Hyppää sisältöön

Miksi mennä vain Mallorcalle, jos voi käydä myös naapurisaarilla? Näin se onnistuu

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 15.07.2024
Baleaareilla lomaillessa kannattaa kokea ainakin kaksi saarta. Lauttayhteydet vievät vaivattomasti saarelta toiselle.

1. Neljältä saarelta löydät kaiken, mitä voit haluta

Suunnittelitko lähteväsi kesälomalle Mallorcalle tai jollekin toiselle Baleaarien saarelle? Samaan lomaan kannattaa yhdistää ainakin pari saarta. Etäisyydet ovat lyhyitä, ja Espanjan Välimeren puoleisilla saarilla on kaikilla omat vahvuutensa.

Baleaareilla saaret täydentävät toisiaan niin saumattomasti, että saarihyppelijän ei tarvitse pelätä näkevänsä vaivaa kiertääkseen neljä samanlaista saarta. Jos ihastuit saarihyppelyyn Kreikassa, kokeile samaa Baleaareilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mallorcalla on dramaattisia vuoristomaisemia ja Palman kansainvälinen kaupunki, kun taas Menorcalta löytyy ihania luonnonrantoja. Tyylikkäiden putiikkien Ibiza on yksi maailman kuuluisimmista bilekohteista. Pienestä Formenterasta moni ei ole ikinä kuullutkaan, mikä tekee siitä kiehtovan retkikohteen.

2. Mieti, mistä aloitat matkan

Jos aiot vierailla loman aikana kaikilla Baleaarien saarilla, kannattaa matka aloittaa vaikka Menorcalta. Saarelta on lauttayhteys Mallorcalle, josta puolestaan pääsee jatkamaan edelleen Ibizalle. Formenteralle pääsee puolestaan Ibizalta kätevästi vaikka päiväretkelle.

Tällä hetkellä Suomesta on kuitenkin suoria lentoja ainoastaan Mallorcalle, mikä tekee siitä hyvän tukikohdan. Mallorcalta pääsee lautalla sekä Menorcalle että Ibizalle.

ShutterstockMenorcalta pääsee lautalla Mallorcalle
Menorcalla lauttoja lähtee sekä Ciutadellasta että Mahonista.

Muille saarille voi lentää Suomesta esimerkiksi Mallorcan tai Barcelonan kautta.

Saarihyppelyä suunnitellessa kannattaa muistaa, että myös matkanjärjestäjiltä voi ostaa yhdensuuntaisia lentoja, mikä mahdollistaa lentämisen yhteen paikkaan ja palaamisen kotiin toiselta saarelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Mitä saarihyppely maksaa?

Lauttalippujen hinnat ovat nousseet Baleaareilla reilusti muutaman viime vuoden aikana, eivätkä hinnat romahda enää edes vilkkaimman sesongin ulkopuolella.

Esimerkiksi parin tunnin lauttamatka Mallorcan ja Menorcan välillä maksaa lähes 100 euroa per suunta. Saman päivän meno-paluulipuista voi olla tarjouksia. Edullisimmat liput Mallorcan ja Menorcan välille saa Corsica Ferries -yhtiöltä, jolla ei kuitenkaan ole päivittäisiä ylityksiä. Matkustuspäiviä kannattaa siis miettiä jo lomaa suunnitellessa rahan säästämiseksi.

Jos matkustat lautalla auton tai moottoripyörän kanssa, joudut maksamaan kulkupelistä erillisen hinnan.

Mallorcan ja Ibizan väliset lauttaliput maksavat edullisimmillaan noin 50 euroa vuodenajasta riippuen, mutta voit varautua myös kaksinkertaisiin hintoihin. Alennettuja hintoja on tarjolla ainakin lapsille sekä Baleaarien vakituisille asukkaille.

Lauttaliput eivät nykyään todennäköisesti ole lentoja edullisempia, mutta matka on takuulla miellyttävämpi. Lautalla pääset suoraan kohteeseen ilman siirtymisiä lentokentältä, etkä joudu maksamaan lisämaksua matkatavaroista.

4. Näin varaat liput

Baleaareilla suurimmat lauttayhtiöt ovat Balearia, Trasmediterránea ja Menorca Lines. Myös Corsica Ferries -yhtiöllä on reittejä saarilla, mutta ne liikennöivät harvakseltaan. Ibizan ja Formenteran välillä on useampia eri toimijoita, joista edullisin on Aquabus.

Jos tiedät, minä päivänä matkustat, kannattaa lauttaliput varata etukäteen yhtiöiden omilta verkkosivuilta. Lauttamatkalle voi yleensä tehdä check-inin verkossa samaan tapaan kuin lennollekin. Samalla voit tulostaa tarkastuskortin tai tallentaa sen matkapuhelimeen viivakoodin lukua varten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockSaarihyppely Baleaareilla
Formenteran pienellä saarella on helppo käydä Ibizalta käsin.

Lippuja myydään myös satamissa lauttayhtiöiden omilla tiskeillä. Vilkkaimpien kesäkuukausien, juhlapyhien ja tapahtumien aikaan lauttalippujen varausta ei kannata jättää viime tippaan.

5. Varaudu näihin saarihyppelyllä

Kannattaa huomioida, että lauttoja saattaa lähteä yhdellä saarella useammasta paikasta. Esimerkiksi Mallorcalla voit matkustaa Palmaan tai Alcudiaan ja Menorcalla Ciutadellaan tai Mahoniin.

Lautasta ja reitistä riippuen voit varata matkalle tavallisen kansipaikan tai hytin. Kansipaikkoja ei yleensä ole numeroitu, joten paikat varataan sitä mukaa kun matkustajat nousevat kyytiin. Etäisyydet eivät Baleaareilla ole kovin pitkiä, ja matka taittuu mukavasti maisemia ihaillen.

Ravintolapalvelut vaihtelevat lauttojen ja reittien välillä, mutta niistä löytyy ainakin yksinkertainen kahvio ja pieni kauppa. Kaikilla lautoilla ei ole wifi-yhteyttä, ja puhelimen verkkokin saattaa hävitä merellä jossain vaiheessa.

Baleaarien lauttaterminaalit eivät yleensä ole kovin isoja, mutta niistä on bussi- ja taksiyhteyksiä kaupunkien keskustoihin ja läheisiin lomakohteisiin.

Ennen lauttaan nousua matkatavarat läpivalaistaan. Passi kannattaa pitää käden ulottuvilla, vaikka matkaa taitetaankin saman maan sisällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Mallorca, Ibiza vai Menorca? Näin suositut lomasaaret eroavat toisistaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät?

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät? Löytyvät läheltä suomalaisten suosikkikohdetta – katso 5 kauneinta

Espanjan parhaat kohteet

Oletko samaa mieltä? Tuhannet suomalaiset vastasivat: nämä Espanjan kohteet kiinnostavat eniten

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Mallorcan parhaat rannat

Näin löydät Mallorcan parhaat rannat – 10 suositusta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja