Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Suomi

Matkaopas: Turku

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 15.07.2023
Turku on historiallinen kaupunkikohde, jonka jokimaisema, tunnelmallinen keskusta ja näyttävä arkkitehtuuri kiinnostavat matkailijoita.

Historiallinen kohde kiinnostaa

Länsi-Suomessa sijaitseva Turku on Suomen vanhin kaupunki ja erityisesti kesäisin suosittu matkailukohde.

Turun alueella on käyty kauppaa jo 1100-luvulla. Vaikka suuri osa kaupungista tuhoutui vuoden 1827 palossa, löytyy keskusta-alueelta muistoja keskiaikaisesta kaupungista. 1200-luvulla perustuksensa saaneet Turun linna ja tuomiokirkko ovat suosittuja matkailukohteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kauppatori on kaupungin tapahtumien keskipiste. Tori on avoinna ympäri vuoden, ja sen lähistöllä on niin Turun taidemuseo, kaunis Puolalanpuisto kuin kansainvälistä mainetta niittänyt kaupunginkirjastokin.

Torilta on myös lyhyt matka turkulaisuuden ytimeen Aurajoen rantaan. Keskusta-alueen nähtävyyksien lisäksi ympäristössä riittää ulkoilmakohteita, jotka paljastavat erilaisen puolen rantakaupungista.

Oman säväyksensä lomaan tuo Turun lupsakka murre, joka hymyilyttää matkailijaa.

Hyvä matkakohde ympäri vuoden

Turku on aurinkoinen kaupunki, ja paras aika matkustaa Turkuun on erityisesti kesällä, jolloin kaupunki on parhaimmillaan. Lämpötilat nousevat hellelukemiin, ja vastapainoksi talvikuukausina paukkuvat pakkaset.

Kaupungin läpi virtaava Aurajoki on paikallisille rakas. Talvisin hiljainen jokiranta herää henkiin keväisin, ja sen ympäristössä vietetään aikaa viileneviin syysiltoihin asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ruissalo on Turussa legendaarisessa maineessa oleva saari, joka tunnetaan pisimpään Suomessa yhtäjaksoisesti järjestetyn festivaalin Ruisrockin kotipaikkana. Ruissaloon pääsee Turun keskustasta bussilla tai kesällä myös lautalla.

Jos suunnittelet yön yli kestävää retkeä, ovat Turun kaupungin ulkoilusaaret Vepsä, Maisaari ja Pähkinäinen hyviä vaihtoehtoja. Saarilla on mökkimajoitusta ja uimarannat. Vepsällä on myös vuokrattavia veneitä ja kanootteja.

ShutterstockRetket Turusta
Turun saaristo on matkailijalle helposti saavutettavissa.

Turun kaupungin tuntumassa sijaitseva saaristo on matkailijoiden suosiossa idyllisten maisemiensa ansiosta. Saariston rengastie on legendaarinen reitti, jonka voi kulkea pyörällä tai autolla.

Turun läheisyydessä sijaitsevat kauniit pikkukaupungit kuten Naantali sopivat päiväretkikohteiksi Turusta käsin.

Turun hintataso

Turun hintataso ei matkailijan näkökulmasta juuri poikkea Suomen yleisestä hintatasosta. Kesällä tosin Turun saaristossa saa varautua maksamaan korkeita hintoja majoituksesta.

Turun keskustahotellien hinnat alkavat noin sadasta eurosta. Lounaan saa noin 10–15 eurolla.

Ostoksia voi Turussa tehdä niin kauppakeskuksissa kuin pikkuputiikeissakin. Keskustan perinteikkäitä ostospaikkoja ovat muun muassa Hansakortteli ja Wiklund.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saapuminen Turkuun

Turkuun voi matkustaa muista Suomen kaupungeista autolla, junalla tai bussilla. Finnair ilmoitti keväällä 2023 lopettavansa lennot Helsingin ja Turun välillä.

Turun lentoasemalta liikennöidään reittilentoja muutamiin Euroopan kohteisiin sekä jonkin verran lomalentoja.

Turun lentoasema sijaitsee noin kahdeksan kilometrin päässä kaupungin keskustasta, ja sinne pääsee kätevästi omalla autolla, taksilla tai linja-autolla. Turun kaupunkiliikenteen 1-linja liikennöi keskustan ja lentoaseman välillä.

Majoitus Turussa

Turku on suosittu matkailukaupunki, mikä näkyy myös kaupungin majoitustarjonnassa. Hotelleja on tarjolla runsaasti, ja majapaikkansa voi valita useasta eri hintaluokasta.

Sokos HotelsTurun hotellit
Seurahuone on Turun perinteikkäimpiä hotelleja.

Turussa voi majoittua tunnettujen ketjujen hotelleissa, yksityisomisteisissa putiikkihotelleissa, hostelleissa tai vuokra-asunnoissa. Lisäksi Turun lähistöllä ja saaristossa on mahdollisuus majoittua myös vuokramökissä.

Yksi Turun erikoisimpia hotelleja on entiseen vankilaan rakennettu Hotel Kakola, jossa majoittuivat aikoinaan Suomen pahamaineisimmat vangit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turussa on myös leirintäalue, jossa majoittuminen on edullista.

Lue lisää: Turun kiinnostavimmat hotellit – 8 vinkkiä

Liikkuminen Turussa

Turun seudun julkisen liikenteen verkosto Föli kattaa yhteensä kuusi kuntaa: Turun lisäksi verkostossa on Raisio, Naantali, Kaarina, Lieto ja Rusko. Turun julkisen liikenteen verkosto on melko toimiva.

Julkisen liikenteen kulkuneuvoihin voi ostaa kertalippuja tai vuorokausilippuja 1–7 päivän ajaksi. Lipun voi maksaa lähimaksulla tai käteisellä tai hankkia sen Föli-sovelluksen kautta.

Vuonna 2019 avattu funikulaari tarjoaa hauskan tavan liikkua esteettömästi Kakolanmäelle ja on samalla ohjelmanumero itsessään. Matka funikulaarilla kestää minuutin ja on maksuton.

Martinsillan kupeesta liikennöi myös useita saaristolaivoja, jotka tarjoavat eripituisia risteilyitä. Joen ylittäminen oranssilla Förillä on ilmaista.

Turussa on kattava pyörätieverkosto. Vuokrattavia polkupyöriä ja painettua pyörätiekarttaa tarjoaa esimerkiksi kaupungin matkailuneuvonta. Kaunis Ruissalon saari on hyvä kohde pyöräretkelle. Saaressa on uimarantoja, luontopolkuja, 1800-luvulla rakennettuja huviloita sekä kasvitieteellinen museo.

Turun ravintolat

Turku tunnetaan kaupunkina, jossa syödään hyvin. Turussa on laaja kattaus laadukkaita ravintoloita, joista Kaskis on saanut myös Michelin-tähden.

Inka KhanjiTurun ravintolat
Turusta löytyy hyviä ravintoloita kaikenlaisille budjeteille.

Turun jokilaivat ovat erottamaton osa kaupungin kesää. Laivasta riippuen tarjolla on ruoka-annoksia tai pikkupurtavaa. Kesäiltoina Aurajoen laivat muuntautuvat viihtyisiksi illanviettopaikoiksi, joissa viihdytään lämmittimien alla myöhäiseen yöhön.

Ennen Turkuun matkustamista on hyvä tutustua kaupungin ravintolatarjontaan ja tehdä mahdolliset pöytävaraukset.

Lue lisää: Turun parhaat ravintolat – 20 vinkkiä

Turun nähtävyydet

Turun linna

Turun linna on yksi kaupungin symboleista. Linnan perustukset rakennettiin vuonna 1284, ja se on toiminut niin keskiaikaisena puolustuslinnana, Juhana herttuan aikaisena hallintorakennuksena, kreivi Pietari Brahen hovina kuin vankilanakin.

ShutterstockTurun nähtävyydet
Turun linna on Suomen tärkeimpiä historiallisia nähtävyyksiä.

Linna tuhoutui pommituksessa vuonna 1941, ja sodanjälkeiset restaurointityöt saatiin valmiiksi 1960-luvulla. Turun kaupungin historiallinen museo on toiminut linnan tiloissa 1880-luvulta lähtien. Suuri osa linnan huoneista on restauroitu alkuperäisen kaltaisiksi, ja niihin tutustuessa saa vierähtämään useamman tunnin.

Tuomiokirkko

Tuomiokirkkosillan itäpuolella matkailijaa tervehtivät tuomiokirkko ja Vanha Suurtori. Tuomiokirkon rakentaminen alkoi 1200-luvulla ja viimeisiä suuria rakennustöitä tehtiin 1830-luvulla, kun kirkon sisusta ja torni uusittiin Turun palon jälkeen.

Visit Finland / Timo OksanenTurun nähtävyydet
Tuomiokirkko on Turun upeimpia rakennuksia, joka ei jää vierailta huomaamatta.

Tuomiokirkko on Suomen luterilaisen kirkon pääkirkko ja maan kansallispyhättö. Tien toisella puolella sijaitseva Vanha Suurtori toimii areenana heinäkuisille Keskiaikaismarkkinoille. Suurtorin alueella on muutamia viehättäviä kahviloita ja pieniä putiikkeja.

Aboa Vetus & Ars Nova

Aboa Vetus & Ars Nova -museon alue on kaupungin vanhinta seutua, ja täällä on tehty arkeologisia kaivauksia reilun sadan vuoden ajan. Museossa lattiatason alapuolella avautuva Aboa Vetus esittelee keskiaikaisen luostarikorttelin talojen raunioita ja alueelta löytynyttä keskiaikaista esineistöä. Museon yläkerta Ars Nova keskittyy nykytaiteeseen.

Turun muut museot

Aurasillan molemmin puolin on vielä kahden museokohteen verran tilaisuuksia tutustua vanhaan Turkuun. Kaupungin puolella sillan vieressä sijaitsee 1700-luvun alussa rakennettu Qwenselin talo, johon myöhemmin rakennetussa siivessä sijaitsee mielenkiintoinen Apteekkimuseo.

Sillan itäpuolella nouseva Luostarinmäki on ainoa yhtenäinen alue, joka selvisi vuoden 1827 palosta. Vartiovuorenkadun päässä sijaitseva Luostarinmäen käsityöläismuseo esittelee yli 200 vuotta vanhan puutaloalueen, jonka rakennukset sijaitsevat alkuperäisillä paikoillaan. Taloihin on sisustettu käsityöläiskortteli verstaineen ja asuintaloineen.

Samppalinnanmäki

Aurasillan ja sitä seuraavan Teatterisillan väliin nousee Samppalinnanmäki, mistä löytyy kesäteatteri, maauimala ja urheilupuisto. Teatterisillan kohdalla on Turun kaupunginteatteri, ja sen jälkeen vastaan tulee kokeileviakin taideprojekteja esittelevä Wäinö Aaltosen museo.

Forum Marinum

Martinsillan jälkeen Linnankadun päässä sijaitseva Forum Marinum -merenkulkumuseo sopii koko perheelle. Sen edustalla lepäävä Suomen Joutsen sekä muut museolaivat ovat avoinna vierailijoille kesäaikaan.

Kuralan Kylämäki

Kuralan Kylämäki on hauska kohde lapsiperheille. 1950-luvun toimivalla maatilalla on kanoja, lampaita ja lehmiä, ja museokaupan sekä kahvilan lisäksi täällä toimii erälaakso ja arkeologinen kokeiluverstas. Keskusta-alueen läheisyydessä on muitakin seikkailu- ja huvipuistotyyppisiä aktiviteetteja lapsiperheille.

Vinkkejä ja ideoita

Turun kahvilat

Löydä Turun ihanat kahvilat – viisi vaihtoehtoa herkutteluhetkeen

Saariston Rengastie

Saariston rengastie on monipuolinen kesäelämys – lue vinkit pyöräilijälle

Kesän 2019 vinkit Turkuun

Koko kesä tekemistä Turussa – poimi kaupungin kiinnostavimmat kesätapahtumat ja herkutteluvinkit

Syyslomavinkit Turkuun

10 vinkkiä syksyiselle kaupunkilomalle Turkuun – nauti hyvästä ruoasta, tee design-löytöjä ja kuuntele kummitustarinoita

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Turun hotellit

Turun kiinnostavimmat hotellit – 8 vaihtoehtoa entisestä vankilasta jokilaivaan

Naantalin Muumimaailma

Saduista tutut paikat ja halaus suosikkihahmolta – tällainen on Naantalin Muumimaailma

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 20 paikkaa, joissa kannattaa herkutella

Wizz Airin lennot Turusta Roomaan

Turusta suorilla lennoilla Roomaan – Wizz Air aloitti operoinnin uudella reitillä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja