Hyppää sisältöön

Kymmenen asiaa, jotka ihmetyttävät suomalaisia espanjalaisessa ravintolassa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 18.05.2022
Espanjalainen ravintolakulttuuri poikkeaa merkittävästi suomalaisesta. Oletko sinäkin kiinnittänyt huomiota näihin asioihin?

1. Ravintoloiden aukioloajat

Kaikki Espanjassa lomailleet tietävät eron ruokailuajoissa suomalaisten tapoihin verrattuna. Paikalliset syövät lounasta noin kahden ja neljän välillä, kun taas illalliselle suunnataan aikaisintaan kahdeksan tai yhdeksän maissa. Ravintoloiden keittiöt ovat usein auki keskiyöhön saakka. Vilkkaimmissa turistikeskittymissä ruokaa saa läpi päivän, mutta perinteiset espanjalaisravintolat sulkevat keittiön lounaan ja illallisen välillä.

Lue myös: Sinäkin olet ihmetellyt, miksi Espanjassa syödään vasta myöhään illalla – et olisi ikinä arvannut todellista syytä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Ei turhaa koreilua

Fiinimmät ravintolat ovat asia erikseen, mutta espanjalaiset perusravintolat ovat usein hyvin pelkistettyjä. Tämä pätee niin sisustukseen, annosten esillepanoon kuin palveluunkin. Kiireisissä ravintoloissa tarjoilijat saattavat ryntäillä pöydästä toiseen ilman ylimääräisiä hymyjä tai kommentteja. Lautasella on yleensä tasan se, mitä ruokalista kertoo annoksessa olevan ilman turhia koristeita.

3. Makea aamupala

Tyypillinen espanjalainen aamupala ei välttämättä sovi suomalaiseen makuun. Monet ravintolat ja kahvilat kauppaavat perinteistä settiä, johon kuuluu kahvin lisäksi esimerkiksi voisarvi tai makea leivonnainen. Puurot ja jogurtit loistavat perinteisissä ravintoloissa poissaolollaan, mutta vaaleaa leipää sentään on saatavilla. Hotellien buffeteissa valikoima on monipuolisempi turistien makuun.

4. Tapasbaareissa roskat heitetään lattialle

Jos huomaat tapasbaarin lattian olevan täynnä pieniä lautasliinoja, älä järkyty. Näin Espanjassa toimitaan. Itse asiassa mitä enemmän servettejä lattialle on heitelty, sitä suositumpi paikka todennäköisesti on. Lattialle voi päätyä myös kaikkea muuta oliivien kivistä pähkinöiden kuoriin.

Lue myös: Näin tilaat tapaksia Espanjassa – matkailijan opas ja 20 tyypillistä annosta

5. Unohda voi, käytä öljyä

Leipäkori on ateriaa odotellessa yleinen näky espanjalaisissa ravintoloissa. Suomalainen saattaa kaivata voita leivän päälle, mutta sitä ei kannata turhaan kysellä. Espanjassa leipä nautitaan oliiviöljyn ja joskus myös balsamicon kera. Kaada toista tai molempia leipälautaselle ja kasta leipä öljyyn. Yhdistelmä on herkullinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockHuomioi nämä asiat espanjalaisessa ravintolassa
Ravintolapöydistä löytyy Espanjassa aina oliiviöljyä. Käytä sitä salaatin ja leivän kanssa.

6. Drinkit voivat olla vahvoja

Espanjalaisissa ravintoloissa ja baareissa ei käytetä mittoja juomia kaadettaessa. Vapaan kaadon takia et voi siis olla varma siitä, kuinka voimakas drinkkisi on. Drinkit saatetaan myös tarjoilla siten, että mikserinä käytettävä virvoitusjuoma on erillisessa pullossa. Tällöin juoman voi sekoittaa itse pitkään lasiin. Alkoholijuomat ovat Espanjassa edullisia, ja viiniä juodaan usein ruoan kanssa myös tavallisena arkipäivänä.

Lue myös: Kuusi tyypillistä juomaa, joihin törmäät Espanjassa – kuinka montaa olet maistanut?

7. Vain yksi lasku per seurue

Jos ruokailet Espanjassa isommassa seurueessa, älä odota voivasi pyytää omaa laskua jokaiselle henkilölle tai pariskunnalle. Suomalaista laskun jakoa ei tunneta espanjalaisissa ravintoloissa. Varaa mukaan käteistä, jos aiotte jakaa laskun seurueen kesken, sillä erilliset korttimaksut eivät ilahduta henkilökuntaa. Tippiä jätetään yleensä korkeintaan kymmenen prosenttia loppusummasta, jos ruokaan ja palveluun ollaan tyytyväisiä.

8. Päivän menun hinta yllättää

Suomessakin on helppo löytää kympin lounaita, mutta ne eivät sisällä yhtä paljon kaikkea kuin espanjalainen menú del día. Lounasaikaan voimassa olevaan tarjoukseen sisältyy yleensä leipää, alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka ja lasi talon viiniä. Annokset valitaan tavallista ruokalistaa lyhyemmältä listalta. Yleisin hinta on 10 euroa.

ShutterstockRavintolaetiketti Espanjassa
Isossa seurueessa ruokaillessa ei Espanjassa pyydetä erillisiä laskuja.

9. Varaudu testaamaan kielitaitoasi

Turisteille suunnatuissa ravintoloissa palvelua saa monella kielellä kansainväliseltä henkilökunnalta. Perinteisissä espanjalaisissa ravintoloissa henkilökunta on espanjalaista – ja monesti hyvin miesvoittoista. Oletko huomannut, että usein tarjoilijat ovat tällaisissa paikoissa vanhempia herrasmiehiä? Matkailijan kannattaa opetella muutama perusfraasi espanjaksi. Lomakohteiden ulkopuolella ei kannata odottaa englannin- tai suomenkielisiä ruokalistoja.

10. Muista toivottaa hyvää ruokahalua

Paikallisten kanssa ruokaillessa on ehdottoman tärkeää toivottaa muille seurueen jäsenille hyvää ruokahalua. Espanjassa termiä toistetaan jatkuvasti – aina kun joku näkee toisen syövän, on tälle sanottava buen provecho tai que aproveche. Molemmat lauseet kehottavat nauttimaan ruoasta.

Lue myös: Espanjalaisen ruoan ABC – poimi lautaselle Välimeren parhaat herkut

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Malaga

Málagan tärkeimmät nähtävyydet – 18 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Baleaarien saaret

Mallorca, Ibiza vai Menorca – mikä saari sopii sinulle? Näin kohteet eroavat toisistaan

Barcelonan nähtävyydet

Barcelonan parhaat nähtävyydet – 20 paikkaa, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Lanzaroten nähtävyydet

Tämä Kanariansaari jää turhaan suosittujen naapuriensa varjoon – Lanzaroten 16 parasta nähtävyyttä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja