Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Turkki

Matkaopas: Alanya

Mia Pennanen Päivitetty: 24.11.2023
Alanya on suomalaismatkailijoiden kestosuosikki ja kohde, jonne moni suuntaa kerta toisensa jälkeen.

Rentoa rantaelämää ja kaupungin hulinaa

Välimeren rannalla sijaitseva Alanya on yksi Turkin suosituimmista lomakohteista.

Alanyassa matkailijoita houkuttavat erityisesti aurinkovarmat säät, pitkät hiekkarannat sekä historialliset nähtävyydet. Alanya on monipuolinen kaupunki, jonne matkustetaan niin aikuisten kuin koko perheen kesken. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alanya on Antalyan rannikon toiseksi suurin kaupunki. Siellä asuu noin 350 000 ihmistä, joista noin puolet kaupunkialueella. Keskellä Alanyan rantaviivaa kohoaa Kale-kukkula, joka jakaa kaupungin rannat itäiseen ja läntiseen.

Kaupunki tunnetaankin erityisesti rannoistaan, mutta myös urheilumahdollisuuksistaan. 

Merellä pääsee vesihiihtämään, nousuvarjoliitämään, snorklaamaan ja sukeltamaan. Rannoilla vuokrataan lisäksi vesiskoottereita ja polkuveneitä. Vaihtoehdon vesi- ja rantaleikeille tarjoaa Alanyaa ympäröivä vehreä vuoristo, jonne voi lähteä esimerkiksi vaellusretkelle tai ihastelemaan tippukiviluolia.

ShutterstockAlanyan matkaopas 2024
Alanya on aktiivilomailijan paratiisi.

Alanya on tunnettu myös vilkkaasta yöelämästään, ja pimeän tultua kaupungin satama-alue kuhisee elämää. Alanyan lukuisten yökerhojen lisäksi bilettämään pääsee myös kaupungin edustalla seilaavien diskolaivojen kyydissä.

Alanyan ilmasto

Alanyassa vallitsee tyypillinen Välimeren rannikkoalueen ilmasto. Talvet ovat lauhkeita ja sateisia, kesät kuumia ja kuivia. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alanyassa lämpimät säät alkavat aikaisin keväällä ja jatkuvat pitkälle syksyyn. Vielä lokakuussakin kaupungissa nautitaan hellelukemista. Talvisin lämpötilat pyörivät noin 15 asteessa.

Kesäisin lämpötilat saattavat kohota helposti yli 40 asteen.

Jos ei kaipaa lomaltaan turhaa kuumuutta, voi paras aika matkustaa Alanyaan olla jo ennen kesää tai vasta sen jälkeen. Kesäsesongin ulkopuolella myös majoitusten hinnat ovat halvempia eikä turistejakaan ole yhtä paljon.

ShutterstockAlanyan matkaopas 2024
Kun Suomessa jo valmistaudutaan syksyn tuloon, lekotellaan Turkin etelärannikolla vielä helteessä.

Hintataso ja raha Alanyassa

Moni matkustaa Turkkiin ja Alanyaan edullisen hintatason perässä. 

Turkissa virallisena valuuttana toimii liira, mutta monissa turistipaikoissa, kuten Alanyassa, maksun voi usein hoitaa myös euroilla. 

Monesti turistille kerrotaankin hinta suoraan euroissa, mutta liiroilla voi maksaa yhtä hyvin niin halutessaan. Ajantasaisesta valuuttakurssista kannattaa olla perillä, jottei tule huijatuksi maksutapahtuman yhteydessä. 

Suomalaisilla pankkikorteilla maksaminen onnistuu monissa paikoissa ongelmitta, mutta esimerkiksi basaareihin sekä bussi- ja taksimatkoihin kannattaa varata mukaan käteistä. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turkissa hyvästä palvelusta voi kiittää noin 10 prosentin tipillä. Tippiä voi jättää ravintolahenkilökunnan lisäksi myös esimerkiksi hotellisiivojalle sekä taksikuskille.

Alanyassa shoppailumahdollisuudet ovat erinomaiset: Ostoksille pääsee niin kaupungin ostoskeskuksissa kuin sataman ja pääkadun välille levittäytyvällä basaarialueella. Eri puolilla kaupunkia järjestetään myös markkinoita, joilla myydään pääasiassa elintarvikkeita.

Turkista perinteisiä tuliaisia ovat makeiset, mausteet, käsityöt sekä nahkatuotteet. Matkailija ei voi välttyä matkamuistomyymälöissä sinisiltä lasisilmiltä, joiden uskotaan suojaavan kirouksilta ja toimivan näin hyvän onnen talismaaneina.

Tapakulttuuri ja turvallisuus Alanyassa

Alanya on turvallinen matkakohde, ja turisteihin suhtaudutaan erittäin lämpimästi ja ystävällisesti.

Suomalaisille tuttu kiire loistaa Alanyassa poissaolollaan. Tunnelma lomakohteessa onkin hyvin rento, mikä saattaa ajoittain aiheuttaa myös ongelmia, sillä esimerkiksi aikataulut eivät aina pidä.

Maana Turkki on melko maallistunut, vaikka valtion pääuskonto islam näkyykin turistille esimerkiksi kaupungilla kaikuvina rukouskutsuina. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paikalliset pukeutuvat konservatiivisemmin, mutta matkailijoiden näkee käyttävän helteillä lyhyitä sortseja ja pieniä toppeja. Tämä on sallittua, mutta saattaa vaikuttaa joidenkin paikallisten suhtautumiseen. Uskonnollisissa kohteissa vieraillessa on syytä pukeutua peittävästi.

Inka KhanjiAlanya, Turkki
Paikalliskulttuuri näkyy Alanyassa, mutta matkailija välttyy helposti yhteentörmäyksiltä.

Turkin virallinen kieli on turkki, mutta Alanyan kaltaisissa turistipaikoissa matkailija pärjää hyvin englannilla. Joskus paikallisten suusta saattaa kuulla jopa suomea. 

Turkin valtio tuomitsee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt voimakkaasti. Oman turvallisuutensa vuoksi LGBTQ+-yhteisöön kuuluvien henkilöiden kannattaa siis pidättäytyä julkisilta hellyydenosoituksilta Turkin-matkalla.

Turkissa esteettömyys on Suomea jäljessä, ja esimerkiksi julkiset kulkuvälineet ovat pääosin korkealattiaisia. 

Alanyassa esteettömyyttä on pyritty kehittämään, ja esimerkiksi Kleopatran uimarannalta löytyy myös pyörätuolilla liikkuville matkailijoille sopiva ranta. 

Alanyan keskusta on tasainen ja kävelyteiden reunoihin on tehty luiskat.

Lasten kanssa Alanyassa

Alanyasta koko perhe löytää hauskan lomakohteen. 

Alanyassa riittää hiekkarantaa, joten rannalla leikkimiseen ja vedessä peuhaamiseen saa kulumaan vaikka useamman päivän. Monista hotelleista löytyy uima-allas, joten pulikoimaan pääsee usein myös hotellilla.

Pakettimatkakohteena tunnetusta Alanyasta löytyy runsaasti all inclusive -hotelleja, jotka tekevät lasten kanssa matkailusta mutkatonta. 

All inclusive -hotelleissa kaikki ruuat, usein myös juomat, kuuluvat matkan hintaan, joten sopivan ravintolan etsimiseen ei tarvitse käyttää lomalla aikaa. Moni all inclusive -hotelli tarjoaa myös monipuolista ohjelmaa eri ikäisille lapsille.

ShutterstockAlanyan matkaopas 2024
Vesipedoille ja auringonpalvojille Alanyasta löytyy lukuisia rantoja.

Lasten kanssa voi lähteä esimerkiksi merirosvoristeilylle tai tutustumaan paikallisten ostoskeskusten ja basaarien tarjontaan. Myös Alanyan nähtävyydet, kuten tippukiviluolat ja Alanyan linnoitus, sopivat hyvin kohteiksi etenkin vähän vanhempien lasten kanssa.

Turkissa lapsiin suhtaudutaan erittäin lämpimästi. Lapset ovat tervetulleita useimpiin paikkoihin, ja heille annetaan monesti myös erityiskohtelua.

Matkustaminen Alanyaan

Alanya on suosittu pakettimatkakohde. 

Pakettimatkoja Alanyaan tarjoavat kaikki suurimmat matkanjärjestäjät Suomessa, kuten Apollomatkat, Aurinkomatkat, Mixx Travel, Tjäreborg sekä Tui.

Matkatarjontaa on ympäri vuoden, mutta eniten huhtikuulta lokakuulle. Lähtöjä järjestetään myös maakuntien lentokentiltä.

Alanyan lähin lentokenttä on noin 40 kilometrin päässä kaupungin keskustasta sijaitseva Gazipasa-Alanya, jonne myös Finnair lentää. Gazipasasta Alanyaan siirtyminen onnistuu kätevästi taksilla tai bussilla.

Moni matkustaa Alanyaan Antalyan kautta, ja myös moni matkanjärjestäjä hyödyntää Antalyan kansainvälistä lentoasemaa matkoillaan. Antalyan lentoasema sijaitsee noin 130 kilometrin päässä Alanyasta, ja siirtyminen kaupunkiin kestää noin kaksi tuntia.

Mia PennanenAlanyan matkopas 2024
Alanyassa matkailijaa odottavat lämpö ja turkoosina kimmaltava meri.

Myös omatoimimatka Alanyaan onnistuu helposti. Suoria lentoja Alanyaan tarjoaa Finnair, ja välilaskullisia lentoja Pegasus sekä Turkish Airlines. Suora lentomatka Helsingistä Alanyaan kestää noin 4 tuntia.

Alanya on suosittu äkkilähtökohde ja kaupunkiin on usein tarjolla halpoja matkoja. Halvimmillaan viikon matkan Alanyaan voi löytää noin 300 eurolla.

Usein matkanjärjestäjän pakettimatka Alanyaan tuleekin halvemmaksi kuin pelkät lennot ja omatoimimatka kohteeseen.

Majoitus Alanyassa

Alanyan monipuolisesta ja lähes loputtomasta majoitustarjonnasta löytyy sopiva majoitusvaihtoehto jokaiselle matkabudjetille. Kaupungissa on hotelleja aina edullisista muutaman tähden majapaikoista viiden tähden luksusresortteihin.

Suuri osa hotelleista sijaitsee melko keskeisellä paikalla rannan läheisyydessä, mutta vähän kauempanakin sijaitsevat hotellit ovat usein vielä kävelymatkan päässä rannasta ja keskustasta.

Inka KhanjiAlanyan matkaopas 2024
Alanyan laaja hotellitarjonta takaa sen, että kaupungista löytyy sopiva majapaikka kaikille.

Jos kaipaa lomaltaan helppoutta, on all inclusive varteenotettava vaihtoehto. All inclusive -hotelleja on Alanyassa runsaasti, ja halvimmillaan all inclusive -loman Alanyassa voi saada noin 500-600 eurolla. 

Liikkuminen Alanyassa

Liikkuminen Alanyassa onnistuu edullisesti dolmusilla, bussilla sekä taksilla. Kaupunkialueella liikkuminen on helppoa myös jalkaisin, ja esimerkiksi monet hotellit sijaitsevat kävelyetäisyydellä rannoista ja palveluista.

Dolmus-minibussilla matka kaupunkialueella maksaa alle euron ja sitä varten on suositeltavaa varata tasaraha. Bussista pääsee ulos varsinaisten bussipysäkkien lisäksi oikeastaan missä tahansa, kunhan vain huikkaa kuskille toiveensa hypätä pois kyydistä. Vanhoja dolmus-busseja on ryhdytty sittemmin korvaamaan nykyaikaisemmilla busseilla.

Taksilla liikkuminen on edullista ja taksiasemia on tiheässä. Kannattaa aina tarkistaa, että kuski laittaa mittarin päälle. Näin vältyt ikäviltä huijausyrityksiltä, joita toisinaan tapahtuu.

Jos toiveena on tutustua myös Alanyan lähialueisiin, voi kätevintä olla vuokrata auto. Autonvuokraus on Turkissa Suomea halvempaa, kuten myös polttoaine.

ShutterstockAlanyan köysirata
Alanyaan pääsee tutustumaan myös ilmasta käsin Kale-kukkulalle vievällä köysiradalla.

Ravintolat ja ruokakulttuuri Alanyassa

Turkkilainen keittiö on sekoitus Aasian ja Välimeren keittiöitä. Maassa syödään paljon lihaa, kuten kebabia, mutta myös paljon kasviksia. Myös leipää on tarjolla lähes joka aterialla.

Aamiainen on tärkeä osa maan ruokakulttuuria eikä runsaana notkuva turkkilainen aamupalapöytä jätä ketään nälkäiseksi. Myös mezet, erilaiset pienet, jaettavaksi tarkoitetut ja usein alkupalana nautittavat annokset, ovat turkkilaisen keittiön kulmakiviä.

Inka KhanjiAlanyan matkaopas 2024
Turkissa tee on tärkeä seurustelujuoma. Sitä saatetaan tarjota myös esimerkiksi basaarissa ostosten teon yhteydessä.

Kasvisruokavaliota noudattava löytää kyllä syötävää, mutta erityisen proteiinipitoista ruokaa ei kannata odottaa, sillä kasvisruoat koostuvat enimmäkseen kasviksista ja hiilihydraateista. 

Ruokailuajat ovat Turkissa myöhemmät kuin kotimaassa, ja esimerkiksi illallista saatetaan nauttia vasta iltakahdeksan jälkeen. 

Turkissa alkoholia on saatavilla ravintoloissa, baareissa ja marketeissa. Vahvassa humalassa esiintymistä ei kuitenkaan katsota hyvällä, joten kohtuus on syytä muistaa lomallakin.

Alanyassa ravintolavalikoima on laaja ja kaupungista löytää herkullisen katuruuan lisäksi hienojakin ravintoloita. Sataman ravintoloissa hinnat ovat usein korkeammalla kuin keskustasta hieman kauemmas mentäessä.

Alanyan nähtävyydet

Alanyan monipuoliset nähtävyydet tekevät perinteisestä rantalomasta erityisen. 

Pitkien hiekkarantojen lisäksi Alanyasta löytyy niin upeita luontokohteita kuin historiallisia rakennuksia. 

Hemmottelua kaipaavalle ihon kuorinnan, pesun ja hieronnan sisältävä turkkilainen sauna, hamam, on ehdoton kokemus Turkin-lomalla. Hamameja on runsaasti ympäri Alanyaa.

Kulttuurinnälkäiselle Alanyan mielenkiintoisimpia vierailukohteita ovat arkeologinen museo, Atatürkin talo sekä Damlatas-tippukiviluola. 

Yksi Alanyan tunnetuimpia käyntikortteja on kaupungin satama. Siihen ja sen nähtävyyksiin, kuten punaiseen torniin, tutustumista ei kannata jättää väliin.

ShutterstockAlanyan matkaopas 2024
Punainen torni on Alanyan klassikkonähtävyys. Tornin vieressä on myös pieni uimaranta, joka on pääasiassa paikallisten suosiossa.

Alanyan parhaat nähtävyydet

 1. Alanyan linnoitus
 2. Punainen torni
 3. Damlatas tippukiviluola
 4. Kleopatran ranta
 5. Köysirata Alanya Teleferik
 6. Alanyan arkeologinen museo
 7. Alanyan historiallinen telakka
 8. Alanyan majakka
 9. Alanyan meriluolat
 10. Vesipuisto Aquapark
 11. Dim-joen ravintolat
 12. Dim-luola

Lue lisää: Alanyan parhaat nähtävyydet – kierrä 12 suosituinta paikkaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pamukkale, Turkki

Turkin Pamukkale on kuin sadusta – retkelle pääsee suosituista lomakohteista

Alanya, Turkki

Alanyan parhaat nähtävyydet – kierrä 12 suosituinta paikkaa

Chimeran liekit

Liekehtivä kallio on Turkin hämmästyttävin nähtävyys – helppo päiväretki Antalyasta

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja