Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Juomarahaopas Espanjaan – näin tippaat lomallasi oikein

Istockphoto artikkelin kuva
Matkavinkit
Ennen Espanjan-matkaa on syytä perehtyä paikalliseen juomarahakulttuuriin. Lue vinkit ja tippaa oikein!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 29.03.2022
facebook   whatsapp

Tippaa ravintoloissa vain erityisen hyvästä palvelusta

Juomarahan jättäminen mietityttää monia Espanjan-matkailijoita, sillä useimmat muistavat koko asian vasta lomakohteessa ensimmäisellä ravintolavierailulla. Naapuripöytien kyttäämisen sijaan katse kannattaa suunnata ruokalistaan tai kuittiin, missä tavallisesti kerrotaan, minkä suuruinen palvelumaksu on laskettu mukaan hintoihin.

Espanjalaisissa ravintoloissa 10–15 prosentin suuruinen palvelumaksu sisältyy tavallisesti hintoihin, ja sen voi olettaa olevan laskettu mukaan myös, vaikka juomarahasta ei olisi erillistä mainintaa.

Jos palvelu on todella hyvää ja ravintola on hyvätasoinen, tarjoilijalle voi jättää vaihtorahat tai 5–10 % tippiä. Mitä hienompi ravintola on kyseessä, sitä avokätisempää juomarahaa tarjoilijat odottavat. Kaikkein hienoimmissa ravintoloissa tippi voi olla jopa 15 prosenttia.

Juomarahaksi euro laukkua tai muuta palvelua kohden

Hotelleissa tippaaminen on huomattavasti ravintoloita yksinkertaisempaa. Jos joku kantaa laukkusi huoneeseen, on asiallista tarjota euroa aina kutakin laukkua kohden. Sama pätee siivoukseen: euro päivää kohden on riittävä juomaraha. Hotellin baarissa voi jättää vaihtorahat tipiksi.

Taksikuskit odottavat saavansa noin kymmenen prosentin tipin, minkä lisäksi lentokenttätaksien kuskit veloittavat erikseen jokaisesta laukusta lisähinnan mittarin näyttämän taksan päälle. Turistibusseissa taas on asiallista jättää juomarahaa euron verran oppaalle ja sama summa kuskille.

Espanjalaiset suhtautuvat yleisesti juomarahaan rennosti, mutta epäselvissä tilanteissa kannattaa pelata varman päälle: hyvästä palvelusta kannattaa kiittää antamalla juomarahaa.

>> Lue lisää vinkkejä Espanjaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Istockphoto

Lue kommentit (4) Jätä kommentti

 1. “Juomarahaopas Espanjaan”
  Mistä tämä tieto on peräisin, sillä peseta-aikaan tuo päti, mutta laskekaas “mummon markkoina” paljonko on 10% esimerkiksi 2 hengen illallisesta jonka hinta/laatu 70€ ei vastannut odotuksia. Tippi 10%= 7€ eli noin 42 markkaa. Näinhän suomalainen neuvoo toista suomalaista.
  Luulen espanjalaisena tietäväni hivenen tarkemmin mikä on tipin määrä. Yksi seurueesta maksaa laskun ja tipiksi jätetään ne hilut, jotka tulivat vaihtorahoina, siis alle 5€ ja se laskun maksu sille joka oli maksanut laskun tapahtuu kaukana ravintolasta.
  Ei siis missään tapauksessa selvitetä maksuja ruokapöydässä.
  Siitä huomaa jo kaukaa turistin.
  Olen jutellut muiden maanmiesteni kanssa ja he ovat naurahtaneet tuolle 10% tipille.
  Tippi kuuluu laskuun, vaikka sitä ei olisi ruokalistassa erikseen mainittu.
  Mutta toki, jos haluat antaa tarjoilijalle jotain, niin anna se suoraan hänelle, älä jätä pöydälle, sillä yleensä siinä käy niin, että salin esimies vie ne omaan taskuun.

  Olen kuullut monen suomalaisen kehuvan sitä, kuinka he ovat jättäneet hyvät tipit tarjoilijoille, koska heillä on niin huonot palkat ja heidän ansiosta leipä on nyt sitten leveämpi tarjoilijalla.

  Ei tueta harmaata taloutta.

  Ja onko kukaan koskaan kertonut espanjalaisille, paljonko Suomessa pitää jättää tippiä tarjoilijalle?
  Sitä ei ole kertonut kukaan, sillä eihän siellä jätetä tippiä tarjoilijalle.


 2. Juomarahat – tipit ovat harmaata taloutta joka pitää kitkeä pois vaikka EU-direktiivillä. Palkka pitäisi olla riittävä sellaisenaan, josta maksetaan myös täysimääräinen vero. Tämä ongelma on varsinkin Kreikassa ja kuuluu valitettavasti Välimeren kulttuuriin. Suomipoika on aina tietysti maksajana. Onko se sitten sinisilmäisyyttä vai tyhmyyttä? Tyhmyyttä kai, kun olemme eläneet täällä Kotosuomessakin jo 10 vuotta yli varojen!


 3. Näin tämä oli joskus 70-luvulla, mutta nykyään tippi annetaan lähes aina ja se on 0-10%, kuitenkin max 5e ellei sitten itse halua enempää antaa. En ole 30 Espanjan vuoden aikana koskaan nähnyt kuittia, jossa olisi ollut tippi mukana. Kanarialla voi olla, siellä on muutenkin turistimeininki.

  “Vaihtorahat tipiksi” on aika koominen ajatus, sillä vaihtoraha voi olla 1-90 euroa.


  • Palvelumaksusta näyttää olevan maininta ruokalistassa, usein listan alaosassa.


 4. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.