Kuva: Shutterstock
Yleisimmät myytit Mallorcasta

Kuusi yleistä myyttiä Mallorcan lomasaaresta – mikä on totta ja mikä tarua?

Kun lomakohde on tarpeeksi suosittu, liikkuu siitä myös paljon uskomuksia. Mitä Mallorcasta oikein pitäisi ajatella?

1. Pakettimatkailun alku ja juuri – totta

Jos Mallorcasta tulee ensimmäisenä mieleen suomalaisten kansoittama lomakohde, possujuhlat ja Keihäsmatkat, ei mielikuvassa varsinaisesti ole mitään väärää. On totta, että Mallorca oli 60-luvulla yksi ensimmäisiä rantakohteita, joihin suomalaiset matkustivat lomailemaan.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, ja niiden mukana sekä matkailijat että Mallorca. Tänä päivänä kävijät löytävät trendikkään, kiinnostavan ja monipuolisen saaren, joka on onnistunut uudistumaan taitavasti.

2. Mallorcalle matkustetaan vain kesällä – tarua

Mallorcan ehdoton huippusesonki ajoittuu kesäkuukausille ja erityisesti elokuussa saari on ääriään myöten täynnä matkailijoita. Suomesta tehdään Mallorcalle pakettimatkoja pääsääntöisesti huhtikuusta lokakuuhun.

Mallorca on kuitenkin Baleaarien saarista ainoa kohde, jossa on vilkasta ympärivuotista turismia. Leuto talvisää tarjoaa erinomaiset puitteet esimerkiksi vaellukseen tai pyöräilyyn. Usein talvella Mallorcalle suunnataankin aktiivilomalle tai vaikka vain nauttimaan Palman kaupungista.

Suomesta pääsee Mallorcalle suorin lennoin ympäri vuoden. Halpalentoyhtiö Norwegianin reitti Helsingistä liikennöi myös talvella.

3. Känniturismi on vaatinut sääntöjen tiukentamista – totta

Mallorca on välillä noussut otsikoihin vähemmän imartelevien asioiden takia. Saaren häpeäpilkuksikin haukuttu Magaluf on erityisesti brittinuorten suosima lomakohde, jonne matkustetaan bilettämään. Aina sitä ei onnistuta tekemään kovin tyylikkäällä tavalla.

Julkijuopottelu, nakuilu sekä kadulle oksentaminen ja virtsaaminen ovat aiheuttaneet vahvan vastareaktion Mallorcalla. Bileturismin surullisimpia lieveilmiöitä ovat olleet parvekekuolemat: humalaisten nuorten tippuminen hotellin parvekkeelta.

Palma Nova ja Magaluf ovat kasvaneet yhteen Mallorcalla
Kuva: Shutterstock
Palma Nova sijaitsee Magalufin bilekohteen vieressä.

Mallorcalla rajuun biletykseen on puututtu laatimalla 64 sääntöä, joiden uhmaaminen saattaa tarkoittaa turisteille sakkoja.

Mallorcaa ei kuitenkaan missään nimessä kannata ohittaa sikailuraporttien takia, sillä roisein känniturismi on asettunut hyvin pienelle alueelle. Magaluf on hyvin helppo kiertää lomalla, sillä siellä ei ole varsinaisia nähtävyyksiä.

Myös Suomesta tehdään kesällä pakettimatkoja Magalufiin ja sen kanssa yhteen kasvaneeseen Palma Novaan. Lomakohteiden etuna voidaan pitää niiden lyhyttä etäisyyttä Palmaan.

4. Omatoimimatka on aina halvempi – tarua

Monet omatoimimatkailuun tottuneet reissaajat eivät edes harkitse pakettimatkoja, sillä käsitys itsenäisesti suunniteltujen matkojen edullisuudesta on juurtunut syvälle. Halpalennot Mallorcalle ovat monesti hyvä idea, mutta saari kuuluu niihin kohteisiin, joihin saa usein parhaat diilit pakettimatkalla.

Trendikäyräänsä nostanut Mallorca ei varsinaisesti enää ole halpa lomakohde – kilpailevat kohteet Turkin, Kroatian ja Albanian kaltaisissa maissa onnistuvat pitämään hinnat huomattavasti alhaisimpina. Etenkin vilkkaimpien lomakuukausien aikana Mallorcan majoituksen hintataso saattaa yllättää.

Kaikkein edullisin tapa lomailla Mallorcalla on napata äkkilähtö, joita on helpointa löytää koulujen lomakauden ja suosituimpien lomakuukausien ulkopuolella. Kannattaa muistaa, että matkanjärjestäjät myyvät pakettien lisäksi myös pelkkiä lentoja.

5. Turismia on rajoitettu – totta, tavallaan

On liioiteltua väittää, että Mallorcalla vastustettaisiin turismia. Liian monen paikallisen elinkeino on riippuvainen saarelle saapuvista matkailijoista. Saarella on kuitenkin välillä nähty protesteja.

Suurimmaksi osaksi turismin Mallorcalle tuovat ongelmat liittyvät ympäristön ylikuormittumiseen sekä hintojen rajuun nousuun. Keväällä 2018 Palma ilmoitti ensimmäisenä espanjalaisena kaupunkina alkavansa rajoittaa Airbnb:tä ja muita asunnonvuokrauspalveluja. Taustalla ovat kohonneet vuokrat, jotka ajavat paikalliset ulos omasta kaupungistaan.

Palma rajoittaa Airbnb-asuntoja Mallorcalla
Kuva: Istockphoto
Palmassa on jouduttu puuttumaan loma-asuntojen vuokraukseen.

Toinen tunteita kuohuttanut päätös on ollut Baleaarien saarilla vuonna 2016 käyttöön otettu ekovero, joka peritään jokaiselta saarilla vietetyltä yöltä. Veron suuruus riippuu majapaikan tasosta, ja se on enimmillään neljä euroa yöltä jokaista henkilöä kohden.

6. Mallorca on pelkkiä rantoja – tarua

Oletko vältellyt Mallorcaa siksi, että luulit saaren tarjoavan vain rantalomakohteita? Varaudu yllättymään. Tällä pienellä saarella voit tehdä kaikkea vuoristovaelluksista shoppailuun ja kulttuurikohteiden tutkimiseen. Pääkaupunki Palma todella on kaupunki eikä vain suurin kylä saarella.

Jos kaipaat vaihtoehtoista tekemistä Mallorcalla, voit vierailla esimerkiksi tippukiviluolassa, hypätä vanhanaikaisen junan kyytiin ja matkustaa Sóllerin kylään tai tähyillä maisemia entisestä vankilasta.

Mallorcalla ei pidä unohtaa myöskään saaren kauneimpia kyliä ja Palman katedraalista löytyvää yllättävää näköalapaikkaa. Helpointa saareen on tutustua omalla vuokra-autolla.

Lue myös: Kymmenen vinkkiä Mallorcalle – löydä saaren parhaat palat

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto

Päivitetty: 24.7.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia