Hyppää sisältöön

Madridin kiinnostavimmat nähtävyydet – 11 kohdetta, joissa kannattaa vierailla loman aikana

  • Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 28.04.2024
Madridin lukuisat nähtävyydet ja kaunis arkkitehtuuri tarjoavat tekemistä pidemmällekin lomalle. Katso tästä vinkit 11 kiinnostavaan vierailukohteeseen!

1. Museo del Prado

Espanjan pääkaupunki Madrid on tunnettu lukuisista tasokkaista taidemuseoista ja -gallerioista, joihin tutustuminen kannattaa aloittaa Museo del Prado -taidemuseosta. Museolla on maailman suurin espanjalaisen taiteen kokoelma, johon kuuluu muun muassa Francisco de Goyan ja Diego Vélazquezin töitä.

Ensimmäistä kertaa jo vuonna 1819 avattu museo keskittyy erityisesti 1500–1800-lukujen maalaustaiteeseen ja museon kokoelma koostuu yli 8 000 taulusta. Espanjalaisen taiteen lisäksi museossa on esillä mestariteoksia myös muualta Euroopasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMuseo del Prado Madridissa
Museo del Prado on Madridin museoista kuuluisin eikä sitä kannata jättää käymättä.

Museo on avoinna vuoden jokaisena päivänä lukuun ottamatta muutamia juhlapyhiä. Aikuisten sisäänpääsy maksaa 15 euroa. Lapset sekä 18–25-vuotiaat opiskelijat pääsevät museoon vierailemaan ilmaiseksi.

Museo del Prado sopii vierailukohteeksi myös pienellä bujdetilla reissaaville, sillä museon pysyviin näyttelyihin on ilmainen sisäänpääsy illan viimeisinä tunteina.

2. Kuninkaallinen palatsi

Madridin upeimpiin nähtävyyksiin lukeutuu valtava Kuninkaallinen palatsi, joka on yksi Länsi-Euroopan suurimmista palatseista. 1700-luvulla rakennetussa palatsissa on jopa noin 3 000 huonetta ja osa tiloista on avoinna myös vierailijoille.

Vaikka palatsia kutsutaan Espanjan kuninkaan viralliseksi virka-asunnoksi, ei nykyinen kuningaspari asu palatsin tiloissa.

ShutterstockMadridin kuninkaallinen linna
Kuninkaallinen linna on Madridin merkittävämpiä nähtävyyksiä.

Kuninkaallinen palatsi on auki vierailijoille päivittäin ja liput voi ostaa etukäteen kätevästi netistä. Aikuisilta sisäänpääsy maksaa 12 euroa ja lapset pääsevät sisään puoleen hintaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Parque del Retiro

130-hehtaarinen Retiron puistoalue tarjoaa miellyttävän pakopaikan Madridin hälinästä. Puisto on suosittu ulkoilualue ja piknikpaikka sekä paikallisten että kaupungissa vierailevien matkailijoiden keskuudessa.

Retiro on täynnä erilaisia patsaita ja monumentteja. Puiston suosituimpia nähtävyyksiä ovat minilampi, hulppea Kristallipalatsi sekä erilaiset puutarha-alueet. Lammelle pääsee myös soutelemaan veneellä.

ShutterstockRetiron puisto
Retiron puistossa kannattaa käydä katsomassa ainakin Kristallipalatsi ja minilampi.

Retiron puisto on auki aikaisesta aamusta iltamyöhään, mutta puistossa yksin liikkumista pimeällä on suositeltavaa välttää.

4. Plaza Mayor

Plaza Mayor on kuuluisa aukio ja suosittu nähtävyys Madridin keskustassa. Alkuperäisen aukion suunnittelu ja rakennustyöt aloitettiin jo 1500-luvun lopulla, kun Madridista tuli pääkaupunki.

Vuonna 1790 rakennukset tuhoutuivat lähes kokonaan tulipalossa, jonka jälkeen aukio rakennettiin uudelleen arkkitehti Juan de Villanuevan johdolla. Aukion keskellä komeilee kuningas Filip III:n patsas, jonka vallan aikana alkuperäinen aukio rakennettiin.

Shutterstock / Sergii FigurnyiPlaza Mayor Madridissa
Plaza Mayor on upea erityisesti auringonlaskun aikaan.

Erityisen tunnelmallinen Plaza Mayor on auringonlaskun aikaan. Aukiolla ja sen ympäristössä on lukuisia ravintoloita ja kahviloita, joissa voi istua katselemassa aukion kaunista arkkitehtuuria.

Välillä aukiolla järjestetään myös konsertteja ja erilaisia tapahtumia. Plaza Mayorilta on lyhyt matka San Ginésin kahvilaan, jossa kannattaa poiketa herkuttelemassa churroilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Almudenan katedraali

Almudenan katedraali on katolinen katedraali, joka on omistettu kaupungin suojeluspyhimykselle Almudenalle. Katedraalin rakennustyöt aloitettiin jo vuonna 1883, mutta se vihittiin käyttöön vasta vuonna 1993.

Espanjan kuningas Felipe ja kuningatar Letizia vihittiin Almudenan katedraalissa vuonna 2004.

IstockphotoAlmudenan katedraali
Almudenan katedraali sijaitsee kuninkaallisen palatsin vieressä.

Katedraalin rakennustyöt keskeytyivät useaan otteeseen ja myös rakennustyyli vaihtui vuosien varrella, sillä alun perin suunnitellun goottilaisen katedraalin ei enää katsottu 1940-luvulla sopivan alueen muiden rakennusten tyyliin. Katedraalin sisätilojen ja taideteosten ilme onkin modernimpi kuin monien muiden katolisten katedraalien.

Almudenan katedraali on avoinna viikon jokaisena päivänä ja vierailijoilta pyydetään yhden euron lahjoitusta, joka käytetään rakennuksen ylläpitoon.

6. Museo Reina Sofia

Reina Sofian museo keskittyy pääasiassa 1900-luvun espanjalaiseen taiteeseen ja museossa pääsee ihailemaan esimerkiksi Pablo Picasson ja Salvador Dalín teoksia.

Museon kuuluisin teos on Picasson vuonna 1937 valmistunut Guernica-maalaus. Pysyvien näyttelyiden lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä, joissa on esillä niin espanjalaisten kuin kansainvälisten taiteilijoiden töitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Shutterstock / ItzaVUReina Sofian museo
Reina Sofian museon ylpeys on Picasson Guernica-teos.

Museo sijaitsee lähellä Pradon ja Thyssen-Bornemiszan museoita, joiden kanssa se muodostaa niin kutsutun taiteen kultaisen kolmion.

Reina Sofian museo on auki tiistaita lukuun ottamana joka päivä. Sisäänpääsy pysyviin näyttelyihin maksaa aikuisilta 12 euroa. Museoon on ilmainen sisäänpääsy kello 19 eteenpäin arkisin ja lauantaina sekä sunnuntaisin 12.30–14.30.

7. Debodin temppeli

Muinaisen Egyptin aikainen temppeli Temblo de Debod on yksi Madridin kiehtovimmista nähtävyyksistä, vaikka se onkin monelle matkailijalle vielä tuntematon.

Vuonna 1968 Egypti lahjoitti temppelin Espanjalle, koska rakennus uhkasi jäädä tulvaveden alle. Temppeli purettiin ja kuljetettiin Espanjaan, jossa se koottiin uudelleen Parque del Oeste -puiston alueelle.

Shutterstock
Debodin temppeli on kiehtova, mutta vielä vähemmän tunnettu nähtävyys Madridissa.

Temppeli on avoinna vierailijoille joka viikko tiistaista sunnuntaihin. Temppelin alueelle on ilmainen sisäänpääsy, mutta mikäli suunnitelmissa on vierailla sisällä temppelissä, kannattaa varautua odottamaan hetki, sillä sisälle päästetään kerralla vain rajoitettu määrä ihmisiä.

8. Thyssen-Bornemiszan taidemuseo

Pradon ja Reina Sofian lisäksi Thyssen-Bornemisza kuuluu kaupungin merkittävimpiin taidemuseoihin. Museon kokoelma sai alkunsa 1900-luvun alussa paroni Heinrich Thyssen-Bornemiszan yksityiskokoelmana ja nykyään kokoelmaan kuuluu jopa 1 600 teosta.

Thyssen-Bornemiszan kokoelma on vaikuttava kattaus länsimaisten taiteilijoiden teoksia ja mukana on esimerkiksi Caravaggion, Rembrandtin, Van Goghin ja Monet’n töitä.

Shutterstock / 4kclipsThyssen-Bornemiszan taidemuseo
Museo Thyssen-Bornemisza on yksi Madridin kolmesta merkittävästä taidemuseosta.

Museon pysyvä kokoelma on avoinna joka päivä, mutta vaihtuvissa näyttelyissä saattaa olla eri aukioloajat. Sisäänpääsy museoon maksaa aikuisilta 13 euroa, kun taas lapset pääsevät museoon ilmaiseksi. Maanantaisin museoon on ilmainen sisäänpääsy kaikille.

9. Mercado de San Miguel -kauppahalli

San Miguelin kauppahalli on erityisesti hyvän ruoan ystäville kohde, jota Madridissa ei kannata ohittaa. Kauppahalli sijaitsee lähellä Plaza Mayor -aukiota näyttävässä rakennuksessa koristeellisine metallielementteineen.

ShutterstockSan Miguelin kauppahalli Madridissa
Hyvän ruoan ystäville San Miguelin kauppahalli on Madridin ykköskohteita.

Kauppahallilla on pitkä historia, sillä se aloitti toimintansa paikallisena ruokatori jo 1906. Kauppahallissa vierailijat pääsevät maistamaan niin Madridille tyypillisiä herkkuja kuin ruokaerikoisuuksia ympäri Espanjaa.

San Miguelin kauppahalli on avoinna joka päivä aamukymmenestä noin puolille öihin saakka.

10. Faro de Moncloa

Madridista löytyy monia hyviä näköalapaikkoja, joista yksi on Faro de Moncloa -torni. 92 metrin korkuinen lähetystorni ja sen näköalatasanne tarjoavat mahdollisuuden ihailla Madridin maisemia yläilmoista.

Näköalatasanteelta voi nähdä esimerkiksi kuninkaallisen palatsin ja Almudenan katedraalin.

Shutterstock / AniczkaniaFaro de Moncloan näköalatasanne
Faro de Moncloan näköalatasanteelta aukeaa näkymät eri puolille kaupunkia.

Faro de Moncloan näköalatasanne on avoinna maanantaista sunnuntaihin. Aikuisilta sisäänpääsy maksaa noin neljä euroa ja lapsilta kaksi.

11. Santiago Bernabeu -jalkapallostadion

Jalkapallon ystävien ehdoton vierailukohde Madridissa on jalkapallostadion Santiago Bernabeu, joka on Real Madrid -jalkapallojoukkueen kotistadion.

Stadionilla voi vierailla sisällä järjestetyllä kierroksella. Kierroksella pääsee vierailemaan esimerkiksi pukuhuoneissa, kentälle johtavassa tunnelissa ja stadionin museossa. Hintaan sisältyy myös kuva Mestarien liigan pokaalin kanssa. Stadionkierros maksaa aikuiselta 15–20 euroa riippuen, ostaako lipun etukäteen netistä vai vasta paikan päältä.

ShutterstockSantiago Bernabeu
Santiago Bernabeun stadion on jalkapallofanin ykköskohde Madridissa.

Mikäli haluat stadionille katsomaan Espanjan pääsarjan La Ligan tai Mestarien liigan otteluita, kannattaa lippujen metsästys aloittaa heti kun matkapäivät ovat tiedossa. Lippuja myydään netissä tai stadionin lipputiskillä, mutta erityisesti peleihin huippujoukkueita vastaan voi olla hankala saada lippuja.

Lue myös: Rantapallon matkaopas Madridiin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravintolat Espanjassa

Kymmenen asiaa, jotka voivat yllättää suomalaisen espanjalaisessa ravintolassa

Espanja

Suomalaiset rakastavat Espanjaa, mutta mitä maassa kannattaa varoa? Muista nämä 7 asiaa

Playa Catedrales Espanjassa

Oletko kuullut tästä Espanjan erikoisesta rannasta? Niin kaunis, että vierailu on varattava etukäteen

Espanjan rantaetiketti

Tällainen on Espanjan rantaetiketti – aurinkoa yläosattomissa ja 7 muuta huomiota

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja