Hyppää sisältöön

Juomarahaopas Espanjaan – näin tippaat lomallasi oikein

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 29.03.2022
Ennen Espanjan-matkaa on syytä perehtyä paikalliseen juomarahakulttuuriin. Lue vinkit ja tippaa oikein!

Tippaa ravintoloissa vain erityisen hyvästä palvelusta

Juomarahan jättäminen mietityttää monia Espanjan-matkailijoita, sillä useimmat muistavat koko asian vasta lomakohteessa ensimmäisellä ravintolavierailulla. Naapuripöytien kyttäämisen sijaan katse kannattaa suunnata ruokalistaan tai kuittiin, missä tavallisesti kerrotaan, minkä suuruinen palvelumaksu on laskettu mukaan hintoihin.

Espanjalaisissa ravintoloissa 10–15 prosentin suuruinen palvelumaksu sisältyy tavallisesti hintoihin, ja sen voi olettaa olevan laskettu mukaan myös, vaikka juomarahasta ei olisi erillistä mainintaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos palvelu on todella hyvää ja ravintola on hyvätasoinen, tarjoilijalle voi jättää vaihtorahat tai 5–10 % tippiä. Mitä hienompi ravintola on kyseessä, sitä avokätisempää juomarahaa tarjoilijat odottavat. Kaikkein hienoimmissa ravintoloissa tippi voi olla jopa 15 prosenttia.

Juomarahaksi euro laukkua tai muuta palvelua kohden

Hotelleissa tippaaminen on huomattavasti ravintoloita yksinkertaisempaa. Jos joku kantaa laukkusi huoneeseen, on asiallista tarjota euroa aina kutakin laukkua kohden. Sama pätee siivoukseen: euro päivää kohden on riittävä juomaraha. Hotellin baarissa voi jättää vaihtorahat tipiksi.

Taksikuskit odottavat saavansa noin kymmenen prosentin tipin, minkä lisäksi lentokenttätaksien kuskit veloittavat erikseen jokaisesta laukusta lisähinnan mittarin näyttämän taksan päälle. Turistibusseissa taas on asiallista jättää juomarahaa euron verran oppaalle ja sama summa kuskille.

Espanjalaiset suhtautuvat yleisesti juomarahaan rennosti, mutta epäselvissä tilanteissa kannattaa pelata varman päälle: hyvästä palvelusta kannattaa kiittää antamalla juomarahaa.

>> Lue lisää vinkkejä Espanjaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Espanjan rantaetiketti

Tällainen on Espanjan rantaetiketti – aurinkoa yläosattomissa ja 7 muuta huomiota

Barcelonan maisemapaikat

Löydä Barcelonan parhaat näköalapaikat – 10 vinkkiä kattojen ylle

Malaga

Málagan tärkeimmät nähtävyydet – 18 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Baleaarien saaret

Mallorca, Ibiza vai Menorca – mikä saari sopii sinulle? Näin kohteet eroavat toisistaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja