Hyppää sisältöön

Mitä sinun pitäisi tietää Espanjan rantaetiketistä? Aurinkoa yläosattomissa ja 7 muuta huomiota

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 17.05.2022
Lue mihin lomailijan kannattaa varautua espanjalaisilla rannoilla.

1. Helppoja ja vaikeita rantoja

Rantalomasta haaveilevalle suomalaiselle Espanja on yksi helpoimpia kohteita Euroopassa. Kaupunkirantoja, idyllisiä poukamia, pitkiä hiekkarantoja ja syrjäisiä luonnonrantoja – Espanjasta löydät kaiken tämän.

Mantereella ja Baleaareilla rantakausi kestää yleensä toukokuusta lokakuuhun. Kanarialla rantapäivä voi onnistua vaikka sydäntalvella. Suurin osa Espanjan rannoista on helposti saavutettavissa ja kaikilla palveluilla varustettuja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Joukkoon mahtuu myös hieman vaikeammin tavoitettavia rantoja. Esimerkiksi Menorcalla Macarellan ja Turquetan rannat on kesäkuukausina suljettu autoilta, ja niille on matkustettava bussilla, pyörällä tai jalkaisin. Galiciassa sijaitseva Playa de las Catedrales puolestaan vaatii ajanvarauksen.

Lue myös: Espanjan parhaat rannat – Top 10

2. Eniten Blue Flag -rantoja

Espanjalla on myös enemmän Euroopan ympäristösäätiön myöntämiä Blue Flag -tunnustuksia kuin yhdelläkään toisella maalla. Merkintä myönnetään rannoille, jotka täyttävät säätiön kriteerit esimerkiksi veden puhtaudesta, rannan turvallisuudesta sekä esteettömyydestä.

Blue Flag -tunnustuksen saaneita rantoja on Espanjassa lähes 600 kappaletta.

3. Espanjalaisten rantojen säännöt

Aurinkotuolit ja -varjot ovat espanjalaisilla rannoilla aina maksullisia, mutta oman pyyhkeen voi levittää lähes minne tahansa. Rannat ovat Espanjassa julkisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMitä pitää huomioida Espanjan rannoilla?
Hotellien edustalla sijaitsevilla rannoilla voi olla tarjolla mukavia petipaikkoja.

Rantoja koskevat säännöt vaihtelevat alueittain, mutta monilla niistä on kieltoja tai rajoituksia esimerkiksi leiriytymisestä, tulen tekemisestä, grillaamisesta ja lemmikkieläinten tuomisesta rannalle. Rannoilla ei saa roskata tai peseytyä saippualla.

Punainen lippu kertoo uintikiellosta ja keltainen lippu puolestaan kehottaa noudattamaan varovaisuutta. Välimeren rannoilla esiintyy toisinaan meduusoita.

4. Espanjalaiset ottavat aurinkoa yläosattomissa

Saunakulttuuriin tottuneet suomalaiset eivät ehkä kavahda alastomuutta, mutta espanjalaisten vähäpukeisuus rannalla saattaa silti tulla yllätyksenä. Espanjassa suuri osa naisista ottaa aurinkoa yläosattomissa. Isommissakin seurueissa ollaan rennosti rinnat paljaina.

Expedian vuonna 2014 tekemän tutkimuksen mukaan espanjalaiset ovat Euroopan toiseksi innokkaimpia luopumaan yläosasta rannalla. Edelle kirivät vain itävaltalaiset.

Espanjassa on myös nudistirantoja, jotka on kuitenkin merkitty erikseen. Tavallisilla rannoilla ei ole sallittua oleskella täysin alasti.

5. Espanjalaiset tuovat rannalle lähes kaiken

Espanjan rannoilla huomaat pian, että paikalliset varautuvat rantapäivään hieman perusteellisemmin kuin kotimaassa on tapana. Mukaan pakataan tuoleja, varjoja, eväitä sekä rantaleluja ja -pelejä. Rannalle saatetaan pystyttää teltta, joka tarjoaa tarvittaessa suojan auringonpaisteelta.

Paikalliset lähtevät rannalle usein perheen tai ystävien kanssa. Kesähelteillä otollinen rantapäivä myös kestää pitkään: rannalle saatetaan suunnata vasta myöhemmin iltapäivällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Chiringuitot ja ravintolat

Espanjassa lähes kaikilta rannoilta voi odottaa löytävänsä edes jonkinlaisen ravintolan tai kahvilan – syrjäisimpiä luonnonrantoja lukuun ottamatta. Kesäkuukausina Espanjassa kannattaa testata chiringuitoja eli rantabaareja, joista saa juotavaa ja yksinkertaista ruokaa.

ShutterstockEspanjalaiset rantaravintolat
Espanjalaisilla rannoilla saa lähes aina välipaloja ja lounasta.

Espanjan ensimmäinen chiringuito toimi Sitgesissä, mutta nykyään niitä löytyy koko rannikolta. Monet chiringuitot sulkeutuvat talvella kokonaan.

7. Pidä varasi arvotavaroiden kanssa

Keskikesän ruuhkissa suositut rannat ovat helppo työmaa pitkäkyntisille. Kun lomailijat lähtevät uimaan, pelaamaan rantapelejä tai ottavat päiväunet, on varkailla usein hyvä tilaisuus napata rantakassi tai shortsien taskuun piilotettu lompakko.

Käy uimassa vuorotellen matkakumppanisi kanssa, jotta toinen voi aina vartioida tavaroita. Jos vietät rantapäivää yksin, ota mukaan vain sen verran käteistä rahaa kuin arvelet tarvitsevasi. Maksukortit ja arvotavarat kannattaa jättää hotellin tallelokeroon.

8. Saako rannalla juoda alkoholia?

Espanjan helteissä oman rantapyyhkeen päällä nautittu olut saattaa kuulostaa hyvältä idealta. Mutta saako julkisilla paikoilla juoda omia alkoholijuomia?

Säännöt vaihtelevat hieman eri puolilla Espanjaa, mutta yleisen käytännön mukaan julkitissuttelu on kielletty. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sääntöä noudatettaisiin. Näet todennäköisesti rannalla omien kylmälaukkujen kanssa saapuneita paikallisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMillaista on Espanjan rannoilla?
Baleaareilla rannat ovat usein pienemmissä poukamissa.

Vilkkailla ja vartioiduilla rannoilla omiin juomiin puututaan tehokkaammin kuin syrjäisemmillä rannoilla. Tietyissä paikoissa – kuten esimerkiksi Mallorcan Magalufissa – kaikenlaiselle juopottelulle on vedetty tiukka linja sakkojen uhalla. Paikalliset käytännöt kannattaa tarkistaa etukäteen.

Tupakointi ei yleensä ole kielletty espanjalaisilla rannoilla. Tässäkin asiassa on kuitenkin poikkeuksia: Espanjassa on viime vuosina rajattu jonkin verran savuttomia ranta-alueita.

Lue myös: Kymmenen asiaa, jotka ihmetyttävät suomalaisia espanjalaisessa ravintolassa

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Baleaarien saaret

Mallorca, Ibiza vai Menorca – mikä saari sopii sinulle? Näin kohteet eroavat toisistaan

Barcelonan nähtävyydet

Barcelonan parhaat nähtävyydet – 20 paikkaa, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Lanzaroten nähtävyydet

Tämä Kanariansaari jää turhaan suosittujen naapuriensa varjoon – Lanzaroten 16 parasta nähtävyyttä

Calima Kanariansaarilla

Mikä on Kanarian kummallinen sääilmiö calima? Voi osua sinunkin lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja