Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät? Löytyvät läheltä suomalaisten suosikkikohdetta – katso 5 kauneinta

Istockphoto artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Etelä-Espanjassa kannattaa vierailla ainakin yhdessä valkoisessa kylässä.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 29.04.2022
facebook   whatsapp

Näin löydät Espanjan valkoiset kylät

Jos olet autoillut Espanjan eteläosassa sijaitsevassa Andalusiassa, olet saattanut nähdä vuorilla valkoisena hohtavia kyliä. Espanjassa näistä asutuskeskittymistä käytetään nimeä pueblos blancos eli valkoiset kylät.

Suurin osa valkoisista kylistä sijaitsee joko Málagan tai Cádizin provinsseissa lähellä monia suosittuja lomakohteita – kuten Fuengirolaa. Aurinkorannikolla kannattaakin raivata aikaa ainakin yhden pueblo blancon näkemiselle. Yhteensä valkoisia kyliä on Espanjassa kymmenittäin.

Tyypillinen valkoinen kylä on rakennettu kukkulan tai vuoren huipulle. Andalusian historia näkyy kylien maurilaisessa arkkitehtuurissa, johon kuuluu usein puolustustarkoituksiin rakennettu linnoitus.

Syy kylien rakennusten valkoiseen väriin on sama kuin Kreikan saaristossa: valkoinen maali pitää talot viileämpänä kuin tummat värit. Andalusiassa on kesäkuukausina todella kuuma, ja sää on miellyttävän leuto jopa sydäntalvella. Rakennukset maalataan säännöllisesti puhtaan värin ylläpitämiseksi.

Valkoisissa kylissä on helpointa vierailla omalla vuokra-autolla, jolloin voit yhdistää samaan retkeen useamman kohteen. Ilman omaa kulkuneuvoa päiväretki onnistuu parhaiten Rondan tai Mijasin kaltaisiin kyliin.

Katso alta viisi esimerkkiä Andalusian valkoisista kylistä!

1. Ronda

Ehkä koko Espanjan kuuluisin valkoinen kylä Ronda tunnetaan dramaattisesta rotkosta ja sen yli kulkevasta sillasta. Rondan silta ja huima 120 metrin pudotus on yksi alueen kuvatuimpia maisemia.

Ronda on myös isompi kuin muut valkoiset kylät: noin 35 000 asukkaan pikkukaupungissa on paljon majoitus- ja ravintolatarjontaa, ja sitä voi pitää vaikka road tripin tukikohtana. Rondaan on myös helppo tehdä päiväretki Málagasta tai Fuengirolasta.

ShutterstockValkoisia taloja rotkon reunalla
Rondan valkoinen kylä on hätkähdyttävä näky.

2. Frigiliana

Frigilianan nimi ei välttämättä kuulosta tutulta, mutta valkoista kylää pidetään yhtenä Espanjan kauneimmista. Puhtaan valkoisia rakennuksia, kapeita kujia, kukkaistutuksia, kirkkoja ja aukioita – Frigiliana on kuin suoraan postikortista.

Kylä sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Málagasta. Vuorilta alas laskeuduttaessa lähin rannikkokaupunki on Nerja, josta ajaa Frigilianaan noin vartissa.

ShutterstockValkoiseksi maalattu kylä
Vuoristoisella alueella sijaitsevassa Frigilianan kaupungissa kannattaa varautua korkeuseroihin, jotka tekevät kaupunkimaisemasta entistä upeamman.

3. Arcos de la Frontera

Arcos de la Fronteran upea sijainti tekee siitä yhden Andalusian suosituimmista valkoisista kylistä: rakennukset ja kylän linnoitus tuntuvat suorastaan tasapainottelevan kallioisen kukkulan harjanteella.

Labyrinttimaiset kujat ovat tunnelmallisia, ja alhaalla virtaa joki. Ei ole ihme, että kylä on julistettu Espanjassa kansallisten historiallisten monumenttien joukkoon. Arcos de la Frontera sijaitsee noin 65 kilometrin päässä Cádizin kaupungista.

ShutterstockValkoiseksi maalattu kylä vehreän luonnon keskellä
Arcos de la Fronteran kylästä ei ole pitkä matka luonnon keskelle.

4. Mijas

Suomalaismatkailijoille Mijas on yksi helpoiten saavutettavista valkoisista kylistä – se sijaitsee nimittäin lähes suoraan suosikkikohde Fuengirolan yläpuolella.

Fuengirolassa lomaillessa Mijasiin kannattaa nousta ainakin kerran tähyilemään maisemia ja nauttimaan lounasta tai illallista. Mijas jakautuu kahteen osaan, joista Mijas Pueblo on valkoinen vuoristokylä ja Mijas Costa puolestaan rantakohde.

ShutterstockValkoinen kylä luonnon keskellä
Mijasin pieni kylä sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä Fuengirolasta.

5. Zahara de la Sierra

Pikkuisen Zahara de la Sierran kylän tekee erityisen kuvaukselliseksi sen juurella sijaitseva turkoosivetinen järvi. Kukkulan huipulla seisovan kylän yläpuolella taas kohoaa historiallinen linnoitus. Puitteiden puolesta Zahara de la Sierra on takuulla yksi Andalusian upeimmista.

Vain noin 1 500 asukkaan kylä sijaitsee vajaan 40 kilometrin päässä Rondasta ja noin sadan kilometrin päässä Sevillan kaupungista.

ShutterstockPieni valkoinen kylä korkean kukkulan juurella
Zahara de la Sierra sijaitsee korkean kukkulan juurella.

Lue myös: Tämä epätodellinen paikka löytyy suomalaisten rakastamalta alueelta Espanjasta – mutta oletko ikinä edes kuullut siitä?

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto ja Shutterstock

>> Löydä halpa matka Espanjaan Rantapallon äkkilähtöhaun avulla!

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.