Hyppää sisältöön

Oletko samaa mieltä? Tuhannet suomalaiset vastasivat: nämä Espanjan kohteet kiinnostavat eniten

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 28.06.2024
Matkailijalle ainoa ongelma Espanjassa on valinnan vaikeus. Minne matkustaisi seuraavaksi? Me kysyimme – ja näin te vastasitte!

Mitkä Espanjan kohteet ovat suomalaisten suosikkeja?

Selvitimme keväällä suomalaisten matkahaaveita Espanjaan yhdessä Espanjan valtion matkailutoimiston kanssa.

Halusimme tietää, minne ihmiset matkustaisivat mieluiten Espanjassa. Vaihtoehdoiksi annettiin 15 kohdetta. Kyselyyn vastasi yhteensä 10 911 ihmistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue alta esittelyt kolmesta suosikkikohteesta, joihin suomalaiset kertoivat mieluiten matkustavansa. Suluissa on prosenttiluku, jolla kutakin kohdetta äänestettiin.

1. Kestosuosikki Mallorca (12,8 %)

Suomalaisten keväisten lomahaaveiden ykköskohde oli tuttu Mallorca. Lomasaari on yksi ensimmäisiä kohteita, joihin Suomesta alettiin 60-luvulla tehdä pakettimatkoja.

Kevät onkin priima-aikaa matkustaa Mallorcalle. Matkaa ei kuitenkaan tarvitse odotella ensi vuoteen saakka, sillä syksy on ilmastoltaan vastaavaa aikaa – ja merivesi on kesän jäljiltä lämpimämpää. Jos sinulla on mahdollisuus lomailla syyskuussa, on Mallorca parhaimmillaan.

Espanjan isoimmalla saarella riittää runsaasti tekemistä, jos pelkkä rantalomailu ei kiinnosta. Mallorcan tärkeimpien nähtävyyksien joukossa on muun muassa vaikuttava katedraali pääkaupunki Palmassa, Cap de Formentorin majakka, dramaattiset tippukiviluolat ja ihanat vuoristokylät.

ShutterstockMatkat Mallorcalle
Cap de Formentor on Mallorcan kuuluisimpia maisemapaikkoja.

Muista Baleaarien saarista poiketen Mallorcalle matkustetaan vuoden ympäri. Myös Suomesta pääsee Mallorcalle suorin lennoin vielä silloinkin, kun kesäkausi on loppunut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kyselyyn vastanneet pitivät Mallorcan parhaina puolina rantoja, luontoa ja saaren monipuolisuutta. Myös hyvät pyöräilymaastot houkuttelevat matkailijoita Mallorcalle.

2. Barcelona (11,8 %)

Barcelona on huippusuosittu kaupunkikohde – myös suomalaisten keskuudessa. Uniikki arkkitehtuuri sekä rannan ja kaupungin yhdistelmä ovat tehneet Barcelonasta monen mielestä lyömättömän lomakohteen.

Barcelonaan voi matkustaa vuoden ympäri, mutta parhaimmillaan se on keväällä ja syksyllä. Innokkaimmat auringonpalvojat ja bilettäjät suuntaavat kaupunkiin kesällä, jolloin on varauduttava ruuhkiin ja helteisiin.

Talvikuukausina Barcelonassa on edullisinta majoittua ja jonot nähtävyyksille ovat maltilliset. Sää on yleensä mukavan leuto myös talvella. Kaupungissa on valtavasti nähtävää, joten kannattaa valita muutama kohde jo etukäteen.

ShutterstockMatkat Barcelonaan
Barcelonaan matkustetaan vilkkaasti ympäri vuoden.

Kyselystä kävi ilmi, että suomalaiset ovat ihastuneet Barcelonassa erityisesti kulttuuriin, historiaan sekä Gaudín arkkitehtuuriin. Monet matkustavat Barcelonaan myös jalkapallo-otteluiden perässä.

Jos aikaa on paria päivää enemmän, kannattaa Barcelonasta tehdä retki myös kaupungin ulkopuolelle. Kiinnostavia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Montserratin luostari, Gironan värikäs kaupunki ja Sitgesin rantakohde, joka tunnetaan kesällä vilkkaasta yöelämästään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Costa del Sol (10,9 %) 

Ei ole varsinaisesti yllätys, että Costa del Sol eli Espanjan Aurinkorannikko pärjää suosikkikohteiden äänestyksessä. Suomalaiset ovat jo vuosikymmenten ajan matkustaneet rannikolle ympäri vuoden. Costa del Sol onkin monelle paikka, jonne paetaan talvea.

Kesällä Costa del Solilla voi olla suomalaiseen makuun liian kuuma. Kesä–elokuussa mittari nousee säännöllisesti yli 30 asteen. 

ShutterstockEspanjan Aurinkorannikko
Ilmaston puolesta Aurinkorannikko on parhaimmillaan syksystä alkukesään.

Kyselyyn vastanneet kertoivat arvostavansa Aurinkorannikolla hyvää säätä, rantoja ja mukavaa tunnelmaa. Matkustamisen helppous ja hyvät yhteydet saivat myös kehuja.

Aurinkorannikolla ei kannata jämähtää pelkästään Fuengirolaan, jota kutsutaan leikkimielisesti Suomen eteläisimmäksi kaupungiksi. Junalla on helppo liikkua rannikon kohteiden välillä.

Costa del Solilta kannattaa tehdä retki ainakin Malagaan tai vuokrata auto ja kierrellä valkoisia kyliä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mistä Espanjan kohteista suomalaiset haluaisivat tietää enemmän?

Kyselyssä selvitettiin myös, mistä Espanjan kohteista vastaajat haluaisivat tietää enemmän. Mitä ovat ne paikat, joissa ei ehkä vielä ole käyty, mutta jotka herättävät kiinnostusta?

Vaihtoehtoina oli yhteensä 13 kohdetta, joihin suomalaiset matkustavat vähemmän ja joihin ei välttämättä ole suoria yhteyksiä Suomesta.

Lue alta esittelyt kolmesta kohteesta, jotka nousivat kyselyn kärkeen. Suluissa on prosenttiluku, jolla kutakin kohdetta äänestettiin.

1. Menorca: Espanjan ihanimmat rannat (16,7 %)

Menorcan saari on monille tuttu pakettimatkakohteena, mutta saari ei tällä hetkellä ole suomalaisten matkanjärjestäjien valikoimassa. 

Baleaarien saariryhmään kuuluvalta Menorcalta löytyy monia samoja asioita kuin Mallorcaltakin: upeita turkoosivetisiä rantoja, historiallisia kaupunkeja ja vaellusmaastoja aktiivilomailijoille. Kaikki on kuitenkin pienempää ja rauhallisempaa.

Menorca sopii hyvin lapsiperheille ja luonnossa liikkumisesta nauttiville matkailijoille.

ShutterstockMatkat Menorcalle
Meri on Menorcalla häkellyttävän turkoosia.

Pienellä saarella on helppo liikkua vuokra-autolla tai käyttää julkista liikennettä. Menorcan isoimmat kaupungit ovat Mahon ja Ciutadella, joista erityisesti jälkimmäinen on viehättävä päiväretkikohde tai tukikohta saarella.

Omatoimisesti Menorcalle voi matkustaa esimerkiksi Mallorcan tai Barcelonan kautta. Menorcan matkailukausi kestää huhtikuusta lokakuulle, ja talvella saarella on hiljaista.

>> Tutustu Menorcaan Espanjan matkailutoimiston sivuilla

2. Granada: mystinen palatsikaupunki (14,6 %)

Andalusiassa Etelä-Espanjassa sijaitseva Granada ei ehkä ole suomalaisten suosituimpien matkakohteiden joukossa, mutta Espanjassa kaupunki on varsinainen matkailujätti.  

Granadan arkkitehtuurissa näkyvät islamilaiset vaikutteet. Kaupungin ehdoton ykkösnähtävyys on Alhambran palatsi, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Linna on yksi Espanjan vierailluimmista nähtävyyksistä.

ShutterstockMatkat Espanjan Granadaan
Hulppea Alhambra on Espanjan vierailluimpia nähtävyyksiä.

Sisämaassa noin 70 kilometrin päässä rannikolta sijaitsevassa Granadassa on kesällä kuuma. Paras aika vierailla kaupungissa on syksystä kevääseen.

Granadaan voi tehdä päiväretken Aurinkorannikolta, mutta eniten vierailusta saa irti viipymällä kaupungissa vähintään yhden yön.

>> Tutustu Granadaan Espanjan matkailutoimiston sivuilla

3. San Sebastian: kulinaristille ja surffaajalle (13,8 %)

Pohjois-Espanja jää usein suomalaisten matkasuunnitelmissa etelän varjoon. Syykin on selvä: etelässä paistatellaan ympärivuotisessa auringossa, kun taas pohjoisessa sää on kesäkauden ulkopuolella usein viileä ja sateinen.

Baskimaan San Sebastian tunnetaan parhaiten ruokakulttuuristaan ja erityisesti pintxoistaan. Ne ovat paikallinen versio tapaksista, leivänpalan päälle koottuja pieniä suupaloja, joita maistellaan montaa erilaista yhdellä lounaalla tai illallisella.

ShutterstockMatkat San Sebastianiin
San Sebastianissa pintxoja nautitaan baareissa.

San Sebastianissa on myös asukaslukuun (vajaat 190 000) suhteutettuna poikkeuksellisen paljon Michelin-tähdillä palkittuja ravintoloita. Vuonna 2024 niitä on yhteensä kymmenen.

Herkuttelun vastapainoksi San Sebastianiin matkustetaan myös surffaamaan. Zurriolan ranta on yksi suosituimpia surffaajien keskuudessa.

San Sebastiania voi suositella matkailijoille, jotka eivät halua joutua liian kovan helteen yllättämäksi. San Sebastianiin voi matkustaa myös kesällä, kun eteläisessä Espanjassa on monen makuun liian kuuma.

>> Tutustu San Sebastianiin Espanjan matkailutoimiston sivuilla

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vinkit Baleaarien saarihyppelylle

Miksi mennä vain Mallorcalle, jos voi käydä myös naapurisaarilla? Näin se onnistuu

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät?

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät? Löytyvät läheltä suomalaisten suosikkikohdetta – katso 5 kauneinta

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Mallorcan parhaat rannat

Näin löydät Mallorcan parhaat rannat – 10 suositusta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja