Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Dubrovnik

Dubrovnik

Yhdistä ranta- ja kaupunkiloma Dubrovnikissa

Kroatian historiallinen rantakaupunki Dubrovnik hemmottelee matkailijoita kauniilla rannoilla, herkullisella ruoalla ja edullisella hintatasolla. Lue Rantapallon kohdeopas ja suunnittele oma lomasi.
Päivitetty: 16.03.2020
next
prev
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva

Dubrovnikissä on tunnelmaa

Adrianmeren rannalla eteläisessä Kroatiassa sijaitseva Dubrovnik on yksi maan suosituimmista matkailukaupungeista. Kauniit punatiilikattoiset talot yhdistettynä vanhankaupungin historialliseen tunnelmaan luovat kaupunkiin omintakeisen ilmapiirin.

Dubrovnik on kiistatta yksi Adrianmeren säihkyvimmistä aarteista. Erinomaisesti säilynyt ja entisöity vanhakaupunki, puhdas ja kirkas Välimeri sekä monet kulttuuritapahtumat tekevät Dubrovnikista kiinnostavan matkakohteen. Kaupunki on ollut suosittu turistikohde jo vuosikymmeniä, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana turistit ovat todella löytäneet tämän merellisen kohteen.

Dubrovnikin vanhakaupunki joutui pommitusten kohteeksi Balkanin sodassa vuonna 1992. Suurin osa sodan aiheuttamista vaurioista on kuitenkin korjattu taidokkaasti ja enää eriväriset tiilet muistuttavat kaupunkilaisten kokemista kauhuista.

Flickr / Dennis JarvisKroatian Dubrovnik on suosittu lomakohde
Dubrovnikin vanhakaupunki sijaitsee suojaisan lahden pohjukassa ja sitä ympäröivät jykevät muurit.

Paras matkakokemus keväällä ja syksyllä

Dubrovnik on tunnelmallinen kohde ympäri vuoden, mutta parhaimmillaan se on keväällä ja syksyllä, jolloin ilmasto on mukavan lämmin, mutta kaupunki ei huku matkailijoihin. Kesän vilkkain matkailukausi heinä-elokuussa on Dubrovnikissa usein ruuhkainen, mikä tarkoittaa myös hotellihintojen nousua.

Heinä-elokuussa keskilämpötilat kohoavat jopa 30 asteen tuntumaan tai ylikin. Vaikka Dubrovnik on ensisijaisesti kesäkohde, ei talvellakaan tarvitse palella. Lämpötila on noin kymmenen asteen tuntumassa myös talvikuukausien ajan. Jos et välitä rannoista, vaan suunnittelet ensisijaisesti kulttuuri- ja kaupunkilomaa, sopii Dubrovnik hyvin myös talvikauden matkakohteeksi.

Ostoksia, historiaa ja hyvää ruokaa

Dubrovnik on monipuolinen kulttuurikohde, joka tarjoaa historiasta kiinnostuneille matkailijoille runsaasti nähtävää. Erityisesti vanhakaupunki kapeine katuineen on kohde, jota ei kannata jättää väliin.

Kaupunki on myös shoppailijoiden suosiossa, sillä Dubrovnikin modernimpi puoli hemmottelee matkailijoita hyvällä kauppavalikoimalla. Kroatian hintataso on Suomeen verrattuna edullinen.

Edullinen hintataso näkyy myös ravintoloiden ja hotellien hinnoissa. Halvinta on suosituimman matkailusesongin ulkopuolella, sillä kovan kysynnän vuoksi esimerkiksi majapaikkojen hinnat saattavat jopa kolminkertaistua kesän suosituimpina aikoina.

Tutustu historiaan

Vuosina 1991–1995 käyty Kroatian sota on edelleen monien paikallisten muistissa, ja ymmärrettävästi myös matkailijoilta odotetaan kunnioittavaa suhtautumista lähihistorian tapahtumiin. Paikalliset eivät välttämättä ole valmiita keskustelemaan sodasta ulkopuolisten kanssa, joten herkkien aiheiden kanssa on syytä olla varovainen.

Kroatiassa puhutaan kroaattia, joka on slaavilainen kieli. Venäjän opinnoista saattaa olla Kroatiassa hyöytyä, mutta matkailija pärjää Dubrovnikissa mainiosti myös englanniksi. Kohteliaisuussanat kannattaa kuitenkin opetella paikallisella kielellä ennen matkaa – kuten mihin tahansa lomakohteeseen matkustettaessa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN DUBROVNIKISSA

Inka KhanjiDubrovnik, Kroatia
Vanhankaupungin punatiilikattoiset talot ja edustalla oleva Lokrumin saari näyttävät upealta ylhäältä käsin katsottuna.

Suoria lentoja kesäkaudella

Kesäkaudella Finnair ja Norwegian lentävät suoraan Helsingistä Dubrovnikiin. Yhdellä välilaskulla paikalle pääsee ympärivuotisesti useiden Euroopan kaupunkien kautta. Kaupunki on myös valmismatkakohde, ja esimerkiksi Aurinkomatkat tarjoaa valmismatkoja Dubrovnikiin. Kesäkaudella on myös mahdollista löytää halpoja äkkilähtömatkoja Dubrovnikiin.

>> Vertaile hinnat ja katso kaikki äkkilähdöt juuri nyt

Lentojen hinnat vaihtelevat ajankohdasta ja lentoyhtiöstä riippuen noin 150 eurosta 500 euroon. Dubrovnikin lentokenttä sijaitsee 13 kilometrin päässä kaupungista, ja kätevimmin lentoaseman ja keskustan välinen matka taittuu bussilla.

Lentämisen lisäksi kaupunkiin voi saapua myös laivalla tai bussilla muualta Kroatiasta. Laiva- ja bussiterminaali sijaitsevat vierekkäin Gružin kaupunginosassa noin parin kilometrin päässä vanhastakaupungista. Molemmista on hyvät bussiyhteydet Dubrovnikin muihin osiin.

Vanhassakaupungissa asuminen on kallista

Dubrovnikista löytyy kaikentasoista ja -hintaista majoitusta. Kalleinta on vanhankaupungin alueella, jossa majoittuminen on yleensä kaikkein helpoin vaihtoehto kaupunkiin tutustumisen ja liikkumisen näkökulmasta. Kuitenki myös muurien ulkopuolelta, etenkin Lapadin alueelta, löytyy paljon hyviä majoitusvaihtoehtoja, ja matka vanhaankaupunkiin on ei sieltäkään ole liian pitkä.

Kuten muuallakin Kroatiassa, myös Dubrovnikissa yksityismajoitus on suosittua ja varteenotettava vaihtoehto hotelleille. Yksityismajoitusta löytää myös paikan päältä, mutta etenkin kesäaikaan varaus kannattaa tehdä etukäteen.

Erinomaisia bussiyhteyksiä kannattaa hyödyntää

Julkinen liikenne on hoidettu busseilla, jotka liikennöivät tiheään ja ovat yleensä ajallaan. Bussi onkin erinomainen kulkuväline kaupunginosien välillä. Lippuja voi ostaa muun muassa kioskeista sekä suurimmilla bussipysäkeillä olevista lipunmyyntipisteistä. Lippuja saa myös kuljettajalta, mutta tällöin lippu on hieman kalliimpi, ja maksuun on syytä varata tasaraha.

Vanhassakaupungissa voi liikkua ainoastaan kävellen. Muutenkin kävely on paras tapa liikkua Dubrovnikissa, sillä välimatkat ovat kohtuullisen lyhyet.

DUBROVNIKIN NÄHTÄVYYDET

Inka KhanjiDubrovnik, Kroatia
Kirkas Adrianmeri houkuttelee uimareita pulahtamaan viilentävään veteen.

Vanhankaupungin muurit

Ehdoton nähtävyys jokaiselle Dubrovnikin kävijälle on kävely kaupungin muureilla. Pientä pääsymaksua vastaan pääsee kiertämään koko parin kilometrin pituisen kaupunkia ympäröivän muurin, josta avautuvat huikeat näkymät sekä vanhaankaupunkiin, Adrianmerelle että muualle Dubrovnikin ympäristöön.

Muureille pääsee kiipeämään Pilen portilta, ja erityisesti suosittujen matkailukuukausien aikana liikkeellä kannattaa olla hyvissä ajoin, sillä muurikävely on suosittua ajanvietettä matkailijoiden keskuudessa. Muurin varrella on lukuisia pieniä kahviloita, joissa voi levähtää katsellen maisemia.

Vanhakaupunki vie keskiajalle ja barokkitunnelmaan

Koko vanhakaupunki on jo itsessään nähtävyys, johon tutustuminen alkaa useimmilla Pilen portilta, mihin myös suurin osa busseista pysähtyy. Kävellessä sisään portista edessä avautuu kuuluisa Placan promenadi, jota reunustavat monet kahvilat, kaupat ja ravintolat. Vanhakaupunki on lisäksi täynnä upeita kirkkoja, museoita ja historiallisia rakennuksia.

Vanhankaupungin kapeilla ja sokkeloisilla kujilla kuljeskellessa kuluu helposti useampi päivä ja jalkojen väsyessä kannattaa piipahtaa toinen toistaan houkuttelevimpiin kahviloihin ja ravintoloihin.

Lokrumin saari ja Mljetin kansallispuisto

Noin kymmenen minuutin lauttamatkan päässä Dubrovnikista on vehreä Lokrumin saari. Uimarantojen ja luonnon helmassa risteilevien polkujen lisäksi saarelta löytyy muun muassa kasvitieteellinen puutarha sekä muinaisen luostarin rauniot.

Toinen luontokohde lähistöllä on Mljetin kansallispuisto. Mljetin saari on noin tunnin tai parin lauttamatkan päässä Dubrovnikista ja sieltä löytyy myös useita majoitusvaihtoehtoja. Mljetillä voi muun muassa patikoida, pyöräillä ja ihailla upeaa luontoa. Saarelta löytyy myös muun muassa 1100-luvulta peräisin oleva benediktiiniläisluostari.

Katso maisemia köysiradan korkeuksista

Yksi ehdoton aktiviteetti Dubrovnikissa on katsella kaupunkia yläilmoista käsin, ja parhaimpia tapoja tehdä se on nousta köysiradalla kaupungin ylle. Vanhankaupungin edustalta liikennöivä köysirata kuljettaa matkustajat 405 metrin korkeuteen. Köysirata on 778 metriä pitkä ja matka kestää noin neljä minuuttia. Matkan päätteeksi eteen avautuvat huikeat näkymät Dubrovnikin ylle – pidä siis kamera valmiina.

DUBROVNIKIN PARHAAT

Inka KhanjiDubrovnik, Kroatia
Dubrovnik tarjoaa lomailijoille runsaasti uintipaikkoja.

Dubrovnikin pakko kokea -elämykset

 1. Vierailu vanhassakaupungissa
 2. Kävely vanhankaupungin muureilla
 3. Köysirata-ajelu kaupungin yläpuolella
 4. Päiväretki Lokrumin saarelle
 5. Uinti kirkkaassa Adrianmeressä

Parhaat saarikohteet Dubrovnikista

 1. Lokrum
 2. Kolocep
 3. Lopud

Nämä ja muita Rantapallon parhaita vinkkejä löytyy nyt myös Wowanders-sovelluksesta. Wowanders on maailman älykkäin matkapäiväkirja, josta löydät vinkkejä hotelleista, nähtävyyksistä ja ravintoloista. Wowanders myös luo omasta matkastasi automaattisesti matkapäiväkirjan. Lue lisää täältä.

Lisätietoa

Kroatian matkailun Dubrovnik-sivut
Dubrovnikin kaupungin matkailusivusto

Teksti: Suvi Huttunen, Inka Khanji, Riikka Krenn
Kuvat: Istockphoto, Flickr / Edward Weston, Flickr / Dennis Jarvis, Inka Khanji, Riikka Krenn


Lue kommentit (7) Jätä kommentti

 1. Liikaa turisteja ja hintataso Helsingin luokkaa


 2. Dubrovnikin vanha kaupunki on ehdottomasti tutustumisen arvoinen! Kaupunki nousee vuoren rinteille, joten rappusia on paljon. Osa katukivistä on kulunut sileiksi ja liukkaiksi, joten ota pitäväpohjaiset kengät. Muurilla kiertäminen maksaa noin 150 kunaa eli noin 22 euroa. Samoin köysirata Srd-vuorelle maksaa noin 150 kunaa eli 22 euroa. Esimerkiksi Cavtatista ja Mlinistä tulee bussi numero 10, jonka pysäkki on vanhan kaupungin Mincetan tai pohjoisen puoleisen portin lähellä. Myös köysirata on lähellä. Dubrovnikin kaupungin sisäiset bussit 1, 1A ja 1B tulevat Pilen portin viereen. Vanha satama on käytössä koko ajan. Sinne tulee ja sieltä lähee vesibussit mm. läheisille saarille sekä Mliniin ja Cavtatiin. Joka puolella vanhaa kaupunkia on ravintoloita .Niitä kohtaa uskomattomissa paikoissa kuten kallion rinteillä muurin ulkopuolella meren rannassa. Erilaisia kirkkoja ja kappeleita on lukemattomia, melkein joka nurkan takana. Muista vieraillessasi niissä, että olkapäät ja polvet ovat peitossa. Vanhassa kaupungissa myös asutaan ja pyykkejä voi nähdä kuivumassa naruilla katujen yläpuolella. Museoita on useita. Ja kissoja. Joka puolella. Vanhan kaupungin kartasta ei oikeastaan ollut mitään hyötyä. Sen kun vain käveli eteenpäin, ja rappusia ylös, rappusia alas. Aina sieltä pois löysi. Mukavia pikku putiikkeja oli paljon. Suosittelen ehdottomasti käymistä Dubrovnikin vanhassa kaupungissa!


 3. Olen nähnyt artikkelin myös Wikipediassa. Kuluvana vuonna sain sieltä tuliaisena pehmolelumyyrän.


 4. Edullinen hintataso taitaa olla nyt 2017 historiaa. Vanhankaupungin muurinkin pääsee kiertämään 15euron hintaan ihan itse kävellen.
  Lentokentältä Cavtatiin taksilla joutuu pulittamaan noin 5km matkasta yli 20e.


 5. Dubrovnikin lentokenttä sijaitsee Cavtatissa n. 13 km:n päässä etelässä. Täältä voi helposti luikahtaa myös Montenegroon ja Herzeg Novi on vain vajaan tunnin matkan päässä. Ei kannata missata Cavtatin ihania ravintoloita ja hyvällä tuurilla voi päästä seuraamaan vesipallo-ottelua suoraan ravintolapöydästä.

  Lokrumin saarella voi vapautua vaatteistaan, sillä saaren toinen puolisko on varattu naturisteille. Kannattaa kuitenkin ottaa jokin istuinalusta mukaan, sillä kiviin kiinnittyneet kotilot saattavat tuntua epämiellyttäviltä.


 6. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.