Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Suomi

Kuopio on Itä-Suomen kaunein lomakaupunki

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.05.2020
Kuopio on maailman napa – ainakin savolaisille itselleen.

Savolaista kaupunkitunnelmaa Kuopiossa

Itä-Suomessa sijaitseva Kuopio tunnetaan rennosta elämänmenosta, korkeasta Puijon tornista sekä tietysti maankuuluista kalakukoista. Kaupunki on mainio kotimaan kohde, joka tarjoaa paitsi mainiot shoppailumahdollisuudet myös runsaasti luontoaktiviteetteja, hyvää ruokaa sekä loputtomasti mutkatonta savolaista kaupunkitunnelmaa.

Kuopion tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa 75 metriä korkea Puijon näkötorni, kuuluisa Kuopion tori, tornia ympäröivä Puijon luonnonsuojelualue sekä näyttävä Kallavesi. Yliopistokaupunki tyhjenee kesäisin opiskelijoista, mutta heidän tilalleen saapuu runsaasti matkailijoita tutustumaan kaupunkiin ja nauttimaan palveluista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Visit LakelandKuopio, Suomi
Kuopion tori on kaupungin tunnetuimpia kohteita.

Upeita maisemia läpi vuoden

Kuopio on parhaimmillaan kesällä, jolloin kaupunkia ympäröivät puistot ja luonnonsuojelualueet vihertävät ja Puijon tornista avautuvat maisemat näyttävät erityisen upeilta. Kaupunki on vaikuttava kohde myös muina vuodenaikoina, sillä kausivaihtelut näkyvät selvästi erityisesti Kuopion luontokohteissa: syksyisin puut loistavat kirkkaissa väreissä ja talvisin metsät hautautuvat valkoisen lumipeitteen alle.

Puijon tornista avautuvat maisemat vaihtelevat runsaasti vuodenaikojen mukaan, joten tornissa kannattaa vierailla kaikkina vuodenaikoina.

Aktiivinen kaupunkiloma Kuopiossa

Kuopioon matkustetaan tyypillisesti kaupunkilomalle, mutta Kuopion ympäristö ja lähikunnat ovat myös suosittuja mökkikohteita.

Kaupungin keskusta rakentuu Kuopion torin eli paikallisittain mualiman navan ympärille. Aivan kaupungintalon vieressä sijaitseva tori on kesäisin varsin suosittu kauppapaikka, ja sen lähistöllä sijaitsevat kaupat sekä kauppakeskukset tarjoavat mainiot shoppailumahdollisuudet vierailijoille. Torin tuntumassa sijaitseva kauppahalli on niin ikään hyvä paikka tehdä ostoksia.

Kuopiossa voi viettää myös onnistuneen aktiiviloman, sillä kaupungissa on useita loistavia ulkoilualueita aivan lyhyen matkan päässä keskustasta. Suosituimpiin ulkoilukohteisiin kuuluva Puijon luonnonsuojelualue houkuttaa runsaasti kävijöitä paitsi suositun tornin myös haastavan mutta kauniin maaston vuoksi. Jyrkkä nousu luo loistavat puitteet monille urheilulajeille, ja tuo mukavaa fyysistä haastetta myös matkailijalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puijon luonnonsuojelualueen lisäksi myös esimerkiksi Neulamäen ulkoilureitit ovat hyvin suosittuja.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KUOPIOSSA

Visit LakelandKuopio, Suomi
Kallaveden järvimaisemiin pääsee Helsingistä kätevästi suorilla lennoilla.

Suorilla lennoilla Kuopioon

Useimmat suomalaiset matkailijat suuntaavat Kuopioon autolla, junalla tai bussilla, mutta Kuopion lentoasemalta on myös suora lentoyhteys Helsinkiin. Norran operoimat Finnairin lennot liikennöivät väliä useita kertoja päivässä, ja lentoaika suoralla lennolla on noin 45 minuuttia.

Kuopion lentoasema sijaitsee noin 17 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentoasemalta on linja-autoyhteys keskustaan, ja bussi numero 40 liikennöi väliä noin kerran tunnissa.

Runsaasti majoitusvaihtoehtoja

Kuopio hemmottelee matkailijoita hyvällä majoitustarjonnalla, sillä kaupungissa on runsaasti paitsi ketjuhotelleja myös yksityisiä majapaikkoja, kylpylähotelleja unohtamatta.

Kaupungissa on lisäksi useita budjettiystävällisiä majapaikkoja, sillä halpojen hotellien lisäksi Kuopiossa voi majoittua myös hostellissa. Myös kotimajoitusta on tarjolla runsaasti.

Liikkuminen kaupungin sisällä

Kuopion kaupungin sisäisestä julkisesta liikenteestä huolehtii Kuopion seudun joukkoliikenne, joka kattaa melko hyvin kaupungin eri osat. Lippujen hinnat vaihtelevat vyöhykkeittäin, ja alle 17-vuotiaat matkustavat lasten lipulla. Alle 7-vuotiaat matkustavat linja-autolla ilmaiseksi.

Kuopiossa on myös mainiot pyöräilyreitit, joten kaupungissa on helppo liikkua pyörällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

KUOPION NÄHTÄVYYDET

Visit LakelandKuopio, Suomi
Torilla riittää kuhinaa ympäri vuoden, mutta erityisesti kesäkaudella.

Tori on Kuopion sydän

Vilkas tori on Kuopiossa kaupungin ehdoton sydän. Tarjolla on muutakin kuin kalakukkoja – niitäkin toki löytyy, mutta torikauppiaiden kojuista saat myös käsityötuliaiset ja kesän makeat mansikat mukaan kotiin tai mökille. Kurkista myös torin laidalla sijaitsevaan kauppahalliin ja maistele maha täyteen savolaisherkkuja! Yli satavuotias jugendtyylinen kauppahalli on kuuluista maistuvista tuotteistaan ja leppoisasta palvelustaan.

Kuopion torilla riittää elämää ympäri vuoden, sillä talvisin torille nousee tunnelmalliset joulumarkkinat, jotka houkuttelevat runsaasti kävijöitä keskelle kaupunkia.

Satamaan ja Puijolle

Torilta on vain lyhyt matka satamaan, joka on kesäisin suosittu ajanviettopaikka ja iltakävelyjen kohde. Täältä käsin voit tutustua Kallaveden upeisiin maisemiin vesiltä käsin viettämällä päivän sisävesiristeilyllä.

Lintuperspektiiviä puolestaan tarjoavat Puijon huikeat näköalat: tornista voit ihailla loputtomia järvi- ja metsämaisemia – etenkin ulkomaalaiset kesävieraat kannattaa viedä hämmästelemään kaupunkia veden ja metsän sylissä keskellä luontoa. Puijon torni on auki yleisölle koko kesän ja sen erikoisuus on pyörivä ravintola. Tornin juurella on pieni matkamuistomyymälä sekä hotelli-ravintola Puijon Maja.

Sadepäivän varalle

Kuopion museot ja näyttelyt tarjoavat tekemistä sadepäiville. Korttelimuseo esittelee entisajan koteja 1800-luvulta 1930-luvulle. Erikoinen miljöö tarjoaa kiehtovan kurkistuksen historiaan tavallisten ihmisten arkiympäristön kautta. Korttelimuseoon kuuluvat kotien lisäksi myös apteekki, Minna Canthin työhuone ja erillinen näyttelysali.

Kuopion taidemuseo esittelee kotimaista kuvataidetta 1800-luvulta nykypäivään saakka ja Kuopion museon luonnontieteellinen näyttely puolestaan ylpeilee kokoelmaansa kuuluvalla Suomen ainoalla mammutilla. Ehdottomasti näkemisen arvoinen on myös Suomen ortodoksinen kirkkomuseo, joka luetaan koko Länsi-Euroopan merkittävimmäksi ortodoksiseksi museoksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sadepäivän yllättäessä matkailija voi kääntää nokkansa myös kohti hieman keskustan eteläpuolella sijaitsevaa Rauhalahden kylpylää, jossa koko perheen päivä sujuu varmasti kuin siivillä. Rauhalahden leirintäalue on karavaanareiden suosittu etappipaikka.

KUOPION PARHAAT

Kuopio, Suomi
Puijon 75 metriä korkeasta tornista avautuvat upeat näkymät kaupungin yli.

Tärkeimmät nähtävyydet

 1. Puijon torni
 2. Kuopion tori
 3. Kallavesi

Kuopion parhaat shoppailukohteet

 • Kauppakeskus Matkus
 • Kauppakeskus Minna
 • Pikku-Pietarin torikuja
 • Toria ympäröivät kaupat
 • Kauppahalli

Kuopion parhaat luontokohteet

 • Puijon luonnonsuojelualue
 • Väinölänniemi
 • Neulamäen ulkoilureitit

Vinkkejä ja ideoita

Tällainen on Kuopion lentokenttä – katso kaikki reittilennot ja palvelut

Kuopio, Suomi

Kesäpäivä Kuopiossa – 10 parasta vinkkiä Savon suveen

maisemahissi

Tahko on menevä matkailukeskus kesälläkin – lue vinkit kotimaan aktiivilomaan

Kuopio, Suomi

Matkailijat kertovat: tällainen Kuopio on matkakohteena

Lisätietoa

Kuopion kaupungin matkailusivut

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Visit Finland, Visit Lakeland, Visit Finland / Vastavalo / Juha Määttä, Visit Finland / Soile Nevalainen, Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää