toki tumma naiset vain tietyisä paikoissa yrittää myydä kiviä 5-10 eurolla jos kättelet. Mafiaa ei kyllä ole näkynyt perässä-toki poikkeuksia voi olla Bahia Felizissä ja muissa paikoissa,missä ihmiset ovat läsnä. Mene Playa del Inglesiin ja Patio Canarion (Av. de Teneriffa 8;aan)syömään, niin palaatkin kenties hyvällä tuulella eikä mafiaa enää näy. Ravintoloihin on sisäänkutsujia,mutta heille riittää kevyt ei-nyökkäys. Ei päälle käydä.


 11. jaa että kukaan ei tyrkytä mitään? jos et osta, olet täysi mulkku. muutenkin suhtauduttiin suomalaisiin todella tympeästi mm. oltiin laittamassa mafiaa perään kun en ostanu jtn lippistä.. bahia felizin keskuksessa eräs kiinalainen kävi kaverin päälle ja repi paidan rikki ja ravintoloitsijat kusettaa. todella ikävän maun paikasta jätti. en suosittele kenellekkään t. 8 päivää bahia felizissä joulukuussa 2013


 12. booking piste comista voi helposti varata huoneen tuosta playa del inglesin hostellista.
  ei mulla muuta.
  moips.


 13. Artikkelissa ei mainita ollenkaan Hostelleja, mahdollisimman edullisen loman haluaville.
  Las Palmasista niitä löytyy vaikka kuinka monta, ja Playa del Inglesistä, San Fernandosta löytyy todella edullinen Hostal Casa de Huéspedes San Fernando, jossa yhdeltä henkilöltä yö maksaa alta 20eur ympäri vuoden!


 14. Lomailimme Gran Canarialla, Bahia Felizissä pari vuotta sitten loka-marraskuussa. Oli todella lämmintä, +27-35 astetta. Bahia Feliz on aika pieni paikka, joten se on nopeasti koluttu läpi viikon loman aikana. Hotellit ovat ihan hyviä, mutta siisteystaso ei ole samaa kuin esim. Kreetalla tai Mallorcalla. Kannattaa myös ottaa ilmastoinnillinen hotelli. Meille vakuutetttiin matkatoimistosta, ettei tuohon aikaan vuodesta enää tarvitse ilmastointia, mutta nukkuminen oli todella tukalaa ja nihkeää noissa lämmöissä ilman sitä.

  Rannat ovat osin kivisiä ja osin tuhkahiekkaista, joka ei lähde millään jalkapohjistakaan irti. Eli kunnollista hiekkarantaa ei Bahia Felizistä löydy. Ainut varsinainen nähtävyys ja käymisen arvoinen paikka siellä on Sioux city -lännen kaupunki, jossa on kuvattu myös joitakin lännenelokuvia.

  Bahia Felizistä pääsee kätevästi ja edullisesti bussilla Play del Inglesiin rannalla ja shoppailemaan, mutta varsinainen ostosparatiisi shoppailijalle on Atlantico ostoskeskus n. 15 km Inglesistä Las Palmasiin päin. Sieltä löytyy kaikenlaisia putiikkeja. Hinnat ovat edullisia, eikä kukaan tyrkytä mitään, koska kauppakeskus on paikallistenkin suosima ostospaikka.


 15. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.