Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Mitä Espanjassa kannattaa varoa? Muista nämä 7 asiaa tutuissa lomakohteissa

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Tutussa ja turvallisessa Espanjassakin kannattaa noudattaa varovaisuutta muutaman asian suhteen.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 25.05.2022
facebook   whatsapp

1. Varo taskuvarkaita

Suurissa kaupungeissa ja suosituissa turistikohteissa liikkuu taskuvarkaita myös Espanjassa. Erityisesti Barcelona on tullut tunnetuksi kaupunkina, jossa on yksi koko Euroopan suurimmista todennäköisyyksistä tulla tasku- tai laukkuvarkauden uhriksi.

Pitkäkyntiset harvemmin käyttävät väkivaltaa, mutta kadonnut lompakko tai puhelin voi pilata koko loman. Erityistä varovaisuutta tulee noudattaa ruuhkaisissa paikoissa, metrossa ja turistinähtävyyksillä. Kun istut ravintolassa tai baarissa, älä jätä laukkua tuolin selkänojalle.

Helpoin tapa suojautua tasku- ja laukkuvarkauksilta on suosia rinnan yli meneviä laukkuja, joista saat pidettyä koko ajan kiinni. Älä pidä lompakkoa tai kännykkää takataskussa kuin odottamassa voroa. Jätä aina toinen maksukortti tai osa käteisestä hotellin tallelokeroon.

2. Valppaana liikenteessä

Espanjan liikenteellä on usein kaoottisempi maine kuin mitä se todellisuudessa on. Auton vuokraaminen on Espanjassa helppoa ja jopa suositeltavaa. On kuitenkin totta, että espanjalaiset kiinnittävät vähemmän huomiota liikennesääntöihin kuin suomalaiset – parkkeerauksesta puhumattakaan.

Pidä aistit erityisen valppaina liikenteessä ja noudata aina liikennesääntöjä. Jos poliisi antaa matkailijalle sakot, ei tämä voi puolustautua tietämättömyydellä. Paikalliset lait koskevat kaikkia maassa olevia.

3. Suojaudu helteeltä

Kesäkuukausina helle ei aina ole Espanjassa leikin asia. Lähes kaikkialla maassa pohjoista lukuun ottamatta on todella kuuma kesäkuusta elo-syyskuuhun. Todelliset helleaallot vaativat jopa kuolonuhreja – näin kävi myös vuonna 2018.

Tukalinta Espanjassa on kesällä Madridissa, josta paikalliset tekevät lomakuukausina joukkopaon. Sisämaan suurkaupunki ei tarjoa monia mahdollisuuksia viilentymiseen ilmastoidussa asunnossa istumista lukuun ottamatta.

ShutterstockMadridissa on kesällä tukalan kuuma
Kesä ei ole hyvä ajankohta matkustaa keskellä Espanjaa sijaitsevaan Madridiin.

Jos haluat lomailla Espanjassa kesällä, mutta välttää kovimpia helteitä, harkitse matkustavasi maan pohjoisosaan. Espanjan parhaiden joukkoon rankattuja rantakohteita löytyy Baskimaasta ja Galiciasta, jotka ovat talvella viileitä ja sateisia alueita. Kokeile esimerkiksi rantaa, joka on niin kaunis, että sinne on tehtävä varaus.

Suojaudu auringolta riittävin suojakertoimin ja päähinein, juo runsaasti vettä ja varmista, että majapaikassasi on ilmastointi.

4. Älä menetä kontrollia yöelämässä

Espanjassa alkoholi on usein puolet halvempaa kuin Suomessa. Edulliset hinnat ja vilkas yöelämä voivat tehdä tepposet kokeneellekin reissaajalle. Pidä mielessä, että raju humaltuminen ei kuulu paikalliseen kulttuuriin ja alkoholin vaikutuksen alaisena olet helpompi saalis varkaille.

Espanja on myös yksi Euroopan suurimmista huumekeskuksista, ja erityisesti isojen kaupunkien ja suosittujen turistikohteiden yökerhot kuhisevat huumeita. Näistä kannattaa pysyä kokonaan erossa. Muista, että laittomiin ja vaarallisiin aineisiin sekaantumisen riskit nousevat vieraassa maassa ja vieraiden ihmisten kanssa.

5. Säännöt ja sakot koskevat myös turistia

Turistien suosimissa paikoissa on jouduttu tiukentamaan kuria tiettyjen asioiden suhteen. Esimerkiksi uima-asuissa kaupungeilla liikkuviin turisteihin on kyllästytty jo siinä määrin, että vähäpukeisena kekkuloinnista voi saada sakot ainakin Barcelonassa ja Mallorcalla.

ShutterstockÄlä liiku uima-asussa kaupungilla Espanjassa
Rajoita bikinien ja uima-asujen käyttö rannalle. Kaupungille lähdettäessä täytyy Espanjassa vetää vaatetta päälle, vaikka olisi miten kuuma.

Valencian alueella rantalomailijoita on keksitty sakottaa jopa rantatuolien varaamisesta. Espanjassa ja poliisiin ja muihin viranomaisiin tulee suhtautua kunnioittavasti, ja poliisin kuvaamisesta voi jopa saada sakot.

Mallorcan bilekaupunki Magalufissa turistien sekoilu on saavuttanut sellaiset mittasuhteet, että lomailijoille jouduttiin laatimaan 64 kohdan järjestyssäännöt sakkojen uhalla.

6. Älä maksa kiskurihintoja huippusesongin aikaan

Espanjan yleinen hintataso on hieman matalampi kuin Suomessa, ja monet ovatkin tottuneet siihen, että loma onnistuu aina kohtuuhintaan. Tietyissä kohteissa ja suosittuina matkustusajankohtina näin ei kuitenkaan välttämättä ole.

Joulu, pääsiäinen, koulujen loma-ajat ja koko elokuu ovat esimerkkejä Espanjan kohteiden huippusesongista. Jos ajattelit lähteä budjettilomalle Mallorcalle elokuussa, ei se välttämättä onnistukaan. Yksinkertaisenkin loma-asunnon viikkohinnassa voi olla tuhannen euron heittelyjä.

ShutterstockEspanjassa on kallista elokuussa
Ibiza on elokuun huippusesongin aikaan Espanjan kalleimpia kohteita.

Aloita hintojen vertailu ja majoitusten varaaminen ajoissa, jos tiedät matkustavasi huippusesongin aikaan. Erityisesti Baleaarien saarille kuten Ibizalle ja Menorcalle kannattaa välttää matkustamista elokuussa, jolloin saaret ruuhkautuvat ja hinnoissa on hurja piikki.

7. Älä lankea turistihuijauksiin

Koska Espanja kuuluu matkailun huippumaihin, ei siellä ole vältytty myöskään turistihuijauksilta. Yleensä ne eivät kuitenkaan ole kovin häikäilemättömiä tai aggressiivisia.

Espanjan turistihuijauksiin liittyvät yleensä esimerkiksi ylihintaa laskuttavat taksikuskit tai nähtävyyksien liepeillä parveilevat ammattihuijarit. Jos joku pyrkii liian innokkaasti juttusille, kannattaa tilanteeseen aina suhtautua varauksella.

Rantakohteissa on paljon lomaosakkeiden kaupustelijoita. Jos päädyt keskustelemaan sinnikkään ja karismaattisen kauppiaan kanssa, mieti kaksi kertaa haluatko sitoutua johonkin, mistä voi olla vaikea päästä eroon.

Lue myös: Näin pärjäät Espanjassa – 10 tietoiskua paikallisesta tapakulttuurista

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

 1. Matkailun onnistuminen on paljolti siitä kiinni, että miten hyvin tekee kotiläksyt. Koska maailmalla kaikki ei ole kuten kotona, niin kannattaa tutustua matkakohteen asioihin etukäteen. Ummikkona matkatessa moni asia on toisin kuin kokeneen paikallistenkin ymmärtävän kielen taitajalla. Alkoholin kanssa läträäminen tarkoittaa ongelmien etsimistä ja muista, että varkaita on kaikkialla. Turisti on näille laillista riistaa, joten pidä itsestäsi ja omaisuudestasi hyvää huolta.


 2. Kerroin lääkärille, että aikomuksenani on matkustaa helmikuussa Espanjaan. Kurt (lääkäri ) katsoi minua hetken ja sanoi- aiotko hakea vapaaehtoisesti keuhkokuumeen. Hän selitti i asia juurta jaksain, ja siihen ja Espanjan haaveet. Ikä 83.


 3. Käytiin playa de las americasissa
  “2” kertaa,ensimmäisen ja viimeisen kerran,onneksi osui samalle matkalle.
  Olen ystävilleni sanonut että jos joskus tilaan espanjan matkan,olen pahasti seonnut ja
  Minut saa ampua.
  Että ei kovin hyvä kokemus.


 4. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.