Hyppää sisältöön

Koska Kanarialle kannattaa matkustaa? Tällainen on suosittujen saarten ilmasto

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 15.12.2023
Kanariansaarilla nautitaan ympärivuotisesta auringosta.

Kanarian “ikuinen kevät” on miellyttävä koko vuoden

Espanjalle kuuluvat Kanariansaaret eroavat ilmastoltaan mantereesta huomattavasti, eikä ihme: maantieteellisesti saaret sijaitsevat lähempänä Afrikkaa kuin Eurooppaa. Myös suomalaismatkailijoiden keskuudessa Kanarian kestosuosio perustuu ilmastoon. Saarilla auringosta ja lämmöstä voi nauttia lähes koska tahansa.

Kanariansaarilla vallitsee ympäri vuoden lämmin ja aurinkoinen sää, joka nostaa lämpötilan talvellakin noin 18–24 asteeseen. Kanarian subtrooppinen ilmasto tarkoittaa kuumia kesiä ja leutoja talvia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockKanariansaarten ilmasto
Kanariansaarilla maasto vaihtelee kuivasta rehevään. Kuvassa Lanzaroten kaktuspuisto Jardín de Cactus.

Joskus Kanariaan ilmastoon viitataan myös ikuisena keväänä, mutta se on hieman harhaanjohtavaa. Kesällä saarilla on huomattavasti talvikuukausia kuumempi sää.

Kanarian seitsemällä pääsaarella eli Teneriffalla, Gran Canarialla, Lanzarotella, Fuerteventuralla, La Gomeralla, La Palmalla ja El Hierrolla on myös alueellisia mikroilmastoja, jotka levittäytyvät kuumemmilta aavikoilta viileämpiin vuoristoihin. Säässä saattaa olla dramaattisia eroja saman saaren sisällä.

Fuerteventura tunnetaan erityisen tuulisena saarena. Vuorien ja metsien La Gomeralla taas ilmasto on talvella hieman viileämpi kuin esimerkiksi Gran Canarialla ja Teneriffalla.

Talvi on vilkkain lomasesonki

Suomalaismatkailijat lomailevat Kanariansaarilla perinteisesti talvella. Matkanjärjestäjien valmiita pakettimatkoja järjestetään yleensä lokakuusta toukokuuhun, ja myös suorat lentoreitit jäävät tauolle kesäkuukausina.

Talvikaudella varminta aurinkoa saarilta löytyy loka–marraskuussa ja maaliskuusta toukokuuhun, jolloin voi yleensä varautua huoletta rantakeleihin. Joulukuu, tammikuu ja helmikuu ovat talvisimpia kuukausia, jolloin sää voi tarjota mitä vain mukavan aurinkoisista rantapäivistä pilvipäiviin tai sateisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viikon lomalle osuu kuitenkin aurinkoa lähes varmasti, ja talvellakin keskilämpötila on Kanarialla reilut 20 astetta.

iStockphotoGran Canarian ilmasto
Kanarialla on lähes aina lämmintä ja aurinkoista. Saarilla on kuitenkin myös alueellisia mikroilmastoja.

Helmi–maaliskuussa Kanarialle matkustavien lomalle voi osua noin kolme viikkoa kestävä karnevaali, jolla on pitkät perinteet erityisesti Teneriffalla. Paikallisen karnevaalin sanotaan olevan Euroopan suurin.

Pääsiäinen eli espanjalaisittain semana santa on suosittua matkustusaikaa paikallisten keskuudessa, ja se näkyy myös hinnoissa. Tällöin monet espanjalaiset matkustavat mantereelta saarille auringon perässä.

Talvi on Kanarialla parasta aikaa aktiivilomalle. Ihanteellinen leuto sää on omiaan esimerkiksi pyöräilijöille ja vaeltajille, ja saarilla voikin treenata helposti erilaisia lajeja varten.

Kesä on kuuma ja aurinkovarma

Vaikka pakettimatkoja onkin hankala löytää kesäkuukausina, ei se tarkoita sitä, etteikö Kanarialle voisi suunnata viettämään kesälomaa.

Kesällä saarilla nautitaan varmasta auringosta ja mittari voi kivuta 30 asteeseen. Sää on kuitenkin Espanjan mantereen kohteita leudompi, sillä Atlantin tuulet viilentävät mukavasti kuumanakin päivänä. Sateet katoavat käytännössä kokonaan.

ShutterstockKanarian kesä
Kesällä Kanariansaarilla on kuumaa ja kuivaa.

Kesällä Kanarialla järjestetään paljon erilaisia tapahtumia, konsertteja ja rantabileitä. Kesä sopii erityisesti matkailijalle, joka haluaa nauttia lämpimistä illoista ja aidon espanjalaisesta tunnelmasta. Ja tietysti heille, jotka eivät halua törmätä lomalla maanmiehiinsä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Purjelautailu on suosittua Gran Canarialla ja Teneriffalla. Otollisimmat olosuhteet lajille nähdään nimenomaan kesäkuukausina.

Kesäkuukausina Kanarialle matkustavat eniten brittiläiset ja saksalaiset matkailijat. Suomesta ei liikennöidä suoria lentoja, mutta sopivaa reittiä voi etsiä esimerkiksi Lontoon, Berliinin tai Barcelonan kautta.

Lue myös: Kymmenen syytä matkustaa Gran Canarialle kesällä

Välikaudet ovat hyvää matkustusaikaa

Kanariansaarilla niin sanottuja välikausisesonkeja eletään toukokuussa ja syys–lokakuussa, kun varsinaiset talvi- ja kesäsesongit ovat päättymässä tai juuri alkamassa. Sekä kevät että syksy ovat erinomaista matkustusaikaa Kanarialle.

Keväällä ja syksyllä Kanariansaarilla on yleensä varmaa aurinkoa. Ajankohdat tarjoavat mahdollisuuden niin rantalomailuun kuin aktiivisempaankin liikkumiseen.

ShutterstockKevät ja syksy Kanarialla
Sään puolesta syksy ja kevät ovat parasta aikaa Kanariansaarilla.

Koska kyseessä ei ole vilkkain matkustuskausi, on suosituimmissakin lomakohteissa normaalia rauhallisempaa. Tämä näkyy myös hinnoissa: keväällä ja syksyllä voit löytää edullisen äkkilähdön tai halvat lennot. Monissa hotelleissa hinnat ovat vuoden matalimmat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Välikaudella matkustettaessa kannattaa huomioida, että tietyt vain talvella tai kesällä auki olevat kohteet tai ravintolat saattavat olla suljettuina. Esimerkiksi monet suomalaisbaarit sulkevat ovensa kesäksi.

Mitä jos lomalla sataa?

Ympärivuotisesta kesästä huolimatta myös Kanarialla lomalle voi osua pilvisiä ja sateisia päiviä. Eniten sateita saarilla saadaan joulukuun ja helmikuun välillä.

Kanariansaarille iskee säännöllisin väliajoin myös calima eli Afrikan mantereelta puhaltava tuuli, joka kuljettaa mukanaan hiekkaa ja muuttaa ilman sameaksi. Ääritapauksissa näkyvyys heikkenee selvästi.

Kanarialla illat ovat talvikuukausina viileitä. Mukaan kannattaakin pakata myös lämmintä vaatetta – erityisesti jos aiot vierailla lomalla vuoristossa, jossa lämpöasteet saattavat laskea dramaattisesti.

Teneriffan Teidellä saattaa talvella sataa jopa lunta, ja La Gomeran kuuluisassa laurisilvametsässä voi olla kylmää ja sumuista. Pakkaa aina mukaan takki ja esimerkiksi kunnon lenkkitossut sandaalien lisäksi.

ShutterstockKanaria talvella
Teiden huippu saattaa olla talvella lumen peitossa.

Myös huoneistohotelleissa saattaa olla talvella viileää. Villasukkienkaan ottaminen mukaan kylmiä laattalattioita silmällä pitäen ei ole huono idea.

Huonon sään sattuessa Kanarialla riittää onneksi tekemistä kylpylöistä teemapuistoihin, ostoskeskuksiin ja elokuvateattereihin. Gran Canarian pääkaupungissa Las Palmasissa voi viettää kaupunkilomaa nähtävyyksien, shoppailun ja ravintoloiden kiertämisen merkeissä.

Sateella tai pilvisellä säällä kannattaa myös tutkia, olisiko jossain toisessa saaren osassa parempi lomasää. Esimerkiksi Teneriffalla etelän lomakeskusten ja pohjoisen Puerto de la Cruzin ilmastot eroavat toisistaan täysin.

Lomaa tiedossa? Löydä parhaat äkkilähdöt Kanariansaarille

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Barraquito on kanarialainen kahvijuoma

Tämä kanarialainen herkku sopii vain aikuisille – joko maistoit lomalla Barraquito-kahvia?

Ravintolat Espanjassa

Kymmenen asiaa, jotka voivat yllättää suomalaisen espanjalaisessa ravintolassa

Espanja

Suomalaiset rakastavat Espanjaa, mutta mitä maassa kannattaa varoa? Muista nämä 7 asiaa

Playa Catedrales Espanjassa

Oletko kuullut tästä Espanjan erikoisesta rannasta? Niin kaunis, että vierailu on varattava etukäteen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja