Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Turku

Visit Finland / Krista Keltanen
Turku
Kohdeoppaat
 • Matkaopas

Turku on mainio matkakohde vuoden ympäri

Kulttuurikaupunki Turku kuuluu Suomen suosituimpiin kohteisiin.
Päivitetty: 14.05.2020
next
prev
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva

Turku on historiallinen kaupunkikohde, joka hellii matkailijoita erityisesti kesäisin. Kaunis jokimaisema, tunnelmallinen keskusta, näyttävä arkkitehtuuri sekä upeat luontokohteet saavat matkailijat palaamaan Turkuun kerta toisensa jälkeen.

Historiallinen kohde kiinnostaa

Länsi-Suomessa sijaitseva Turku on kaunis kaupunki ja erityisesti kesäisin se on suosittu matkailukohde.

Turun alueella on käyty kauppaa jo 1100-luvulla. Vaikka suuri osa kaupungista tuhoutui vuoden 1827 palossa, löytyy keskusta-alueelta runsaasti muistoja keskiaikaisesta kaupungista. 1200-luvulla perustuksensa saaneet Turun linna ja tuomiokirkko ovat suosittuja matkailukohteita, joiden lisäksi kaupungilla on tarjottavanaan monia persoonallisia ajanviettovaihtoehtoja.

Kauppatori on kaupungin tapahtumien keskipiste. Torilla käydään kauppaa ympäri vuoden, ja sen lähistöllä on niin Turun taidemuseo, kaunis Puolalanpuisto kuin kansainvälistä mainetta niittänyt uusi kaupunginkirjastokin. Torilta on myös lyhyt matka turkulaisuuden ytimeen Aurajoen rantaan. Keskusta-alueen nähtävyyksien lisäksi ympäristössä riittää ulkoilmakohteita, jotka paljastavat erilaisen puolen kauniista rantakaupungista.

Visit Finland / Krista KeltanenTurku, Suomi
Jokiristeily Turussa on suosittu ajanviete.

Hyvä matkakohde ympäri vuoden

Turku on aurinkoinen kaupunki, ja paras aika matkustaa Turkuun on erityisesti kesällä, jolloin kaupunki on parhaimmillaan. Lämpötilat nousevat hellelukemiin, ja vastapainoksi talvikuukausina paukkuvat pakkaset.

Turku tarjoaa matkailijoille runsaasti suomalaista kaupunkitunnelmaa. Keskustan lisäksi kaupungin tuntumassa sijaitseva kuvankaunis saaristo on matkailijoiden suosiossa eikä ihme, sillä idylliset maisemat ovat useimpien matkailijoiden mieleen. Myös Turun läheisyydessä sijaitsevat kauniit pikkukaupungit, kuten esimerkiksi Naantali ja Raisio, ovat loistavia päiväretkikohteita Turusta käsin.

Kaupungin keskustassa on hyvä ravintolatarjonta sekä mainiot shoppailumahdollisuudet, joten kaupunkilomaa kaipaileva matkailija viihtyy Turun keskustassa taatusti. Myös kaunis arkkitehtuuri tarjoaa näkemistä.

Turussa on sanonnan mukaan Suomen kauneimmat naiset, mutta myös kaupungin jokimaisema on maan upeimpia. Lisäksi Turun erikoinen murre on kaupungin erityispiirteitä. Turkulainen puhetapa hymyilyttää matkailijaa vierailun ensihetkistä lähtien, ja tuo oman säväyksensä Turun-lomaan.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN TURUSSA

Turku, Suomi
Turun tunnelmalliseen saaristoon on helppo matkustaa.

Matkusta Turkuun

Turkuun voi matkustaa muista Suomen kaupungeista lentäen tai maitse. Tavallisimmin kaupunkiin saavutaan autolla, junalla tai bussilla, mutta tarjolla on myös lentoyhteyksiä.

Norra liikennöi Finnairin suorilla lennoilla Helsingistä Turkuun, ja matka-aika on noin puoli tuntia. Turun lentoasema sijaitsee noin kahdeksan kilometrin päässä kaupungin keskustasta, ja sinne pääsee kätevästi omalla autolla, taksilla tai linja-autolla. Turun kaupunkiliikenteen 1-linja liikennöi keskustan ja lentoaseman välillä.

Hyvä majoitustarjonta

Turku on suosittu matkailukaupunki, mikä näkyy myös kaupungin majoitustarjonnassa. Hotelleja on tarjolla runsaasti, ja matkailijat voivat valita majapaikkansa useasta eri hintaluokasta. Turussa voikin majoittua tunnettujen ketjujen hotelleissa, mutta kaupungissa on myös runsaasti yksityisomisteisia putiikkihotelleja. Lisäksi Turun lähistöllä ja saaristossa on mahdollisuus majoittua myös vuokramökissä.

Halpoja majapaikkoja on runsaasti, ja edullisten hotellien lisäksi Turussa voi majoittua pienellä rahalla myös hostellissa. Monet turkulaiset myös tarjoavat kotimajoitusmahdollisuutta matkailijoille, ja se on tavallisesti hotellia edullisempi tapa majoittua.

Turussa on myös leirintäalue, jossa majoittuminen on edullista.

Liiku Turun sisällä

Turun seudun julkisen liikenteen verkosto Föli kattaa yhteensä kuusi kuntaa: Turun lisäksi verkostossa on Raisio, Naantali, Kaarina, Lieto ja Rusko. Reittiverkosto on kattava, ja Turun julkisen liikenteen verkosto on melko toimiva.

Matkailijat voivat hyödyntää julkisen liikenteen verkostoa parhaiten TurkuCard-kortin avulla, joka sisältää paitsi julkisen liikenteen käytön kaupungissa myös sisäänpääsyn lukuisiin vierailukohteisiin.

Turussa on myös hyvät pyöräilymahdollisuudet, ja pyörä kannattaa valita kulkupeliksi erityisesti kesäisin.

TURUN NÄHTÄVYYDET

Visit Finland / Timo OksanenTurku, Suomi
Turun tuomiokirkko on kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä.

Turun symbolit – kirkko ja linna

Turun linna on yksi kaupungin symboleista. Linnan perustukset rakennettiin vuonna 1284, ja se on toiminut niin keskiaikaisena puolustuslinnana, Juhana herttuan aikaisena hallintorakennuksena, kreivi Pietari Brahen hovina kuin vankilanakin. Linna tuhoutui pommituksessa vuonna 1941, ja sodanjälkeiset restaurointityöt saatiin valmiiksi 1960-luvulla. Turun kaupungin historiallinen museo on toiminut linnan tiloissa 1880-luvulta lähtien. Suuri osa linnan huoneista on restauroitu alkuperäisen kaltaisiksi, ja niihin tutustuessa saa vierähtämään useamman tunnin.

Tuomiokirkkosillan itäpuolella matkailijaa tervehtivät tuomiokirkko ja Vanha Suurtori. Tuomiokirkon rakentaminen alkoi 1200-luvulla ja viimeisiä suuria rakennustöitä tehtiin 1830-luvulla, kun kirkon sisusta ja torni uusittiin Turun palon jälkeen. Tuomikirkko on Suomen luterilaisen kirkon pääkirkko ja maan kansallispyhättö. Tien toisella puolella sijaitseva Vanha Suurtori toimii areenana heinäkuisille Keskiaikaismarkkinoille. Suurtorin alueella on muutamia viehättäviä kahviloita ja pieniä putiikkeja.

Keskiaikaisia kohteita

Kun joen itäpuolella kävelee kohti Aurasiltaa, tulee Åboa Vetus & Ars Nova -museolle. Museon alue on kaupungin vanhinta seutua, ja täällä on tehty arkeologisia kaivauksia reilun sadan vuoden ajan. Museossa lattiatason alapuolella avautuva Åboa Vetus esittelee keskiaikaisen Luostarikorttelin katujen ja talojen raunioita ja alueelta löytynyttä keskiaikaista esineistöä. Museon yläkerta, Ars Nova keskittyy nykytaiteeseen.

Aurasillan molemmin puolin avautuu vielä kahden museokohteen verran tilaisuuksia tutustua vanhaan Turkuun. Kaupungin puolella sillan vieressä sijaitsee 1700-luvun alussa rakennettu Qwenselin talo, johon myöhemmin rakennetussa siivessä sijaitsee mielenkiintoinen Apteekkimuseo.

Sillan itäpuolella nouseva Luostarinmäki on ainoa yhtenäinen alue, joka selvisi vuoden 1827 palosta. Vartiovuorenkadun päässä sijaitseva Luostarinmäen käsityöläismuseo esittelee yli 200 vuotta vanhan puutaloalueen, jonka rakennukset sijaitsevat alkuperäisillä paikoillaan. Taloihin on sisustettu käsityöläiskortteli verstaineen ja asuintaloineen.

Jokirannan ympäristö

Kaupungin läpi virtaava Aurajoki on paikallisille rakas. Talvisin hiljainen ja tunnelmallinen jokiranta herää henkiin keväisin, ja sen ympäristössä vietetään aikaa kellon ympäri viileneviin syysiltoihin asti.

Aurasillan jälkeen alkavat Turun kuuluisat jokilaivat ovat erottamaton osa kaupungin kesää. Laivasta riippuen tarjolla on ruoka-annoksia tai pikkupurtavaa. Kesäiltoina laivat muuntautuvat viihtyisiksi illanviettopaikoiksi, ja niiden kansilla viihdytään lämmittimien alla myöhäiseen yöhön. Ankkurissa olevien laivojen lisäksi Martinsillan kupeesta liikennöi myös saaristossa risteileviä ravintolalaivoja.

Aurasillan ja sitä seuraavan Teatterisillan väliin nousee Samppalinnanmäki, missä sijaitsevat sekä kesäteatteri, maauimala että urheilupuisto. Teatterisillan kohdalla on Turun kaupunginteatteri, ja sen jälkeen vastaan tulee kokeileviakin taideprojekteja esittelevä Wäinö Aaltosen museo.

Satamaan päin mentäessä Martinsilta on viimeinen jokea ylittävä silta. Tämän jälkeen tois pual jokke pääsee vielä viehättävällä oranssilla Förillä, joka on joessa ympäri vuoden liikennöivä kaupunkilossi. Joen ylittäminen Förillä on ilmaista.

Martinsillan jälkeen Linnankadun päässä sijaitseva Forum Marinum -merikeskus on kaunis vierailukohde. Sen edustalla lepäävä Suomen Joutsen sekä muut museolaivat ovat avoinna vierailijoille kesäaikaan.

Keskusta-alueen ulkopuolella

Ydinkeskustan ulkopuolelta löytyy värikästä tekemistä koko perheelle.

Kuralan Kylämäki on hauska kohde lapsiperheille. 1950-luvun toimivalla maatilalla on kanoja, lampaita ja lehmiä, ja museokaupan sekä kahvilan lisäksi täällä toimii erälaakso ja arkeologinen kokeiluverstas. Keskusta-alueen läheisyydessä on muitakin seikkailu- ja huvipuistotyyppisiä aktiviteetteja lapsiperheille.

Turussa on kattava pyörätieverkosto, joten jos aikaa riittää, kannattaa pyörän vuokraamista harkita. Vuokrattavia polkupyöriä ja painettua pyörätiekarttaa tarjoaa esimerkiksi kaupungin matkailuneuvonta. Kaunis Ruissalon saari on hyvä kohde aurinkoiselle pyöräretkelle. Saaren uimarannat, luontopolut, 1800-luvulla rakennetut huvilat ja kasvitieteellinen museo tarjoavat nähtävää ja koettavaa koko päiväksi.

Jos suunnittelet yön yli kestävää retkeä, ovat Turun kaupungin ulkoilusaaret Vepsä, Maisaari ja Pähkinäinen hyviä vaihtoehtoja. Saarilla on mökkimajoitusta ja uimarannat. Vepsällä on myös vuokrattavia veneitä ja kanootteja.

Martinsillan kupeesta liikennöi myös useita saaristolaivoja, jotka tarjoavat eripituisia risteilyitä.

TURUN PARHAAT

Visit FinlandTurku, Suomi
Osa jokilaivoista tarjoaa matkustajille matkan aikana myös päivällisen.

Turun parhaat nähtävyydet

 1. Turun linna
 2. Aurajoen ranta
 3. Samppalinnanmäki
 4. Tuomiokirkko

Koe nämä elämykset Turussa

 • Hyppää jokilaivan kyytiin
 • Vieraile Turun linnassa
 • Juo aamukahvit Turun torilla
 • Ulkoile Ruissalossa

Lisätietoa

Turun kaupungin matkailusivusto
Turun seudun matkailusivusto

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Visit Finland / Krista Keltanen, Taipale Brothers, Timo Oksanen ja Visit Turku / Ilkka Hemmilä, Olli Sulin, Seilo Ristimäki, Samu Valleala

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

  Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.