Hyppää sisältöön

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
  • Maria Hietala
Inka Khanji, Maria Hietala Päivitetty: 19.06.2024
Ennen Espanjan-matkaa on syytä perehtyä paikalliseen juomarahakulttuuriin. Lue vinkit ja tippaa oikein!

Tippaa ravintoloissa hyvästä palvelusta

Juomarahan jättäminen mietityttää monia matkailijoita Espanjassa: monet muistavat koko asian vasta lomakohteessa ensimmäisellä ravintolavierailulla.

Naapuripöytien kyttäämisen sijaan katse kannattaa suunnata ruokalistaan tai kuittiin ja tarkastaa, onko palvelumaksu laskettu mukaan hintoihin. Espanjalaisissa ravintoloissa noin 10 prosentin suuruinen palvelumaksu saattaa sisältyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lomakohteissa tarjoilijat ovat tottuneet tippeihin ja osaavat odottaa niitä. Juomarahan antaminen ei kuitenkaan ole Espanjassa automaatio – jos palvelu on kehnoa, ei tippiä tarvitse jättää.

Hyvästä palvelusta tarjoilijalle voi jättää noin 5–10 prosenttia laskun loppusummasta. Mitä hienompi ravintola on kyseessä, sitä avokätisempää juomarahaa tarjoilijat odottavat. Kaikkein fiineimmissä ravintoloissa tippi voi olla jopa 15 prosenttia.

Baaritiskillä juomia nauttiessa voit jättää vaihtorahat tipiksi hyvästä palvelusta.

Juomarahaksi euro laukkua tai muuta palvelua kohden

Tippaamista on mietittävä myös hotellissa. Jos joku kantaa laukkusi huoneeseen, on asiallista tarjota noin euron verran kutakin laukkua kohden.

Huonesiivoojan tippaamisen suhteen ei ole olemassa tarkkoja sääntöjä. Voit arvioida juomarahan suuruuden esimerkiksi sen perusteella, miten usein huone siivotaan. Jos summan määrittäminen tuntuu vaikealta, voit jättää vähintään euron päivää kohden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toiset jättävät kolikkoja jokaisella siivouskerralla, osa taas antaa isomman tipin viikon loman jälkeen. Kannattaa kuitenkin huomioida, että henkilökunta voi vaihtua ja oman siivoojan vapaapäivä voi joskus osua lähtöpäivälle.

Joskus hotellin siivoojat tai ravintolan henkilökunta voivat tulla loman aikana niin tutuiksi, että heitä haluaa muistaa minimimäärää korkeammalla summalla.

Taksikuskeille summan voi pyöristää seuraavaan tasalukuun tai jättää halutessaan 5–10 prosentin tipin. Turistibusseissa taas on asiallista jättää juomarahaa euron tai parin verran oppaalle ja sama summa kuskille.

Espanjalaiset suhtautuvat yleisesti juomarahaan rennosti, mutta epäselvissä tilanteissa kannattaa pelata varman päälle: hyvästä palvelusta kannattaa kiittää antamalla juomarahaa. Kannattaa myös muistaa, että asiakaspalvelutöiden palkat ovat Espanjassa matalat.

>> Lue lisää vinkkejä Espanjaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät?

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät? Löytyvät läheltä suomalaisten suosikkikohdetta – katso 5 kauneinta

Tippaaminen Kreikassa

Lomailijan tippausvinkit Kreikkaan – näin annat juomarahaa oikein

Espanjan parhaat kohteet

Oletko samaa mieltä? Tuhannet suomalaiset vastasivat: nämä Espanjan kohteet kiinnostavat eniten

Barcelona

Tähän arkiseen esineeseen et olisi ikinä keksinyt piilottaa rahaa matkalla – ja juuri siksi se suojaa sinua varkailta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja