Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Ibiza

Shutterstock
Ibiza
Kohdeoppaat
 • Matkaopas

Nauti Ibizan kirkkaista vesistä rennolla lomalla

Älä anna Ibizan maineen hämätä - Baleaarien bilesaarella on myös toinen puoli.
Päivitetty: 06.03.2018
next
prev

Bilesaarena tunnettu Ibiza on myös Unescon maailmanperintökohde, josta löytyy rauhallisia rantoja, historiallisia nähtävyyksiä ja monipuolisia aktiviteetteja.

Rentoa tunnelmaa hippisaarella

Välimerellä sijaitseva Ibiza kuuluu Baleaarien saariryhmään yhdessä Mallorcan, Menorcan ja Formenteran kanssa. Reilun 100 000 asukkaan saari rauhoittuu talvella hiljaiseksi espanjalaiskohteeksi, mutta herää kesäisin eloon matkailijoiden vallatessa sen rannat, hotellit ja lukuisat klubit.

Jo 1960-luvulla taiteilijat ja kukkaislapset saapuivat nauttimaan saaren lumovoimasta – sama hippihenki on havaittavissa vielä tänäkin päivänä.

Ibiza on varsin pieni saari, jonka kiertäminen onnistuu helposti vuokra-autolla. Saaren vilkkaimpia alueita ovat sen pääkaupunki Ibiza Town eli katalaaniksi Eivissa sekä San Antonion ja Santa Eulalian lomakohteet.

Pienellä saarella on myös yllättävän paljon ostosmahdollisuuksia. Espanjalaisten ketjuliikkeiden ja kansainvälisten merkkimyymälöiden lisäksi Ibizalla järjestetään markkinoita, joilta matkailijat voivat ostaa paikallisia koruja, käsitöitä ja nahkatuotteita.

ShutterstockIbiza
Rantojen ja biletyksen lisäksi Ibizalla on täysin toisenlainen puolensa, joka pursuaa kulttuuria.

Hyvä tietää Ibizasta

Monet matkailijat sen jo tietävätkin – Ibiza ei ole pelkkä bilesaari. Kaunis lomakohde sopii myös lapsiperheille, aktiivilomailijoille ja historiasta kiinnostuneille reissaajille. Ibizan sesonki on kuumimmillaan kesäkuusta syyskuuhun elokuun ollessa vilkkain lomakuukausi. Suositut majapaikat täyttyvät jo hyvissä ajoin etukäteen.

Ibizan virallinen kieli on espanjan sijaan katalaani. Saarelaiset puhuvat omaa katalaanin murrettaan, mutta ymmärtävät ja puhuvat kyllä myös espanjaa. Turismin ansiosta englantia puhutaan niin ikään laajasti.

Ibizalla vallitsee Välimeren ilmasto kuumine kesineen sekä leutoine talvineen. Keväällä tai syksyllä lomailevan matkailijan kannattaa varautua myös sateeseen ja ukkoskuuroihin. Keskikesällä lämpötila kipuaa helposti yli 30 asteen. Paras aika matkustaa Ibizalle on alkukesä tai -syksy.

Rauhallinen Unesco-kohde upeilla rannoilla

Klubihehkutuksen vuoksi Ibizan rauhallisempi puoli jää usein noteeraamatta. Tiesitkö, että Ibiza on Unescon maailmanperintökohde sekä kauniin luontonsa ja biodiversiteettinsä että historiallisten rakennusten ansiosta?

Rentoutumislomaa kaipaava matkailija ihastuu Ibizan upeisiin kansallispuistoihin sekä Ibiza Townin historiallisiin maamerkkeihin. Saarella voi nauttia myös erinomaisesta ruoasta ja oman alueen viineistä.

Ibizalta löytyy rantoja joka lähtöön – vilkkaimmat biitsit täyttyvät tanssivasta nuorisosta ja chiringuitoista eli rantabaareista, kun taas rauhallisemmat poukamat sopivat mainiosti esimerkiksi lapsiperheille. Kirkkaissa vesissä on mukava snorklailla.

Ibiza on vesiurheilukeidas

Myös aktiivilomailijat viihtyvät Ibizalla, jonka luonnonkauniissa maisemissa voi muun muassa pyöräillä, purjehtia, golfata ja sukeltaa. Ibizalta löytyy useampia vesiurheilulajeihin erikoistuneita kouluja, joissa aloittelijatkin voivat opetella vaikka purjelautailua tai purjehdusta. Esimerkiksi Santa Eulalian rannalla on tarjolla erilaisia vesihuveja.

Surffausta voi Ibizalla harrastaa vain silloin, kun aallot nousevat tarpeeksi korkeiksi – yleensä lähinnä talvikuukausina. Olosuhteiden osuessa kohdalleen saaren surffaajat kokoontuvat esimerkiksi Cala Novan rannalla.

Ibizalla kannattaa hankkia snorklausvälineet, sillä Baleaarisaarten kirkkaat, turkoosinsiniset vedet ovat omiaan harrastusta varten. Pinnan alle kurkistamalla pääsee sukeltamaan omaan rauhaan lomasaaren hulinassa.

Vesille pääsee myös veneretkien merkeissä: hyppää esimerkiksi katamaraanin tai banaaniveneen kyytiin tai vuokraa vauhdikas vesiskootteri. Innokkaat kalastajat voivat kokeilla kalaonneaan Välimeren kirkkaissa vesissä.

Euroopan parhaat bileet

Joka kesä nuoret ympäri maailmaa pakkaavat laukkunsa ja suuntaavat juhlimaan Ibizan aurinkoon. Ibiza on täynnä maailmankuuluja yökerhoja, joissa soittavat huippu-DJ’t – ei siis olekaan ihme, että saaren nimi on muuttunut synonyymiksi huvittelulle.

Mikäli kunto vain kestää, ei bilettäjän Ibizalla tarvitse mennä ollenkaan nukkumaan – menoa riittää aina aamuun saakka, jolloin hauskanpitoa voi jatkaa leppoisissa rantabaareissa. Vauhtia hidastaa vain menopaikkojen korkea hintataso.

Ibizan kuuluisimpia klubeja ovat muun muassa Space, Privilege ja Amnesia. Ympäri maailmaa levinnyt Pacha sekä rennosta chill out -tunnelmastaan kuuluisa Cafe del Mar ovat myöskin varsinaisia Ibiza-instituutioita. Keskikesän lisäksi hyviä bileitä on tarjolla lokakuun lopussa, jolloin yökerhot sulkevat ovensa hulppein päätöspippaloin.

Muuta Espanjaa korkeampi hintataso

Baleaarisaarten hintataso on Manner-Espanjaa korkeampi, ja erityisesti bileturistien kannattaa varautua klubien korkeisiin sisäänpääsymaksuihin.

Suosittuihin yökerhoihin voi joutua ostamaan jopa 50 euroa maksavan pääsylipun. Myös juomat ovat klubeilla kalliita.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN IBIZALLA

ShutterstockIbiza
Ibizan-loma sujuu parhaimmillaan hyvin rennoissa merkeissä, sillä saarella on erinomaiset puitteet hyvän palvelun lomaan.

Lentäen tai lautalla perille

Ibizalle tehdään Suomesta pakettimatkoja kesäkaudella, mutta myös omatoimimatkailijat pääsevät saarelle vaivatta. Finnair liikennöi kesäkaudella Helsinki-Vantaan lentoasemalta suoraan Ibizalle pari kertaa viikossa.

Halvimmillaan lennot Helsingistä Ibizalle maksavat noin 200 euroa, mutta suorien lentojen hinta on tavallisesti lähempänä 250 euroa.

Vaihtoehtoisesti Suomesta voi lentää myös Mallorcan pääkaupunkiin Palmaan, josta on lento- ja lauttayhteyksiä Ibizalle.

Majoitusvaihtoehdot laittavat pään pyörälle

Ibizalla on tarjolla majoitusta laidasta laitaan, mutta etenkin kuumimman sesongin aikaan edullisia majapaikkoja on vaikea löytää. Nuoret bilettäjät täyttävät budjettiystävällisimmät hotellit, kun taas perheet hakeutuvat rauhallisiin hotelleihin ja lomakeskuksiin saaren hiljaisempiin osiin.

Tyylikäs boutique-majoitus on yleistynyt Ibizalla nopeasti. Persoonalliset pikkuhotellit, lomahuvilat, maatilamajoitus ja viiden tähden resortit ovat sellaisten Ibiza-fanien mieleen, jotka ovat jo kasvaneet nuorten suosimien bilekeskusten ohi.

Kierrä saari vuokra-autolla

Ibizalla on jonkin verran paikallisbussien muodostamaa julkista liikennettä, mutta saarikierrosta varten paras menopeli on vuokra-auto. Saarella voi toki liikkua myös polkupyörällä tai mopolla. Pienissä lomakohteissa pääsee hyvin liikkumaan jalkaisin.

IBIZAN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockIbiza
Saaren pääkaupunki Ibiza Town on tunnelmallinen kohde, joka kiinnostaa matkailijoita.

Historialliset maamerkit

Ibiza Townin korkeimmalla kohdalla kohoava muurien ympäröimä kylä Dalt Vila (Alta Vila) on Unescon maailmanperintökohde ja erinomainen esimerkki resessanssiajan arkkitehtuurista. Dalt Vilan kruununjalokivi on kaupungin merkittävin nähtävyys, Santa Maria d’Eivissan katedraali. Alueen muihin maamerkkeihin kuuluu esimerkiksi foinikialainen hautausmaa Puig des Molins.

Luonnonkauniit kansallispuistot

Ibizalla on kaksi kansallispuistoa, Ses Salinas ja Es Vedra. Näillä suojelluilla luonnonalueilla matkailijat voivat ihailla vaihtelevia maisemia vuorenjyrkänteistä suolajärviin, hiekkarantoihin ja metsiin. Ibiza on Unesco-kohde myös nimenomaan biodiversiteettinsä takia – saari onkin nostettu esiin esimerkkinä rannikon ja meren ekosysteemien vuorovaikutuksesta.

Monipuoliset museot

Rantalomailijalle eivät ehkä tule Ibizasta ensimmäisenä mieleen museot, mutta saarelta löytyy muun muassa nykytaiteelle sekä alueen arkeologisille löydöille pyhitetyt museot. Saaren mielenkiintoiseen historiaan voi tutustua vaikka sadepäivänä tai helteen käydessä liian raskaaksi.

IBIZAN PARHAAT

ShutterstockIbiza
Aurinkoinen Ibiza houkuttelee rantatunnelmaan.

Ibizan parhaat rannat

 1. Playa d’en Bossa
 2. Las Salinas
 3. Cala Jondal

Ibizan parhaat vesihuvit

 1. Kokeile purjelautailua tai purjehdusta
 2. Osallistu sukellukselle Ibizan kirkkaissa vesissä
 3. Hyppää katamaraanin tai vesiskootterin kyytiin
 4. Ui ja snorklaile saaren rauhallisissa poukamissa
 5. Älä jätä väliin Ibizan klassisia rantabileitä

Ibizan parhaat elämykset

 1. Nauti Ibizan upeasta luonnosta ja puhtaista rannoista.
 2. Koe maailman kuuluisimman bilesaaren yöelämä.
 3. Näe Ibizan historialliset nähtävyydet.
 4. Kokeile saaren monipuolisia aktiviteetteja sukelluksesta golfiin.
 5. Tee ostoksia paikallisilla markkinoilla.

Lisätietoa

Ibizan viralliset matkailusivut
Baleaarisaarten viralliset matkailusivut

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

 1. Lähdin Ibizalle sillä mielin, että bilesaarihan se vain on, eli tylsä loma tulee. Todellisuudessa Ibiza oli kaikkea muuta. Bileet eivät käyneet enää mielessäkään kun päivät tuli touhuttua kaikkea muuta. Suosittelen lämpimästi vuokraamaan auton suhteellisen edulliseen hintaan ja kiertelemään saaren nähtävyyksiä ja kaunista maaseutua. Näkemisen arvoisia on Sant Miguelin tippukiviluolat, näköalapaikat, Cala Vadellan kaunis ranta, Sant Josepin kaunis kirkko, Ibizan kaupungin Dalt Vila, Ibizan kaupungin satama kalliine jahtineen……Formenteran saarikin oli nätti paikka, mutta ranta ehdottomasti yliarvostettu.

  Palvelu Ibizassa on usein töykeää, ravintoloiden palvelu häviää reippaasti muille Välimeren maille. Johtuukohan siitä että englannin taito on heillä hakusessa, parempaa palvelua sai kun puhui saksaa.

  Hintataso saarella ei todellakaan ole halpa, joten all inclusive ei ole huono vaihtoehto. Ruoka-annosta harvoin sai alle kympillä mutta paikallinen Lidl oli superhalpa. Kahden litran vesipullo maksoi hurjat 50snt ja viinipulloja sai 0.99-4 eurolla. Plussaa Ibiza saa siitä, että esim tuliais- ja vaatekaupoissa myyjät eivät ole päällekäyviä, vaan tervehtivät ja saattavat kysyä tarviiko apua, mutta eivät esim kaduilla yritä houkutella omiin kauppoihin kuten esimerkiksi Turkissa.

  Hygieniataso on ehdottoman hyvä Ibizalla, hanavettä käytin hampaidenpesussa yms ja ei tullut mahapöpöä. Kalaa yms uskalsi hyvinkin syödä eikä rannoilla myytävät hedelmäkupitkaan näyttäneet epäilyttäviltä.

  Päädyin lopputulokseen, etttä Ibizalla on harhaanjohtava maine bilesaarena. Onhan siellä paljon baareja ja reivipaikkoja, mutta mainio kohde myös lapsiperheille, etenkin Santa Eularian kaupunki.


 2. Itseasiassa Finnmatkojen kautta on saatavilla valmismatkoja suorilla lennoilla! Juuri varattu matka elokuulle älyttömän hyvään hintaan :)


 3. Juuri Ibizalta palanneenna voin suositella. Lämmintä piisas, ihana hotelli ja kauniit maisemat takasivat meidän loman täydellisen onnistumisen. Voisin lähteä vaikka heti takaisin Ibizalle!


 4. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.