Hyppää sisältöön

Alanya on Turkin aurinkoinen kestosuosikki

Kirjoittajan oletuskuva
tomn Päivitetty: 16.05.2022
Turkin etelärannikolla sijaitseva Alanya on suosittu matkailukohde, jonne tehdään erityisesti pakettimatkoja.

Monipuolinen rantalomakohde

Turkin Alanya on suosittu rantalomakohde, jonka väkimäärä kasvaa huomattavasti jokakesäisen matkailusesongin aikana. Turismi onkin alueen pääelinkeino. Matkailijoita Alanyaan houkuttelevat erityisesti hiekkarannat, historialliset nähtävyydet sekä vilkas yöelämä.

Välimeren rannalla sijaitseva Alanya on yksi Turkin suosituimmista rantalomakohteista. Alanya tunnetaan rantojensa ohella myös urheilumahdollisuuksistaan ja nähtävyyksistään, minkä lisäksi kaupunkia ympäröivä vuoristo tuo oman säväyksensä Alanyan lomakohteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä ovat Kale-linnoitus, Damlatas-tippukiviluolat ja satamassa sijaitseva Punainen torni.

Inka KhanjiAlanya, Turkki
Alanyan linnoitukselta avautuva merinäkymä on monen suosikki.

Välimeren ilmasto

Alanyan ilmasto on tyypillinen Välimeren rannikkoalueen ilmasto. Talvet ovat lauhkeita ja sateisia, kesät kuumia ja kuivia. Alanyassa sataa eniten joulu- ja tammikuussa, kuivinta ja kuuminta on elokuussa.

Elokuussa keskilämpötila on noin +27 astetta. Kylmin kuukausi on tammikuu +12 asteen keskilämpötiloineen, joten varsinaisesti kylmästä ei Alanyassa voi puhua edes talvella. Vuoden keskilämpötila on noin +19 celsiusastetta. Vaikka Alanyaan matkustetaan ympäri vuoden, suurin osa matkatoimistoista järjestää matkoja Alanyaan vain kesäsesonkina.

Rantaelämää ja vesiaktiviteetteja

Alanya sopii erityisesti ranta- ja aktiivilomailijoille. Alanyan rantaa halkoo parinsadan metrin korkeuteen nouseva Kale-kukkula. Kukkulan läntisellä puolella sijaitseva kaksi kilometriä pitkä Kleopatra-ranta on melko vilkas ja itäinen Keykubat-ranta sopii paremmin lasten kanssa matkustaville loivuutensa vuoksi.

Vauhtia lomaansa kaipaavat voivat puolestaan harrastaa vesihiihtoa, nousuvarjoliitoa ja banaaniveneellä ajelua Kleopatra-rannan puolella sijaitsevalla Palm Beachillä. Rannoilla vuokrataan myös vesiskoottereita ja polkuveneitä sekä järjestetään sukellus- ja snorklausretkiä. Mainion vaihtoehdon vesi- ja rantaleikeille tarjoaa Alanyan vieressä kohoava vuoristo, jonne voi tehdä esimerkiksi safari- tai vaellusmatkoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alanya on myös hyvä ostoskohde. Sataman ja pääkadun välissä levittäytyvällä basaarialueella voi tehdä edullisia ostoksia, kunhan muistaa aina tinkiä. Tinkaaminen omenateen äärellä kuuluu kaupankäyntiin.

Eri puolilla kaupunkia järjestetään markkinoita, joilla myydään yleensä erityisesti elintarvikkeita. Tuoreet, paikalliselta viljelmältä peräisin olevat makeat hedelmät ovat herkullisia ja kotiinviemisiksi kannattaa ostaa edullisia mausteita.

Erityisesti nahka on Turkissa halpaa. Nahkatuotteita voi vaikka teettää edulliseen hintaan jossakin monista keskustan nahkaliikkeistä. Hieman kaupungin ulkopuolella sijaitsevat Alanyum- ja Mega Mall -ostoskeskukset ovat hyviä paikkoja vaateostosten tekemiseen.

>> Lue myös: Alanyan upeimmat rannat – katso kuvat ja suunnittele oma matkasi

Huomioi turkkilainen kulttuuri

Turkkilaiset ovat hyvin ystävällisiä ja Alanyassa suhtaudutaan matkailijoihin todella positiivisesti. Hinnoista keskustelu kuuluu perinteiseen kaupankäyntikulttuuriin, ja suomalaisille tuttu kiire loistaa Alanyassa poissaolollaan. Tunnelma lomakohteessa onkin hyvin rento, mikä saattaa ajoittain aiheuttaa myös ongelmia, sillä esimerkiksi aikataulut eivät aina pidä.

Matkailijoiden kannattaa huomioida myös muut turkkilaisen kulttuurin erityispiirteet. Vaikka Alanya onkin suosittu matkailukohde, maan pääuskonto islam tulee ottaa huomioon esimerkiksi pukeutumisessa. Valtaosa matkailijoista käyttää kesäkuumalla lyhyitä shortseja ja toppeja, mikä on sallittua, mutta saattaa vaikuttaa paikallisten suhtautumiseen.

Turkissa puhutaan turkkia, mutta Alanyassa voi pärjätä mainiosti myös englannilla, ja joissain paikoissa palvelua saa myös suomeksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ALANYASSA

Alanya, Turkki
Lämmin aurinko ja hyvät hiekkarannat houkuttelevat matkailijoita Alanyaan.

Lentoja ja pakettimatkoja

Alanya on monen matkatoimiston vakiokohde, mutta tarjolla on perinteisten pakettimatkojen lisäksi pelkkiä lentoja. Monet matkustavat Alanyaan Antalyan lentoasemalta, joka sijaitsee noin 130 kilometrin päässä Alanyasta. Alanyan oma lentoasema, Gazipasan lentokenttä, sijaitsee noin 40 kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Useilla lentoyhtiöillä on säännöllisiä lentoja Antalyaan. Lentojen hinnat alkavat yleensä 200–400 eurosta. Matkustusajankohta näkyy suoraan matkojen hinnoissa. Sesongin ulkopuolella matkustava saattaa joutua lentämään Alanyaan muutaman välilaskun kautta.

Alanya kuuluu suomalaisten tyypillisiin äkkilähtökohteisiin: pakettimatkan voi viime hetkellä saada huomattavan edullisesti verrattuna pelkkiin lentohintoihin.

Majoitusta jokaiseen budjettiin

Alanyan hotellitarjonta on monipuolinen. Suosittuna matkakohteena kaupunki tarjoaa paljon erilaisia hotellivaihtoehtoja perinteisistä perhe- ja lomahotelleista edullisempaan majoitukseen. Kaupungin ympärillä sijaitsee myös useita all inclusive -hotelleja.

Suuri osa hotelleista sijaitsee melko keskeisellä paikalla rannan läheisyydessä, mutta vähän kauempanakin sijaitsevat hotellit ovat kävelymatkan päässä rannasta ja keskustasta.

Edullinen joukkoliikenne

Kaupungin sisäisessä liikenteessä voi liikkua esimerkiksi dolmusilla ja taksilla. Dolmus, eli paikallisliikenteen minibussi, on todella edullinen keino liikkua paikasta toiseen. Alanyasta on myös edullisia linja-autoyhteyksiä useisiin muihin Turkin kohteisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Dolmusilla matka maksaa alle euron ja sitä varten on suositeltavaa varata tasaraha. Bussista pääsee ulos varsinaisten bussipysäkkien lisäksi oikeastaan missä tahansa, kunhan vain huikkaa kuskille toiveensa hypätä pois kyydistä. Vanhoja dolmus-busseja on ryhdytty korvaamaan nykyaikaisemmilla busseilla.

Taksilla liikkuminen on edullista ja taksiasemia sekä -kutsunappeja on tiheässä. Kannattaa aina tarkistaa, että kuski laittaa mittarin päälle. Näin vältyt ikäviltä huijausyrityksiltä, joita toisinaan tapahtuu.

ALANYAN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockAlanya, Turkki
Punainen torni on Alanyan klassikkonähtävyys. Tornin vieressä on myös pieni uimaranta, joka on pääasiassa paikallisten suosiossa.

Elämyksiä Alanyan ympäristössä

Alanyan ympäristöön järjestetään runsaasti opastettuja retkiä, ja hyvä kohteita ovat esimerkiksi kaupungin pohjoispuolella sijaitseva Taurus-vuoristo ja Pamukkalen kalliot. Manavgatin kansallispuistossa voi harrastaa esimerkiksi abseilingiä ja rotkovaellusta. Alanyasta on lisäksi mahdollista lähteä useita tunteja kestävälle mönkijäsafarille.

Ihon kuorinnan, pesun ja hieronnan sisältävä turkkilainen sauna, hamam, on rentouttava aloitus aurinkolomalle. Hamameja on runsaasti ympäri Alanyaa.

Yöelämää satamassa

Pimeän tultua kaupungin satama-alue kuhisee elämää. Satamassa on myös runsaasti pienempiä kuppiloita sekä turkkilaisia ja kansainvälisiä ruokaravintoilta.

Sataman ravintoloissa hinnat ovat usein korkeammalla kuin keskustasta hieman kauemmas mentäessä. Ruokapaikkaa etsiessä kannatta kysellä paikallisilta ravintolasuosituksia.

>> Lue myös: Näin herkutellaan Alanyassa – saako tämä veden kielellesi?

Upeat maisemat Kale-kukkulalta

Alanyan kävijän ehdoton retkikohde on rantojen välissä sijaitseva kukkula, jonka huipulla sijaitsevalta Kale-linnoitukselta on upea näkymä merelle ja kaupunkiin.

Linnoitukselle johtaa kiemurteleva tie, jonka varrella on pieniä kahviloita ja kauppoja sekä paikallista elämää. Ylös pääsee myös dolmus-bussilla.
>> Lue myös: Tällainen on Alanyan ykköskohde – katso kuvat tunnetusta linnoituksesta!

Kulttuuria ja arkkitehtuuria

Kulttuurinnälkäiselle Alanyan mielenkiintoisimpia vierailukohteita ovat arkeologinen museo, Atatürkin talo sekä Damlatas-tippukiviluola.

Satama on yksi Alanyan tunnetuimmista käyntikohteista. Satamassa, linnoituskukkulan juurella sijaitseva kahdeksankulmainen Punainen torni on valokuvista tuttu nähtävyys.

Retkiä merelle ja vuoristoon

Sataman rantakadulla voi neuvotella itselleen risteilylipun edulliseen hintaan. Päivän kestävä meriretki onkin mainio keino tutustua rannikolla sijaitseviin luoliin. Useilla meriretkillä hurjimmille tarjoutuu myös mahdollisuus päästä hyppäämään mereen kalliolta yli kymmenen metrin korkeudesta.

Paikalliset matkatoimistot järjestävät retkiä Taurus-vuoristoon. Vuoristokylissä voi tutustua paimentolaiselämään sekä tupakan ja puuvillan viljelyyn. Taurus-vuoristossa kannattaa vierailla ennen kaikkea tutustuakseen Unescon maailmanperintökohde Pamukkaleen upeine putouksineen ja kylpyaltaineen.

Auringon paahdetta karkuun haluavalle hyvä retkikohde on vuorilla virtaava Dim-joki, Dimcay, jonka varrelle on rakennettu useita ravintoloita, joissa syödään istuen jokeen ponttooneiden päälle rakennetuissa katoksissa. Joen vesi on virkistävän kylmää ja monet paikallisetkin pakenevat kuumuutta Dimcayn viileyteen.

ALANYAN PARHAAT

Inka KhanjiAlanya, Turkki
Paikalliskulttuuri näkyy Alanyassa hyvin, mutta matkailija välttyy helposti yhteentörmäyksiltä.

Alanyan parhaat rannat

 1. Kleopatran ranta
 2. Palm Beach
 3. Keykubat
 4. Incekum
 5. Damlatas

Alanyan parhaat retkikohteet

 1. Pamukkale
 2. Kale-kukkula
 3. Damlatas Aqua Center -vesipuisto
 4. Dimcay-joki
 5. Välimeren risteily

Alanyan parhaat ostospaikat

 1. Alanyan basaarit
 2. Markkinat
 3. Alanyum-ostoskeskus
 4. ATM-outlet
 5. Kauppahalli

Lisätietoa

Turkin valtion matkailutoimisto

Teksti: Jenna Lehkonen, Anni Moilanen ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Antalya, Turkki

Missä lomailla halvalla? Turkki tarjoaa nyt eniten vastinetta rahoille, ja siihen on hyvä syy

Alanya, Turkki

Varo huijareita! Älä haksahda näihin Alanyan yleisimpiin turistivedätyksiin

Asiat, jotka yllättävät ensikertalaisen Turkissa

Kymmenen asiaa, jotka yllättävät jokaisen ensikertalaisen Turkissa – voitko samaistua näihin huomioihin?

Ostoskatu Alanyassa

Shoppailijan opas Alanyaan – näin hankit parhaat tuliaiset

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja