Hyppää sisältöön

Gran Canarian parhaat nähtävyydet – katso 19 vinkkiä ja lähde vierailulle lomasaaren kiinnostavimpiin kohteisiin

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
  • Ella Vuolasto
  • Maria Hietala
Inka Khanji, Ella Vuolasto, Maria Hietala Päivitetty: 13.11.2023
Gran Canarian saari on tunnettu erityisesti rantakohteista, mutta saarella kannattaa ehdottomasti vierailla myös luontokohteissa, pääkaupungissa, pikkukylissä ja näköalapaikoilla. Katso tästä vinkit saaren nähtävyyksille!

1. Roque Nublon kallio

Yksi Gran Canarian kiinnostavimpia luontokohteita on Roque Nublon kallio, joka sijaitsee saaren keskiosissa. Noin 70 metriä korkean kallion huippu kohoaa merenpinnasta katsottuna 1 813 metrin korkeuteen. Roque Nublo on suosittu näköalapaikka, jolta aukeavat vaikuttavat näkymät jokaiseen vuorokauden aikaan.

Erityisesti auringonnousu- ja lasku houkuttelevat vierailijoita kalliolle. Maisemia pääsee ihastelemaan helposti, sillä auton saa parkkeerattua vain noin vartin kävelymatkan päähän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää: Näyttävät kalliot ja upea merimaisema – onko tässä Gran Canarian upein luontonähtävyys?

2. Pääkaupunki Las Palmas

Gran Canarian pääkaupunki Las Palmas on kohde, jossa kannattaa loman aikana vierailla edes yhden päivän verran. Vajaan 400 000 asukkaan kaupungista löytyy niin nähtävyyksiä, ostosmahdollisuuksia, kattava ravintolatarjonta kuin vilkasta yöelämää.

Shutterstock
Las Palmasin nähtävyyksiin kuuluu esimerkiksi historiallinen Veguetan kaupunginosa.

Kaupungin ykköskohde on Veguetan historiallinen kaupunginosa, jonka tunnetuimpiin nähtävyyksiin lukeutuvat katedraali, nykytaiteen museo sekä Casa de Colón -museo, joka esittelee Kristoffer Kolumbuksen matkoja ja vierailua Kanariansaarilla. Veguetan lisäksi myös kauppojen ja ravintoloiden täyttämällä Trianan alueella ehtii käydä helposti yhden päivän aikana.

3. Maspalomasin hiekkadyynit

Maspalomasin hiekkadyynit tarjoavat täysin muusta saaresta eroavat maisemat ja niistä onkin tullut suosittu nähtävyys. Hiekkadyynit levittäytyvät 400 hehtaarin kokoiselle alueelle, joka on luonnonsuojelualuetta.

Shutterstock
Maspalomasin hiekkadyynit ovat vaikuttava näky.

Saaren eteläkärjessä, lähellä Playa del Inglésia sijaitseville hiekkadyyneillä on helppo toteuttaa vierailu ja alueelta löytyy myös esimerkiksi majakka, hiekkaranta ja palmupuisto.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Degollada de las Yeguasin näköalapaikka

Noin 15 minuutin ajomatkan päässä Maspalomasin hiekkadyyneiltä sijaitseva Mirador de Degollada de las Yeguas on maisemapaikka, josta avautuu vaikuttava kanjonimaisema. Silmänkantamattomiin jatkuva kanjoni sijaitsee länsiosassa Macizo de Amurga -vuoriston luonnonsuojelualueella.

ShutterstockGran Canaria
Maisema muistuttaa Yhdysvalloissa sijaitsevaa eeppistä Grand Canyonia.

Mutkitteleva GC-60-vuoristotie vie näköalapaikalle hetkessä, ja näkymien äärellä onkin helppo piipahtaa myös pikaisesti. Jos siis etsit helppoa mutta vaikuttavaa maisemapaikkaa, älä jätä tätä kohdetta väliin. Perillä on suuri parkkipaikka mutta ei palveluja, joten esimerkiksi eväsretkestä haaveilevien kannattaa varata mukaan omat eväät.

Mirador de Degollada de las Yeguasin parkkipaikka täyttyy autoista auringonlaskun aikaan.

5. Kalastajakylän idylliä Agaetessa

Usein matkailijat viihtyvät Gran Canarialla saaren eteläosien rannoilla, mutta lomaan saa mukavaa vaihtelua vuokraamalla auton ja lähtemällä tutkimusretkelle myös saaren pohjoisosiin, josta löytyy aitoa kanarialaista tunnelmaa ja kaunista luontoa.

ShutterstockAgaete
Agaeten valkoinen kylä sijaitsee vuoriston syleilyssä.

Yksi kiinnostava kohde on pieni, valkoisten talojen täyttämä rannikkokaupunki Agaete. Kauniin satama-alueen ja historiallisten rakennuksien lisäksi Agaetessa on mainiot vaellusmahdollisuudet ympäröivällä laaksoalueella.

6. Saaren huippu Pico del Pozo de las Nieves

Pico del Pozo de las Nieves on Gran Canarian korkein kohta, ja sen huippu nousee lähes 1 950 metriin. Paikalta on 360 asteen näköalat alas levittäytyvälle saarelle ja esimerkiksi Roque Nublo -kalliolle. Kirkkaalla säällä huipulta voi nähdä Teneriffan korkeimman huipun Teiden. Rankalle vaellusretkelle ei tarvitse lähteä päästäkseen maisemien luokse, vaan siellä on helppo vierailla myös autolla.

Shutterstock
Pico del Pozo de las Nieves -huipulta voi nähdä esimerkiksi Roque Nublo -kallion.

Pico del Pozo de las Nieves ja Roque Nublo on kätevä käydä katsomassa samalla kertaa, sillä molemmat sijaitsevat keskellä saarta parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä toisistaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Aito kanarialaiskylä Teror

Mikäli matkailijoiden täyttämät lomakohteet alkavat kyllästyttää, kannattaa ottaa suunnaksi pieni sisämaassa sijaitseva Terorin kylä.

Shutterstock
Viehättävässä Terorin kylässä voi vierailla perinteisillä markkinoilla.

Paras päivä vierailla historiaa huokuvassa Terorissa on sunnuntai, jolloin siellä järjestetään suositut markkinat. Markkinoilta löytyy saaren ja kylän ruokaerikoisuuksia ja paikallisia käsitöitä.

8. Arucasin rommitehdas ja goottilaiskirkko

Vain reilun 10 kilometrin päässä Las Palmasista sijaitseva Arucasin kaupunki on tunnettu rommista ja upeasta goottilaiskirkosta. 1900-luvun alulta peräisin oleva kirkko muistuttaa etäisesti Barcelonan La Sagrada Familiaa, sillä Arucasin kirkon suunnitellut arkkitehti oli saanut oppinsa itse Antoni Gaudílta.

ShutterstockArucas
Arucasissa on myös tunnelmallisia puistoja.

Toinen Arucasin tunnetuimmista nähtävyyksistä on Arehucas-rommia valmistava tehdas ja museo. Siellä järjestetään arkisin opastettuja kierroksia, joiden aikana tutustutaan rommin historiaan Kanariansaarilla ja mahdollisuus on myös maistaa tuotteita.

9. Kirkkaan veden Firgas

Kokeneet Kanarian-kävijät tunnistavat ehkä Firgas-nimen paikallisista vesipulloista. Tämä 7 600 asukkaan kylä tunnetaan terveellisistä lähteistään.

ShutterstockFirgas, Espanja
Tunnelmallinen Firgas on täynnä kauniita yksityiskohtia.

Pieni keskusta on nopeasti kierretty: näkemisen arvoista täällä ovat San Roquen kirkkoaukio ja sitä ympäröivät sokkeloiset kadut. Kylän kirkon vierestä ylämäkeen nousevaa pikkukujaa pitkin kannattaa kavuta pidempikin pätkä. Sen koristukseksi on rakennettu värikkäistä laatoista koostuva Kanarian eri saarten tunnuspiirteitä esittelevä taideteos.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

10. Kahviviljelmä Finca La Laja

Tiesitkö, että Gran Canarialla viljellään kahvia? Kahvia kasvatetaan normaalisti aivan muilla seuduilla, mutta Agaeten lähellä sijaitseva Finca La Laja on harvinaisuus lajissaan: täällä kasvatetaan kahvipensaita ja valmistetaan niistä omaa Café de Agaete -merkkistä kahvia. Paikan omistaa myös Bodega los Berrazales -viinitilaa pyörittävä perhe.

Viini ja kahvi ovat myös herkullisia tuliaisideoita ja idyllinen tila on upean autenttinen käyntikohde. Alueen matkailijatoimintaa vasta aloitellaan ja kehitetään, joten varminta on ottaa yhteyttä etukäteen ennen vierailua.

11. Sukellusveneretki Puerto de Moganissa

Puerto de Moganissa matkailijat pääsevät kokeilemaan, miltä tuntuu matkustus sukellusveneellä.

ShutterstockPuerto de Mogan
Jos kaipaat vaihtelua Gran Canarian -lomapäivälle, on sukellusretki mieleenpainuva elämys.

Submarino Amarillo eli hauska keltainen sukellusvene vie raikastavalle pulaukselle pinnan alle. Kokemus sopii koko perheelle.

12. Luolamajoitus Agüimesissa

Gran Canarian alkuperäisasukkaat käyttivät saaren lukuisten vuorten ja rotkojen luonnonmuotoja hyväkseen ja asuivat helteeltä mukavasti suojaavissa luolissa. Vuortenrinteitä tarkkailemalla voikin bongata runsaasti hylättyjä asumuksia. Jotkut asuinluolista ovat edelleen käytössä ja niiden moderni varustus on monelle yllätys. Luoliin on vedetty vesijohto sekä sähköt ja niihin on rakennettu kaikki nykyajan mukavuudet.

ShutterstockAguimes
Yö luolassa on erityinen kokemus, joka onnistuu mukavuuksien ympäröimänä.

Matkailijalla on mahdollisuus kokeilla tätä asumismuotoa Agüimesin luola-asunnoissa. Arjesta irtautuminen on majapaikassa helppoa, sillä rotkon seinämien muoto estää matkapuhelimen kuuluvuuden luola-alueella.

Jos et tahdo jäädä yöksi, ovat Agüimesin luolat myös kiinnostava päiväretken kohde jos tahdot tutustua nykyajan luolaelämään lyhyesti ja vaikkapa illallisen vuoren sisään rakennetussa ravintolassa nauttien.

13. Kaunis Artenaran kylä

1 270 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitseva Artenaran kylä tarjoaa täydellisen pakopaikan matkailijoille, jotka kaipaavat rauhaa vilkkaiden lomakohteiden vastapainoksi. Maisemat täällä ovat upeat vuorineen ja mäntymetsineen.

ShutterstockGran Canaria Artenara
Artenaran kirkko sijaitsee kylän keskellä, ja sen kellotapuli on tehty Tamadaban punaisesta kivestä.

Paikalliset luolatalot, joissa ennen asuttiin, on muutettu maaseutumajoiksi, joissa voi kokea vanhanaikaisen elämäntavan. Artenara on helposti saavutettavissa autolla ja tarjoaa mahdollisuuden päiväretkiin tai pidempään oleskeluun.

14. Valkoisen hiekan Anfi Beach

Anfi Beach on hieno valkohiekkainen ranta, jonka vesi hehkuu turkoosina. Karibian maisemista muistuttava valkoinen hiekka on tuotu rannalle muualta.

ShutterstockAnfi Beach, Gran Canaria
Anfi Beach näyttää siltä, kuin se sijaitsisi Karibialla.

Ranta on erityisen suosittu perheiden keskuudessa, ja tarjoaa myös vesiurheilumahdollisuuksia. Lisäksi viereisestä ostoskeskuksesta löytyy runsaasti ravintoloita.

15. Roque Bentaygan luonnonmuodostelma

Roque Bentayga on vaikuttava vuorenkukkula, jonka huippu kohoaa 1 414 metrin korkeuteen. Sinne pääsee patikoimalla polkua pitkin, ja huipulta avautuvat upeat näkymät ympäristöön. Tämä paikka on myös arkeologinen aarre, sillä se oli saaren alkuperäisasukkaiden keskus.

ShutterstockGran Canaria Roque Bentayga
Roque Bentayga ei ole yhtä suosittu kuin Roque Nublo, joten siellä on yleensä vähemmän ihmisiä.

Patikointireitti on kohtuullisen helppo, vaikka korkeammalla reitti muuttuu jännittävämmäksi jyrkempien kohtien ja lähellä reunaa kulkevien osuuksien myötä. Tällaisiin paikkoihin on kiinnitetty köysikaide, josta voi tarvittaessa ottaa tukea.

16. Tamadaban luonnonpuisto

Tamadaba tarjoaa upean luontoelämyksen Gran Canarian saarella. Puistossa voi nauttia upeista patikkareiteistä ja erilaisista luontoaktiviteeteista, kuten lintujen tarkkailusta.

ShutterstockGran Canaria Tamadaban luonnonpuisto
Alueella levittäytyvät laajat mäntymetsät tuovat vihreyttä ja kontrastia saaren kuiviin maisemiin.

Tamadaban luonnonpuisto tarjoaa kodin monille harvinaisille kasvi- ja eläinlajeille, mikä tekee siitä tärkeän kohteen Gran Canarian luonnonsuojelulle.

17. San Mateon markkinat

San Mateo on viehättävä vehreä kylä keskellä Gran Canariaa. Siellä järjestetään joka viikko suositut markkinat, jonne Las Palmasin asukkailla on tapana suunnata säännöllisesti.

ShutterstockGran Canaria San Mateo
Kylä ympäristöineen tarjoaa upeita patikointireittejä ja luonnonkauneutta retkeilijöille.

Perinteisillä markkinoilla voi kokea kanarialaista kulttuuria ja ostaa tuoreita vihanneksia, hedelmiä ja paikallisia juustoja.

18. Kraatteri Caldera de los Pinos de Gáldar 

Caldera de los Pinos de Gáldar on vaikuttava tuliperäinen kraatteri, joka sijaitsee Gáldarin tuntumassa Gran Canarian saarella.

ShutterstockGran Canaria Caldera de los Pinos
Luonnonmuodostelma tarjoaa upeat näkymät ympäröivään maisemaan ja on suosittu retkeilykohde.

Kävijät voivat vaeltaa kraatterin reunalla ja ihailla sen vaikuttavaa kokoa. Lisäksi alueella kasvaa kanarianmäntyjä, jotka tekevät maisemasta myös vehreän.

19. Guayadequen rotko

Guayadequen rotko tarjoaa mahdollisuuden tutkia saaren luontoa ja kulttuuria. Rotkon seinämät ovat täynnä luolastoja, joita aikoinaan asuttivat alkuperäiset kanarialaiset.

ShutterstockGran Canaria Guayadeque
Guayadequen vaikuttava rotko sijaitsee Gran Canarian saaren itäosassa.

Kävijät voivat vierailla näissä luolissa ja oppia saaren historiasta. Lisäksi Guayadeque tarjoaa upeita vaellusreittejä ja mahdollisuuden nauttia luonnon kauneudesta.

>> Lue lisää vinkkejä Gran Canarialle Rantapallon kohdeoppaasta!

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Ella on freelancer-kirjoittaja, jolle matkailu on intohimo ja elämäntapa.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mallorcan parhaat rannat

Näin löydät Mallorcan parhaat rannat – 10 suositusta

Cap de Formentorin majakka

Mallorcan upeimmalle maisemapaikalle johtaa hengästyttävä tie – kesällä voimassa tiukat rajoitukset

Madridin kiinnostavimmat nähtävyydet – 11 kohdetta, joissa kannattaa vierailla loman aikana

Miten sangria keksittiin?

Sinäkin tilaat Espanjassa sangriaa, mutta et ehkä tunne sen tarinaa – näin klassikko syntyi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja