Kuva: Shutterstock
Vinkit Baleaarien saarihyppelylle

Miksi mennä vain Mallorcalle, jos voit käydä myös naapurisaarilla? Näin onnistuu saarihyppely Baleaareilla

Baleaareilla lomaillessa kannattaa kokea ainakin kaksi saarta. Lauttayhteydet vievät vaivattomasti saarelta toiselle.

1. Neljältä saarelta löydät kaiken, mitä voit haluta

Suunnittelitko lähteväsi kesälomalle Mallorcalle tai jollekin toiselle Baleaarien saarelle? Samaan lomaan kannattaa yhdistää ainakin pari saarta. Etäisyydet ovat lyhyitä, ja Espanjan Välimeren puoleisilla saarilla on kaikilla omat vahvuutensa.

Baleaareilla saaret täydentävät toisiaan niin saumattomasti, että saarihyppelijän ei tarvitse pelätä näkevänsä vaivaa kiertääkseen neljä samanlaista saarta. Jos ihastuit saarihyppelyyn Kreikassa, kokeile samaa Baleaareilla.

Mallorcalla on dramaattisia vuoristomaisemia ja Palman kansainvälinen kaupunki, kun taas Menorcalta löytyy ihania luonnonrantoja. Tyylikkäiden putiikkien Ibiza on yksi maailman kuuluisimmista bilekohteista. Pienestä Formenterasta moni ei ole ikinä kuullutkaan, mikä tekee siitä kiehtovan retkikohteen.

2. Menorca on hyvä aloituspaikka

Jos aiot vierailla loman aikana kaikilla Baleaarien saarilla, kannattaa matka aloittaa vaikka Menorcalta. Saarelta on lauttayhteys Mallorcalle, josta puolestaan pääsee jatkamaan edelleen Ibizalle. Formenteralle pääsee puolestaan Ibizalta kätevästi vaikka päiväretkelle.

Kuva: ShutterstockMenorcalta pääsee lautalla Mallorcalle
Menorcalla lauttoja lähtee sekä Ciutadellasta että Mahonista.

Suomesta on eniten suoria lentoja Mallorcalle, mutta myös Menorcalle ja Ibizalle liikennöidään kesällä lomalentoja. Matkanjärjestäjiltä voit ostaa yhdensuuntaisia lentoja, mikä mahdollistaa lentämisen yhteen paikkaan ja palaamisen kotiin toiselta saarelta.

3. Mitä saarihyppely maksaa?

Lauttalippujen hinnat vaihtelevat Baleaareilla sesongin mukaan. Kaikilla saarilla toimivilla yrityksillä on tapana nostaa hintoja elokuussa – oli sitten kyseessä matkalippu, hotellimajoitus tai päivän menu ravintolassa.

Esimerkiksi alle kahden tunnin lauttamatka Mallorcan ja Menorcan välillä maksaa elokuussa lähes 60 euroa per suunta. Keväällä saman lipun saa puoleen hintaan. Jos matkustat lautalla auton tai moottoripyörän kanssa, joudut maksamaan kulkupelistä erillisen hinnan.

Mallorcan ja Ibizan väliset lauttaliput maksavat edullisimmillaan noin 30 euroa vuodenajasta riippuen. Huippusesonkina voit varautua yli kaksinkertaisiin hintoihin. Alennettuja hintoja on tarjolla ainakin lapsille sekä Baleaarien vakituisille asukkaille.

Lauttaliput eivät välttämättä ole lentoja halvempia, mutta matka on takuulla miellyttävämpi. Lautalla pääset suoraan kohteeseen ilman siirtymisiä lentokentältä, etkä joudu maksamaan lisämaksua matkatavaroista.

4. Näin varaat liput

Baleaareilla suurimmat lauttayhtiöt ovat Balearia ja Trasmediterránea. Myös Corsica Ferries -yhtiöllä on reittejä saarilla. Ibizan ja Formenteran välillä on useampia eri toimijoita, joista edullisin on Aquabus.

Jos tiedät, minä päivänä matkustat, kannattaa lauttaliput varata etukäteen yhtiöiden omilta verkkosivuilta. Lauttamatkalle voi yleensä tehdä check-inin verkossa samaan tapaan kuin lennollekin. Samalla voit tulostaa tarkastuskortin tai tallentaa sen matkapuhelimeen viivakoodin lukua varten.

Kuva: ShutterstockSaarihyppely Baleaareilla
Formenteran pienellä saarella on helppo käydä Ibizalta käsin.

Lippuja myydään myös satamissa lauttayhtiöiden omilla tiskeillä. Vilkkaimpien kesäkuukausien, juhlapyhien ja tapahtumien aikaan lauttalippujen varausta ei kannata jättää viime tippaan.

5. Varaudu näihin saarihyppelyllä

Kannattaa huomioida, että lauttoja saattaa lähteä yhdellä saarella useammasta paikasta. Esimerkiksi Mallorcalla voit matkustaa Palmaan tai Alcudiaan ja Menorcalla Ciutadellaan tai Mahoniin.

Lautasta ja reitistä riippuen voit varata matkalle tavallisen kansipaikan tai hytin. Kansipaikkoja ei yleensä ole numeroitu, joten paikat varataan sitä mukaa kun matkustajat nousevat kyytiin. Etäisyydet eivät Baleaareilla ole kovin pitkiä, ja matka taittuu mukavasti maisemia ihaillen.

Ravintolapalvelut vaihtelevat lauttojen ja reittien välillä, mutta niistä löytyy ainakin yksinkertainen kahvio ja pieni kauppa. Kaikilla lautoilla ei ole wifi-yhteyttä, ja puhelimen verkkokin häviää merellä yleensä jossain vaiheessa.

Baleaarien lauttaterminaalit eivät yleensä ole kovin isoja, mutta niistä on bussi- ja taksiyhteyksiä kaupunkien keskutoihin ja läheisiin lomakohteisiin. Ennen lauttaan nousua matkatavarat läpivalaistaan. Passi kannattaa pitää käden ulottuvilla, vaikka matkaa taitetaankin saman maan sisällä.

Lue myös: Mallorca, Ibiza vai Menorca? Näin suositut lomasaaret eroavat toisistaan

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 16.5.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia